Monday, July 25, 2016

Kleptokrasi: Kerajaan Yang Mencuri Harta Negara


A Kadir Jasin


ADA pembahas yang bertanya apa itu kleptokrasi. Dalam bahasa paling mudah ia bererti “kerajaan yang mencuri” atau “kerajaan pencuri”.

[PERINGATAN: Komen guna “Anonymous” tidak akan disiarkan. Sila guna Google Account atau Name/URL. Boleh pakai nama samaran.]

Sesiapa yang berminat boleh membaca huraian saya dalam akhbar Sinar Harian Ahad lalu dalam kolum saya “Asam Pedas”.

Sila klik Sinar Harian.




Terima kasih.

38 comments:

Zalman A said...


Salam Datuk.

The harmful effects of kleptocracy on a nation:

"Kleptocracy is a term applied to a government seen as having a particularly severe and systemic problem with officials or a ruling class (collectively, "kleptocrats") taking advantage of corruption to extend their personal wealth and political power. Typically this system involves the embezzlement of state funds at the expense of the wider population, sometimes without even the pretense of honest service.

Kleptocratic rulers often treat their country's treasury as a source of personal wealth, spending funds on luxury goods and extravagances as they see fit. Many kleptocratic rulers secretly transfer public funds into hidden personal numbered bank accounts in foreign countries to provide for themselves if removed from power.

Kleptocracy is most common in developing countries whose economies are based on the export of natural resources. Such export incomes constitute a form of economic rent and are easier to siphon off without causing the income to decrease.

The effects of a kleptocratic regime or government on a nation are typically adverse in regards to the welfare of the state's economy, political affairs and civil rights.

Kleptocracic governance typically ruins prospects of foreign investment and drastically weakens the domestic market and cross-border trade. As kleptocracies often embezzle money from their citizens by misusing funds derived from tax payments, or engage heavily in money laundering schemes, they tend to heavily degrade quality of life for citizens."

Why does it sound so familiar?

This is Malaysia in 2016.

The slippery slope to ruin.

Zalman A said...


Rise of the Crony Apparatchik ("Pemakan Dedak").......

During the last 50 years, Malaysia has slipped from being an economic role model for developing countries to a lackluster one, with many structural inefficiencies that have made the economy extremely uncompetitive.

This has occurred to the point where commercial opportunity for new entrants in many parts of the Malaysian economy is now negligible. The Malaysian economy is distorted, starved of innovation, diversity, fair access to markets, market competitiveness, and entrepreneurial opportunities.

As a consequence, Malaysia today is a net exporter of investment capital, which according to an Asian Development Bank series paper is a case of capital flight, and an indicator of underlying structural weaknesses within the economy.

Over the years since independence, the predominant mindset of politicians, policy planners and implementers has evolved from being ‘stewards’, to ‘technocrats’, to ‘crony apparatchiks’.

http://nsnbc.me/2015/07/15/malaysia-the-making-of-a-kleptocracy/

Zalman A said...



NEXT STRATEGY OF THE KONGSI GELAP/SONGLAP BUGIS-ARAB-CINA?

What happens now?

Let's break the Kongsi into 3 groups…..

MAIN CONSPIRATORS

Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone
Jho Low
Khadem al-Qubaisi
Mohamed Badawy al-Husseiny

ACCOMPLICES (Merely followed instructions from the Big 4)

Shahrol Halmi
Casey Tang
Jasmine Loo
Eric Tan
Assorted bank executives globally

BENEFICIARIES (Received proceeds of the crime)

Riza Aziz
MTPDN (Majlis Tinggi Parti Dedak Najib) & konconya

So……

How will Mappadulung play this game? Here are some salient facts:

a) Mappadulung is trapped by his "Saudi donation" lie.

