Thursday, September 21, 2017

Najib Berjenaka Dengan Amerika Ketika Rakyat Menderita



A Kadir Jasin


TUN Dr Mahathir Mohamad mempengerusikan “dawn raid” ke atas Pasaran Saham London (LSE) pada 7 September 1981 bagi merampas dan membawa balik syarikat perladangan Guthrie ke Malaysia.

Kita tak heboh lakukan Dawn Raid
Ketika itu Guthrie beribu pejabat di London dan sahamnya diniagakan di LSE sedangkan ladang dan kilangnya berada di Malaysia, dan Permodalan Nasional Berhad (PNB) adalah di antara pemegang sahamnya.

Operasi awal pagi yang dikenali sebagai serangan waktu fajar itu dilakukan dalam suasana penuh kerahsiaan dan dengan perancangan yang amat rapi.

[REMINDER. Anonymous comments will not be published.]

Apabila pengurusan LSE, para pelabur dan pihak berkuasa Inggeris menyedari serangan itu empat jam kemudian, Guthrie telah pun jatuh ke tangan PNB.

Masa itu PNB buat bidaan untuk membeli ladang bukan membeli nombor plat kenderaan bermotor istimewa!

Serangan korporat ala-komando itu begitu mengejutkan sehingga pihak berkuasa Inggeris meminda syarat dan peraturan LSE supaya operasi seperti itu tidak boleh dilakukan lagi.

Itu 36 tahun lalu. Kita tidak hebahkan bila dan di mana kita akan melabur. Kalau kita bising atau bagi tahu Perdana Menteri British (masa itu Dame Margaret Thatcher) dia mungkin sekat.

Ditakdirkan para pelabur di LSE pula tahu juga, mereka boleh buat spekulasi hingga menyebabkan harga saham Guthrie naik. Bila harga naik, kita sama ada tidak mampu membeli atau terpaksa membayar harga yang tinggi. Jadi kita berahsia.

Tapi 36 tahun kemudian, Perdana Menteri Malaysia, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib Abdul Razak, dengan bangganya mengumumkan kepada Presiden Amerika, Donald J. Trump, dan media massa dunia bahawa KWSP dan Khazanah akan melabur puluhan bilion ringgit untuk kukuhkan ekonomi Amerika.

Perbuatan Najib itu jelas menyebabkan KWSP dan Khazanah kecut perut kerana boleh menghakis keyakinan pencarum dan pelabur terhadap ketelitian dan mutu urus tadbir korporat mereka.

Mereka bergegas mengeluarkan kenyataan bagi memberi jaminan yang mereka akan teliti dalam urus niaga mereka. Mereka tahu rakyat jelata dan masyarakat pelaburan tidak percaya dan tidak yakin kepada bos nombor satu mereka.

Melabur Di Luar

Saya sentiasa menyokong langkah tabung pelaburan tempatan mempelbagaikan portfolio mereka di dalam dan luar negara untuk menjana keuntungan tapi bukan untuk bantu perkukuhkan ekonomi mana-mana negara.

Kalau ekonomi mereka kukuh kerana kita melabur, ia hal lain. Tapi menggunakan duit pencarum KWSP dan duit Khazanah untuk memperkukuhkan ekonomi Amerika itu salah. Ia bukan tugas dan kerja mereka.

Secara kecil-kecilan saya pun melabur juga dalam dana bersama (mutual fund) luar negara yang dipasarkan di Malaysia. Sesetengah daripada dana bersama asing ini memberi pulangan lebih tinggi daripada dana bersama tempatan.

Orang yang tahu tentang ekonomi tentu geli hati dan ketawa terhadap cakap Mat Jenin Najib nak bantu pulihkan ekonomi Amerika. Orang bodoh dan orang gila mungkin percaya.

Realiti ada di sebaliknya. Ekonomi negara luar bantu perkukuhkan ekonomi kita. Kita ambil contoh pelaburan KWSP.

Walaupun Najib berkokok macam ayam jantan baru baligh kononnya ekonomi negara hebat di bawah pemerintahan beliau, realitinya pulangan ke atas pelaburan (ROI) KWSP daripada pelaburan di luar negara adalah lebih tinggi daripada pelaburan dalam negara.

Dalam satu laporan terbaru, KWSP berkata walaupun pelaburannya di luar negara hanya berupa 29 peratus daripada keseluruhan pelaburan, ia menghasilkan 32.5 peratus daripada keseluruhan pulangan.

Laporan lain pula mengatakan, bagi tahun 2016 kadar pulangan pelaburan KWSP di luar negara adalah 9.73 peratus berbanding 6.18 peratus bagi pelaburan domestik.

Jadi, jika KWSP atau mana-mana juga tabung pelaburan Malaysia melabur di Amerika, tujuannya bukanlah untuk memperkukuhkan ekonomi Amerika tetapi untuk mencari keuntungan yang lebih tinggi.

Najib, konco-konco, para penasihat (ada orang kata punahsihat) dan laskar siber beliau bolehlah mendabik dada dan menipu rakyat jelata yang jahil ekonomi, tetapi perangkaan global mengatakan bahawa ekonomi Malaysia tidaklah sehebat yang mereka canangkan.

Media massa Amerika menggambarkan Trump sebagai seorang presiden yang dangkal dan kasar. Tetapi dia seorang ahli perniagaan yang berjaya. Jadi saya yakin dalam hati, beliau ketawa terhadap tawaran Najib memperkukuhkan ekonomi negaranya. Tapi kalau Najib bagi, walaupun kecil, dia sapulah.

Najib tidak akan berhenti bercakap besar dan berangan-angan Mat Jenin kerana itu sajalah modal yang masih ada kepada beliau.

Angka tunjuk harga pengguna terbaru dari Jabatan Perangkaan menunjukkan indeks harga pengguna bulan Ogos lepas naik 3.7 peratus daripada bulan sebelumnya akibat kenaikan harga minyak dan tambang pengangkutan.

Rakyat jelata terus menderita.

Jadi kita lupakan saja Najib dengan angan-angan beliau hendak membantu memperkukuhkan ekonomi Amerika kerana ekonomi kita rakyat jelata Malaysia semakin hari semakin tidak menentu.

Najib lebih berminat memberi susu kepada kera di hutan daripada kepada anak di rumah yang semakin kebuluran.

Wallahuaklam.

56 comments:

Kluangman said...

Pak arab gila mana bagi derma 2.6b..
Kegilaan yang sama..
Si monyet ingin memberi kepuasan sex kepada sang gajah.

Kata Tun..
Belanja hampir 100B untuk sekadar sekeping gambar realitinya dilayan macam pariah.

ahmad anwari said...

Jazakallahu khairan Dato'
Ianya blh jdi rujukan pelajar ekonomi kita

SUHARLI MASROP said...

