Saturday, December 21, 2013

Suspending Newspapers May Not Be the Answer

A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

FURTHER UPDATE, DEC. 23 - The Star, a Wall Street Journal report, said The Heat violated provisions of its printing permit. 

The Heat now claimed that it responded to the show cause letters and the Ministry agreed to its request to change from an economic journal to current affairs. (Read here).

So who is not telling the truth?

UPDATE, Dec. 23 - Weekly newspaper The Heat was suspended because it had violated provisions mandated under its printing permit, said the Home Ministry.

A ministry spokesman told the Wall Street Journal that the suspension was not linked to a recent story the newspaper ran on expenditures incurred by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak and his wife Datin Seri Rosmah Mansor.

"Any accusations to the contrary are without merit," he said - The Star.


THE weekly newspaper, The Heat was unknown to most Malaysians until its was suspended indefinitely by the Home Ministry on Dec 19.

Its offence was unclear. According to media reports, the ministry did not say and the newspaper appeared reluctant to talk about it.

Media reports suggest that it was being punished for a front-page story alleging big spending by the Prime Minister.

I have also been advised (and warned) by some delegates to the Kedai Kopi Assembly (KKA) and commentators of this blog to be more careful and circumspect when commenting on the government.

They advised me to go easy on the Prime Minister and lay off his wife. I told them that since we are the rakyat then there must be a government. The rakyat elected the government and pay the taxes. So it is our right and privileges to let the government know what we feel.

In any case, it was the PM who once said that the era of the governing knowing all was over.

Banning Not the Answer

Banning or suspending newspapers and other forms of publication is not new in Malaysia. And not every newspaper banned or suspended in the past disappeared.

Some made a comeback with a vengeance. They might not come back as a crusader or an irritation that they formally were. But a few like The Star and Sin Chew Daily went on to become a huge commercial success.

The two papers had their publishing permits suspended in the aftermath of the Operasi Lalang in1987. But the smaller and financially weak Malay weekly, Watan that was also suspended went out publication. Attempts to revive it failed.

Today, The Star is the largest paid English newspaper and the Sin Chew is the largest Chinese language newspaper. They are beaten only by the sensational Malay tabloids, Harian Metro and Kosmo.

For The Star and the Sin Chew, the 1987 suspension raised their profile and improved their sales when they resumed publication although they became more pliant towards the government.

In the post May 5 general elections, when its controlling shareholder – the MCA – did badly, The Star appears to be more open and impartial.

So suspending a newspaper is not always a productive thing to do, more so when strong reasons are not given or worse still when the reasons for such a tough action are frivolous.

PM’s Pledges Contradicted

In ordering the suspension of The Heat, the Home Ministry might have forgotten (or not known) that the PM had made a strong pledge to support freedom and liberty.

This is what he said in his official 1Malaysia website.

"Since I took office back in 2009 I have been clear in my vision for Malaysia as a modern, progressive and forward-looking democracy in which the people’s fundamental rights and freedoms are protected.

To that end, I have implemented the most far-reaching package of political reforms since Malaysia’s independence: the State of Emergency ordinance has been ended; the colonial-era Internal Security Act, which permitted indefinite detention without trial, has been repealed; restrictions on newspaper publishing licenses have been scrapped; the ban on students joining political parties has been lifted and I have pledged to review the Sedition Act. I have also introduced the Government Transformation Programme to make Malaysia’s public services more efficient and responsive to people’s needs, as well as clamping down on corruption.

These are truly far-reaching reforms that will benefit the Malaysian people, will see our country take its place among the world’s high income nations and will secure our reputation as a rising Asian powerhouse where political liberties flourish alongside economic growth.” (To read more).

Politicians and their officials appear to have not learned a lesson from their mishandling of the blogs under a decade ago. It was that mistake that promoted and propelled the success of the otherwise little known medium.

Ministers called bloggers “goblok’ (Javanese for a stupid person) and “penembak curi” (sniper) while Khairy Jamaluddin, then an Abdullah aide, called them monkeys.

Their attacks against bloggers were widely reported by the mainstream media. This had resulted in making the public curiosity about the blogs and they soon started to surf the internet to find what the commotion was all about. Many went on to become ardent followers of blogs.

Repeating Same Old Mistake

They are doing it all over again and even this blog is not spared.

Several debaters, delegates to the KKA and people I met along the byway, had eluded to the complicity of senior Umno politicians like Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Daim and Tan Sri Sanusi Junid in our debate on the governmentlately.

I should be honoured if that’s the case. Unfortunately, it was not.

Why should Dr Mahathir want to use this blog when he has an even bigger blog to his name. And Tun Daim? Why should he wants to get his hand dirty here when he is known to have written nasty letters directly to past and present Prime Ministers?

Those accusing this blog of being the mouthpiece of Daim should ask the Prime Minister how many letters of advice he had received from Daim.

I believed people like Dr Mahathir, Daim and Sanusi had said as much or more directly to the Prime Minister than we dare say in this blog.

People who are alleging Dr Mahathir’s, Daim’s and Sanusi’s involvement in this blog should perhaps direct their energy to respond to this blog in defence of the PM and the government.

To my understanding, the PMO has many individuals and groups monitoring the media for him, including the high-powered Communication Action Group (CAG). Instead of pointing fingers at past leaders, these people and groups should take on this blog head on.

Kalau anak jantan apa nak takut?


din klang said...


Kalau dah boss depa tak ada teloq, apa yg depa boleh buat dengan blog Dato ni.

Setakat pantau saja la...

Dah boss depa nak bagi bebas bersuara kunun. Jadi kalau rakyat kaum bukan bumi boleh bersuara lantang demi bangsa depa, tak kan kita tak boleh kot. Kita bukan buat demo ka atau kacau ketenteraman awam pun..... Cuma setakat tegor ja

Wan Kamarul said...

Mujur blog DAKJ ni tak kena gantung.. kui3

ab said...

Salam Dato,

Alamak, dok pi pukui dan godam surat habaq pulak dah...IS THIS THE PRESENT GOVERNMENT PRIORITY?.

PM,PMO and cabinet SHOULD BE and MUST engage the most demanding and `badly demanded solutions' on the PRESSING PROBLEMS OF :-

RUNAWAY-employment(especially the youths employments),
RUNAWAY-ringgit(dah devalued depan mata,masih tak nampak, and it is still devaluing)
RUNAWAY-domestic loans.

Soon, we will face run up on interest rate and may be creditworthiness reassessment.

NPL rate berapa la ni?

AND the present PM dah macam `obsessive' with THE BEST SOLUTION untuk semua problem ialah pakai bayaq duit tunai....

TAK DAK KA orang beritau dia yang MONEY IS A TOKEN FOR BUYING AND SELLING.. kalau dok `lambung' cash sana sini,mana dia `goods or services' return for the money dispensed?.

Kadang kadang saya fikir macam perangai `compulsive gambler' pun ada.. belanja buat ni tak jadi, pi belanja besaq lagi untuk next projek,pun tak jadi jugak, pi korek duit buat lagi besau punya plan. Dan harap harap jadi,pun tak jadi juga...tibai lagi besau punya betting..terus letak increasing cash wagers lagi besaq, sampai `the house' push you out or you die at the table!.