Watch this video carefully:

https://www.youtube.com/watch?v=8hUClmLk4is

The whole massive, elaborate structure of this lie led to Mappadulung being kononnya "interviewed" by the MACC, to Zahid meeting the donors, to his macai telling repeated lies etc. Hence this fake explanation for the US$681 million is strong evidence of guilt. Forensically, the 4 fake Saudi letters are worthless. It is a failed cover-up.

b) Khadem al-Qubaisi and Mohamed Badawy al-Husseiny have, very likely, already told the whole story to the police in the UAE, where they have been under arrest. This is very valuable to IPIC in their case, because if Mappadulung was an active conspirator, then IPIC have been defrauded. Khadem and Mohamed Badawy will do no favours for Mappadulung. He can expect no sympathy from them.

c) Mappadulung must try and save Riza Aziz, so the scapegoat has to be Jho Low. We can be sure that Interpol will start looking for Jho Low soon, and he will be charged for crimes in at least 3 countries initially - the USA, Singapore and Switzerland. Another 3 may follow.

d) Last year, in an interview with business magazine Euromoney, Jho Low claimed he was being made the scapegoat for 1MDB, specifically referring to Umno “spinmasters” out to get him.

“There are all these guys with their arrows out on me. There seems to be a very, very coordinated attempt to say: ‘This young Chinaman, it’s all his fault, he caused the failure of 1MDB and apparently he advised the PM and everything is screwed up now,’” he said in the interview published in the magazine’s April edition.

So relationships within the Kongsi Gelap/Songlap are not good.

e) Jho Low is still very, very rich despite all the seizures of 1MDB assets. He knows the whole truth. So what motive does he now have to "cover line" for Mappadulung? None. In the world outside, there are no 24-hour replacement A-Gs, no friendly judges, no "I help you…"

f) Let us see if the new MACC head's first job will be to "fix up" Jho Low. If Jho Low can remain overseas and stay away from tong simen, this strategy to blame him can backfire badly.

He knows who "MO1" is, and he knows fully what "MO1" has done.


Adion said...

Mentaliti tidak jujur dan amanah di Malaysia ini sudah menjadi amalan dan darah daging sejak dulu. Dari atas hingga ke bawah.

Cuma kini ia di wahyukan halal kan oleh semua pemimpin politikus. Baik dari Umno, Pas, Pkr mahupun Pan.. atas nama memperjuangkan bangsa dan agama.

Melompat marah bila kaum kafir harbi menegur... sedangkan ia telah menjadi norma luarbiasa pemimpin Melayu kini yang beragamakan Islam tetapi bertuhan kuasa dan wang.

rahman jpc said...

salam d kj,

in july 2015 I met a proff who is n expert in constitutional law.
we some how r rather our conversation delved into d character named Rosmah Mansor.

his observation is very apt. he opined that Rosmah is sick n needs psychiatric treatment. I tend 2 agree wth his opinion. not withstanding that , I also believe that she is suffering from n ailment known as 'compulsive hoarding disorder'

that is one of d reasons why Najib had 2 indulge in kleptocracy just 2 satisfy Rosmah's insatiable urge 2 horde.

all d properties that riza has amassed r suspected 2 b hers. from my reading of Nazrene's account, (her estranged daughter) this may b d case.

well everything wil definitely bcome clearer once Najib decides 2 call it quits or is forced out of office.

sukasamasuka said...

Datuk yang amat berbahagia,

1. Kes curi mencuri ada-lah kes yang selalu berlaku di-mana mana saja... dari mencuri kasut di Masjid Negara hingga la mencuri duit dalam peti besi bank di New York.

2. Bermacam-macam istilah digunakan bila seorang itu mencuri.

Yang mencuri kasut disurau atau setin susu disupermarket dipanggil pencuri saja la.

Yang mencuri duit dari syarikat atau kerajaan dipanggil pecah amanah atau pun rasuah.

Yang pandai mencuri hati wanita pula dipangging kasanova.

Ini sering berlaku dimana-mana saja didunia, tidak kira bangsa atau agama.

3. "Harap pagar, pagar makan padi"...sama la juga macam cerita Kerajaan Kleptokrasi...sebuah pemerintahan pencuri atau pemerintahan oleh pencuri.

Pencuri yang macam begini dinegara mereka, bergelar Presiden, Perdana Menteri atau pun Raja...orang yang paling atasan, punya kuasa hampir macam "Firaun"...tetapi bukan Firaun sebab Firaun tidak mencuri kerana semua dia punya.