Bagus strategi serangan tu.... sekurang2nya kejayaan membawa pulang maduah negara itu adalah satu usaha komando yang buka boleh di buat dalam waktu2 santai atau biasa... ianya memerlukan perancangan dan keyakinan bahawa serangan tersebut harus berhasil tanpa disedari... jika tidak sudah tentu menerima serangan balas.... bolehlah dikatakan dalam bahasa kasarnya rompakan yang "halal".... kerana ianya valid dari segi undang2 atau polisi pasaran..... namun dari segi moralnya ianya lebih kepada sifat manipulator.....
Nah sudah jelas.... mereka yang terlibat sememangnya mempunyai kepakaran...dan menunggu masa yang baik dan tepat tanpa disedari... jika tidak saham akam melambung dan menggagalkan usaha PNB. Berdasarkan sejarah keupayaan ini... gerakan hati kering ini... dan keyakinan yang tinggi akan menang melalui strategi yang ampuh..... tujuh tahun kemudian dan berakhir tujuh tahun kemudiannya..... tiadakah kemugkinannya TUN taju dan sememangnuya terlibat dengan FOREX oleh BNM yang kononnya dikatakan "Saya Tidak Tahu dan Tidak di BeriTahu".....???.... penipu
... semua rakyat kenal yang TUN ni bernafsu kuat dan tinggi untuk melakukan aesuatu yang menggoncangkan.... tak kiralah apapun.... dan FOREX adalah satu lagi peluang yg boleh pelagiat.... malangnya mereka hanya untung sekali sekitar 2-3 billion sahaja.... sebelum merekodkan kerugian yang lebih berlipaf kali ganda.... usah berbohonglah TUN.... cakap pasal duit..TUN sanggup lakukan apa sahaja... cuma tinggal tak boleh letak muka dia di mana2 notes RM... ajer.... so siapa percaya TUN tak tau... dan tiga lagi talibarut dia yang juga sama2 tak tau .....

SUHARLI MASROP said...

"Jadi kita lupakan saja Najib dengan angan-angan beliau hendak membantu memperkukuhkan ekonomi Amerika kerana ekonomi kita rakyat jelata Malaysia semakin hari semakin tidak buntu.

Najib lebih berminat memberi susu kepada kera di hutan daripada kepada anak di rumah yang semakin kebuluran" -

Tuan kadir usah memperbodohkan rakyat... melabur dan memberi adalah dua perkara yang sudah tentu lain.... kemana perginya bijaksana tuan kadir dalam pojok akhbar berpuluh tahun jika tidak mampu membeza dan kemudiannya menipu rakyat dengan kata2 putarbelit.
Tuan Kadir.... jelas pelaburan USD3-4 billion itu adalah menambahan dari pelaburan sedia ada yg berjumlah lebih USD 7 billion.... kenapa dktambah adalah lantaran melihat potensinya yg selama ini menyumbang dan memberi pulangan balik kedalam KWSP.... ini berdasarkan kepada nilai pulangan baliknya yang melebih dua kali ganda berbanding jumlah pelabudan dalam negara.... perlu di ingat.... ini hanyalah beberapa peratus dari nilai keseluruhan peruntukan pelaburan luar yang berjumlah 30% sahaja berbanding 70% pelaburan domearik..... keduanya apa yang tuan cakap ni cukup menggelikan hati bila tuan kata daripada menyusukan kera dihutan.... lebih baik disusukan anak dirumah.... Tuan cakap apa??? Sedangkan BRIM pun Tuan dan macai2 Tun menyalak tak ingat. Ini adalah pelaburan yang memberi pulangan kepada pencarum KWSP tak kira berpendapatan tinggi atau rendah.... itu namanya adil.... Cakap ajalah yang kamu semua memang busuk hati.
Nampaknya secara tak langsun Tuan terpaksa akui bahawa BRIM itu bagus.... sebab rakyat memerlukan dan tepat kesasaran..... jangan menipu rakyat....

AZIZ/ 46Sekupang. said...

Alhamdulilah!,perengan yang last dalam paparan ini Pak Kadir telah membuka minda dan juga mata para pembaca dengan perumpamaan yang masih dikatakan bagitu bermakna atas setiap penduduk Malaysia yang berakal,harap diatas kesederan ini marilah ramai2 kita tolak keburukan yang bakal menimpa kita.Kita tukar pemerintah dari yang sekarang kapada yang bertanggung jawab dengan cara yang sopan iaitu PRU 14.BERSATU KITA TEGUH BERCERAI KIT ROBOH.

Unknown said...

It is a fair comment. Epf is continuing investing in overseas markets as the returns on investments are better than the local ones. But epf is very careful on their overseas investments.

I also agree with the comments that the local economic scenarios are not as good as najib & co wanted to portray. I found that it is very difficult to live as the earnings of low income rakyat are left a way behind the increase in the cost of living.

RD. said...

Benar Dato AKJ...

"Najib lebih berminat memberi susu kepada kera di hutan daripada kepada anak di rumah yang semakin kebuluran."

Satu lagi contoh:-
Tanah dan Kondo, terutamanya di Forest City, di jual kepada Warga-Asing secara Freehold atau kekal selagi ada bulan & bintang... tetapi pada Rakyat sendiri, dijual secara Leasehold atau pajakan 99 tahun.

Pala-b***h la, Rakyat diDahulukan.

sukasamasuka said...

Datuk,

- Apa yang Datuk tulis ini 100% tepat sekali dan cukup padat.

- Aku ada tanya mandor tukang cuci tandas di KWSP...saja nak lepas boring...

[16/09 11:44] Bos...sia dengar PM mau pakai duit KWSP untuk melabur di AS.

[16/09 11:47] Sikit ja ba 4 bil ja

[16/09 11:48] Betul ke itu?

[16/09 11:51] Lama sdh ada invest di US. Ini tambah ja..

[16/09 11:52] Invest bursa saham??

[16/09 11:55] Yes equities mostly tech co.google etc

[16/09 11:57] Public knowledge atau confidential?

[16/09 11:59] Its in the books

[16/09 12:00] Sudah keluar itu duit?

[16/09 12:05] Its just proposal. Any investment need board's appv. The thing is anything connected to yr uncle Jib people become jittery. I just wish he didnt mention epf. Gave us public annoyance n nightmare😡

- begitu la Datuk kalau monyet main dengan gajah...dia fikir dia bos, bolih buat suka hati...kasi tunjuk lawa sama Trump...tukang cuci si Trump pun not impressed...

- bugisman begitu la...lagak saja besar...kami di sini bilang bogeyman...tarian durang kami panggil bogeynite...tanya la mana2 orang Sabah...betul ke cakap aku.

wong shoong said...

tak tau nak ckp apa lg tentang org penting malaysia yg konon di sayangi oleh rakyat malaysia.muka setebal 10 buku kamus ada hati nak tlg America padahal rakyat sendiri sedang susah dlm seharian.kais pagi mkn pagi kais petang belum tentu dpt mkn ke tdk lg skrg.

RD. said...

Saudara SUHARLI MASROP

Dulu... fungsi BNM adalah independent atau bebas dan bukan seperti zaman Pak Lah dan Najib yang memulakan amalan... seorang PM melantik diri sendiri sebagai Menteri KeWANGan, pada masa yang sama. Oleh yang demikian, dizaman Dr.M, tiada keperluan BNM melaporkan apa-apa kepada PM.

