Wednesday, September 17, 2008

Zaid Gone, Muhyiddin Stays On And Anwar Still Waiting

A Kadir Jasin

[ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]


PUTRAJAYA: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi announced he would be handing over the Finance Ministry portfolio to his deputy.

The Prime Minister announced this at a press conference Wednesday.

Datuk Seri Najib Tun Razak would take over as Finance Minister effective immediately.

The move is part of the agreed transition plan which both Abdullah and Najib reaffirmed on Wednesday.

In July, Abdullah and Najib agreed to the transition plan for the Prime Minister to hand over power to him in 2010. The plan was endorsed by the party supreme council later -- The Star Online.

My two-sen worth of thought -- Mohd Najib is a better Finance Minister material. But the challenges ahead of him are monumental. The world economy and financial markets are in turmoil. Fortunately, America is bailing out its finacially strapped mega companies.

I had made my thought on the matter known only months aftar Abdullah became the PM. I wrote in my Other Thots column that he should not hold on to the finance post for too long. His lack of economic and financial experience was a source of concern.

I will not say anything about him taking over the defence post.

[Original Posting]

JUST in case you’ve just woke up from a long slumber or just returned from the moon, let me be the first to tell you that Sept. 16 had come and gone. Abdullah Ahmad Badawi is still the Prime Minster. Anwar Ibrahim is still threatening to take over.

So while we wait for Anwar to deliver the names of the Barisan Nasional turncoats to the Abdullah and convince him that he should step down, let’s talk a bit about Zaid Ibrahim’s resignation and Muhyiddin Yassin’s decision to say put.

De facto Law Minister Zaid said his decision to resign from the cabinet was final despite Abdullah’s advice for him to sleep it off. The Prime Minister refused to accept his resignation and told him to take a leave.

Typical of Abdullah, the solutions to problems are to sleep them off. But Zaid is far too alert to just doze off. For Zaid, the ISA arrests provided him with a way out.

He knew that his position the Umno-controlled cabinet had been untenable from the beginning and his championing of the Bar Council cause only made it worse.

Using the ISA arrests as an excuse, Zaid had found an honorable way out. I respect his decision. At least he walked the talk.

As for Muhyiddin, whom Zaid said should resign because he disagreed with Abdullah, he had said he would not resign and left his fate to the Prime Minister.

I don’t think Abdullah would take any action against Muhyiddin beyond saying he was shocked by the latter’s criticism. Abdullah cannot risk further opposition to his sagging rule by sacking a senior (and elected) vice president like Muhyiddin.

Yet I am convinced that Muhyiddin will remain strong, if not becoming stronger, by resigning his cabinet post and concentrate on rebuilding the party and canvassing for support in his upcoming bid for the party’s number two post now held by Mohd Najib Abdul Razak.

Back to Anwar’s threat to topple the Abdullah government, a note of caution has to be injected. The process of taking over is not as easy made out to be. Consider the following:

1. Anwar has to have more than 30 BN MPs jumping ship. Their crossover to Pakatan Rakyat must be properly signed and sealed otherwise some may swim back to the BN on promises of money and posts or due to threats;

2. If he succeeds, he’ll be leading a minority government – one that is weaker than the BN government currently is. Will it survive and will it be effective?;

3. The consent of the Yang di-Pertuan Agong has to be sought;

4. The Parliament has to be reconvened;

5. Are the People’s Alliance component parties – the PKR, the DAP and Pas – in full agreement that Anwar will be the Prime Minister?;

6. Anwar has to enter into many alliances and making many promises to get the BN MPS to crossover. Will his minority government not become too big, too cumbersome and too bureaucratic?

7. To legitimize his claim to power Anwar has to call for an early general election so that he can have a government of his own instead of relying on BN turncoats;

8. What guarantee does Anwar have that the BN, in particular Umno, will not resort legal and "other means" to block his backdoor takeover?; and

9. If so many BN MPs are joining Pakatan Rakyat, is it not possible that some BN state assemblymen and women may also be doing the same?

These questions beg answers.

Whatever the case may be, a resolution to the current uncertainty must be found, and quickly.

The country and the people are facing threats of global socio-economic upheaval. The US subprime crisis is kicking up havoc around the world.

The Abdullah government has so far failed to give a clear signal as to which direction the country is going. The global economic turmoil is impacting us on an hourly basis – falling stock prices and exchanges rates, uncertain commodity prices and rising inflation.

Even the best economists and the most astute businessmen are unsure which way our economy is going.


2 kali 5 said...

Semestinya peristiwa 16 september adalah sesuatu yang cukup hangat diperkatakan sekarang. Bahan berita ini sentiasa memenuhi media arus perdana atau media alternatif. Pelbagai komen dan pendapat dikemukakan. Ada yang pro dan tidak kurang yang bersikap kontra.

Dalam memperkatakan apa yang sedang dan bakal berlaku, orang kita akan terus membuat pelbagai andaian dan spekulasi. Saya rasa tidak perlu untuk saya menyendatkan lagi dunia spekulasi ini dengan pelbagai tekaan dan pandangan.

Apa yang ingin saya utarakan cukup mudah. Sikap kita bila berhadapan dengan spekulasi.

Mungkin bagi penyokong Pakatan Rakyat ini bukanlah satu spekulasi tetapi harapan baru untuk Malaysia. Bagi yang yang tidak begitu menyokong ini lebih kepada retorik politik. Malah ada juga yang mengambil sikap tak kisah dan tidak punya masa untuk ambil kisah.

Saya berpendapat orang melayu harus diberikan kredit lebih jika kita berbicara tentang perjuangan. Saya tidak bermaksud untuk menafikan atau menidakkan perjuangan kaum lain tetapi saya berpendapat semangat pada orang melayu lebih "kaww". Orang melayu memang terkenal dengan sikap sensitif dan semangat berjuang yang agak tinggi.

Sikap ini ada positif dan ada negatifnya. Ianya terpulang kepada kaedah dan wadah yang dipilih. Kita lihat dewasa ini perjuangan UMNO sudah seperti tersisih dari hati golongan muda. Perjuangan PKR mahupun PAS mendapat tempat di hati golongan ini.

Bila darah muda yang berjuang, pastinya semangat yang ada cukup membara tetapi kesabaran agak kurang. Segalanya ingin cepat dan panas. Tidak panas tidak kaww.

Bila sesuatu perjuangan itu terlalu panas dan kesabaran pula semakin berkurang, maka kita sudah kehilangan hikmah dalam perjuangan. Jarang dinilai sesuatu secara mendalam. Jika majoriti mengatakan ya maka kita mengatakan ya. Kita sudah kehilangan sikap rasional dalam menilai sesuatu. Menerima sesuatu tanpa meneliti kesahihan dan sentiasa menyalahkan orang lain tanpa cuba bersangka baik.


lai tek said...


