Tuesday, July 28, 2015

Sackings Will Not Make 1MDB Scandal Disappear


A Kadir Jasin

IN times like these, it’s understandable for the majority of the rakyat to feel despondent and pessimistic.

[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Please be respectful .. No swearing. Thank you]

It is the heavy duty of the optimistic few to keep the spirit up and the struggle for truth alive.

The hasty removal of (Tan Sri) Abdul Gani Patail as  Attorney-General yesterday, according to legal experts, tantamount to constructive dismissal.

In their opinion, he is still legally the AG. The law of natural justice was ignored. He was removed on the presumption that he is not in good health.

That he is not in the pink of health is an open secret. But why now and with such a haste that he was removed?

It is the case of the Malay proverb “kalau tidak ada-ada masakan tempua bersarang rendah”?

Is it because he is about to charge the 1MDB perpetrator or perpetrators in court that his tenure was prematurely terminated?

The scrambling for cover was such that it creates the impression that the charging was to happen today or tomorrow.

Assuming that the case in such an advanced stage, would the “sacking” of the AG and the dismissal of Deputy Prime Minister and a couple of ministers seal the boiling cauldron?

Would it not leak or, worse still, explode and spill the 1MDB muck for the whole world to see?

The potency of the executive power may be able to stop the 1MDB muck from being exposed in the court of law, but it has no power to stop it from being tried in the court of public opinion.

So I am still optimistic that the truth about 1MDB and who is or are responsible for its unexplainable business activities and the massive flows of fund, i.e. its debts, would eventually be known.

On his part, (Tan Sri) Muhyiddin Mohd Yassin, has to act fast and furious if he does not want to disappoint the rakyat. If he buckles, the cause is lost for the majority of the people, for Umno and the Barisan Nasional.

And it will be a double whammy for the country if the oppositions, because of their internal squabbles, are unable to take over the torch.

Following is Muhyiddin full press statement:

“Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, saya mengucapkan terima kasih kepada YAB Perdana Menteri kerana telah memberikan peluang kepada saya untuk berkhidmat dalam pentadbiran kerajaan persekutuan sebagai Timbalan Perdana Menteri bermula 10 April 2009.

Saya juga mengucapkan terima kasih kepada semua ketua-ketua jabatan, pegawai-pegawai kerajaan, pemimpin pertubuhan bukan kerajaan dan semua pihak yang telah menyokong saya sepanjang saya menjalankan tugas sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Saya menerima keputusan YAB Perdana Menteri untuk menggugurkan saya daripada kabinet dengan hati yang terbuka. Saya menghormati kuasa prerogatif YAB Perdana Menteri untuk melantik dan menggugurkan mana-mana anggota kabinet.

Sebagai Timbalan Perdana Menteri, saya telah terlibat secara langsung dalam pembuatan dasar-dasar kerajaan dan melaksanakan tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan kepada saya dengan penuh amanah.

Selama saya berkhidmat, saya sentiasa mendokong semua dasar kerajaan dan menyokong kepimpinan YAB Perdana Menteri.

Kecuali dalam isu 1MDB, saya mempunyai prinsip dan pendirian saya sendiri dalam mempertahankan hak rakyat, nama baik parti dan kepentingan negara. Jika kerana pendirian saya dalam isu ini menyebabkan saya digugurkan daripada kabinet maka saya redha.

Saya akan sentiasa setia kepada perjuangan UMNO. Sebagai Timbalan Presiden UMNO, saya akan terus melaksanakan amanah yang telah dipertanggungjawabkan kepada saya dan mencurahkan khidmat bakti saya demi memperkukuhkan parti serta mengembalikan keyakinan orang Melayu dan rakyat kepada UMNO.

Kepada Allah saya berserah.

TAN SRI DATO' HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN
28 Julai 2015

[In gist, he said: “Except on the 1MDB issue, I hold a different principle and stand in defending the right of the people, the good name of the party and the interest of the country. If because of my stand on this issue that I was dropped from the Cabinet, I am willing (redha).]

Wallahuaklam.

122 comments:

RD. said...

Hope TS Muhyiddin retain his position in UMNO. DS Shafie Afdal too.

much to hide said...

A deeper and bigger grave is being dug.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Tiada siapa pun yg kekal di dunia ini.

Sebelum TSMY jadi TPM pun dulu beliau pun org biasa tiada pangkat.

Bila ditalkinkan yg disebut cuma nama je. Tak disebutpun TSMY mantan TPM yg dibuang atau tidak.

Walaupun saya bukan peminat beliau, dalam soal kritik Najib gara2 IMDB saya tabik berkali2 pd Tan Sri. Dan yg sama fikiran dgnnya.

Paling tidak org Melayu boleh berbangga tentang masih ada org yg berani menegak kebenaran di kalangan mereka.

Zalman A said...


"Assuming that the case in such an advanced stage, would the “sacking” of the AG and the dismissal of Deputy Prime Minister and a couple of ministers seal the boiling cauldron? Would it not leak or, worse still, explode and spill the 1MDB muck for the whole world to see?"

Datuk,

I believe the new AG will be tasked with stopping the investigation as soon as possible.

The PAC is already stalled. Arul Kanda will not be called in August. Time is wasted. And the new PAC may be a "sanitised" one.

In which case, the accumulated Task Force evidence needs to be passed to a responsible and legal party.

The entire future of Malaysia is now at stake.

That is not an exaggeration.

Josefharrys said...

Salam Datuk

Hari ini dalam sejarah!!! Pada hari ini sahaja kita lihat beberapa perkara yg diduga dan tak diduga telah berlaku.

1) Pemecatan Attorney General yg tak diduga
2) Pemecatan Tan Sri Muhyidin dan Datuk
Shafie Apdal yg telah diduga
3) Perlantikan Empat anggota PAC yg diberi
jawatan sebagai timbalan menteri yg tak
diduga dan menjadi tanda tanya.
4) Perlantikan ketua Cawangan Khas(SB) yg
baru juga tak diduga.

Dalam insiden hari ini banyak persoalan yg boleh di klasifikasikan sbg suatu perkara yg desperate yg cuba dilakukan for buying time dan dlm masa yg sama utk menutup cerita sebenar ttg 1mdb ini
walhal game yg cuba dimainkan oleh Najib ini lambat laun pasti akan terbongkar tak tahu bila dan harus diingat bahawa TSMY masih menjawat sbg timbalan presiden Umno jadi macam2 boleh berlaku dlm umno itu sendiri mungkin esok atau lusa mungkin tidak lah kita terperanjat Tan Sri Zeti juga akan mengalami nasib yg sama.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Pemecatan Muhyiddin, Shafie Afdal dan Gani sudah tentu akan memperpanjang masa jawatan Najib sebagai PM.

Pada masa yg sama lagi lama Najib berkuasa lagi lamalah rakyat akan menderita

Tak sangka Najib begitu hebat dari sudut negatifnya.

Iblis mana yg dah nerasuk pemikiran beliau..

fed up said...

DAKJ,

Kenapakah fungsi PAC ditangguh semata-mata kerana 4 orang? Bukankah ada ramai lagi dalam PAC tu? Bila pulak Parlimen nak bersidang - tak boleh sidang cara emergency ke?

Dengan perlantikan itu dan pemberhentian ini, hampir semua mata tidak lagi memandang kepada isu hutang dan IMDB.

Adakah tidak ada mata yang mahu berpaling ke hadapan kearah isu TPPA. Tidakkah DAKJ merasa tidak lama lagi kita akan kena pulas telinga mengikut telunjuk negara asing?

"By upgrading Malaysia to the Tier 2 Watch List, the United States has effectively removed yet another barrier to the completion of the agreement – the Obama administration’s signature trade initiative - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/sideviews/article/malaysias-upgrade-in-trafficking-boost-for-tppa-blow-to-rights-prashanth-pa#sthash.qkPu6JwG.dpuf

Hatta isu KLIA2 yang mendap pun tidak dipeduli, sekarang ni negara kita ditadbir secara auto pilot ke?

Esok lusa nak sambut hari merdeka pulak.....

Masih Fed Up

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Mengikut dalam media, Gani Patael pun tidak tahu yang dia hendak digugurkan.

PAC sekarang yang sedang menyiasat 1MDB bukan lagi diketuai oleh Dato' Nur Jazlan.

Kalau kita rujuk negara yang maju, PAC adalah diketuai oleh pembangkang (Contohnya UK dan Canada) manakala pendakwaan dilakukan oleh pejabat pendakwaan (office of Public Prosecution) yang bebas dari kuasa eksekutif kerajaan (Contohnya UK dan Australia).

Ini berbeda dengan negara kita.

Kita ada Rukunegara yang 5.

Sistem yang ada yang diguna pakai pada pandangan saya gagal untuk menegakkan rukunegara ke 4 iaitu kedaulatan undang-undang.

Perubahan kepada sistem yang ada sekarang ini perlu dilakukan.

Samad Colloquium said...

It is a sad thing that Najib didn't take the easier way out when question was asked on 1 MDB. If at all there was a hicup come clean. Next explain how to sort out the said hicup if any.

This could be done by seeking views and advice from his Supreme council. I am sure they will be with him.

Now with sudden cabinet reshuffle with sacking Ministers, terminating AG and upgrading PAC members it only creates negative Public Opinions. This is one thing BN government can't easily stop or change. It will only put those in power in a "Syok sendiri" situation.

Foreign news agencies are carrying these removal couples with 1 MDB. It blots further.

What if theIr momentum on this 1 MDB News is carried further? It takes a Huge PR exercise to change the truth or lies whatever one wants to call it.

Go straight and open Najib. Public Opinion is Public Opinion. BN needs the votes.

Mustapha Ong said...

Dear Datuk AKJ,

Please allow me to post a short comment on the exciting news today, focussing on the TS Muyhiddin as well as the 1MDB issue. I opined that of late TS Muhyiddin has certainly lost his political focus due to his own emotion and miscalculated thinking that he may have a good chance to push DS Najib to the wall in Putrajaya. TS Muhyiddin played a reckless political game and he has lost the battle due to his own fault and wrong political judgment. As a senior Cabjnet Minister, he should not have raise the 1MDB issue at the closing session of the Cheras UMNO Division in public. I believe that was the last straw and Najib just couldn't take it and thus phasing out Muhyiddin in his new cabinet lineup is a brilliant move. Muhyiddin may think that he did the right thing in raising the 1MDB issue in public but his action was ethical as the matter is still under investigation. Muhyiddin claimed that he didn't know much about the inside story of 1MDB and that was a lie as the fact sheet was distributed to all Cabinet. Ministers. As an UMNO loyalist since 1965, I salute DS Najib and thank God that he has managed to strengthen his position and at the same time "killing two birds with one stone..both Muhyiddin and Tun Mahathir". His new Cabinet is also commendable and the appointment of DS Dr Ahmad Zahid Hamidi is also a very strategic move. Congrats DS Najib and goodbye TS Muhyiddin. Congrats to my friend DS Dr Ahmad Zahid Hamidi, TPM and all other friends who have been appointed as Ministers and Deputy Ministers in the new. Cabinet.

albi said...

I see these drastic and sudden actions as acts of desperation. As you have said earlier dato, there is no more possibility to alter the findings of the task force and PAC anymore. We have gone beyond the point of no return. Too much evidence have been uncovered and known to too many people for them to be altered or destroyed. I am sure he is well aware of the ground swell that these acts would unleashed. But I think he is no longer interested or bothered by them anymore. They have occurred too frequently already. May be wha he needs is to buy some more time. For what I am not sure. TPAA? So that after that US can help him out?

It is very sad to see that the one who fight for the truth and for the rakyat is branded a traitor by this group of morons. We can only hope that the sacking of TSMY can be the rallying point to start a real movement from the ground. Perhaps it can be a rallying point for all regardless of party affiliation. This is no longer about UMNO or BN anymore. This is about our country and our future.

zainal abidin awang kechik said...

I told you...tok

Gamogen said...

Whats really funny is the way shahrir samad is massaging and sucking najib dry. Pelan pelan skit shahrir kang rosmah tebungkang takde keja. Right now on rtm, the move to sanitize the villagers is in full swing.

IdrisMdIsa said...

Desperate times call for desperate measures. But when your time [ajal] is up, you can neither hasten nor delay it! Najib's time is up. His actions might not prolong his tenure, it might even hasten his demise instead. I can't wait for that moment. It will be soon!

Daniel Noor said...

Salam Dato,

We hv a Rasputin now.