4. Kerajaan Amerika tau tentang jenis pencuri yang sedemikian rupa...kesemuanya ketua kerajaan...lalu panggil mereka ‘kleptes’ (pencuri).

INI LA ISTILAH YANG PALING HINA...dan Kerajaan Amerika memang sengaja menghina pemimpin sebegini sebab mereka menggunakan kemudahan bank-bank di Amerika untuk menyorok duit curi.

5. Kalau 5 ekor itu saja yang dituduh mencuri duit dari 1MDB...itu perkara biasa la...tetapi bila Jabatan Kehakiman Amerika menggunakan peruntukan undang-undang yang UNIK dipanggil ‘Kleptocracy Asset Recovery Initiative’...suatu inisiatif mendapatkan semula harta yang dicuri oleh pihak berkuasa....INI SUATU PERKARA PALING SERIOUS...INI BUKAN TUDUHAN SIVIL...BUKAN JUGA TUDUHAN JENAYAH!

Dengan tuduhan KARI....maka bangsat la Kerajaan UMNO-BN!....BANGSAT MACAM MARCOS...SHAH OF IRAN...SUHARTO.

Hanya anak-anak haramzadah saja yang sanggup membangsatkan negara sendiri dimata dunia!

5. Semua pembesar negara yang haramzadah mesti di hukum... hukum gantung sampai mati!

TIADA TEMPAT DIBUMI MALAYSIA UNTUK KAUM KLEPTES INI KECUALI LOBANG KUBOR!...LOBANG KUBOR MEREKA DI LAUT, BUKAN DI DARAT!

Enough of this nonsense!

Muhamad Zaidi said...

Assalamualaikum DKJ
Bersatu teguh bercerai roboh. Tuduhan PENCURI adalah perkara tidak sihat. PM NAJIB adalah melayu ISLAM ia akan memalit keseluruhan umat melayu ISLAM. SAYANGI saudara kita PM NAJIB kerana sekarang ini beliau melalui laluan PM2 yg pernah lalui. Bukan ISLAM seperti BRITISH menjarah hasil kekayaan malaya sepatah habuk pun tak bantu TUNKU ABDUL RAHMAN membayar utk penerbangan ke England. Sekarang Malaysia peringkat Global dan menjarah kekayaan Dunia Global itu usaha kerajaan kini dan berpatutan. Jadi usaha2 melayu

Fendi Ahmad said...

Untuk pengetahuan Datuk AKJ, saya sekarang mmg beli Sinar Harian dan The Star setiap Sabtu dan Ahad (hari bekerja baca berita online saja hehe) pulak-pulak bilq tengok tulisan Datuk ada konsisten hari Ahad. Dulu saya beli Utusan. Sekarang bye2 Utusan. The Star bolehlah pakai sikit maka masih beli juga Sabtu dan Ahad. Baca Utusan sekarang buat sakit hati dan sakit mental sekali. Berita Harian lak sakit hati je. Metro ntahlah, akhbar paling laris dengarnya tapi tak tahulah apa sumbangannya dalam memebentuk minda anak melayu kita :(

NordinabilaH said...

Dato sepatutnya ibubapa kita adalah ikon anak2 tetapi klu ibubapa kita seorang pencuri penipu tidak berakhlak maka yg pasti anak2nya akan mengikut jejak mereka

M5 said...

setuju dgn saranan Ambiga. semua pak2 muntri patut terjun kat sg klang

Zalman A said...

Jika sampai tahap ini, ini makna nya, apa Najib cakap sudah tidak berguna sesen pun dan rakyat Malaysia jangan lagi dengar apa yang dicakapkan. Semua nya penipuan seperti mana dia menipu kita semua- mula2 kata tidak ada derma. Kemudian ada derma dan wang masuk dalam akaun peribadi nya. Bukan untuk dia pakai sendiri- tapi pak arab beri dia kerana apresiasi kepada Malaysia melawan pelampau Islam.

Kemudian wang tersebut berfungsi untuk membetulkan aqidah ahlus Sunnah wal jemaaah. Akhir sekali, ternyata wang tersebut masuk dalam akaun nya diguna untuk merasuah pengundii supaya mengundi UMNO. Sekarang seluruh dunia tahu, bahawa tidak ada pak arab yang derma Rm2.6 billion- wang tersebut datang dari 1MDB melalui Tanore Finance.