Punca segala masalah ini adalah Abdullah Badawi sejak dari mula kemelut ini.

Penyelesaian nya hanya lah satu.

Awang Maya said...

Something needs be done to get Abdullah Ahmad Badawi the exit door of the government administration. He seems to be ignorant of what the majority people want. Since there is no more pull factor anyway, the push factor must be strengthened and all people must gear up this effort to get the plan success. All these for the benefit of people. Pak Lah is proven failed to lead our country. Nothing less for him to stay any longer. Enough is enough.

arifabdull said...

Yeah, I think most Malaysian respects Zaid except for those who still trying to justify the use of the draconian law such as ISA etc.

a message from RPK to the rakyat (Malaysians).

Terima kasih. Thanks.

rashid said...

Because of the questions you raised, I guess Anwar is taking his time to deliberate on all that. Concerning his minority govt, Anwar is so strong that he can rule with one majority seat. The man has hands on approach and he provides a glue that none in the current system can provide. Abdullah has over 30 seats yet he can't run the nation as he is being hounded by UMNO and PR leaders and MPs alike and his inept rule is heartrendingly woeful so much so that he can't help himself and take the nation out of quagmire. I do believe once Anwar takes over, he will get more support, after all, there is no need to stick around with a "dead" UMNO/BN, of course that's if the takeover happens as anticipated. I'm sure Anwar is being cautious and he knows the system more than any person and that explains his tactics. Lets wait and see in the coming days.

Mr said...

'The global economic turmoil is impacting us on an hourly basis – falling stock prices and exchanges rates, uncertain commodity prices and rising inflation.'
This is the main concern of majority folks especially the youngers. apparently for those who juz graduated,it's dificult to find a job.under the condition of unstable politics as well as inconstantly economics growth, the whole system running in this country will lead to chaos.
So please please n please i'm begging 4 sumbody who cud change n improve our beloved country.

ulat buku said...


Zaid Gone, Muhyiddin Stays On, Anwar Still bluffing and Dollah as usual will falls asleep waiting for Anwar to come up with the list.

Taktik Anwar ni sama aje macam Parti Kominis Malaya dulu masa nak menuntut kebebasan berpolitik dari British Military Admin lepas perang dunia dulu.

Guna psycho, back line, front line dan macam macam lagi

Misti Din Marican punya advise lah ni.

Refer Red Star Over Malaya - Cheah Boong Keam.

iammi said...

Datuj, I fully agree with you. The country is going downhill fast, and someone must do more than just talk (and sleep). I just hope it will not be the past administration or semblance of it. We are where we are thanks to them.

Anonymous said...

Dato' everyone is bracing the impact of the global economic downturn.An ordinary Malaysian may not realize it and they trust the government they have elected. But, it is really bothering, don't tell me that the whole list of problems/issues listed on the difficulty of forming the new government did not cross their mind. Instead, most of them become bonkers and we saw a boisterous political scenario. You know and I know Dato', the call for CHANGE is getting louder and yet Pak Lah and his team continue in the state of denial. Isn't admitting a mistake and making amend to seek for improvement is something taught to most of us by our parents?.What actually is our present Malay leaders 'value judgment', is it power, greed or what??? Frankly I am beginning to distrust Pak Lah and his team. If only he is sincere and honest to himself and the rakyat, I see no reason as to why he becomes panic, menggelabah and losing focus to do what is right. Hopefully 916 and Anwar stunt( I still believe he can do it)is a good wake up call for Pak Lah and his merry man and stop the back stabbing and get down running the nation before everything is too late. Selamat berpuasa Dato'.dh9753

Anonymous said...

YBhg Dato',
Zaid sememangnya musang berbulu ayam tetapi Paklah yang tidak berapa bijak....beliau mengharapkan dengan Zaid menyebelahi beliau mungkin akan menaikkan imej beliau sebagai PM... yang berpandangan bebas, kerana tiada apa yang PakLah ni dapat berikan pada rakyat semenjak beliau menjadi PM. Adapun hanya perkataan hadari atau gemilang, terbilang, cermerlang dan temberang.....Saya harap Umno tak akan bebas Zaid dengan senang meletak jawatan, tindakan disiplin perlu diambil atau dilucutkan haknya dari Umno selama-lamanya begitu juga ahli bukit bendera yang angkuh, tidak memohon maaf.....ego seorang ahli UMno....Imej Umno yang nyata dimata rakyat.... Pada golongan muda mereka mempunyai pandangan itulah ahli Umno.Banyak perkara yang Umno perlu repackaging semula agar brand Umno kembali dihormati rakyat.Pada Tan Sri Muhyuddin five star for your daring way of telling Pak Lah he is no longer needed.
Salam Aidilfitri pada Dato' sekeluarga.

Anonymous said...

Salam Dato'
Saya org Melayu berumur pertengahan 50an sangat mengharapkan satu barisan kepimpinan melayu yg boleh memacu, memicu, dan mengumpil bangsa melayu kedepan. Kepimpinan yg begitu semestinya yang berwawasan serta kuat jatidirinya selain sentiasa berani kerana sentiasa berada dalam kebenaran. Sebagai org melayu kita tetap mengamalkan "tiada rotan akar pun berguna" dan insaf "mana bumi yg tak ditimpa hujan". Pada faham saya, org melayu yg meringan2kan agamanya akhirnya akan menjadi melukut ditepi gantang. Jatidiri org melayu sangat berkait rapat dengan islam. Tengok org keturunan West Hindies di UK; mereka bercakap dan bersosial sebiji mcm org inggeris - tapi majoriti mereka secara relatif hidup miskin di sana. Berbeza dgn org keturunan india, bangla dan pakistan di UK, they are better-off than their west hindies counterpart. What about those malay sailors in liverpool? TST lah... The malays in South Africa are the descendents of ulamas, thats why they are being respected. Dlm saat kita minat (ghairah?) dgn persimpangan kepimpinan, saya harap kita tidak lupakan unsur jatidiri berasaskan islam dalam menentukan arah yang kita tuju. Pilihlah pemimpin yg memiliki jatidiri yg kuat.
Pak Hj JB

penjual suratkhabar said...


These policians are all actually INDAH KHABAR DARI SURATKHABAR.

Bravo Mahyuddin

WAK SAPU said...