Kalau tipu bank dah ada,kalau kalah forex pun dah ada dah.
INI LAGI BESAU punya piramid,tetapi piramid ni dibina kat tanah paya dan berselut.. mesti kong punya!.

INI cap duit/ pinjam duit,cash deliveries again,again,again and again...DAN HARAP EKONOMI dan NEGARA JADI EKONOMI MAJU DAN NEGARA MAJU?.


Jangan lupa `tok penghulu' depa dulu KATANYA THE BEST person that turns around MAS,sekarang jadi `drebar' besaq,tetapi tak sapa tenguk dia `kepak' sayap kapai terbang MAS tu dan juai pejabat sekali....dah tu semua puji dia melangit,KECUALI MAS sedang tunggu masa lapang `malaikat maut' melawatnya.

NAME A COUNTRY dalam 1000 tahun lepas yang berjaya dengan CARA INI...

Abu Bakar Ab Rahman

abdullahngah said...

Najib pandu kereta langgar orang. Dia kata, memang tidak dapat mengelak. mahu tidak mahu wajib dan kena langgar juga untuk selamatkan kepentingan diri sendiri, hatta orang yang dilanggar itu melayan nyawanya.

Katanya lagi, tindakan melanggar orang ketika memandu kereta semata mata bertujuan untuk kebahagiaan rakyat negara ini.

Tindakan itu juga semata mata untuk melayakkan negara satu malaysia menjadi negara maju 2020 nanti.


Datuk AKJ,

Kecuali dua-tiga kerat pengunjung blog ini yang kelihatan tidak bersetuju dengan hampir semua pandangan/pendapat yang dilontar secara konsistan kerana 'kecintaan' mereka kepada satu pihak secara melampau, majoriti rakyat negara ini termasuk dari penyokong UMNO-BN,MCA-BN,MIC-BN dan lain-lain mula merasakan kepayahan hidup kerana kenaikan keperluan hidup yang bertali arus.

Kegelisahan dan 'kemarahan' tersebut adalah sesuatu yang datang secara semula jadi kerana tindakan yang tidak pernah dilakukan oleh kerajaan sebelum ini sangat mengganggu kehidupan rakyat.

Adalah diharapkan agar kegelisahan dan 'kemarahan' yang diluahkan oleh rakyat akan melembutkan hati pemerintah yang diamanahkan melalui PRU baru-baru ini.

Mereka yang diberi amanah tidak boleh sekali kali mendera rakyat. Renungkanlah dan pertimbangkanlah juga pendapat/cadangan yang datangnya dari luar
lingkungan ' otak-otak bergeliga dan sentiasa betul' pemerintah yang kononnya (pendapat tersebut) telah dicampakkan ke laut oleh YAB PM selepas memenangi PRU yang lalu.

Sekian, terima kasih.

Kampong man said...

Salam Dato,

1.I think we have so much freedom of press and feeedom of expression here in Malaysia.This is allowed now especially so following the gomen policy of 'Keterbukaan '.In the absence of unclear real reasons behind the indefinite suspension lets not speculate.I won't bother.

2.The Heat?..What papers is this ?.Never heard of ?.Therecis so much to read.Most importantly the BN gomen allows Suara Keaadilan, Harakah,Rocket, Sinar, Bulletin Rakyat and many other main stream papers be in circulation.After all some bloggers like Sakmongkol has been bashing UMNO and Najib and bro Aspan has been bashing UMNO and Tun and yet this don't concern the PMO and the gomen at all because the gomen allows freeflows of opinions and value feedbacks from the rakyat marhaen however different right ? .TETAPI sekiranya ia menggugat keharmonian dan perpaduan kaum, sensitiviti ugama, bangsa ,raja dan kestabilan negara ia tidak harus lagi di pandang rengan.One bad article about Najib cannot justify suspension surely.There are other cumulating issues may be.Huh...

3.So Dato please feel free to say your peace because this is your blog.As long as you are not in the habits of deleting comments like some others your blog is still preferred by many including me.Kita raikan.

4.I swear I won't want to be in the hot seat as a PM of Malaysia.I don't want to be in Najib's shoes because my telinga kadang kadang nipis but most of the time tebal.I believe Najib has the strength, courage and POLITICAL WILL to see the country through with his transformations kerana Malaysia boleh and Najib boleh in my view..We can't help but seeing many trivial issues put forward by many bloggers nowdays.This is allowed and why not ?.

It is the Politicians VS Journalists and bloggers included. Read Che det article of 14 Oct on same for more feedbacks and opinions.Interesting.It is my lazing sunday opinion nonetheless.Cheers.

Thank you Dato.

jebat said...

Salam Takzim, DAKJ.

Menteri dalam negeri GANTUNG akhbar THE HEAT.

Tentu ada sebab.

Menteri Dalam Negeri tak bertindak kepada PENYOKONG DAN PENGABJUR kepada pemujaan FIRAUN MODEN,
( Pembinaan PIRAMID terbesar di PAHANG)




TAKUT KEPADA AH JIB KORR, kerana perkara itu berlaku di PAHANG !!,

Nampaknya menteri tersebut takut HILANG JAWATAN daripada HILANG KREDIBILITI sebagai seorang MELAYU ISLAM.


Jangan jangan TELOQ dan BATANGNYA sekali dah hiang !!

Kami hanya Takut kepada ALLAH !!

Tark baliklahsanjungn terhadap ZAHID Hamidi kerana ketegasanya terhadap OPS CANTAS.

CREDIT untuk KHALID Abu Bakar !!

awang batuburok said...

Instead of pointing fingers at past leaders, these people and groups should take on this blog head on.

Kalau anak jantan apa nak takut?

Salam Dato,

Satu kenyataan yang sangat saya kagumi. Walaubagaimana pun saya percaya menjadi tradisi golongan "ayam ponen" tidak akan berani berhujjah secara terbuka dan secara "ayam jantan". Dia hanya akan berkokok didepan perhimpunan ayam-ayam ponen sahaja untuk mendapat tepukan dan pujian sampai berbuih-buih mulut.

Syabas Dato, teruskan perjuangan menegakkan kebenaran.

Ghab said...

Is it matters? "If somebody gives me his hand, I will not look at him with suspicion." Hamad bin Isa Al Khalifa.

To blast out skepticism with consciousness against Najib who calls for  betterment of this Nation is just a political ecstasy of diversion from the 'long lost democracy'. It sounds that Najib is no near to being the begotten son of democracy. After all who cares about the rules, premises and appreciation of democracy is dominated by the holder's own logic of partisan democracy in due of dominating the political thinking.

The argument reveals consistently that the present administration is out of breath in the making to stay in power and to made it obvious that Umno has ripen into the political punching bag. And no matter how much Najib's proclamation in making this country for betterment, the adversity is measured by schism which has been interpreted for a domination. It seems no prone of acceptance given.

To some minds, it is their impulses in announcing their vigorous crusade is in the making. To redeem the supposed 'unjust' Malaysian democracy is their central prerequisite of 'freedom' to 'bipartisan democracy'. It is their trade edition of persuasiveness for a new political change. Najib's leadership is randomly targeted to be blew up.

No matter how good or bad of Najib's administration is, or it is to go or to stay, the course of development and betterment is conditionally going to nastily be questioned and challenged. 

