Tuesday, April 10, 2007

Jangan Marah, Sekadar Bertanya

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous tidak akan dilayan. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran yang sesuai. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan kesat tidak akan disiarkan.]

APAKAH yang telah terjadi kepada negara kita? Apakah yang sedang terjadi kepada negara kita. Dan apakah yang mungkin terjadi kepada negara kita?

Sila lapangkan sedikit masa untuk membaca berita berikut yang disiarkan oleh Gulf Daily News, akhbar berbahasa Inggeris yag diterbitkan di Bahrain berbunyi:

“Formula One boss Bernie Ecclestone was quoted saying the Sepang circuit was getting "shabby" from lack of care just hours before yesterday's Malaysian Grand Prix.


"It has become, if you don't mind, like an old house that needs a bit of redecorating," the New Straits Times quoted him as saying in an interview.

"It's starting to get a little shabby and looks a bit tired."His remarks come with wealthy neighbouring Singapore making noises about trying to host a Formula One race, something that has already drawn a sharp rebuke from Malaysia's ministry for sport.

Ecclestone acknowledged that it was difficult to keep Sepang tidy because of its large 260-hectare size but said the circuit had to put its best face forward."The circuit itself is fine, it's the general structure around," he said.

"There is rubbish all over the place and it's not really a good sign for Malaysia. We're on worldwide television and it needs to look good, much like in the beginning."Malaysia hosted its first F1 Malaysian Grand Prix in 1999 and last year promoters Sepang International Circuit (SIC) renewed the contract for another five years.

The Star daily meanwhile said Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi had met with Ecclestone on Saturday to discuss extension of the Formula One contract beyond 2010.

SIC chairman Mokhzani Mahathir said Ecclestone's Formula One Management would hand over a draft agreement soon, and that the ball was in Malaysia's court.

We will study the draft agreement and see whether it is feasible to extend," Mokhzani was quoted as saying.”

Sekitar Litar F1 Sepang “shabby” – compang-camping?

Apa sudah jadi dengan kemudahan kelas dunia itu?

Kenapakah ia mendapat ulasan yang begitu negatif dalam masa yang begitu singkat daripada seorang yang sebelum ini begitu kuat menyokong Litar F1 Sepang?

Sampah di merata tempat.

Itulah yang dikatakan oleh orang nombor satu perlumbaan F1 itu.

Sampah sarap di merata tempat di acara nombor satu negara pada Tahun Melawat Malaysia?

Apa sudah jadi? Atau apakah ini permulaan kepada kempen psikologi untuk menjatuhkan imej Sepang supaya perlumbaan F1 boleh berpindah ke Singapura?

Negara pulau yang dinobatkan sebagai jiran istimewa Malaysia dan “golf buddy” yang sangat akrab sudah pun membida untuk menjadi tuan rumah F1 mulai tahun hadapan.

Para pembesar negara begitu marah apabila blogger berkata mereka atau jabatan mereka tidak cekap. Mereka cap blogger penganggur dan pembohong.

Sekarang pembesar Zainuddin Maidin selaku kepala jentera propaganda nasional mahu blogger didaftarkan kerana kononnya ada blogger yang cuba menjatuhkan kerajaan.

Aduh, hebat dan jahatnya si blogger-si blogger ini. Goblok kamu sang blogger!

Bernie Ecclestone kata Litar F1 kita dan persekitarannya “shabby” dan sampah sarap merata-rata.

Tetapi apa pula yang hendak kita kata tentang kenaikan 40 peratus kadar jenayah di ibu negara kita pada saat-saat para pembesar dan lidah rasmi mereka mendabek dada mengatakan “the good times are here again” (saat gemilang kembali semula)?

Sila baca laporan Agensi Berita Perancis (AFP) berikut yang berbunyi:

“Malaysian police will be made to explain a 40 percent surge in crime this year in capital Kuala Lumpur, with fears it will undermine a drive to boost tourism, reports said Sunday.

Deputy Internal Security Minister Johari Baharum said he wanted an explanation for the rising rate in the first three months of the year, which coincides with the start of a campaign to attract more visitors.

Malaysia is aiming to boost tourist arrivals to 20.1 million in 2007 up from some 17.5 million last year."We are very concerned about the increase in crime. I have been informed that over the last three months, there has been a 40 percent increase in crime in Kuala Lumpur," Johari was quoted as saying in the Star daily.

The minister said crimes on the rise include bag snatch thefts, gambling and vice activities including prostitution.

"This year is Visit Malaysia Year and we do not want the problem to smear the country's image," he was quoted as saying by the Bernama news agency.

The Malaysian government has been battling a soaring crime rate amidst criticism that the country's poorly-paid police force is inept and corrupt.

According to official statistics, the number of criminal incidents jumped 45.1 percent from 2003 to 2006, with 232,620 criminal cases recorded last year.”

Apakah ini bermakna dalam masa tiga tahun masyarakat bertamadun (hadhari) dan sivil kita telah mengalami kelunturan yang begitu ketara?

Atau apakah wujud kekangan antara yang tersurat dengan yang tersirat, antara yang nyata dengan yang tersembunyi dan antara khabar dan rupa ?

Mungkin saudara saya pembesar Zam yang baru pulang dari konsultasi dengan rakan sejawatnya dari Republik Singapura tentang bagaimana menangani para blogger yang jahat-jahat itu bisa memberi penjelasan.

Mengapakah negara kita menjadi semakin kotor, persekitaran Litar F1 tidak terurus dan jenayah di ibu negara semakin menjadi-jadi?

Sekadar bertanya.

41 comments:

Berita dari gunung said...

Dato.

Sharp of you. Nothing to worry la Dato. Shrewdness starting to appear, right?.

Lets look at little trading outlet. You wanna sell the same thing as your rival across the street, across the river, across the strait, or whatever.

Just outmanoeuvre, just outsmart the rival!!. And it is going to be a dangerous game. We are going for a long long walk.

How do we get into this game? Some say we invite ourself in. Some say we get hooked. Some say we get cornered. I just hope that we are ready for a real game.