Pak Kadir,

Wak dah naik bosan dengan pembohongan demi pembohongan yang dilakukan oleh si pembelit dan penipu tu. Dah letih. Cubalah Pak Kadir dengar balik youtube semasa ceramah pr kecil di Permatang Pauh. Hidup-hidup rakyat Malaysia ditipu oleh Anwar berkaitan tarikh 16 September. Kalau negara dapat Perdana Menteri yang macam ini, lingkup negara nanti. Orang yang macam ini emosi dan tindakannya tak stabil. Sekejab macam ini, sekejab macam itu. Pendirian tak tetap. Ini amat bahaya kepada negara. Macam2 boleh berlaku sekiranya pendirian dan emosi yang tidak stabil. Wak tak mahu negara kita tergadai suatu hari nanti jika negara kita terlepas ke tangan mereka yang tidak ikhlas dan memimpin ikut hawa nafsu. Wak sangat sayang kepada negara Wak. Sama-samalah kita mendoakan agar negara tercinta ini bebas dari tangan-tangan mungkar dan mereka yang berkepentingan tertentu yang boleh merosakkan kehidupan rakyat dan negara.

Heical said...

Salam Datuk,
Masa kita kecil dahulu IbuBapa, Ustad pesan selalu jangan bohong jangan menipu berdosa.
Hari ini seorang pemimpin pernah menerajui ABIM secara terang terangan telah membohongi seluruh rakyat Malaysia.Untuk capai citanya bolih cakap bohong.
Ini bermakna orang biasa lebih baik dari beliau dan beliau bolih di berikan gelaran Anuar Al-Kazab.
Kita pun berfikir entah apa apa lagi pembongan yg telah dibuat.

Me and life's mystery~ said...

Saya rasa kita sedang mengulang sejarah Kerajaan Melaka semula, orang yang berkuasa bertindak mengikut suka rasa, akhirnya nanti rakyat yang merana~

Anak Temasek said...

Anwar's greed for power is now at dizzying heights (mabuk kuasa).

Najib as a Deputy Prime Minister, I'm afraid is too quiet for comfort.

Pak Lah, has yet to really prove himself, via his projects and policies.

The young guns are all on standby, waiting for the right time to jump at any opportunity that arises.

So, who can fill up the top post? Actually the problem lies with the lack of collective agreement and understanding for the benefit of the masses (rakyat).

As a result, we smear each other with labels, while the rest of the world awaits with much anticipation.

After 51 years of independence (merdeka), Malaysia today pushes its own button of self-destruction.

Mango said...

In reference to your query no.8, I am very sure once Anwar becomes the PM, he can "administer" the same "medicine" to BN if they try to sabotage or harass him.
He can put all of them under ISA on the basis of protecting them from their enemies, the excuse sounded familiar? Well, that stupid excuse was given by Syed Hamid and I am very sure many rakyat will support it.What about ACA investigating many of the BN MPs for corruption? With the PM admitting that he doesnt support open tenders as opposed to his 2004 "broken promises" , I am sure there will be enough charges to keep BN MPs busy.So, once Anwar becomes PM, BN will be history as their own "histories and historical actions" will be their own downfalls.

BlueMoon said...

Assm Dato', Zaid is very smart. He deserves a noble laurete for his effort in discovering that the stardomship can be attained through back door. This is the best of lawyer@politician@auta in action. Muhyiddin too is very smart. He knows that the PM will not dare to do more than what he has already done. Deep within him, Muhyiddin knows that the PM days are numbered. This number shrinks as clock ticks. The DPM originally believed Muhyiddin was wrong but quickly changed his mind when he realized that his days too are numbered. The only person who dare not change is the PM himself. Probably he will get extra number due to DSAI recent gull. But this number will soon fade away in december.

Tico said...

YBhg Datuk

Ramai yang sudah lemas dengan keadaan ini. Negara sedang menderita. Tarikh yang ditetapkan sudah berlalu dan kerajaan masih lagi seperti biasa. Kita tidak boleh berterusan begini. Mana jua kerajaan yang dibentuk adalah untuk kesejahteraan rakyat.

Jika Anwar punya cukup kekuatan untuk membentuk kerajaan bentuklah dengan cepat. Anwar tidak boleh terus-terusan begini. Rakyat yang gelisah, ekonomi yang terbantut.

Betul juga kata Abdullah, jika Anwar ada senarai 30 orang yang melompat tunjukkanlah. Bawalah kesemua yang melompat ini mengadap DYMM Yang DiPertuan Agong. Apa yang hendak ditakutkan. Perjuangan memerlukan keberanian. Jika tidak berani berdepan dengan rakyat janganlah melompat.

Benar juga kata Ketua Pemuda UMNO Johor semalam ( nampak macam bagus , boleh ganti Zaid ). Jika hanya 31 orang saja yang melompat, belum memadai untuk membentuk sebuah kerajaan yang kuat. Jika berjaya memujuk 60 orang MP, kekuatan kerajaan baru itu hanya seperti kekuatan kerajaan sekarang. Untuk membentuk sebuah kerajaan yang kuat Anwar perlukan 100 orang. Barulah kerajaan yang kuat dapat dibentuk. Carilah 100 orang.

Tindakan membantutkan semangat rakyat dan ekonomi negara adalah perbuatan yang boleh dianggap mengancam keselamatan negara. Oleh itu sesiapa juga yang berbuat demikian harus dikenakan keras. Tidak mustahil jika keraajan Abdullah menggunakan ISA untuk mencegah ancaman ini.

Debaran masih terasa


Anonymous said...

Apabila Pemimpin menghancurkan kerajaan

Assalamualaikum semua

Masih ingat komen penulis tentang sedikit persamaan Anwar dengan Al-Al-Arqam? (9/9/08).Disebalik kedua-dua nama pembesar bermula dengan huruf "A" kedua-dua juga menyampaikan hasrat yang sama, untuk menjadi perdana menteri malaysia dengan tarikh tarikh tertentu sebagai "matlamat menggulingkan kerajaan" dengan penyokong fanatik yang sentiasa menyokong dan yakin penuh (a.k.a bertaklid) dengan pertubuhan masing-masing.

Alhamdulillah, tepat 17 Ramadan, kita masih dapat menikmati Ramadan dengan suasana yang aman walaupun ketaktentuan masih kekal berlaku. Pak Lah disuruh letak jawatan, Zaid Ibrahim rela letak jawatan, Muhyiddin dipersila letak jawatan, Anwar tak dapat-dapat lagi jawatan... Sehinggakan siapa sangka pada setiap tahun; dalam bulan puasa yang mulia, jarang sekali isu-isu hangat politik dibangkitkan; hanya isu harga barang naik, berbuka di hotel sahaja yang sibuk menerjah media massa. Tetapi tahun ini, orang ramai agaknya lebih banyak baca akhbar politik dan media daripada membaca Al-Quran.