My assumption was AAB ( ex- PM) was just waiting for the right time to advise Najib that Muhyiddin should go. It was Muhyiddin that iniateted that AAB should step down. Now its payback time. All these happened a few days ago at AAB open house.

Zahid grew strong during AAB time. So not surprise he gets stronger under Najib. Considered as one of the richest Minister now.

Muhyiddin should concentrate to strenghten his position in UMNO now. But he must be careful. There are so many Najib men in UMNO Hq. So Muhyiddin should tread carefully.

They say ' blood is thicker than water '. So the private discussion between brothers Najib n Nazir are just to protect his PM position. And one way to do it is to appoint all the PAC men as ministers

msh said...

Salam Dato.

Dia tersepit....dan panik bila Muhyiddin menyoal dan terjah dia kali kedua...lalu dia mengila...dan terus emo dan 'drop' Muhyiddin.

Dia memang 'cermerkap' dlm tindak tanduk dia... serupa saahaja dgn apa yg dia lakukan bila 1MDB ditubuhkan.

Dia terlampau besar kepala dan berbuat sesuka hati....sebab dia rasa dia kebal dan cukup berkuasa.....hingga terlepas pandang bahawa Muhyiddin juga masih Timb Presiden Umno dan masih berpengaruh.

Jika kita lihat betul2 dia kerap bertindak atas nasihat2 oleh penasihat2 'half past six' dia dan kerap melakukan kesilapan.

Selalunya bila org yg bertindak melulu ini...memang banyak isu dan percayalah...ini adalah petanda yg masa dia sbgai PM negara makin hampir kepenghujung.

Semuanya menjadi makin mudah lagi untuk Muhyiddin bertindak ...tidak perlu 'kenen2 dan sipi2' lagi.


Terima kasih.

Zalman A said...


"Muhyiddin should concentrate to strenghten his position in UMNO now. But he must be careful. There are so many Najib men in UMNO Hq. So Muhyiddin should tread carefully."

You think he won't be sacked from UMNO, quite soon? If he remains vocal, he will be. There is no "biding time" any more. Nasi dah jadi bubur.

Waiting for Gani to say something.

This is a black day in Malaysian history, for sure.

ML MelayuLama said...

Seeing that the post of DPM isn't one that's provided for in the constitutions najib could have appointed zahid as second dpm and had muhyiddin cold storaged. Perhaps from dpm with a ministerial portfolio to one without a ministerial portfolio and slowly but surely diminishing his doubters but then whoever is advising najib can't be that bright since they have just split the party up, for those within umno that will dare go against the flow if ever comes down to it. Anyway, some are reminiscing the days of how pak lah was dethroned but I tell them this time it's really an apple to orange comparison since in pak lah's case it was told that Jeanne played a huge part in convincing him to resign while in this dud of a pm's case his "Jeanne" won't let him. May God help us all

hidup melayu said...

Sorry bro...

Najib is the one that is being reckless and hasty in his move.

Do not forget that Muhyiddin is still no 2 i Umno.

aku said...

Kadiag, salaam...orang bagi banyak tafsiran akan benda yg belaku, antaranya 'nak beli masa'...nak tangguh, supaya ada tempoh atau ruang cari peluang kelepiag keluag dari masaalah yg depa dok hadap, atau tunggu reda dan semacam tu la kod. Teringat aku kad suroh 'al Asr'.
Marfhumnya lebih korang : Demi masa, ma'nusia sungguh dalam kerogian, melainkan (1) yg beriman dan (2) ber'amal baik, dan (3) yg saling nasihat/tegog menegog dgn (yg) hak dan (4) dgn sobag.
Nombor tu sengaja aku buboh, untuk orang kata, senaraian unsog2 yg perlu ada (lazim jugak urutan ikut penting atau afdhollan).
Magna kata kalau unsog2 ni takdak, rogi sakan. Wallahua'lam.
Sama penting usaha suroh pada yg baik, cegah yg mungkag kena teruih berjalan. Semoga kita tetap berada dijalan Allah S.W.T. dan Dia ridho dan cucogkan rohmat dan ampun. Amin.

Hisham said...

Salam Dato AKJ, I just want to tweet comment of En Mustapha Ong who seems to be over-exciting of his 'friend' being appointed as DPM but for me things has now become more messy for the rakyat with investors have reacted negatively to the news as shown by our Ringgit dipped to worst than during the Asian currencies crisis in 1998 while stock market declined in evening session. As a rakyat this has caused a great concern with more taxes to rakyat and subsidies withdrawal as compared during the days when Tun Mahathir's era where despite his toughness to his political opponents, we can still see his contributions all over our country where he raised our standard from 'pariah' state to respectful country. Tun M is more of a leader that a politician himself!

Umar Abdul Aziz said...

Membodek je la kerja kau Mustapha.

Soal prinsip kau tak sentuh langsung.

Islam jenis memalukan je.

Ditakdirkan Najib tumbang, kau org pertama akan sembah PM baru.

Umur dah lebih 70 tahun tak juga mahu ingat kubur.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Saya mimpi Zeti dah pun letak jawatan.

Dan Najib masih tak mahu terima perletakan jawatan Zeti, takut ekonomi terus tersungkur.

Wara said...

Datuk. The primary duty of the cabinet now is to 'menegak benang basah'. None have any backbone. No principle. No character. They are all there until 2018. Then they will know their fate.

Sasha said...

Saya pun hairan dengan some of rakyat Malaysia termasuk blogger ni...

Kenapa kita mengadili PM Najib kita di media sosial...??

Byk komen memang bias dan dari sumber yg sama...

Sumber pun boleh dipertikaikan...

Boleh tak kita berlaku adil dengan menunggu hasul siasatan....

Memang akan ambil masa yg agak lama...tapi itulah realiti.

Nak mmebuktikan bukan mudah...

So, kena adil lah

Sasha said...

kenapa komen saya tak disiarkan???

adion said...

Dato,
bukan nak mengungkit kisah lama. tetapi bila Umno mahu menurunkan Pak Lah dari tahta PM, yang berani ke hadapan adalah Mahathir dan Mahyudin sahaja. Mahyuddin ketika itu cuma seorang naib presiden sahaja manakala najib sebagai timbalan presiden hanya berdiam diri dan play safe seperti biasa. didalam umno ketika itu cuma Mahyudin sahaja yg berani berhadapan dgn Pak Lah demi mempertahankan Umno dari terus di rosakkan oleh budak budak tingkat 4 dan sekutu spore mereka.

Mungkin Rosmah dan najib sudah lupa ini semua akan tetapi tidak bagi ahli umno dan juga org Melayu....
Sekarang kita kenal hati budi sebenar pasangan berdua ini...

lupakah mereka bahawa apa yang Mahyudin suarakan adalah suara hati ahli umno dan jugak orang Melayu yg semakin resah dengan tahap kepimpinan negara yg semakin rapuh.

Kepada Mahyudin, saya tabik kerana anda telah dua kali sanggup mengorbankan kepentingan diri demi Umno dan jugak orang Melayu... tidak ramai politikus hari ini yg berjiwa besar seperti saudara walaupun saudara tahu cuma beberapa kerat sahaja ketua bahagian yg berani ke hadapan bersama anda

Stephen Tan Ban Cheng said...

Our short political history has shown us that once an Umno deputy president loses his concomitant position as deputy prime minister, he will lose this as well. It's just a question of time. Tun Musa Hitam went that way back when he resigned as DPM in 1986 and lost in defending his position as deputy president.

This was before the cyber age.

Because of (1) the cyber age, (2) different players, (3) different situation involving different issues, the outcome this time around may well turn out to be different.

mansorprofzas said...

Apa nk jadi skg

Zalman A said...


Mustapha Ong,

You are such a disgusting bootlicker that you truly would qualify for this new Cabinet of bootlicking yes-men.

"Fact sheet on 1MDB"?

If it mirrors the quality of the answers given in Parliament by Najib, Husni and others, then it's pretty worthless, just like Najib's (fake) explanation of BNM regulations that "prevented" the Caymans funds being brought back to Malaysia. Instead (he said) they had to remain in BSI Singapore (proven to be another lie.)

The "Fact sheet on 1MDB" might impress those with low IQs or vested interests; are you the first, second - or both?

Widyan Widyorini said...

Mustapha Ong - dont forget theres millions of birds what we called ' VOTERS '. Najib may have killed 2 birds..but the million of birds will HANG him High ...AND not only him but the rest of his SETIA followers incl FLOM that have been using using hundreds of millions of Ringgit of the Rakyat money buying handbags, shoes, jewerlleries, diamonds..and may be properties abroad too.

Unknown said...

Najib... don't run away when the ship is sinking in the next election. Omar ong, don't spend that aes money that you overcharged rakyat as coming next ge u will need to cough it back.

Hussein Hakim said...

What a political strategy which is favouring UMNO the most....this is the price najib to pay..and the vital thing is to regain the party image back..the heroes are TMS..1MDB will be a more personal to najib compare to UMNO... spread the risks..it is going to be a historical for TSM and DSNR itself as one of them will be overthrown from the throne humiliately and another one will regain the throne dignitively-huss is it the truth

Ummu Aiman said...

Tuan Mustapha Ong,

Kami hanya mahu PM baru bukan TPM dan kabinet dapur kayu baru. Semoga tuan boleh tolong sampaikan maklumat ini pada PM. Terima kasih.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Apa perasaan Hishamuddin Tun Hussein yg selama ini sering diwar2 sebagai layak ganti Najib.

Berapa lama beliau boleh pendam perasaan?

Ada beberapa pilihan untuk Muhyiddin.

Pertama tiru macam Musa Hitam. Muda2 lagi sudah bersara drpd politik. Tiada fighting spirit. Pentingkan diri sendiri sahaja setelah duit tak habis makan.

Kedua tiru macam Ghafar Baba yg bernasib baik jadi TPM kerana TDM tiada pilihan lain dalam menghadapi tentangan regu Ku Li - Musa Hitam. Ghafar masih terhege buat baik pd Mahathir walaupun selepas kena buang.

Ketiga TSMY tunjuk dia ada teloq dan ada niat pertahan rakyat dengan mengembeling gerakan tumbangkan Najib srbagai PM dan presiden UMNO.

Inilah masa beliau nak tunjuk kehebatan beliau berjuang untuk org Melayu sebagai timbalan presiden UMNO yg tak punya jawatan menteri.

Kalau beliau berjaya bererti beliau lebih berhasil berbanding TPM terdahulu termasuk Anwar.

Tapi kalau setakat acah2 je, fahamlah saya beliau ada fail2 dgn polis, SPRM atau LEMBAGA HASIL yg dipegang oleh PM.

Atau dgn Najib akan ada video seks atau drama sodomi 3 pulak. Bab ni RD tenguk je, beliau terus percaya. Dan mungkin RD akan segera menyalahkan pembangkang.

A KADIR JASIN said...

Para pembahas dan pengunjung dihormati,

1. Sekali lagi saya mohon para pembahas agar berhati-hati, menjaga tatatertib, bahasa dan sopan-santun. Tolong jangan buat kenyataan menghasut dan memfitnah, kesat dan lucah.

2. Saya faham ramai yang resah, hampa dan marah, tetapi janganlah sampai hilang akal. Kalau kita menuduh orang lain melakukan keburukan, kita janganlah ikut melakukannya, hatta dalam berbahasa.

3. Blog ini inklusif – untuk semua – tidak kira yang menyokong atau menentang aliran pemikiran kita. Jadi tak perlulah bersembunyi di sebalik tabir anonymous. Banyak ulasan yang menyebelahi Perdana Menteri dihantar dengan pengenalan anonymous yang kita tidak layan dan tidak siarkan dalam blog ini.

4. Kepada pembahas baru, sila ambil maklum kita hanya guna komen yang ada nama. Tidak mengapa nama samaran atau pseudonym.

5. Kalah dan menang penting. Kebenaran penting. Kesejahteraan dan kedaulatan negara penting. Kelangsungan rakyat jelata penting. Tetapi yang lebih penting ialah kita memahami realiti politik demokrasi.

6. Kita tidak berkuasa setiap hari dan masa. Kita berkuasa hanya empat atau lima tahun sekali di peti undi. Kalau hari ini kita berasa kita tersalah memberi mandat, memilih wakil kita hanya mampu menegur tanpa melanggar undang-undang. Untuk membuat pertukaran kita kena tunggu hingga PRU.

