Monday, December 30, 2013

Demonstrate, But Don't Be Like Siam


A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

I AM not against people demonstrating. Even if I do, there’s little that I can do about it. Our Constitution guarantees peaceful assembly.

It is the fundamental constitutional rights of the people to gather in a peaceful assembly for legitimate purposes.

Therefore, I shall neither honour nor humour the people who are planning all kinds of demonstrations to bid farewell to 2013 and welcome the New Year 2014.

Even the term welcome is subject to interpretation. For many, with the prospects of higher living cost looming, the New Year is neither a happy nor a welcome one.

It is always difficult to maintain peace in a demonstration attended by a large group of people especially when the purpose is a strident one.

My two cents worth of unsolicited advice is, be calm and follow the rules. This applies to everybody – the demonstrators, the policemen and the City Hall enforcement officers.

The protestors will most certainly be young. So are the policemen. Even the IGP was young when the bloody Memali incident took place in 1985.

I remember that well because I attended a series of press conferences and briefings at the Home Minstry in the days that followed.

When it took place, the then PM, Tun Dr Mahathir Mohamad was abroad and Tun Musa Hitam was made Acting PM. He was also Home Minister.

The Law of the Jungle in Siam
We have our share of demonstrations. But do ask: Do we want to be like Siam?

PM Not Here to Hear

WHILE the protestors, be they for or against the government, may be demanding this and that, they should know that the man who could make things happen, i.e the Prime Minister, Mohd Najib Abdul Razak, is not here to hear their demands firsthand.

He will be abroad for the New Year celebrations. Despite an earlier denial by a member of his Communication Advisory Group (CAG), the PM is indeed abroad.

A Kedai Kopi Assembly (KKA) regular said he left soon after Christmas celebrations in Penang and is not due back until Jan. 5.

Some readers and commentators may consider this article a gossip and “fitnah” (libel/slander) or even sacrilegious. But the following is the sequence of event to drive home my point.

1. In the posting entitled “Wanita Chief and the Grandmaster” on Dec. 11, a debater going by the name of Zainol, had, among other things, commented: “…Dia kata Najib akan pergi cuti di LA dengan Isteri…Mereka terbang dari LA ka Sydney nak tengok matahari naik di Sydney. Jam itu kita masih tidor di Malaysia. Lepas itu mereka akan terbang dari Sydney pergi ka Les vagas untok tengok kalimkedua matahari naik. sebab Amerika satu hari lambat dari Australia.”

2. I asked a member of the CAG via SMS if this is true. The response: “NO!!!..” which I duly posted in the comment section of the posting entitled “Suspending Newspapers May Not Be The Answer.”

3. I then made the following notation: “Jadi, kalau ikut penasihat CAG itu, berita/dakwaan PM akan bercuti di luar negara pada tahun baru tidak betul. Tetapi tahun baru masih 7 hari lagi.”

4. Today, on the advise of the CAG member (one who denied the PM was going abroad) I sent the following SMS to the PM’s Press Secretary, Tengku Sharifuddin Tengku Ahmad: “Salam Tengku. This is akj. I have published a denial that the PM and wife are going to sydney and las vegas on the new year’s eve. The source asked me to confirm with you. Tq.”

5. He replied “Dato.. PM is on leave and overseas.” (So the CAG member was wrong!)

6. Just to be absolutely sure and not be accused of gossiping, libelling and slandering, I sent another SMS to Tengku Sharifuddin: “Sorry, I assume he will not be around for the new year. Tq.”

7. His response: “Overseas on leave. Dpm will be around.”

(Good luck Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin. Tired or not our well being is in your hand for the next few days.)  

8. Just to be super sure that I wasn’t missing anything, I asked two very senior newspaper editors, one of whom is also a member of the CAG, via SMS: “Sdr, akj here. Was there official announcement that the PM is on leave abroad? For my blog. Help appreciated. Tq.”

9. One responded: “No. I don’t think so. Don’t quote me plse.”

10. My response to him; “…May I say, a newspaper editor said no official media statement to that effect? Tq.”

11. He replied: “Ok.”

12. To be fair to all, I shot another SMS to Tengku Sharifuddin: “So the allegation that he might be in sydney and las vegas to see the sunrise on the new year could possibly be true. Someone from the CAG said pm wasn’t going abroad. I have to clarify in my blog. Anything u would like to add? Tq.”

The PM was also away at this time last year. But he is not alone. Many other ministers are also out of the country.

So if this is a gossip, a libel and a slander ( as I have alleged), I am willing to have debaters and visitors departing this blog in droves and not ever again commit sins by debating here as many a pious Muslim has been warning us lately.

85 comments:

A KADIR JASIN said...

Prime Minister Najib Abdul Razak will reduce the entertainment allowance of ministers, deputy ministers and top government officers by 10 percent.

According to Bernama, Najib said this policy is among 11 new measures that are to be introduced to reduce public sector expenditure.

The new policy will be implemented on Jan 1, 2014.

Read more at http://www.malaysiakini.com/news/250527.

Thank you

Din Pekan said...

Dato AKJ, can that reduction of 10 percent reduce the food prices and other essential goods prices by the same amount? If not then we are actually much worst off than them ( govt ministers and pegawai tinggi kerajaan).

I definitely made grave mistake for voting BN/UMNO in the last GE13 for the sake of bangsa Melayu. Not anymore in GE14 even if BN decided there and then to bring down all expenses and cost of living by 50 percent!

Orang Sri Menanti said...

Apparently DAKJ had to go to great length listing out the chronology of events as regards PM's leave just to drive home a point to people like OKJ dan mereka yang sewaktu dengannya.

Syabas DAKJ.

Cahaya Al Majid said...

Dato' Najib di LA , senang lenang bersama isteri berserta kengkawannya untuk sambut tahun baru tanpa sakit kepala .Band pengiring Rosmah pun ikut sekali agaknya cost band inipun 'rakyat yang tanggung.Kayap negara ni dikerjakan Rosmah.

Urang Awak said...

Salam Dato,
I don't know whether to laugh or to cry after reading your article and I really don’t know what to comment sometimes. I just find myself smiling when seeing you been whacked by some readers and commentators accusing you of making a gossip/slender against PM and his wife in your previous articles.

Dato, I’ve always believed in karma, and everything happens for a reason. Dulu pun Dato sering menyerang pemimpin2 yang disebelah sana … menyindir mereka2 yang secara iklas inginkan perubahan demi kesejeterahan bangsa, agama dan negara yang tercinta.
Authentic journalism always seeks the truth…..and it is never too late to try to right the wrongs and I believe you have the ability to make changes in our thinking. Wallahualam

ab said...

Salam Dato,




Kalau tak balik langsung pun baguih jugak, tak gitu?.



Ada pun macam takdak...


Ni bukan ka macam bidalan pi tak disuruh,mai tak dimintak?



2014 yang menyakitkan hati..silap silap haribulan ramai mati terjegei,terpacak!.




Abu Bakar Ab Rahman

TOOLBOX said...

As Salam Datuk

1. Selamat menyambut kedatangan tahun baru 2014, saya doakan datuk, datin, anak-anak, cucu-cucu, perniagaan, harta benda dan haiwan peliharaan semuanya di dalam pandangan Rahmat Allah SWT yang abadi.

2. Blog datuk ini tetap sama seperti dulu pada pandangan saya. Yang kurang bermutu sebenarnya adalah coretan komen pembahas. Mungkin dulu datuk banyak berkias berbanding sekarang datuk lebih straight to the point. Namun natijahnya tetap sama, datuk mengutarakan pandangan datuk berdasar pengalaman datuk selaku penulis.

3. Begitu juga dalam kesahihan setiap penulisan saya berpendapat datuk cukup berhati-hati, dan tidak malu untuk memohon maaf atas keralatan jika ada.

4. Teruskan menulis seperti biasa kerana masih ramai lagi silent readers seperti saya yang menjadikan blog datuk sebagai blog wajib baca/singgah.

5. Akan ada yang bersetuju atau sebaliknya dengan penulisan datuk, jadi secara automatik mereka akan label datuk samada di pihak A atau B. Pada pandangan saya cukuplah hanya datuk dan Allah sahaja yang tahu datuk di sebelah mana.

Toolbox

fed up said...

Yang terang-terang mengaku mahu mengguling kerajaan dalam media siber sudah ditangkap. Dan si polan ini tidak pula dinyatakan DI MANA-MANA media sebagai sebahagian daripada kumpulan penganjur.

Jadi dimana yang dikatakan perhimpunan yang dirancang itu adalah rancangan menggulingkan kerajaan?

Yang menghairankan, dari media penganjur hanya kedapatan soal turunkan harga sahaja.

Pelik. Ada sesiapa boleh bantu bagi jelas?

Tambah menjadi pelik bila pemuda MCA pun nak join berhimpun. Lebih pelik, pemuda UMNO juga telah diajak (dicabar) untuk senada dengan suara mereka sendiri di PAU baru-baru ini.

Berhubung isu Najib, saya cuma nak komen satu:

Mudah-mudahan, 12 langkah baru penjimatan Najib itu termasuklah penggunaan jet kerajaan yang lebih produktif selain mengurangkan bil elektrik Sri Perdana yang sudah mencecah lebih RM300k sebulan.

p/s Ironi dari Facebook PM ada dua:

1.Selepas menteri kata rakyat tak komplen tentang kos hidup, rakyat telah ke Facebook PM secara berbondong-bondong bagi menyuarakan keresahan mereka.

2.PM mengajak rakyat bersedia bagi menyambut tetamu bagi Tahun Melawat Malaysia 2014 tetapi akhirnya PM sendiri menyambut tahun baru di luar negara. Itu pun belum disebut ahli kabinetnya.

Masih Fed Up

Shabri Latif said...

1st class blog.unbiased not taking side but tell as it is.pls update daily.

Urang Awak said...

Dato,
Dato, lately most of our political leaders do not really care about the plight of the poor in our society. They have no work ethics and hypocrites… day and night thinking how to dig deep into people pockets by imposing unaffordable taxes burden on many. They don’t produce anything on this earth except live as a parasite and plundering national wealth.

Dato, lions are better; they do that for survival purposes but these people are crazy and they do it because they apparently "need" the glamorous wives and holidays.

Dato, in Canada parents of any Canadian permanent residents may be eligible to apply for the super visa which is valid for up to 10 years. Jom kita migrate keluar pulak untuk tukar2 angin. Sekurang2nya boleh tolong jaga cucu sebab dah terasa macam bosan la kat sini.

Mustapha Ong said...

Saudaraku DAKJ,

Sori tak mask akan...kenapa Siam aje sebab aku pun setengah Siam dari Korat. Why not Indons, Singapore kiasu is coming soon, Filipinos, Arabs, the ugly Americans, etc. Dunia nak kiamat dan takut kita " berhenti jadi orang " dan tak sempit bertaubat!

Honestly, AKJ pun pening juga dan Hairan bin Ajaib, semua kita nak salahkan Najib & Company. My favourite Code for Life from my ex mentor Tan Sri Raz from NY days..,IF YOU ARE NOT GOD! PLEASE DON'T ACT GOD AND INSTIL FEAR ONTO OTHERS? DO YOU THINK THAT YOU ARE THE BEST PTD OFFICER AND GOd HAS GIVEN YOU THE RIGHT AND POSITION TO BULLY OTHERS.

BERDOSA NAMA NYA. Thank u Tan Sri and may the good Lord bless u always....as they say masing2 ada buat dosa benar, kecil tetapi kena tanggong sendiri..kenapa nak jaga tepi kain orang dan telanjangkan mereka depan orang ramai???

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Syabas Dakj dan teruskan menulis demi agama bangsa dan negara.

Cuma Din Melaka akan dibeti segala kebaikan dan rahmat dalam mengenengahkan hak rakyat

Kalau rakyat banyak yg beres dan rakyat sebagai bos sebenar gembira dgn prestasi menteri2, maka PM dan isteri nak pergi cuti hatta ke kutup utara pun, silakan. Takkanlah rakyst zalim sangat hingga tak benar PM betcuti.

Tapi di bolehland , entah bagaimana melalui putar belit lanun2 UMNO keadaan dah jadi terbalik. Bukan rakyat yg jadi bos. Sebaliknya lanun2 politik UBN pulak yg jadi bos pd rakyat.

Selagi ramai org Melayu macam din kalut, din klang din kolot, OKJ dan kg man yg terus sokong serakah ketua2 UMNO maka PM dan konco2 akan terus jadi bos dan rakyat jadi hamba.

Lahuma said...

Dato.

Bisalah dalam mana-mana negara amal demokrasi.Demo adalah amalan biasa.Selalunya demo kegemaran pembangkang untuk melahirkan protes pada pemerintah.

Kadang-kadang pemerintah pun satu hal juga ambil mudah keluhan rakyat.Pemerintah termasuk menteri pegawai tertinggi nkerajaan buat telinga badak.

