Monday, November 25, 2013

Traitors and Betrayers According to PM

A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

INITIALLY I had not wanted to write anything more concerning the Prime Minister, Mohd Najib Abdul Razak, for a while.

I had been told by one of my mentors (henceforth is referred to as THE MAN) that the PM found my writings on him too critical.

He had apparently sought the help of THE MAN to inform me of his feelings. So out of respect for THE MAN, I decided to layoff the PM for as long as I see fit.

Unfortunately that was fated to be brief. Almost as soon as THE MAN informed me of the so-called message, the PM unilaterally redefined a very import bit of the law. He labelled tax evaders as unpatriotic and likened them to traitors.

The National News Agency, Bernama on Nov 24 ran a headline “Tax evaders are traitors, says Najib”. It quoted Mohd Najib as saying that those who avoided paying tax could be regarded as having betrayed the country.(Read Here).

This, he said, was because the responsibility to pay tax was one of the pillars of patriotism.

"The definition of patriotism in our country is that we must discharge our responsibility to the country for the good of the people and the nation.

"When we pay tax, we are helping the people. We instil this spirit, and with this our country will be more successful," he said when opening the National Economic Empowerment (Pena) Conference at the Federal Territory Mosque auditorium in Kuala Lumpur on Nov 24. (Also Read Here).

This is a very serious insinuation. A person who betrays his or her country is a traitor. By legal definition ond convention, he or she is a very evil person. In some instances, the penalty is death.

Not everybody who does not pay tax on his or her taxable income is a tax evader. Many have mitigating reasons.

I used to take pride in paying income tax. I still pay it although the amount is small since I am way past retirement age and my income is not much. But I am less proud doing that duty.

I don’t think I am alone feeling that way. More and more people, I believe, are reluctant and unhappy to pay taxes because they hold the view that the government is lavish and corrupt.

Why the Desperation?

THE PM sounded desperate. Untypical. All this while we have been told and assured repeatedly that everything is OK - the government has money, the Treasury is filled, revenue collection is good and billions of ringgit of foreign investments are flowing in.

As a further proof, civil servants are paid bonuses. The poor are being promised higher BR1M. The government is spending billions engaging consultants. Ministers and their spouses are jetting around the world, purportedly promoting diplomacy and attracting investments.

So why should the PM, who is also the Finance Minister, sounded so desperate?

If things are as rosy as he and his propaganda agents are portraying in the mainstream media, he should not sound desperate.

But if there is something amiss about government finances, Mohd Najib has only himself to blame.

He is the PM and the Finance Minister, and he has at his disposal those billion ringgit-consultants and a spouse that goes around the world promoting investment!

The last bit is from “Parliament Minister” Shahidan Kassim. (Read last posting).



bowzer said...

"But if there is something amiss about government finances, Mohd Najib has only himself to blame."

Yes, indeed.

He, and his army of underperforming consultants that cost RM7.2 billion.

By some margin, he is the most wasteful PM in Malaysia's history.

Mohd Bahauddin said...

Assalamualaikum Dato AKJ,

Sesunggugnya saya cukup terasa dengan 'statement' dari PM walaupun saya seorang pembayar cukai tegar. Dia selaku org yg paling tinggi dan berpengaruh hanya memandang dari perseptif org yang tidak membayar...bagaimana pula org yg menyalah guna dan membazir wang pembayar cukai...sepatutnya cakapla sekali... Sejak laporan audit keluar saya rasa tiada satupun 'statement' keras daripada PM untuk org yg menyalah guna dan membazir wang pembayar cukai ini....

RD. said...

I think Najib is not sinuous enough. How stupid can you get, saying those who evade taxes are traitors, when the RM7.2 Billion spending on consultant and Rosmah's jetting are still hotly debated, everywhere.

If what's said comes from those advisers of his, I think its time for him to fire them. They might be hopeless too, or sabotaging and trying to bring him down.

"More and more people, I believe, are reluctant and unhappy to pay taxes because they hold the view that the government is lavish and corrupt."

That's true Dato.

The real traitors are:-
1. Those corrupt politician who misuse Rakyat's money.
2. Politician who goes abroad, especially on trade promoting mission, but ridiculed and condemned his own country instead.
3. NGOs and politician who solicit foreign assistance to meddle into their own country's election or internal affairs.
4. Citizens who does not uphold the Federal Constitution.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

1. Yg menghapuskan kementerian keushawanan bukan pengkhianat ke.

2. Yg melantik penasihat2 di JPM dgn gaji mengalahkan gaji KSN dan pegawai tinggi kersjaan lain bukan pengkhianst ke.

3. Yg terpalit dgn pelbagai kontroversi lain spt komisyen beli kelengkapan tentera, pembunuhan Altantuya, cincin berlian boleh jalan kaki sendiri, beg2 tangan berhatga beratus ribu rgt, dakwaan mengguna bomoh hindu, bukan pengkhianst ke.

4. Menghabiskan duit rakyat hingga RM490,000 sehari untuk bermegah2 dgn pesawat eksekutif bukan pengkhianat ke.

5. Penulis blog yg dibayar gaji bulanan oleh bajet tersembunyi untuk mengujudkan feel good environment dgn mempertahankan setiap tingkah laku kerajaan , bukan pengkhianst ke.

5. Yg bertolongan2 sesama mereka melingkupkan kewangan rakyat hingga berbillion rgt dalam kes2 spt PKFZ, BANK INTERNATIONAL INDONESIA, BAKUN DLL, bukan pengkhianat ke

Agaknya apa yg terjadi pd kematian Muammar Ghadaffi tak jadi iktibar langsung.

Jamaludin said...

Salam Datuk,

Firstly, I want to know what is your comment on recent editorial apologies by the NST on the foreign funding issue against Bersih 2.0, Merdeka Center, Suaram, etc?

And secondly, could the news below be classified as tax evading?

As I smell something fishy here..

KUALA LUMPUR (Nov 24, 2013): The Treasury waived taxes and duties amounting to almost RM2 million on two imported luxury cars – three days after a 32-year-old man made an application under the Returning Expert Programme (REP) which encourages Malaysians working overseas to return home.

The man, who returned on Jan 25, 2012, received approvals to import a Rolls Royce Ghost and an Audi Q7.

According to documents seen by theSun, his application for exemption from tax was made on Jan 31 last year, with approval given on Feb 3.

When the application was made, he gave a Kampung Sungai Pencala address in Kuala Lumpur, but for the car which was registered in July, he provided an address in Kelana Jaya, Petaling Jaya.

TalentCorp, the organisation that facilitates the REP, declined to reveal more details, including his area of expertise, his profession and his experience overseas.

The maroon Rolls Royce, according to importers, carries a price tag of RM2.1 million with the price in the United Kingdom listed as £170,000 (RM850,000).

According to records of the Road Transport Department, the car, bearing a single-digit registration number, was registered in July 2012 with an annual road tax of RM18,294.

The registration number, according to industry experts, should have cost at least RM100,000.

TalentCorp had previously stated that since it assumed the management of the programme in April 2011, the incentive for tax-free cars has been limited to locally-assembled cars only.

(Previously, the REP was managed by the Human Resources Ministry.)

"Prior to this, the incentive allowed for imported tax-free cars. Therefore, those returning through TalentCorp certainly do not benefit from tax-free Rolls-Royces or Audis," it had said in a statement.

However, in the light of the fresh evidence that was presented that the approvals were given in January 2012, TalentCorp's chief executive officer Johan
Merican clarified that the man had applied to return before that date.

He said the application was made on Feb 22, 2011 through the Human Resources Ministry and was approved in April on condition he returned to Malaysia within a year.

Those who applied to return after April 2011 are only allowed to buy locally-assembled or locally manufactured cars without tax.

ab said...

Salam dato,

Alamak..PM dah `senak perut' ka?

TAK KAN dia tidak dapat/sempat pikiaq bahawa depa yang belanja duit rakyat berbentuk pelbagai cukai berbilion ringgit setiap tahun?.

Kita siang malam `bagi' duit kat gomen melalui pelbagai cukai, direct and indirect taxes.. ni dia dok `balun' rakyat tak bayaq cukai tu traitor and betrayers?..macam dah tak siuman ka dia ni?.

YANG KHAZANAH, dibawah menteri keewangan (dan PM),kalau tak silap saya, ada tulisan menerangkan depa buka account kat Cayman island. Tu bukan nak `pelari'cukai ka, ..kalu gitu bos bos khazanah (dan PM?) masuk kategori tersebut tak?..kalau ikut `definisi' beliau tentu susah dia nak defend ni....

Saya betui betui `lemas' dengan pemimpin pemimpin `melayu ' dinegara ini disebabkan beberapa perkara `keterlaluan' yang telah dilakukan:-

1. Semasa 1955-1957.

Dengan `kecerdikan' nasihat dan `vision' pemimpin pemimpin ketika itu, raja raja serahkan tanah dan negeri negeri kepada `pemimpin pemimpin pusat' untuk ditadbirkan....DAH 57 tahun, dengan `kecerdikan' `pemimpin peminpin pusat', dah tinggai sejemput tanah tanah orang melayu.

TAK pulak dinasihatkan raja raja melayu supaya serahkan tanah negeri mereka kepada SETIAP ANAK NEGERI,sebelum di serahkan pemerintahan raja raja kepada `pemimpin pemimpin pusat' melayu.

2.Dah tu beri `kerakyatan percuma' kepada buruh dan peniaga dari cina dan india..cerita seterusnya semua orang tau dah...


Abu Bakar Ab Rahman

ab said...