Dengan krisis ekonomi dunia masa kini, ketaktentuan politik hanya menjadi ajinamoto untuk menyedapkan lagi proses penghancuran sesebuah kerajaan. Sudah ada kenalan-kenalan penulis yang menasihatkan penulis agar membuat pasport dan visa (sayangnya penulis belum pernah keluar negara lagi)bagi melarikan diri ke negara lain andai berlaku keadaan yang tidak diingini... Dikatakan setiap pasukan keselamatan (tidak menyebut mana-mana yang spesifik) sudah menyediakan plan kontigensi bagi menghadapi sebarang perkara yang akan berlaku... Dahsyat tak dahsyat?

Dari perspektif kerajaan sedia ada (baca:kerajaan BN) sekarang ialah masa yang paling kritikal kerana ketaktentuan lompat parti tetap berlaku. Walaupun kita sudah berada dalam pasca-16 september; si Anwar masih lagi meyakinkan rakyat bahawa memang Pakata Rakyat akan menggulingkan kerajaan walaupun bukan sekarang. Maka, terlepaslah harapan penulis nak merasa cuti 16 september (eh, dah tak ingat eh pasal cuti tu... Kerajaan Pakatan Rakyat cuti tak semalam?)

Bagi bakal pengguling (baca: Anwar) alasan demi alasan perlu diperkukuhkan lagi untuk mengajak rakyat meyakini perjuangan mereka. Pelbagai kaedah dibuat sehinggakan buat perhimpunan tengah-tengah malam buta pada bulan Ramadan yang sepatutnya diisi dengan pelbagai amal ibadah bagi mendekatkan diri pada Yang Maha Esa.

Politik telah menjadi weltanschuung rakyat Malaysia. And the worst thing is, we aren't going anywhere yet. We still in the state of political uncertainty that sooner or later, the collapse of Malaysian Government shall be true. Bersedialah kita untuk makan ubi kayu balik...

Anonymous said...


The US Government had just poured US$80 billion over to save AIG, the insurance giant. The US is on the bailout galore to save its corporations and economy. This is the kind of stuff that Anwar wowed he would never do. The point of his disagreement with Tun M in 1997/98. Anwar was against bailout.

Anwar is sold on the US hypocrisy and the IMF free-market hogwash. If he ever becomes the PM, we'll be dead. Anwar does not understand economy and will be advised by the likes of Din Merican, Khalid Ibrahim and Tong.

For the sake of our future and the future of our children and their children, please stop Anwar. He'll destroy the nation.

Abdullah is bad because he's ignorant and is hijacked by self-serving people. Anwar is bad because he has the capacity to sell even the silliest economic ideas dictated by the US and IMF.

For the sake of King and country, please do not be influenced by Anwar's sweet talking.

Old Hand.

Anonymous said...


Saya setuju dengan ramai pembahas di sini. Jangan tergesa-gesa mengubah sesuatu yang buruk dengan sesuatu yang kita tidak tahu buruk baiknya.

Selamat lebih 10 tahun saya jadi hamba Anwar kerana saya setia kepada Tun Dr Mahathir. Dalam masa itu saya nampak watak talam dua muka dan spit personality Anwar.

Jadi berjaga-galah.

Seman Kedah.

Anonymous said...

Jenayah "ditutupi" dengan ketaktentuan politik

Diculik, dibunuh dan dibakar. Penulis kira perkara tersebut sangat-sangat tragis lagi kejam kalau dilihat dari perspektif norma-norma manusia. Masih ingatkah kita dengan kejadian seorang nenek ditanam setelah dibunuh dengan kereta perodua kancilnya juga "dikebumikan"

Jenayah di Malaysia semakin hari semakin berkembang seiring teknologi...Disebabkan wujudnya pelbagai siri drama jenayah seperti CSI, Gerak Khas dan sebagainya, secara tidak langsung siri tersebut memberi pelajaran kepada penonton bagaimana penjenayah melakukan jenayah walaupun mesej utama siri-siri sebegini ialah "jenayah membawa padah"

Tetapi siapa yang endahkah jenayah-jenayah sekejam itu? Apabila politik mengambil tempat di dada-dada akhbar, jenayah yang mengerikan sebegitu tidak mendapat perhatian dan rakyat Malaysia lebih berspekulasi dan berpolemik tentang tumbangnya kerajaan Pak Lah dan BN dan menantinya PM baru...

Semua perlu beringat bahawa dalam sejarah, apabila wujudnya satu revolusi dalam mana-mana kerajaan dunia; keganasan (baca:jenayah) akan meningkat dan ekonomi akan merudum...Oleh yang demikian, apabila ketaktentuan politik ini berterusan sehingga tergulinggnya kerajaan sedia ada, bersediakah kita menghadapi kemungkinan sebegitu?

Moga kita dirahmati Allah SWT

Anonymous said...

Salam Dato,

Dalam masa kita ghairah menunggu apakah benar terjadi peralihan kuasa dari BN ke PR atau menunggu pengganti Pak Lah, ingin saya menajukan satu persoalan: Apakah bakal pengganti Pak Lah itu lebih baik atau sebaliknya?

Memang Pak Lah banyak kelemahannya, tapi pengganti yang kita cari mestilah lebih berwibawa dan mampu mengatasi segala permasalahan yang dihadapi oleh rakyat. Apakah Anwar dan Pakatan Rakyat mampu mengatasinya? Ataupun Najib mahupun Muhiyiddin?

Kita tidak mahu jadi seperti pepatah "Menang sorak, kampung dibakar", iaitu kita bersorak apabila kerajaan BN diganti dengan kerajaan Pakatan Rakyat, tapi negara kita lebih teruk dari sekarang. Bak komen Mufti Perlis "Keluar mulut Naga, masuk ke mulut Buaya".

Sama-samalh kita fikirkan.

Anak Bayan.

Bloggerooi 博客老黄 said...


Why do you think our political scenario has come to such a stage? Politicking is going on and on despite the dismal stage of our country economy. I suppose people hinge hope on Pakatan Rakyat despite its rather young coalition simply because they are fed up with the current administration. I personally do not think that overthrowing a government by pinching its MPs is the right thing to do as it is a betrayal of the katak-MPs to the people who elected them. Pakatan Rakyat should reinforce their admistration at the 5 states governed by them. If they can better BN, I am sure the people will entrust them in the coming general election.

uton51 said...

Sebenarnya saya bersetuju dengan YB Dato Ibrahim Ali( Pasir Emas) bahawa untuk mendapatkan 31 wakil rakyat untuk melompat memang sukar namun hal ini tidak pula boleh kita tolak secara total sebab banyak kemungkinan boleh berlaku.