Bila memuncak sesuatu isu baru nak beri perhatian.Masa awal pandang ringan.

Sebenarnya langkah kerajaan perkenal kan itu bukan 11 perkara sahaja.Banyak lagi kena tambah atau kurang.

Contohnya elaun keraian itu guna untuk apa.Elaun ini terang-terang masuk poket sahaja.Lebih baik dihapus terus.

Pemimpin BN/UMNO/Kerajaan sudah terkeluar dari kenyataan hidup kini.Lupa keresahan rakyat.

Ada juga menteri yang tak matang dalam beri kenyataan pada media.Jadi bahan mainan dan sindiran budak sekolah sahaja.

Kalau nak tahu siapakah yang tertekan kini ialah.

1.pekerja kilang
2.pekebeun kecil
3.penjaja pasar malam
4.peniaga kecil.
5.pemabdu teksi/kereta sapu
6.kerja sendiri

Rupanya ramai Melayu.Cina,India miskin.

Wakil rakyat diam sahaja.Mereka macam rubber stamp sahaja dalam parlimen.

Wakil rakyat sepatutnya suara rakyat.Sudah terbalik.Rakyat teriak sendiri.

Selamat tahun baru 2014.
Lebih baik duduk dirumah sahaja.Tak payah berpesta.

Terima kasih Dato.

rahimlpp@yahoo.com said...

The austerity measures as announced by the Government will not contribute to bring down the inflation but the step taken is most appreciated in view of public outcry to the excessiveness in government spending. I believe, the government is responding to the article posted by Dr Mahathir in his blog regarding measures to reduce cost etc.

The government must take opportunity of the current debate on reducing expenditure to reevaluate the whole system of financial management not only in government departments but must include also agencies, statutory bodies and GLCs. There are so many warlords that need to be taken out from the system if government is serious in the efforts to achieve a world class status in management of public fund.

The public confidence in the accountability of the government with respect to the public expenditure must be restored especially after the Auditor General published the annual audited account of 2012. A drastic measure to revamp the financial system must be taken instead of looking for few public officials to be taken disciplinary actions for various reasons.

A new system must focus on public accountability to the extent that every cent of public fund must be accounted for and every one in the system must be subjected to the procedure without any exception. The practice of using discretion of one person in the system must be eliminated. Under the ideal financial system, even the Prime Minister doesn't have the discretionary power to award contract to anybody on negotiated basis.

My only argument is whether the present government is prepared to to have a more transparent system in financial management of the country by eliminating the discretionary powers of Ministers and Prime Minister by consolidating collective responsibility of all members of administration and public officials in a clearly defined manual and procedure of managing public fund.

Thank You

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Suka sangat saya membaca paparan sdr toolbox dan urang awak.

Cuma saya lihat sdr2 kurang menulis di blog Dakj.

Oleh kerana 2 org ansk saya sekarang sedang bekerja danmenetap di luar negara, terfikir jugak nak migrate.

Tapi kalau semua nak migrate, suka sangatlah ketua2 UMNO spt ketua wanita Kuantan dan menteri. Berdendang sayanglah mereka2 buat sesuka hati.

Tapi di Malaysia ni, kalau rakyat boleh beri salamkan UBN , dan ganti dgn PR( CUBA SEKALI DULU) saya yakin masa depan negsra dan Melayu akan leih cerah.

Kalau org2 celek di blog ni asyik jadi pembaca, itu tak cukup.

Kadang kala nak tukar mind set anak isteri sendiri pun sangat susah.

Walaupun yg berkaitan komen Dakj terhadap ketua2 pembangkang saya sering tak setuju, umumnya blog Dakj lebih terbuka dan ikhlas.

Terima kasih Dakj.

Rosiah Ismail said...

Ke L.A bawa harapan baru tahun 2014 untuk diri nya Dan para pengikut nya kira enjoy LA turn. Tapi rakyat tetap menjadi penonton saja tak lebih Dari ITU Dato pun cuma melihat sahaja ragam INI tak akan boleh buat apa2 pun...apakah 2014 tahun Malang buat rakyat Malaysia??? Entah LA Dato hanya ALLAH sahaja yang tahu. Wassalam.

Orang Sri Menanti said...



DSNTR does deserve his holidays.

But I don't know whether he and wife and???? were travelling in the government's executive jet. Perhaps DAKJ can confirm.

If I can recall those days top government officials provided with staff car can still use the car even whilst on leave but the petrol must be borne by them.

In the case of DSNTR perhaps being a PM he has that extra privilege as regards the usage of the jet.

Whilst order is already out for the government to go on austerity drive, perhaps the less the jet is used the better it is. Kepimpinan melalui teladan.

anti syaitan said...


Salam Dato,

Teruskan perjuangan mendedahkan kejahatan kumpulan syaitan yang di kenali. Sememangnya syaitan tidak pernah mengaku melakukan kejahatan sehinggakan dengan Allah SWT pun syaitan sanggup pertikaikan kebenaran dan menafikan segala kebenaran...wallahualam.

Competente said...

Datuk,

Is he reducing the public sector expenditure so that he and his wife could watch the sunrise twice?

Will the reduction in the public sector spending will have any effect of the price of goods? On the electricity tariff? On the hike of toll charges? On the reduction of subsidies of petrol and sugar? On the monopolies of rice, flour, sugar and many other essential items? On the cost of living of the people?

If the reduction would have no effect of the people's cost of living, what is the intent of such reduction? To create some surplus for some other expenses?

I think our Prime Minister is very cunning indeed.

-Competente-

maae said...

Salam Datuk,

1. Saya tidak sangsikan tokoh kewartawanan dan artikel yang di paparkan oleh Datuk. Seorang yang berwibawa, kadangkala melakukan kesilapan, secara jujur nya inginkan kepastian dan sahih sumber, baru di terbitkan. Jika tidak, jadi lah sebagai batu api atau penfitnah seperti kebanyakkan akbar di bawah kawalan akhir-akhir ini. Kami hanya terlibat dan komen mengikut penilaian sendiri. Tidak mewakili mana-mana pihak. Rakyat marhaein yang ingin melihat pembangunan bangsa demi pewaris takhta dan menjaga negara dalam konteks Islam sejagat seimbang lain-lain pegangan manusia dunia. Duduk berdiri nya sama taraf.

2. Dalam kontek guling dan demonstrasi, semua nya membawa padah. Padah buruk kepada kita semua. Jika sudah berhimpun, hati tidak puas, apa akan berlaku ? Sudah tentu huruhara dan kemusnahan. Adilkah kepada yang lain yang tidak terlibat ? Walhal kita tahu ia bukan perkara sebenar yang di perjuangkan pihak berdemonstrasi. Ini lah persepsi dari rentetan peristiwa yang jauh dari kebenaran. Yang rosak dan merana papa kedana tetap anak bangsa melayu yang di kelirukan semahu nya. Musuh depan mata yang boleh membunuh bila -bila masa tidak dapat di beza dan di ajar cara membela.

3. Kita tahu kemelut kos kehidupan akibat tindakan PM Najib. Kita akui PM tidak menghiraukan manifesto dan janji-janji nya terdahulu. Malah barisan menteri nya sendiri tidak bijak dan buta hati dan mata. Kata pepatah, sekadar melepas batuk di tangga. Pilihan yang salah dari PM Najib sendiri. Sokongan bermuka-muka dan wibawa di adun palsu supaya menjadi benar. Majoriti rakyat sekarang bukan lagi yang macam dulu. Sama kah zaman IT dengan zaman surat kiriman ?

3. Datuk telah beri peranan. Kami di beri peluang meluahkan perasaan dan pendapat atas platfom di benarkan. Kini PM Najib tidak keruan dan hilang sementara meninggalkan bayang. Bukan bermakna kita hendak memilih dan menggantikan pula dengan petualang !

Kepada TPM, ini lah masa mengguna kebijaksanaan yang telah lama di pendam. Di diamkan tanpa rujukan. Maka nya harapan rakyat masih belum tersembam dan jangan di biar terus menjunam. Cantas segala kepalsuan !

Urang Awak said...

Dato,

Saya ada membaca satu komen yang terbit dari hati seorang pembaca yang tersiar didalam salah satu blog yang porpular di tanah air berbunyi seperti berikut;

....Michael Schuhmacher, jumlah kekayaan dia dari hasil titik peluh sendiri, US$800 juta. Beri sumbangan kepada mangsa tsunami sebanyak US$10 juta. Anak tiri Najib beli kondo di New York US$33.5 juta. Kalau dia menderma lebih banyak daripada Schuhmacher pun belum tentu dari titik peluh sendiri.

Didalm blog tersebut beliau seterusnya secara IKHLAS bertanya lagi...

"Apa yang diajar oleh Tukang Agama ialah Michael Schuhmacher akan masuk ke neraka kerana suka makan German Bacon, manakala anak tiri Najib akan masuk syurga dan dapat mengeseks bersama 72 bidadari kerana tak makan German Bacon. Manakala dosa-dosa Shahrizat yang mencuri lembu akan diampuni kerana melawat Mekah sebanyak 3 kali berturut-turut. Adakah ini adil...? "

Saya rasa individu yang telah menurunkan komen diatas adalah orang2 biasa yang INNOCENT dan bukan tergulung dari orang2 cerdik pandai seperti The Kampong Man, OKJ dan Din Kalut

Komen beliau amat menusuk jiwa serta meninggalkan kesan yang amat mendalam dihati sunubari saya....

SELAMAT TAHUN BARU 2014 KEPADA SEMUA.. SALAM

safiai saad said...

Salam sdr Kadir,I hope you continue to write because as an experienced journalist you are more responsible and ethical.Other blogger seemed to exercise absolute freedom of speech and action as stipulated in our constitution.
Even the readers who are of opposing views are also allowed to be heard in your blog.Even the weak and defective arguments can be seen.Nothing wrong with that,it means you are open minded person.
Not everybody is intellectual and can forward a powerful argument.From my experience some blogger if you opposed the writer's view,rest assured that your viewpoint will not be published.Keep up the good work sdr kadir.You are "dulu,kini,dan selamanya pembicara ummah". it can be used for both.
Regarding the economic condition of this country and challenges that we malaysian will face is something that we all should seriously consider.Other contries face the high living cost escalating even in Singapore.Perhaps National Economic counsil should be in overdrive mode.The economic package stimulus perhaps need to be instituted as suggested by Keynesian economic principl.We als0 need entrepreneur as suggested by Joseph Schumpeter to create wealth.Our so called entrepreneur are mostly project outsourcer and worst still rent seekers.
Malaysia other than natural commodities,we do not have global brand products and services.We are mostly policy driven and not pure economic and business.Perhaps Adam Smith is right that less goverment intervention in our economic spheres will be good for the nation.
After independent we fail to produce barber,cobbler,tailor,car mechanic etc.etc .These elements are integral part of economic system.Everything should not just be corporate activities.Then our role play in economics system will be meningful.So this is a long topic sdr Kadir,and as usual I rest my case.

Kampong man said...

Salam Dato and friends here,

1. I am hopeful too that the perhimpunun TURUN will be a peaceful one though many has disagreed by making police reports especially the majority innocent rakyat marhaen and the non partisan NGOs .I believe it will be a peaceful one since we are not having any election next year and the mommentum for this type of perhimpunan has slowly mellowed down unlike the challenging Bersih and Blackout 505 streets rallies.The PDRM will be more than ready this time of possible eventualities I was told.

2.The last Perhimpunan at Dataran Merdeka in August we saw activist Hishamudin Rais and National laureate Dato A Samad Said were involved in the controversial flying of Sang Saka Malaya and calling for a change in our Jalur Gemilang .Huh...We do have weird people around but than indeed It is the fundamental constitutional rights of the people to gather in a peaceful assembly for legitimate purposes ehh..

Anyone know what happen to Ambiga?.Will Ambiga,bro Anwar and Mat Sabu be there spoling the fun for a new year joy.We will have to see.I don't believe it will be about to 'Gulingkan' kerajaan.Agreed Dato we are not Siam.Malaysians are generally peaceful people full of muhibbah except when come to politics when all hell breaks loose sometimes when the going got tough and the tough got going.We have a democratically elected gomen, don't we ?.Lets give this government a chance to prove until next election.If it is proven NO GOOD we can all agree for a government change and move on OK .Fair?.

3.End of year with Christmas and long holidays and school holidays as well many will take a break after a streesful and eventful 2013.What a year !!. Don't the PM need and deserve a break too so that he can start the new year with s bang with new energy and vigour?.All of us do need a break sometime. Performing Umrah is spiritually satisfying when Muslims seek guidance and blessing from Allah.Sorry Najib, they don't see you there in Mecca.They see you somewhere else.This is not fair ,berperasangka tidak baik dan buta pada kebaikan nya.I am happy I am not Najib of UMNO. Didn't I told you my telinga kadang kadang nipis though most of the time TEBAL?.Have no more energy to fight the war as one progresses through the years before closes ones eyes.