When he asked Proton to be competetive the other day, then i know whats to come. The notion "liberal", being stretched abit too far!!

I dunno Dato. But is not possible to equate a country like a business enterprise? Some equate Libra ECM thing like a snake swallowing a dragon. Similarly, a little country trying to swallow a bigger country.

But why not, especially when the gatekeeper isnt aware or arm twisting proved effective. Aha!

I read somewhere, never get yourself caught pants down. But then, what can little folks do? I dont think our role is limited to just putting X on a ballot slip only.

(sorry Dato, saya tak pandai nak articulate benda-benda macam ni)

Kuala Lumpur said...

Dato yang dihormati,
Soalan Dato di perengan pertama boleh dijawab. Senaraikan saja yang baik dan yang tak baik. Tapi saya rasa letih nak senaraikan sebab lebih banyak yang tak baik dari yang baik.

Walau bagaimanapun , rakyat disarankan supaya berfantasi 'feel good' -keadaan negara kita sekarang aman makmur dan bahagia. Cuma ada sedikit ancaman dari bloger-bloger yang jahat-jahat belaka dan yang mengangur dan nak menjatuhkan kerajaan.

ahm said...

salam to all,
that's what happened when the pembesar themselves dreaming, and worst, expect the rakyat to share the dream... isn't it fake... i believe by-elect. machap and ijok would send the message across.

last weekend i pass thru machap baru (on my way back to my hometown). shock to see how fake they are... in the middle of the small cowboy town another project by kerajaan bn is being developed... a playground similarly to the one at housing area in kl, with gliterring black tar access road ready to use within 2 day time. .... so luxury for the locals. (this appeared on tv last night)

could also be seen, many bmw all series, x5, all class of mercs and countless perdana v6 all over and they came in verity of single and double digits registration nos. everyone was so polite, friendly with endless smiles. (however this wasn't appear on tv)

but as i cross out the border of machap, i smell something stinks... they are all fake.

penganggurpaksa said...

Datuk,

Bila satu orang teratas tak buat kerja orang yang bawah buat sampah sahaja lah...

A KADIR JASIN said...

Sdr/Sdri pembahas dan pelawat yang dihormati,

Daripada laporan di bawah, jelas bahawa Perdana Menteri lebih mengetahui mengenai Internet dan blog berbanding memanda menteri penerangannya Sdr Datuk Zainuddin Maidin.

"Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi said Monday bloggers will not be forced to register themselves, but existing laws will be used to exert more control on irresponsible blogging.

"Even if we asked them to register there will be those who will go by other names and will use other channels, including using servers outside the country," Abdullah told reporters.

"This is not something we are considering at the moment and it has to be properly studied as there are existing laws and regulations to be considered," he said.

Kepada saya, Zam hari ini bukan lagi Zam yang saya kunjungi di rumah penginapan Kelab Rasa Sayang di Sungai Petani pada malam selepas penamaan calon pilihan raya umum 2004.

Zam waktu itu nampak tidak berdaya. Zam hari ini adalah Zam with power.

Terima kasih.

Radzy said...

Berkemungkinan besar Datuk, pengurusan SIC yang hanya memikirkan keuntungan sahaja, lupa kepada melestarikan persekitaran nya. Mereka ingat , merapikan litar sahaja sudah mencukupi, merke lupa kepada kehendak2 tourism! Tapi kalau tengok melalui kaca TV cantik aje! Mungkin bBernie telah termakan dgn pujuk rayu negara todak who will stop at nothing to achieve their aim. A very2 good neighbour indeed.
Tegoran oleh Dtk Jo itu amat tepat sekali. 45% increase? Hey brother PDRM , aren't you doing your job? Sebagai layman, saya dapat perhatikan bahawa faktor utama kenaikan mendadak jenayah di ibu kota itu berpunca daripada tindakan pengurusan PDRM menukar sekali gus pegawaidari Wilayah persekutuan. OCPD kesemuanya ditukarkan sekali gus, sedangkan mereka lah yang menurunkan kadar jenaya sebelum itu.Pertukaran ini never stop at that,most of the supporting officers in criminal section , recieve the same fate thus creating a vaccume not only in term of man-power but also knowledge. Intraction with members of public being suspended because it may take time to foster such relationships.Apatah lagi yang dihantar bertukar itu kurang pengalaman, mungkin PDRM menggunakan 'point system' (pakai tunjuk saja!)
Saya dengar sampai sekarang jawatan Ketua Polis belum di isi, Timbalan pula telah diarah bertukar. Apa nak jadi dengan pDRM ni Datuk? Saya pun sekadar bertanya.
Dengan penggunaan C4i, rakan kop, omni presence, masih kah lagi jenayah tidak dapat dikurangkan? Atau pegawai2 yangbaru bertukar diKL ni buta kepada prasarana yang changgih ini?Yangmenjdi persoalan dikalangan anggota PDRM di Wilayah KL, adakah pertukaran ala tsunami ini dibuat diatas premis untuk menegakkan integriti pasukan? atau atas pertimbangan lain.
Saya menyeru kepimpinan PDRM membuat muhasabah diri masing2 agar apajua keputusan yang dibuat tidak bertitik-tolak dari perasaan 'marahkan nyamuk, kelambu dibakar' Tak kan lah lkelima2 OCPD dalam Wilayah KL tidak berintegriti sehingga terpaksa ditukar sekali gus!

marn said...

Tok...

Tok tanya apa yang telah, sedang dan akan terjadi kepada siapa tok? Kepada kami rakyat kerdil ka? nak jawab, kang kata menghasut dan mengfitnah.Cakap lebih2 kang, depa sue kat mahkamah. Kalau macam ni, orang yang lepak kedai kopi pun boleh kena saman sebab dari kedai-kedai kopi lah banyak berita tersebar. Suruh special branch lepak kedai kopi, tangkap sesiapa yang cakap bukan2 pasai kerajaan hadhari sekarang nih.

Kena tanya pada pembesar la, apa depa dah, sedang dan akan buat untuk negara.

Pasai nak paksa blogger register.. tu kerja orang tarak kerja.. Takkan takut kat perempuan sama penganggur? Sampai nak dipaksa mereka-mereka ni untuk register. Hehehehe..