7. Ini negara kita. Seburuk mana pun ia, inilah negara bagi majoriti kita. Berapa ramai daripada kita yang ada duit untuk lari atau mahu lari? Jadi kita berusahalah sambil memohon kepada Ilahi agar malapetaka yang bertindih-tindih menimpa kita satu ujian dan bukan balasan.

Wallahuaklam. Terima kasih.

A KADIR JASIN said...

Debaters,

1. Please do not confuse between Mustapha Ong and Omar Ong.

2. Mustapha is a former civil servant who once served in Washington DC.

3. Omar Ong is his son who once was a special officer to Mohd Najib, the head of Ethos Consulting and now a board member of Petronas.

Wassalam. Thank you.

Fendi Ahmad said...

1) Perdana Menteri Mohd. Najib Abdul Razak (Datuk Seri) buat kesilapan besar "memberhentikan" Tan Sri Muhyiddin Yassin daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pendidikan.

2) Ketika imej beliau berada ditahap rendah akibat kegagalan menjawab dan menjelaskan isu 1MDB secara telus, ikhlas dan mudah kepada rakyat, "memberhentikan" Muhyiddin telah MERANAPKAN terus kepercayaan juga keyakinan rakyat secara majoritinya kepada beliau.

3) Sewaktu mula-mula pegang jawatan Perdana Menteri, Najib selalu kata "jangan hanya beritahu apa yang saya suka dengar, beritahu apa yang saya tidak suka dengar juga."

4) Sekarang, Najib telah membuktikan kepada seluruh negara bahawa beliau adalah jenis pemimpin yang hanya mahu dengar yang manis dan indah sahaja. Najib sememangnya sudah seperti CACING KEPANASAN ditahap maksimum.

5) Nasihat kepada semua Menteri dan Timbalan Menteri di bawah Kabinet terbaru Najib - Mudahkan kerja anda dengan hanya menggangguk apa sahaja yang Perdana Menteri kata dan sebut sahaja anda menyokongnya dan semua isu yang wujud adalah fitnah belaka.

6) Muhyiddin adalah anak ulamak. Bapanya Mohd. Yassin Muhammad adalah tokoh agama Islam yang cukup dihormati dan berpengaruh di negeri Johor pada suatu ketika dahulu.

7) Darah Bugis dan Jawa yang bersatu di dalam denyut nadi anak Muar ini tidaklah boleh dipandang sepi oleh Najib dan para penyokong sehidup sematinya seperti Ahmad Zahid Hamidi, Hishamuddin Hussein "si sepupu" dan barisan Menteri Besar / Ketua Menteri "junior" yang ada sekarang ini.

8) Apabila Muhyiddin bersuara secara terus terang pada Ahad malam (26 Julai) di majlis UMNO Cheras bermakna beliau sebagai ahli politik cukup senior sudah membuat satu percaturan TERANCANG yang merupakan satu tembakan padu dengan "skrip" telah dilatih terlebih dahulu.

9) Dalam istilah kewangan, Muhyiddin semestinya sudah membuat satu percaturan "CALCULATED RISKS." Mudah kata, Muhyiddin yang dilantik sebagai Menteri Besar Johor sebelum mencecah usia 40 tahun di era awal pemerintahan Dr. Mahathir Mohammad (1980an) sebagai Perdana Menteri telah mengambil kira dan menimbang untung juga rugi RISIKO dan seterusnya FAEDAH yang akan didapatinya.

10) Permainan baru bermula ! Muhyiddin masih Timbalan Presiden UMNO. Najib tidak boleh "memberhentikan" Muhyiddin daripada jawatan nombor dua UMNO itu kerana ianya dipilih melalui hak undian ahli UMNO. Walau Ahmad Zahid sudah jadi Timbalan Perdana Menteri buat masa ini, jika Najib "tersungkur" daripada jawatan Perdana Menteri, maka Muhyiddin akan menjadi ketua UMNO sekaligus menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke 7. Besar kemungkinan Ahmad Zahid akan jadi Timbalan Perdana Menteri paling singkat dalam sejarah Malaysia.

www.neba2020.blogspot.com

jumbeaux said...

Salam Datuk

What the PM did yesterday, while legal, are sadly not ethical. Moves to save his power instead of what is best for the people. What wrong had any of the incumbents done in their job that merits their dismissal? And I wonder if any of the new ministers are actually the best for the area that they are now heading. If not, then the people will again be on the losing end.

Looking at it the other way, this is a sign of desperation. He's turned from someone that was always popularity conscious to someone reckless in his actions. With the absolute power, Malaysians should be worried about what he will do next.

Umar Abdul Aziz said...

Shasa.

Kena adil?

Pd Najib je?

Apa hal adil pd rakyat?

Nak tunggu brp lama . Lagi 10 tahun?

Atau nak tunggu anak Najib pulak ambil alih jawatan PM.

Dah agak lama tak baca komen2 cop ayam.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr Zalman A.

Dah dua tiga minggu ni saya perhatikan komen sdr sangat mantap dan masuk akal.

Tolong jangan teruskan demi perangi maksiat bukan setakat Najib.

bogeyman said...

Salam DAKJ,

I find the chances for Najib to give way voluntarily for his DPM to take over his position temporarily or permanently is as good as zero or "0"... As Najib knows relinquishing his position is as good as seeing him DEAD or simply go to jail....

I think any crook, con artist or bandit or even magician in the world would envy of what Najib has accomplished...Wow with unprecedented power he possess and the sheer size of loot that he is able to make it disappear and able to say NOTHING....THAT is Awesome and Out of this world....As the Malay and Chinese say: "Tabik Spring pada Sifu"

wara said...

Datuk. Anything to stop the majlis tertinggi from sacking tsmy for activities detrimental to the party? They only need one ball carrier to cadang and the rest of the herd will setuju.

albi said...

I have grave fears dato on this latest development for I believe that it is sunnatullah - inevitable law of nature , that once yang bathil disanjung, yang haq di buang dan dicemuh, then just wait, destruction will certainly come. The sacking of TYMY for voicing out what is right, for the good of the rakyat and for the country, is exactly that. This is not the same as the sacking of Anwar. He was a confirmed peliwat. Thus the country survived the financial turmoil of 1998. This is the total opposite. I am afraid that the inevitable law of sunnatullah will happen. Unless unmo leadership comes to its senses and reverses course, destruction will certainly come. It is to me the biggest sign that UMNO is coming to an end. How sad, how very sad.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Saya setuju dengan komen Dato', rakyat hanya berkuasa empat atau lima tahun sekali. Kalau tersalah pilih maka terima sahajalah.

Orang yang berkuasa sekarang ini adalah kerana rakyat yang berikan kuasa.

TS Muhyidin adalah seorang ahli politik yang agak senior, setahu saya lebih senior dari Najib.

Saya yakin beliau tahu apa tindakan lanjut yang patut beliau lakukan samada untuk UMNO atau negara.

Saya sangat setuju dengan Dato, perhatian patut ditujukan kepada Gani Patael. Kenapa beliau diberhentikan sedangkan beliau tidak tahu menahu. Beliau adalah antara orang yang paling penting dalam penyiasatan 1MDB.

Nur Jazlan sekarang keluar dari PAC dan siasatan 1MDB terpaksa ditangguhkan.

Mereka mengatakan, rakyat perlu menunggu keputusan siasatan 1MDB tetapi anggota-anggota yang penting dalam 1MDB telah bertukar atau ditukar.

Bagaimana dengan kredibiliti hasil siasatan 1MDB, adakah ianya bebas dan telus?

Muhamad Othman said...

Assalam DAKJ,

Saya cuma ahli UMNO biasa; mendaftar sebagai ahli UMNO pada tahun 1998 ketika kes DSAI sedang mengelegak panas tanpa dilobi oleh sesiapa pun orang kuat UMNO; rela hati. Tetapi saya mula mengundi di tiap PRU tanpa gagal sejak 1995 (klu silap sila betulkan, tahun 1990 tak sempat , blum cukup umur)) sehinggalah PRU yang lepas. Bekerja di Selangor dan balik mengundi di Melaka, lebih tepat di Parlimen dahulu Datok Abu Seman (orang kampung saya). Sekarang dipegang oleh Mas Ermiyati (Timb menteri baru, saya setiap 2mgu akan pulang kekampung melawat orang tua yang masih ada dikampung dan akan mnum pagi digerai, bernama Gerai Omakden; yang dioperasi oleh sukusakat Mas Ermiyati mnurut cerita org tua; perbetul klu sya salah). Manakala ADUN di kampung sya (Kg Paya Rumput, Masjid Tanah Melaka) dipegang oleh YB Amir, org kampung sebelah; kg Lekuk (Ayah sya memanggil beliau tanpa nma gelaran YB or Datuk..Amir je).

Seperti sya katakan diawal tadi; tidak pernah pun sekali saya, kedua ibu bapa dan ahli keluarga gagal mengundi, dan datuk tentu faham parti yg saya sekeluarga undi.

Tetapi sejak akhir2 ini telah timbul seperti satu kehilangan kepercayaan pada Ketua pada parti yang memerintah oleh saya sekeluarga. Timbul satu kebencian; yg membawa kepada akibat seperti berikut dimana saya sekeluarga telah bertekad; SAY NO TO BN!' selagi diketuai oleh ketua yang bernama NAJIB RAZAK. Untuk pengetahuan datuk, jumlah ahli yang layak mengundi dalam keluarga say termasuk abang/adik ipar adalah 16 org. Itu adalah jumlah UNDI yang sudah tentu hilang dikawasan saya mengundi; dikawasan lain bagaimana?

Sebabnye adalah isu2 terbaru yang mana beliau pada pendapat saya telahh GAGAL samasekali menjawab secara tuntas persoalan tersebut. Ditambah pula dengan tindakan terbaru PM pada 28 July 2015. Ditokok tambah pula oleh isu2 yang dimainkan oleh pihak TV3 terutamanya yg cuba melanyak Tun Mahathir semahu-mahunya dengan mempamerkan muka2 yang pada saya tak "hensem" untuk dipercayai logik dan motifnya.

Muhamad Othman

Muhamad Othman said...
This comment has been removed by a blog administrator.
RD. said...

Untuk pencerahan supaya tidak terpedaya dengan hasutan licik troll yang kerap memutar-belit fakta, saya nyatakan kebenaran berikut:-

1. Mustahil Muhyiddin boleh tiru Musa Hitam. Muhyiddin sudah agak tua. Musa melepaskan (resign) jawatan TPM, bukan bersara muda. Musa dinasihat letak-jawatan kerana tidak setuju dengan dasar yang dilaksanakan Dr.M, terutama dasar pandang ke Timur. Musa lebih pandang tinggi pada Omputih. Ada atau tiada fighting spirit, pentingkan diri sendiri atau tidak, kita tidak mungkin tahu. Yang pasti, semua ahli politik, baik dari kerajaan atau Pembangkang, mengaku diri mereka sebagai pembela dan perjuang kesejahteraan/kebajikan RAKYAT. Kesemua mereka menerima imbuhan yang lumayan dan ramai juga yang kaya-raya. Ada yang punyai harta bertimbun-timbun dan ada juga yang beristeri, lebih dari satu.

2. Ghafar Baba bukan 'dibuang' dari jawatan TPM. Sebenarnya beliau tewas jawatan Timbalan Presiden UMNO kepada Anwar Ibrahim. Raja Petra Kamarudin pernah bongkar bagaimana Anwar mengunakan WANG untuk menyingkir Ghafar Baba pada 1993. Ini sudah menjadi pengetahuan umum.

3. Video sex pada 2011 (dengan pelacur bersama bekas TPM) bukan berupa fitnah. Itulah hakikat sebenar tabiat beliau yang ketagih atau gila sex. Pada 1997, dalam persidangan di Parliament, Karpal Singh dan Mat Sabu telah mengemparkan tanahair dengan menuduh TPM kita seorang peliwat. Pada 1999, bekas TPM itu dipecat kerana salah-guna kuasa (mengarah Polis untuk menangkap Ummi Hafilda yang menulis surat mengenai salahlaku sexual beliau) dan pada masa yang sama, beliau juga menghadapi tuduhan liwat. Dijatuhi hukuman penjara 9 tahun dan dibebaskan awal pada 2004 apabila mahkamah ketepikan sabitan liwat. Pada 2008, beliau sekali lagi berhadapan tuduhan liwat apabila pembantu peribadinya membuat laporan Polis. Akibatnya, sekali lagi beliau dipenjarakan selama 5 tahun dan hilang kelayakan sebagai Ahli Parliament.
Itulah kronology seorang ahli politik di sebuah Negara Islam seperti Malaysia. Kalau di Negara Kafir, hanya dengan gossip 'love-affair', carrier politik sesaorang akan musnah sekelip-mata. Mendiang Lee Kuan Yew lebih drastic. Beliau pernah memecat anggota kabinetnya yang berkawin-dua, hanya untuk mengelak persepsi tidak elok dari pada Rakyat.