As for me it will spending a quiet time and a time for reflection and i am determined to do more for my kampung people in Melaka and the community around me and my bangsa Melayu my own way.Do i sound racist ?. Surely no. Ssshhh....My kampung folks in Melaka mostly voted for UMNO and BN you know.No problem kan ?.I guess they are used to UMNO dahulu kini dan selamanya kot. DAP, PKR and Pas are still alien(not ET)to them.Cheers all.

HAPPY NEW YEAR.May Allah bless all of us good Malaysians.Ameen.


@ Oopss..Thank you Dato for this article at last.It is never too late.Teringat pulak Carole King-It's too late, You've Got A friend and Tapestry. Nostalgic.No offence.

ayam sabung said...

Insyallah saya akan join malam ni di dataran merdeka tu.

Nasib baik orang politik tak terlibat. Dulu masa bersih saya nak join juga tapi sebab ada orang politik (PR) saya tak jadi join.

Malam ni, pembesar suara pun kami tidak akan bawa. Cuma berhimpun saja tunjuk simbol protes. Ramai pelajar kolej yang join dan orang muda juga. Harap abang polis dan FRU yang jaga semuanya muda-muda dan memahami situasi kenaikan harga barang yang sepatutnya boleh dikawal (control damage) tapi tak dibuat.

muhammad nur zaidi said...

as salam dato,
rasanya dah kerap sangat DS Najib ke US sejak tegak sebagai PM Malaysia sama ada atas urusan rasmi atau urusan 'geli2'..ini tidak bagus rasanya krn dia membawa 'Malaysia' ke mana saja dia pergi. pandangan dunia terhadap seorang PM yang kerap ke negara kapitalis dan memusuhi Islam tentunya penuh prasangka..tambahan pula anak tirinya sudah membeli aset berjuta dolar di sana, ia lagi menambah curiga..
oh ya..barangkali buat kenduri doa selamat di rumah baru anaknya ye..

mad said...

utk pengetahuan dato, didepan rumah rasmi ketua menteri sarawak sejak sabtu lepas hingga kemarin kelihatan ramai anggota polis berkumpul lengkap dgn senjata api, seolah-olah menanti serangan dari kumpulan al-qaeda. difahamkan ada kumpulan ngo berhasrat berdemo didepan rumah beliau. nampak sangat pemimpin bn seluruh negara begitu takut dgn perhimpunan rakyat. saya cadangkan sistem demokrasi dimansuhkan dan digantikan dgn autokrasi, sementara anggota parlimen bn ada kuasa majoriti dlm parlimen, senang cerita.

looes74 said...

See, I don't always oppose people all the time. This time Kadir is right. But then it's must be in the Siam's context. In Thailand, the judiciary & election commission is far more independent than the Malaysia equivalent. Hence, to a certain extent, one knows that Thaksin's family does have popular support. Unfortunately, it's not so true as in Malaysia.

See, if the Malaysia government does not provide the alternative official channel for people to voice grievances & to get results. The only alternative way is to the streets

Ghab said...

Confirmation from people as to whether or not PM will be around for New Year celebration is absolutely no of importance. By convention this issue is sort of a dinky thought too.

Why in the very first place one must entertained those complainants and responded. Then took all the trouble to prove an ascription and make to believe at length. Just to argue the point that PM is going to be around in against not to be around for New Year anniversary. So, what is the fuss about it and then what?

The actual contention here is about a presumption of PM's whereabout during this festive occasion. The Boss is away enjoying himself, what would be the situation if a large number of unlawful demonstrators to might go on schedule protesting in the midst of the New Year celebration? 

Capturing the scene, on one side, citizens are celebrating and enjoying themselves and on the other side the crowd control police troop is busy to disperse the crowd of fellow citizens who are protesting. Both assemblies retain different circumstances and consequence while the police is on duty and few anarchists take the centre stage to instigate riot. These issues are very much concerned by every peace loving citizens. The question is, is PM really shared his concern about the possibilities of the outcomes, what then he is not around?

Any way, the Boss has made his mind. Rain or shine, he is easily on holidays with his family. He leaves the matter to the police discretion in accordance to the laws vested upon.

The police (a sovereign body of keeping law and order) with the court order that the scheduled demonstration is unlawful. Adamantly the demonstration is scheduled to go on. It is in its own rights, to peace assembly is guaranteed under the Constitution. The police then those who defied police orders and stage unlawful demonstration will be arrested for disturbing the peace and violating public order. There are possibility that the New Year celebration could be turn chaos into riots or otherwise. The concern here is while peace assembly is guaranteed so thus peace and harmony of other fellow citizens are also guaranteed by the Constitution. So how, what next and any option?

As reported the demonstration is going to protest about the price hikes and obviously anti Government sentiments. Can't the initiators find a suitable day? A date which do not clash against the New Year celebration of their fellow citizens. Can't they felt for the joys received by its celebration which has been a priceless yearly event in celebrating the coming of the New Year, though recognizable as their customary rights. Who ever place the idea to motivate the demonstrator is a summon of transgression. Why asking for troubles and troubles will trouble you and everybody where there are options for citizens to have moment of peace to celebrate New Year joyously. Happy New Year.

borhan said...

teringat cerita memali, saya teringat dua peristiwa yang melibatkan musa hitam.saya masih ingat musa hitam muncul dikaca tv dengan megah dan garang menjustikasikan tindakannya menanagani peristiwa memali. beberapa tahun kemudian kondominium highland tower runtuh dan kali ini musa hitam di timpa musibah.takdir menentukan anak dan menantunya menjadi mangsa tragidi itu. saya masih ingat di kaca tv musa hitam sebagai ayah yang prihatin dengan memakai kain pelikat dan baju melayu teluk belanga berdiri longlai ditepi bukit barangkali mengharap anak dan menantunya dapat diselamatkan....bagi sesiapa yang meyaksikan peristiwa ini banyak hikmah yang dapat dipelajari darinya.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Sdr Mustapha Ong.

Kalau ketua2 UMNO tu lanun no 1. Lanun no 2 dalam pentadbiran memang pegawai PTD.

Kalau dalam politik perosak no 1 adalah ketua2 UMNO. Dalam monopoli jawatan utama sektor awam hingga petosaknya ialah pegawai PTD.

Mereka tenguk ketua2 UMNO kebas 10. Mereka pun tumpang 5 pun jadilah.

Mereka sebagai pelaksana utama dasar kerajaan zalim, tak kan tenguk dan telan air liur je. Dan ketua2 UMNO dek kerana malu2 alah tak kan tiada peruntukan untuk ambil hati ketua2 PTD.

Engineer, doktor akauntan dan peguam disektor awam tu nak jadi ibarat dalam filem , hanya layak jadi hang kebun ke?

din kolot said...

Baguih la kali ni Dato check dgn beberapa sources Dato mengenai najib dan rosmah pi melawat luar negeri menjelang tahun melawat malaysia 2014.

Sekurang nya Dato tak lah membabi buta buat komen macam din melaka tong kosong

Andrew Chai said...

The PM, in my opinion is looking at the wrong place to make cuts. The 11 measures he announced are not significant, peanuts really. He should be looking at the big ticket items, the ones that really burn a hole in the nation's coffers. PKFZ,the RM500m commission for the submarine purchase, Proton, Toll highway agreements, bloated civil service, and corruption among others.The fact that he has the audacity to make such feeble cuts and ignoring the bigger ones, in my mind, shows that he is completely detached from reality or is unfit for the high post of PM.

Din Kalut said...

Selamat hijrah wahai Din Melaka semoga bahagia dan damai disana.Aman lah Malaysia.

Penang Mari said...

Salam Dato'& Semua,

Saya nak sentuh & bagi sikit komen membina lah.. belum telambat kot no?

Org lain nak buat apa, buatlah untuk sesuatu yg membina...asalkan jangan sampai semua rugi.

Siam tu..tak leh kira dgn depa. Dulu depa bukak pintu utk Jepun masuk langgak kita. La ni depa, sekongkoi dgn Amerika dlm hal ekonomi. La ni depa jadi pengkalan utk Amerika tawan ekonomi rantau ASEAN - Depa peduli apa?

Lagi satu... soal kos hidup rakyat tejejaeh sbb harga minyak naik.Potong sabsidi sana-sini ..harga barang & khidmatan pun naik sana-sini jugak lah.Last skali, negara kaya tapi rakyat kayap.

Sebahagian dari jalan keluak! Tak leh ka kjaan bagi rakyat naik kenderaan guna gas sebagai alternatif? Macam teksi dok guna la ni, jimat minyak hingga 40 peratus maka tak dak sbb
kos individu & kos perniagaan naik sana-sini. Dlm perniagaan insuran contohnya, 'leverage' atas 'NCB' pun depa dah leh 'turn around' ini pulak kos harga minyak secara langsung.Alasan tak mau guna gas ni macam-macam depa leh bagi sbb depa ada kepentingan lain. Cam na? tq.

A KADIR JASIN said...
This comment has been removed by the author.
A KADIR JASIN said...

Andrew Chai, among other things, said: "The PM, in my opinion is looking at the wrong place to make cuts. The 11 measures he announced are not significant, peanuts really.

1. Don't expect the PM to touch on wastage, corruption and big ticket items. He survives on big ticket items.

2. He is away on holiday somewhere abroad and to "gula-gula" the people, he announced these half-measure cuts. How much money can we save? Instead the poor small time contractors and suppliers will suffer.

3. Did he consult the Cabinet, the Civil service and CUEPACS in making the decision or was he acting again like a President?

4. Is Muhyiddin sending a different signal when he was reported today as saying that the government will review the decision to rationalise subsidies, so that it can truly ease the burden of the target group.

He said the government subsidies must be looked at in a more holistic manner in efforts to reduce the burden of the people, especially the target group.

"(The move to) Review several decisions that we took to rationalise subsidies could reduce the burden of the target group.

"We (the government) rationalised the subsidies so that it will not be utilised by those who are not really eligible, those who are bearing the burden are earning a small income and must be given considerable aid," he said.

The Deputy Prime Minister also said the government was aware of the current issue concerning the rising cost of living and would do its level best to ease the burden of the people. – Bernama, December 31, 2013.

Thank you.

OKJ said...

Salam DAKJ

Dato’ Kadir. You ni serius sangatlah, tak boleh nak ditegur sikit, terus melenting. Sportinglah sikit Dato’. Apakata kita jadikan ruangan ni sebagai lifestyle macam cadangan pemuda UMNO. Saling tegur menegur, kalau saya cakap salah, Dato’ tegur, dan bila Dato’ terkhilaf pula, saya tegurlah. Itulah yg sepatutnya. Kenapa nak marah-marah pulak. Bayangkan macammana YAB Dato’ Seri Presiden, isteri dan anak tiri dihina tapi beliau tidak melatah pun. Nampak tak bezanya antara pro dan amatur.

Keduanya, sebenarnya, saya tidak berapa setuju dgn cadangan Tun utk menurunkan perbelanjaan Negara. Sebabnya, turunlah gaji dan belanja banyak manapun, dah nama pembangkang mesti tak setuju punya. Kalau hati tu hitam, hitamlah juga w/pun dibasuh dgn Clorox dan Spirit.

Sebab itulah, Islam mengajar umatnya supaya beriman dan berilmu. Jangan kata kita beriman sehinggalah kita diuji. Dan jangan kata kita berilmu jika hanya duduk bawah tempurung. Contohnya, harga sebiji telur ayam di Hong Kong HKD 3.50 iaitu bersamaan RM 1.50, sedangkan harga sebiji telur cuma 30 sen di Malaysia. Isi dalamnya sama je masih putih dan kuning, tiada yg special pun. Itu belum lagi susu bayi, tepung, gula, garam dan sebagainya. Apa kata Dato’ cerita pulak harga telur dekat Zurich berapa Francs? Dan berapa peratus rakyatnya yg duduk di Zurich ada rumah sendiri? Biar semua org tahu. Barulah adil dan timbul rasa insaf serta cintakan Negara. Sekian TQ.

Lembah Tasnim said...

Salam Tok..

Tak berapa minit lagi sampailah kita ketahun 2014.. kemudian kita tunggu dan lihat bagaimana orang-orang miskin yang ramai dinegara kita menghadapi hidup..

Bolehkah pemberian BR1M yang dinaikkan ke Rm650 menampung perbelanjaan harian sepanjang tahun 2014 kalau BR1M diberi hanya sekali sahaja setahun..

Agak pelik juga.. ada pembahas diblog Datok ini yang cuba sedaya upaya merestui tindakan kerajaan (contoh takrif elektrik).. yang mengundang kepada kenaikkan harga barang..