Penipuan dan pembohongan sepanjang jalan.

Zalman A said...


(Bhg 2)

Ianya terang seperti hari siang, bahawa USD1.03 billion wang 1MDB dipindah kedalam akaun Good Star Ltd- syarikat yang dimiliki oleh Low teik Jho. Jho Low telah curi duit 1MDB dan orang yang bertanggung jawab meluluskan pemindahan sebanyak itu, tidak mungkin Shahrol Azral, tidak mungkin pegawai kecil yang lain.

Ianya diluluskan oleh Malaysian Official 1. Malaysia Official 1 yang mempunyai kuasa besar dalam 1MDB dan ada kaitan persaudaraan berthabit dengan Riza Aziz ialah Najib Tun Razak.

Sudah jelas, penafian kaitan Jho Low, pencuri wang 1MDB dan pembelaan keatas Jho Low adalah suatu perbuatan yang tidak bermoral.

1MDB ialah ATM raksasa untuk sekumpulan penyamun dan pencuri.

Zalman A said...


(Bhg 3)


Mereka akan lakukan apa sahaja untuk menyelamatkan diri.

Kita kena fikir seperti pencuri dan penjenayah dan orang yang melakukan kesalahan berfikir. apa yang Najib akan buat? Apa Riza Aziz akan buat? Apa Jho Low akan buat? Eric Tan Lee Koon? 1MDB offcial 1, 2 dan 3?

Pertama, cuba rasuah. Cari politisyen Amerika yang mahu kerjasama. Beri Amerika apa sahaja mereka mahu asal kes ini diselesaikan.

Kedua, employ diversionary tactics. Lakukan red herring. Cipta cerita lain.

Fikirkan- jika benar Najib telah hantar seorang peguam terkenal ke Amerika, apa misi nya? sudah tentu bukan untuk bermain golf dengan Loretta Lynch. atau ajak makan musang king?

Untuk throw kita off track, cerita di reka bahawa peguam itu telah pergi ke Amerika untuk mendedahkan kekayaan anak2 Dr Mahathir. apa kaitan kekayaan anak2 Mahathir dengan 1MDB? Jika itulah yang kem Najib buat, itu suatu tindakan yang sangat desperate.

Itu naratif bohong- misi utama dan satu2 nya misi peguam itu, jika benar khabar angin ialah untuk kautim dengan pihak peguam di Amerika.

Najib dan geng tidak akan duduk diam. Dia akan cuba membayar diri nya keluar dari masaalah ini. Itu MO nya. Itu SOP nya.

Cash is King.


https://senapangsakti.wordpress.com/2016/07/25/bila-geng-najib-kata-sabar-kita-mesti-waspada/

RD. said...

Pada saya, kalau Pemimpin tertinggi yang di pilih Rakyat menerajui Negara, kemudian dia melantik dirinya sendiri sebagai Menteri KeWANGan, ini sudah boleh dikira sebagai permulaan pemerintahan Klepetokrasi.

Tabiat ini bermula dari zaman Pak Lah. Dia tubuh 'Tingkat 4' yang di ketuai menantunya.
Kemudian diambil-alih oleh Najib....Dia tubuh 1MDB dan guna 'orang-tengah' kelabu-asap, Jho Low.
Maka nanti, Najib akan dikenali sebagai; Bapa Klepetokrasi.

Zalman A said...


SHAROL HALMI, THE NEW RAZAK BAGINDA?

Consider this offer:

"We'll pretend to charge you in court as the "inside man" who worked with Jho Low and the two Arabs. (Of course we will have the charges dropped on some technicality later.) Then you go into exile in London, with one million pounds a monrh living expenses paid for by Malaysian taxpayer wired into your account."

Will Shahrol volunteer to be the kambing hitam?

He'd be stupid to, because his story is already contradicted by wiretap evidence that shows the direct link between Jho Low and the Bugis lanun.

The US and other countries have that already.

Let's see how smart Shahrol really is.

anti org jubah belagak alim said...

Salam Dato.