Kadar jenayah tinggi? Tu kena tanya siapa yang pegang keselamatan negara la. Polis, KDN dan yang sewaktu dengannya. Awat jadi lagu tu? Bih tu, benda-benda macam ni kiranya ikut kepala. Kalau kepala jahat, abis semua jadi jahat. Kalau kepala korup, abis anak buah pun korup sama. Tinggallah HADHARI sebuah retorik yang cantik dan satu perkataan yang cliche. Tiada makna.Kosong.. NADA..

Kena bagi diri sendiri cerdik, barulah kita boleh pilih yang paling cerdik untuk memerintah. Sebab kita tak cerdik lah, kita pilih yang paling tak cerdik untuk jadi ketua.. hehehehe..

Jangan hairan nanti suatu masa, kita akan bagi satu wilayah yang agak besar dalam negeri kita macam SJER untuk orang luar jadi raja dan sultan atas nama Pengglobalan Ekonomi. Untungnya jadi orang luar duduk di Malaysia ni.

Di mana dan ke mana untungnya Malaysia??

);-( Samurai said...

Kata Memanda Perdana Menteri;
"...bloggers will not be forced to register themselves, but existing laws will be used to exert more control on irresponsible blogging.

"Even if we asked them to register there will be those who will go by other names and will use other channels, including using servers outside the country...."

Kata Datuk;
"...jelas bahawa Perdana Menteri lebih mengetahui mengenai Internet dan blog berbanding memanda menteri penerangannya Sdr Datuk Zainuddin Maidin..."

Kata saya;
I think its all destined to make the PM look good or at least in a commanding position over the rest of the Cabinet. Selepas ini sudah pastilah Menteri-menteri Hadhari yang memberi hujah-hujah bertentangan dengan pendapat pemimpin Agung Hadhari ini akan menukar haluan...U-turn, sebagaimana yang terlalu biasa dilakukan oleh Kerajaan Hadhari...

);-( Samurai said...

Datuk,

I came across this posting in Malaysiakini...

"Abdullah said the government would instead study existing laws to see how they could be properly used to clamp down on bloggers if necessary.

"There are laws in the country and they will be enforced when they need to be enforced," Abdullah said.

"I know there are many who have now regretted their activities of posting their folk tales on the Internet," he said

..."folk tales"?? kalau benar apa yang dilaporkan Malaysiakini dan "reading in between the lines, not just on the surface" maka pada hemat saya Kerajaan Hadhari ini hanya menunggu masa untuk "clamp down" bloggers...

kekure said...

Assalamualaikum
saya merupakan pembaca senyap (silent reader).untuk pengetahuan dato saya telah meletakkan sambungan ke blog dato di blog saya.
terima kasih kerana berkongsi pendapat dan dapat membuka minda blogger seperti saya yg sibuk bekerja dan tidak sempat untuk menghadiri rapat2 umum.

~penarik beca said...

Datuk Kadiaq berkata: "...jelas bahawa Perdana Menteri lebih mengetahui mengenai Internet dan blog berbanding memanda menteri penerangannya Sdr Datuk Zainuddin Maidin".

kutu ni nak tanya sikit ja:

Adakah semua ini bermakna BN itu tidak lagi bermakna Blogs Nemesis?

Adakah kerajaan BN tidak lagi terkecut-kecut kepada blog?

Adakah selepas ini kerajaan BN akan bersikap mesra bloggers dan menceraikan kegianannya untuk meluku-luku National Alliance of Bloggers (NAB) dan PAS tidak lagi berpeluang menciluk blogger Umno?

Mr. Smith said...

Kadir,
F1 Circuit and crime rate are just two issues. In actual fact, we are heading south on all fronts.
You just name it - education, judiciary, delivery system, good governace, corruption perception index, foreign investment, national unity, religious tolerance, press freedom, etc.
The very people entrusted with running the country are destroying it.
Looks like the situation is beyond redemption.

Lo said...

malaysiaku oh malaysiaku.......

lo a.k.a. anak malaysia

Ben said...

Ternampak buku Dato yg bertajuk 'Blogger' kat MPH.
Takde promosi pun kat sini.

Malayu Hadhari said...

Datuk Abdul Kadir Jasin
cc to Datuk Seri ZAM
salaam

YAN YANG INDAH,
GUNUNG JERAI
DARUL AMAN


kalau ada yang mahu jual
kita ada yang mahu beli

cuma boleh kita
kaki merbok
nak tanya

Kenapa PETRONAS pilih
cara yang begitu?
kita tak bantah
cuma pak tani
bagaimana nanti?

Yang Benar?
(ada cara yang lebih baik)
Tuan Syed

ps.
Don't you just love ZAM's smile
big bro!

kawan said...

If only the F1 Boss were to go to other parts of the country, then he can see that littering is not a monopoly of the F1 Circuit only. I was there to see the race for a little while. Familiarity do breed contempt, and you can see that the high standards once maintained has begun to drop. And drop badly.

The media has a role in this, but media bosses would rather cam[aign their own in-houise programmes like hosting Big Walk, fishing competition and so on. People like Manja and Hishamudin take pride in being photographed for in-house events and use them in colour. If the media were to get back to basic, they can educate the F1 crowd and champion cleanliness, good behaviour, apart from showing a friendly disposition. Other media bosses attend launches of their manufactured sales campaign.

You mention Dato Zam - well, he's forgotten his roots as a journalist and editor. He's now a Cabinet member without grassroot. In order to stay in the Cabinet, all Zam needs to do is to please his boss. Zam is out of touch, living only in his make-believe glory of the old days. His theory of communication is based on his Utusan days, and those days are long gone. He doesn't read the blogs 'cos he's not IT savvy. He get his PA to read his mail, make printouts of blogs and read them in his car. His perjuangan now in narrow and personal. Otherwise, why would he accept the Tokoh Wartawan Negara given by the MPI? As a serving Cabinet member, he should have declined. After all, he got the award after declaring that his ministry is giving RM5 million to the MPI to spruce itself up!