Mungkin mereka orang banyak duit.. kalau pun banyak duit janganlah sombong.. cuba-cubalah terima realiti yang kos kenaikkan harga MENYUSAHKAN ORANG MISKIN.. simpatilah..

Kalau harga sebuah jam rm100 tapi jadi beribu-ribu mana duit tu pergi.. ITU CONTOH MASAALAHNYA..

Kalau kerajaan perihatin tak ada demonterasi..

TQ Tok..

fed up said...

Mulanya malas nak komen penulisan OKJ. Tapi sebab cerita telur ni cerita saya, saya kena lah respon.

Kerani kat Hong Kong gaji berapa HKD? Gaji kerani kat Malaysia berapa RM? Sila tukar HKD dan RM kepada satu matawang yang sama dan bandingkan semula.

Lagipun, la ni dengan 30 sen, tak kan dapat pun sebiji telur gred C. Walau pun bila kita cuba nak beli di ladang. Gred D saya tak pernah pulak jumpa.

Saya tak kata OKJ bodoh tapi saya kata OKJ cuba nak perbodohkan orang lain.

OKJ, orang melawak sekali dua. Bila banyak kali, itu dikatakan mengata. Bukan ke ini piawai dalam etika sosial orang melayu?

Kalau tak nak dikata tong kosong, hujahkanlah kenapa tak setuju dengan Tun untuk mengurangkan belanja?

Mustapha Ong,

Saya pun dari sebelah Siam, Pattani. Tapi dah 6 generasi di negara ini. Apa yang salahnya dengan penulisan DAKJ?

Sdr kata "kenapa nak jaga tepi kain orang dan telanjangkan mereka depan orang ramai?"

Ditangannya amanah seluruh rakyat Malaysia, 28 juta semuanya.

Soalan saya, why not?

Ghab,

Baca semula komen saya sebelum ini. Ada dinyatakan dua ironi.

Dan cuba-cuba lah tulis dalam bahasa melayu. Semoga isi sejemput tak jadi sedepa.

Kampung Man setuju lah harga perlu diturunkan? Kampung Man setuju lah PM perlu diberi ingat sentiasa?

DAKJ,

Berita terbaik sempena malam tahun baru : Persatuan Pengusaha Bas Sekolah Semenanjung nak naikkan tambang sebanyak 40%.

Hanya menunggu masa untuk Pembangkang mula mengaitkan istilah "menjanjikan bulan dan bintang" kepada kerajaan.

Boleh kah warga kota menyaman janji pilihanraya BN berkaitan harga tol seperti penduduk apartmen Selangor menyaman kerajaan negeri kerana masalah bil air?

p/s Menteri rupanya ada elaun keraian. Apa gunanya elaun keraian ni? Pergi mana, semuanya terhidang. Nak kata diguna untuk kawasan, umum tahu semua wakil rakyat BN ada peruntukan khas di parlimen.

Masih Fed Up

merlimau9 said...

Dato
Beritahu saja siapa yg layak menjawat PM Malaysia..DS Najib serba tak kena dimata Dato.
Siapakah DIA.?

A KADIR JASIN said...

1. Ada pembahas buat lawak kata saya serius sangat. Serius dan jenaka harus kena tempat. Selepas menuduh tulisan saya gosip dan fitnah, dia cuba buat jenaka kata saya serius. Tuduhan yang dia buat itu sangat serius.

2. Kita janganlah jadi macam sesetengah orang politik murahan. Hampir PRU mereka saman satu sama lain kononnya untuk jaga maruah dan tegakkan keberanan.

3. Sebenarnya mereka hendak sekat kebebasan lawan mereka bercakap. Mereka takut rahsia mereka terburai.

4. Lepas pilihan raya ramai yang dengan suka hati dan rela tarik balik kes. Kita bukan orang politik. Jadi tidak perlulah ikut tindak tanduk murahan mereka.

5. Pembahas merlimau9 berkata: "Dato
Beritahu saja siapa yg layak menjawat PM Malaysia..DS Najib serba tak kena dimata Dato.
Siapakah DIA.?"

6. Banyak yang Mohd Najib buat tak kena. Perlukah cuti di luar negara dua tahun baru berturut-turut dan masa rakyat jelata makin susah akibat dasar-dasar beliau sendiri? Perlukah keluar negara bercuti diam-diam hingga ada pegawai pejabat sendiri tak tahu dan buat penafian? Banyak lagi.

7. Tetapi adakah saya kata singkir Mohd Najib?

8. Apakah daripada 28 juta rakyat Malaysia tidak ada seorang pun yang boleh memimpin negara? Adakah Umno sudah terlalu muflis intelek sehingga tidak ada siapa selapas Mohd Najib?

9. Tun Dr Ismail mati, Tun Hussein ganti sebagai TPM. Tun Abdul Razak mati sebagai PM, Tun Hussein ganti. Tun Hussein bersara, Tun Dr Mahathir ganti. Tun Dr Mahathir bersara, Tun Abdullah ganti. Abdullah ditekan untuk letak jawatan Mohd Najib ganti.

10. Apakah selepas Mohd Najib Umno dan BN tidak ada lagi pengganti? Kalau orang Umno kata tidak ada orang lain selain Mohd Najib yang layak, mungkin saat Umno gulung tikar akan sampai!

11. Apa halnya dengan Muhyiddin, Ahmad Zahid, Khairy, Mukhriz dan banyak lagi? Bukankah mereka juga pemimpin Umno?

Terima kasih.

Sufian Idrus said...

Datuk,

Suatu ketika dahulu, pernah orang UMNO memperjuangkan kepentingan orang Melayu.

Adakah ketika ini, orang UMNO hanya memperjuangkan kepentingan Najib? Orang UMNO kenalah mula berfikir, adakah tiada pemimpin lain setelah Najib?

Sufian Idrus

Lahuma said...

Dato.

Nabi Junjungan Besar kita pun pernah bersabda.
Sesungguhnya setiap umat pasti akan mengalami fitnah(dugaan) dan fitnah bagi umatku adalah harta kekayaan.

Riwayat Al-Albany.

Kerja pembangkang bagi api.
Kerja pemerintah bagi gula-gula.

Api pun berguna.Gula-gula pun berguna.Begitulah sebaliknya.

Terima kasih Dato.

Zed-85 said...

Saudara OKJ,

Komen saudara harga telur sebiji RM1.50 di hong kong tak betul.

Sila rujuk link

http://www.expatistan.com/price/eggs/hong-kong

Tolong jangan nak merapu.

Harga sebiji RM1.50 saudara bukan telur ayam, mungkin telur lain.

Kita sekarang dah zaman IT, zaman tak boleh temberang, Zaman dulu boleh.

Pendapatan per kapita rakyat Hong Kong juga sangat tinggi iaitu pada kadar US45,900 setahun iaitu dua hingga tiga kali ganda dari Malaysia.

Berita terkini menyatakan disebabkan harga bahan gas telah jatuh, kerajaan Singapura menurun harga tarif elecktrik pada tahun hadapan (2014).

Ini berlainan dengan Malaysia yang merupakan pengeluar gas asli yang menaikkan harga tarif elektrik yang tinggi iaitu sebanyak 15% dalam suasana harga bahanapi gas dunia menurun.

Syabas diucapkan kepada kerajaan Selangor yang tidak menaikkan harga cukai pintu dan baru baru ini akan menyediakan bas percuma untuk mengurangkan beban harga barang naik, toll dan juga elektrik.

Ini akan dapat mengurangkan beban terutamanya majoriti orang melayu yang terpaksa mengharungi kos hidup yang tinggi untuk tahun 2014.

TOOLBOX said...

1. Benar seperti saudara Fed Up katakan, kalau kita nak buat perbandingan hendaklah secara menyeluruh dan bukan selektif. Secara umumnya perbandingan secara selektif hanya bersifat menghiburkan hati untuk sementara, sebagai contoh kita berpanau dan jiran kita berkurap; kita lebih baik dari jiran tetapi sebenarnya panau itu pun penyakit kulit juga.

2. Ramai lagi sebenarnya saudara-mara kita di kampung tidak sebaik nasib kita boleh keluar melancung, boleh membeli-belah di negara orang dan buat perbandingan. Mereka ini tidak akan ambil peduli harga telur di Hongkong atau di Eropah. Mereka hanya peduli dan terkesan dengan kenaikan harga yang mereka hadapi secara realiti seharian. Perbandingan harga dan saranan seperti kalau "ayam mahal, kita makan ikan" sebenarnya seperti mempersendakan mereka.

3. Menegur secara berhemah dan menuduh adalah dua perkara yang sangat berbeza. Jadi langkah Datuk AKJ menyatakan pendirian (secara serius) adalah betul.

4. Menegur kepincangan yang berlaku bukan indikator tak sayangkan negara, tetapi sebalik yang sebenarnya. Kerana sayangkan negara dan pemimpin kita menegur ikut saluran yang dibolehkan (dan mencadangkan solusi yang praktikal); Kepada yang diberikan kelebihan menulis, maka dengan cara penulisan.

5. Pada PAU yang lepas saya adalah di antara yang berharap agar UMNO menjadi lebih segar. Betul kata sesetengah orang; UMNO perlu berubah tapi tidak juga mahu berubah.

Wallahu a'lam

Toolbox

Kampong man said...

Salam Daniel Noor,

1.Happy new year to you.Some of your facts are acceptable and some are debatable and open to questions.I sense sincerity in your comment and thought and this is good for this forum.I agree with you that it is the BUSINESS MIND that the Malays are lacking.For decades our Malays have been and are overly dependent on gomen sectors for employment be it in the forces , education , public services etc.and they distance themselves from engaging in businesses unlike our fellow chinese. However,this has slowly changed now as employment oppurtunities has slowly reduced in the gomen sectors where currently there are about 1.45 million employees representing about 5% of our population of 28 million in the country now there.Hence the need to seek alternative oppurtunities to cari rezeki out there.Lesser dependence on gomen.

2.It is through BUSINESSSES that we can have continuity for our families rezeki for generations.Businesses may be passed down from father to children and so on and it just don't stop there.After all most WEALTH out there are in businesses anyway right ?.If your dad is a high ranking PTD officer in the gomen , you cannot continue his legacy of taking over his place unless you are a SUPERMAN.It just stop there when he retires.However, if your dad owns a hardware shop as a family business for an example the children has to continue that business somehow when his dad is no longer around. Simple you see.Can we Malays change that MIND SET and be a business community like our fellow chinese friends?.

"We can if we think we can".

If wealth is what you aim to achieve, makan gaji is not the solution.DAKJ has been makan gaji most of his life may be he can tell us his personal net worth.It is the taukay who has many BIG cars, condos, children overseas and yearly holidays.Wage earners has to count their little available disposable income and pennies and set family priorities by juggling here and there due to their limited resources especially with the rising cost of living. Remember achieving FINANCIAL FREEDOM that I have been talking about ? and how we need to really look at our FINANCIAL PLANNING seriously .It may sound Greeks to some to most succesful people it is normal things to do with careful business plan of course.Continue...


Kampong man said...

Continue....

3.As for Najib flip flop decision to change camp from Razali to Mahathir I have to disagree here.Bear in mind Najib has about more than 35 years political experience as MP, MB and now UMNO President and PM for our Malaysia.You cannot buy those time and experiences.You can shout and talk till the cow comes home you cannot still you cannot buy those experiences and time .You cannot change the current mandated government until next election.So lets focus on national reconciliation and nation building and not POLITICAL rhetorics and gimmicks OK.No wonder he (Najib)is there today not me and you.We do not have what he has, those experiences , wisdom and judgement.He does not need to pretend .He has to be real and he looks honest and sincere to me.Some like him some don't.Ini biasa dalam politik else don't come near.Do don't play play Daniel oii..

Tengku Razaleigh himself get into UMNO fold though he was the pengasas of the defunct Semangat 46.So were many other leaders like Rais Yatim his Timbalan Presiden and Ibrahim Ali its yourh leader.All are aligned to UMNO .Why?.It is because this party is the most relevent and it has a proven track record to lead the nation all these years.Novices can wait.See.

Ssshh....How about Anwar, Mike Tyson and many other prominent leaders who change parties ?.Aren't they too are flip flop as well ?.It is about PERJUANGAN kan ?.

4.Najib as our PM has all the rights to utilise facilities rightly accorded to him,period.So is LGE and his new Merc S300 L.He (LGE ) despise Proton Perdana the national car. Remember?.

5.I am not here to campaign for politics .That we can do prior PRU 14.We need to be truthful and correct misconceptions and stop the lies. Overpoliticking is bad for health my nenek in the kampung said once..I believe her. Wallahwulam.

Terima kasih Dato.


@To OKJ , I thought you are cool and fair in your comment.Continue speaking your mind however different..

Ghab, excellent writing and comments.One has to read in between lines.I am in agreement with lots of your comment sir.Thank you.