2.Sebenarnya rakyat marah dengan penyokong kerajaan menggunakan istilah pembohongan, dari pintu belakang dan istilah2 lain, semua istilah ini menjadikan rakyat memindahkan sokongan mereka kepada PR."Orang yang mengatakan seseorang itu pembohong sebenarnya dia lebih pembohong daripada orang itu."

3. Undi tidak percaya sebenarnya dibenarkan dalam sistem demokrasi.

4. Kuasa DYMM Yang di-Pertuan Agong untuk bersetuju atau tidak juga haruslah diifikirkan. Itu hak baginda.

5. Sebenarnya dari awal lagi BN terlalu takut dengan DSAI sehinggakan Dewan Rakyat dibubarkan awal dengan mengadakan PRU-12 diadakan 8 Mac 2008 walaupun tempoh sebenarnya sehingga Mac/April 2009.

6. Sebenarnya jika PRU-12 diadakan selepas DSAI layak bertanding, kemungkinan kemelut politik sekarang ini tidak berlaku???

7. Kenapa harus bermukim ke Taiwan? Ini juga menjadikan rakyat tidak senang. Kadang2 kita fikir rakyat suka apa yang kita buat. Sebenarnya kita tak tahu. Kadang2 kita syok sendiri.

I= I
B= Boleh
L= Lah
E= Engkau
S= Syok
S= Sendiri

Cucu Tok Selampit said...

Dear Dato',

Berita Gempar!!! Atas permintaan ramai dan untuk mengisi kekosongan yang wujud, DSAI telah sudi dilantik menjadi PM Siam yang ke 87 sejak 1945.

Sorry Dato' Buat lawak hari ini. Menenangkan keadaan.


JournoDownUnder said...

Datuk dan semua rakyat Malaysia,
Selamat Hari Malaysia! Teringat dialog filem Hafsham - Mekanik, "biru ke, kuning ke, hitam ke, kan kita semua rakyat Malaysia?"...apa kata kita semua hidupkan semula Dasar Pandang ke Timur? Jepun tu tukar PM macam tukar kasut, tapi rakyat dan ekonomi tetap "cool" walaupun banyak kali cuba disabotaj orang lain. So, Pak Lah ke, DSAI ke, sama je sebenarnya...harga beras tetap naik 100%, minyak 40%, poket? kosong tetap kosong...

Anonymous said...

Eh, why dont we all just SLEEP over all these!


anak parit said...

Salam Dato',

16 September....lawak yang tak menjadi..namun BN takut jugak sebab lawak AI mencemaskan BN.
Saya pernah nyatakan bahawa AAB, NTAR dan DSAI merupakan masalah kepada negara kerana mengkucar-kacirkan ekonomi , keharmonian dan macam-macam masalah yang timbul disebabkan oleh tingkah-laku mereka.

Penganalisis ekonomi menasihatkan pelabur menjauhi dua negara asean iatu Thai dan Malaysia disebabkan tidak stabil.

Negara yang untung ialah Singapura yang terus-menerus mendapat FDI yang sepatutnya melabur di Malaysia dan Thai..

Ahli politik Malaysia yang bengap dan bangang terus bertelagah..ekonomi jadi parah..

Nasib rakyat Malasia dan Thai yang dapat pemimpin yang bodoh dan biul..nak bercakar je.


Mr. Smith said...

Abdullah is acting like a coward. He should hold the bulls by the horns and prove that Anwar is indeed bluffing as he claims with even having taken a look at the 'evidence'.
He wants Anwar to make the names public. If he does, will Abdullah step down? If yes, say so.
Abdullah has lost the moral legitimacy to lead the government as he is technically the PM of a 'fallen government'.
He is getting desperate and taking over Defence points to sinister motives.

Anonymous said...

Message to arifabdul, I have yet to meet a malaysian face to face that says he respects Zaid Ibrahim.


ahm said...

transition of power... the hadhari way.

when money alone not enough to gunn down the enemy, he required sukhoi and submarine as his final frontiers

now that the real warfare has just begun
soldiers, selamat berjuang hingga ke titisan darah terakhir... may god bless you

Dari Borneo ke Minang said...

Sdr. A Kadir Jasin,

I have been told some time back that Najib could be a better FM material. Maybe. I do not know him.

But what I do hope he would stop draining FELDA of their reserve. FELDA's reserve has gone down from RM3 billion to about RM1.5 billion. Too many USELESS adn DOUBTFUL invesments especially overseas.

And too many sponsorships, USELESS ones...

Dari Borneo ke Minang

Anonymous said...

The Star -- “The relaxation of the rule will limit the potential loss for Maybank to 10% of its total investment in BII or up to RM860mil compared with the astronomical RM3.2bil estimated earlier.

“The RM3.2bil loss estimate, which represents a 37.2% loss on its total investment, is based on the assumption that Maybank would only be able to sell 20% of BII at 320 rupiah a share compared with its cost of 510 rupiah a share and includes RM2.56bil goodwill write-down,” it said.

Datuk, this is another blunder under Abdullah as Finance Minister.

If he's a finance minister on the ball, he would have known that Maybank was paying too much for the Indon bank.
But unfortunetely both Abullah and Noor Mohamed Yackop ara not finance people. NMY is a glamorous money changes who lost billions of Bank Negara's money.

Blunder happened but Amirsham the former Maybank boss when the deal was struck was made senator, minister and tan sri. Why? Payola?

I hope Najib does better and relook at the country's finances and deals struck in the past years like ECL Libre cheap takeover of Avenue Asset. Good luck Najib.


a.z said...

Pak Lah tak boleh, Najib tak laku, Anwar tak boleh percaya, habih sapa yang boleh jadi PM dan memimpin Malaysia? Takkan nak suruh Tun Dr. Mahathir jadi PM balik? Malu lah orang muda2baik dalam BN atau Pakatan. If we read history, it was the young Turks in UMNO who charted the country's path post Tunku Abdul Rahman in fact even during the fight with the Brits for independence the "kaum muda" was instrumental. Maybe the current leaders are too greedy and wants to cling to power for eternity that cause young people to avoid politics and thus the situation we have today.

azizibrahim said...


Saya sebagai rakyat Malaysia mencadangkan kepada kerajaan supaya mengenakan tahanan di bawah ISA kepada Anwar Ibrahim dan pemimpin2 kanan PKR termasuk yg ke Taiwan kerana telah mengancam, membohongi dan merusakkan kepentingan negara dari segi ekonomi, ketenteraman dan menyebabkan kecelaruan minda rakyat Malaysia berikutan kegagalan menubuhkan kerajaan pada 16 September sebagaimana yg dijanjikan mereka...macam mana datuk ok tak ?

sawit futures trader said...