Now, he feels that he is still the wartawan. Sudahlah! Zam should do the dignified thing by giving back the award to the MPI and suggest Said Zahari be honoured instead! Buty Zam won't do this. Such things are only done by men with honour and dignity!

wong soga said...

salaam tok

pada hemat kami;
a. f1 di sepang - perihal 'maintenance'. ini hal yang sedia diketahui sebagai kelemahan besar kita. kita rajin bina bangunan, jambatan, jalan, parit, terusan, dan segala apa 'superstruktur' dalam kelas yang kerap boleh dipanggil modern, berteknologi tinggi, 'state-of-the-art' dsb., tetapi malas dari segi 'maintenance'. kita kedekut nak lakukan 'regular maintenance' atau 'predictive nmaintenance', tetapi sebaliknya kita selalu lakukan 'emergency maintenance'. maknanya, dah rosak baru baiki. jadi kena belanja besarlah. tengoklah jambatan, tengoklah bangunan, dan tengoklah kereta kita sendiri. macamana? barangkali ada betulnya rungutan ecclestone. kalau betul, kita perbaikilah mana yang perlu. isteri muda pun, kalau dah dikerabat (pinjam kata shahnon) lima enam tahun, kena kawal pemakanan dan perapian. suami pun gitu juga. kalau ikutkan selera semata-mata nanti kan gelebeh sini, gelebeh sana?

b. f1 di sepang - perihal rundingan. ini hal biasa apabila sedang main tarik tali dalam business. lebih-lebih lagi ketika jiran seberang tambak sanun menyalak-nyalak untuk menganjurkan fi di atas jalan raya (minimal entry cost). kalau dapat tak banyak kos, kalau tak dapat pun tak jadi apa-apa. 'dah memang kerja dia' suka memperolok-olokkan jiran. kita buat ajalah kerja kita. berunding dengan saksama.

'sports tourism' mempunyai multiplier effect (efek gandaan?) yang amat lumayan. nilai periklanannya amat besar, sehingga ratusan juta dolar. kira sahajalah 'airtime' dengan bilangan penonton. 'exposure' untuk nama sirkit sahaja berapa kali disebut? kalau dalam industri lagu, lagu tak sedap pun kalau dah 40 kali didengar boleh jadi lunak! 'exposure' pun hendaklah dikira sepanjang tahun, baik dalam media cetak mahupun radio.

ini tidak termasuk implikasi terhadap industri pelancongan (pengangkutan, penginapan, f&b, 'forwarding', dobi, pre & post tours, dsb.) jikalau belanja (dibayar oleh pasukan) satu kepala pelancong f1 semasa di malaysia ialah rm10k, dharab sahajalah dengan bilangan mereka.

kos mereka di litar f1 sepang berapa pula. berapa ramai yeng mendapat kerja sementara? dan sebagainya. dan sebagainya.

memang besar nilainya. jadi kepada jiran selatan nun, apa ruginya menyalak-nyalak? jangan orang sini pula yang ikut rentak sudahlah.

pada bacaan kami, begitulah.

A KADIR JASIN said...

Sdr Kawan,

To be fair to board members of the MPI, not all of them are agreeable to the RM5-million promised by Minister Zam.

If I am not mistaken attempts to change the structure of the Institute to satisfy the RM5-million offer have not been successful.

Some members of the MPI board fear that changing its structure for the RM5-million offer will undermine its independence.

Betul kata Sdr Wong Soga. Kita tak utamakan penjagaan. Apatah lagi kalau pembesar tak ambil kisah.

Zaman Tun Dr M dulu dia lawat mereta pelusuk negeri. Kalau ada yang tak kena, Menteri atau MB kena!

Tiap Ahad dia pantu kereta mundar-mandir keliling kota mencari jalan berlubang atau pokok jejawi tumbuh atas bangunan. Hari Isnin Datuk Bandar terima panggilan telefon.

Tapi bila kucing gemuk tidur, tikus mondok menari dan berpesta.

Tudurlah wahai permaisuri, tidurlah.
Pejam mata, tidur lena, mimpikan bahagia.

Terima kasih semua.

ron97 said...

kenyataan dari timbalan menteri hari ini,
kadar jenayah naik 40% kerana tiada ketua polis KL.
saya sedang memikirkan lojiknya

A KADIR JASIN said...

Sdr Ron,

Pembesar berkenaan mengambil jalan mudah dengan menyalahkan kenaikan besar kadar jenayah diKL kepada pengurusan polis.

Saya melihat kenaikan kadar jenayah sebagai tanda-tanda mengenai masalah yang lebih luas dan rumit seperti:

1. Kedudukan dan keadaan ekonomi yang tidak menentu;
2.Pengangguran dan guna tenaga yang bermasalah;
3. Kenaikan kos sara hidup yang direstui pemerintah;
4. Kelemahan penguatkuasaan undang-undang and peraturan (law and order);
5. Rasuah dan penyalahgunaan kuasa;
6. Kehilangan hormat kepada pihak yang buakasa, termasuk politik;
7. Penghijrahan dari luar bandar ke bandar, khasnya Kuala Lumpur kerana tekanan ekonomi; dan
8. Kemasukan pendatang asing -- sah dan haram -- untuk tujuan jenayah.

The Deputy Minister should be more convincing and truthful. Not every Malaysian can be lied to and taken for a ride. Many Malaysians are intellectually superior to many politicians and more knowledgeable as well.

Terima kasih.

Kaki Pendang said...

Datuk
Salaam

What do you think of the report?
What happens to the padi field?

North
Wednesday April 11, 2007


1,500 homes spared from RM50b project

By EMBUN MAJID

ALOR STAR: A total 300 houses in Yan will make way for the RM50bil Yan Petroleum Industry Zone (ZIPY), which is due to start operating by 2010.

Kedah Mentri Besar Datuk Seri Mahdzir Khalid said the number of affected houses had been reduced from the original 1,800 houses targeted earlier.

“Satellite images of the ZIPY have shown that only 300 houses will be affected compared to earlier mapping images which indicated more than 1,000 houses have to make way.

