Friday, February 28, 2014

The KKA Version of Conspiracy Theory


A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

THE Kedai Kopi Assembly (KKA) continues to sit. But since many of the matters discussed were mostly “sensitive” and the risk associated with publishing them is a tat too high, let us KIV them for a while.

I thank all the participants for their contribution and for reminding me to be careful and not take unnecessary risk.

However, one subject from the KKA sessions that we may be able to discuss and do some crystal-balling is the reconciliation. To keep our brain connections active, our creativity going and to take our mind away from the heat wave, let us weave a conspiracy theory not unlike the plot in the movie of the same name that starred Mel Gibson and Julia Roberts.



The 1997 movie told the story of a taxi driver who was obsessed with conspiracy theories and became a real target when one of his theories turned out to be true. In order to save himself, he had to figure out which theory it was.

Our theory revolves around the much talked about reconciliation talk that, according to some pundits, will bring together two former friends turned foes – the Prime Minister Mohd Najib Abdul Razak and the Opposition Leader, Anwar Ibrahim.

Kajang By-election A Red Herring?

What if all the hogwash about Anwar’s candidacy in Kajang State Legislative Assembly by-election and his taking over the Selangor Menteri Besar post are in fact a red herring intended to hide the backroom manoeuvring involving his camp and the PM’s operators?

What if a very influential aide to the PKR’s General Leader had already called on an equally influential member of the PM’s inner chamber to work out a deal whereby the “Ketua Umum” will join the Cabinet and be given a portfolio that makes him very powerful?

Anwar and Mohd Najib Were Once Umno Friends
So powerful that it sends the shiver (in this dry burning weather) down the spine of his enemies and the PM’s critics or even gotten rid of them for good.

With the problem in the Selangor Government continuing to fester, Anwar knows the risk of his own people jumping ship. It’s a mistake to underestimate Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim’s resources and resourcefulness.

He was a business and a manager. He knows merger and acquisition better than Anwar and Mohd Azmin Ali. He could apply his M&A skills to politics.

He has the ability to swing Selangor away from PR if he feels that he is on the losing end. So entering into a deal with the PM is a good way for Anwar to checkmate Abdul Khalid if he harbours such an idea.

Abdul Khalid Was A Businessman, He knows M&A
 The picture of Abdul Khalid, Mohd Najib and Deputy Prime Minister Muhyiddin Mohd Yassin beaming away during the signing of the memorandum of understanding on the Langat 2 water supply project on Wednesday could be telling a thousand words.

The Way To Fight Dr M and Daim

For the PM and members of his inner circle, if they believe that the criticisms by (Tun) Dr Mahathir Mohamad and (Tun) Daim Zainuddin can hurt them, a merger with Anwar is a grand strategy. They can count on Anwar to do battle with Dr Mahathir and Daim.

In one brilliant stroke, the PM strengthens his position, destroys the Pakatan Rakyat and rids himself of his critics. Anwar gets to enjoy the privileges and protection as a member of the government. And they can live happily ever after.

Think of this. Has Anwar ever attacked the PM directly and has the PM done the same to Anwar? Yes, Anwar viciously attacked the government, the Barisan Nasional and Umno. Yes he attacked Dr Mahathir and Daim. Dr Mahathir and Daim in turn attacked him and criticized the PM.

Think also of the animosity between Anwar and Tunku Abdul Rahman Putra and Tun Abdul Razak Hussein. How Anwar led a series of demonstrations against them and was incarcerated under the ISA during Abdul Razak’s and (Tun) Hussein Onn’s administrations.

Remember he was freed from detention when Dr Mahathir became PM in 1981 and, in early 1982 Dr Mahathir proudly paraded him before the Press and the newest member of Umno.

March 29, 1982: Introducing The Newest Member of Umno
I was there covering the event and foolishly demanded that he proved his membership of Umno by citing his membership number and, for the next 16 years, promoted him as the crown prince of Umno and the successor to Dr Mahathir.

Remember also that many Umno rebels left the party but later came back to the fold and some went on to be appointed to the cabinet despite having burnt the bridges. So why not Anwar?

But has the DAP got wind of this so as to prompt its supremo, Lim Kit Siang, to ask in his blog: "Who drafted this national reconciliation plan and who had been consulted? This is still a great mystery up to now."