3.Dah dalam 2 dekat lalu,depa bagi lagi 3-4 juta pekerjaan kepada `pendatang asing...tak lama lagi kalau depa `demo'/ strike tak buat kerja kerja di ladang dan kilang KECUALI diberi gaji tinggi dan sijil kerakyatan,apa gomen nak buat? macam dulu jugak laa...bagi saja laa....

4.TERKINI lebih 210 ribu graduan tak kerja...sama seperti graduan 100 unversiti yang berkonvo- kesyen sekalai,kalau satu universiti dengan 2100orang graduan.Ini kumpulan pembayar cukai akan dating.

. ...MACAM MANA depa nak bayar cukai, kalau menganggur?.YANG DATANG dari Indonesia, bangla, vietnam,nepal,philipina,afrika dll tu BAYAQ CUKAI ka?...sapa yang buat tu? PM dan gomen juga....Habis tu laa ni komplin rakyat sendiri tak bayaq cukai pulak...

5.Sekarang kerajaan sedang `juai' kepelbagaian rakyat dinegara ini,
TETAPI secara terangcang atau kebetulan,IDENTITI melayu semakin terhakis,kalau pembaca pembaca tak percaya,lihat disekeling saudara sekelian,ADA BANYAK MANA lagi IDENTITI MELAYU yang masih tinggal? from top to bottom.

Saya yakin dengan `pelbagai tingkah laku' pempimpin pemimpin melayu sekarang,identiti melayu terkini,akan dan akhirnya raja raja dengan sendirinya ``serah segalanya' seperti mana raja diturki ditahun 1930an dahulu...

Kalau diteliti,perkembangan diiran pula,dibawah `shah iran' 2 keturunan terakhir dulu DAH CUKUP untuk melenyapkan kerajaan beraja dinegara itu pada tahun 1970an..

HISTORY repeats itself,ONLY at diffent places at different times,but sometimes at the same place at diffent times.

Dalam 3-4 tahun lagi,AKAN BERLAKU lagi pusingan economy-bust cycle, seperti sedia kala... DOMESTIC CONSUMPTION dah bolih dikatakan `tepu dah' sekarang ini.

DENGAN BEGITU RAMAI graduan menggangur,saturated domestic comsumption,highest prices of goods and services( bolih ballons up lagi kut ni,tapi tak mungkin banyak lagi)...THE ONLY CLEAR DIRECTION OF ECONOMY OF MALAYSIA in 2015-2018....IS ONLY DOWNWARD BUST!.

Kalau CINA dan INDIA tak bolih beli eksport kita macam sekarang,lagi teruk laaa kita nanti..

THE next boom cycle will follow.

THE ONLY SNAG IS...`a doomed 2020 vision'!...and DSNTR will be receiving the biggest blame of his life, his family/father legacy, the creator of the biggest number of graduate unemployment,the PM tahat introduce and raises taxes,the PM that destroys vision 2020 and may be the constitution itself,and etc, is the present PM...AND THE RAKYAT can never forgive BN ANYMORE, and surely say sayonara.

THAT MAKE SENSE why he looks macam tak siuman dengan definisi
traitor dan betrayer ni..

Jangan kata saya traitor atau betrayer sudah laa....saya bayaq cukai directly dan indirectly. dan tak `kebas' jet kerajaan Malaysia untuk saya pi makan angin dan shopping....

If I am wrong ( I wish I am wrong), am will be very happy for the country.

Abu Bakar Ab Rahman.

AntiHipokrit said...

Ini juga salah perwakilan UMNO yg bebal untuk kekalkan org yg tak tau jadi PM ni.

Syed Akbar Ali said...


The country is in a very precarious situation. The PM has absolutely no clue about what he is doing. Someone has to get it across to this child that the govt's wasteful spending, non existent policies and daylight robbery by its cronies is making the country go bankrupt. No country in the world will go bankrupt just because there is no GST. I am flabbergasted that the PM can be misled by his advisors and RM7.2 Billion con-sultans to say something as ridiculous as this. You do realise that there is no hope for this govt's survival past 2018.

But here is my real fear Dato - what if the PM does prevail in 2018? The country will sail slow motion like into oblivion. Death by a thousand cuts. There will be no more return for the country. And to think that Dr Mahathir has to witness all this.


safiai saad said...

A sad day for Malaysia.No restrain expenditure is the cause of our economic woe but the tax payer to be blamed !

Din Kalut said...

Memang dah tahu dah.Itulah komen Din Melaka sejak dulu kini selamanya.

Mr. Smith said...

It is a joy reading your articles because you dare call a spade a spade. The situation today demands that you write without fear or favour. Of course, truth hurts. Does it mean who should stop writing on the PM just because THE MAN is your good friend?
The situation in the country has become intolerable, nay lawless!
The minority government behaves it owns the country and all the institutions.
Look how even the Parliament broke Standing Orders to suspend an Opposition lawmaker.
Look, the PM Department's allocation under the budget is more than Defense.
It's sickening paying taxes to thieves.
1 Malaysia has been flushed down the toilet by Perkasa and Isma. And Najib is afraid of them. Najib is more like a headless chicken.

din klang said...

Salam Dato

Tak ada sapa pun paksa Najib untuk jadi Perdana Menteri merangkap presiden Umno....

Kalau dia rasa dah tak mampu nak jadi pm, lebih baik turun sahaja dan bagi orang yang lebih layak untuk meneraju Malaysia.

Kalau setakat jadi PM syok sendiri dengan penasihat consultant isteri dan pencacai pergi main monopoly sahaja.

Now dia sudah tunjuk his true color sebagai orang bangsawan... Bila tak betul salahkan orang lain (bukan penasihat dan consultant dia )... Bila tak dapat toys nak.mengamuk...

Alahai Najib. You are worst than slumberjack

orang lama said...

Salam Kadir

Maybe your The Man boleh confirm that Najib been suffering from sakit TB (takut bini) all these while and cannot think properly already...

By right he has everything in becoming a better PM than Pak Lah... Being the eldest son of former PM and graduated in economy from a uni in UK...

awang batuburok said...

Salam dato,

Apa nak jadi sekalipun ingat pesanan mantan PM, rakyat mesti memilih syaitan yg dikenali untuk memimpin kerajaan dlm negara ini. Kalau tidak dipilih lagi huru hara dibuatnya seperti yg berlaku di Syria dan Mesir.

Lahuma said...


Memang tak patut sekali PM Najib buat kenyataan yang macam itu.
Amat bahaya sekali kalau PM Najib cipta masaalah dengan rakyat jelata.
PM Najib lupa kah yang 100% rakyat terlibat dengan cukai tidak langsung dari benda yang sekecil hingga barangan yang besar.

Kalau nak tegur pada yang wajib bayar cukai pun kenalah caranya.LHDN pun ligat hambat rakyat yang wajib kena bayar.

Kerajaan kena terlebih dulu memakmurkan ekonomi negara agar rakyat ada upaya bayar cukai.

Kalau negara pun kaya dengan kemiskinan mana boleh cakap macam itu.Sebenarnya di Malaysia masih ramai yang hidup miskin.

Janganlah hendak banding dengan negara Afrika atau yang setandingnya.Kita bandingkan sesama rakyat dalam Malaysia dulu.

Pemimpin dan pegawai tinggi kerajaan,golongan bangsawan,ahli koprat,hartawan,jutawan berada dijurang yang amat ketara dengan rakyat bawahan.

Soalnya sekarang yang mengurus hasil cukai itu bukan rakyat.Tetapi ialah kerajaan dan penerajunya yang melibatkan pemimpin dan pegawai yang ada kuasa.

Ada unsur ketirisan,bocoran,joli-joli,boros,tak amanah,tak berhemah,tak beretika.

Wang hasil cukai banyak dihabiskan pada pgrogram ceromoni serta pembaziran.Sama banyak dengan pgrogram pembangunan.

Sebenarnya bila PM Najib tegur rakyat maka rakyat juga kena tegur kerajaan dan pemimpinannya kerana ada asas apa yang dibangkitkan oleh rakyat.

Sudah terlajak cakap.Kalau terlajak perahu boleh undur balik.

Pemimpin kita namapak belum matang untuk menghadapi kerenah rakyat.Begitu juga rakyat pun pening dengan kerenah pemimpin.

Semua ini adalah bola tanggung untuk pembangkang libas dengan kuat.

Terima kasih Dato.

Kaswadi Karim said...

Bingai mana la yang nasihat PM keluaq kenyataan macam tu..Sapa nak bayaq cukai kalau depa tahu duit depa Gomen guna untuk bayaq Con-sultant sampai RM7.2 Billion

Ahli Umno said...

Rosmah Marcos ia not a pengkhianat ok.... We all loike RM$

Lanang Jaya said...

Salam DAKJ..

Gloom..doom..boom! How sad!

DSNTR and Msian must understand that greediness and selfishness are root cause of the present rot.

DSNTR wants an ideal multicultural democratic society that is fair, inclusive and patriotic.

How naive, PRU 13 has proven a slap in a face for such idealism. However DSNTR is unperturbed and receives more slaps..Now the witch hunt go after the poor civil servants. More audit. More arrests to show govt is fair etc. Going at this rate civil servants will be forced to follow those tons of procedures(bureaucracy)line by line. Dont use brain or common sense. The results..everything will move at snail's pace..

But the opposition and the non bumi will not be impressed..DSNTR.

Who actually benefits from foreign workers? Who destroys and plunder the environment. Who gives bribe?who complains aloud about everything? These are the selfishness that DSNTR tries so desperately to make his mark as a liberal and a saviour! such a hefty price to pay.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

1. Berilah pujian akhlas bila perlu. Anak sendiri pun akan marah kalau ibu bapa kedekut nak puji. Tapi anak berkenaan tak sempat nak menakal kalau kita pandai saikologi.
Macam kanak2 di sekolah down under.