Nick Bagan said...

Assalamualaikum Datuk Scribe dan Salam Sejahtera...

1. Saya ingatkan tanya dan tegur saja yang tak boleh tapi rupa-rupanya TSMY minta penjelasan minta ditunjukkan yang mana salah dan yang mana betul pun tak boleh - BERSALAH.

2. Kalau minta 'kebenaran' kita semua pun dah tahu dari awal lagi PM, 1MDB dan penyokong mereka tak pernah pun bagi melainkan hanya manafikan saja. Itu pun penafian yang tidak jelas samada 'betul' atau 'tidak' samada 'ada' atau 'tidak' dan kita terus terusan diminta menunggu - SAMPAI BILA ?

3. Dalam tempoh 22 tahun TDM jadi PM walaupun ada keburukannya, tapi prestasi PM Najib dalam tempoh cuma 6 tahun saja dah PUN mengalahkan TDM. PM Najib tanpa segan silu tanpa sedikit pun rasa takut atau tanpa endahkan perasaan rakyat teramai telah pun bertindak yang bagi saya dengan agak terdesak dan juga kegelojohan yang bakal memakan diri sendiri.

4. Mungkin PM Najib dah tiada pilihan lain lagi akibat terdesak maka terpaksalah dia keluarkan kesemua 'jurus batin' Pahlawan Bugis yang ada di dadanya..

5. TDM menangis di PWTC dapat tambahan simpati tetapi tindakan PM Najib pula semakin dibenci.

6. Kalau Peguam Negara, ketua SB dan anggota PAC yang sedang menyiasat pun dilucutkan jawatannya secara paksa atau terpaksa ( anggota PAC yang dilantik jadi Menteri / Timbalan Menteri otomatik hilang jawatan PAC ) maka kita tahulah sudah apa hasil siasatannya nanti tanpa perlu pun kita tunggu hasil akhir siasatan tersebut.

7. Hari yang malang buat rakyat Malaysia kerana meminta PM baru tetapi yang dapat hanyalah TPM baru saja. Tetapi yang pasti hari yang MALANG kepada yang melakukan onar pasti akan datang jua satu hari nanti.

8. Saya sendiri dah tak tahu nak tulis apa lagi untuk cukupkan 10 point seperti biasa. Jadi biarlah saya berhenti disini dulu buat kali ini.

Sekian terima kasih

Abu Syahmi said...

Political world is so cruel. He and three Tun and couple of other Tan Sri tried to pull off a coup d’etat and failed. And when you launch a coup d’etat and fail this is what happens — you get sent to the guillotine.Got it?

Mustapha Ong said...

Thank you DAKJ for your clarifications, etc.

I have been in politics behind the scene for so long since 1965 from my Pontian days. I am used to those senseless comments about me and I have seldom retaliate. Their comments and rude remarks does not affect my integrity as I only fear God. As a case in point, I was conveniently implicated by certain people as Mahathir's man to bring down Anwar Ibrahim caused by his sexual scandals. Nothing has affected me to those who had implicated me blindly, but they have to pay for their sins, including my friend Anwar Ibrahim. Do I really care or concerned about this dirty and foolish remarks? I don't and it does bother me and my family at all. We are answerable Allah and nobody else. For the record, I have not enrich myself though I have the privilege to walk along the corridor of power. This is my honour as a person and playing politics behind the scene. Although,I have supported Najib and campaigned for others in the PRU13 in Gelang Patah, I have never asked for any political favours from any of our PMs, including Tun Mahathir, Pak Lah and now DS Najib!

hazleezaiton@yahoo.com said...

Salam dato,

(Repost,kalau dato izinkan).


The better or the worse new members of the cabinet?


The warrior forgets to change the skipper of the ship.


The warrior thinks the generals will win him the war, but the bugis

warrior has lead his prior generals in consequentive battles so far,

and they have delivered him big, big time defeats.



To win a war for the warrior,the generals need to win many battles.



Which of the generals have the skill to stop the ringgit's rot,the KLSE's rot,
the `domestic income and lifestyles rot', the likelihood of increase tax/GST,
the likelihood of poorer GDP and etc?.



WHICH OF THEM know that the present `ship' is navigated to the land of LOWER and low domestic consumptions and lower and low export incomes as well as increasing import prices and expenses?



The skipper is on both eyepadding to protect him from the scorching heat,and he is on headphone connected the apple polishers sounds of music, and he is a veteran in seasick.....the ship is in a huge hurricane, nearing the bull eye, and it sails without hurricane-lamp, and without hurricane-deck.



AND THEY ALL DO NOT KNOW...,and they all not in the know,and they all do not want to know..



Just be a loyal generals to the warrior.


Everybody dream to be a warrior, to have a ship with generals of their own!.


BUT, why all these generals have to follow the warrior battlings with the peoples of the same nation?.

ARE THEY ALL SOBER AND SANE?



Abu Bakar Ab Rahman

bulan said...

Dato' yang mulia.

Suatu ketika dulu, penyakit deman kapatalis yang amat berbahaya telah dihingapi ketua pemimpin pembangkang. Pengikut-pengikutnya menafikan sekeras-kerasnya dan mengatakan semuanya adalah konspirasi UMNO.

Kemudian mereka mula menyerang dan membuat bermacam fitnah dan bida'a serta tuduhan yang lansung tidak ada kena mengena dengan kerajaan malah tidak boleh diterima dek akal.

Pengikutnya juga mula memperalatkan ugama demi melindongi ketuanya tanpa menyedari penyakit ketua mereka semakin terok dan parah dari masa ke masa.

Dengan membiarkan penyakit jiwa dan napsu tanpa diubati, Penyakit ini mula merebak dan berjangkit kejiwa-jiwa keluarga Malaysia termasuk ketua pemimpin negara hari ini.

Pengikut-pengikutnya mengunakan tektik yang sama yang digunakan oleh ketua pembangkang. Semuanya konspirasi. Ada niat jahat dan kejam untuk menjatuhkan dirinya.

Bagi mereka yang cuba untuk menyelamatkannya kena faham sedikit, ini adalah kerja yang sukar kerana ia memerlukan operasi secara besar-bersaran. Tak tahulah sama ada yang kena mengena ini dapat hidup atau pencen selama lamanya seperti yang menimpa Tuan pembangkang.

Aduhai Malaysia.

Praxis said...

Yes we have a duty to be optimistic and keep up the struggle for the truth, particlularly after being exposed to some world class governance and what it entails.

We all have a duty to act according to the whole truth, not the ones dictated by our partisan or local loyalties.

Daniel Noor said...

As I look at it, Najib draws his strength from Kak Ros. Block Kak Ros..Najib mati kutu. Hope I am right.

This is the modern Samson and Delilah. Rambut dah kena potong hingga jd botak dan penuh uban.

A KADIR JASIN said...

1. Debater Wara said "Datuk. Anything to stop the majlis tertinggi from sacking tsmy for activities detrimental to the party? They only need one ball carrier to cadang and the rest of the herd will setuju."

2. Nothing, except the will of Allah.

3. The Umno Supreme Council has become the exclusive domain of its President. Umno members, the Malays and Malaysians are excluded. This is about PM's survival.

4. He reshuffled the Cabinet - the ringgit and the Bursa continue to tumble. The government can no longer support the ringgit. It is in free fall.

5. All critics of 1MDB had been co-opted into the cabibet or, at the least made deputy ministers.

6. The PM is right on one thing - CASH IS KING!

7. But the price Umno has to pay is the Supreme Council sacks Muhyiddin is very high.

Wallahuaklam. Thank you.

hidup melayu said...

Syabas RD...pencerahan dan pembetulan fakta yang wajar terhadap lontaran lemah dan tidak tepat hasil lontaran 'Troll'.

'Troll' in ada agenda lain dan perlu pemantauan.

Lihat sahaja...Dato pun kena betulkan tuduhan dia pada Ong yang lain.

Troll ini kuat kelentong...isi kosong cuma kerana mahu mencapai objektif dia agar pembahas2 menyokong Pembakang terutama PKR atau banduan.

Kena selalu berjaga2 dgn komen atau natijah beliau.

Umar Abdul Aziz said...

Maaf.... maksud saya tolong teruskan.

Terima kasih.

MOKHTAR said...

Salam Datuk,

PAC kaput, Task Force pun kaput, interim AG's report not for public view, masih mau menunggu sampai siasatan siap? untuk apa? ..he is a smart ass..

Umar Abdul Aziz said...

RD.

Sila ulang2 cerita pasal video sex tu.

Maklumlah Melayu kan ramai senang percaya.

Dan hakim2 kita pun bebas dan adil belaka.

Tiada sebab Melayu ada otak udang macam RD tak percaya.

Kalau RD tak tulis takut tak dpt bayaran pulak.

Umar Abdul Aziz said...

Kalau Mustapha tak harap atau minta balasan bererti mereka mungkin beri suka rela la tu.

Betul ke Mustapha ada intergriti? Takut pd Tuhan.

Tuhan mana?

Ada orang anggap tuhan dia adalah harta, wang atau pangkat.

Kalau tuhan kita adalah Allah kita mesti kutuk perbuatan curi wang rakyat dalam IMDB. Dan perbuatan Najib marah kpd yg kritik beliau berkaitan perkara yg sama.

Ramai org terutama penyokong maksiat, selalu cakap tak serupa bikin.

Kita nak bukti Mustapha.

Bukan puji diri sendiri.

Awak tu dah berumur sangat lanjut.

Buat yg benar je la.

A KADIR JASIN said...

1MDBhipokrit


1.Saya sering berkata, serahkan negara ini kepada generasi muda. Berikan peluang kepada mereka menentukan hala tuju negara.

2.Saya masih berpegang kepada pendapat itu cuma saya khuatir orang muda macam mana yang akan tampil mempelopori gerakan itu.

3. Maaf cakap kalau saya kata, bukan generasi muda seperti yang ada dalam Umno/BN sekarang. Terlalu ramai yang hipokrit, bermuka-muka, gila kuasa dan mabuk harta.

4. Berikutan pemecatan Muhyiddin, saya menghantar SMS berikut kepada dua YB pelapis Umno yang sangat kritikal terhadap Mohd Najib dalam skandal 1MDB: “Melayu itu gabungan budi dan iman. Tetapi ke mana perginya Melayu budiman?”

5. Seorang anggota PAC dan seorang lagi ahli Majlis Tertinggi. Seorang jawab seorang tidak. Yang menjawab berkata: “I m wt u sir.” (Saya bersamamu tuan.)

5. Saya jawab: “You are not with me. You are with the power. I am with the rakyat seeking truth and justice. You are with the power and money. Salam. Tk.” (Anda tidak dengan saya. Anda bersana (yang) berkuasa. Saya bersama rakyat jelata mencari kebenaran dan keadilan. Anda dengan kuasa dan wang. Salam. Tk.”)

6. Dia membalas: “Even though I m now wt the power but I always hold to the principle that no one can run away if they commit wrong doing. I always pray Allah SWT lahirkan lebih ramai pemimpin yg bertanggungjawab untuk menjaga agama bangsa n negara. I hope u will coninue as my friend n big brother. Salam.”

7. I said: “As a muslim, I cannot foresake my muslim brother. But for nowI have nothing to offer you. Tq.”

8. Saudara seagama saya itu seorang usahawan korporat yang berjaya dan sekarang dilantik timbalan menteri. Saudara seagama yang tidak menjawab itu adalah anggota PAC tapi tidak diberikan jawatan dalam rombakan.

9. Saya juga menghantar SMS yang sama kepada seorang menteri veteran. Beliau memanggil saya. Saya kata, saya akan terus berkawan dengan beliau dalam kapasiti beliau sebagai anak ibu dan ayahnya.

Wallahuaklam. Terima kasih.

Umar Abdul Aziz said...

hidup melayu.

Lebih baik tukar je nama ni kpd memampuskan Melayu.

Cuba tunjuk kat saya bukti Dakj tujukan pembetulan ong tu pd sy.