What happen to RD?.Has he given up here ?. Din Melaka is still the hero in this blog in terms of numbers in comment for whatever it is worth.Jangan kempen gila gila sangat bro ..election lama lagi and we are not even ketua2 UMNO .he..he..Anyway salam pada orang Din Melaka dan semya anak Melaka. Cheers.

joe black said...

Dato'

Apa apa ptongan dari pihak Kerajaan mestilah bermula di Jabatan Najib Sendiri.....Saperti kata orang putih ..All Efforts Should start at Home.

Najib patut membuat Audit tentang keberkesanan Jabatannya Sendiri, yaitu Jabatan yang terlampau banyak menteri tak ada kerja..Perbelanjaan isterinya sendiri bermula dari FLOMdan sebagainya.

Jika tindakan ini tidak dijalankan maka apa sahaja sweet talk yang di lafazkan adalah tak bermakna.

joe black said...

Sdr Mustapha Ong,

It said that Our Reality is shaped by our experience, exposure and who we associate with.

It is rather interesting that despite your experience being posted in the US, the exposure afforded to you have not benefitted you at all and this is even after living for a lot more than half a century. Still your associations with tne priviledged may have engulfed all else, so on the balance that may have formed your perception of the world as you see it.

The opposite is true for Dato' Kadir Jasin. Being a writer has its advantages for one has to see all that society has to offer and not just things that only the priviledged few have access to.

Hence there will never be a meeting of minds between the both of you and I dare say yours will not prevail for the rest of us do not live the lives that you and your family lives.

merlimau9 said...

Dato
Pemimpin kini berhadapan dgn sesuatu yg amat mencabar dlm mengurus ekonomi politik dan sosial.
Pemimpin skrg perlu melakukan sesuatu yg diluar pemikiran konvensional.
Drpd tulisan Dato sy dapati tidak membantu dlm menangani masalah politik ekonomi dan sosial Malaysia.
Masalah yg kita depani ini bukan saja berlaku di Malaysia saja.
Maka selepas kritik berilah solusiNYA.
Sekian.

Din Kalut said...

Tanya Din Melaka siapa bakal PM ganti Najib sah Anuar Ibrahim.Din Melaka pun tidur lena.

Sufian Idrus said...

Datuk,

Saya amat tidak faham dengan pendirian orang-orang UMNO. Kata mereka, mereka memperjuangkan hak dan kepentingan orang Melayu. Kata mereka, mereka memperjuangkan kepentingan agama, bangsa dan tanah air. Tetapi kini, apabila tindak-tanduk segelintir pemimpin negara yang hanya memperjuangkan kepentingan diri sendiri dengan meningkatkan kos hidup rakyat, adakah orang-orang UMNO ini menyokong rakyat yang miskin ataupun menyokong pemimpin yang hanya menjaga kepentingan diri?

Kira-kira 70% dari orang miskin di negara ini adalah orang Melayu, ada yang mendapat pendapatan kurang dari RM1,500 sebulan. Bagaimana mereka hendak hidup jika harga barangan, tarif elektrik dan berbagai lagi kos hidup meningkat sedangkan ekonomi negara tiada peningkatan signifikan. Walaupun terdapat pelaburan yang dimegah-megahkan oleh PM, adakah ia dapat mengubah hidup rakyat miskin? Walaupun terdapat 11 pengurangan perbelanjaan sektor awam, adakah ia boleh mengubah kehidupan rakyat miskin?

Orang-orang UMNO yang bermati-matian mempertahankan Najib perlu menyemak semula prioriti mereka. Adakah mereka memperjuangkan kepentingan orang Melayu atau memperjuangkan kepentingan Najib suami-isteri sambil mengorbankan hak orang Melayu?

Dari laman web Berita Astro Awani, Januari 01, 2014

KUALA LUMPUR: Seperti sambutan malam tahun baru di Kuala Lumpur sebelum ini, Dataran Merdeka malam tadi penuh sesak dengan orang ramai yang mahu menyambut kedatangan tahun baru dan menikmati persembahan konsert yang dianjurkan saban tahun.

Tetapi tahun ini keadaannya agak berbeza. Kempen oleh Gerakan Turun Kos Sara Hidup (TURUN), Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Jingga 13 dan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menyaksikan ribuan orang ikut sama berhimpun tetapi dengan tujuan yang lain.

Menjelang pukul 10:30 malam, kumpulan yang memakai baju hitam menempatkan diri di sekitar Dataran Merdeka untuk membantah kenaikan kos sara hidup. Biarpun pihak polis membuat benteng sekatan, lebih kurang pukul 11:20 malam, kumpulan penunjuk perasaan itu berjaya melepaskan diri masuk ke tengah Dataran Merdeka tempat persembahan muzik sedang berlangsung.

Selepas melihat keadaan yang kacau, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur memutuskan untuk membatalkan acara sambutan. Menjelang tengah malam, Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib, naik ke pentas untuk berucap bagi meredakan keadaan.

Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Mohd Bukhairy Sofian, berkata hasrat mereka untuk berhimpun di Dataran Merdeka bukannya satu cubaan untuk menggulingkan kerajaan tetapi untuk meluahkan kemarahan rakyat terhadap peningkatan kos sara hidup dan harga barang.

Katanya, adalah wajar golongan anak muda dan mahasiswa yang mengetuai gerakan itu kerana merekalah yang paling merasai akibatnya kerana masih belum bekerja dan bergantung kepada pinjaman pelajaran serta bantuan ibu bapa.

Selepas menyanyi dan melaungkan slogan protes, kumpulan yang dianggarkan lebih kurang 3,000 orang itu beredar dengan aman lebih kurang pukul 1 pagi.

Pihak berkuasa sebelum ini memberi amaran bahawa perhimpunan itu tidak dibenarkan mengikut undang-undang.


Sufian Idrus

A KADIR JASIN said...

It is very important that we know where our PM is just in case something unwanted and unwarranted happens to the county.

As such I am happy that so many Malaysians are concerned and want to know his whereabout.

A source close to the PMO informed me this morning that the PM and party were in Sydney, Australia for the New Year, maybe watching the sunrise on the New Year’s morning. The source said the PM flew in from LA and returned to the US, possibly to watch another New Year’s sunrise. The US is a day behind Australia.

I sent an SMS to Tengku Saifuddin to confirm the information.

He replied: “PM is still on leave and overseas. Back this week.”

I know he couldn’t say much or he truly does not know where the PM is.

In a way I share their predicament. Many of them are my boys and girls (a term of endearment) from the NSTP days.

One who recently left one of the PMO’s outfits told me he did so to avoid being sucked deeper into the politics of the PM office.

Thank you.

awang batuburok said...

Salam sdr Sufian Idrus,

Alhamdulillah anak2 muda malaysia sudah tidak takut di tuduh sebagai pembangkang dalam mempertahankan hak mereka.

OKJ said...

Salam Dato’ A Kadir Jasin

Maafkan saya Dato’ kerana terpaksa menerangkan harga sebiji telur dgn lebih lanjut supaya tidak timbul fitnah telur pula nanti.

Terima kasih Sdr Zed-85 kerana bertanya harga telur. Harga tu adalah berdasarkan pengalaman sebenar saya. Memang betul saya bawa anak-anak bercuti ke Disneyland Hong Kong minggu lepas. Nak bawa ke Disneyland Paris mahal sangat, dan nak bawa ke Disnyeland di Jepun macam YB Dato’ Mukhriz pun saya tak mampu. Paling murah adalah Disneyland Hong Kong. Anak ramai, jadi itu jelah yg saya mampu. Lagipun, bolehlah saya membantu syarikat penerbangan negara MAS serba sedikit setakat yg mampu. Siapa lagi yg nak tolong MAS jika bukan rakyatnya sendiri?

Semasa di Hong Kong, saya membeli telur ayam 6 biji di SOGO di Causeway Bay, Hong Kong. Supermarketnya terletak di LG. 6 biji telur beharga HKD 21.00. Jadi sebiji HKD 3.50 dan dikali 0.426 (pertukaran RM) jadilah RM 1.49 sebiji. Salahkan kalau saya menggenapkan menjadi RM1.50?

Dirumah pula, saya beli menggunakan khidmat Tecso home delivery. Senang dan dapat “compare” harga terutamanya yg promosi. Nak jimat sikitlah katakan. Biasanya saya beli telur promosi dari Tesco RM 9.00 untuk 30 biji. Jadi sebiji jatuh 30 sen. Salahkah pengiraan saya Sdr Fed up?

W/bagaimanapun, terima kasih kalian berdua kerana sudi bertanya dgn ikhlas. Sekian TQ.

Informer X said...

Tok,

Your source may be wrong. I have knowledgeable, connected friends in Oz. They are close to the circle you mentioned and they are not aware of any Malaysian bigshots being in Oz.
Check your fact.

A KADIR JASIN said...

1. Sdr Informer X, I thank you for the intel. If my source is wrong, I apologize to the PM and to followers of this blog.

2. This is the problem when our PM is so secretive about where he is holidaying.

3. Sdr Zainal, I take note of your information. But I dare not published it. It is too serious an allegation. We Muslims don't give away champagne - cheap or expansive - as gifts. Maybe the organizers gave away champagne and those Muslims you talked about were guests.

Thank you.

zueyusof said...

Encik OKJ, kalau nak bandingkan harga telur di Zürich dengan di Malaysia, apa kata kita bandingkan juga berapa pendapatan jurutera muda di Switzerland dengan Malaysia? Jangan tukar harga sebiji telur yang dibeli dalam Franken ke RM. Sampai kiamat pun kita akan kata sebiji telur lebih murah di Malaysia.

Ok saya buat perbandingan dengan negara yang saya lebih kenal, jiran Switzerland, Germany. Gaji jurutera muda sekitar EUR 3000. Dengan EUR 50 kita boleh belanja barang dapur penuh satu trolly di Aldi -tepung sekilo cuma 80 Cents, susu 1L berharga 60 Cents. Di Malaysia, seorang jurutera muda yang bergaji RM 3000, berapa banyak barang yang dia boleh dapat di Tesco dengan RM50??

kelubi manis said...

Salam saudara OKJ,
Alhamdulillah nampaknya saudara seorang yg berada so setakat kenaikan yg diumumkan oleh PM tidaklah memberi kesan mana pun. Kalau nak compare harga telur tolong buat apple to apple...Berapa gaji guru kat sana dan berapa kat Malaysia?

mat beatle 1946 said...

Saya ingin respon zed-85. Saya dah tua, jika dpanjangkan umur x lama lagi 70. Saya baru pindah (hijrah) dari johor k shah alam selngor. Once upon a time johor terkenal dengan sekolah agama. Tapi bila jadi orang tua, amalan agma d masjid dan surau menyedihkan. Hal ini lebih kurang sama saja di bandar/kampung.

Stlah 3 tahun dilembah klang, betapa besar nikmat hijrah dapat saya rasai sebagai orang tua. Maaf johor ketinggalan diperintah umno/bn berbanding selangor kini dprintah PR khususnya untuk orang tua ' bakal jenazah'. Kata MB Selangor shah alam dijadikan bandar berkembar mekah dan taman ilmu.

Semuanya lahir dpd ketulusan hati, amanah, berkebajikan dan berintegriti. Di shah alam masjid dan surau hidup bahkan diperpustakaan diadakan kuliah agama setiap hari kcuali sabtu ahad. Selngor lebih makmur dibawah PR berbanding dulu. Statistik menujukkan selangor ada surplus berbilion ringgit hasil amanah kerajaan PR.

Maka wajr dan saya sokong MB dan exco naik gaji berdasar produktiviti dan kejujuran. Yg penting bukan % kenaikan tpi kuantum masih kecil berbanding ceo tabung haji, ceo cimb, ceo syabas dan ceo glc yang tadbir organisasi berbanding tadbir negeri.

La ni bukan mudah cari orang jujur. Tak rugi bayar 'mahal' (x mahal pun) orng jujur berbanding bayar 'rendah' pemimpin itu tapi mampu jdi kaya raya! Auditor general pun pengsan. Rakyat malysia (melayu islam) yang x berapa pandai matematik pun masih nak percaya lagikah?

Natijahnya, saya dgn rendah hati menyrankan kita berhijrah kepada kerajaan PR. Jngan takut berhijrah. Nabi berhijrah dan makmur. Saya berhijrah k selngor. Buktinya kehidupan lebih baik ditambah rezeki dan kesihatn. Syukur. Jika PR perintah, negara masih dipimpin oleh orang melayu yg bijak jujur. Bukan dari golongan bangsawan spt dia yg dah biasa belanja besar dan boros. Fikirkankah. Kerusi cina dap masih kecil berbanding melayu pas dan pkr. Jangan dngar fitnah sebab fitnah liwat pun x dpt dibuktikan dngan hukum islam padahal orang melayu mengaku islam. Masya-Allah.