Kalau Din Melaka boleh puji Tun Razak, tak bolehkah Din Melaka puji Sultan Johor kerana Johor jadikan Jumaat sebagai hari cuti.

Cuma kroni2 kafir tu dah mula bising seolah2 tak setuju je.

Berkenaan Najib sebagai Melayu , ketua UMNO dan PM, boleh tak sesiapa cerita jasa beliau kepada rakyat agar Din Melaka dgn senang hati memuji.

Berkenaan tajuk siapa sebenarnya pengkhianat negara , setiap orang jangan asyik menuding jari pd orang lain.

Tanya jugak diri sendiri, anak isteri dan keluarga.

Apakah selama lebih 50 tahun ni segala kepercayaan rakyat Melayu terutamanya tidak dikhianati oleh ketua2 UMNO yg memerintah.

Singapura dah terlepas. Pulau Pinang walaupun masih dalam Malaysia, sudah tak terjangkau oleh umat Melayu. Bandar2 tak larat nak cerita sejak dulu lagi. Cuma sekarang ni demi mengejar duit dan nak jaga hati kroni toke Cina dan India maka nama taman atau projek pun macam nama luar negara.

Siapa pengkhianat sebenar ni!

Masa dan tenaga org Melayu di buang dgn hidangan halwa ttelinga oleh media propaganda spt UMNO pejuang kemerdekaan,hanya pd UMNO terletak masa depan Melayu, pantang Melayu ingkar pada pemerintah, UMNO tak akan pernah buat salah, PAS dan PKR memecah belah perpaduan Melayu ,buat press statement di luar negeri kutuk UMNO dianggap mengkhianati negara Malaysia.

Siapa sebenarnya pengkhianst ni.

Rosiah Ismail said...

Salam dato yang dikasihi nak ulas malas tak ulas sakit telinga tambah sakit mata....tak bayar cukai pengkhianat negara tapi mari dok fikir la orang macam mana yang enggan bayar cukai dah tentu orang yang bijak pandai macam PM juga kan lari dari bayar cukai....orang seperti saya dan juga pembahas2 tiap2 bulan sudah potong gaji dan bila dapat bonus 35% kena serah pada LHDN dulu bulan jun nanti baru dapat balik...wooooo yang tak bayar cukai ni jenis2 macam dia jugak...TQ DATO....Tapi kamponman tak perlu bayar cukai kan............

OKJ said...

Although I’m not a physicist, but I still remember the 3rd Newton’s law. It was introduced by Sir Isaac Newton in 1687 and is applied until today. The mathematical formula is Fab = -Fba . To me, it is applied not only to physics and motion, but it is also applied to our daily living.

The formula is simple. If you say yes to something, you will say no to something else. For sure, you cannot satisfy everybody to whatever you are doing, especially to Mr. Arrogant, who has super ego and who like to abase others to ground zero. Shame on you.

Kampong man said...

Salam ,

1.It is good to be critical and to write without fear or favour on Najib.I am too a BIG faithfull tax payer but I have no problem for Najib to say his peace to those tax evaders.What is so wrong about his remarks?.Oh yeah, poor Najib many blame him for very accomodating and compromising towards those nons demands. Those 90% nons who rejected him last election and on the other side he is being blamed for not taking proper care of those real UMNO/BN voters/supporters across the country .Whilst I do agree with most here that the RM 7.2 billion is a bit extravagant but if that is what it takes to achieve results by all means do it.I believe you don't decide alone in many matters it is a collective desion and it is transparent especially when it involve money.Because we all are watching !.

2.Najib,You are still the best among many and that is why your UMNO and BN stays on and on at least until next election according to my kampong bomoh and that of my Bangsar Feng Shui Master.We know it is not easy to be a PM for all Malaysians to take good care of many races and many religions.Let them bark but you are still the BOSS for now.

You have to be strong like my MAN Tun Dr Mahathir to survive the onslaught within and without.Tun remains a legacy.You have been given the full MANDATE to be our PM.So do what you think is right.Those nyamok out there are ever ready to discredit you.Cakap salah tak cakap pun salah.Beri BRIM salah tak beri pun salah.Ini biasa.Now, you must be FIRM and DECISIVE before I change my mind to have Anwar or Mat Sabu as my PM next. God forbid (selisih mailakat 44 said my kampung folks).

3.By the way I don't think highly of that young chico Khairil like Omar Ong Con-sultan ?.Who the hell is he to be so highly positioned and handsomely paid ?.What does he know about O&G?.What so special about those OXBRIDGE ?.Kajang is bigger than Oxford and Cambridge anytime.

4.Who are those people who said we are doomed and the country will go bancrupt by 2018 and that we will not achieve that vision 2020 ?.On what basis?.Look at how Bank Negara has tightened the financial institutions, the banks and the borrowers etc.We are in a good hand still, no worries.

Look ,this is a common mat salleh expression
"There is only two things that is INEVITABLE and that is DEATH and the Tax man" So kejar the tax evaders sampai ke lubang cacing.No mercy !.

Thank you Dato.

joe black said...


This has to be DS Najib's way off Attracting Investors to Malaysia...By Declaring that Malaysia is going Bankrupt!

Probably a Strategy Cooked up by his highly expensive ConSultants to attract Investotrs.

Come Ye! Come All! We are Going Bankrupt!
Bring your money for we'll be selling our assets for a song.....Starting with our nearly depleted oilfields and FGV?

Isn't that Sick?

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Dalam konteks kehidupan bernegara. Kalau poket kanan diibarat poket orang Melayu dan poket kiri diibarat poket orang bukan Melayu maka hari2 poket kanan terus mengempis gata2 duit org Melayu terus mengalir ke poket org bukan Melayu.

Di kalangan orang Melayu pulak. Kalau poket kanan ibarat poket majoriti Melayu poket kiri ibatat kepunyaan minoriti Melayu. Maka dengan pengkhianatan ketua2 UMNO, maka poket kanan semakin kempis tetapi poket kiri semakin gemok segat bugar.

Yang ketua2 UMNO war2kan betapa sejak merdeka pendapatan PURATA tahunan negara dan Melayu telah meningkat dengan ketara. Tentu sekali pengkhianat2 ini tak akan sebut bahawa 90% drpd kekayaan ini dikaut dgn rakus oleh beberapa kerat bangsawan, anak2 mereka, kroni2 dan ketua2 bahgian UMNO, MCA, MIC, PBB GERAKAN dll.

Mesin kalkulator pun boleh pening lalat sebab tsk dapat cari jawapan antara pendapatan masuk rasmi dgn perbelanjaan. contohnya bsgaimana dengan gaji MB SELANGOR, orang berkenaan boleh beli rumsh RM24 jt. Bagaimana budak hingusan tapi anak menteri boleh beli rumah RM 7.jt.

Pada tahun 90 an dulu pening kepala memikir bagsimana anak2 PM waktu itu dapat wang beratus malah beribu juta rgt bila buat pelbagai corporate deals.

Selepas tu menantu seorang PM pulak mengaku punya saham berjuta2 dalam investment bank

Dan terbaru anak PM yg jugak hingusan dah buat pelbsgai corporate acquisitions.

Pertanyaan. Kalau nak dpt pinjamaan bank, MARA , BANK PERTANIAN DAN BANK PEMBANGUNAN pun Melayu susah. Tapi otg2 ni relaks je.

Mungkin duiit turun dari langit. Atau ada bomoh termasuk bomoh hindu yg pandai bust ibu duit.

Tapi berdasar kes spt NPC dll, DIN Melaka dgn darjah keyakinan 99,999% berani mendakwa aktiviti penyamun tarbus dan pengkhianatanlah yg melingkup Melayu sambil mengkayakan beberapa kerat.

Nak kata Din Melaka dengki tetserah. Tapi berspa ramai Melsyu berniaga tulin, tak kaya2 pun.

Din Melaka kaya tapi seciput bila banding dgn taraf toke NPC atau anak mantan PM kot

Kampong man said...

Salam Dato,

1.Saya berpendapat perkataan 'Traitor' yang Dato gunakan is abit overblown dan amat provocative dan ianya mudah menaikan darah (bukan dara) pembahas terutama yang meluat dengan Najib, dengan izin.

2.Sekira kita bijak membaca keratan dalam kontek penuh kita dapati apa yang Najib katakan adalah fair dan tidaklah sebagaimana yang dissensasikan sehingga ke tahap 'Traitor' mengikut definasi dan pemikiran Dato dan pembahas yang cepat melenting dan naik dara.Oops..naik darah.Di persilakan.

stk said...

Well kampung man,you can boast being a well educated or rich,paying big taxes you are still stuck in the tempurung or ostrict with head in the sand.
Well you can still rely on your faithful bomoh to tell that Najib is still yout best PM,but facts still remains ,he is a chronic liar and spends like no tommorrow and without vision.

Wan Kamarul said...

Pemimpin2 kerajaan membazirkan duit rakyat juga boleh dianggap pengkhianat.. x gitu?

ku_seman said...

Datuk, kalau tak bayar cukai dikatakan tak patriotik. Tetapi label apa pula kita nak bagi kepada pihak yang membelanjakan duit rakyat dari segala macam cukai termasuk cukai pendapatan secara tak berhemah, membazir dan untuk kepentingan serta kelangsungan politik? Saya fikir pihak yang membelanjakan duit itu juga kena meneliti diri adakah mereka patriotik atau pengkhianat. Sudah tentu mereka patriotik kalau duit rakyat kembali kepada rakyat dalam bentuk yang lain. Tetapi kalau tidak sampai kepada rakyat sama ada secara langsung atau tidak langsung, fikir-fikirlah sendiri. Satu lagi Datuk, PM tak bolehlah menggunakan ungkapan "kerajaan bermurah hati" apabila memberi BRIM. Tak ada istilah "bermurah hati" kerana itulah tanggunmgjawab kerajaan tambahan pula duit itu diambil daripada rakyat. Ini berbeza dengan mak ayah kita yang membesarkan kita daripada jerih dan perih mereka walaupun itu tanggungjawab mereka. Mak ayah kita tak ambil duit anak untuk beri kepada anak. Kesimpulannya jangan mudah melabelkan pengkhianat atau tidak patriotik.

din klang said...