Cop ayam jugak

suhaimi said...

Assalam Dakj.
Saya setuju sgt dng poin 3 datuk. Dah lama sebenarnya saya berpandangan begitu.
Timb Menteri @ usahawan korporat @ saudara seIslam tu sebenarnya memiliki selemah-lemah. Tiada tindakan melalui tangan dan mulut apabila berhadapan dng kemungkaran, hanya dng hatinya saja. Dia sebenarnya terlalu jauh utk menjadi seorg pemimpin, bukan saja utk Umno tapi juga utk org Melayu Islam seluruhnya.

Bekas ahli Umno Lama Bhg Segamat, Johor (zaman Musa Hitam)

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Apakah Msia ini sedang menuju kehancuran?

Apakah orang Melayu ni satu bangsa yg bakal pupus kerana dilaknat Allah?

Adakah kaum Melayu ni dah tak dapat bezakan antara yg betul dgn yg salah?

Tidakkah sesekali Dakj ada perasaan mau give up bila lihat Melayu terus pilih untuk layu?

Cina boleh pindah ke China kalau terpaksa.

India boleh lari ke India kalau terpaksa.

Ini adalah fakta macam yahudi serata dunia diterima pulang ke Israil.

Melayu bawah UMNO nak pindah ke mana?

Terutama bila ketua mereka tak boleh dikritik.

Othaman Ahmad said...

It's a mind blowing fact that Rosmah is mightier than Najib and Zahid for the removal of Mahyudin, Shafiee Afdal. All these men are nothing by virtue that they can't even lift their balls without the help of the little sparrow. In contrast, Rosmah without any assistance, she's enable to lift & remove both Gunung Ledang & Gunung Kinabalu.

A KADIR JASIN said...

1. Sdr UAA, pembegulan yang pembahas Mustapa Ong maksudkan ialah permintaan saya agar jangan keliru antara Mustapa Ong (ayah) dan Omar Ong (anak).

2. Berkenaan Umno pula, saya perhatikan kejayaan Mohd Najib menanjangkan hayat politiknya dengan menamatkan perkhidmatan Peguam Negara dan menyingkirkan Muhyiddin dan Shafie Apdal telah mula membebankan parti itu.

3. Akar umbi Umno dalam dilema kerana bahagian membatalkan jemputan kepada Muhyiddin dan Shafie untuk merasmikan mesyuarat.

4. Urusan biasa/routine parti tertanggu/tertangguh kerana Mohd Najib takut isu pemecatan Muhyiddin dan Shafie menjadi perkara-perkara berbangkit. Mesyuarat MT Jumaat ini telah dibatalkan. Mesyuarat pengurusan yang sepatutnya dipengerusikan oleh Muhyiddin dibatalkan. Majlis taklimat Presiden dibatalkan.

5. Umno semakin eksklusif kepada Presiden dan orang-orangnya. Jentera parti dan hak demokrasi ahli akar umbi semakin disekat demi menjaga kedudukan Presiden.

Wallahuaklam. Terima kasih.

joe black said...

Dato'

Memandang akan kejadian yang telah berlaku beberapa hari ini, ianya memberi gambaran yang "Surreal"...

Malaysia is morphing into a Dictatorship Nation.

Jika ianya akan memberi kebaikan kepada rakyat, yaitu mengurangkan keperitan sara hidup dan kemiskinan so be it. Tetapi jika ianya cuma menghasilkan "Business as Usual" maka rakyat patut membantah secara tegas atas perubahan yang bakal merosakkan negara.

Najib Razak is an "event" that will come to pass...All things are really processes, never things in themselves. In the momentary validity of 1MDB, it can be engaged but not clung to. Najib's Razak's Deluded Mind caused him to cling to 1MDB and claim ownership of it and doesn't want to let it go, even elevating it above all else at the expense of his party and Nation. No reason is good enough for such an act and the Laws of Causation will see to that.

joe black said...

Sdr Mustapha Ong,

It must be difficult for you to comprehend how Malaysians can despise Najib Razak who has showered you with such luxuries during your tenure overseas representing his Government. Life that you enjoyed in US and Elsewhere has imbued Najib with infalliability and all his surrounding entourage of half past six ministers including yourself cannot be wrong. And please stop naming god in your tirade for he is all knowing and should not be fouled by hypocrites....

Umar Abdul Aziz said...

Terima kasih Datuk.

Tapi telah merujuk kpd Mustapha Ong.

Org yg betul.

Saya tak merujuk Omar Ong atau Ong yg lain.

sim _1m said...

Tiada apa lagi yang boleh dibuat untuk membetulkan keadaan yang tidak betul dalam negara sekarang. Kepada Allah jua kita berdoa dan berserah semoga dihadirkan seorang pemimpin islam yang betul betul akan membela agama bangsa dan negara. InsyaAllah.

RAWA LANUN-BAHASA said...

The Scribe
Salaams

Alhamdulillah.
Sekarang Muhyiddin boleh berusaha gigih bersama-sama Dr Mahathir dan peminat beliau mengatasi cabaran yang menghalangi dari mereka menjadi rakyat yang berWawasan2020. Cabaran moral dan akhlaq terpuji.

Kalau Muhyiddin pandai bawa diri, UMNO sekarang mempunyai pilihan untuk calon Presiden Baru mereka. Siapakah gandingan beliau?
Bolehkah Zahid Hamidi bertahan?

Kita yang tak pandai nak juga tahu kalau jalan kes 1MBD lebih kurang sama dengan kes pembunuhan Altantuya dan isu WSJ tak kemana, apakah peranan Dr Mahathir dalam menurunkan Najib dari takhta Presiden UMNO?

PRU14 lambat lagi - 2018; dan kita hnaya risau bagaimana terkesannya prestasi pertumbuhan pasaran hartanah di negara kita bila China hadapi masaalah pertumbuhan ekonomi yang perlahan?

Salam Hormat.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Poin no 5 Dakj tu paling benar.

Semua kekuasaan tertumpu kpd presiden sebab beliau juga PM yg punya kuasa diktator.

Persoalannya kenapa Melayu suka sangat sokong diktator.

Kesian Muhyiddin.

Kalau dulu bila Anwar kena buang beribu ribu org termasuk Melayu turun ke jalan berdemo.

Najib bijak.

Dia dah baca. Pengaruh Muhyiddin tak sekuat mana. Tak spt pengaruh Anwar.

Sekarang musuh beliau cuma TDM

Tapi sebagai rakyat saya sedih. Mengenangkan entah berapa billion lagi wang rakyat nak lesap.

mad said...

aduhai sasha kenapalah kau lahir ke dunia ini

hidup melayu said...

Oooh pedasnya cili....

Ada orang terasa bahang...kerana makan cili.

Cili memang pedas....kalau tidak mahu rasa bahangnya atau takut....jangan makan.

ORANGUTAN PENANG said...

Tok TOK,

Depa dah masuk perangkap Tok..Bijak bijak.

Dyan said...

Kalau di tanya saya..setiap kali org2 UMNO minta rakyat mendukung dan mengundi UMNO/BN..bg setiap pangkah itu ialah pangkah utk Rosmah sebenar nya...BKN utk Najib. Najib itu seperti mannequin di depan kedai..si Queen itu yg jd dalang nya.

Dan skrg saya lg byk kawatir kerana ada juga dalang Australia..dalang Spore..dalang England..dalang USA..dan mungkin dalang Thailand. Mungkin tahun depan kita kena hantar bunga emas lg ke Siam nih.

ORANGUTAN PENANG said...

Musthapha

IT WAS A CALCULATED MOVE by Muhy..Najib took the bait.

Melayu Bersatu said...

Salam DAKJ,

Tidak bolehkah para MP yang tidak bersetuju dengan PM Najib untuk melakukan undi tidak percaya?

Dan seeloknya jika MP yang datang dari BN menjadi MP bebas. Jika ini dilakukan tatkala BN hanya mempunyai majoriti mudah, maka tidak mustahil PM akan tersingkir.

Hanya pandangan saya sahaja.

Terima Kasih.

albi said...

Menara Bukit Aman terbakar. Ada komplot nak hapuskan dokumen dokumen penting ke?

budak jawa said...

Assalamualaikum DAKJ,

Dah lama tak komen tentang masalah negara kerana meluat dengan alasan dan tindak tanduk kepimpinan negara mutakhir ini. tapi tidak tertahan rasanya untuk meninggalkan komen dengan perkembangan terkini.

DAKJ,

Geli pula hati apabila ada yang kata takde alasan Muhyidin tak tahu pasal 1MDB sebab telah diberikan fact sheet 1MDB. Kita perlu faham bahawa fact sheet atau fact SHIT tersebut hanya dikemukakan kepada kabinet selepas timbul masalah dan dibongkar di khalayak ramai.

Masalahnya, apa yang dimaksudkan Muhyidin adalah beliau tidak tahu menahu berkenaan 1MDB dan operasinya kerana tiada kertas dasar dibentangkan semasa hendak menubuhkan 1MDB dan justifikasi penubuhannya. Saya percaya tidak juga dibentangkan kepada kabinet semasa 1MDB membuat pinjaman sehingga berbilion ringgit, malah juga pembelian IPP dan tanah di Pulau Pinang.

Sekiranya penubuhan 1MDB, dasar dan perancangan operasinya dibentangkan kepada kabinet untuk kelulusan, sudah tentulah kita boleh mempertanggungjawabkan masalah 1MDB kepada keseluruhan barisan kabinet.

Namun, ianya tidak sebegitu. Kabinet tidak terlibat dalam penubuhan, dasar dan perancangan operasi 1MDB. malah saya percaya tiada laporan berkenaan 1MDB dibentangkan kepada kabinet sebelum daripada fact SHIT tersebut. Sebab itulah tiada seorang pun menteri kabinet yang dapat menerangkan tentang 1MDB dengan jelas. tidak ahmad husni, tidak rahman dahalan tidak juga salleh said atau sesiapa sahaja kecuali najib.

wajarlah ucapan muhyidin yang mengatakan dia tidak tahu nak jawab macamana berkenaan isu 1MDB ini kerana ketidakterlibatan kabinet sebelum daripada timbulnya masalah 1MDB kepada umum. wajar juga soalan beliau kepada perwakilan samada mereka tahu tentang 1MDB atau tidak. jadi bagaimana hendak menyokong perkara yang kita tidak tahu.

samada ahli kabinet yang menyokong najib adalah mereka yang pandai atau mereka orang yang memandai-mandai untuk menjaga kepentingan diri dan tidak menghiraukan kebenaran.

walaupun pada awalnya, saya boleh menerima sekiranya ahli kabinet tidak dipertanggungjawabkan berkenaan isu 1MDB, namun selepas pembongkaran, semua ahli kabinet yang masih bersama dengan najib hendaklah dipertanggungjawabkan bersama-sama najib dalam isu 1MDB kerana bersekongkol menyebabkan negara terbeban dengan hutang yang banyak melalui urusniaga yang rendah urustadbirnya dan dijalankan secara yang menimbulkan keraguan (harga yang melampau tinggi dan urusniaga yang tidak jelas). malah, ahli majlis tertinggi dan LAIN-LAIN PIHAK yang menyokong najib dalam isu 1MDB perlulah memikul tanggungjawab yang sama.

Suka atau tidak,

budak jawa said...



Suka atau tidak, semua tahu 1MDB adalah syarikat yang bermasalah, kenapa bermasalah, itulah soalan yang ditanya oleh orang ramai dan masih tidak mendapat jawapan yang memuaskan sebaliknya hanya dolak-dalik. sungguh memalukan dan memualkan. Sehingga kini rakyat masih ternanti2 jawapan berkenaan 1MDB yang kononnya akan terjawab setelah audit dan siasatan oleh PAC selesai dijalankan. Yang sedihnya, siasatan ini berjalan sedangkan orang yang terlibat masih memegang jawatan. Malah, siasatan oleh semua pihak dilihat telah diganggu dan dikompromi apabila tidak mendapat kerjasama yang sewajarnya dan berlaku pertukaran pemegang jawatan secara tiba-tiba semasa siasatan masih lagi berjalan. Keadaan ini tidaklah menghairankan walaupun sukar untuk diterima kerana orang yang terlibat masih memegang jawatan dan diberi sokongan pula oleh orang-orang yang tidak ketahuan asas perjuangannya.

pada masa yang sama, saya juga berkongsi kekhuatiran dakj berhubung pemuda yang bagaimanakah yang akan tampil untuk menggantikan pemuda di dalam UMNO. adakah pemuda budiman atau pemuda yang sama jenisnya dengan pemuda di dalam UMNO yang hanya berjuang untuk kuasa dan kepentingan diri berbanding kepentingan agama, bangsa dan negara.