Salam Dato',

Seman Kedah kata "Selamat lebih 10 tahun saya jadi hamba Anwar kerana saya setia kepada Tun Dr Mahathir. Dalam masa itu saya nampak watak talam dua muka dan split personality Anwar."

Mungkin silap tulis ni. Jika benar anda jadi hamba Anwar dan setia kepada TDM, andalah yang talam dua muka. Harap hilangkan musykil saya ini.

Old Hand kata "Anwar is sold on the US hypocrisy and the IMF free-market hogwash. If he ever becomes the PM, we'll be dead."

Pertama kali saya jumpa nada ini adalah melalui edaran flyers masa tempoh kempen untuk PRU12 dahulu. Malah dikatakan Anwar bukan sekadar agen US tapi juga agen yahudi.

Betul ke? Kenapa dia tidak didakwa mengkhianat negara?

Bukti yang saya dapat lihat setakat ini hanya gambar beliau duduk semeja dengan pemimpim IMF. Pak Lah pun biasa bergambar duduk semeja dengan George Bush.

US menyokong pembebasan Aung San Suu Chii. Adakah Aung San Suu Chii itu agen US?

Saya musykil. Macam dalam kes RPK.

Katanya RPK terlalu banyak buat fitnah dalam tulisannya. Jadi dakwalah dia. Kenapa perlu ISA?

Begitu juga Anwar sebagai pengkhianat. Dakwalah dia. Kenapa perlu tangguh sedangkan kes liwat tak pula bertangguh?

Atas sebab-sebab begitulah saya masih menganggap isu Anwar jadi agen US hanyalah usaha memburukkan namanya sahaja.

Jika sesiapa yang mempunyai bukti, silakan, memang saya berminat. Fikiran saya masih terbuka, tidak seperti sesetengah orang yang dah tertutup hatinya.

Indigo said...


Isn't it kind of strange why an outgoing PM wants to be in-charge of a small ministry like MINDEF?

So who is the expected to be named DEPUTY PM? Should Abdullah reveal his hands now?

Anyway, Nazir CIMB must be very happy indeed after his successful SIME in One proposal - do you think it accomplishes anything with the price of palm oil going down and with EU hangups for biofuel? Who knows, he may get to advise the MoF1 in all matters of national fiscal and economics measures.

I say not only Abdullah will not be happy with Najib performance in MoF but the great majority of rakyat also.

Muhyiddin is sure a lucky sog.

Khairul-Dean Mohamed said...

Sawit Futures Trader, so you like anwar ibrahim for PM?

boleh tolong cerita pros and cons anwar as pm?

bila anwar nak jadi pm? 9/16 2013?

harga sawit for the next 2 years terapong-apong di mana?

tipulagi said...

Salam dato dan semua... isu menarik mengenai pertukaran porfotlio antara dollah n najib.. for my 1sen opinion.. dollah nk lepas tangan dan najib akan terjerut leher..

Anonymous said...

Salam DKJ dan pembaca sekalian.
Politik Malaysia yang kalut:
1. AAB tuduh Anwar mengancam keselamatan dan ekonomi negara,tuduhan terkini AAB.
2.UMNO menuduh AAB perdana Menteri lemah dan tidak berwawasan.Tuduhan selepas PRU 12.
3.Rakyat hilang keyakinan kepada BN @ UMNO untuk terus memerintah Malaysia.
4. Anwar gagal mengambil alih kuasa
dari BN,beliau dituduh menipu.
5. BN janji tidak naik minyak,negara selamat dan aman tetapi berlaku sebaliknya tidak pula dikatakan penipu..?
6.UMNO terus bergolak dgn politik wang dan rasuah dan merekalah yang sedang berkuasa dan akan terus berkuasa sekiranya Anwar gagal dalam misinya.Pemimpin berkuasa atas tiket rasuah kualitinya beleh dipertikaikan.
7.Orang Melayu memang takut atau lambat menerima perubahan..Lihat sangat takut perubahan kepimpinan dan kerajaan yg diuar-uarkan Anwar.Dulu takut negeri2 dikuasai pembangkang pelbagai 'ugutan'dicanang,tapi kini semua ketakutan itu ada didepan mata,tdk kedengaran pula apa yang dibimbangkan itu terjadi.
8. Persoalannya mengapa ini semua terjadi kepada pemimpin beragama Islam?
9. Mengapa tidak pemimpin Islam kita muhasabah diri, kembali kepada Islam,berperibadi Islam,bekeluarga secara Islam,kehidupan secara Islam,memimpin secara Islam...!
10. Jika pemimpin Islam kembali kepada ISlam semua orang Islam akan dapat menjadi hakim samada dia mengikut Islam atau sebaliknya.
Jika ia lari dari garisan,tegur atau tukarkan saja..
11. Jika pemimpin Islam yang akan berkuasa memerintah Malaysia tidak kembali kepada Islam, negara kita pastinya tidak akan berubah,umat Islam tetap tidak kelihatan hebat dan berdaulat.
Menanti berbuka puasa.

Samuel Goh Kim Eng said...

We can see clearly one politician moving on
Then another one trying very hard to hang on
While the mastermind keeps strongly dangling on
And concerned citizens keep their own faith in praying on

(C) Samuel Goh Kim Eng - 170908
Wed. 17th Sept. 2008.

Azman said...

Y. Bhg Datuk AKJ and debators.

Wahhh...!!! It seems to me that Pak Lah is strengthening his "Sicilian defense" against any probable strategic "check mate" by taking up Defense Ministry!

Smart juga orang tua ni kan? Liat sungguh.....

Azman Mohd Isa
Shah Alam

Anonymous said...



Itulah yang boleh digambarkan akan suasa politik Malaysia.

Terasa lama pulak nak tunggu pilihan raya yang seterusnya.

Sepatutnya bulan ibadat ni kita lebih fokus kepada mencari bekalan akhirat.

Kata ustaz, Bulan Ramadhan terbahagi kpd 3 fasa.

Fasa1. Rahmat dan hidayah Allah mencurah. Sebab tu 10 hari pertama Ramadhan masjid/surau penuh.

Fasa2. Pengampunan. Hemm..nampaknya tak ramai dapat mengampunan walaupun di bulan puasa. Nabi s.a.w aminkan doa Jibrail yg kata celaka org yg jumpa Ramadhan tapi tak dapat pengampunan dosa.

Fasa3. Pelepasan dari Neraka. Dah hujung2 puasa lagi kurang orang ke masjid. Semua sibut membuat persediaan raya hingga amal ibadat tak terjaga. Maknanya..tak ramai masuk syurga.

Oleh itu saya serulah kepada semua muslimin agar lupakan pasal POLITIK HARU BIRU ni.

Masih ada baki ramadhan yang sempat kita kejar. Kita pun tak pasti dapat jumpa ramadhan yg akan datang.