Pagi2 hari ini bersamaan 26 July..
sy baca berita The Star muka 2...cerita PALING LAWAK dlm sejarah hidup sy atau dlm sejarah Malaysia.

"Truth abt 1MDB will prevail in time"..

says who?

Says PM aka Bugis HZ aendiri...

Tak lawak ka?

#=&#+:+?&!!#= :-)@

anti org jubah berlagak alim said...

Ada pembahas berpandangan...menuduh PM mencuri adalah tidak sihat ..bla..bla...

Inilah masalahnya dgn kita org Melayu berugama Islam...bercakap pasal keburukan...kemungkaran dan peipuan Ketua sudah dikira tidak baik atau tidak sihat.
Agak jumud

Ini yg menyebabkan kita Melayu Islam jadi begini...bercelaru dan tidak progresif.

Apakah semua ketua Islam itu baik belaka?
Semuanya jujur dan amanah?

Kita kini berbicara tentang seorng ketua yg terang2 menipu...lagi zalim menyusahkan rakyat dan tidak mahu melepas jawatan...
Apa yg tidak sihatnya?

Malah jika dibiarkan...lagi teruk jadinya..Ugama pun telah dijadikan alat oleh beliau...bukankah ini satu perbuatan yg bahaya lagi jahat oleh beliau terhadap bangsa dan ugama?

Minta sdra berfikir secara lebih objektif dan rasional terhadap tingkah laku ketua yg begini.

Apakah masih tidak sihat untuk kita membawa dia kemuka pengadilan?

Sy percaya Islam tidak mengajar kita untuk menyokong ketua begini..lebih2 lagi bila dia mrlakukan banyak kemungkaran.

Zalman A said...


Datuk,

Let us assume Apandi Ali is a competent lawyer.

(Being an ex-judge, one would hope so.)

He cleared Mo1 on the donation because it came from a Saudi donor.

Why is Apandi Ali not producing his forensic evidence to prove that to the world?

Seven counties know it came from 1MDB via Tanore Finance, then to AmBank.

There is detailed forensic evidence of that.

Where can Apandi hide his face now?

Zalman A said...


Timbalan Presiden PAS has worked out the defence strategy already......

While he did not mention the state investment arm's name, Tuan Ibrahim described a scenario in which an unidentified firm was left saddled with debts while those it dealt with lived the high life.

"A pays to B, then B pays to C, C pays to D, and D is made up of good friends with links to A's general manager.

"A easily states that there is no abuse and no money is missing. For A argues it only deals with B, no matter whether B is a shell company or not.

"In short, what B did with A's money, is not A's problem, even if the money paid to B ended up with those close to the general manager of A, via C and D.
"In the end B,C and D live the high life, while only A is saddled with debts.

"And even when that is the case, there are those who praised A as a company that is charitable. But a charitable thief, is still a thief," said Tuan Ibrahim in a statement.

However, I think it is more likely that B, C and D will point fingers back to A once arrested.

"There is no honour among thieves".

I wonder if the 1MDB haj money is till considered halal.


Zed-85 said...

Saudara Mohd Zaidi,

Orang dulu mencuri dengan sekarang lain.

Katalah saudara mencuri ayam. Ada 4 orang saksi nampak saudara pegang ayam. Maka menurut hukum hudud saudara dikira sebagai mencuri.

Kalau saudara mencuri 100 ekor ayam, maka hukuman lebih berat boleh dikenakan.

Orang zaman sekarang mencuri menggunakan talian komputer.

Sebagai contoh, katalah saudara adalah menteri besar Kelantan. Saudara buka syarikat namanya Syarikat Unta 1 Kelantan. SU1K.

Kemudian saudara pinjam Bank 100juta. Setelah mendapat 100 juta, maka Syaitan dan Iblis menggoda Saudara. Songkok saudara pun saudara tak pakai lagi.

Duit 100juta ini , saudara bawak keluar dari Kelantan dan hantar ke negara Indonesia, Bangladesh, Pakistan, Afghanistan dan kemudian ke Amerika.

Kemudian saudara berjoli sakan di Amerika, saudara main judi dengan Tom Cruise, beli rumah kondo dan buat filem hidustan di Amerika.