Akhirnya, saya juga rasa terpanggil untuk mengambil sedikit tanggungjawab di atas kemelut yang melanda kerana kelemahan diri saya yang tidak dapat mara ke hadapan dan berjuang secara lebih agresif dan terlibat di dalam politik sehingga negara berada dalam kemelut pada hari ini. Mudah2an Allah memberkati negara kita dan rakyatNya yang berdiri di atas landasan kebenaran. Saya perlu muhasabah diri atas banyak mesej yang telah DAKJ dan rakan2 sampaikan terutama sekali berkenaan perlunya semua rakyat terutama golongan muda yang ingin melihat negara kita kembali pada landasan yang betul untuk sama-sama memainkan peranan dan menjalankan tanggungjawab masing-masing dan tidak hanya menyalahkan barisan kepimpinan yang ada yang memang jelas diketahui bermasalah dan hanya memegang kuasa atas dasar tiada parti alternatif yang dilihat berkemampuan mengganti kepimpinan semasa untuk menerajui malaysia tercinta yang kaya dengan kepelbagaian bangsa, agama dan budaya. Masa untuk muhasabah diri dan memikirkan apa langkah yang perlu diambil dalam kadar keupayaan sendiri.

Sekian, wallahualam.

budak jawa

olie said...

Semoga semuanya dapat di selesaikan dan malaysia kembali pulih

Daniel Noor said...

If UMNO Supreme Council and MT truly want to save UMNO and get back the Rakyat confidence, then they should Collectively SACK Najib. His existence in UMNO will continue to cause unrest and trouble. They have to be cruel in order to be kind. It is better to sacrifice One in order to continue the journey.

Othaman Ahmad said...

Sekitar tahun 70an, Hollywood mengeluarkan siri tv paling popular, Six Million Dollar Man. Kini TV 3/4 sewel kita juga mengeluarkan saban hari siri 42 Billion Dollar Man. Tapi..tak pasti popular ke tidak? Anda jawab sendiri..!

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Terlalu banyak perkara pelik berlaku dalam sehari dua ni.

Najib kata tunggu hingga siasatan keatas IMDB selesai baru buat komen atau kritik.

Najib sendiri tak sabar2 pecat TPM Muhyidin dan Shafie Afdal sebelum siasatan selesai.

Macam mana siasatan nak selesai jika Arul Kanda boleh elak2 drpd menghadap PAC.

Bagaimana siasatan nak selesai jika Jho Low tak tau berada dimana. Dan Zahid serta polis tiba2 jadi lembab.Bila nak suruh Interpol bantu cari dan tabgkap Jho Low?

Bagaimana siasatan PAC nak selesai bila pengerusi dan 4 anggota PAC dah kena culik atau dirasuah dgn jawatan menteri agar terlucut jawatan mereka diPAC.

Dan anggota PAC berkenaan pun tanpa segan silu tiada bantahan langsung terhadap penculikan dan atau rasuah tersebut.

Orang macam Nur Jazlan dan Reezal Merian jangan lupa Najib boleh buang mereka bila2 masa setelah mereka keluar drpd PAC.

Mereka2 spt ini jangan lagi digelar wakil rakyat. Mereka lebih layak diberi gelaran wakil PM.

Bagaimana siasatan nak selesai jika tiba2 AG Gani Patail pun boleh kena buang.

Kalau menurut saya, jasa Gani kpd PM Msia sejak zaman Mahadhir terlalu besar. ( pahala pd Allah belum tentu)

Itupun masih tak memadai. Penutup kerjayanya kena buang oleh Najib. Mungkin gara2 dah tak taat 110% dalam isu IMDB.

Kalaulah perlembagaan mengatakan AG hanya bokeh dibuang oleh Agong atau parlimen maka barulah menteri takut nak buat banyak dosa pd rakyat.

Ini tidak. Dengan pelbagai skandal kapal selam, pembunuhan Altantuya, IMDB, NPC,:MARA, TABUNGHAJI, FELDA, kes anak menteri pukul pengawal, kes beri kerakyatan ekspres, kes tipu PRU, maka kalau AG kata tiada kes maka semua tutup cerita. Segala penat lelah pegawai polis, SPRM,Kastam, BNM semua jadi sia sia.

Katalah tiba2 Gani jadi berani nak bongkar rahsia kesalahan umat ketua2 UMNOsejak Mahathir beliau mungkin kena hasilkan beberapa buah buku.

Kalau beliau setakat dedah zaman Najib , rasanya beliau akan dikutuk membuat pendedahan terpilih.

Tapi sedangkan Melayu sekolah pun tak mahu percaya inikan pulak Melayu blogger bangang dan Melayu diperbodoh yg ramai diluar sana2

Terbaru kalau ada sesiapa berharap siasatan IMDB akan selesai segara anda sebenarbya memang suka bermimpi atau memang mempunyi hobi untuk suka ditipu.

Kabarnya sek 124 penal code sedang diguna untuk mengugut pasukan task force di BNM dan SPRM.

Hebat betul Najib ni. Hebat apa saya tak berani sebut.

Doa sajalah agar UBN kalah PRU 14.

Terakhir demi masa depan negara dan demi lantik TSMYsebagai PM baru, tak boleh ke 30-40 wakil rakyat UBN istihar tak lagi sokong Najib lalu bergabung dgn wakil PR?

Jason koji said...

Salam Dato..membaca respon Dato terasa sebak dada.Tetapi ada juga rasa marah bila terkenangkan suatu masa dahulu Dato berpeluang membentuk masa depan tetapi Dato amat percaya TDM betul.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Survival Najib pada pandangan saya berkait rapat dengan sokongan di sekelilingnya.

Kalau Najib jatuh maka mereka pun kemungkinan jatuh juga dan ditukar oleh "management baru".

Dalam kepala penyokong Najib, mereka berfikir, kedudukan mereka masih selamat dan peluang untuk menang masih cerah kerana pengundi kampong masih setia dengan UMNO.

Yang menarik adalah di zaman IT sekarang ini, maklumat boleh tersebar dengan begitu meluas.

Steve Jobs yang mencipta "smartphone" , sekarag ini pakcik makcik di kampong pun sudah memiliki smartphone.

Ramai juga orang kampong sudah mula terdedah dengan video yang viral dan mula geleng kepala.

Daniel Noor said...

Assalamualaikum Dato,

Maybe this idea can work to speed up the downfall of Najib.

TSMY and all those sacked by Najib together with UMNO members who does not support and with the Rakyat should do a ' walkabout ' in the city capital as well at all states to show the solidarity adking Najib to step down.

The whole can witness this event and accept that the majority of the Rakyat foes not want Najib anymore.

It will not be effective if only the Opposition that demo.

Also about time the Malays should change their mindset not to be too tolerant if a leader has committed such a heinous crime.

Even in Islam Allah swt forbids the umnah to follow an unjust ruler or leader.

I dont forsee the Raja2 Melayu to intervene to help the rakyat which they claimed to be their subjects.

I will of course be participating.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.
.
Kalau betul akaun peribadi Najib ada menerima wang rm2.63b drpd duit IMDB ,dan kalau betul ahli UMNO khususnya ahli MT masih waras dan bersih atau jujur maka sepatutnya yg kena buang bukan Muhyiddin tetapi Najib.

Tapi di bolehland macam2 ada.

Kalau dulu Mahathir tak pernah buang dan zalim pd Anwar, mungkin sekarang cakap dia orang hormat.

Macam negara kits ni dah di turun bala oleh Allah gara2 ramai Melayu nama je Islam

hidup melayu said...

Troll berhujah lagi..."Lagi2 Mahathir zalim pada Anwar...bla2..."

Simpanlah sayang awak pd Peliwat...tidak perlu nak berkongsi2 dengan pembahas2 disini....buka blog sendiri..."blog sayang peliwat"...jemulah bila topik pasal Najib...nak cerita pasal sokong pada peliwat pula.



Kawanlama said...

Well said Mustapha.....

Kawanlama said...

Yes payback time for TSMY.

Kawanlama said...

Pl compare the first 6 years TDM in office 'Sir, then you can see the right blend of TDM typically mixed colour of his behaviour....jgn ambil 22 tahun ye

Kawanlama said...

Yes Shasha you are most practical person with positive thinking.

Kawanlama said...

Sorry Sir, TSMY is not my suara hati..

Kawanlama said...

Datuk AKJ, para pemimpin muda berjiwa rakyat sudah lama tiada dalam UMNO. TDM tidak boleh cuci tangan kot.

RD. said...

Siapa la yang kebulur mahu seorang yang bergelumang dengan dosa rasuah, salah-guna kuasa dan zina (dua-alam pulak tuh) dilantik sebagai Ketua Negara majority Islam ini. Kata cerdik-pandai Islam; Nabi pun tak mengaku umat. Hanya di Sweden, majority rakyat terima manusia sedemikian jadi ketua. Itu pun baru-baru ini saja dan ramai yang masih tidak setuju. Walau apa agama pun, manusia normal masih pandang jijik perbuatan luar tabii itu. Lihat saja apa yang berlaku di Gereja Barat, terutamanya di US. Inkan pula di Malaysia, lebih-lebih lagi bila sesaorang itu berkuasa dan berpengaruh untuk mengambil kesempatan keatas anak teruna dahi licin.

Dr.M pun dah cerita dalam memoir 'A Doctor in the House', beliau tidak tergamak melantik orang sedemikian sebagai pengantinya. Dia tidak mahu dilaknat Allah dan tidak sanggup menganiaya seluruh Rakyat setelah yakin dengan bukti dan apa yang dilakukan Anwar untuk menutup keaiban sendiri. (Arah Polis untuk tangkap Ummi Hafilda dan paksa tarik-balik surat dan minta maaf). Wanita-wanita yang ber-orgy dengan Anwar pun, Dr.M jumpa untuk kepastian.
Kalau tidak benar, apa yang yang ditulis dalam memoir, mengapa Anwar tidak saman Dr.M? Ini bukan soal Dr.M 'zalim pd Anwar'. Anwar yang zalim diri sendiri, hanya demi melempias nafsu berahi.

Selain Anwar, PR tidak ada orang lain kah untuk dijulang sebagai bakal PM?
Anwar tu bekas ahli UMNO. Azmin Ali (adik atau abang kepada Ummi Hafilda, saya tak pasti) pun bekas ahli UMNO. Oh ya, Ummi Hafilda pun sudah istihar keluar UMNO.
Mohammad Taib, mantan MB Selangor pun bekas ahli UMNO. Khalid Ibrahim, mantan MB Selangor, sebelum Azmin, pun bekas ahli UMNO.

Hebat sunggoh UMNO nih. ABU sana-sini tapi PR tetap mahu seorang yang dipecat dari UMNO sebagai PM. Kalau macam tu, tunggu Najib dipecat dari UMNO, lepas tu suruh dia masok PR dan ramai-ramai angkat semula sebagai PM. Nak tunggu Anwar keluar, lambat lagi.

Umar Abdul Aziz said...

Org bodoh memang tiada hujah masuk akal.

Cerita pasal cili pulak.

Sy mahu bukti. Itu je.

Umar Abdul Aziz said...

Saya setuju sangat dgn pendapat Jason koji.

Akan tetapi kita harus berfikiran positif.

Manusia mana yg tak melakukan kesilapan.

Dakj menurut saya sejak dulu tak le teruk sangat macam Awang Selamat Utusan.

Dakj masih dihormati dengan ramai pengikut. Dan beliau bukan ahli politik pun.

Saya lebih hormat dgn org yg mahu berubah ke arah kebaikan yg diperintah Allah.

Jangan jadi sesetengah org sejak muda golongan kiri hinggalah mati perangai tak berubah.

Demi sesuap nasi agaknya.

Atau memang jenis tiada maruah. Perangai macam ulat tahi.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr yg hidup melayu yg layak dipanggil memampuskan Melayu.

Dah banyak kali saya berhujah kenapa saya anggap Anwar di zalimi.

Saya tergolong org bijak. Saya tamat universiti dan mahu membanding2 bukti antara pihak penentang Anwar atau penyokong Anwar.Bukan setakat terima bulat cakap Mahathir atau penyokongnya.