The suspicious minds have been  programmed in against the perceived political abuse is greater than it is to realize. Adamantly, the bottom line is to fire up that the  drift of Najib's leadership is just inhumanly doubtful. Therefore he is incompetent due to undemocratic stance of unpopularity. It must be condemned. Most of the 'injustice' have been identified. So, the electorates who have the function to make thing change they collectively must translate to votes. It is absolutely necessary of urgency, a drastic replacement of Najib is most concerned by the disturbed associates.

Yet the persistent argument at length continues, Najib who is the prime administrator of the Government is dammed insincere with his doom and gloom leadership. All Najib's programs for advancement are decoded as just another white washed.  It is thought, this denunciation is the vital tool be used to bring down and wrecked Najib's captainship to immediately sink. The unscrupulous is going to sink together.

Then the savior comes to rule and 'true' democracy prevails. Forgetting the possibility that the Nation would be in political turmoil. Political unsettlement of power struggle is a reality of everyone's nightmare.

In the end but too late to regret,
Old wine in new bottle: in essence the old wine accredits to antiquity, consistency of texture, characters in the assimilation of wisdom. When it funnels to the new bottle, it does not garble the contents being contaminated. That is why the older the wine, the dearly it becomes, funneling  from the barrels to bottles bestowing to recognition of the domicile of origin. 

Paqar Builders said...

Najib dgn jentera dia mcm dlm PAU juga lah berdrama sentiasa.
Walau pun sy bukan dlm 'media circle'..saperti Dato dan mereka yg mana media adalah sebahagian dari hidup tapi sy tetap faham perasaan yg di rasai.
Apa pun sy kira tindakan Najib adalah spontan...kerana..pendedahan 'the heat'ini memberi kesan yg 'direct' pd kredibiliti beliau....cuma sy kira samaada tindakan Najib sendiri atau atas nasihat 'Tuan Penasihat2'.kaki bodek atau Pak Menteri yg ' Yes Men' belaka ADA LAH TIDAK kata 'truth hurts'.jadi walau pun 'the heat' benar tapi Najib yg terasa sangat..
Najib dan jentera dia takut pd bayang2 sendiri...justeru itu mereka bertindak dgn cara yg kurang cerdik...kerana kedan tindakan ini CUMA MENGUNDANG KRITIKAN YG LAGI KUAT DAN IMPAK YG NEGATIVE PD DIRI BELIAU DAN PD UMNO
SECARA 'INDIRECT'...Kerana saperti Dato katakan..Najib 'Contradicts'...dlm isu 'Freedom of Press'.
Yg pelik nya..kalau sabelum GE13..terlalu banyak media perdana dan media sosial serta 'bloggers' yg mengeluarkan cerita2 sensasi penuh dgn fitnah..penipuan
...dgn 'fabrication of facts'..dan kata2 keji dan maki hamun yg mana kesannya BEGITU BESAR sehingga ada RBA...Anti Umno Club..anti DAP CLUB..ABU dll...yg masih wujud hingga kini dan masih berperanan tapi di pandang mudah sahaja olih Najib dan jentera nya?..
Cuma bloggers mcm Alwin yg 'cross the line' bila isu ugama yg diambil tindakan..tetapi..fitnah dari RBA dan Malaysia kini bagaimana?..
.saperti kes Sekolah Keb..perihal 'makan dlm tandas'..
Tapi Najib tak kisah...cuma kalau dah kena diri dia...dia dan Tuan Penasihat2 dan jadi kelam kabut dan tak keruan...jadi terus ambil jalan senang dgn mengekang secara begini..
Pokoknya tindakan beliau cuma mengundang kemarahan bertambah dan masih juga tidak dapat membendung apa segala kesalahan yg jentera kerajaan bawah BN lakukan....ini amat kuat kesan nya pd org Melayu sebab Najib juga mewakili org Melayu sebagai Presiden Umno..dan sy kira tak adil pd mereka (melayu yg ramai)...

Yes..kalau dan jantan apa nak takut?


I have heard of the CAG, but all along though that is stands for Communication Action Group.

So I was curious about its lack of action.

Now I am told by a person close to CAG that it stands for Communication Advisory Group.

No I understand. As advisors, its members - some of whom are my seniors - can only advise. They have no power to act. My apologies.

Now I wonder if the PM and PMO pay any attention to their advice.

Thank you.

drlangitbiru penang said...

“Jangan fikir kerajaan tidak prihatin kepada rakyat walaupun sekarang banyak bicara soal kenaikan tol, elektrik dan sebagainya. Sebenarnya perkara-perkara ini amat sukar untuk tidak dilaksanakan.

Implikasi kalau tak dilaksanakan, boleh menjejaskan ekonomi Negara. Rakyat akan tanggung kesusahan yang lebih (lagi) sebenarnya”, kata PM Najib di Temerloh, Pahang. (Sinar Harian 20.12.13).

ULAMA Muda (?Ketua) UMNO Fathul Bari kata ini satu “Ketetapan Allah”. Rakyat harus terima.

OKJ kata, itu baru ujian kenaikan harga…..!!!

Untuk menjawab “Ujian” OKJ, saya rujuk tulisan saya july 2010, “ Siaitem Percukaian GST dan Pemotongan Subsidi: TELADAN DARI SULTAN KEPADA SEMUA ULAMA”.

Ianya adalah mengenai Sejarah Tamaddun Islam, iaitu Kerajaan Memalik Mesir, CADANGAN MENAIKKAN CUKAI RAKYAT, UNTUK DANA PERANG MENGHADAPI TENTERA MONGUL” .

Peperangan Memalik-Mongol , atau terkenal dengan nama Peperangan Ain Jalut.

Semua tahu Sejarah Tentera Mongul MENGHANCURKAN EMPAYAR ISLAM. Mongul, menumbangkan Kerajaan Islam Abbasiyyah di Baghdad, yang diterajui oleh Khalifah Muktasim. Tentera Mongul (656H) yang diketuai oleh Hulagu, cucu Genghiz Khan, membunuh lebih 1.8 juta umat Islam Iraq tanpa perikemanusiaan.

Tentera Mongul terus mara dan Berjaya menakluki Palestin.

Kerajaan Memalik Mesir, dipimpin oleh Saifudin Qutuz.

Bertiup kencang di seluruh Dunia Arab Islam kata-kata, “Mustahil Mongul dapat dikalahkan”.

Menyedari hakikat kekuatan Mongul dan keganasan,kekejaman tanpa perikemanusiaan Mongul, ramai Raja-Raja Islam (Gabenor) melakukan hubungan persahabatan dan melakukan perjanjian damai dengan Hulagu.

Ulama-Ulama semuanya dipaksa memberi fatwa keharusan memeterai perjanjian damai dengan Hulagu.

Hanya 2 orang Gabenor yang tidak mahu tunduk kepada Hulagu iaitu Raja Kamil Muhammad Al-Ayubi (yang menguasai Timur Turki, Barat Laut Iraq dan Timur Laut Syiria) dan Kerajaan Memalik Mesir di bawah Saifudin Qutuz.

Raja Kamil akhirnya dikalahkan Hulagu, Bandar Damsyik dimusnahkan dan Turki jatuh ke tangan Hulagu Mongul.