Amerika boleh kesan melalui sistem komputer (Metadata) wang yang saudara bawa itu adalah wang curi dari rakyat Kelantan. Ada Jabatan khas iaitu Jabatan Kleptokrasi yang menjaga negara Amerika dari wang curi.

Oleh kerana Amerika tidak mahu amalan mencuri dan pengaruh tidak baik saudara ini berjangkit ke rakyat mereka, maka Amerika menahan kesemua duit dan harta saudara yang saudara curi dari rakyat Kelantan.

Amerika juga memberi amaran kepada saudara bahawa Amerika bukan tempat untuk membawa wang curi. Kalau nak buat kerja ini, buat di tempat lain.

Saya harap saudara akan paham sekarang apa yang berlaku di Amerika berhubung dengan Kleptokrasi.

Zalman A said...


Seeing as the MOF is MO1, let us ask Johari Ghani (his deputy) these questions.....

a) Is over US$7 billion in accumulated 1MDB/Jho Low company debts to be wiped out by taxpayers in a secret deal between his Ministry of Finance and the Chinese state company CCCC?

b) Why are Jho Low companies and the IPIC debt even mentioned in the CCCC document?

c) Why is the Malaysian Government agreeing to inflate the actual cost of the East Coast Rail Project from only RM30 billion to RM60 billion?

d) Is the whole Cabinet now actively involved in the cover-up of 1MDB?

Let us see whether you have sold your soul as well, Johari Ghani.



Daniel Noor said...

Salam Datuk.

30 million Msians will be sold Lock Stock and Barrel...

OUTRAGE! - Najib's Secret Deal With China To Pay Off 1MDB (And Jho Low's) Debts! - SHOCK EXCLUSIVE -- http://sh.spotnews.co/ApOc/q5sfmfIKjv

Zalman A said...


Questions for Apandi:

"11.Para 41 explained that Jho Low and his associates caused $700 million of the 1 billion meant to be invested in Petro Saudi, to be sent to an account at RBS Coutts Bank in Zurich held in the name of Good Star Ltd, a company owned by Jho Low.

12.Para 42 states that “between May and Oct 2011, approximately $330 million in additional funds were wired at the direction of 1MDB official to the Good Star account purportedly in connection with a financing agreements between 1MDB and 1MDB – Petro Saudi JV.

13.Perhaps the Malaysian A.G. can explain why 1MDB investments of $1 billion should go into the account of Good Star in RBS Coutts Bank in Zurich. Or is he going to deny that this happened? In that case he should show proofs that it did not happen. Merely saying it is not true is not enough. The A.G.’s words have no credibility at all. His claims that there is no evidence of Najib’s wrongdoing in all the reports submitted to him is about as credible as a crocodile shedding tears.

AG’s claim that Najib gave back RM 2.3 billion of the RM 2.6 billion given by the dead King of Saudi Arabia is just as incredible. No transfer documents and no receipts have been exhibited."

http://chedet.cc/?p=2197

Zalman A said...


Datuk,

An easy to understand diagram:

http://www.businesstimes.com.sg/infographics/1mdb-scandal/the-wolves-at-1mdbs-door

It should be mandatory for all the rakyat (not just the urban folks) to see and understand how they have been cheated.

Zalman A said...


Zahid perlu menganalisa dan memahami dunia politik serta membaca perjalanan politik dalam Umno. Beliau kena insaf sebenarnya yang patut jadi TPM bukan beliau, tetapi Hishamuddin Hussein. Najib walaupun menerima Zahid sebagai budak pejabatnya, tetapi hubungan darah daging dengan Hishamuddin tidak dapat diputuskan. Air dicincang tidak akan putus, sebusuk-busuk daging dibasuh akan dicecah jua. Zahid harus mewaspadai kenyataan ini.

Di tinjuaun dari DNA, Najib lebih yakin dan percayakan sepupunya Hishamuddin. Kalau beliau memerlukan sfety boat suatu hari nanti, maka Hishamuddinlah orangnya, bukannya Zahid. Tetapi kerana pengaruh isterinya Rosmah Mansor mengatasi pengaruhnya maka hasrat itu diundurkan. Rosmah dikatakan menunjukkan Zahid sebagai pengganti Muhyiddin? Tentu ada muslihat kenapa Rosmah memilih Zahid bukan sepupu lakinya.