Begitu juga... apabila Najib menubuhkan 1MDB dan guna 'orang-tengah kelabu-asap', Jho Low untuk berurusan bagi-pihak Rakyat atau Kerajaan... semua transaksi 1MDB mesti mendapat kelulusan Pengerusi, iaitu Najib sebagai Mr.117 1MDB, PM dan Menteri KeWANGan.

Itu pun ada pembela/peguam yang sanggup membangangkan-diri, mengkatakan Najib tidak tahu atau tidak perlu tahu/baca apa-apa dokumen yang ditanda-tangani beliau.

Makanya, adalah munasabah Dr.M tidak 'tahu'... lebih-lebih lagi, kerugian Forex sudah 25 tahun berlalu. Lagipun, tiada sesiapa mendapat untung dari kerugian Forex, manakala dalam kehilangan WANG Rakyat melalui 1MDB, ramai yang mendapat untung, termasuk Najib, isteri, anak-tiri, Jho Low dan ahli-politik UMNO.
Akaun peribadi Najib, masuk RM2.6 Billion (+RM42 Juta?), manakala akaun peribadi isteri beliau, masuk RM2 juta. Terdapat juga laporan isteri Najib mendapat hadiah berupa Pink-Diamond berharga RM128 Juta dari Jho Low. Yang paling pelik, LHDN langsung tak bersuara mengenai cukai yang sepatutnya dituntut dari 'pendapatan-peribadi' itu.

Old friend. said...


<<>>


* Arwah kenalan saya yg popular dgn tagline "cermin cerminkan diri anda", pernah berkata beliau mempunyai semangat Mat Jenin malah beliau yakin ramai di Malaysia ini yang ada semangat Mat Jenin dalam diri mereka e.g. Tan Sri Sanusi Junid. Cuma mereka mungkin malu untuk mengungkapkan atau tidak sedar kehadiran semangat itu dalam diri masing-masing.

Mungkin orang yg mempercayai Mat Jenin lebih bijak dan lebih siuman untuk menilai tindakan Najib daripada "pakar ekonomi" yg short sighted. So, "orang yg kunun tahu tentang ekonomi" jangan lah cepat tertawakan dan perkecilkan semangat Mat Jenin yg ada pada seseorang.

Do not forget, he who laughs last, laughs longest.

Zed-85 said...

Sallam Dato’

Ini cerita sejarah Guthrie adalah baik kerana ramai tak tahu sejarah Guthrie iaitu pada tahun 1980’an. Rupa-rupanya PNB ambil alih dari LSE.

Yang ini tak nak buat RCI?

Berkenaan dengan EPF,

Kalau nak buat perbandingan, pelaburan EPF di Plus Highway berbanding dengan di Amerika. Sudah tentulah di Plus Highway lebih baik kerana pulangannya stabil dan baik.

Ada ura-ura satu Maju holding hendak ambil alih saham Plus dari EPF.

Saya harap ini tak terjadi kerana walau bagaimana baik pun pulangan di Amerika, keadaan di dunia sekarang tidak menentu.

Sekarang ini , Korea Utara melancarkan roket tiap-tiap minggu ke Jepun dan Guam (iaitu jajahan Amerika) . Kalau terjadi apa-apa, merudum jatuh saham di Amerika.

Setahu saya, had pelaburan EPF di luar negara hanya 30%, sekarang ini sudah cecah 29%. Berapa banyak lagi yang hendak dilaburkan.?

Najib kata negara kita akan menjadi negara pendapatan tinggi pada tahun 2020. Apa dah jadi? Kenapa pelaburan kita tak menjadi pendapatan tinggi.

Mana pergi Janji Ditepati , Rakyat di dahulukan pencapaian diutamakan.

sukasamasuka said...

Datuk,

Aku rasa London Dawn Raid olih Tun ini adalah salah satu titik bermulanya semangat nasionalisme bangsa Malaysia itu...hingga dapat melahirkan konsep "Malaysia Boleh"...yang dapat dirasakan dalam sanubari setiap rakyat...untuk terus kuat bekerja, berusaha, menerokai bidang2 baru...kita jadi berani, duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan bangsa2 lain...nama Malaysia harum serata dunia dan disegani, bukan saja di corporate HQ di Tokyo, London, New York dan Switzerland tetapi di padang pasir Libya tempat tinggal pemberontak Arab Bedouin dan di pelusuk rantau miskin Dunia Ketiga.

Orang Malaysia dihormati...sama dengan bangsa2 yang lebih maju dari kita...orang dengar apa yang kita cakap sebab mereka tau orang Malaysia orang yang baik, jujur dan rajin bekerja.

Orang bilang pada zaman Tun ada 18,000 hingga 22,000 pelajar menuntut di UK...8,000 di US..di NZ, Australia dan Canada...setiap tahun...biasiswa dan persendirian...anak2 Bumiputra sekolah tidak ada hutang...

Aku rasa durang ini la generasi yang mengukuhkan ekonomi Malaysia hingga ke hari ini.

Generasi pelajar baru banyak hutang...banyak sudah bankrap...dan terpaksa bayar cukai GST..

Imagine...kalau duit sebanyak RM42 billion, dari hasil kutipan GST itu ada dalam tangan rakyat...bolih beli banyak keperluan harian dan sekolah...barang2 pun tidak la naik macam sekarang.

Kami ambil itu BRIM sebab itu duit kami juga yang dipaksa pada kami dalam bentuk GST walaupun yang kami terima itu ala kadar saja...buat apa mau terima kasih pada UMNO, bukan duit dia pun...kamu faham?...atau masih tidak mau faham?...kita bolih bertukar fikiran ba dengan fakta, bukan tuduhan.

Cuba kita mau dengar hujah2 konon GST itu bagus...rindu juga mau dengar sebab masih juga ada orang bilang GST dan BR1M itu bagus.

fadzi dam said...

Maaf mencelah, jgn terlalu gairah dgn melihat 'untung banyak'. Lihat kos, roi,kadar pertukaran matawang semasa membeli dan menjual,etc.Pencarum bukan menghalang pelaburan yg waras dan dinilai dgn technical analysis + fundamental analysis yg mantap.so, jgn ingat pelaburan tambahan tu PASTI akan menjanakan pendapatan lebihan. Silap langkah boleh hangusss. Ingat NYSE la ni dah masuk tahap ' bubble'.. nnti nangis tak berlagu

SUHARLI MASROP said...

Forest City tiada kena mengena dengan Kerajaan pusat.... jangan keliru... konsep pembangunan forest city pada dasarnya adalah sama sahaja dengan mana2 pembangunan reclaimed land seoerti di Dubai dan banyak lagi pembangunan skala kecil merata dunia yang tidak sama swki menggadaikan negara mahuoun negeri.

SUHARLI MASROP said...

Bercakap cara pemikiran politik beginilah.... mana sama dengan pemikiran atau tindakan manusia yang beraifat negarawan.... kamu bercakap asal kenyang perut.... orang lain bercakap untuk kehidupan.

SUHARLI MASROP said...