“The 300 kampung houses will be relocated to a site about 500m away,” he told newsmen after opening the 9th Malaysia Plan (9MP) Seminar for local entrepreneurs here yesterday.

He said the first phase of ZIPY involved 600ha of land, of which 80ha would be re-claimed from the banks of Sungai Limau and Sungai Sala. About 70% of financing was through direct foreign investment from Saudi Arabia, China and Iran.

Mahdzir said Merapoh Resources Corpora-tion Sdn Bhd would begin the groundwork on ZIPY in August and the affected houses would be demolished within several months.

He added that the first refinery plant was expected to be completed by May 2010 and operate in December the same year.

Mahdzir also said the Environmental Impact Assessment study on the project by a consultant company had begun and would be completed within three months. The consultant was also conducting a study on the impact of the project on fishermen.

“We know that some quarters, especially non-governmental organisations, will raise questions on the project. Thus, we will meet them to explain about the project,” he said.

Last month, Mahdzir had told the state assembly sitting that three companies – SKS Development Sdn Bhd, Trans-Peninsula Pe-troleum Sdn Bhd and Merapoh Resources - had been identified to carry out the project.

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2007/4/11/north/17401708&sec=north

Anonymous said...

saya harap dato' dapat terus menulis. bongkar segala-galanya. jangan menyerah galah dengan segala gertakkan dan ugutan Dato. jangan sesekali menyerah kalah. ingat pesan saya ini.

Bunga Toman

Anonymous said...

"Apa sudah jadi? Atau apakah ini permulaan kepada kempen psikologi untuk menjatuhkan imej Sepang supaya perlumbaan F1 boleh berpindah ke Singapura?"

My answer: Perhaps you Dato' Kadir have been mixing with too many Malays, which explains your suspicion rather than go to SIC yourself and check out how correct Bernie was. But then, I don't think you would do that.

Dato', come on la, get rid of that typical Malaysian Malay Malaise (haha!) whereby you immediately suspect 'others' and think negatively of them before looking at your own backyard.

You're starting to sound like a Malaysian politician! Anyway, I'm still glad that you expressed your concern about SIC, even by raising the wrong kind of question.

Due to my work, I go to the Sepang circuit a bit more often than most people. In fact, I'm going there again on Friday (gosh, the 13th!) for an assignment.

This year alone, I have been there about a dozen times and yep, Bernie was spot-on when he commented on SIC's condition.

The sadder part was news about Singapore working on hosting an F1 round has been around for so long and yet, SIC didn't do anything to give SIC (its building, pits, paddock, toilets, seats, the whole jingbang) a makeover, at the very least.

If there ever is a 'kempen psikologi' to bring down the image of Sepang', as you (Dato' Kadir) suspiciously called it, well I can safely tell you that SIC is the campaign manager, then!

We only got ourselves to blame if we lose the hosting to Singapore. Call me a defeatist but I have a feeling that we're not going to host F1 rounds every year forever.

Some local clown talked about Malaysia hosting it at one end of the season while Singapore doing it at the opposite end.

It was immediately shot down by someone in FIA (not sure whether it was Bernie or someone else or a team principal) who said that it was silly for the teams to fly twice to SE Asia to race.

And for M'sia & S'pore to do it one after the other is just as pointless.

Well, that's how I see it. My personal view. Many will disagree with me, of course.

- AZLAN RAMLI.

Alfa Romeo Dubai said...

F1 is getting to be a stale cuppa.

What the heck!
If Silverstone got dumped so what is new? It would be pointless to travel to europe back and forth for that matter, too.

Now, there could be a Monte Carlo East so why not Singapore demand her share of the F1 glitters. It's the question of the weather and safety.

Of course, there's the A1 to promote. 1min 34sec is a tad slow for Sepang Circuit, what with the three lines to choose from. A1 just need to engage in turbo drive instead of the nox thingy. Well, that's Jackie S and the Sheikh M to think about.

A KADIR JASIN said...

Sdr Kaki Pendang,

Negeri majoriti Melayu yang miskin seperti Kedah sukar mendapat pelaburan swasta. Oleh sebab itulah ketika menjadi Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menggalakkan pelaburan separuh swasta seperti oleh Sime Darby, Hicom dan Perwaja.

Eloklah kalau ada pelabur swasta tempatan yang bersedia melabur modal yang besar membina kompleks penapisan minyak di Yan. Sebenarnya selain pengilangan padi tidak ada industri canggih di daerah itu.

Untuk membina kompeks seperti itu tentulah kawasan yang agak luas diperlukan. Masalah besar Kedah ialah ia kekurangan tanah perindustrian kerana tanah di negeri itu umumnya untuk tanaman padi dan rizab Melayu.

Penduduk yang tanahnya dibeli untuk projek itu mendapat bayaran atau mungkin juga ditawarkan rumah baru dan peluang pekerjaan. Saya baru ke kawasan itu secara kebetulan kerana mencari tempat memancing. Sejak ura-ura projek itu, banyak orang kampung telah menindahkan kegunaan tanah mereka untuk membina rumah dan kedai. Nilai hartanah juga khabarnya sudah meningkat.

Di sekitar jambatan ke Pulau Bunting di mana projek itu akan dibina, orang kampung sudah pun mula berniaga di gerai sementara atau menggunakan van dan motosikal kerana banyak orang datang memancing dan bersiar-siar di sekitar jambatan itu.

Sdr Anonymous/Azlan Ramli,

Terima kasih atas pendapat dan penjelasan sdr. Itulah pun tujuan posting kali ini -- sekadar bertanya.

Tak apalah kalau saya menderita Malay malaise -- penyakit Melayu.
Saya tidak malu jadi orang Melayu. In fact, I am proud being a Malay.

Lebih elok kita berpenyakit dan mencari rawatan daripada kita tidak tahu kita berpenyakit dan tiba-tiba mati kencing manis kerana orang Melayu mudah digula-gulakan, mudah diperkotak-katikkan!

As for Singapore, I stand by my word that it survives and thrives by taking advantage of its neighbours, particularly the weak ones.

Terima kasih.

lan's said...