DSAI, AAB, Tuan Guru Nik dan yang lain tu..kita orang muslim. Bila mati Allah tak tanya dah dapat jadi PM ke tidak.

Kepada semua selamat berpuasa dan selamat menyambut hari raya.

- Anthony Russel -

Jinggo said...



Tak lama lagi tumbanglah kerajaan... kesian

mal887 said...

Salam Dato'....

(Petikan dari MalaysiaKini)..

Anwar sekali lagi berdepan dengan ISA?

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi membuat para pemerhati tertanya-tanya sama ada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan sekali lagi ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Putrajaya hari ini untuk mengumumkan rombakan kecil kabinet, perdana menteri membuat kenyataan yang membayangkan kemungkinannya.

Antara lain, Abdullah menyifatkan ketua pembangkang itu sebagai "satu ancaman kepada ekonomi serta keselamatan (negara)".

Ini sudah cukup untuk memberi alasan kepada pihak pihak kuasa untuk menggunakan ISA terhadap Anwar dan membolehkan beliau ditahan tanpa bicara.

Dan apabila ditanya apakah tindakan yang akan diambil terhadap Anwar, perdana menteri enggan menyatakannya, sambil berkata: "Saya tidak akan nyatakan apa rancangan yang saya ada."

Sekiranya Anwar ditahan di bawah ISA, ia bakal memberi kesan yang besar tetapi bukanlah sesuatu yang memeranjatkan kerana Anwar sendiri percaya beliau mungkin ditahan.

Nampak sangat takutnya....

Pandangan saya: Kalau kita rasa kita kuat biar berdepan secara jantan....buktikan sememangnya kita kuat/kita betul/kita diterima ramai bukannya cara bacul. Adakah ini cara yang BERMARUAH?????...

Anonymous said...

I feel Muhyiddin has done what is required at the time the leadership is facing it's crucial test yet. He was decisive in his own true cavalier way. For the love of party and country not his own, in my book he deserves the top spot anytime.

Live & let live

ashhassimoto said...

Siakap Sinohong gelama ikan duri,
bercakap bohong lama lama mencuri.

Moshe said...

TIPU ORANG TAKDAK OTAK (TOTO); inilah yg Anwar buat kpd penyokong2nya..heran sungguh penyokong2 setia ni, kalu Anwar cakap tahi lembu itu kek saya rasa penyokong2 dia percaya..nasib lah negara kita ni sudah lah ada kerajaan tak boleh harap nak harapkan pembangkang..buka mata cakap bohong sampai tutp mata...putar alam.

terubuk jantan said...

salam dato,
boleh dato ulas dan analisis mengenai jawatan kp umno pada disember ini.terima kasih dato

Kawan Rakyat said...

SAPP dah keluar.

Ini permulaan penghijrahan.

Parti kedua terkecil sekarang akan keluar.

Cuba teka mana

Zainal said...


Negara kita Malaysia pada pendapat saya sedang menuju ke arah kehancuran. Selagi rakyat tidak bersatu hati selagi itulah kita tidak akan maju dan akan asyik bertelagah sesama kita.
Mengapa tidak pemimpin tunjukan contoh teladan dan berhikmah supaya bersatu dan gerakkan rakyat ke arah kemajuan?

Tidak puaskah kita bertelagah?

Anonymous said...

Saudara mal887,Mungkin saya dan saudara dan ramai lagi rakyat Malaysia sama2 berpandangan bahawa kerajaan AAB semmgnya lemah namun tindakan Anwar Ibrahim sangat keterlaluan dan penuh dgn provokasi terhadap orang lain, menimbulkan kecelaruan minda rakyat dan berbohong sepanjang zaman, secara ikhlas saya mmg meluat dgn kerajaan BN tapi kenyataan AAB petang ini mmg benar, Anwar ni pengkhianat negara, merusakkan ekonomi yg dlm situasi ekonomi dunia yg meleset ini dan akhirnya siapakah yg parah ? Jika sudah mmpu menubuh kerajaan, mengapakah berdolak dalik dan asyik mmberi alasan dan menyalahkan orang lain sahaja, sebaliknya dia sentiasa benar dan betul sepanjang masa, sampai bila nak menipu?

yangtersirat said...

Bukankah ada sesuatu yang tak kena dengan pertukaran portfolio antara 2 orang ini? Ini seolah-olah (andaian sahaja) Pak Lah mahu memberi gula-gula kepada Najib supaya tidak melawannya. Lagipun Pak Lah sendiri berkata, "Penyerahan jawatan samada cepat atau lambat bergantung kepada prestasi Najib". Kalau bercakap pasal prestasi ni, sudah tentulah ia sesuatu yang subjektif.

Saya menjangkakan Pak Lah tidak semudah itu untuk menyerahkan jawatan kepada Najib. Kita tengok lah, bila bahagian semua mencalonkan Pak Lah sebagai presiden semula dengan harapan beliau menyerahkan jawatan sebelum Jun 2010. Bila dah jadi Presiden semula, dia akan claim mendapat majoriti sokongan daripada ahli UMNO. Selepas itu, siap lah Najib, boleh pack barang keluar dari Sri Satria.

Tanda-tandanya kita boleh lihat apabila menantunya Khairi Jamaludin dah masuk bertanding Ketua Pemuda UMNO. Maksudnya, dia pun confident dia boleh menang, dengan backing projek bapak-mertuanya boleh sign kepada kroni-kroninya.

freeda said...

Zaid should further walk his talk by resigning his senatorship. After all, he was made senator to facilitate being made a minister. HIs motives for resigning are suspect but like you said, it i an honorable way out for him. Perhaps he could also devise a way out for Pak Lah too.

sawit futures trader said...

Salam Dato',

Khairul-Dean Mohamed marah rupanya. Sampai mintak saya nujumkan bila Anwar nak jadi PM dan tilik harga sawit lagi dua tahun.

Did I say I like Anwar as PM? Either you are halucinating or you are not learned enough to understand Bahasa Malaysia that I had used in all those comments.

Want to compare pros and cons? Why don't you start first?

Just to indulge you (a little bit), let me say it again; this time in plain simple english.

I want a working government. There are only two choices RIGHT NOW which are BN and PR. I had decided that I had enough waiting for the current government to start working for the benefit of the Malaysian public. This is my choice.

By the way, what is your choice? Please identify yourself and have a little bit of self respect (if you have any).

p/s Kebelakangan ini saya banyak membaca bagaimana beberapa mesyuarat cawangan UMNO yang berjalan dengan nada marah-marah dan mengamuk! Mudah-mudahan Khairul-Dean Mohamed tidak terlibat.