Ha.ahh... gila lah sangat.... hang tanya kat Tun bebetul... gambar apa yang Najib belanja sampai 100B.... jangan sama naik bodohnya ngan Tun yer.... orang tua tu merapu.... hang percaya ker dia tak tau pasal Forex ? Maaflah sebab berbahasa kasar tentang Tun.... dah lama sangat respect... tapi bila macai Tun tak pernah berbahasa baik dengan PM sampai Tun pun ada kalanya tak menampakkan kematangannya... maka wajar Tun menerima penghinaan yang sama.

Ahmad said...

Suharli Masrop,
Mohon beri pendapat tentang Serangan Waktu Subuh Sept 1981. Saya tertarik utk mengetahui perspektif Tuan ttg peristiwa ini. Terima kasih Tuan.

rahman jpc said...

saperti ayam betina yg uzur n d paksa bertelor supaya tuan nya bolih (bagi pihak) berkokok k seluruh dunia tanpa menghiraukan sama ada telor nya adalah hasil yg sehat - telor nya mungkin busuk.

john doe said...

Salam sejahtera buat tuan blog DAKJ dan rakan-rakan para pejuang kebenaran yang dihormati.

Tiada kaitan dengan entry tapi ada kaitan dengan kehidupan kita sebagai Muslim yang mengaku beriman.

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan salam maal hijrah kepada tuan blog dan semua rakan-rakan yang mempertahankan kebenaran dan menentang kebathilan.

Marilah kita sama-sama berdoa kepada Allah agar kebathilan itu lenyap pada tahun 1439H ini. Mudah-mudahan pada fajar 1 Muharam 1440 kebathilan itu sudah pun menjadi sejarah.

Mudah-mudahan pada 1 Muharram, maal hijrah tahun 1440 :-

Yang pernah gelap telah pun menjadi terang,
Kejahatan telah pun bertukar kepada kebaikan,
Penindasan telah pun bertukar kepada pembelaan,
Pecah belah telah bertukar menjadi ukhwah,
Segala kezaliman pula telah lenyap musnah dan tidak kembali lagi.

Aamiin aamiin aamiin ya robbal-a'lamiin.

Doa di atas tidak menyebut spesifik siapakah pihak yang benar dan siapa pula yang bathil.

Kalau benar-benar yakin diri dan kumpulan sendiri di pihak yang benar maka berdoalah atau sekurang-kurangnya aminkanlah doa agar kebenaran itu hadir di tahun ini.

Yang memilih untuk menyokong kebathilan akan mendapat balasan sesuai dengan apa yang ia pilih dan Allah tidak sesekali menganiayai manusia sedikitpun melainkan manusialah yang menganiayai diri mereka sendiri.

Tempoh yang diberi untuk bermuhasabah dan kembali ke jalan yang benar telah diberikan melebihi dari cukup bagi yang mahu berfikir menggunakan neraca akal dan iman. Sebarang lanjutan tempoh tidak akan membawa apa-apa faedah lagi apabila mata dan hati telah dibutakan oleh dedak duniawi. Ia hanya akan merugikan orang-orang yang ikhlas tetapi bingung akibat ditipu oleh golongan pembenci kebenaran baik yang berwatak memperolok-olokkan seperti kaum Musyrikin, atau yang memutar lidah membelit seperti kaum Yahudi, atau yang beralasan seperti kaum Nasrani, mahupun yang memiliki dua daripada tiga sifat golongan pembenci kebenaran ini mahupun ketiga-tiganya.

Lebih baik selamatkan golongan yang ikhlas tetapi dikelirukan berbanding berterusan memberikan tempoh kepada orang-orang yang telah jelas bahawa mereka telah pun membuat pilihan.

"Apabila datang kebenaran maka lenyaplah kebathilan. Apabila kebathilan itu telah lenyap maka tidak akan kembali lagi."

Kebenaran hakiki 1439H, mudah-mudahan, in shaa Allah, Aamiin.

Zed-85 said...

Saudara Suharli,

Ini cerita RCI berkenaan forex, gali cerita berdekad lebih dua puluh tahun lamanya.

Gali punya gali dan korek punya korek, mana dia tok Arab yang masukkan duit berjuta ke dalam akaun Tun M.?

Tak ada pun.

Duit Tok India, Tok Cina, Tok Mat Salleh pun tak ada masuk akaun Tun M.

Apa yang Tun M dapat dari Forex ini?

Cerita pasal BR1M,

Dapat BR1M lepas itu tolak GST, tolak harga barang naik, tolak harga rumah naik, subsidi kena tarik balik, bayar hutang PTPTN, untung atau rugi?

Sekarang ini ikan bilis saja satu kilo RM50, ikan kembung, sayur semua naik harga.

Kalau saudara pusing jam balik tahun 2003 PRU13, Najib kata Malaysia akan jadi negara pendapatan tinggi.

Sekarang ini, bila barang naik harga, gaji atau pendapatan yang sama semakin hari semakin rendah nilainya.

Jadi sekarang ini, sudah terbalik, kita sudah jadi negara pendapatan rendah.

Kita kena tanya dulu, yang mana bagus, zaman Tun M atau zaman Najib.?

Pompuan said...

Cakaplah apa saja DAKJ Najib tetap pilihan rakyat dalam pilihanta akan datang. Siapa yang nenderita? Tengok u kaya raya je. Begitu juga dengan kita orang biasa. Mcm dengki pulak Najib dapat layanan terbaik dari Trunp. Kita patutbya bangga walauoun negara cinoni kita mendapat pengiktifaran US.
Washinton Post.eported Najib is suave gentleman who speaks impeccable English.
Gelihati berbaur sedih baca blog Tun yg keanak-anakkan ckp he got better treatnent than Najib in the US. Anak arwah Megat Junid pun verfied he paid millions just to meet Bush. Come on Tun was shunned by the US and the west and concentrated on going to African and Southb Seas nations.
Malulah Tun berperangai like small boy boasting who is 'terror' you or me. Pleaselah DAKJ nasihatkan Tun udahlah damaging his reputation as statesman. His time is past.Just be like Pak Lah now back in the limelight like SEA Games etc. Tun Abdullah is redeemed but Tun is condemned. Day by day he has lost his shine. Sanggup ke u tengok Tun diselar setiao hari? Parti Bersatupun tak bersatu. Berkecailah jawabnya. Menjelang PRU, ranai yg akan defect balik ke UMNO. TiggallahTun terkonteng-konteng. Wanna bet?

SUHARLI MASROP said...