Dato,

"Apa sudah jadi? Atau apakah ini permulaan kepada kempen psikologi untuk menjatuhkan imej Sepang supaya perlumbaan F1 boleh berpindah ke Singapura?"

Kalaupun mereka telah pasang niat yang sedemikian, maksudnya dah berjaya laa,,,, dato dok spin cerita orang,

Menegur tak salah, dan saya sokong kalau kita ada niat untuk membina, ini laa kuasa orang boleh menulis, tap-tap .. dah hebok satu malaysia, dunia IT laa katakkan..

cheersss

A KADIR JASIN said...

Dear participants,

Let's get back to the issue, i.e the allegation that sepang has become tired and shabby.

I was merely asking for answers or clues as to why this has happened?

Who bungled? Who fell asleep while the Singa is roaring for our flesh?

The owner of the track? The operator of the track? The local council? The Government?

We can't say let's forget about Sepang and about hosting F1. We had spent alot of money, time and energy to make it a success.

It has helped put us on the world map. It brings us fame and with it fortune (income).

There's nothing wrong with Sepang circuit. Drivers, engineers and spectators love it.

We can't allow inapt management and poor maintenance of the surrounding to destroy the reputation and goodwill that Sepang has acquired since 1999.

Thank you.

Kaki Race said...

Datuk A Kadir Jasin
Salaam

Do we have a free for all on F1 vs A1?

The SIC management is due for a change of attitude and a healthy does of effective management, don't you think?

Do we owe Singapore a 'chance' for a race to be the best in the world?

We owe the A1 guy a run for their money, do we?

Where is Lotus?
Where is crime?
Where is the dirt?

Kaki Gunung Jerai said...

Datuk
Salaam

Kita tak bantah
kita sokong

Adakah salah hendaknya kita hanya mahu sebuah pulau anak rimau baru?

2020hectres big will make the singa roar louder than F1, mungkin Datuk?

Berita dari gunung said...

Dear Dato and readers,

Every physical thing built will have to go through the few basic phases: plan, contsruct, use, maintain. Upgrade would be a phase needed to boost up its performance.

Sepang Circuit is just another physical item that has to go through the phases. PM did mention about maintenance mentality once. Media splashed it out on front page.

I guess seeing things done is an enhanced action compared to just saying it out. Some would term it as monitoring. For 22 years Tun has shown how monitoring best done, with his little notebook and little pieces of paper.

The brighter ones will quickly pick up that excellent working habit. The less bright ones will never pick up tips and hints.

I remember what Tun said before: " To excell and be competent is to do things repeatedly"

Good habit doesnt come from big beautifully wrapped "KPI" manual, but from few common sense known by laymen.

So lets review, lets monitor, lets go down to basic!!! Life is a testing ground for the hypothesis " survival of the fittest "

Ben said...

Sampai bila semua ni nak berterusan dan sampai bila kita hanya nak tunggu dan lihat?

Takde cara ke utk buat pemimpin kita sedar akan kesalahan mereka.

Rasanya pemimpin kita sekarang sedang membina jalan kehancuran negara kita.

Kenapa ahli politik makin ramai yg kurang bijak.Klu lihat masa sesi parlimen lagi la teruk.Mcm budak2.

Truth said...

Asalamualaikum Datuk.

Saya rasa tentang kekotoran di Litar F1 itu salah orangramai yang bersikap macam kera yang di kebun bunga.

Tong sampah di sediakan tetapi mereka lebih senang meninggalkan sampah sisa makanan mereka itu di bawah tempat duduk mereka.

Saya kadang2 ketawa sendiri apabila membaca di blog orangramai mengutuk tindakan Dato Sri Najib untuk membuka bilik air awam bertaraf "first world" di KL. Mereka lupa bahawa kerana tabiat rakyat yang kononya duduk di bandar tetapi berurusan di dalam jamban macam di kampung tanpa pam itulah yang menyebabkan TPM terpaksa mengajar mereka bagaimana hendak menggunakan jamban dengan sempurna. Bukannya TPM yang harus malu tetapi rakyat bandarlah yang sepatutnya dihina kerana menggunakkan bilik air macam haiwan.

Kebersihan adalah usaha kita bersama dan bukan tanggungjawab sesebuah badan sahaja.

Kalaupun ada salah pihak berkuasa, ia adalah tidak menggunakan kuasa untuk melaksanakan tugas, iaitu, "Fine their butts to the wall like in Singapore".

Di sini, pihak F1 dan Mokhzani juga harus bertanggungjawab untuk menentukan kalaupun ada manusia yang bersikap seperti haiwan, mereka harus menentukan kebersihan sentiasa terpelihara.

Anonymous said...

From AZLAN RAMLI:

# Dato', you said this, among others, in response to my comment:

"Tak apalah kalau saya menderita Malay malaise -- penyakit Melayu.
Saya tidak malu jadi orang Melayu. In fact, I am proud being a Malay."

There, there's another penyakit that you have, the 'TAK APALAH' attitude. Gosh, you sound more moronic than you were a few days ago!

What are you trying to say? That it is all right for you to have that blame-other-people-even-before-I-look-at-myself attitude?

Hey, don't get me wrong. I wasn't telling you to be embarrased being a Malay. I know you are proud of being one.

Just because you have a penyakit Melayu, doesn't mean you have to be malu. Just fix the damn illness la.

But if you still go about your life and not doing anything about that stupid illness, then you are simply a 'muka tak malu' - where your ethnicity is irrelevant by then.

But the fact that you said 'Tak apalah...' was a disappointment, since it was from someone like you. If it was from a moron yang tak complete sekolah rendah tu, I understand la...

We deserved the criticism by Bernie/FIA. It was a valid telling off. Simple as that.

# You also asked these: "Who bungled? Who fell asleep while the Singa is roaring for our flesh?

"The owner of the track? The operator of the track? The local council? The Government?"

Now, that's more like it! Those are the kind of questions we should ask ourselves. Not immediately create that 'kempen psikologi' rubbish! That is so typical of many Governments' way of creating fear among the rakyat!

If we do lose the F1 hosting, it is because of our fault! We even go to the extent of demolishing a race track few years ago so I'm not surprised we can bungle something like hosting an F1 round. We are experts at screwing up good things we got and then, cry over the spilt milk!