Kali ini saya tidak dapat bersetuju dengan Dato' dalam hal Najib yang Dato' lihat ada kemampuan menerajui MoF.

Najib pernah kata (dilaporkan dalam semua MSM) bahawa negara akan bankrap jika terus mengekalkan subsidi minyak. Ini bukan penilaian seorang ahli ekonomi yang jujur.

Jika Najib lebih jujur dalam polisinya di MoF, mungkin beliau mampu melakukan tugas dengan baik. Persoalannya sanggupkah dia merubah polisi kewangan yang disusun oleh bosnya sendiri?

p/s nak tergelak baca dailog "mungkin bersara lebih awal daripada tahun 2010 bergantung kepada prestasi Najib"

Anonymous said...

A'kum Dato',
Sesiapa pun yg menerima baton pimpinan umno akan berdepan dgn tugas yg amat berat kerana umno kini sarat dgn bagasi politik wang. Secara adatnya, najib dan muhyiddin lah yg berkemungkinan besar, tetapi nama2 spt rais yatim dan ku li tak boleh diketepikan langsung. Atau, mcm dlm perlumbaab F1, tetiba muncul juara nama yg org tak sangka2, mcm khir toyo menjadi mb selangor dulu.
Org melayu ni saya rasa satu bangsa yg boleh dibentuk mindsetnya tetapi memerlukan bimbingan (pimpinan) utk maju. Org melayu mudah faham benda yg konkrit tapi lambat menangkap benda2 yg abstrak. Sbg contoh, mula2 dulu ramai melayu lari keluar drp skim felda tapi apabila terbukti peneroka felda mencapai kemewahan hidup mereka berebut2 mengisi borang menyertai skim felda. Apabila terbukti ada orang mendapat untung dgn menanam bunga kantan secara komersial maka hampir satu kampung turut serta menanam tanaman itu. Begitu juga apabila "terbukti" ada org dapat duit mudah melalui skim pak man telo maka ramailah melayu keluarkan semua simpanan masuk skim tu. Maknanya org melayu belum mempunyai kebolehan menghidu peluang, maka mereka perlukan kepimpinan. Tak ada maknanya seorang menteri atau wakil rakyat atau pegawai kerajaan berucap "semua kemudahan pinjaman, khidmat nasihat, bla bla...kini telah disediakan. Tuan2 rebutlah peluang..bla bla". Datanglah kpd org melayu dgn skim yg boleh berjaya sesuai dgn psyche melayu, pasti akan mendapat kejayaan akhirnya spt skim TH/ASNB/ASB. Suka atau tidak suka, itulah hakikatnya dgn bangsa melayu. Org melayu amat memerlukan pimpinan yg ikhlas dalam ertikata yg sebenarnya... Apakah ada calon pimpinan yg sedemikain ?

Anonymous said...

eh!? silap tu..

"Siakap Sinohong gelama ikan duri,
bercakap bohong lama lama mencuri."

yang atas tu sebelum merdeka..

"Siakap Sinohong gelama ikan duri,
bercakap bohong lama-lama jadi menteri."

Pak pandir moden

Indigo said...

25 Percent!
(kena jual itu baik atau buruk?)

Sawit FT,

Anda berdaleh menjawab simple questions - soalan-soalan mudah. Itu congak saya yang kurang fasih bahasa blog halus.

Saya tanya harga sawit; saya tanya pros and cons; saya tanya sekira anda suka anwar jadi PM dan bila dia nak jadi PM.

Maaf saya bukan marah-marah. Saya tanya soalan.

Maka saya tanya lagi, itu pun kalu you tak marah-marah.

Ini apa punya trader?
Trader jual taik minyak kerjanya nujum. Aku tak salahkan kau: engkau selalu musykil. Nak jawab atau tidak?

Anda tidak suka anwar kenapa? siapa pilihan anda pm - tentunya anda mesti suka bila anda jadi pm, bukan.

kenapa no choice? sebab kerja sama gomen? atau gomen kerja untuk you? where is the gomen gone broken down like you kata?

I had decided that I had enough waiting for the current government to start working for the benefit of the Malaysian public. This is my choice. - sft

jadi anda akan berhentilah? bagus. jangan makan gaji haram, tau. rakyat tak suka orang gomen yang makan duit haram. (mamat kerja gomen rupnya)

astalabista, bay-bee! kalau musykil lagi sila jumpa ustaz-ustzah tau-tau berdekatan meja kerja anda.

sawit futures trader said...

Salam Dato',

Nampak sangat Indigo marah.........
Nampak sangat Indigo tak faham.........

Ni budak-budak ni...

dahalmi said...

Assalamualaikum Datuk KJ,

Congratulations for writing quite a comprehensive article recently. You have posed a few questions, with a few answers, while many questions remain unanswered.

I also agree with your comment on Anwar Ibrahim in this article.Indeed Anwar is dreaming.

I have attempted to provide a few answers, especially on the perspectives of the MP's who are supposed to lompat party, especially the politial risks they would pay for betraying voters' trust, in tne future general elections.

I have made an empirical analysis of voters' loyalty to umno as against the MP's personal popularity. This analysis is based on data compiled from past general elections covering all parliamentary seat contested by umno.

To an MP ever considering to lompat parti, he must read this artcle titled 'Analisis undi UMNO dalam Pilihanraya 2008: Kajian Kesetian Ahli Parlimen dan Pengundi'.

Datuk KJ and all reader are invited to my Blog DAH IKHWAN Weblog.


Sdr Dahalmi,

Mohon alamat lengkap blog Dah Ikhwan.

Terima kasih.

Indigo said...

alhamdulillah, Scribe, kenyataan terserlah - nak buat macam mana, harga satu sawit futures merudum tapi ada trader tak faham.

ditegur tetapi tetap menjuih :(
rupa-rupanya kawan kita duduk atas pagar selama ini itu kerjanya makan padi. (yang saya takut orang tua lupa umurnya perangai bebudak, scribe - na'uzubillah)

terima kasih.

dahalmi said...

Datuk KJ,

Butir butir blog saya seperti dibawah:

Nama Blog: DAH IKHWAN Weblog



Heical said...

Salam Datok
Setuju sangat kata Datuk " isteri, anak, menantu dan suku sakat menteri"
Semua kena bodek habis habis.
Orang yg bodek ini ada apa apa lah.
tak kan saja nak ampu.
Sebenarnya org sebegini adalah manusia hina dan paling kotor.
Demokrasi - dilantik olih rakyat bukan suroh hina rakyat.Rakyat yg terhegeh hegeh hina diri kenapa?.Maka naik tocanglah mereka ini. Keadaan sebegini banyak terdapat dipejabat pejabat krj/swsta.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).