Din melaka punya hujah tahap kedai mamak kain pelikat.... Tak membangunkan minda langsung apatah lagi masyarakat.
Patut pe senang sangat kena kencing dek anwar

RD. said...

Satu saja pendapat Din Melaka yang saya setuju;

"Selepas tu menantu seorang PM pulak mengaku punya saham berjuta2 dalam investment bank".

Betul tu.
BN terutamanya Najib dan blogger pro-BN akan menghadapi masaalah besar untuk mempertahankan Menteri Muda ini, menjelang PRU14.

Lain-lain pendapat Din Melaka adalah merapu dan terbit dari dendam kesumat dan perasan hasad-dengki dengan bangsa sendiri, (kalau Din Melaka orang Melayu) dan merapu semata-mata, tanpa bukti. Tidakkah Din Melaka juga dengki pada bangsa lain yang jauh lebih ramai kaya-raya, yang juga kroni dan dibelai UMNO dari zaman Tunku Abdul Rahman lagi? Mereka punyai lebih banyak keistemewaan dan kelebihan kerana boleh dapat lesen buka pusat perjudian dan penjualan nombor ekor dan arak. Cabaret/disko dan pusat persundalan/rumah-urut pun mereka boleh berniaga. Ada juga yang jadi Along dan Cheti.
Mengapa tak dengki sama pada mereka ini?

Memang benar hanya beberapa kerat saja orang Melayu yang berjaya jadi kaya-raya. Itulah saja yang dapat dilihat dan boleh membuat kita berasa dengki. Mereka yang gagal, selepas dibantu, sudah tentu begitu ramai sekali dan tiada siapa mahu mencontohi atau bersifat dengki kepada mereka. Ramai juga yang gagal kerana tiada ‘cable’ atau kenalan dari ahli politik BN. Mereka ini akan mencari ‘rezeki lain’ dari ahli politik pembangkang pula.
Saya tahu, kerana adik-ipar saya juga seorang kontraktor. Beliau ramai kenalan ahli politik PR. Bila PR memerintah Perak, sedikit masa dahulu, beliau amat mewah dan bergaya sekali, walaupun belum punyai rumah sendiri. Kesian adik saya, suaminya bercinta dengan gadis lain kerana kemewahan. Apabila BN memerintah semula, beliau hidup sederhana dan kehidupan adik saya kembali normal. Kereta mewah sudah kena tarik.

“Tapi berspa ramai Melsyu berniaga tulin, tak kaya2 pun.”

Pendapat sebegini amat dangkal sekali. ‘Tulin’ dalam bidang perniagaan, amat luas pengertiannya. Sikap tidak sombong dan bongkak kepada orang, terutamanya pelanggan adalah juga salah satu dari sifatnya. Begitu juga dengan ramai kenalan dan rangkaian pembekal dan peruncit. Hutang mereka mesti ditunai dan tidak tertangguh. Masa dan janji, mesti ditepati. Waktu buka dan tutup perniagaan mesti tetap dan konsisten. Service kepada pelanggan mesti memuaskan hati tanpa mengikut darjat. Kalau buka bengkel kenderaan, mesti baiki kerosakan seperti membaiki kenderaan sendiri. Pelanggan tidak perlu kembali lagi atas kerosakan yang sama dalam jangka masa yang lama. Mesti jujur. Kalau spare-part local, jangan tipu kata ori.

Ramai yang gagal dalam perniagaan disebabkan sikap mereka sendiri. Seorang peniaga ‘tulin’ tidak akan mengunakan modal, berbelanja sakan, beli kereta canggih atau berbini-dua, sebaik saja sudah mewah sedikit.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Masaalah dgn sesetengah blogger yg di taja ketua2 UMNO ialah mereka tiada apa2 value adding comments.

Ada yg sekadar asal tulis satu perenggan agaknya dah boleh tuntut alaun.

Ada pulak yg tulis panjang lebar tapi boleh biul pembaca cari poinnya.

Din Melaka berpendapat sejak belum merdeka lagi Melayu dah kena khianat oleh the so called prjuang kemerdekaan waktu itu.

Mudah sangat menerima syarat British supaya Tunku setuju agar org Cina dan India diberi kerakyatan Tanah Melayu. Sekarang kesilapan ni dah makan diri.

Ssejak dulu pemimpin UMNO memang pemurah hati.

Org lain sangup mati kerana pertahan tanah air, lain pulak halnya dgn pemimpin UMNO.

Lepas beri kerakyatan pd Cina dan India Tunku beri pulak Singapore pd Cina dgn senang tanpa rujuk pd parlimen pun.

Lepas tu nak tunjuk baik lagi , hingga lembut sgt dgn Cina MCA dan GERAKAN hingga sanggup serah nasib org Melayu Pulau Pinang yg saban hari terpinggir dalam kemiskinan.

Yg hairannya sesama Melayu yg perintah Kelantan mereka tergamak rampas kuasa dgn istihar darurat untuk tumbangkan kerajaan PAS pilihan rakyat pada tahun 1978.

Demi nak kaut untung cepat pemimpin UMNO tunduk lagi pd tekanan termasuklah meluluskan lesen judi, arak, lumba kuda, rumsh urut dll.

Ulamak yg sokong dengan dalil2 yg dangkal selsmat segar bugar. Yg melawan dikenakan macam2 hukuman. .

Itulah ketua2 UMNO yg sebenarnya PENGKHIANAT tapi tetap dipertahan kerana wang dan harta didunia.

Hj Ghani said...

Najib kata jika kita tak implement GST negara akan Bankrupt.
Bankrup bermaana kita belanja lebeh dari pendapatan.
Jika berniaga kita bankrup bermaana Pendapatan kurang dari perbelanjaan.

Jika individu kita kata dia boros.

Sejak Merdeka,siapa yang memerentak Negara.parti Alliance dan BN.
Siapa yang jadi PM,President UMNO.

Sejak bila kita mula belanja boros,Sejak Pak Lah jadi PM dan ini di teruskan oleh Najib.

Sabenarnya kita perlu saparation of Power.Menjadi PM tidak boleh jadi Finance Minister.

Bagaimana Polis hendak menangkap Penchuri jika Ketua polis dan Ketua Perempok orang yang sama.

RD. said...

Saya amat setuju dengan pendapat Din Klang, mengenai Din Melaka.

Begitu mudah sekali Din Melaka menuduh "sesetengah blogger yg di taja ketua2 UMNO ialah mereka tiada apa2 value adding comments", seolah-olah PKR, PAS dan DAP amat sempurna dan tidak buat benda yang sama.

Seperti kata Din Klang, "hujah Din Melaka Tak membangunkan minda langsung apatah lagi masyarakat."

Amatlah pendek akal untuk menyalahkan Tunku semata-mata kerana melepaskan 'Tumasek' tanpa mengambil kira scenario politik 1965. Bukan Tunku yang menjemput orang Cina dan India datang ke Tanah Melayu. Mereka sudah lama tinggal disini dan Tunku lakukan apa yang terdaya untuk mengekalkan pemerintahan Melayu yang kebetulan sudah lemah, akibat tamak dan tindakan bodoh puak Ulama extreme (PAS) yang keluar dari UMNO.

Hakikat sebenarnya, kita hilang Tumasek kepada bangsa Eropah, juga akibat tamak haloba Pembesar-Pembesar Melayu, dari zaman Kesultanan Melaka lagi. British kemudian, menyemarakan penghijrahan pendatang. Bezanya dengan Melaka, Singapura menjadi lebih strategic menjelang 1800an.

“Org lain sangup mati kerana pertahan tanah air,……….. “

Setelah hampir 500 tahun kita dijajah bangsa Eropah, Siam, Jepun dan selama 3 minggu oleh Bintang 3, apakah Din Melaka begitu yakin orang Melayu akan menang, jika berperang dengan British untuk mencapai kemerdekaan?
Adakah orang Cina dan India ketika itu, akan berpihak kepada kita, menentang British? (Jangan lupa, kita nak menegakkan Negara Islam).
Kalau kita mati syahid sekali pun, adakah anak-cucu kita kelak akan berbangga dan berterima-kasih, apabila mereka menjadi seperti Melayu di Selatan Filipina atau Thailand?

Jika kita tewas, ‘the winner takes all’. Melayu akan kehilangan tanahair dan juga agama. Raja-Raja yang menjadi penaung Agama, sudah tentu menerima nasib seperti di Indonesia. Mubaligh dari Eropah akan masuk dan menyebar agama mereka di kalangan Melayu tanpa sekatan undang-undang. Harus di ingat, jumlah orang Melayu di Malaya (termasuk Singapura) ketika itu, lebih kurang 50% saja. Ada negeri bersekutu & tidak bersekutu pula. Dengan kemasukan Sabah dan Sarawak, baru kaum Melayu dan bumiputera meningkat sedikit. Keluarnya Singapura, meningkatkan lagi jumlah kaum pribumi.

Saya hairan dengan Din Melaka. Adakah beliau membawa pendapat PAS ‘baru’ atau PKR?