Kampong man said...

Salam all,,

1.Lets stop this craps of Najib whereabout.I can assure you ladies and gentleman , boys and girls nothing serious will happen to this country in near term.He will be still be our PM this 1 April (Syed of Outsyedthebox was speculating on wrong rumours).Forgetting that it is April fool.Why can't we leave the PM in peace and have a peaceful new year long holidays break?.If there is an upheavals or any attempt to 'Gulingkan kerajaan ' or like a coup de'Etat for an example he will be advised and he will reach home in no time.

2.It is great that we all LOVE our PM so much that we care of his whereabout then well that is good.Surely,his right hand people know his itinerary.As I have said many don't see him in Mecca recently but they saw him somewhere else!!.Goodness !.

Gracias !.

Ghab said...

Since you guys are having good time debating about the cost of eggs in relation to price hikes by comparison, what about this story dedicates to Fed Up. Need not to refer your consciousness to enjoy reading about eggs, conscious is not required.

Ceritanya begini:

"Aku baru kawin dan duduk dengan bini aku berdua. Aku ni ada tabiat suka makan telo rebus, tak la mengapa, sedap agaknya. Senjak aku kawin tabiat tu kurang sedikit sebab bini aku masak sedap2 tapi dah lama agak la aku tak pekena telo rebus ni.

So, ceritanya bulan lepas balik dari kerja, kereta aku rosak, aku call bini aku balik lambat sebab kena menapak. Sebah lapar sangat, masa on the way tu, aku singgah kedai makan.....ada telo rebus!! apalagi...., aku makan nasi dengan telo rebus lah.. and order lagi buat ratah.

Sebelum balik aku bungkus lah buat makan sambil berjalan balik. Kenyang yang amat, maklumlah balas dendam sebab lama tak makan.

Buka je pintu rumah, bini aku cakap,"Bang, ada 'surprise'..", sambil sengih2 dia tutup mata aku and ikat dengan kain hitam and pimpin aku ke meja makan. Aku pun duduk, dia siap pesan jangan try2 nak buka ikatan. Aku nak gi toilet sebab perut start buat hal, tapi malas nak spoilkan 'surprise' bini. Aku pun tahan je dulu...

Tetiba phone bini aku berbunyi, dia angkat and pergi jauh dari meja. Aku agak sampai Ke dapor dia pergi.

Ini peluang, aku pun kentut sebab dari tadi aku tahan..bau bolih tahan sebab makan banyak telo...ok lagi sekali....aku pun angkat sebelah punggung dan lepas satu das! PRUTT! bau memang xhingat, aku pun tak tahan.... Lama pulak bini aku ni, aku tak sabar nak tahu 'surprise' dia. Aku rasa nak kentut lagi.....aku bangun tonggeng dan PROTT!... Fuhhh lega, bau macam bangkai... dekat 2,3 minit baru bau hilang.

Lepas tu bini aku datang dan minta maaf sebab lambat, dia pun jerit "SURPRISE!! HAPPY BIRTHDAY BANG!!" Lupa lah hari ini birthday aku, dia suruh aku buka penutup mata, aku buka... Mulut aku terus melopong.

ALAMAK!!! aku tengoh merah padam muka bapak and mak mertua aku, adik2 ipar aku, duduk keliling meja makan. Jiran sebelah aku pun ada?! Aku nak cover malu, aku pun tanya la bapak mertua aku, "dah lama ke bapak sampai?" Slamber je bapak mertua aku jawab, "dah lama sebelum kentut pertama lagi!!"

ab said...

Salam dato,




Janus is the roman god of door.
January the first (was recorded) was celebrated by Julieus Ceaser,to begin a new calendar month, by killing many many jews.




Christians in UK initially celebrated the same,by killings many many jews on the first of January.



The later Christians, collect fees (duit nyawa) from jews or ``forced conversion' to christianism on the first of January kalau nak hidup.




The later Christians (and non Christians) as well as atheists CELEBRATED THE FIRST OF JANUARY with a lot of fun fair, `feasts',entertaintment and etc, as it is now sejak kurun 16-18lebih kurang.




BUT WHY MUSLIMS world wide keep on slaughtering each other (sejak rasulullah wafath) dan makin `seronok' dan `galak' killing each other now?.




DAN TERKINI, the MUSLIM leaders kat Malaysia pulak tengah dok berpeluh peluh macam seronok menyusahkan kehidupan rakyat!..cuma short of physically killing the peoples.




WHAT IS THE DIFFERENCE between the present muslim leaders (termasuk melayu/bumupitra la tu)
and the Christian and roman leaders dulu dulu?.




LAGI SATU, dulu dulu punya leaders
kalau rakyat susah DEPA JARANG susah sama sama dengan rakyat(kec
uali beberapa kisah leaders dulu kala)... PM KITA dan gengs pun macam tu juga nampaknya.




KATANYA PM ambil berat tentang rakyat susah dll,akan buat macam macam supaya `kurang susah' rakyat.... TETAP PADA MASA YANG SAMA PI JETSETTING SANA SINI MAKAN ANGIN, kat negeri orang putih pulak tu...PAKAI DUIT SENDIRI ATAU DUIT RAKYAT YANG SUSAH NI?. kat sana pakai duit ringgit ka ni?




YANG RAKYAT ni sekarang terkebil kebil hilang punca.



SEMALAM depa ramai ramai pi rempuh
orang buat concert...TAPI PEMUZIK DAN PENYANYI TU KA yang naikan harga barang dan perkhidmatan?...





PI LA rempuh petrol station ka, rumah tol ka,supermarket ka,kedai kasut ka,kedai kopi ka,bank ka stesyen TNB ka(kalau nak mampuih cepat)dll yang jual barang/ per khidmatan....dah caca marba betui ni!




Kalau dimedan perang PM ni duduk di lain tempat,bukan di line paling depan!.



Saya sedih betui dengan PM ni, nak kata ngok sekolah tinggi,nak kata naïve, dah hampir 40 tahun didalam politik Malaysia /melayu.



Nak kata dia ni leader, saya tak yakin sekarang ni....



Abu Bakar Ab Rahman

Zed-85 said...

Saudara OKJ,

Saudara membandingkan harga barang (telur 6 butir) di Sogo Causeway Bay Hong Kong dengan Malaysia.

Sewa di Causeway Bay (Hong Kong) adalah paling tinggi di dunia pada tahun 2012 mengatasi Fifth Avenue New York.

Ada sebab saudara membandingkan tempat yang paling tinggi sewa di dunia dengan harga barang di Malaysia?

Harga purata 12 biji telur di Hong Kong adalah HK22-23.50.

rujuk,

http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Hong+Kong

Kalau saudara OKJ beli telur di kawasan yang bukan "Prime Area", di Hong Kong harganya adalah sekitar 0.80 sebiji.

Kalau sedara beli telur di tempat kongsi gelap di Hong Kong mungkin lebih murah.

Kedua, ada istilah dinamakan "Economies of Scale".

Sekiranya saudara hendak banding harga 6 biji telur di Hong Kong, perlu banding 6 biji telur di Malaysia.

Tidak boleh banding harga 6 biji telur di Hong Kong (sebiji HK0.80) dengan harga 30 biji Telur gred C di Tesco Malaysia (sebiji0.30) kerana kalau saudara beli satu lori 20,000 biji telur, harga jatuh (sebiji 15 sen)

Mungkin anak saudara OKJ yang ada belajar ilmu Matematik Moden boleh menerangkan saudara OKJ macamana nak kira dan membuat perbandingan (Orang putih kata "Apple to Apple".

Kalau saudara OKJ rasa Disneyland Paris mahal, kita ada buka Legoland di Johor Bahru. Tidak mahal. Tak perlu beli telur 6 biji, Kentucky dan macam-macam restaurant ada.

Selamat Tahun Baru

DIN KLANG said...

Salam Dato

99% yang berdemo mengenai kenaikan kos di dataran merdeka pada malam 31dec semalam adalah anak Melayu....

Malangnya usaha mereka tidak pula di sambung ke PJ keesokan hari nya bagi berdemo mendesak gereja di selangor berhenti menggunakan perkataan Allah walaupun perintah mahkamah telah di keluar kan.

Sedih saya lihat anak muda Melayu Islam ini di perkotak katik kan oleh politik anwar ibrahim dan dap yg merupakan IDOLA DIN MELAKA

Din Klang said...

Kenapa Dato tak mahu sentuh untuk galak kan anak muda Melayu Islam berdemo secara aman bersama NGO di PJ mendesak gereja di selangor berhenti menggunakan perkataan Allah....

Tidak kah isu ini juga sama penting seperti isi kenaikan kos hidup....

Kita sepatut nya tidak selektif atau tidak peka kerana ia tetap secara langsung menggugat kehidupan kita ....

Fikir fikir kan lah

looes74 said...

Kampung man,
Hahahaha! Hahahaha! Why should we leave Najib in peace? You guys NEVER leave Nizar Jamaluddin, my MB in peace when PR won the election. In fact, we should hold everybody accountable including LGE & Madhater himself. In fact weshould be competitive in nature. If Najib does not have the cojones to run the country, then he should resign. Likewise since Madhater kenna whacked by Rosie should keep quiet.......Hahahaha......

Kampung hombre,
What happen to this fella?

http://www.youtube.com/watch?v=5LAgDuNZU8A

Zed-85 said...

Saudara Mat Beatlle,

Komen saudara "Once upon a time, Johor sangat popular dengan Sekolah Agama"

Kalau dulu, ulama yang bijak pandai di Johor menyusun sukatan pelajaran Johor dengan kitab-kitab umpamanya Mutaal-Badrin (tebal) yang membicarakan hukum feqah dan kitab-kitab lain walaupun nipis-nipis kitabnya tetapi cukup dan serba lengkap. Sebab itu sekolah Agama di Johor terkenal.

Sekarang ini sukatan Agama di Johor sudah ditukar dan dipermudahkan atas kebijaksanaan ulama-ulama zaman sekarang.

fed up said...

Ghab,

Terima kasih kepada sdr kerana dedikasikan cerita itu kepada saya. Malang sekali saya tidak nampak apa kena mengenanya.

Untuk pengetahuan sdr, di blog DAKJ ni suka buat dua perkara:

1.Kempen mengundi calun dan jangan mengundi parti.

2.Kemaskini harga telur.

Saya tidak perlu mengulas isu #1 kerana tidak relevan dengan tajuk artikel dan perbincangan.

Bagi isu #2, saudara tidak nampakkah bagaimana mendalamnya kepentingan telur dalam pemakanan rakyat Malaysia, terutamanya orang melayu?

Tetap nak melawak? Terpulang.

Kampung Man,

Baca komen pertama saya di artikel ini berkenaan ironi.

OKJ,

Bila sdr beli telur malaysia itu dan dari pusat Tesco yang mana? Berapa pulak amaun bayaran untuk KESELURUHAN belian bersama telur itu? Bayar pakai kad kredit ke pakai tunai?

Dekat rumah saya pun ada Tesco tapi tak ada pula khidmat penghantaran malah tiada jualan telur semurah itu.

Adakah agak keterlaluan saya katakan sdr dapat harga RM9 untuk 30 biji telur kerana dikelaskan sebagai pembeli borong?

Kebanyakan orang Malaysia tak mampu nak sokong MAS macam OKJ.

Kebanyakan orang Malaysia :

1.Bila isi minyak kereta atau motor, ketuk-ketuk pam kat lubang tangki nak bagi pasti yang semua minyak dah masuk tangki.

2.Tepuk dahi bila pergi supermarket pada hari sabtu dan terlupa bawa beg plastik sendiri.

Faham ke in between the line?

Kalau tak faham, sesuailah kawan dengan Najib yang tak faham denyut nadi rakyat.

p/s Selain bantu MAS, tak nak ke bantu pengusaha homestay yang majoritinya orang melayu? Dulu pun saya dah cadang lama dah kat OKJ.

Kepada kawan-kawan semua,

Nak marah, marahlah. Saya tak ambil hati.

Nak sindir, sindirlah. Saya tak kecik hati.

Bila nak jawab, ambil yang kecil, yang besar tidak, hati saya tidak berdetik.

Buat-buat tak faham soalan malah buat-buat tak nampak soalan pun saya tak ambil pusing.

Anda sekolah lagi tinggi dari saya.

Masih Fed Up

Tinta Hitam said...

Datuk,

Dia bercuti diluar atau didalam negeri tidak penting.Yang pentingnya ialah " He dont give a damn about the people" .Dlm keadaan skg pun dia masih tidak mengubah gaya hidupnya.Dan ini termasuklah pemimpin2 UMNO yg lain..

budakjawa said...