Pandangam saya.... Sept 1981 adalah antara pemula kepada salah satu usaha Tun untuk meletakkan dirinya setara atau sebagai sosok yang sememangnya sesuai sebagai seorang PM. Sebenarnya usaha mendapatkan kembali GUTHRIE telah bermula jauh lebih awal sekonyong2 hampir setahun sebelum TUN memegang jawatan PM pada Julai 1981... namun usaha2 tersebut dijalankan melalui proses rundingan biasa dan langsung... namun usaha itu gagal akibat meningkatnya harga saham guthrie sehingga ke tahap yang tidak munasabah. Jadinya perlaksanaan Dawn Raid adalah satu perancangan licik yg di atur oleh Dr. MAHATHIR dengan dokongan dan nasihat mereka2 yg terlibat sama. Mereka nampak kelompongan dan kelemahan sistem pasaran ketika itu sehinggakan kejayaan serangan itu langsung tidak boleh dicabar( sila semak sendiri kesannya atas apa yg boleh berlaku jika London mengetabui perancangan ini)... di situlah bermulanya dan terserlahnya bakat yang ada pada Tun malah ianya dianggap sebagai satu titik mula kepada bangkitnya gerakan nasionalis dan merit kepada diri Tun sebagai PM ... yang menyambung dasar mempertahankan hak negara dan melayu.... kita sedar Tun keras dan benar2 berusaha meletakkan dirinya sebagai pejuang hak melayu dan mengambil tahu setiap perkara yang melibatkan hal2 negara.

Justeruusteru adalah tidak menghairankan jika sekalipun Tun terlibat dalam projek forex 1988-1994. Seperti biasa... ianya akan digerakkan secara rahsia. In terbukti kerana hanya dua tiga kerat orang sahaja yang tahu.... jadi rentetan dari semangat ini adalah tidak mustahil tun adalah mastetmind di sebalik kehilangan dana forex tersebut.... moral of the atory....

PutraKraken said...

Salam Datuk

Selamat Tahun Baru. Semoga 1439 Hijrah membawa kesejahteraan kepada negara dan sekalian rakyat.

Apakah perasaan anda masakini?
Sejahtera? Aman? Bangga? Bingung?
Sebagai rakyat Malaysia...ramai diantara kita gelisah dan berputus harap menghadapi kehidupan seharian kita.
Kalau diimbau masa lalu sewaktu zaman Tun Mahathir...menitis air mata terkenang zaman kegemilangan Malaysia....terlalu rindu suasana aman sejahtera, perpaduan kaum dan budaya...begitu bangga menjadi rakyat Malaysia.
Memang tiada manusia yang sempurna...setiap orang ada kelemahannya...begitu juga Tun.
Tapi kita mesti ingat...kita begitu mudah mempersalahkan Tun hanya kerana ianya telah berlalu...Omputih cakap "in hindsight"...apakah pilihan atau langkah terbaik dikala itu tanpa "hindsight"?

Bercakap memang mudah!...hakikatnya Tun Mahathir telah membawa pembangunan dan pemodenan Malaysia yang kita kecapi masakini.

Apa yang Najib berikan pada Malaysia?
BR1M? GST? Arang dimuka kita? Bangsat? Haramjadah?
Itulah hadiah Najib kepada kita semua....manakala beliau menjadi billionaire.

Kalau Tun dengan Dawn Raid on Guthrie yang dibawah kawalan Iron Lady

Najib begitu gagah berani melakukan Daylight Robbery demi first lady.

THINK!
Find the truth.,,because the truth will lead us to the correct path.
Our action will steer our nation...
Our inaction will plunge our nation into the abyss...

zairi mj said...

PM yg mana satu dlm sejarah Malaysia mengeluarkan kata kesat dikhalayak ramai?
Nilaian 100B pun saudara keliru! Maka elok tidak diulas lanjut la...

sukasamasuka said...

Datuk,

SUHARLI MASROP 5.53PM..

Siapa Negarawan yang tuan maksudkan itu?...saya kurang jelas.

Mahtma Gandhi?...Nelson Mandela?...Winston Churchill?...Mother Theresa?...Nazri Aziz?...Musa Aman?...P Ramlee?...Pavarotti?

Please share with us who is this Negarawan?...dan caranya berfikir dan bertindak.

adion said...

A failed comedy. MO1 cuba mendapatkan kembali keyakinan majoriti rakyat Malaysia keatas dirinya dengan merayu kepada presiden Amerika....

Menambah pelaburan berbiliun duit kwsp di Amerika tetapi dalam waktu yg sama kedai KR1M berhenti beroperasi. It was suppose to help the rakyat after the effect of GST implementation...

sukasamasuka said...

Datuk,

- kesian jatuh pangkat seorang Raja Bugis, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib Abdul Razak, ketahap Mat Jenin saja.

- dia fikir dia tu businessman macam Trump.

- Trump cari duit bertungkus lumus siang malam, berhujan dan berpanas untuk membangunkan hartanah di Manhattan, bukan kerja senang.

- ini budak hingusan dari Pekan kalau bukan orang ingat bapa dia mungkin jadi kucing kurap, melutut di White House, dia fikir duit secupak yang dia kasi itu macam segantang untuk Trump...cermin muka kau Najib.

- orang kau sendiri dan kwsp pun menafikan apa yang kau cakap...muka pembohong dan penipu!

- Trump banyak "kawan"...anjing pun kawan dia.

- Trump banyak bini dan perempuan...semua nya cantik2...dia kasi pakai cantik2, duit dan permata berlian pada mereka...tetapi, maaf ya...dia pakai duit titik peluh dia sendiri SEBELUM...ya SEBELUM , BUKAN SELEPAS jadi Presiden sebab dia tau gaji Presiden AS bukan banyak sangat kalau banding gaji PM Singapore Lee Hsien Loong....ooooops!

- orang Amerika tak senang hati dan mempersoalkan kenapa monyet2 dari Malaysia terhagih2 sangat nak check in di Trump Hotel hingga White House kena buat official media statement...punya la malu tak kena layan!... begitu la monyet kalau dapat bunga!

- ini di panggil negarawan!

- orang luar masih pandang Malaysia...mereka tau bukan semua orang Malaysia ni mengada2 macam kera kena belacan...yang seekor ni je!

panglimo potaseh said...

Tuan RD.
Sudara Suharli.

Sangat menarik atau macam ada yang tak kena ..keliru, bila orang luar dapat tanah freehold, tapi kita berumah secara leasehold. Ini bukan masalah Kerajaan Celah Pusat atau Kerajaan Celah Kangkang.

Pembangunan cara tambak sememang jauh beza diantara Forest City dengan Dubai yang medepani lautan luas. Dalam keadaan ini Forest City banyak memberi impak alam sekitaran pada Selat Tebrau yang cinonit tu. Kita Melayu dapat jugak "beli"tanah leasehold ..Dugong dapat apa.

panglimo potaseh said...

Sudara Sukasamasuka.

Chedet memegang keris pemerintahan selama 22 tahun. Tahun gemilang Chedet bermula 1989 setelah 8 tahun bersilambam.

Zaman gemilangnye pon 8 tahun bermula 1989 dan berakhir 1998. Saya adalah diantara yang sangat terasa nikmatnye di era itu.

Hebatnye era itu, sehingga penuntut jurusan professional masa tu di kurangkan tempoh belajar 4 tahun pada 3 tahun, untuk tujuan memenuhi permintaan tenaga mereka.

Malah dikatakan jika ekonomi masa tu dapat bertahan 10 tahun lagi ..kita akan setaraf Australia?

Prihal yang ngatakan GST tu bagus. Memang betul ianya sangat bagus. Dengan GST kerajaan Mappadulong dapat berbangga dengan pertumbuhan ekomomi 4% setahun .. lebih baik daripada Gabon, Zimbabwi dan Laos.