# "As for Singapore, I stand by my word that it survives and thrives by taking advantage of its neighbours, particularly the weak ones."

Most of us know that la! It is old news. We agree with you, ok.

But should we blame Singapore for that?

If you are a wee piece of real estate - which is a prime and lucrative location for ships to stop by (among many other things) - surrounded by giant neighbours, don't you think you will be paranoid too?

Besides, it is SE Asia's rep for the US/Israel. Tell us something new la...

Berita dari gunung said...

Bila difikirkan, banyak isu berpusatkan kepimpinan. Disitu bermulanya langkah awal.

Kecualilah pemimpin selesa diusung kemana-mana tanpa halatuju.

Buat benda satu, pelihara benda satu yang lain. Buat bandar satu, jaga bandar satu yang lain.

Bukan boleh semua isu kita nak humban ke kepala pemimpin. Takla sampai kesitu sekali.

Kita semua pun ada peranan untuk dimainkan dalam ruang lingkup sekatan dan kekangan. I guess we just have to play to the tune. Now what is the tune in the air??

5band said...

Salam sejahtera Dato' dan pembaca blog Dato' ini.

Saya dari dulu memang tidak suka Malaysia menganjurkan F1 ini. Pada saya ini hanya pembaziran dan benda karut saja. Kalau Singapura nak sangat F1, beri sajalah... ambillah glamour tu...tak ada faedah sedikit pun.

Ada benda yang saya fikirkan kita tak ekpoloitasi sepenuhnya, sebaliknya kita asyik terhegeh-hegeh benda2 tak berfaedah langsung...seperti F1. Contohnya negara kita dianugerahkan Tuhan dengan keistimewaan hutan hujan tropika, tapi tiada kesungguhan politik untuk menjadikan negara kita numero uno dalam bidang ini. Saya teringin sekali nak dengar orang2 politik kita bercakap ttg penerokaan mendalam (dari segi ilmu dsbnya) terhadap hutan hujan tropika sbb banyak sebenarnya yang boleh kita pelajari dan manfaatkan.

Sekian, terima kasih. Teruskan menulis Dato'...saya memang regular reader blog Dato'.

Malayu Hadhari said...

DEY, whitey lover azlan said:

"We deserved the criticism by Bernie/FIA. It was a valid telling off. Simple as that."

???????

who the hell is bernie ecclestone when he has problems with F1 itself? F1 is itself frought with corruptipn you, tak follow ke the industry?

Hey Azlan are you a whitey lover? or a whitey sucker?

we deserve to bomb iraq when moses bush say there were WMD?

are you a mat salleh celup, yob?
or malaysia kena beli dengan gula-gula dan candy?

jangan marah, sekadar bertanya: u umur baru 15 tahun, azlan? tulis macam tak buat research akhir baligh.

Anonymous said...

From azlan ramli to layu hadhari:

Yob, jangan lari tajuk. Stay on the subject. Sepang circuit is in bad shape. Someone said it is, which is true, kan?

Now, Singapore wants to host F1, where they will make everything look better, function better, etc. We all know the have the capability of doing it.

If we keep on moaning and groaning about the possibility of losing the round, then do something about it la! Like giving the circuit a makeover, AT LEAST.

It doesnt matter if Bernie is No 1 in FIA or whether he has problems in FIA, the fact remains - whatever he says will affect many things one way or another, as far as racing is concerned (anything governed by FIA).

If you seriously think he is a nobody, then please advice and convince our Govt not to worry. Tenangkan people who are wondering what we can do to keep on hosting the F1.

It doesn't matter if FIA is fraught with corruption. The fact is, we can lose the hosting of a round. Problem or no problem, FIA has the final say.

At the end of the day, SIC is in bad shape and in dire need of a makeover, no one can deny that.

malayu hadhari, the way you write is very candy-sucking juvenile yourself - below 15 years old, definitely.

Malayu Hadhari said...

to muchikari zlan:

No problem
love the candy, kid.

Soso jerk said it and you are a yes man?

F1 is at its death throes what with the major manufactureers are not too happy with the way things are being run.

Sepang in bad shape?
Wetlands in bad shape?
Putrajaya in bad shape?(Check out Wisma Putra)

Facilities at Monza any better or Franchochamp or Hungaroring?

The Dubai sand is all right with me; but ecclestone farted it's because they don't give candies to ecclestone at Sepang, perhaps?

So you think ecclestone is somebody? That is your problem.

The better one is A1.

I think the Sheikh of A1 is somebody. But let see what the GP people has to say.

Government worry about it or you?
Do you know that the F1 drivers are not that happy to drive in so many circuits, let them choose singapore for all I care, macau is famous and so is hongkong.

What about Jakarta to woo the market with european and japs engine, hu?

In monetery terms what do we get from F1?

How about that? So show me the light, kid. Or you are agrovelling and a snivelling to eccie?

We paid eccie to come here before, kid.

Kaki Race said...

This is not the best of articles on the dirt on F1; but more recent.


Troubled F1 arrives at the crossroads
By Kevin Garside in Shanghai
Last Updated: 7:49pm
BST 23/09/2004

Formula One could not have had a more appropriate setting yesterday than Shanghai, a thrusting, chaotic metropolis at the vanguard of China's lunge toward modernity.

Shanghai surprise: beneath the surface celebrations of F1's newest venue, the sport is embroiled in politics

Like its host, which transports its people in rickshaws and cycles as well as 4x4s and levitating trains, F1 is replete with cutting-edge imagery, driven by a pioneering spirit, ever seeking new boundaries to cross.

But poke beneath the surface and layers of uncertainty and confusion are revealed. The sport's arrival in Shanghai symbolised F1's onward march, its determination to expand and flourish in countries hitherto ignorant of its charms.

A glance at grand prix racing's most advanced architecture, a £230 million edifice shimmering on Shanghai's city limits, spoke only of a sport succeeding. Elements of it do. But there are parts that are woefully undernourished.
Formula One is at a crossroads, its essence up for grabs. Is it a sport or a business? That is the question it is struggling to answer as a new day dawns in China.