Assalamualaikum DAKJ,

terima kasihlah kepada datuk kerana masih tidak mengenal penat dan lelah menegur kepimpinan negara walaupun ramai yang kurang senang. Siapa pula yang suka ditegur, namun, sebagai pemimpin, PM harus gembira dan bersyukur apabila menerima teguran yang membina dan menunjukkan keprihatinan. Ini bermakna DAKJ masih percaya dan berharap supaya PM dapat membuat keputusan dan tindakan yang bukan sahaja betul, tetapi empati dengan keadaan rakyat kebanyakan. Jangan sampai orang yang menegur dengan niat yang baik dan ada kewajaran berhenti menegur. Kalau nak harapkan orang bawahan atau penasihat, berapa ramai pula yang ada keberanian dan keazaman untuk menyampaikan apa yang ditulis oleh mereka yang tidak mempunyai kepentingan.

Soal kenaikan kos sara hidup ini memanglah bukan di dalam kawalan kerajaan 100%. Tetapi, memanglah kerajaan tempat rakyat mengadu. Kalau tak boleh terima hakikat ini, janganlah mengada-ngada mencalonkan diri untuk dipilih dalam pilihanraya. Dalam keadaan rakyat dibelenggu kesulitan, sudah tentulah tidak wajar dan menunjukkan ketidakprihatinan seorang pemimpin pergi bercuti walaupun beliau layak bercuti. Tidak bolehkah percutian itu ditangguhkan? Setidak-tidaknya, sehingga satu perancangan atau pelan tindakan untuk menangani kemelut peningkatan kos sara hidup dibentangkan. Memanglah ada langkah-langkah penjimatan yang telah diumumkan, tetapi semua kita tahu di mana pembaziran yang sebenarnya berlaku dan ini tidak pun disentuh. Inilah di antara sekian banyak perkara-perkara yang menyebabkan krisis keyakinan terhadap kerajaan. Rakyat tidak percaya kepada kerajaan yang ada dan apabila ini berlaku, sudah tentu sukar untuk kerajaan mendapat sokongan rakyat dalam melaksanakan agenda pembangunan negara. Kesannya, negara sukar hendak melangkah lebih jauh lagi.

Lets get back to work and be serious about it. Yang saya nampak kerajaan sekarang kelihatan feel good dan treat business as usual. No sense of urgency dan tiada langkah-langkah drastik atau pembaharuan budaya bekerja yang tulen. Banyak make up work sahaja. Transformasi apa? Cuba tanya setiap orang menteri apa yang mereka transformasikan? Saya percaya ramai yang akan tergagap-gagap nak menjawab. Suka atau tidak, pemimpin perlu akur, suasana berubah, jangkaan rakyat juga semakin berubah dan tinggi. Ini zaman letusan maklumat.

Pada masa yang sama, saya setuju dengan kampong man, orang melayu perlu menceburkan diri dalam perniagaan, be advanterous, merantau ke negara asing, berkawan dengan orang asing, open our eyes, our heart and our mind, we will become a better person. Saya tidak dapat bayangkan negara malaysia boleh menjadi negara maju kalau rakyat majoriti bumiputeranya tidak terlibat sama merancakkan aktiviti perdagangan dan perniagaan tetapi sekadar menumpang kekayaan yang diusahakan oleh sebilangan kecil rakyat. Please, memanglah negara kita kaya, tetapi tidak bermakna emas dan minyak itu akan datang sendiri ke pangkuan kita kalau tidak diusahakan. Dalam hal ini, kerajaan perlu telus dan amanah. Skim bantuan usahawan hendaklah diberikan kepada mereka yang tulen. Mereka yang telah menerima dan berjaya hendaklah berdikari dan membantu pula usahawan baru yang lain supaya kerajaan dapat memberi bantuan kepada usahawan yang lain pula. Satu lagi, janganlah push semua graduan yang tiada pengalaman dan minat untuk berniaga untuk menceburkan diri dalam perniagaan. Tawarkanlah juga bantuan kepada mereka yang telah bekerja dan mempunyai pengalaman, minat serta networking untuk berniaga.

Akhir kalam, saya mohon maaf kalau ada silap dan salah, maaf juga sebab panjang komen kali ini datuk. Semoga umur dan usaha kita termasuk komen di blog ini diberkati dan dikira sebagai amal kebaikan untuk bekalan kita di akhirat yang kekal abadi.

Wallahualam

OKJ said...

Salam DAKJ

Alhamdulillah. Perbincangan yg macam inilah yg saya impikan selama ini. Setiap pendapat disertakan rujukan dan “hands on” daripada Sdr Zed 85, Sdr Fed Up serta Sdr Zeuyusof. Juga cadangan yg bernas dari Sdr Budakjawa supaya org Melayu berjinak dlm perniagan kerana 9 per 10 rezeki dari perniagaan. Dan Dato’ tanpa segan silu meminta maaf sebab tersilap fakta. Inilah yg dinamakan lifestyle, berbincang secara ilmiah, saling tegur menegur dan mengaku kesilapan sendiri. Barulah puas hati rasanya. Mungkin boleh dijadikan panduan utk Sdr Din Melaka di masa hadapan bila hendak menulis komen.

Sdr Fed Up. Saya dan para pembahas faham dan rasanya YAB Dato’ Seri Presiden pun faham apa yg cuba you suarakan between the line tu. Cuma, kita janganlah cepat putus asa dan rasa fed up. Sebab itulah saya cadangkan kita sama-sama ubah dari dalam seperti Ustaz Fathul Bahri lakukan sekarang. Tapi lihatlah bagaimana Ust Kazim difitnah dan dicaci dan beliau belum lagi masuk UMNO. Sekian TQ.

fed up said...

Zed-85,

Terima kasih atas pencerahan anda.

Masih Fed Up

Kampong man said...

Salam,

1.Ghab, terima kasih kerana meredakan ketegangan forum ini dengan satu humour dalam cerita telor yang menggelikan hati.Ini baik.Zaman mula mula belajar omputeh dulu saya selalu beli majallah Readers Digest dan column' Laughter is the best medicine ' adalah favourite saya.Melucukan.

2.Danel Noor,Saya membaca beberapa kali komen saudara dan saya dapati banyak kebenarannya dan ianya amat jujur sekali.Kita harus jangan takut menyatakan kebenaran realiti pencapaian ekonomi orang Melayu dan jangan takut di label RACIS .Kita mesti berterusan menggunakan kuasa pembeli kita (daripada 65% penduduk negara) dengan bijak.Ya , kaum lain TIDAK membeli dari peniaga Melayu kecuali satay, buah buahan kampung, nasi lemak dan apa lagi huh....

Benar, orang Melayu masih ramai ketinggalan berbanding bangsa asing yang memonopoli ekonomi negara dengan PERNIAGAAN mereka.Disamping itu terdapatlah juga BUSINESS OBSTACLES yang banyak sungguh peniaga Melayu hadapi dan harungi.Perniagaan mesti terus bermula.Tidak boleh salahkan kaum lain , salahkan kita sendiri.Tak racis kan?.Malu di label racis?.Saya beli minysk di stesen PETRONAS sentiasa.

3.Yang penting berbagai feedback telah dapat kita perolehi dan di bincangkan disini dan Najib harus mengambil kira dan mendengar keluhan ini semua dan rationalise semula supaya target tepat pada kumpulan sasar.

4.Alhamdulillah, tidak ada perkara buruk berlaku pada perhimpunan malam tahun baru di Dataran Merdeka dan ramai setuju ianya adalah satu 'Disruptive act' dari puak minoriti yang menggangu hak majoriti yang mahu menyambut tahun baru. Bayangkan sekira berlaku perhimpunan haram membantah pada perayaan tahun baru Cina, Hari Raya, sambutan Deepavali umpamanya.Tidak kena dan tidak sesuai sekali.Kita harus dapat menghormati HAK semua dalam sistem demokrasi yang kita amalkan selain menghormati hak minoriti berkumpul dan membuat bantahan secara aman.Teringat DEMOKRASI-Shuhaimi Mior Hasan.Continue...

5.Hasil tekanan dari rakyat .Yang pasti kerajaan difahamkan akan melihat(review) semula 'Subsidy rationalisation' supaya ianya dapat dimanafaatkan pada kumpulan sasar. Perlu di ingat 'trimming 'pada subsidi ini perlu bagi menstabilkan ekonomi negara dalam keaadaan ekonomi dunia yang tidak menentu kini.Tak percaya pi tanya Obama.

6.Masih ramai terdapat kumpulan sasar yang berpendapatan rendah saperti ibu tunggal, mereka yang punyai ramai school going children yang tercicir dengan bantuan kerajaan sebagaimana yang diharapkan. Rasanya banyak juga yang telah kerajaan lakukan dengan berbagai subsidi buku pelajaran dan macam macam lagi.Ini semua mesti diambil kira.Continue...

Kampong man said...

Continue.. .

4.Alhamdulillah, tidak ada perkara buruk berlaku pada perhimpunan malam tahun baru di Dataran Merdeka dan ramai setuju ianya adalah satu 'Disruptive act' dari puak minoriti yang menggangu hak majoriti yang mahu menyambut tahun baru. Bayangkan sekira berlaku perhimpunan haram membantah pada perayaan tahun baru Cina, Hari Raya, sambutan Deepavali umpamanya.Tidak kena dan tidak sesuai sekali.Kita harus dapat menghormati HAK semua dalam sistem demokrasi yang kita amalkan selain menghormati hak minoriti berkumpul dan membuat bantahan secara aman.Teringat DEMOKRASI-Shuhaimi Mior Hasan.

5.Hasil tekanan dari rakyat .Yang pasti kerajaan difahamkan akan melihat(review) semula 'Subsidy rationalisation' supaya ianya dapat dimanafaatkan pada kumpulan sasar. Perlu di ingat 'trimming 'pada subsidi ini perlu bagi menstabilkan ekonomi negara dalam keaadaan ekonomi dunia yang tidak menentu kini.Tak percaya pi tanya Obama.

6.Masih ramai terdapat kumpulan sasar yang berpendapatan rendah saperti ibu tunggal, mereka yang punyai ramai school going children yang tercicir dengan bantuan kerajaan sebagaimana yang diharapkan. Rasanya banyak juga yang telah kerajaan lakukan dengan berbagai subsidi buku pelajaran dan macam macam lagi.Ini semua mesti diambil kira semula.

7.Kita telah bincangkan sebab sebab subsidi minyak harus diturunkan 20 sen seliter.GST akan diperkenalkan pada 2015 dan penerangan telah dan sedang dibuat supaya rakyat memahami rasional nya.Tol hike dan tarif elektrik masih dalam pertimbangan.Kita akan gunakan blog DAKJ yang neutral ini sebagai satu pressure group sekira Pemuda masih dalam khayalan demi kebaikan bukan ABU dan UBAH pada yang banyak kurang baiknya pihak sana tu.Itu kita akan kempen gila gila nanti pada parti pilihan kita baik BN mahu pun PR.Boleh ?.

8.Sdra Mat beatle 46,
Selangor adalah negeri terkaya di Malaysia dan berpuluh tahun dibawah kerajaan BN.Apa yang sdra lihat di Shah Alam hari ini adalah hasil usha pembangunan kerajaan dulu. Kerajaan PR tidak mungkin dapat menghasilkan apa yang sdra lihat dalam masa yang terlalu singkat di Shah Alam hari ini.Setuju.?.Khalid Ibrahim adalah ahli korporat(PNB) dan orang yang baik dapat menguruskan kewangan negeri dengan rezab yang lebih.Tak banyak bezanya.Jalan masih banyak berlubang, sampah sarap masih belum memuskan pentadbiran nya.Banyak lagi perlu di perbaiki.Setuju?.

Mahathir bina Putrajaya, Cyberjaya, Plus highway, KLIA, F1,Langkawi, Proton dan berbagai lagi termasoklah Bandar Shah Alam dengan Mesjid tersergam indah.Ini perlu juga pengiiktirafan.Kita perlu lagi banyak masa sebelum memberi kredit pada kerajaan baru PR di Selangor.Pernah dengar kan:

"SUSU PUNYA LEMBU, SAPI DAPAT NAMA "

Memuji tu biarlah sesuai dan berpada pada.Kita boleh adakan KKA di Chilli Merah brekfast time jika sudi.Maaf mengomel.

Terima kasih Dato.

Zed-85 said...

Sdr Kampong Man,

Referring to your comment about the difference between the Malay and Chinese,

Well, It is true that the Chinese are somewhat business minded but I do not think that alone contributed to their success in terms of gaining wealth.

One can gain insight from the culture of other races through languages and interactions.

You are more well verse in English therefore you are more knowledgeable about the culture and mentality of western people then those who don't.

I am a Malay, I attended Chinese primary school for 6 years. I can speak three languages, Malay, English and Chinese.

Therefore I think I can understand more about the Chinese better then other Malays.

Most Chinese have a hunger for wealth and to excel in whatever they do.