Saifudin Qutuz tidak mempunyai banyak masa. 3 bulan naik tahta, Mongul sudah sampai ke Palestin.

Isu utama selepas itu adalah KETIADAAN SUMBER NEGARA, BAITULMAL. Baitulmal kering kontang, tiada peruntukan untuk belanjawan menghadapi perang.

Qutuz memanggil mesyuarat tergempar para pemimpin Negara. Cadangan para pembesar, menaikkan CUKAI RAKYAT bagi menampung dana berperang.

Qutuz cepat memanggil semua Ulama’ untuk mendengar FATWA MENAIKKAN CUKAI RAKYAT.


Semua ulama’ mengharuskan Kerajaan Memalik menaikkan cukai rakyat, KECUALI SEORANG ULAMA BERNAMA AL-IZZ BIN ABDUL SALAM, lebih dikenali Izzudin Abdul Salam, yang mengharamkannya dengan syarat.

“Setiap kamu (para pemimpin) dan rakyat jelata adalah sama dalam masalah ini. Jika mengambil harta rakyat sedangkan pemimpin memiliki harta dan peralatan mewah, maka ianya (naikkan cukai) adalah tidak dibolehkan”.

Qutuz menerima fatwa Ulama Izzudin Abdul Salam dan melaksanakannya dengan tegas. Dalam masa yang sangat pendek, Baitulmal melimpah ruah dengan harta kekayaan para pembesar Negara.

Dipendekkan cerita sejarah, Qutuz berjaya menewaskan tentera Mongul di Palestin dalam bulan Ramadhan Al-Mubarak. TIADA SEORANGPUN tentera Mongul terselamat, termasuk Panglima Perangnya Katabgha, yang dipancung kepalanya oleh panglima Perang Memalik, Jamaludin Aqusy Syams.

Itu CADANGAN NAIKKAN CUKAI untuk menghadapi peperangan. Peperangan antara hidup dan mati, bukan sahaja rakyat Mesir, tetapi seluruh Empayar Islam.




imlan adabi said...

Saya ada pengalaman bertugas di media yang digantung permit penerbitan. Watan, sin chew dan Star digantung permit enam bulan 'bagi meredakan ketegangan politik'.
Moral ceritanya sama dengan tulisan Datuk ni walaupun pengalaman saya berlaku tahun 1987 selepas Ku Li lawan Mahathir.

drlangitbiru penang said...


La ni semua perkara masuk MAKMAL aaiihhh...

Makmal Mohong ada la!!!

OKJ said...

Salam DAKJ

Bagi sayalah, pendapat Dato’ sekarang sebiji macam lidah pembangkang. Rujukan Dato’ pun dari Malaysian Insider, Malaysiakini dan artikel Dato’ pun selalu masuk Harakahdaily. Tahniah Dato’ Kadir.

Isu terbaru, suratkhabar tersebut ditangguhkan permit sebab tak jujur. Permitnya utk “business” tapi tulis tentang politik, Bila disuruh jawab, tak jawab. Jadi, memang kena sangat suratkhabar yg kurang ajar dgn pemimpin & isteri serta kerajaan digantung permitnya. Baru padan dgn muka mereka dan sedar sikit mereka tu macam semut je.

Apa yg saya kesalkan, kenapa, Dato’ Kadir tak cakap pulak cerita yg sebenar disebaliknya utk pengetahuan seluruh pembaca blog Dato’? Tak eloklah macam ni. Kalau tak tahu, eloklah bertanya dahulu. Sebabnya, Dato’ kena ingat, Dato’ sekarang dah mempunyai ramai KAKI AMPU yg sentiasa ANGGUK je apa yg Dato’ tulis. Sekian TQ.

Hj nazri said...

Accoding to Home Ministary,The Heat was suspend because change of ownership.

Ghab said...

Tax and money collected were not the only contributors to victory. On Friday in the month of Ramadan indeed Muslim led by Saifuddin Qutuz defeated the Mongols in the battle of Ain Jaloot.

The people were heavily tax but they did not complain then. To equate with the present tax increase in balancing up revenue and expenditure in contrast of world capitalist economic uncertainty, I think it is of out context to be noted.

What is needed to be learnt,  is the situation of the Muslim Ummah reflecting the victory and defeat of Ummah in the holy month of Ramadan as reflected of today's comparison. There are vast differences between the Ramadan of today and the victorious Ramadans of the past.

Today, Muslims go through Ramadan being slaughtered while we are bickering about our tax increase and freedom of expression. Millions of Muslims remain hungry, nothing to break their fasts with. There are many factual stories of suffering to be realized in relation to the victory of Qutuz. The fact also the wars among the Ummah between Sunni and Shia Muslims extended for more than 1000 years is still at loggerheads. 

Paqar Builders said...

Sy agak terperanjak bilamana ada penulis yg menulis dan membuat kecaman bahawa ramai pengikut ini..adalah kaki Ampu DKJ...Betul kah begitu?.
Topik yg dilontar ada merit...jadi pandangan menyokong itu dikira mengampukah?..
Itu yg dinamalan Blog..
Kalau tak setuju...beri pandangan ..apa perlu jadi sensitif?..
Tanyalah pd diri...apa yg jerajaan lakukan itu semua baik belaka jah?..hampir 60 tahun Merdeka....Melayu terkial2 lagi angkara ketua Umno..

L said...

Salam Tok..

Untuk berjuang dan berkata yang benar banyak ranjau dan durinya Tok.. Kata Hamka ia bukan dibentang dengan permaidani merah..

Hatta sebaik-baik kejadian ALLAH.Nabi Muhammad SAW pun hendak dibunuh kerana menegakkan kebenaran..

Blog Datuk banyak memperkatakan tentang kelemahan kerajaan dan isu-isu rakyat terbanyak.. ini tidak digemari oleh mereka..

Bermulakah cabaran..?

TQ Tok..

Kampong man said...

Salam Dato,

1.Sekira benar mengikut OKJ akhbar the Heat telah menyalahgunakan permit penerbitan mereka dari 'business' kepada politik maka tidak hairanlah akhbar mingguan ini digantung buat sementara waktu .Ini biasa.Sekira parti politik UMNO yang gah pernah terus dibubarkan kerana ' not in compliance with ROS ' satu masa dulu the Heat is not spared.

2.Masih ramai ustaz ustaz yang cuba mempolitikan isu GST disini.Adalah menjadi tanggung jawab kerajaan memberi penerangan dan penjelasan kepada berbagai tohmahan pembangkang kepada isu yang mereka (ustaz ) kurang arif kerana mereka adalah ustaz dan bukan pakar ekonomi. Perbetulkan kekuatan Melayu Islam di Penang dulu supaya Pas tidak diperkudakan di Penang lagi. Kebaikan GST telah banyak dibincangkan disini dan di merata blog lain. Sila rujuk semula penerangan yang pernah saya beri diblog ini.