Kalau tak ada GST mungkin pertumbuhan ekonomi kita berangka "lenggit" atau negatif?

Zed-85 said...

Saudari Pompuan,

Malunya rasa apabila Newsweek mengatakan PM kita "Crook", atau penyamun.

Kat mana nak sorokkan muka kita kalau kita pergi luar negeri.?

DOJ America pulak nak mulakan tuduhan criminal selain kes sivil yang sedia ada berkenaan dengan 1MDB.

Aku said...

Kadiag, السلام عليكم (assalāa/mu/'alaikum),
Ini kopipes dari blog Shahbudin, Sept. 21, 2017 :
" Tapi, apa pula kata CEO MAS, Peter Bellew ini.
Beliau dilaporkan berkata, MAS tidak akan membeli atau membiayai pembelian pesawat itu, sebaliknya syarikat pemajak antarabangsa yang akan membelinya dan kemudian memajaknya kepada MAS.
Kata beliau, amalan memajak pesawat adalah perkara lumrah dalam industri penerbangan moden sekarang ini.
Bellew juga dipetik sebagai berkata, pembelian yang diumumkan Najib itu berkebetulan dengan berakhirnya perjanjian pajakan MAS.

Jadi, mana satu yang betul - beli atau pajak? "

Belom apa 2 dia dah di pangkah oleh CEO MAS.
Pada hai, samada di beli atau di pajak('lease') kemungkinan satu lagi songlapan atau "rip off" tenganga luaih.

Kalu dibeli, harga bulih dibelonkan, (macam disyakki dlm keh kapai selam) syarikat tu bulih susutnilai atau 'depreciate' pd kadar yg lebih tinggi
yg di'kos'kan dlm penyata untung rugi. Lantaran, angka untung yg jadi dasag untuk kenakan cukai
akan kuncup sesekali kutipan cukai turut kuncup....
Kalu pajak pulak, yg aku tau, tauke bagi pajak ('lessor') akan meningkatkan harga BOEING tu ke satu nilai
yg tinggi bagi nak dasagkan bayaran pajakkan ('lease payment') untuk nak 'cover' kos modai asai dia,
kadag keuntongan,
kos pentadbiran, dan lain2
yg dia sendiri set dgn ambik kira pasaran pajakkan tak banyak saingan ('not many players') kerana lumrohnya
libat modai bilion bilion.
Bayaran pajakkan yg tinggi pulak besanya dikoskan sebagai pebelanjaan (atau 'expenses') dlm akaun untung rugi
dan pendapatan bulih cukai atau 'taxable income' turut kuncup.
Lantaran, kutipan cukai munkin turut ciput.
Nampaknya kilaih kod mana pon, rakyat terbanyak jugak jadi mangsa. Dikembirikan dan teruih dikembiri
atau dimandoikan ('impotent'). Dah lah duit rakyat digunakan untuk wujudkan bisnih tu,
kalu untong pon munkin belom tau duit tu pi ke mana....
Macam kata ahli alif, baa, taa, (angkatan bujang tua) benama Jamil bin Abu, "akuu jugak yang kena..."
Atau didendang warga Bandung dlm cerita Sang Kuriang...

" itulah kisahnyaaa...
kisah rakyat...
priangannn..."

(Itulah yg aku ingat dari pengelaman dolu2, namun pakag dlm pecukaian koporat munkin bulih betoikan
atau baiki kalu unjoran2 aku ni tesasag.)
.Maghap no...
Aku

Ahmad said...

Sdr Suharli Masrop,
Terima kasih Tuan atas pandangan yg diberikan.

Kanoo Konapang said...

Adalah lebih bagus KWSP melabur di dalam negara, menjana industri dan juga peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia. Jika sekadar menagih pulangan, sya ingin bertanya, apa yg rata2nya rakyat nalaysia dapat? Di sini kita membaca lepasan diploma jadi pembantu rumah, lepasan unoversiti jadi cleaner, mengapa tidak dijana industri utk mereka ini?

Jadi kita nelabur, membangunkan industro di US, memberi mereka peluang pekerjaan, rakyat mereka makin bertambah nakmur, rskyat Malaysia dapat apa?

Jadi tidakkah anak di rumah nati kelaparan?

Tidakkah sebagai seorang PM dia perlu meletakkan keutamaan pada negara?

Kanoo Konapang said...

Jika rakyat semua kaya raya, mengapa jumlah penerima BR1M bertambah? Mengapa bantu mereka yg kaya?

tentang layanan itu pula, Najib yg lantang mulakan dlu, Tun M hanya ingin menunjukkan realitinya sahaja agar Najib sedar diri. Sebab itulah Tun bertanya adakah lawatan Najib ada press conference dan sessi makan tengahari?

Dan sikap gelojoh Najib terserlah dengan mengaitkan bahawa duit berjuta2 dibayar berdasarkan hanya kenyataan anak seorang mantan menteri? Ada dokumen sokongan? Dan Najib suruh seluruh rakyat Nalaysia agar percaya padanya sedangkan umum tahu kata2 Najib stakat ini tiada kredibiliti sehingga sanggup berbohong dlm parlimen.

Day by day, Najib dah hilang kredibilitinya. Press Conference yg senua menteri disuruh hadir, berbagai media turut serta hanyalah sekadar nk tunjuk muka Mat Taib.. Lawak terhebat dalam sejarah...

semakin hari, rakyat dh semakin muak dgn najib. Kepulangan Najib pun rakyat x rasa apa2.. Pergi x disuruh, balik pun xde yg nak sambut...

Kanoo Konapang said...
This comment has been removed by the author.
Agus Hashim said...


Datuk,

Saya cuba check persempadanan semula kawasan pilahanraya ,saya tengok sempadan baru tak menjangkau sampai melepasi lautan Pasifik. Bila Si tongkoi kayu tu offer bantuan menperkukuhkan ekonomi dan melibatkan diri dalam pembinaan infrastuktur ,saya ingat dia pi melawat kawasan pilihanraya baru ,macam selalu ,tabur duit.

Bab melabur ni sebenarnya dalam ka , luar negara kita tak kisah . Kalau pelaburan dalam negara seperti beli saham FGV tu baik tak payah ,ramai terkena ,EPF terkena , Tabung Haji terkena, peneroka terkena....sampai Isa Samad pun terkena.Bak kata Datuk,sentuhan Sang Kelembai,sentuhan kecundang.

Zaman Tun dengan Sang Kelembai memang banyak beza bukan takat layanan masa melawat atau cerita pasai ekonomi ,kita tengok Isa Samad sebagai contoh terdekat.
Zaman Tun , Isa Samad seorang Menteri
Zaman Sang Kelembai ,Isa Samad kena gari.

Akhir kata Datuk ,selagi ada Sang Kelembai tak senang duduk la kita sebab tangan dia tak dak ong ,nak harap Ong Mca dia pun Sang Kelembai dah hantar pi China ,sebab tu China bertambah ong.



RD. said...

'Negarawan' akan menambah atau memperbanyakan asset atau harta-pusaka Rakyat dan Negara untuk generasi akan datang.