Dan adalah tempat bagi Rosmah membuat pilihan itu. Rosmah lebih bijak membaca demografi politik di Malaysia ini. Rosmah yang mempunyai skuad risikan lebih banyak berbanding Najib, dapat menghidu siapa yang mempunyai pengaruh bawahan lebih besar antara kedua naib presiden itu. Pengambilan Zahid adalah sebagai benteng kepada Najib. Zahid mempunyai pengaruh luas dengan menguasai ahli Umno peringkat bawahan dengan menggunakan aset apa yang disebut tadi. Situasi ini tidak wujud kepada Hishamuddin.

http://msomelayu.blogspot.my/2016/07/beranikah-zahid-menjadi-wira-penyelamat.html

Abdul Aziz said...

Salam

pencuri rupanya mempunyai taktik yg tak terpikir oleh minda org. yg. bukan pencuri.

Oleh itu kita yg. bukan pencuri ini kena lebih 'advance' taktik kita berbanding pencuri.

Pencuri telah kebas buah cempedak saya didusun pd. waktu malam. Selama ini kejadian curi cuma berlaku siang hari (contohnya ketika org. sembahyang jumaat)

Tindakan saya yg advance ialah dgn. menjual cempedak muda utk.buat kari kpd. kedai2 makan.

Apamacam bijak dak saya. Tapi saya masih lemah berbanding pencuri sebab saya masih bukan pencuri.Ya Allah jadikanlah hambamu ini bukan pencuri.

Muhamad Zaidi said...

Kesedaran itu penting.
UMNO tunjang orang Melayu dulu BRITISH mengaut Untung terlalu lama dengan ketenteraan. Pembalasan yang UMNO perjuangkan dengan ambil GUTHRIE sebagai hak Malaysia adalah langkah juga bukan ketenteraan malah England terpana. Jadi ada akhbar berpangkalan di timur sana berakyatkan BRITISH telah gagal membalas Dendam keatas syarikat lagi terang namanya(1MDB). Era Pemerintahan Tun Dr Mahathir Mohamad. Wujudnya platform 1MDB lah berlakunya serangan yang dikatakan dalam talian juga terbongkarnya musuh MALAYSIA.

1280 K Tmn Malik said...

Najib ni patut berhenti jadi OM dan masuk Stand up comedy saja...


Sure meletop.. buat group Najib, KBAB1, Apandi dan Hasan Curi Makan

Kalah Boceyyy

1280 K Tmn Malik said...

Dia tu dah tersedak dedak. Otak dah brain dead sbb oxygen x masuk. Sbb tu Jibby pon dia kata baik. PM Klepetokrasy

Hantu Gigi Jarang said...

Datuk, istilah Melayunya "kaki kelepek duit orang ramai"...

1280 K Tmn Malik said...

#NajibSudahKenaCheckmate

Muhamad Zaidi said...

Assalamualaikum DKJ,
Nama 1MDB adalah X faktor. Membawa nama MALAYSIA

Perdana Menteri(Patah tumbuh hilang berganti)
Gelaran-MAHA.., KAFIR, DOREMON, IDI,
Kesimpulan:
TIDAK DIPEDULI langsung oleh musuh. Kadang2 musuh tidak tahu pun siapa Tunku, siapa Razak, Husien, Mahathir. Semua pemimpin ini dicemuh diuji pelbagai, petua apa kemampanan mereka yg drastik.

Kekuatan nama MALAYSIA musuh cuba jatuhkan. Che Det pernah ingatkan MELAYU jgn lupa, itu tindakan drastik Tun, saat2 bersara. Paling lama memerintah dan titik tolak kecurigaan ialah pada Tahun 1997, musuh sangat suka dan nombor satu melaporkan berita iaitu BRITISH.
Kebetulan waktu ini wujud Entiti membawa nama MALAYSIA (1MDB) menampakan musuh dalam dan luar selimut.
Faktor X-MALAYSIA dihormati
bukan satu hari jasa dan usaha2 PEMIMPIN dahulu menaikan Faktor X malah nak hancurnya sukar kerana diyakini GLOBAL. Keseragaman pemerintahan sejak dulu memperkukuh FAKTOR X.