We, Malay have the drive as well but we are a bit complicated then the Chinese.

We are more envious between each other and some time, I am sorry to say, to the extend the Malays gain satisfaction from the misery of other Malays.

(Since you are a member of UMNO, you should know that there were frequent sabotages by UMNO members themselves in UMNO driven by greed.)

For instance, in the Malay society, when peers, colleague or neighbors bought a new car, promoted or a renovate their houses, they tend to get uneasy.

These emotional insecurities and perplexities are far more evident in Malay compared to the Chinese.

Therefore when venturing business, a lot of Malay businessman, in addition to procuring business materials, they also need to procure a Mercedes Benz Kompressor(Saloon or Coupe)to make a point.

Of course one can purchase whatever cars or vehicle if one have the means to it but most often this is not the case.

I think this is what pull the Malay businesses down.

I believe, the only way for the Malay to excel and to overcome these shortcomings is through education and knowledge.

We need to overcome the inferiority complex and the fear of learning other language and cultures.

We are even afraid of exposing our schools, with English in Math and Science. I had to learn every subjects in Mandarin in Primary school as a Malay and I have no problem

This is my opinion, as a person who have the opportunity to interact with Malay and Chinese cultures.

Lembah Tasnim said...

Salam Tok..

Patutlah ada orang yang baru balik dari disnyeland HK.. lalu bandingkan dirinya dengan Mukhriz.. itu sebabnya dia kata tak mampu pergi disnyeland Paris.. Pergi disnyeland HK pun bukanya murah.. (yang murah telor) hahaha..

Cuba bandingkan diri dengan orang miskin dari kampung.. nak pergi Bukit Kayu HItam cari barang murah pun ikut anak.. bila sampai tercengang-cengang.. jangan mimpilah nak masuk Legoland diJB..

Maafkan saya OKJ..

Tq Tuk..

Ghab said...

It seems that irony is the incongruity between an expected outcome and the actual outcome.

I think, it is more of sarcasm rather than irony when Fed Up posted his comment on 12:44 am.

Irony can be humorous or it can be tragic. That is why I posted the short story about 'telo'.

Another example, it is a tragic irony that Hamlet, (from Shakespeare) thinking his father is hiding behind the curtain runs his sword through him, only to learn that it is the father of the woman he was about to marry. Thus, finally finding the courage to act, his action is grossly misdirected and he kills an innocent who would have been his father-in-law; a man of whom he is most fond. This tragedy is compounded when his betrothed goes mad and eventually kills herself. All of this because he made an assumption about who was hiding behind the curtain.

Even four hundred years ago they knew what happens when you assume.
Shakespeare knew irony very well and used it to great effect.

Saying “great weather we are having today” when it is raining cats and dogs seems to me more like sarcasm than irony. However, commenting on how beautiful the weather is few days before flood rips through our neighborhood would be ironic.

In the first case the comment is intentionally opposed to reality and in the second case an expectation is set and then a far different reality results. This is a subtle difference, but one must think it is what distinguishes sarcasm from irony. In sarcasm a person makes a statement intentionally contrary to reality, usually for the sake of dark humor, and in irony a person acts on a belief that they later discover is mistaken.

I hope Fed Up is not going to be so uptight about it. It is an excellent food for thought!

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

1. Berhadapan dgn senario ekonomi yg kian mencengkam maka Melayu yg kuat ekonominya hendaklah mmbuat perhitungan bagaimana mereka melalui zakat dan sedekah boleh membantu sanak sdr dan tetangga agar boleh keluar drpd kelomppk kemiskinan.

Institusi pentadbir zakat formal spt lembaga2 zakat jangan diharap sangat apatah lagi kalau dikuasai oleh lanun2 UMNO.

Bererti jangan serah wang zakat anda pd mereka. Akan tetapi serah sendiri zakat pd kumpulan sasar demi kecerdikan diri dan kebaikan umah.

2. Melayu yg dah maju agaknya spt OKJ dan kg man harus ambil tanggungjawab buat amal jariah pd masyarakat peniaga Melayu hingga mereka juga boleh berjaya.

3. Din Melaka lebih tekan soal bisnis tulin yg sustainable bererti tak perlu bergantung dgn kontrek kerajaan atau petronas je. Walau pun kecil2 tapi boleh dikembang dan diwarisi tanpa rasuah dan kickbacks.

Senang cakap tapi susah dan tak mustahil.

Mesti rajin dan harap rezeki halal yg dijanji Allah.

Biar dapat rm50000 setahun tapi halal berbanding rm500000 bercampur subahat malah kdg2 jelas haram.

fed up said...

OKJ,

Sdr sebut "berbincang secara ilmiah, saling tegur menegur dan mengaku kesilapan sendiri".

Membuat perbandingan telur cara sdr itu ilmiah ke?

OKJ memang suka tegur orang.

Adakah OKJ tetap mengaku tidak khilaf semasa membuat perbandingan telur.

Bagi saya, saya patut berasa fedup kerana silap Dollah tidak dibetulkan Najib malah iramanya kekal sama walaupun lirik dah tukar.

Dan cuba tanya Fathul Bari, apa maksud riak dan hukumnya.

Kampung Man,

Dulu sdr berpendapat orang ramai patut tak banyak soal dan beri Najib peluang buat kerja.

Alhamdullillah, kini sdr sudah iktiraf "pressure group".

Jangan sampai satu pihak asyik menolak dan satu pihak lagi hanya mampu beransur.

Kampung Man dan Zed-85,

Di Kelantan, melayu yang kuasai perniagaan, walaupun di bandar. Harap fikir-fikirkan.

Ghab,

Saya mengaku, bila pertama kali sebut tentang sdr dalam komen :

1.Rujukan komen berkenaan ironi itu dibuat secara ikhlas. Ia berikutan kenyataan saudara yang mengenepikan komen orang lain sebagai patut diabaikan (dinky thought).

2.Permintaan sdr menulis dalam Bahasa Malaysia itu adalah secara menyindir.

Tengok sahajalah komen terakhir sdr, 8 perenggan dan 17 baris. Isinya 1.

Saya patut sedar itu adalah sifat diri anda. Maafkan saya. Lain kali saya akan mengelak dari membaca komen sdr.

Maklum sahaja saya seorang yang serius, apatah lagi berkaitan isu orang tak sekolah tinggi macam saya. Saya juga tidak mahu buang masa saya yang asyik sakit-sakit. Ini sifat diri saya.

Masih Fed Up

Kampong man said...

Salam Zed 85,

1. Ni how ma ?.It is an asset to be able to speak mandarin !.Wo per sher tau.So are you from Johor?.

2.Oppsss...just a minor correction on the lembu thing (Yang Shahrizat tu lembu lain).It should read:

"LEMBU PUNYA SUSU, SAPI DAPAT NAMA"

Spouse pointed out error.She is from JB, Kg Stulang Laut.Ada mee rebus sedap sebelah Tebrau di Tanjung Putri tak jauh dari Zone tu. Hmmm...Cheers mate.




Din Melaka said...

Aslkum Dakj

1. Syabas mat beatle 46 kerana sempat hijrah ikut contoh Nabi.

Bertahun2 nabi berdakwah kpd kafir Mekah, malangnya tak berapa kerat yg mau peluk Islam.

Melayu Johor ramai masih syok sendiri
Sabar dan teruskan buat penerangan bahawa Melayu Selangor dah lama berhijrah kpd PR.

DAN BENAR DUNIA TAK KIAMAT PUN BILA UMNO TEWAS DI SELANGOR PD 2008 DAN TEWAS LEBIH TERUK PD 2013 .

InshaAllah kalau lebih ramai yg umur sebaya sdr mat berhijrah maka PR akan perintah Malaysia tak lama lagi.

2. Walaupun kg man tak sebut kerana malu, kemenangan UMNO tanpa memenangi Selangor yg di kepalai Nsjib sendiri ibarat duri yg masih tercucuk dibadan.

Sebab itulah ketua2 UMNO yg dipuja kg man tak henti2 sabotaj kerajaan Selangor agar rakyat berubah selera.

Syukur Allah tak izin kejahatan kerajaan pusat yg cuba menjatuhkan kerajaan negeri PR.

3. Benar Selangor dan Malaysia membangun bawah UMNO. Tapi bawah UMNO jugak beban hutang rakyat bertimbun. Dan dibawah UMNO jugak kekayaan org tertentu semakin bertimbun.

Kg man.....setuju?

Syukur belum sempat nasi jadi bubur, Selangor jatuh ke pangkuan PR.

budakjawa said...

DAKJ,

Sekali lagi saya bersetuju dengan kampong man, memang banyak yang Kerajaan dah lakukan untuk rakyat. Pada asasnya, kerajaan telah menyediakan dua perkhidmatan asas terpenting yang diperlukan untuk seseorang individu berjaya, iaitu, kesihatan dan pendidikan (ini termasuk kemahiran).

Kalau ada yang gagal untuk cemerlang dalam pendidikan atau kemahiran dan terpaksa melalui kesukaran hidup, janganlah pula sewenang-wenangnya menyalahkan kerajaan. Be objective, nilaikan di mana silap kita, mungkin suka ponteng kelas, malas mengulangkaji, tidak buat assignment, pendek kata tidak mempunyai komitmen dalam menjalankan tanggungjawab sebagai seorang pelajar. Yang berniaga, tentulah ada kekurangan di mana-mana. Sudah tentulah alasan paling mudah ialah menyalahkan kerajaan, dasar kerajaan dan macam-macam lagi kecuali diri sendiri.

Itu di pihak rakyat.

Di pihak kerajaan, bukanlah berbuat satu kebaikan itu menjadi tiket untuk berbuat satu kejahatan dan seterusnya. Apa yang baik itu, teruskanlah, dan apa yang tidak baik haruslah dibanteras. Malaysia ini adalah negara yang diberkati dan kaya. Tadbirlah dengan amanah dan penuh bertanggungjawab. Janganlah menguruskan kekayaan negara seperti kita mengurus kekayaan peribadi. Menjadi pemimpin untuk kepentingan peribadi adalah satu bentuk pengkhianatan. Pastikan rakyat mendapat hak mereka. Kepimpinan melalui teladan.

Surah al ahzab ayat 72 yang bermaksud "sesungguhnya kami telah kemukakan tanggungjawab (amanah) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang, maka mereka tidak mahu memikulnya kerana bimbang tidak dapat menyempurnakannya. Pada masa itu, manusia sanggup memikulnya. Ingatlah, sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan".

Hadis nabi SAW diriwayatkan oleh al bukhary "setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu akan dipertanggungjawabkan ke atas apa yang kamu pimpin."

Oleh itu, jalankanlah peranan masing-masing samada sebagai pemimpin mahupun sebagai rakyat dengan sebaik-baiknya. Muhasabahlah diri sendiri, nescaya kita lebih khuatir akan kezaliman yang kita perbuat berbanding kezaliman orang lain. Namun, berpesan-pesan jugalah dengan kebenaran dan kesabaran. Janganlah mencampur-adukkan yang hak dengan yang batil.

Sesungguhnya manusia merancang, Allah jua merancang, perancangaNya yang terbaik dan apa yang berlaku adalah atas kehendakNya.

Wallahualam

Zed-85 said...

Sallam Sdr Kampong Man,

Cakap pasal mee rebus Johor, I pernah makan di Kampong Baru JB (kalau tidak silap, Jalan Mariamah), sekarang sudah ada variant mee rebus tulang.

Berkenaan, dengan Mandarin, Ching Nien (2014) puk tak hau, TNB, GST, Toll, MPAJ, yaw yong hen tuo chien. Chen Fuu Mei yeow yong.

Sallam

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Perbuatan minta maaf atas kesilapan yg dilakukan samada disengaja atau sebab2 diluar kawalan yg sepatutnya adalah salah satu sifat manusia yg mulia.

Melakukan kesilapan yg sama dan selepas itu asyik tak segan atau malu minta maaf mempamirkan sifat buruk yg seseorang tak sirius memperbaiki diri.

Melakukan banyak kesilapan yg berlainan hanya mempamirkan kelemahan individu yg tak dapat diharap memikul pelbagai tugas mencabar.

Mengunggkit2 kehebatan diri berdasarkan lama tempoh bekerja dianggap sebagai pengalaman berharga sedangkan pengalaman salah atau tak cekap diulang2 hanya buang masa pendengar dan wajib ditegur.

Bagi Din Melaka soal maaf memaaf adalah soal besar yg tak akan dibuat oleh bibir yg tak ikhlas macam mempersenda.

Terpenting asal kita faham, proses minta maaf adakalanya melibatkan bukan hanya 2 pihak iaitu sibersalah dan Allah tetapi org atau pihak teraniaya.

Okj akan berjasa besar jika dapat berpesan2 pd teman2 beliau iaitu ketua2 UMNO.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).