Ford, one of the world's most significant car makers, served notice to quit at the end of the season. While some screamed good riddance to an organisation who failed to commit sufficiently to the great grand prix project, others feared a similar fate beckoned them.

The problem is that those teams on either side of the cash divide are no longer talking the same language. While the likes of Jordan, Minardi and to a lesser degree Sauber cling to the notion of F1 as sport, a unique test of man and machine, the major manufactures like Mercedes, BMW, Honda and Ferrari see it as a marketing device to flog their goods.

Not for nothing did Norbert Haug, Mercedes' sporting director, a contradictory title if ever there was one, claim China was the most important grand prix in the history of F1. His assertion had nothing to do with sporting values or with who might win the inaugural Chinese Grand Prix on Sunday, but the associated value of taking part for those with cars to sell in the fastest growing market in the world.

For Haug, it is important that Mercedes McLaren succeed to reinforce the global message put out in multi-million pound ad campaigns. The same is true in World Rally. In the 2003 Rally of Great Britain, Sebastien Loeb was ordered not to risk victory in order to guarantee a points finish and claim the constructor's championship for Citroen.

For the French manufacturer the power of the marketing message was more important than assisting Loeb in his dream of becoming a sporting champion of the world. Teams like McLaren and Williams, themselves former independents, have benefited hugely by the advance of the car manufacturers.

The alliance of these quintessential British teams with Mercedes and BMW respectively provided them with the budgets they needed to challenge the might of Ferrari at the top of the grid. It has also warped their perspective of a sport they claim to cherish, placing an insurmountable distance, financial and spiritual, between themselves and those without an industrial partner.

The friction that ensued has erupted episodically. In April, Eddie Jordan railed against secret plans to exclude the non-GPWC teams - a loose affiliation of major manufacturers in F1 - from the proceeds of a proposed cash share following a deal struck with commercial rights holder, Bernie Ecclestone, for greater returns from TV and advertising revenues.

And yesterday Jordan ribbed mercilessly Jaguar's Tony Purnell, who last week delivered the death knell to the Ford-backed team, and as a result placed Jordan and Minardi, powered by Ford engines from Cosworth, in jeopardy.

Purnell was busy making the case for a buyer to come in and salvage 350 Jaguar jobs at Milton Keynes by taking over a well-equipped, viable team.

Cash was not required up front said Purnell, rather investment in the future. Jordan, busy trying to find a buyer of his own to save Jordan from the same fate, in effect blamed Ford for his difficulties. Had Ford's engines been up to it, Jordan might have been further up the grid and in a position to attract the sponsors required to make ends meet, went the argument.

The petty squabble dominated the first press conference of the Chinese Grand Prix. Flavio Briatore, team principal of Renault, was apoplectic. Here was an opportunity to indulge in the glory of F1 on a historic occasion. Instead old sores seeped. The brave new world remained anchored in familiar, tired disputes.

Though appearances might suggest otherwise, the authorities in Shanghai have found a way to blend old and new. Common mores and rituals have been accommodated to allow the future in.

Formula One must do the same if it is to retain a sporting essence that compels millions to tune in. It must allow manufacturers to invest without corrupting the values that made F1 what it is. If the sport can pull that off, China might indeed herald the bright future everybody is so desperate to see.

http://www.telegraph.co.uk/sport/main.jhtml?xml=/sport/2004/09/24/smgars24.xml

As for scandals there will be the usual 'unproven allegations' but they will say the best is the China case 2006-2007 with the statistician: fraught with corruption.

Azman said...

Pasai F1. Kan dulu dulu lagi kita dah habaq jangan buat,pembaziran yang nyata dan jelas.Kita ada macam2 cara nak naik kan nama Malaysia di mata dunia,bentuk fizikal jadian hanya sementara..kita tengok Thailand,tak payah bangun guna banyak wang untuk menarik pelancong,yang datang kebanyakkan adalah dari negara2 termoden dan kaya.Apa yang tiada dlm negara mereka,itulah yang mereka nak tengok dan menikmati.Negara sana macam2 ada,tercanggih dan termoden.
Pasai F1 ini, bila sampai masa,tiada kerja lain nak tarik penonton sebagai contoh,PAKSA syarikat besaq tampung tiket..itulah kerja DULU KINI DAN SELAMANYA ada F1.Mana ada berkat atau sincere interest or support,banyak lakonan saja.Bila nanti tiada sponsor tiket,kita tengok nanti beberapa ramai penonton dan berapa ramai pelancong tengok.Nanti kalau F1 dipindahkan ke Singapura,apa jadi pada litar tu?Takkan lah nak buat litar untuk Mat Rempit pula?Kerja ini kita beri pada Pemuda UMNO,mereka tahulah nak buat..kos hilang dan tambah ramai MAT REMPIT dan MINAH REMPIT.

Truth said...

Datuk, senang cerita, the management of the SIC yang salahlah.

Tickets are sold at $700 a piece and above. SUdah tentu Ecclestone tidak pergi ronda2 tempat duduk ticket murah macam atas bukit berumput(although that looks more fun). That means he was commenting on the situation at the grandstands, pits and paths leading to the booths.

Takkanlah itu pun Mokhzani dan staff tidak boleh handle?

I'm sure you've been to Mekah Datuk. Lebih ramai lagi yang mengunjung Kaabah dari F1. Tengok bagaimana kekotoran seperti najis boleh di atasi dlm beberapa minute sahaja.

So, kpd Mokhzani, jagalah Sepang dengan baik. Itulah satu2nya peninggalan usaha dan jasa Tun, ayahanda kamu. Big corporate deals like making sure the F1 continues beyond 2010 is important but making it clean an efficient making it easier for the deal to be clinched is also important.

Remember, in Islam, performing your highest duty relies on how you perform your lowest act ie, in the toilet. If you have not cleaned yourself well, your prayers is considered void. If you have bathed but haven't taken your ablution, it is also considered void. This is how serious cleanliness is taken in our religion, it should be the same in our daily lives.

So, before you attempt to seal a deal, make sure your clean.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).