Contohnya:-

Selain memilik-Negarakan Guthrie...
Dua bulan selepas jadi PM 1981, Dr.M telah arah PASKAL (Pasukan Khas Laut - TLDM) untuk duduki & bina pondok, di Terumbu Layang-Layang, 300km dari Labuan dan diluar EEZ Malaysia. Ketika jadi TPM, dia sudah syorkan kepada PM Hussein Onn untuk menduduki Pulau Amboyna Cay yang jauh lebih besar, tetapi dipandang dengan muka-marah oleh bossnya, mungkin kerana tidak mahu 'cari-pasal' dengan Vietnam atau Filipina yang turut menuntut beberapa Pulau lain disekitarnya. Malangnya Amboyna Cay sudah diduduki Vietnam, bila Dr.M jadi PM.
Jika tidak kerana 'keberanian' Dr.M, sudah tentu hari ini Malaysia tidak mempunyai sekelumit pun hak keatas apa-apa hasil bumi di Kepulauan Spratly. Hari ini Pulau Layang-Layang sudah 'membesar' sehingga pesawat kecil boleh mendarat dan menjadi tarikan pelancong exclusive.
Selain dari itu... supaya Pulau Perak tidak 'terlepas' kepada Indonesia, Dr.M mengarahkan dibina pusat struktur komunikasi pelayaran.

Makanya, seorang pemimpin boros-berbelanja dan kerana berhutang keliling-pinggang sehingga terpaksa menjual, mengadai atau menyebabkan asset atau tanah-pusaka Rakyat/Negara dimiliki Warga atau Negara-Asing, secara kekal atau Freehold... yang sudah tentu merugikan generasi akan datang... tidak layak dipanggil 'Negarawan'.

Harap Maklum.

Kudus mulus said...

Setuju RD. PM sekarang lebih banyak meluakkan harta negara daripada menambahkan. Harta dan aset-aset strategik dan berharga kerajaan banyak yang telah dijual kepada 1MDB dengan harga murah.

Rather than developed these assets to add more value to them, 1MDB just content to milk them till the debts shoot through the roof. When they could no longer service the debts, these assets then sold to foreigners to clear the debts. Then all the country's strategic assets fall into foreign hands.

awang marang said...


Tuang Punasihat@Sahabat MO1 tak nak lancarkan tabung jihad ke, untuk jihad ekonomi di Amerika Syarikat???

Hakimi Abdul Jabar said...

Terima kasih Abang Syed Akbar Ali!

Beerfest bising-bising! Yang rasmikan KILANG BEER Carlsberg BAPAK MO1! DATUK SIAPA PULA PEMEGANG SAHAM MELAYU-ISLAM ULUNG SYARIKAT JUDI GENTING MASA PEMBUKAAN?

Li'l Abner said...

Mat Taisun kata " he who laughs last, laughs first " sebelum menghilangkan diri.

SG said...



Well said, Kanoo Konapang.
Right in her face.

Zain Kuala Lumpur said...

Pardon me for commenting on unrelated issue but one you had earlier discussed which is the Forex RCI.

The Forex RCI has ended its inquiry. The first casualty is Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, the chief forex trader of Bank Negara during the time of the losses. He took responsibility for the losses. Najib was shocked.

So, like Tan Sri Muhyiddin who opposed 1MDB, Tan Sri Nor Mohamed, who admitted responsibility, received the same fate. Both got sacked.

Najib thanked him for his services as director of Khazanah and deputy chairman. Najib is the chairman. To thank for his services, Tan Sri Nor Mohamed must be seen to resign but the truth is, it came as a shock to him as he had served Najib faithfully.

He was in turkey attending a board meeting when he was told to resign. It was silly of Najib to expect Nor Mohamed to put the blame on others for the forex losses. He admitted that he was “the rogue trader”, took responsibility and resigned.

There is no way he could shift blame to anyone else. At the last minute, the RCl decided to call Tun Dr Mahathir and Tun Daim. Initially they were excluded from being called to testify. They were summoned at the last moment with the hope that they could be blamed for the losses.

From their line of questioning, we could detect how hostile RCI members were towards the two Tuns. They have more questions than the counsel. They wanted to pin the blame on Daim. To them it was illogical for the minister not to know when the third ranking officer in Auditor-General’s office knew about it. This was statement from members of RCI.

Normally if you want to put to a witness statement from other witnesses, you must show those statements to him when he was on the stand. Even if he knew and, according to RCl members, since he knew and according to RCI member how come Minister did not know?

The simple answer he knew because he was auditor. As auditor once he found out and if what he discovered was very important, why didn't he inform Ministry of Finance or alerted the Bank Negara?

The audited Bank Negara reports did not receive any criticism from Auditor General then. When he was called to testify, he refused to take stand claiming that he has forgotten. A key witness has forgotten yet the government formed RCI.

It seemed according to RCI members especially the chairman, Minister must know as ministry has representative on board.All board members represent the government and appointed by govt.lnstead of blaming minister surely best way is to check on minutes of board meetings during the relevant period to confirm if members discussed the forex trading.


According to evidence all documents were placed under OSA.The intention is clear BN did not want outsiders to know what they were doing and duringinquiry their lawyers objected to documents or information being exposed as these are under OSA. Sameas AG’s audited accounts of 1MDB.

Tun M was last witness and he asked RCl to call PM as a witness to explain why he wanted this RCl when he objected during the time Tun M was PM. It was a reasonable request. But more puzzling how come the Chairman accepts to lead this inquiry when he was chairman of the task force on this same subject and made certain findings and recommendations.Now he has no choice but to confirm his earlier findings otherwise this inquiry will be a circus.A judge who is a member of this RCI should have advised the chairman to excuse himself.

RCI said it would recall Anwar but never did.Tun M’s lawyer request to recall a witness was turned down.Najib should have been called to contradict Anwar and Daim's version about the working relationship between BN and Treasury.Remember forex inquiry trying to find out what happened 25 years ago and since then the world has changed and new laws have been passed and used.

Don't have RCl for political reasons. RCI is to find the truth.

Just some observations.

N.B. According to Tan Sri Zeti in her evidence that this issue will blow up. The Governor and his team met in London.

Zain Kuala Lumpur.

IdrisMdIsa said...

Saudara Hakimi Abdul Jabar...the fact that calsberg plant was officiated by Tan Razak and having muslim shareholders in genting doesn't make the beer festival halal. How stupid one can get! The OktoberFest is a german's tradition of mass drinking and drunkenness. No other european nation bother to follow and introduce this culture into their own respective countries but many bebalists in this country are hell bent on having it as though getting drunk en massed is a fundamental right. What kind of culture are those people trying to promote, drunkenness and alcoholism? Is alcoholism in this country not bad enough? Non-Muslims must aware that alcoholism is despised by muslims, except of course, perhaps syed akbar and hakimi himself. Muslims have been tolerating alcohol consumption by non-muslims everywhere in the country ever since they arrived on the shores of tanah melayu. Even convenience stores in majority muslim areas sell alcohol. But to have beer drinking festival? They surely have transgressed the boundary of decency. Even though alcohol consumption is a right but to get drunk be a potential danger to others is not. Alcoholism is not a culture to be nurtured. It's best to be wiped out. The Qur'an acknowledges the little benefits of alcohol but how many drinkers can adhere to the healthy limit? That's why Islam imposes a total ban on alcohol. For the well being of humanity. But those kafirs despise anything islamic but will embrace anything from the west even though it's against their own culture and faiths. They are the comprehensive mental slaves of the west.