3.Pemilihan pucuk pimpinan MCA semalam saya kira adalah lebih penting dari isu akhbar The Heat.Tahniah pada gandingan duo DS Liow dan Dato Dr Wee yang berjaya terpilih sebagai Presiden dan Timbalan MCA 2013-2016.MCA perlukan perpaduan dalam parti sekira mahu terus relevan mewakili kaum Cina terutama bagi mengembalikan keyakinan 90% kaum ini yang telah memilih DAP/PR dengan kekalahan MCA yang paling buruk di PRU 13 lalu.You(MCA) have been down rock bottom and the only way now is up, if they care for their party and moderate BN. Congratulations to worthy winners.

4.Semua tahu UMNO akan tetap menjadi pilihan majoriti orang Melayu dari analisa pencapaian lepas dengan kerusi calon Melayu dan Bumiputra UMNO berjaya perolehi 88 kerusi , PKR 15 dan Pas 21.Saya yakin pengundi Cina di PRU 14 akan lebih berhati hati kecuali mereka memilih .Do what is good for business !! mengikut kata Triple H dalam WWE.You decide.

5.Ghab, I fully understood your message above and thank you for the good thought.

Thank you Dato.

Man Kapak said...

Kalau anak jantan apa nak takut nampaknya Datuk baru jadi anak jantan selepas pencen semasa kerja gomen mungkin pondan kot ...Sebagai Ketua Pengarang dalam sebuah akhbar pro kerajan dulu Datuk tidak berani mengeluarkan artikel mengkritik kerajaan yang menyekat kebebasan bersuara ....sekarang baru berani...atau mengalami sindrom pegawai pencen yang mengidap erectile problem


Ini cerita lama.

1. Beberapa minggu sebelum Mohd Najib jadi PM pada tahun 2009 (Masa blogger cabuk termasuk saya sibuk menunjukkan pintu keluar kepada Pak Lah), saya didatangi seorang sahabat baik.

2. Dia kata, Mohd Najib janji lantik dia jadi pengerusi sebuah syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia.

3. Dia jemput saya jadi salah seorang ahli lembaga pengarah syarikat itu.

4. Saya tolak kerana saya tidak mahu lagi terikat dengan sesiapa, khasnya kalangan politik.

5. Selepas kita berjaya menamatkan pemerintahan Pak Lah dengan sokongan Tun Dr Mahathir, Tun Daim dan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Mohd Najib naik jadi PM, sahabat saya itu pun dilantik jadi pengerusi.

6. Dia ajak lagi dan saya tolak juga. Sekarang dia masih pengerusi. Gaji berganda lebih besar daripada pendapatan saya. Kereta pun berganda lebih besar daripada kereta diesel saya.

7. Jadi saya kritik bukan kerana tak dapat jadi pengerusi atau ahli lembaga pengarah mana-mana GLC.

8. Terpaksa jawab sebab banyak juga pembaca dan pembahas blog kita ini yang beranggapan kita kritik kerana tak dapat sesuatu atau semua manusia boleh dibeli.

Terima kasih.

buah kerdas said...

Nampaknya euforia politik selepas PRU13 lebih hebat daripaa PRU sebelumnya. Ini adalah tanda yang PRU14 akan lebih hebat dan sengit daripada PRU13.

Dalam blog ini apa jua tajuk tampalan Dato', waima yang santai sekalipun akan disambut dengan ulasan yang berbau politik.

Kebenaran akan terserlah jua akhirnya. Kita hanya boleh melengah-lengahkan kebenaran dengan pelbagai hujah dan cara, tetapi yang hitam tetap hitam manakala yang putih tetap putih, hanya masa yang akan menentukannya.

Kampong man said...

Salam Dato,

1.Saya yakin dan pasti Dato menulis bukan kerana imbuhan.Imbuhan adalah untuk anak muda yang sibuk bertungkus lumus bekerja mencari rezeki mengikut pyramid Theori Maslow di peringkat bawahan pada 'WEALTH ACCUMULATION and SHELTER .Tidak ada gunanya wang dan harta merimpah ruah beserta dengan pahit maung pengalaman hidup yang kita alami dan harungi TIDAK DAPAT kita curahkan dan di menafaatkan oleh generasi dibawah kita bagi kebaikan mereka.Pastinya soalan imbuhan pada Dato tidak timbul. Saya yakin.Cuma terkadang kadang menongkah arus ni menyusahkan kecuali Dato saorang pemain Winsurfing saperti saya dulu di Port Dickson setiap cuti minggu pada tahun 80 han dulu.Tak hairan saya tidak ada masa untuk berpolitik.Tak pandai pun.

2.Sebagai orang lama dan melepasi 5 series (bukan BMW) adalah menjadi tanggungjawab kita memperbetulkan apa yang tidak betul dan tidak mahu mencelarukan keaadaan.Itu sebablah gamaknya kita tidak menjadi orang politik dan TIDAK mengharapkan satu sen pun dari kaitan projek dan wang politik.Saya sekurangnya tak pernah langsong.Saya yakin Dato juga sama.So apa takut ?.Kita bukan cari rezeki dari mereka.

Setiap kita disini punyai perjuangan kita sendiri , ini tak salah kerana kita mengamalkan demokrasi dan kebebasan bersuara dan memilih.Teruskan penulisan baik Dato.Peduli apa orang kata.Mungkin dah petang petang ni sensitif sikit kot.Anyway.

3.Pada saya

"Lebih baik kamu MENSYUKURI apa yang kamu miliki sekarang dari MENGHARAPI dari apa yang kamu tidak pasti.."


doncin cai said...

moral dari cerita lama tu....

sesiapa pun boleh jadi pengerusi, pengarah kat companay yg listed kt klse.... tak tau bilang sampai 10 pun boleh....
tak gitu Dato

joe black said...


Jika menutup Surat Khabar harian kerana menyebar berita tentang keborosan Rosmah san Najib maka tindakan tersebut tidak akan memberi apa apa kesan keatas pandangan rakyat terhadap betapa borosnya Najib dan Rosmah. Bahkan ia akan meguatkan lagi persepsi rakyat bahawa tindakan tersebut adalah untuk mengelak dari rakyat mengetahui tentang hal hal tersebut.

Sepatutnya kerajaan memulakan propaganda untuk membuat rakyat kasih terhadap Najib dan Rosmah kerana lebih berjimat dan tidak boros. Straits Times, Berita Harian dan Utusan Malaysia mula memaparkan gambar Rosmah dengan baju biasa dibeli dari Chow Kit serta tidak memakai barang kemas sambil bersiar siar di pasar tani atau pasar Chow Kit.

Najib pula ditunjuk bersiar memakai kain pulikat di jalan masjid India sambil berbual dengan tuan punya kedai mamak.

Itu kan lebih produktif dari memaksa surat khabar ditutup kerana menyebar berita terkini?

din Corner said...

Suara Keaadilan, Harakah dan Rocket lagi banyak buat fitnah pada umno, Najib dan Rosmah kanTok...tak tutup pun kan kan kan..

matpenang said...


saya rasa gumbira kerana penulisan dato sekarang yang menggambarkan dato dah berjaya meletakkan diri sebaris dengan kami rakyat biasa ini. Walaupun agak lewat, baik juga dari tiada.

Baik juga kalau dato dapat buat kajian peribadi berkaitan kebanjiran warga asing yang terlalu kritikal sekarang. Kehadiran mereka telah mengganggu pelbagai aspek warga kita seperti ekonomi, budaya, adab susila, moral, keselamatan dan sebagainya. Kerajaan seakan tutup mata dengan masalah rakyat.