“Lepas beri kerakyatan pd Cina dan India Tunku beri pulak Singapore pd Cina dgn senang tanpa rujuk pd parlimen pun. Lepas tu nak tunjuk baik lagi , hingga lembut sgt dgn Cina MCA dan GERAKAN hingga sanggup serah nasib org Melayu Pulau Pinang yg saban hari terpinggir dalam kemiskinan.”

Pendapati seperti ini, seolah-olah datang dari puak extremist PAS 1980an. DAP tak marah ke?

Sepatutnya Haji Hadi atau Nik Aziz boleh membetulkan keadaan dengan bersikap garang terhadap DAP yang memerintah Pulau Pinang sekarang. Setelah bekerjasama dengan DAP, mengapa PAS tidak membela “nasib org Melayu Pulau Pinang yg saban hari terpinggir dalam kemiskinan”?

Jangan hanya pandai mencari kesalahan orang lain.

Ghab said...

Very well! come to understand, many could not help it to extend their faultfinding toward Najib. Their nerves got twisted by the asinine obstinacy calling Najib who is a pain in the neck. 

More than that, if possible many would like to see Najib is nailed to the cross. what's a pathetic fallacy!

din JB said...

Din Melaka keluar tajuk lagi.Salahkan Tunku beri kerakyatan pada org Cina pulak sebab wang dan harta.Din Melaka budak gila agaknya.Suruh orang Melayu mati pertahankan negara.Si Anu-war tu yg bagi p.pinang pada DAPig biadap sebab ramai org pkr berfikiran macam awak tau...

Kampong man said...

Dear stk,

You sound very angry and you appear clever.But you have to learn to accept differing views maa....

By the way sir sssshhh......I am no fan of Anwar and Mat Sabu.

Sdri Rosiah Ismail,

There is no escape for those tax evaders that include the PM and yourself Mama.The 35% your bonus tax cut does not sound right.Go and learn accountancy and check it out babe.

Dato,My favourite lunch food stall in Bangsar are Mahbob and that RM3.50 for lunch under the tree behind TMC.Try it.

Acon said...

Salam Datuk,

Dulu Dr Mahathir buat jambatan pulau pinang ramai kata mmbazir, buat Klcc n petronas twin tower kata mmbazir,buat plus hiway mmbazir... smua mmbazir.. betoi kaaa...

Buat putrajaya mmbazir...

Betoi kaaaa.. ?

sekarang apa citer? nak buat jambatan kedua la, hiway pun kne lebar kan lane...

yg cucuk kata mmbazir adalah bangsa cina..

mmbazir la sbb yang untung nyer byk org melayu tp duit tax syarikat2 cina yg banyak dikutip... or maybe GLC punyer tax ka...

bagi berjuta2 kat skolah cina x mmbazir ke? ada diaorg undi BN?

India pun sama da perangai mcm cina..

saya bukan x kisah kerajaan mmbazir tp rasa nya kalo pembangkang printah lagi byk mmbazir.... sekarang baru printah 2 3 negeri kena la tunjuk cool dulu..

saya pun bayar tax tp xla byk mcm Datuk or org2 yg bisnes... or byk rumah.. coz byk plak pintu punya cukai nak kene bayor..

Ada masa, mai la pastis.. :)

Din Kalut said...

Wow gaji YB diSelangor naim memuncak dan mendadak.Din Melaka lah orang yang paling seronok sekali gaji karajaan pujaannya buat demekian.Kalau BN ........

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Dah jadi trademark ketua2 UMNO , gempak bangkit kemarahan rakyat. Lepas tu tangguh atau tak jadi.

Macamlah cadangan nak naikkan cukai pintu lebih 200% di KL.

Lepas ni bolehlah blogger upahan ada modal nak puji betapa perihatinnya ketua2 mereka terhadap rungutan rakyat.

Kalau naik 10-20% tu mungkin masuk akal seimbang dgn kadar inflasi tahunan.

Tektik gempar baling batu sembunyi tangan dan putar belit memang ketua2 UMNO juara dunia.

Ust Hadi kata lain, mereka putar belit tuduh PAS mengkafirkan org UMNO.

Tektik menghasut Melsyu tak faham stau tak cerdik agar membenci PAS la tu.

Pembangkang dah pun buat penafian terbuka pernah secara spesifik membuat kenyataan 40000 rakyat Bangala di beri ic untuk mengundi PRU 13.

Najib cuma setakat buat kenyataan bahawa dia ada bukti pembangkang sesungguhnya pernah membuat tuduhan berkenaan.

Nak pastikan siapa benar dan siapa pembohong atau pengkhianat , pendakwa raya nak tunggu apa lagi. Heretlah pembangkang ke mahkamsh!

Akhir sekali bila Din Melaka sebut ada blogger upahan ketua2 UMNO dgn guna duit rakyat, ada org spt perpatah siapa makan cili dia pulak terasa pedas.

Ha ha ha . Memang betul lah tu ye?

Persis ada ciri2 pengkhianat dan pembelot.

Tengok Din Melaka releks je bila didakwa dibayar gsji oleh pembangkang.

Terima kasih pd kg man kerana rasanya kg man ni tak lah teruk sgt UMNOnya after all.

Syed said...

Escaping Import Duty : Talent Corpse Promoting "Pengkhianatism"?
The Prime Minister says that those who dont pay taxes are pengkhianat. Well read this :
Returning M'sian gets RM2 mil tax waiver to import Rolls Royce and Audi
R. Nadeswaran

KUALA LUMPUR (Nov 24, 2013): The Treasury waived taxes and duties amounting to almost RM2 million on two imported luxury cars – three days after a 32-year-old man made an application under the Returning Expert Programme (REP) which encourages Malaysians working overseas to return home.

The man, who returned on Jan 25, 2012, received approvals to import a Rolls Royce Ghost and an Audi Q7. According to documents seen by theSun, his application for exemption from tax was made on Jan 31 last year, with approval given on Feb 3.

When the application was made, he gave a Kampung Sungai Pencala address in Kuala Lumpur, but for the car which was registered in July, he provided an address in Kelana Jaya, Petaling Jaya.

TalentCorpse, the organisation that facilitates the REP, declined to reveal more details, including his area of expertise, his profession and his experience overseas.

The maroon Rolls Royce, according to importers, carries a price tag of RM2.1 million with the price in the United Kingdom listed as £170,000 (RM850,000).

According to records of the Road Transport Department, the car, bearing a single-digit registration number, was registered in July 2012 with an annual road tax of RM18,294.

The registration number, according to industry experts, should have cost at least RM100,000.

TalentCorpse had previously stated that since it assumed the management of the programme in April 2011, the incentive for tax-free cars has been limited to locally-assembled cars only.

(Previously, the REP was managed by the Human Resources Ministry.)

"Prior to this, the incentive allowed for imported tax-free cars. Therefore, those returning through TalentCorpse certainly do not benefit from tax-free Rolls-Royces or Audis," it had said in a statement.

However, in the light of the fresh evidence that was presented that the approvals were given in January 2012, TalentCorpse's chief executive officer Johan Merican clarified that the man had applied to return before that date.

He said the application was made on Feb 22, 2011 through the Human Resources Ministry and was approved in April on condition he returned to Malaysia within a year.

Those who applied to return after April 2011 are only allowed to buy locally-assembled or locally manufactured cars without tax.

din klang said...

Kerana Din melaka marahkan nyamuk...lalu di bakar nya ubat nyamuk...
Hang ni berhujah dah macam mahfuz mr bin kalah bertanding naib presiden pas lah

RD. said...

Maafkan saya Datuk.

Ada sedikit lagi maklumat yang Din Melaka harus tahu mengenai Almarhum Tunku Abdul Rahman dan 'bertolak-ansur' dalam politik kepartian.

Dalam berpolitik, mesti ada persefahaman dan bertolak ansur, diantara ahli sama party atau party-party komponen yang bergabung, baik dalam BN, mahu pun PR. Walaupun ada perbezaan pendapat dan ideology, Pemimpin mereka mesti berpura-pura berbaik dan menjaga hati antara satu dengan lain. Jika asyik berkelahi dan bertekak, Rakyat akan mencurigai tujuan sebenar persepakatan itu.
Dalam Politik Malaysia, persepakatan yang paling janggal, adalah antara PAS & DAP kerana punyai ideologi yang bertentangan sama-sekali. Kalau tidak ada tolak-ansur, sudah tentu mereka akan senantiasa bertelagah.

Saudara Din Melaka tuduh pemimpin UMNO "memang pemurah", seolah pemimpin PAS bertindak keras dan tidak bertolak-ansur dalam Pakatan. Sedarkah saudara, ketika Perak jatuh pada Pakatan 2008, MB PAS telah meluluskan pajakan tanah 999 tahun kepada Kampung-Kampung Baru Cina (Kg Baru)?
Itu, baru satu tahun PAS sebagai MB Perak.
PAS juga memberi beribu ekar tanah kepada syarikat Nga Kor Meng dan Ngeh Khoo Ham di Kelantan. Tahukah Din Melaka bahawa orang Melayu dari lain negeri dan bukan anak kelahiran, tidak boleh memiliki tanah di Kelantan?
Saya tahu kerana, sepupu saya membeli tanah di Kelantan, tetapi tidak boleh letak nama beliau atas geran tanah kerana dilahirkan di Kedah. Beliau terpaksa letak nama isterinya, anak kelahiran Kelantan.

Tahukah Din Melaka bahawa puak Agama extreme dalam UMNO, menentang keras hasrat Tunku untuk memberi kerakyatan jus-soli kepada orang Cina dan India, satu ketika dahulu?
Mereka inilah yang keluar UMNO kerana tidak dipilih sebagai anggota pentadbiran kerajaan dan menubuhkan PAS.