I have to point out lim kit siang for a special mention. That veteran dap politician is at the forefront in demanding the lifting of the ban of the beer drinking festival. How could he be unaware of the muslims' sensitivity after all his years in politics? This is another proof of dap's anti islam attitude. No amount of denial can make the muslims trust the dap. As politicians they ought to promote healthy life style. Alcoholism definitely is definitely not. It crossed my mind recently that those non-muslim politicians pushing hard for the mass drunkenness probably have been bribed by the beer companies!

Pakcik said...

Kalau ada kenduri doa laknat, mmg elok sgt buat utk PM kita nie

samad said...

Sebenarnya tak perlu dihiraukan perjumpaan Najib dan Trump tempohari.

Dari segi persediaan, delegasi, lawatan, perjumpaan, gerak badan semasa perjumpaan itu semuanya menjurus kepada satu, iaitu Trump memberi peluang untuk Najib berjumpa dengannya demi survival politik Najib sendiri. Itu saja.

Cuma yg agak menghairankan ialah keberanian Najib tiada untuk membubarkan parlimen selepas pulang ke tanahair.

Adakah ini bermakna kita perlu menunggu parlimen dibubarkan secara automatik pada tahun depan?

RD. said...

Saudara IdrisMdIsa said;

"It crossed my mind recently that those non-muslim politicians pushing hard for the mass drunkenness probably have been bribed by the beer companies!"

For your information that 'non-muslim politician' who initiate the 'Better Beer Festival' was from MCA, an UMNO's ally in BN.
Wonder why Najib haven't taken the initiative to close down all beer companies that existed in Malaysia, then.

sukasamasuka said...

Datuk,

IdrisMdIsa 6:38 PM has many things to say but not in the right context.

- Call whatever you like IdrisMdIsa, OktoberFest in Germany, Pesta Menuai in Sabah, Pesta Gawai in Sarawak...it is simply a culture that no one can deny.

- As Muslim, it is haram for you to drink alcoholic beverage in whatever form, brand or social situation as you have aptly described very clearly...but, that is for you and you only, not unto others.

- You have crossed the line the very moment you impose your belief unto others, because that is not the fundamental tenets of Islam.

- Other Muslims have the right to drink too as much as the other non-Muslim, no matter what...and, you do not have an iota to stop that.

- But, you don't do no drinking yourself if you want to be a good Muslim because that is what Islam tells you to do.

- "Muslims have been tolerating alcohol consumption by non-muslims everywhere in the country ever since they arrived on the shores of tanah melayu.".

excuse you?...which Muslims?...where is everywhere in the country?...what country is that?...do you mean to say that tanah melayu is a Muslim country for thousands of years?

- "But to have beer drinking festival? They surely have transgressed the boundary of decency."

Tell that to the Sakais, the Senois, the Jakuns, the Ibans, the Dayaks, the Muruts, the Kadazan, the Dusuns...right on their faces!

Please come to Sabah in May next year...and say it during the Pesta Menuai!

Or, you can do that too during Pesta Gawai in Kuching.

- "But those kafirs (including LKS of DAP) despise anything islamic but will embrace anything from the west even though it's against their own culture and faiths. They are the comprehensive mental slaves of the west."

The West was not born yet when drinking alcohol was the norm.

Check the oldest religious scripture...perhaps, it's in there...I don't know.

I am not sure if LKS was born then...may be he was...who knows...that will make him the Oldest Kafir ever live and walk the earth...damn!

Give him a break, will you.

Give other kafirs the same respect if you want to be respected...that is what Islam all about.

Zed-85 said...

Saudara Idris,

I think you are overeacting.

Alcohols are served in our airlines, our hotels, private pubs, etc since the beginning of time. Beers are being sold publicly at convenient stores.

The argument presented by saudara hakimi make sense. We have factories mass producing beers but non-Muslim are not allowed to have an alcohol get together.

It make no sense.

We are not like Saudia Arabia where alcohol is totally banned. Our country is multi cultural, multi religious society.

In order to co-exist, there have to be some considerations given to others not like us.

Pork is haram for muslim but we cannot subject this to non-muslim.

If non-muslim want to held an Octoberfest in a venue, such as KLCC exhibition centre, I think we can object on the basis of sensativity as it is a public space. We can object to this Octoberfest on the ground of safety, we cannot have people getting drunk and driving all over the place.

If they want to have an Octoberfest in some secluded football field or maybe in private spaces, how can we object? They are not breaking any laws.

In this planet, not everyone is a muslim. We cannot be like the Taliban, subjecting this and that, laundrate only for muslim etc. This will raise tension among the people.

Alcohol is haram for muslim but to non-muslim it is not. We have to use our common sense and be human about this.

If we stop being human, we become like the Taliban an all of us will be in trouble.

john doe said...

Sdr Samad

Pada pandangan saya, bukan saja kita perlu menunggu ke saat terakhir tapi juga perlu berhdapan dengan penyalahgunaan kuasa PM melalui Akta MKN pula.

kashinkoji said...

I think that this same arguement or rather something similar are used by the wicked buddhist monk Wirathu in the context of us Muslim,as marjority always imposed our belief unto others.When he said that the marjority of Myanmarese despise and afraid that the Rohingya's Muslim eventually will turn into terrorists due to their Islamic belief,I felt as though I am reading what you write.Wirathu also point out that to eradicate the rohingyas'Muslim,is doing kindness to humanity and protecting the safety of Myanmar.
If it is the issue of Halal or Haram,as a Muslim,you and i has adequate knowledge to differenciate it.
But if it is an issue of freedom of choice or freedom to practise one's culture,than it is as not as simple as what you have written.We should be wiser in choosing to do the right or wise thing.We should use more diplomacy and we also should show or discuss,in a civilised discussion that is participated,by all those involves,that the ban is in the best interests of Malaysian.We should have treated the minorities in this country the way we wanted,all our muslim minorities,in other countries to be treated.

Mek Jilah said...

Tidak ada kena mengena dgn kerajaan pusat?
Tidak menggadaikan negara?
Wow!


kashinkoji said...

Well said zed and to me,it does'nt make you a less muslim,in saying so.

Fairuz said...

I think we should focus on this topic rather than diverting to beer issue

wala'un marang said...


Dunia sudah dipenghujung usia dan kiamat semakin hampir....

masih ada manusia yang berlagak alim dalam bidang agama sanggup menjadi "terompah kayu" kapada pemerintah yang zalim, menipu, menyamun harta rakyat miskin demi memenuhi kehendak hawa nafsu yang bertopengkan hujah hujah agama. Nauzubillah, semuga Allah selamatkan umat islam dan negara Malaysia dari bala' yang berterusan.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).