Kita juga amat tahu puak-puak ini yang dok meniti mengaut kekayaan dengan membawa masuk warga asing atas tiket student.

Mungkin dato duduk di kawasan yang tak nampak pendatang tapi kami di kampung dan pekan dah melugai.

Paqar Builders said...

Salam DKJ
Sy kira Melayu yg ramai ahli Umno cukup malang nasib mereka..cuma berguna masa Piliharaya saja.
Bila dah menang kerajaan BN yg didokong olih Melayu Umno..dimana majority Menteri adalah Org Kuat Umno belaka jadi lesu..bisu dan pekak dgn permasaalahan kehidupan harian yg dihadapi olih mereka.
Segala apa yg PM lakukan betul belaka.
Kalau kita nak melihat betapa susahnya Rakyat..termasuk.Melayu marhain yg mengundi ketua Umno ini yg juga Pak Menteri BN...kita lihatlah semasa mereka,dari Perlis hingga ke Sabah..berbaris dari pagi hingga petang untuk mengambil BRIM yg diberi olih Najib dan koncho2nya.
Tak ubah saperti 'Peminta Sedekah'..inilah gula2 yg Kerajaan kira 'terbaik' untuk mengambil hati rakyat..sedih cukup sedih..
Tiada Negra didunia yg praktis bantuan serupa kira ada yg tak kena dgn cara ini....ini bukan suatu Kerajaan yg bijak atau matang..tetapi suatu refleksi yg Kerajaan ini lemah kerana bantuan begini mana mungkin dapat menyelesaikan masaalah yg sabenar..ini tak ubah "memberi ikan dan bukan pancing".
Pokoknya, ia juga membuktikan dgn Jelas lagi tentang betapa ramainya Rakyat yg masih Miskin dan sanggup beratur untuk bantuan serupa ini..
Sy pun sanggup kalau dah memang memerlukan...
Tapi betulkah cara begini? Kenapa mesti dihina begini?
Maaf kalau sy tidak menghargai...cuma rasa agak sedih memandangkan ketua2 Melayu yg sy pilih hidupan harian mereka cukup mewah sekali...kereta besar..bungalow2 saperti Istana..cuti luar Negara..sentiasa..makan dihotel2 mewah belaka..tapi BRIMyg diberi cuma harga sebuah tayar kereta mereka sahaja..itu lah agaknya nasib dan 'standard' seorg yg miskin.


Datuk AKJ,

Walaupun tulisan Datuk semakin mengancam tetapi undi Datuk besar kemungkinan tidak akan berubah.

Inilah anjakan yang diharapkan berlaku di kalangan individu yang bertaraf tokoh. Individu itu akan mengkritik kepada perkara yang perlu dikritik.

Individu seperti ini akan lebih disegani dari individu yang bermatian-matian mempertahankan sesuatu yang jelas salah.

Ada di kalangan penjenguk blog ini merestui penggantungan akhbar yang Datuk pertikaikan. Apa kata " Datuk 'gantung' mereka dari mengakses blog ini!"

OKJ said...

Salam Dato A Kadir Jasin

Sempena cuti tahun baru ni, saya ingat nak bawa anak-anak bercuti. Lepas balik nanti, nak siapkan minit mesyuarat lembaga pengarah dan tutup akaun 2013, Dan nak siapkan audit utk incometax pula. Jadi sibuklah sedikit lepas ni dan tak dapatlah bersama-sama di dalam blog Dato’ buat seketika.

Dengan ini saya meminta maaf kepada Dato’ dan rakan pembahas blog jika tulisan saya terkasar bahasa dan menyinggung perasaan sesiapa. Jangan disimpan di dalam hati. Sehingga berjumpa lagi, TQ.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Sebelum permit the heat digantung adakah akhbarmingguan berkenaan ada menyiarkan artikel menghina atau menfitnah sultan?

Atau menghasut agar sistem raja berpelembagaan dihapus?

Atau menghasut api perkauman?

Kalau jawapannya "tiada" maka jelaslah bahawa prngantungan permit berkenaan tidak adil, zalim, besar kepala dan dendam dari kerajaan UBN yg cuma menang dgn 46% unti majoriti.

Nasib baik blog Dakj tak perlu permit.

Tak perlu pergi jauh2 . Lihat saja media di Indonrsia yg kini bebas mengkritik pemerintah selepas kejatuhan rejim parti GOLKAR iaitu kembar siam UMNO.

Dinagara yg sering kita perlekehkan suatu masa dulu sekarang terkenal mempunyai SPRM yg hebat menangkap jerung2 besar spt menteri, anak menteri, ketua polis nrgara, hakim mahkamah tinggi, peniaga kroni dll.

Jangan terkejut tak lama lagi tiada pekerja indon yg mau bekerja di Malaysia gara2 kemakmuran ekonomi mereka semskin bertambah berkat pemerintahan yg sudi dikritik oleh media dan rakyat.

Sayang UBN masih berlagak samseng hinggakan nak buat ceramah pun dihalang samseng kampong.

Di bolehland semua bentuk kritik akan dianggap gerakan menghasut agar membenci UBN. Ada akta zakim khusus yg mengerikan sedia menanti pengkritik UBN.

Kerajaan samseng maka ansk buah pun apa kurangnya.

Maklumlah alasan good for business.

Kg man jangan lupa good for business tak bermakna fit for syurga.

din klang said...

Salam Dato

dalam entry sebelum ini Dato ada mention bahawa menerusi source Dato yang mengatakan Najib dan keluarga beserta orang kanan nya akan bercuti hujung tahun sambil melihat 2 kali matahari terbit dan termasuk ke Las Vegas.

Tetapi beberapa hari ini berita menunjukkan Najib ada lawatan sambil kerja di Saudi arabia.

Minta lain kali Dato check betul betul info dari source Dato itu.

nanti kita semua pulak kena tanggung dosa kering....

Kita kena be fair juga pada najib ni walaupun dia dah caca marba sekarang


Sdr Din Klang,

1. Terima kasih atas ingatan/amaran.

2. Sebenarnya sejak kelmarin saya cuba mengesahkan berita/dakwaan itu.

3. Saya menghantar SMS berikut kepada salah seorang anggota CAG: "Yes or no. Yr boss and madame going to Sydney and Las Vegas in a chartered Boeing 747 to celebrate new year. Angin kuat. Tq."

4. Dia balas: "NO!!! Am away any query pls direct to ------. Tq."

5. Jadi, kalau ikut penasihat CAG itu, berita/dakwaan PM akan bercuti di luar negara pada tahun baru tidak betul. Tetapi tahun baru masih 7 hari lagi.

Terima kasih.

din Corner said...


Tak dak faedah pun duk pertahan the Heat tu Tok.Banyak paper lain sprti Utusan Malaysia, BH , S Times, Star , Harakah....yng amat hebat.