Sebagai penyokong PR, Saudara Din Melaka tidak sepatutnya memperlekehkan jasa Tunku kepada orang Cina dan India. Mereka amat menyanjungi dan menyayangi Tunku. Tahukah saudara bahawa ramai orang Cina menangis, terutamanya di Pulau Pinang apabila Tunku meninggal dunia pada 1990?

Oleh yang demikian, Saudara Din Melaka harus berhati-hati dalam memberi pendapat, supaya penyokong DAP seperti Looes74, tidak tersinggung dan menaruh syak-wasangka terhadap orang Melayu di dalam PR, terutamanya PAS.

This comment has been removed by the author.

Debaters and visitors,

1. Evading tax is an offence (offense).

2. Tax avoidance is not. In fact, it is part and parcel of accounting/auditing.

3. Transferring billions of ringgit to tax haven like Cayman Island is a means of avoiding tax.

4. A clever trick. When the money is brought back, it can be registered as foreign fund and enjoys treatment as foreign capital.

5. An ex-minister told bloggers that a private university had borrowed RM100 million from the Treasury and not paid back.

6. Complications arose because its original shareholders sold out.

7. What adds to the intrigue is the allegation that the wife of a minister is interested to become its chancellor or being offered the post.

8. The ex-minister said it smells like another COW. LOL.

Good night and thank you.

samurai melayu said...



THE SAMURAIMELAYU has been 'watching' though he is 'sitting on the dock watching the tide rolls away' but this article made him sea-sick and had to leave the dock to vomit in the halls of UMNO Supreme council.
We have this massage to deliver;


May we suggest that the Supreme Council calls for ' a vote of no confidence' before the UMNO Household becomes the subject of a joke!

Alfatihah, amin
Ps. We don't need a JOKER to lead

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Sdr RD

Sdr RD bab menulis panjang2 tapi merapu jangan risau masih juaara berbanding kawan sdr dari klang, JB dan si kalut yg hanya mampu tulis sstu dua perengan.

Terimalah kenyataan bahawa prmimpin UMNO yg RD sekongkol dgnnya hanya berani dgn org Melayu.

Sejak zaman Tunku hingga zamsn sekarang.

Kalau sama British ikut telunjuk. Dah merdeka sgtlah tu.

Kalau dgn US, AUSTRALIA dsn SINGAPURA menikus. Seperti dalam kes dakwaan pengintipan.

Ketua2 Rd tu sendiri banyak dosa pd rakyat sendiri. Jadi terpaksalah senyap jadi pondan.

Apa ketua2 RD nak jawab kalau nrgara berkenaan blackmail mereka balik?

Kes kehilangan batu putih, kes2 rasuah berbillion rgt, kes menang PRU 13 dgn undi cuma 46% walaupun tipu2 sana sini, kes projek ic segera, kes komisyen setengah billion rgt semasa beli kapal selam, kes pemimpim dan anak beranak UMNO, MCA, MIC, PBB Serawak gelapkan duit rakyst, kes pembunuhan rakyat Mongolia, kes kematian tahanan dalam lokap, kes kematian tersangka dalam jagaan SPRM , kes isteri berbelanja lebih drpd pendapatan suami, kes siapa ketua2 RD yg ada akaun rahsia dibank2 US dan Spore yg boleh dibeku pd bila2 masa , semua ni dalam kocek negara2 berkrnaan dan boeh mereka dedahkan pd rakyat Malaysia.

Itulah sebab sebenar kenapa ketua2 UMNO yg RD bertuan dgn mereks bust2 bodoh bila berhafapan fgn tuduhan bahawa nrgara berkenaan intip Malaysia.

Moral ceritanya ialah kalau ketua2 RD tu bersih, bukan pengkhianat, dan bukan pembelot tentu dah lama mereka jadi jantan.

Yg mereka berani hanya pd org PAS, Anwar , Rafizi, Nik Nazmi dan yg sama warna kulit dgn mereka. Sebab US, AUSTRALIA jugak pengkhianst dan pembelot pd perjuangan srjagat yg tak akan mungkin menganggu gugat keduduksn selesa meteka.

Kampong man said...

Salam semua,

1.Din Melaka kata...

"....... Yg terpalit dgn pelbagai kontroversi lain spt komisyen beli kelengkapan tentera, pembunuhan Altantuya, cincin berlian boleh jalan kaki sendiri, beg2 tangan berhatga beratus ribu rgt, dakwaan mengguna bomoh hindu, bukan pengkhianst ke."

Statement diatas sangat bahaya.Ianya adalah 'perceptions'dan pernah menjadi isu basi dan recycle mainan pembangkang sebelum PRU 13 dulu.Ada yang berbentuk terlalu peribadi .Din Melaka harus lebih berhati hati takut terpalit pula kita dengan 'fitnah'. Tentang bomoh hindu tu I have no comment. Apakah masih ada yang berani melakukan syirik dan mengaku mereka Islam?

2.Penglibatan Najib dalam kes Altantuya gagal dibuktikan dimahkamah.Saya mengikuti kes ini dan dipercayai Althantuya adalah saorang 'spy' dan agent yang bahaya mengikut rakan karib saya yang rapat dengan Razak Baginda. Najib telah membuat penafian ini secara ugama kita dengan bersumpah. Inilah mainan politik kotor Melayu islam demi kuasa yang sungguh menjijikan.

3.Pembangkang terus gagal meyakini pengundi dengan mainan perceptions begini akhirnya. Banyak isu kontroversi saperti Althantuya, Kapal Selam , Cincin berlian dan berbagai lagi telah dilihat sebagai pembohongan pembangkang termasoklah dengan 40,000 pengundi hantu Bangla yang tidak ujud. Bayangkan bagi menguruskan 22 ribu bakal haji pun satu tugas yang bukan mudah kan ?.Bagaimana dengan 40K pendatang asing kan?. Lets not miss the forest for the trees.Saya mahukan pertarongan dalam berpolitik cara sihat bukan secara character assassination kecuali ada bukti.Kes Anwar ada banyak bukti dengarnya.

4.Segalanya telah berlalu dan BN terus diberi mandat memerintah dan ini adalah masa untuk bekerja demi rakyat pula dan bukan berpolitik senentiasa.Najib, you are doing just fine.Just do what you think is right for Malaysians because you are our PM.Banyak nyamok diluar sana .

Terima kasih Dato.

Jamaludin said...


Your No. 4 comment look alike these people are copying the act of Rajnikanth as Sivaji The Boss in his box office movie.. hahahaha..

joe black said...


The Star baru sahaja mengeluarkan penjelasan bahawa PM Najib TIDAK mengatakan bahawa Malaysia akan bangkrupt jika tiada GST.

Mana yang benar ni? Dah dekat seminggu baru nak mengeluarkan penjelasan?

Nampaknya Jabatan PM dengan budget yang terbesar diMalaysia dan menteri yang punya banyak didalamnya tidak punya upaya meneliti press statement yang dicetak olih media Umum?

Agaknya jika Malaysia diserang musuh...Selang Seminggu baru Jabatan PM dapat tahu!

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Walau pun Dato tak sebut nama satu Malsya dah tau siapa canselor U yg tak ternama tu.

Apakan daya kerana milik kroni , lesaplah duit rakyat dan kuranglah bajet nak tlg Melayu.

Din Melaka terpaksa ulang2, kalsulah isteri toke NFC tu bukanmenteri mau ke kerajaan beri RM750jt

Apa mereka kisah, upah blogget murahan pun bukan mahal sangat.

Maklum kerja lain dah di kebas mat bangla.

Jangan marah


Referring to my comment at 1.18am, I have received the following response from a veteran journalist working for the PM.

"This is the answer to your query from Zaini Ujang, KSU Higher Education.

1. The loan by the government to (Asia e University) was RM80 million (not RM100 million as I had stated).

2. They (would) start to pay next year RM5 million on annual basis.

3. AeU has no Chancellor. The Chairman is Tan Sri Syed Jalaluddin Syed Salim."

Thank you compadre.

This means it will take 16 years for AeU to pay up.

And there is nothing to stop it from creating a chancellor post and appoint a minister's wife to fill it.

Thank you.

Vagrant John said...

Most pple do not mind paying tax and if the source of funds are channeling to national building, sounds and funds are used on improving the quality of lives of pple.

Improve, infrastructures, road, public transportation, improve accesses and connectivity.

Giving tax incentives to SME/business, motivate businesses to spend to improve productivity.

Target giving assistance to those who are needy. Encourage pple to be productive workforce, and provide wage supplements for those who have shortfall. Not direct handouts.

On the other hand we see wastage everywhere.

Many fail to see the 'value'.

I cant blame the general pple for not realizing/uable to see this. Especially for debater like Acon.

Product of our proud education system.

Probably with his ability, and the weak RM he has, he doesn't have the privileges to travel the world and see the differences.

Unable to critically evaluate, how others can do better. Why is that other countries' currency are stronger, why, others can afford more goods with the same labour output as yours.

Debater like Acon just probably just want status quo. He probably think he doesn't deserve better.

Lastly, we must not forget that positive change comes from people standing up for what they believe is right and those who want to preserve the old order will use excuses/reasons to suppress change for the better.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Sorang lagi pemblog berketuakan UMNO macam makan cili terasa pedas.

Din Melaka dalam bertanya siapa pengkhianat tak pernah pun sebut nama sesiapa.

Agaknya dah hujung2 tahun ni prestasi pemblog UMNO sedang di nilai . Maklum nak tentukan kelayakan bonus.

Atau org ni sedang lobi projek O & G dprd PETRONAS. Maklum sedang bersaing dgn kroni UMNO yg lain.

Pasal UBN perintah negara dgn cuma menang 46% undi. Kan Malaysia boleh.

Dalam hal2 mengarut ni UBN memang mengalahkan penyamun taraf rekod dunia.