Peguam2 TI atau Tranparency International iaitu pejuang hak asasi manusia yg mengistihar Anwar sebagai tahanan politik yg dizalimi tentu mempunyai hujah yg kukuh.

Mereka bukan cakap kosong macam Utusan, TV1/3 dan sdr yg secara kebetulan cakap dalam kelas rendah macam jelmaan Kawan Lama dan RD.

Kalau sdr nak pertahan TDM dan atau Najib itu hak sdr.

Asalkan sdr ada hujah yg solid.

Bila dua org tak bagus bergaduh ada pengikut UMNO tetap bersama TDM. Org ni masih ada peluang jadi baik. Sebab dalam melawan Najib , TDM berada dipihak yg jelas benar.

Ada pihak dalam UMNO.....BANYAK JUMLAHNYA......demi kerana habuan, kalau dulu pencinta TDM sekarang tiba2 menjadi musuh.

Kenapa?. Sebab yg berkuasa sekarang bukan TDM. Tapi Najib.

Bagi saya org begini bersifat munafik.

Sdr jangan risau. Org perangai hodoh macam sdr ramai di luar sana.

Kalau TDM bersih macam kain putih, dah tentu beribu ribu org berdemo sokong beliau disamping kutuk Najib yg tak kenang budi bila TDM menentang Najib.

Mana dia org2 yg dulunya bukan main sokong TDM.

Nak kesian pun ada pd org tua tu.

Nak cakap hooray padan muka tak sampai hati pulak.

Sdr tak cermin diri ke. Dakj sendiri tak halang sesiapa menyumbang di blog beliau.

Hanya org bodoh berperangai merajuk macam budak sekolah.

kulop lopaz said...

Cuba membuka apanama ...... masih posting lama ...... ???? JMD sama .. Outsyed .... Sakmangkol .....sama /////

Daniel Noor said...

Salam Dato,

I think thevAG was preparing a draft Warrant of Arrest but somebody found out and infmd the Big Boss. Immediately AG was replaced. Wallahualan

berasiam said...

Assalamualaikum DAKJ,
Sama ada disedari atau tidak, episod yang berlaku sekarang mungkin memecahkan RAHMAN yang kerapkali diperkatakan dan dipercayai oleh sebahagian kita. Najib makin terdesak dan mungkin meletak jawatan sama ada secara rela atau terpaksa sebagai Perdana Menteri. Sebagai Timbalan Presiden Umno, TS Muhyiddin adalah orang yang paling layak dilantik sebagai PM jika Najib meletak jawatan. Secara Perlembagaan, jawatan Timbalan Perdana Menteri tidak wujud. Maka Zahid boleh terus senyum sebagai TPM jika Najib letak jawatan. Apa pun yang berlaku memang PM ke-7 dari Umno perlu dilantik sebelum PRU-14 untuk membatalkan RAHMAN yang dicanang sejak puluhan tahun. Jika Najib terus berdegil, kemungkinan besar RAHMAN menjadi kenyataan.

ORANGUTAN PENANG said...

Tok

Showtime takes a break for now.Kinda like Hindustani movies break in the old days.Najib is still PM.TSMY walked away with pride despite being terminated.

No doubt the Malays are masters in politics.If Chinese have KIASU. Malays have HEMOI.

HEMOI KEEPS US ALIVE AND WELL.FOR NOW THOSE WHO ARE FANS OF ANYTHING BUT UMNO MAY LEAVE THE PANGGUNG OUT OF FRUSTRATIONS..KEH KEH KEH


Umar Abdul Aziz said...

RD.

Hanya org bodoh yg pertahan pemirintah zalim yg zalimi timbalannya.

Hanya org bodoh yg kebulur nak sesuap nasi drpd pemerintah zalim hingga ketepikan soal kebenaran.

RD hanya minat ulang2 soal konon Umi Hafilda bla bla bla . Macamla Umi Hafilda tu saksi suci dari langit.

Dan macamla bertanya pd polis terhadap perkembangan sesuatu kes siasatan dianggap suatu kesalahan besar. Kalau seorang TPM tak ada hak tanya polis kes berkaitan diri sendiri pulak tu, siapa lagi yg boleh.

Tak sangka pulak pendakwa dan polis menyerahkan berita itu kpd pemerintah yg sedang tercari2 kesalahan Anwar ibarat org mengantuk disorong bantal.

Nak tanya RD. Apakah RD tak pernah buat kesalahan?

Apakah tak pernah polis maafkan kesalahan RD? Terutama kalau mereka bersih dan guna kuasa budi bicara?

RD sendiri pun tak sempurna.

RD sibuk dgn memoirs TDM yg sebelah pihak kutuk dan pecat Anwar selepas takut bertanding jawatan presiden UMNO.

RD tidak berminat nak cerita dakwaan ketidakbebasan mahkamah Msia selepas zaman Tun Saleh Abas, Tun Suffian dan Tun Raja Azlan.

Semasa perbicaraan pun TDM banyak buat komen. Ini terang2 menghina mahkamah. Tapi mahkamah seolah2 menikus Dan TDM tak pulak berani hadir ke mahkanah untuk beri keterangan.

Dan dalam kes jenayah semua setuju (kecuali org bodoh) bahawa kalau perbicaraan tu berlaku dinegara maju dah lama mahkamah akan tutup mulut TDM drpd terus berkomentar kerana subjudis dan pasti memanggil beliau sebagai saksi bila diminta oleh pasukan pembela Anwar.

RD sengaja tutup cerita tentang mahkamah buat tak kisah bila pasukan pembela mengadu ada saksi diajar oleh pendakwa dan ada pulak saksi pembela yg tak berani hadir ke mahkamah kerana telah kena ugut malah kena belasah dalam lokap.

RD tak perlulah nak loyar buruk bantu pemerintah zalim.

Tak kira org tu bernama Anwar, Ali, Abu malah RD kalau terang2 dia dizalimi, kita kena tegur yg menzalimi.

Itulah yg membezakan antara majoriti org PAS, DAP dan PKR dgn org UMNO macam RD yg mungkin berkiblatkan duit sahaja.

Terakhir ini ingatan pd RD.

Dalam sejarah, yg kena penjara tu bukan semua bersalah. Ada kalanya mereka sengaja dipenjara oleh penguasa zalim.


RD janganla pura2 tak nampak depan mata kita sendiri bagaimana Allah menghina manusia berdosa yg terlalu banyak pd rakyat di dunia lagi.

Apakah kesudahsn hidup mantan2 org besar spt Mohtar Abdullah, Musa Hasan, Gani Patail dan TDM sendiri.

Giliran RD dan Najib akan tiba.

Beruntunglah org2 yg sempat bertaubat.

Kalau RD tak tau gimana nak bertaubat pergilah belajar dgn mantan2 pembesar UMNO yg tinggalkan parti itu.

Semoga mereka telah pun berhijrah kpd yg lebih baik dan kekal begitu.

Harris H said...

Salam, typo at blog title "Disapper" ;as to disappear. Selamat Hari Raya :)

RD. said...

Kata "tergolong org bijak". Tamat university. Tapi keluar kenyataan bangang, mahu bukti dalam ruangan comment ini? Bukan blog sendiri pulak tuh. Dah la siapa pun tak kenal, kamu siapa. Besar kemungkinan, kamu adalah Troll berbayar atau anasir subversif yang hanya mahu memburuk dan memperlekeh pemerintah bangsa Melayu dengan menggunakan nama Arab-Islam. Pada masa yang sama, gembira melihat orang Melayu/Islam bergaduh dan berbunuhan sesama sendiri.

Bukti DNA air-mani yang dicalit dari lobang jubur mangsa liwat yang dibentang dalam mahkamah, bangang tak percaya.
Bukti video beraksi rakus, menghayun pinggang, membalun China-doll, bangang tak percaya juga. Tapi bila idola saudara berlakon sakit pinggang, pergi Jerman buat rawatan, boleh pula percaya.
Bukti apa lagi yang boleh buat bangang percaya?

Nota:
Dulu Troll pernah cadangkan RD meliwat anak-muda diMahkamah, sebagai bukti bahawa Anwar tidak terdaya berbuat sedemikian keatas seorang anak muda.

Bangang sunggoh pendapat seorang yang mengaku diri bijak dan tamat university. Atau pun, Troll yang bangang ini sengaja mahu mencemarkan nama baik University Malaya. Maklumlah, prestasi sesabuah Universiti, terletak pada quality graduan yang dikeluarkannya.

Tranparency(Transparency) International dan pejuang hak asasi manusia dari barat yang lebih dia percaya. (Tamat Unversity apa, ejaan Omputih pun banyak silap. Cakap omputih, boleh ke?)
NGO, terutamanya dari luar negara, bukan boleh percaya sangat. Mereka hanya akan buat bising jika sesuatu issue itu mendatangkan munafaat dan keuntungan kepada mereka. Jangan harap mereka akan memihak kepada orang Islam. Di Rakhine dan Palestine; Adakah penjuang hak asasi manusia ini sibuk membela mangsa penindasan dan pembunuhan etnic? Di Guantanamo, tahanan yang terdiri dari ramai orang Islam, sudah dibawa ke Mahkamah untuk diadili?

RD. said...

"TDM tak pulak berani hadir ke mahkanah untuk beri keterangan"???????

Boleh ke ikut-suka-hati pergi mahkamah beri keterangan tanpa subpoena atau tiada sesiapa jemput?

Berani ke Anwar jemput Dr.M kemahkamah?
Aaitt....kata dah tak percaya pada PAS dan Haji Hadi. Ahli Politik DAP dan PKR tidak berkiblatkan WANG? Kenyataan ini pelik, amat pelik. Kalau macam tu, mengapa mereka tak derma semua atau sebahagian dari gaji dan elaun kepada rakyat?

Bekas ahli politik UMNO yang 'berhijrah' semua boleh masuk PR dan di ibarat 'Towering Malays atau Top Malays' oleh DAP?
Hebat sunggoh orang UMNO nih bila keluar party atau setelah dipecat. Patut pun Lim Kit Siang pernah mahu berkerjasama dengan Dr.M. untuk menjathunkan kerajaan BN. Kalau begitu, tunggu Najib masuk PR tak lama lagi.

Umar Abdul Aziz said...

Kalau bodoh masih ok

Kalah bodoh sombong macam RD susah nak bawa berdebat.

Buat2 lupa ke. Semasa perbicaraan sodomi 1,;ada beberapa percubaan pasukan pembela nak panggil Mahathir telah di tolak oleh mahkamah.

Buat malu je. Menyorok bawah ketiak mahkamah.

Apalah beza dgn si Najib pun takut hadir berlindung bawah ketiak mahkamah ketika sodomi 2.

RD mesti tiada otak.

Kalau RD ada otak tentu RD faham kalau dimahkamah bebas dibarat mereka tak peduli saksi tu PM atau pun presiden. Demi keadilan kpd pembela maka mahkamah akan panggil sesiapa sahaja.

Bagaimana pun hari Jumaat ni saya nobat RD sebagai penyokong UMNO paling tiada otak. Pintu hatinya dah tertutup drpd buat kebaikan.

Sebab banyak perkara RD tak reti .

RD. said...

Untuk pengetahuan Troll bangang, di Negara Barat, liwat-meliwat antara jantan* dewasa tidak menjadi kesalahan jenayah, kecuali mangsa liwat dibawah umur atau ada unsur-unsur paksaan.
* Saya guna jantan kerana binatang pun tahu lumrah alam apabila mahu melempias nafsu syahwat.

Saya RD, bukan lagi menjadi penyokong UMNO sejak PAU 2013, selepas Mukhriz tewas-tipis pertandingan Naib Presiden. Ketika itu saya sudah hilang keyakinan terhadap pucuk pimpinan UMNO. Orang yang sudah terpalit dengan politik WANG pun di pilih semula ke majlis tertinggi. Malah di angkat sebagai Menteri.

Sekarang saya lebih cenderong menyokong PAS setelah semua parasite telah disingkir dalam Muktamar. Tetapi, apabila terlihat Presiden PAS mula menyokong Najib, kepala saya mula naik 'pening'. Nak sokong GHB, simpang malaikat 44. Nama Gerakan Harapan Baru (New Hope) pun saya dah curiga dan pelik. Siapa yang pilih nama yang hangit berbau Evangelist tu. GBH dibiayai anasir mana pun, masih jadi tanda-tanya. RPK kata, GHB adalah kuda tunggangan DAP. Logik juga kerana kebanyakan ahli politik tertinggi DAP adalah Evangelist.