Din Melaka asyik dok cerita bodoh 45% majoriti saja.Dah kalah tu terima saja lah Pakatan bodoh tu kalah.Dok merapu buat pa.Kalau gitu Teresa Kok boleh jadi PM lor.Si sepet tu menang majoriti besaq tau. Pakatan Rakyat bodoh menang banyak sebab orng cina sokong depa di bandar bandar.Di negeri Din Melaka PKR dan Pas dapat habok...bukti orng Melayu sokong umno tau ..Di .Kedah kami dapat tibai Pakatan bodoh.LOL.
Din,Jangan lupa pi lah kat Dataran Merdeka kot kot buleh guling kerajaan UBN macam Thailand.Manalah tau ..ha..ha..himpunan buat apa ?.Tui....
Kalau Din Melaka kurangkan kempen fitnah ada harapan tuhan sayang Din.......tau.

Awatnya hang dok pertahankan si Nuar sonsang tu.Laaa.ehh.Sabar Din .

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Lebih banyak pengomen guna perkataan bodoh lagi terserlah bodohnya beliau.

Lebih banyak komen sebegini akan hanya menurunkan tahap blog Dakj dipenuhi ucapan org tak atau macam org tak sekolah.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

din Corner.

Sekolah dan matematik mana yg sdr belajar , yg dapat undi majoriti 51% di anggap kalah. Dan yg dapat 46% pulak terpekik terlolong istihar diri dah menang.

Setiap orang pandai tak belajar begitu.

Melihat komen din Corner, saya pun tak harap sdr cerdik. Geng samseng mungkin.

Orang cerdik tentu ketawakan UBN. Walaupun kawal media, kawal undi pos, kawal pengundi lewat ic segera, kawal SPR yg tutup mata undi berkali2 serta kawal perbuatan nyah nama penyokong PR dan kawal polis, UBN cuma bawa balik 46% undi?

Malu. Malu. Tapi saya tak harap din Corner reti malu.

Orang cerdik akan faham hanya yg menang cara bersih akan dapat gaji halal dan baik untuk beri makan anak isteri.

Orang cerdik ambil berat soal halal haram.

Saya tak harap pun din Corner ambil berat. Sebab din Corner sah bukan orang cerdik.

Tak atau kurang cerdik masih ok. Tapi kalau Allah dah tutup pinti hati drpd terima petunjuk yg boleh membeza yg baik drpd yg jahat? Itu kes berat.


Datuk AKJ,

Telah sampai masanya Datuk menyaring lebih ketat lagi ulasan penjenguk blog ini.

Telah mula kelihatan hadirnya sebilangan penjenguk yang agak kasar dan melampau ungkapan mereka.


looes74 said...
This comment has been removed by a blog administrator.
looes74 said...

Apa terjadi Tajol Rosli bila dia kalah? Tutup pintu selama 1 minggo. What more you wanna say? Go tidurlah

Lahuma said...


Penggantungan majalah The Heat disebabkan penyiaran kisah PM dan isterinya oleh majalah tersebut.
Sebelum ini siapa pun tak kisah apa benda yang ditulis oleh majalah ini.

Ada tahmat dan hikmahnya juga .Pertama majalah The Hest ini akan menjadi ada nama.Kedua mendapat perhatian dari KDN dan orang ramai.

Isu PM dan isterinya cukup panas sekarang ini.Tak perlu gantung permit mana mana akhbar atau majlah pun rakyat cakap sana sini.

Yang perlu PM ajaklah isterinya berubah apa yang boleh yang menjadi bahan kritik rakyat.PM ajak rakyat untuk berubah.Rakyat juga mahu beberapa perkara yang menjadi amalan pemimpin dan isteri mereka perlu beubah.

Rakyat pun ada permit yang lebih besar iaitu undi pada PRU 14 nanti.Adakah pemimpin UMNO sudah lupa PERMIT rakyat.

Jika ditakdirkan ada pilihanraya kecil masa kini kita boleh lihat apa kah keputusannya nanti.

Nak harap undi orang UMNO saja ke.Undi orang lain tak perlu.

P*ersoalannya itulah suara rakyat.

Terima kasih Dato.

Paqar Builders said...

Blog kira menarik dan Topik2 yg dilontar ada MERIT untuk didebat.
Cuma sy lihat ada pelawat2 yg trrlalu 'Emo'.dan mulai berdebat srcara yg 'personal' ..dan kadang kala 'off topic'.
Menyindir dan 'judgemental' sy kira Dato tak perlu layanlah...buat 'Potong Steam' saja bagi pelawat2 lain...sejadar nya menunjuk2 dgn bahasa Melayu yg Tinggi atau Bahasa Inggeris yg 'perfect' tapi isi hampes tak perlu kot Dato layan..jija tidak blog ini jadi 'boring'...

din Corner said...


Kurang cerdik= Bodoh samalah sprti 2×5 dan 5×2.
Saya sekata dngan Paqar Builders ada pelawat yang terlalu emosi macam Pak Din Melaka.Banyak emosi tapi isi hampes..
Ada baik buat cerita baru sprti perhimpunan haram 31 Dis dan kita tengok apa pendapat pelawat.Ini adalah gara gara kalah pru lah tu.ha..ha..dok buat demo sana sini buat pa ?.Kelakarlah pakatan kurang cerdik ni..

Paqar Builders said...

Salaam Dato.
Dah sampai masa..Umno perlu membuat Perubahan Drastik...demi pd Bangsa dan Negara...Umno Parti org Melayu..bukan hak Presiden atau kwan2 atau bini sekalipun.
Pemilhan2 Jentera Permerintah dari Menteri dan Timbalan Menteri diperingkat Federal yg melibatkan wakil dari Umno pun sy kira perlu ditukar 'Polisinya.'
...Ianya mesti perlu mendapat kelulusan atau 'approval' dari badan khas atau jawatan kuasa atau 'Senate' yg ditubuh khas olih Parti Umno 'akin to shareholders' dlm sy Koperat...untuk 'check n balance'. .betullah org kata 'Power Corrupts'...inilah jadinya...semua lingkup...

looes74 said...

This is the problem when you refrain people from criticising you. You will become a hopeless frog.

Din Melaka,
Aiyaa, what to do when such people got permanent head damage. But one for sure, Kadir Jasin is the defender of Madhater. How shits start to become worse when Madhater becomes PM. I am happy that they fight. Like Hisham Rais, lets us pack ourselves with popcorns & let the show begin.

I follow agree with Kadir Jasin's point on Najib but what about Madhater? Wondering Kampung man would come for Najib's rescue against Madhater.
You see many former DPMs & DPM kenna whacked because of Madhater. Aspan is right.....When Mukhriz becomes PM, Madhater will retire

Kampong man said...

Salam Pengundi Ampang,

"Ada di kalangan penjenguk blog ini merestui penggantungan akhbar yang Datuk pertikaikan. Apa kata " Datuk 'gantung' mereka dari mengakses blog ini!"

Saya tidak setuju cadangan saudara.Tidak bersetuju tidak bermaana mereka tidak betul.Blog ini harus bebas dari mereka yang sehaluan dengan Dato sahaja.

Cuma saya risau ramai 'Din ' (tidak semua)di blog Dato bertelagah pada isu yang terlalu peribadi dan emo bagi menegakan kebenaran masing masing.

Benar, blog Dato sudah mulai 'boring' dengan penulisan pembahas yang mula berkempen bagi pilihanraya yang berunsur fitnah.