Yg saya tau di Imperial College pun mereka tak ajar 46% undi boleh menang keatas pemenang 51% undi

Kg man sila cuba lagi.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Kisah menteri besar Selangor dan exco jugak speaker naik gaji besar.

RD dan kawan2 tak nak komen ke


Sdr Din Melaka,

1. This is not the time for politicians, be they from BN or PR, to reward themselves. But they apparently do.

2. These people seem not to care that the country and the rakyat are not doing well. They don't care about the feelings of the voters.

3. An ex-minister told me that if approved, the salary and allowances of Selangor MB is bigger than the PM. Is this what the Selangor voters voted for on last May 5?

4. But Selangor is not alone. If I am not mistaken, Penang and several BN states also did the same.

5. During the 1980's economic crisis, salaries and allowances of ministers were cut. Also senior civil servants and GLC managers. Even the private sector cut salaries of top executives.

6. Now we know why people are reluctant to pay taxes and the country may go bankrupt.

Thank you.

looes74 said...

Hahahaha, Kadir, though I agree with what you are saying that politicians should not think of themselves. Are you very sure that Selangor MB consolidated salary is higher than PM. You got to include the perks PM is having now. Who's that ex minister? Nor Omar? What about our favourite UMNO selangor MB, Khir Toyo? Hahahaha

P.S : Take note I am not supporting massive hike on politicians' salaries. However, one must look at oneself before making hypocritical statement

RD. said...

Terima Kasih Datuk, kerana telah menjawab Din Melaka mengenai kenaikan gaji Ahli Politik, baik BN atau Pakatan. Nampaknya Selangor mahu mengikuti Sarawak. Pandangan Datuk mengenai ahli politik tepat sekali. “They don't care about the feelings of the voters.”

Inikah yang di namakan “Merakyatkan ekonomi Selangor’? (Bila mereka sebut ‘Rakyat’, ia bermaksud diri mereka sendiri?)

Gaji Speaker = Rm22,500 (Dekat dengan gaji PM)
Gaji Adun + = Rm11,250
Jumlah = RM32,750
+++Allowance = ????
Peruntukan Kewangan Adun = RM1 Juta, seorang.

Wow, sunggoh lumayan.
Kalau macam ni, saya pun nak jadi Assemblyman di Selangor. Sambil jadi ‘hamba Rakyat’, duit pun masuuuk.
PRU 14 saya nak sokong PKR. Ramai yang dah keluar party. Banyak peluang atau ‘jawatan kosong’ dalam PKR sekarang ini. Anwar pun sudah tak ada credibility. Silap-silap dia pun saya boleh ganti sebagai Ketua Umum. Saya ada kelebihan kerana tiada masaalah moral.

Din Melaka amat gemar menuduh secara membuta-tuli. Nasib baik Saudara Kampung Man telah menjawab. Kalau tidak, bertambah panjang lah tulisan saya kali ini. Untuk pengetahuan Din Melaka, saya tidak bertuankan sesiapa. Saya memberi pendapat secara sukarela tanpa imbuhan atau peluang untuk mendapatkan WANG. Demi Bangsa dan Negara, saya tidak menyokong Party Politik secara membabi-buta macam Din Melaka.
Satu lagi: Tolong jangan terlalu cemerkap bila menaip. Lebih berhati-hati dan teliti bila berhujah kerana susah nak faham apa yang Din Melaka cuba sampaikan.

Saya naik hairan dengan tabiat ‘Kecut Telor’ PM sebagai Ketua Negara dan Menteri BN, mengenai issue pengintipan asing.
Pada 2011 & 2012, YB Wee Choo Keong telah 2 kali mengusulkan di Parliament untuk gubal akta mengawal pembiayaan wang asing seperti FARA, (Foreign Agents Registration Acts) di Amerika. (Termaktub sejak 1967 lagi, di US).
Russia baru saja mengubal undang-undang sama pada tahun 2011.
Tapi Pengerusi Dewan tak ambil peduli dan langsung tak dapat sokongan Ahli Parlimen BN yang lain. Mangkuk betul.
Sudah diketahui umum bahawa Pembangkang dan portal media mereka menerima dana Asing. Ambiga pun pernah mengakui hakikat ini.

Baru-baru ini, Ahli Parlimen Bukit Katil (PKR) bawa usul di Dewan untuk mengutuk Singapura dan Amerika mengenai pengintipan. Malangnya di tolak oleh Pandikar Amin Mulia....mungkin atas arahan Najib?
Alangkah baiknya jika diluluskan. Baru terdedah semua kaitan pembiayaan asing kepada Party Politik, media & portal pembangkang.
Dalam issue macam ni, baru boleh nampak Pembangkang dan BN boleh bersama dan bersatu mempertahankan Negara. Nak buat Majlis Konsultasi Perpaduan Negara ( MKPN ), buat apa?. Percayalah, MPKN ini akan lebih merenggangkan hubungan Kaum di Malaysia.

Najib kata "bukan soal politik tetapi kita mahu mengambil perspektif jangka panjang untuk masa depan negara"
Kata "program-program yang diatur juga perlu lebih bersifat neutral, bukan berkisar kepada agama dan kaum".

Peluang membahas issue pengintipan asing adalah kesempatan paling baik untuk kita yang berbagai bangsa dan fahaman politik untuk bersatu.  Boleh juga kita tengok siapa yang takut atau enggan mengutuk Singapura atau pun Amerika.

Pi buat MKPN atau NUCC dan lantik artis yang ‘pandai berlakon’ dan orang yang penyokong gadai kalimah Allah, buat apa? Yang saya hairan, Dr.Chandra Muzaffar tak pilih pulak tu.
Adeh…Banggang betul.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Berdasarkan tanggagaji sekarang gaji SUK SELANGOR lebih besar drpd gaji MB.

Begitu jugak gaji pegawai kewangan negeri, penasihat undang2 Selangor, YDP Majlis Perbandaran, ketua polis negeri, ketua2 jabatan negeri, hatta pengetua sekolah pun gaji mereka lebih besar drpa anggota exco Selangor.

Itulah kehebatan TS KHALID berani dan transparent dalam menaikkan gaji pentadbiran beliau yg dah lama overdue dan tak masuk akal rendahnya.

Kenaikan gaji ni hanya membetulkan situasi yg tak adil selama ini.

Jangan jadi kerajaan lalu. Atas kertas gaji MB dan exco bukan main baik. Sikit je. Tapi tau2 mantan MBnya kena tangkap atas tuduhan rasuah beli rumah RM24JT. Pakai duit skim cepat kaya ke.

Penjimatan rm20jt setahun kerana kontrek angkut sampah ALAM FLORA yg tak diperpanjang pun dah lebih drpd cukup untuk biayai bil gaji baru yg cuma beberatus ribu itu.

Soal memberi hadiah atau habuan tak timbul langsung.

TAPI kalau TS KHALID nak tiru KL nak naik cukai pintu hingga lebih 200%, jaga dia akan kena kutuk

RD. said...

Betul lah kata Din Klang.

Hujah Din Melaka tak memberi input kepada pengetahuan dan tidak membangunkan minda masyarakat langsung.

Nampak seperti Din Melaka sudah mula berkempen untk PRU14 dengan mengulangi tuduhan semasa PRU13, seperti; Altantuya, Scorpene, Cincin RM20 Juta, Condo Lembu, IC palsu dan Banglasia 40ribu.

Bila nak mainkan issue KP dan KW UMNO yang kaya-raya tu?
Tunggu apa lagi?
Takut DAP marah? DAP amat suka pada Menteri Muda ni.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

RD OH RD. Kenapalah hang ni.........sgt

Nak patah hujah Din Melaka, sdr RD hanya boleh quote komen din klang yg kosong....kosong....kosong.

Din klang siapa? Lawyer. Dokter. Akitek. Professor?

Dulu dah kantoi. Dakj di panggil Tan Sri. Kalau perkara besar spt ni pun salah tak malu ke nak hadir diblog ni.

Din Melaka suka tenguk kalau bethujah RD guna nama ahli falsafah terbilang ke, dalil al Quran ke, hadis ke atau karangan ulamak terbilang ke, kan ada uuump.Paling tidak pun berdasarkan fakta laporan atau pembacaan

Tak mustahil RD, din klang, din kalut dari toke yg sama

Kalau tak suka pembangkang, boleh tak RD bataskan hujah termasuk bukti2 yg pembangkang tu ada mengkhianati rakyat.

Kalau tak de, lebih baik diam.

looes74 said...

Saya tak tahu siapa yang membabi buta. You benar2 percaya PM punya gaji kecik berbanding dengan MB Selangor.

Kampong man said...

Salam all,

1 .It is not a question of 'Most peopke do not mind to pay taxes' Mr Vagrant John.It is a responsibility and dutiful for ALL tax payers to pay taxes be it income tax or service and sales tax or the coming GST regardless.No escape.Personal income tax contributions is relatively small in comparison to other taxes that the government collect.Petronas is still amongst the biggest single tax contributor for the nation black gold snd other GLCs snd companiies as well.Check out what sort of level of % that UK tax payer are paying and other counries as well and compare that against us.You tell me.

2.Agree with both Acon and Vagrant positive comments.Isn't this is what the government is doing all along for the rakyat?. Tun has vision for Malaysia.Tun may appear extravagant but look around now we are enjoying the infrastructues like highways and byways , KLIA,various other excellent sport facilitilities to name a few.Still remember the Commonwealth Games ?.How about the F1 circuit , a waste?.The whole world is looking at Malaysia whenever or each time we have F1 racing.Were we not proud Malaysians then?.We have taken Malaysia for granted for its achievement thus far.Are we not moving forward ?. You tell me.