Saya juga menyokong PERKASA dan ISMA. Jika kedua-dua NGO ini bekerjasama dengan PAS pada PRU14, saya pasti harapan mereka cerah, lebih-lebih lagi jika mereka bertanding di kerusi-kerusi yang diberikan UMNO kepada MCA dan MIC. Pada PRU 14 nanti, amat sukar mana-mana Party dapat majority mudah. Oleh yang demikian PAS punyai 'pemberat' yang kukuh dalam mana 'Pakatan' untuk menubuhkan Kerajaan minority. Party mana yang memerintah Sarawak akan di putuskan tak lama lagi. Oleh itu, Sarawak tidak turut serta berPRU14.

Umar Abdul Aziz said...

RD.

Apa yg RD merapu kesana ke mari ni.

Ada ke saya pernah kata liwat haram di Barat.

Cuba fokus poin to poin yg saya cakap saja.

Memang trademark org akal rendah meraban sana sini. Maklum DBS... dah bangang sombong.

Akhirnya sesat entah kemana mana. Dan tuduh pulak org lain cakap perkara yg org tak pernah cakap.

Sekadar bertanya bila RD nak jawab soalan saya.

" atas dasar apa RD gelar UMNO berwatak sederhana. Sementara PAS dan DAP sdr gelar parti ekstrim"

Umar Abdul Aziz said...

RD.

Ahli UMNO dulu kini dan selamanya.

Tak ramai penjilat UMNO yg ada kekuatan tinggalkan UMNO atas dasar prinsip.

Anwar, Azmin, Saifudin Nasution dah lulus ujian tinggalkan UMNO dan boleh bertahan.

TS Kadir Sheikh Fadzil, TS Mat Taib masih tempoh percobaan.

Ku Li, Shabery Chik dan Ibrahim the katak contoh gagal tinggalkan perangai UMNO.

Kita lihat pulak apa kesudahan TSMY dan DSSA. Kalau mereka terlalu banyak rekod hitam gimana nak berjuang lawan Najib.

Hanya masa menentukan.

Dengan perangai RD yg tak ada guna otak hingga suka terima bulat2 org sebagai peliwat. Buat malu ahli PAS je jika terima org macam RD.

ADUHAI said...

RD,

"Sekarang saya lebih cenderong menyokong PAS setelah semua parasite telah disingkir dalam Muktamar. Tetapi, apabila terlihat Presiden PAS mula menyokong Najib, kepala saya mula naik 'pening'. "....... jangan selalu pening. sebab sekarang pening pun kena GST. hehehehe

RD. said...

Menyokong dan menjadi ahli Party politik adalah 2 perkara berbeza.

Party DAP dan PAS yang amat benci antara mereka satu ketika dahulu. Kedua-duanya membawa pendekatan, permikiran extreme dan bertentangan sekali. DAP mahukan negara secular manakala PAS mahukan Negara Islam. Walaupun begitu, musuh utama mereka adalah UMNO. Jika kita tahu asal-usul mereka, sudah tentu akan terkejut besar bagaimana mereka tergamak menipu Rakyat apabila bergabung dalam satu pakatan dan bermuslihat untuk menjatuhkan UMNO. Lahirnya GHB yang diterajui Mat Sabu adalah manifestasi dari muslihat yang sudah tentu, berpaksikan WANG dan harta.

PAS pernah mengkafirkan UMNO kerana bekerjasama dengan bukan Islam dalam BN. Istihar Ibrahim Libya sebagai Syahid dalam tragedi Memali di Baling, 1985. Setelah berpura-pura baik dengan DAP dan demi kepentingan Politik, aksi sex yang dirakam oleh kamera melalui 3 penjuru pun di'fatwa' sebagai video besi dan tidak boleh dijadikan bahan bukti dalam perundangan Islam.

DAP adalah jelmaan PAP setelah Singapura terkeluar dari Persekutan Malaysia. Dasar kesamarataan yang dipelopori LKY, disambung oleh Lim Kit Siang dengan Malaysian-Malaysia. Dasar DAP yang mahu menghapuskan DEB dan kepentingan Bumiputra adalah pencetus 13Mei 1969, bermula dengan pembatalan hukuman bunuh keatas 11 orang pengkhianat, Hartal di Pulau Pinang 1967 dan pembunuhan petugas piliharaya UMNO, juga di Pulau Pinang.

UMNO sudah bertukar 5 orang president dari zaman Tunku Abdul Rahman tetapi orang-kuat DAP masih orang yang sama dan akan terus kekal dalam genggaman keluarga dibawah anaknya, sama seperti apa yang dilakukan LKY. PKR tak perlu dicerita lah. Kalau nak terangkan maksud Nepotism di sekolah atau tadika, tunjukkan saja carta organisasi tertinggi PKR.

Umar Abdul Aziz said...

Saya seorang Islam.

Nak tanya juga la.

RD ni Islam atau Islam cuma dalam mykad?

RD. said...

Saya seorang Melayu yang berasal dari Baling dan berkawin dengan seorang perempuan Melayu yang berasal dari Kubur Panjang.

Kalau dah orang Melayu di Malaysia, tak perlu tanya agama.

Tapi pada orang Cina, zaman sekarang ni, kenalah tanya agama apa.
UAA ni Buddha atau Evangelist. Maklumlah selain Islam, lain agama tidak tercetak pada Mycard.

Umar Abdul Aziz said...

Betul tu RD org Melayu di Msia dah confirm lahir sebagai Islam.

Sistem didikan UMNO atau tidaknya akan menentukan mereka tu Islam pd nama atau Islam macam RD atau Islam macam Najib atau Islam macam ulamak2 terbilang.

Kesimpulan kena gelar RD org kurang akal jugak sebab bukankah saya dah mengaku Islam pd 7.31pm

RD. said...

Anwar mengaku dia tak buat.
Mustapa Ali pun tak mengaku.
Najib pun mengaku di tak guna WANG 1MDB untuk tujuan peribadi.

Tapi malangnya, ramai masih tak percaya.

Chua Soi Lek pula mengaku dan letak jawatan President MCA. Kerana sikap jujur ini, anaknya, Chua Tee Yong meraih penghormatan dan kata-kata dipercayai ramai.

Semua orang diatas amat terkenal, kita tahu siapa anak-bini dan dimana mereka tinggal.

Setakat pengakuan troll yang siapa pun tak kenal dan hanya berani namakan diri dalam dalam ruangan komen Dato AKJ ini, (itu pun kerana Anonymous tidak dibenarkan) siapa la yang nak percaya apa yang kamu mengaku.

Umar Abdul Aziz said...

Ada orang sangat marah kalau digelar bodoh.

Lain pulak halnya dgn si RD ni.

Macam dia rasa bangga dan suka bila di gelar bodoh. Memang sesuai dgn komen beliau.

Chua Soi Lek tu dah kantoi. Jelas memang dia yg berzina. Camera tu tak tipu. Bukan ada pelakon menyamar sebagai Chua Soi Lek. Terpenting beliau dah mengaku.

Dalam kes dakwaan video yg dikatakan org dalam tu adalah Anwar dan Mustapha Ali, hanya org bodoh dan hodoh peranngai bernama RD suka ulang2 nak sedapkan hati sendiri.

Agaknya RD dapat kepuasan maksima ulang2 tenguk video berkenaan selepas balik hantar dan ambil anak dari sekolah dengan motosikal.

Motorsikal beli berkat bodek UMNO.

Harus di beri peringatan. Naik motorsikal ibarat mentimun dgn durian. Tak sayang nyawa anak ke.

Kalau UMNO sayang rakyat, maka kena hapuskan atau kurangi penggunaan motorsikal.

RD tolong komlpain perkara ini dalam PAU. Lagi bagus berbanding dgn asyik ghairah buat rumusan sendiri lepas lihat video.

RD. said...

Amat jelas sekali Penyokong Pakatan dan kebnayakan ahli politik mereka adalah kaki-fitnah tegar. Kau tak kenal aku pun kau tanpa segan-silu, tuduh aku beli motorsikal berkat bodek UMNO.

Hanya manusia kurang berilmu atau jahil mengenai photography, dan kerana muslihat politik, tidak percaya atau buat-buat tidak percaya pada video Peliwat sedang menghenjut China-doll.

Dari pengalaman aku menunggang motosikal, aku amat yakin dengan kemahiran aku megelak dan menghindar dari bahaya kemalangan. Kerana keyakinan itu, semua policy unsurance kenderaan bermotor aku adalah 3rd.Party.

Pada aku, memandu kereta banyak buang masa dan lebih bahaya jika berada lebih lama diatas dijalanraya. Maklumlah ramai pemandu tidak sihat, lalai dan cuai. Ada yang tertidur. Diserang lemah jantung secara tiba-tiba. Kerana sikap mengelabah; nak tekan pedal brek, tertekannya pedal minyak sekuat hati. Ada yang rabun malam bila meningkat tua.

Hairan, tak pernah pulak aku dengar Pakatan mahu mengurangkan penggunaan motorsikal. Mungkin kematian akibat kemalangan jalanraya, bapa kepada seorang 'kucing-kurap-malas belajar' yang gemar publicity murahan bila ditangkap berdemo diatas jalanraya, membuat kamu phobia guna motosikal dijalanraya.

Seorang pengecut, rupanya.
Hanya berani maki-hamun dan memfitnah orang di alam-maya.
Di alam-nyata, sudah tentu aku bagi lempang berterabur gigi, jika berani kurang-ajar memperlekeh tak tentu pasal.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Hahaha RD si ikan belida dah termakan umpan.

Bukan main marah lagi.

Saya fikir dia ni makluk penyabar. Memandangkan beliau sangat penyabar terus kutuk org tak bersalah spt pasukan pembangkang terutamanya Anwar. Macam lah RD sendiri nampak ......

Dan beliau juga penyabar terus biar ketua UMNO rompak harta anak, cucu cicit beliau.


Semenjak sehari dua ni RD cuma tak suka Najib je

Suka sangat tuduh pembangkang sebagai Evangelist. Hingga lupa ramai anak2 Melayu mungkin termasuk RD menjadi murtad.

Jangan syok sendiri please.


Gara2 RD kalah berhujah la maka RD nak ugut fisikal pulak.

Ini mesti di luar sana dah jadi peal perangai buruk RD nak bertumbuk atau gaduh secara fisikal bila tak setuju atas sesuatu.

Kalau kerajaan zalim hantar polis atau FRU.

RD nak kumpul anggota Pekita atau pesilat yg guru dan anaknya pembodek UMNO juga kah.?

Yg tukang fitnah adalah RD sendiri dan geng UMNO sdr yg salah guna aparatus kerajaan.

Bukan pembangkang. Kesianlah pd pembangkang dituduh fitnah dalam usaha mereka menjawab fitnah penguasa zalim pujaan RD.

RD orang bodoh mangaku pandai.

Pasal video tu bukan Anwar saja tapi juga Mustapha Ali.

Kalau pembuat video tu berjaya meyakinkan polis dan pendakwa dah lama Anwar dan Mustapha di heret ke mahkamah.

Mereka tu walaupun kadang2 buat bodoh, tapi tak lah sebodoh RD yg bertaraf dulu, kini dan selamanya bodoh.

Pasal bahaya menunggang motorsikal.

Saya tak tahu pulak ada manusia bernama RD yg tulangnya mungkin lebih kuat dari badan lori atau kereta.

Yg saya tahu statistik kemalangan yg tinggi yg melibatkan penunggang dan pembonceng di jalan raya Msia lah menyrbabkan 78% drpd kes kemalangan yg memenuhi katil2 di wad hospital kerajaan.

Ini semua memerlukan kos rawatan yg tinggi.

Ini semua meramaikan bilangan anak yatim bangsa saya iaitu org Melayu.

Kemalangan motorsikal jugak menyumbang kpd peningkatan Melayu miskin sebab bapa mereka dah mati katak.

Statistik kemalangan motorsikal la yg menyebabkan meningkatnya bilangan ibu tunggal Melayu.

Saya tak salahkan sangat RD dalsm perkara ni. Maklum la makan gaji dgn UMNO berapa sangatlah upahnya.

Melawat luar negara paling jauh pun Indon atau selatan Thai . Itu pun mungkin di sponsor. Kat sana pun penuh dgn motorsikal gara2 rakyat miskin.

Kalau RD pernah lawat negara Barat mungkin persepsi beliau berubah.

Tak sayang cucu cicit ke.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).