Saya juga mohon maaf pada pembahas disini sekira komen saya terkasar terutama pada sdra Din Melaka yang hebat di blog Dato.

SELAMAT TAHUN BARU 2014 semua dengan resolusi baru.Semoga Allah memberkati perjuangan kita semua bagi negara Melaysia yang kita cintai demi Ugama, bangsa dan Negara.Hidup Melayu Islam. !

Kampong man said...

Sdra looes74,

1.I am compelled to respond to you as you are a graduate from Sakmongkol and bro Aspan blogs, a DAP fan club blog.The only different between you and me with regard to these prominent bloggers is I know them too well as friends and had lunch and breakfast with them before and after they became DAP member.

2.The other difference between me and them is that they choose pilitics as career and I am not.Both have were UMNO DNA with Ariff was once working for Najib and bro Aspan was more belong to the defunct Semangat 46 assisting Tengku Razaleigh before.Whilst Tengku Razaleigh got back into UMNO bro Aspan finally choose to be with DAP.Further, Ariff was nominsted and won as Raub MPbro Aspan was left in the cold not being nominated after so much was done to promote DAP and now appare tly not being recognised as a DAP member I heard.DAP is essentially a Chinese extremist party to me.No wonder they remain opposition FOREVER and that shall remain in my evaluation say what you want.Even with 90% and Chinese Tsunami DAP can only be a mere good opposition.

3.Kindly read bro Aspan article yesterday (of 25 Dec ')" Pilihan di antara yang berkurap dan berpanau' discover for yourself his thought.

4.Hope Pengundi Ampang realise that Sakmongkol and bro Aspan are not alien to me.In fact, ssshh.....bro Aspan was like a brother to me as we were room mate in a PJ college prior my departure to study in the UK and he was doing his HSC then.We maintain our mutual respect though we have different path in our PERJUANGAN..Enough said.

5.Looes 74, continue writing in their blogs and this blog as well.But as I said you will enjoy being there than here for sometime those opposition blogs ' pilih bulu '.Oppsss...people wants to hear your opinion actually.Who cares searching for the websites/u tube you always reccommended whenever you post your comment.At least I never.After all election is another four years or so.Just keep those hatred comments to yourself.Cheers young man.

Vanakkam, Rumbe Nandri looes.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj.

Kecuali yg bersangkutan dgn kesukaan ATAU kekaguman Dakj terhadap Mahathir, umumnya Din Melaka sangat suka dengan paparan Dakj selama ini.

Sejujurnya Din Melaka akan berterima kasih jika Dakj boleh menghuraikan hujah2 yg selama ini tidak diketahwi umum agar Din Melaka boleh membuat pengamatan yg lebih objektif terhadap mantan PM bernama Mahathir.

Suatu masa dulu Din Melaka pernah mengkagumi Mahathir atas keberanian beliau mengkritik Tunku, diikuti dgn penyingkirannya secara tak adil dari UMNO, dan pengharaman buku Dilema Melayu.

Mahathir yg diharap jadi penyelamat masa depan Melayu berbanding Tunku, rupa2 retorik belaka..

Bermula dgn pelbagai program spt kad perakam waktu, konsep Malaysia incorporated, privatisation yg cepat bertukar jadi PIRETISATION OF PEOPLE'S ASSETS,pandang ke timur dgn kereta nasional yg hingga sekarang perlu subsidi rakyat, penubuhan pemegang konsesi lebuh raya tol yg entah bila nak tamat tempoh,, penubuhan IPP yg membebankan rakyat kerana tak lebih cekap berbanding TNB sendiri, pemberian AP terbuka yg bernilai berpuluh billion rgt yg mengkayakan beberapa kerat ketua2 UMNO tapi menafikan hakrakyat mendapat hasil yg lebih, pengubalan pelbagai undang2 menindas demi meminggirkan penentang, memandulkan sistem kehakiman yg memalukan, kegagalan mengemudi ekonomi hingga tak berupaya menyekat awal krisis ekonomi Asia yg memporak perandakan kewangan negara dan rakyat yg tidak berdosa apabila nilai mata wang rgt tiba2 merudum yg hingga sekarang tak pulih2, hutang negara semakin membengkak, perbelanjaan pembangunan yg membawa erti perbelanjaan untuk masa depan generasi akan datang untuk mendapat hidup yg lebih selesa semakin terhakis, penggunaan dana rakyat untuk bail out kroni dan anak dan paling malang ialah penhakisan hak istimewa Melayu dalam sektor pekerjaan dan biasiswa

Oleh kerana zamain Dollah dan Najib tiada tanda keadaan akan lebih , maka keluhan dan kemarahan rakyat perlu ditunjukkan setiap hari . Tak perlu tunggu nak dekat PRU seperti yg diwar2 oleh pencinta ketua2 UMNO

Kalau kita memang pejuang agama, bangsa dan negara yg bertunjangkan ajaran Islam , kita tak mungkin berkerjasama atau memberi kuasa kpd ketua2 UMNO yg dah lama sangat mengakal2kan rakyat jelata.

Kampong man said...

Syabas Din Melaka kerana menghargai Tun Dr Mahathir idola kampong man.Sdra Anwar,Mr bow Kadir Sheik Kadir,TS Mohd Taib antara lain adalah hasil kejayaan ketika mereka dalam UMNO dulu.Mereka lakukan penghijrahan satelah kaya raya disebabkan tidak lagi mendapat tempat dalam UMNO kerana berbagai sebab.Yang dikasihi Tun stand tall hingga kehari ini.Selamat Tahun Baru Tun semoga Tun sihat.Ameen.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Walaupun kemungkinan terjadi sangat tipis sebab Mahathir akan dibelasah oleh anak didik bernama Najib melalui sistem buatan Mahathir sendiri...siapa akan kg man sokong kalau Mahathir gaduh dgn Nsjib/Rosmah?

Ingat dalam UMNO, tiada vocab " saya berkecuali"

Bila kg man dgn yakin sebut org2 berkenaan kaya raya semasa bersama UMNO, macam kg man ni tukang telek pulak.

Agaknya kg man buat kesimpulan : sedangkan aku yg bukan menteri pun duit tak habis joli 7 keturunan, inikan pulak ketua2 UMNO.

Atau memang tau satu maklumat yg bukan rahsia lagi iaitu: kalau tak kaya tu bukanlah ketua2 UMNO namanya.

Siapa tak tau, kg man kan ramai kenalan

looes74 said...

Din Melaka,
Yes, Mahathir bin Mohammad, an Indian (check out the race registered in NUS registrar) has done not many things as Najib's daddy, Tun Razak. The most competent melayu in UMNO is Tun Razak. The most all rounded fella who took care of all Malaysians including even the departed singapore is Tun Ismail.
I dare to say that if Tun Ismail has not passed away early. Perhaps, Malaysia would have been as classified as developed country right now. Fate has been set as such as these leaders are dead much early. Ku Li is competent but then doesn't have much luck.

Though I don't fully subscribe to Ku Li's policy especially on the issue of ketuanan melayu. His ketuanan melayu incorporates the heavy influence of malay royalty. One of the few things that Mahathir has done right is to reduce the Raja2 immunity. To a certain extent changing the melayu baru attitude towards raja2 & old traditions

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).