3.It is the result due to change in political landscape since PRU 12 till now that we see many changes both for good and for bad happening in the country today. Seems like all hells breaks loose.A serious attempt to change a proven government unfullfilled and that 'sudden ' feeling that all Malaysians get about this so called freedom and rights that they never get before appear very exciting.It comes eith damages as well.Tun are now seen by the certain parties in bad light for wastages .They went to the streets to show their anger and disagreements.This results in some dissatisfaction by certain political activists , opposition parties and extremists and suckers all around for change.What change?.Today we are going a step backward in terms of achieving racial integration and unity.We are seeing racial polarisation.We are missing Tun's day where we saw a united Malaysians.We saw peace and harmony both in tandem.Malaysians were together in purpose to achieve that vision.Today, it is what you see.A step backward.No ?.We have to stand united whatever our political belief is actually.We have to learn to sccept defeat gracefully baru lah kita boleh jadi macam orang London dan Ostolia !.

4.It is nice to see Lee Kuan Yew riding across Malaya celebrating DAP winning Penang in 2009 for the first time.Now Lim Guan Eng wants to build an underwater tunnel to ease congestions in the island despite the Federal Government sincere intention completing the second bridge.LG Eng has to make an impact to build a legacy.Sorry LGE it is a stupid attempt.No offence.Because that is a wastage my boy.

Thank you Dato.

@ Oopss...RD , it is not worth debating with a disgruntled young man who continue to be a laughing stock here.Just leave the nyamok alone .Nyamok will not be able to see reasons because they are nyamok.Keep on with your good writing and good thoughts.Cheers.

RD. said...

Adeh....Din Melaka.

Saya tersilap gelaran Datuk A.Kadir pun jadi pertikaian besar. Kira justified sudah la, kerana gelaran Tan Sri lebih tinggi dan mulia dari Datuk. Sudah tentu empunya diri tidak rasa terkilan.

Mengenai rujukan "ahli falsafah terbilang ke, dalil al Quran ke, hadis ke atau karangan ulamak terbilang ke....."

Nampaknya Din Melaka suka menghina pendapat mereka yang tiada nama dan kedudukan seperti Lawyer, Doctor Engineer atau Professor. Jangan terlalu mudah membuat kesimpulan bahawa mereka yang memberi pendapat adalah orang sebarangan. Mungkin mereka tidak mahu bermegah-megah seperti Din Melaka. Apalah salahnya kita menerima pendapat seorang pemanjat pokok kelapa dan pembuat tuak, sekali pun. Mereka lebih tahu kualiti 'nira', lebih dari kita.

Kalau saya beritahu dialam-maya ini bahawa saya bekas QA Sr. Engineer bidang SLR Camera Reliability Testing, Din Melaka mahu percaya ke?
Kalau saya quote Professor Dr. Chandra Muzaffar, Din mahu percaya ke?
Kalau saya quote Tun Daim Zainuddin, YBWee Choo Keong, TS Lee Lam Thye atau Tun Dr.M; Din Melaka mahu percaya dan akur ke?

Saya gerenti Din Melaka akan hanya menerima pendapat tokoh negara ini, jika mereka masih/memberi pandangan yang menyokong PR saja.

Maafkan saya Din Melaka, saya tidak akan memberi dalil Koran, tambah lagi Hadith, untuk menyokong pendapat saya. Ia hanya akan merenggangkan lagi persaudaraan sesama Islam dan masyarakat Malaysia yang berbilang Agama dan Bangsa.

Terima Kasih Kampung Man, kerana kata perangsang dan nasihat, diatas.

samurai melayu said...


Thumbs up to Sdr Kampong man. Your comments (8.40qm) though concise are affirmative. We concur with your goodself completely.

Your @ Oopss...RD however appeared 'soft'.
During our sword brandishing days we would have said ' not worth debating with a donkey talking thru its arse'...

Alfatihah, amin
Ps. Have a pleasant weekend dear bloggers.

RD. said...

Salam Samurai Melayu.

I'm familiar with your nickname.
Yes I'm a softy, but to expose those PR's greedy conspiracy in conniving and misleading the rakyat, we have to engage them. Keep them busy and rile them up. In angst, these "donkeys" will unconsciously revealed their true colors by farting through their mouth in trying to out-do us.

In-fact Looes74 (a DAP fan?) had just shown his 'fun' or joy, seeing Melayus' disunity. To him it would be even more fun to see Melayus brothers in Brunei at loggerhead with Melayus brothers in Malaysia.

Din Melaka too, (a PAS fan?) had spilled the beans. He was against Tunku granting citizenship to about a million immigrants, before Merdeka and blamed 'the pemurah' UMNO for the dire state of Penang Malays when they (UMNO) gave governance to MCA/Gerakan.

Readers of this comment section should have realized how weird their relationship are.

I support BN because their political ideologies are somewhat moderate and sincere with each other. However, DAP & PAS are extremist with completely contradicting ideologies and aspiration, riding on each others' back to grab power and wealth from BN. At the same time, DAP & PKR is trying to inseminate PAS with liberalization. What's worst, DAP now is championing Evangelist Christians to garner more votes. This is sure recipe for disaster.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Sdr RD

Yg hari2 buat konspirasi asal hemtam atau fitnah PR adalah kerja busuk ketua2 UMNO yg RD sanjungi.

Tektik kotor dakwa Anwar dgn bukti2 yg sangat dipertkaikan oleh otak2 waras dalam dan luar negara telah berjaya memenjarakan beliau dan lantas merencatkan keberhasilan beliau dan rakyst dalam melawan pemerintah zalim. TAHNIAH UMNO .

Selepas gagal membendung kebangkitan takyat pd pilihan raya umum 2008 iaitu 4 tahun Anwar keluar dari penjara.....terima kasih pd Pak Lah yg tak zalim sangat maka puak2 zalim meneruskan dgn konspirasi sodomi 2.

Macam2 konspirasi murahan tapi dgn biayai mahal yg bakal ditanggung oleh rakyat terutsma Melayu, bertujuan menghancur atau merencatksn kecemerlangan PR....tiori PKR liberal la, PAS lari dari perjuangan asal la, DAP extreme la, video seks ANWAR dan MUSTSPHA ALI la.,ANWAR ada wang berbillion rgt diluar negara la.

Tujuan tak lain tak bukan untuk merencatkan kerja Anwar dan pasukannya dalam mencerdikkan mental rakyat drpd terus di katak bawah tempurungkan oleh ketua2 UMNO pujaan RD dan geng2 beliau.

Kalau sesiapa mendakwa berjuang demi rakyat dan negara spt yg didabik oleh RD, mereka tentu faham bahawa apa yg dibuat oleh ketua2 UMNO selama ini banyak melingkup drpd membina.

RD kalau tak suka boleh lupakan komen Din Melaka. Tak masaalah. Tapi kalau RD percaya dan jujur nak jaga agama, bangsa dan negara sila ( SEPERTI YG RD SELALU BANGGAKAN) lupakan komen Din Melaka TAPI JANGAN LUPA baca dan komen laporan tahunan KETUA AUDIT NEGARA.

RD tentu aksn sibuk dan tak ada masa lagi nsk kutuk pembangkang

RD. said...

Din Melaka.

Sekali lagi saya tegaskan.

Anuwar disabit kesalahan salah-guna kuasa,
mengarah Polis untuk menangkap Ummi Hafilda dan memaksa beliau minta maaf dan mengolah semula surat yang di hantar kepada Dr.M atas dakwaan TPM terbabit dalam salah-laku sex dan liwat pada 1998. Surat yang sama juga telah sampai ketangan Karpal Singh dan Mat Sabu, tahun sebelumnya, kerana Dr.M tidak percaya. Sebab itu Mat Sabu memberi gelaran Al-Juburi kepada TPM, di ParliamentTPM, 1997.

Atas tuduhan liwat pula, Anuwar di dapati tidak bersalah atas sebab teknikal. Juga ada keraguan dan unsur-unsur 'suka-sama-suka' kerana mangsa liwat tidak dipaksa?

Harus di ingat, kerajaan kita tunduk kepada tekanan Uncle Sam dan liwat suka-sama-suka tidak menjadi kesalahan di negara kuasa besar itu.

Mengenai video Mustapa Ali sedang menghenjut, saya tidak mahu mengulas lebih lanjut kerana tak mahu menjejas nama baik Islam yang dijuarai PAS.
Saya hanya mahu tanya Din Melaka.
Adakah beliau akan menuduh sebagai fitnah juga kalau video sedemikian membabitkan ahli politik BN?

Walaubagaimanapun, Ahli politik BN lebih jujur seperti kes Soi Lek dalam salah laku sex.

Antara BN dan PR, mana lebih jujur?

samurai melayu said...



Sdr RD,
You do have a point pertaining their weird relationship hence the reason we avoid debating with those 'donkeys talking thru their arses'. Ehmm, may we add yr quote herein.. "donkeys farting thru their mouths"
In one sentence..'donkeys talking thru their arses and farting thru their mouths'.

Laughter is still the best medicine.

Alfatihah, amin

din JB said...

RD tak perlu layan fanatik Anu-war yang sorang ni.Siapa kata Anu-war orang baik.Aku tak akan simpati pada manusia sprt Anu-war. Sebab itu lah PKR terus terkapai kapai sekarang.Ramai ketua2 PKR dari cabang dan ranting dah keluar PKR .Sebab Anu-war terlalu bnyk buat kerja tak betul dari betul. Dalam PKR Selangor pun kita dah mula nampak perpecahan dan retak. Pada pru 14 PKR akan rebah dan kita akan say bye bye to Anu-war.Orang Melayu akan ramai dibawah UMNO kecuali Din Melaka.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).