Kehancuran FAKTOR X
1)SEMUA REKOD HUBUNGAN MALAYSIA YANG TERAKAM DAN DISIMPAN HAMPIR SELURUH DUNIA MEREKA LUPA DAN TERTANYA MALAYSIA APA? APA RUPA? HANGAT KA? ASAM PEDAS MALAYSIA APA?

awang batuburok said...


Salam Dato AKJ,

Sangat pelik dan ajaib disaat seluruh dunia mengkritik dan menentang penipuan dan rompakan secara halus wang/harta rakyat Malaysia, tidak ramai ahli agama/agamawan, lebai/lebaian, mufti, ustaz/ustazah tampil bersuara mengenai kemunkaran yang sangat memalukan ummat islam dalam abad ini.

Apakah ini semakin jelas tanda-tanda kiamat???

Syaitan sedang berpesta,
SiJahil menipu dan berdusta,
SiAlim aminkan untuk bermuka muka,
Haloba kuasa dan harta bermaharajalela.

Syaitan sedang berpesta,
SiJahil SiAlim bermain kata kata,
Quran dan AlHadith jadi barang niaga,
Demi harta dan kuasa semuanya ternoda.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Semenjak Najib jadi PM ada banyak perkataan baru yang keluar.

Antaranya adalah Dedak.

Kemudian sekarang ini "Kleptokrasi". Kleptokrasi berkait dengan “Mencuri” harta rakyat.

(DOJ) Department of Justice atau Jabatan Keadilan Amerika mengumumkan laporan hasil siasatan antaranya ialah 1MDB digunakan untuk mencuri harta rakyat Malaysia.

Pihak kerajaan tidak menyangka siasatan dari DOJ Amerika boleh jadi sedemikian rupa dan tuduhan yang amat berat dilemparkan kepada kerajaan yang ada yang melibatkan pencurian harta rakyat Malaysia.

Harta yang dirampas juga adalah paling besar dalam sejarah Amerika mengikut berita Channel News Asia.

Ramai orang Malaysia mungkin tidak paham yang mana sistem kerajaan Amerika, DOJ atau Jabatan Keadilan Amerika amat berkuasa sehinggakan Presiden Amerika boleh dilucutkan jawatan sepertimana Presiden Nixon. Walaupun Najib dan Obama bermain golf sama-sama, Obama tidak ada kuasa untuk menghalang siasatan sesiapa pun.

Ada lagi perkataan lain yang dikeluarkan oleh DOJ Amerika iaitu Malaysian Official No 1 atau pun dalam bahasa melayu, Pegawai Kerajaan Nombor 1.

Mengikut laporan, pegawai kerajaan nombor 1 ini US681 juta atau RM2 billion lebih masuk dalam akaunnya.

Siapalah agaknya pegawai kerajaan nombor 1 ini?

Joe Black said...

Dato'

THE EMPEROR HAS NO CLOTHES....
Dasar Orang melayu suka melihat Pemimpin Mereka diBogelkan!

zizan said...

Perkataan kleptokrasi neh dah lama popular di malaysia.Cuma di sini kleptokrasi itu disebut klepet.Dipopularkan majalah ujang.Artinya yang lebih tepat ialah temberang..

Cik Minah said...

Mengapa Mohamad Zaidi suka merepek.........????
Adakah dia ni si KHAIRUL AZWAN, NAIB KETUA PEMUDA UMNO
yang tongong, membua tlaporan polis ke atas TS Zeti,
Ghani Patail dan Abu Kassim kunun nak jatuhkan kderajaan...???
Repekan yang memalukan, bercakap tiada hujung pangkal.
Orang bincang pasal KLEPTOKRASI - Kecurian harta negara
oleh pemimpinya, dia borak kisah yang dah berlaku 50
tahun dulu. Bongok betul.
Memang patut umno berkubur kalau inilah jenis pemimpinnya.

Dapatgajibukanpengorbanan said...

Tun Razak digelar Bapa Pembangunan, Najib Razak digelar Bapa Kleptokrasi atau Bapa Klepet.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).