So, I will be the last person to dismiss the reconciliation talk and of seeing Anwar being mainstream and politically correct once again. Politics, according to German Prussian politician, Otto von Bismarck (1815 - 1898), is the art of the possible.

FOOT NOTE: The PM is believed to have appointed a new media adviser to replace Jalaluddin Bahaudin who left last year. The new man is believed to be a journalist and former MP, Abdul Rahman Sulaiman, among whose tasks is to “pujuk” Dr Mahathir to be friendly towards Mohd Najib. This is what Mubarak people told me. Wallahuaklam.

51 comments:

samurai melayu said...

SALAM KASIH DAN SAYANG
SAKJ
Izinkan,

... the signing of the memorandum of understanding on he Langat 2 water supply project on Wednesday could be telling a thousand words.

And IF any of the theory works (KKA theories) then Tun M and Tun D wud simply fly awayyyy...

The end of a story, eh?

ALFATIHAH, AMIN

ayah said...

Datuk

What about the Altantuya case? That's Anwar's biggest attack on Najib? And it's still festering.

So how can you say Najib has never been attacked by Anwar?

Kampong man said...

Salam Dato,

This is a positive article that we should all debate and support-Topics and issues on NATIONAL reconciliation. The Langat 2 and the Selangor water problems can be a blessing in disguise, a way forward if we can leave politics for a while work for the common interest of the rakyat regardless who rule BN or PR.Right?.

Sorry, need to go for a meeting.Will elaborate more later.Thank you.

Wassallam.

Syed Akbar Ali said...

1. Najib can remind Anwar of Saiful's behind and Shafiee Abdullah's appeal now in Court. Anwar's nuts are now in a tight place.

2. Khalid signing the Water Agreement has caught Anwar totally off guard. He did not expect that.

3. DAP is beginning to realise that they are not the only ones trying to manipulate others. Anwar has long manipulated the DAP and PAS.

din klang said...


conspiracy theory 1 :

Anwar and PKR to join BN and replace Gerakan as multi racial BN component party. all gerakan member will be absorbed into pkr or join other BN party.

Then Najib will appoint anwar as DPM with Mahyudin as he mentioned earlier already tired and want to pencen. Note - Najib want to be a 3 term PM at least.

If BN component dont agree for anwar to become DPM through back door, then Anwar will be Selangor MB, which is also such a powerful post and a good platform for anwar later to become DPM or PM...

Take note also that Nurul, Rafizi, Tian Chua, khalid and azmin will also get a post in the new cabinet.

Zahid and Hisham will just follow the game. after all zahid is anwar sidekick many moon ago while hisham is sepupu najib.

so the opposition will be left with hard core chinese chauvinist and melayu pas. The rest have no where to go but to join the whole band or just sit on the fence.

so if anwar agree with all these grand strategy, everybody will live happily ever... after until anwar comes up with his usual own grand strategy 2.

mark my word.

A KADIR JASIN said...

Sdr CB, can't post your comment.

We should not make fun of "kecacatan" or "kekurangan" of a person.

Thank you.

kluangman said...

Memasukkan anwar semula ke dalam umno umpama mengundang barah ke atas seorang pesakit kencing manis kronik - itu tindakan yg bahaya dan mustahil utk najib lakukan. Anwar umpama kuman yg tiada antibiotik.

Dr mahathir atau daim setakat mana keras pun kritikan mereka tetap tidak membeti kesan buruk kpd najib kerana kekuatannya menguasai umno dan kerajaan sukar digugat oleh sesiapapun.

Benteng najib cukup kebal..jika najib bagi signal, sudah pasti org2 spt nazri, kj, zahid dan hisham serta ijat mampu membalas balik. Cuma najib lebih mengambil pendekatan 'diam' untuk membosankan musuhnya.

Muhyiddin memang sudah penat kerana dia dikelilingi org najib.

Dng kritikan mahathir dan daim juga ia memberi satu kelebihan kpd najib sebab bagi yg tidak suka mahathir, mereka akan sokong najib.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Pelat Melayu said...

No good. Anwar cannot kawan with Najib.
If Anwar kawan with Najib MCA Will kawan with DAP and Gerakan dan MC.
This Ttype of kawan are dangerous to the nation.
Keep friendship and foeship spr hari ini.
The nation will move foward.

Ahmad Rais Johari said...

interesting theory..

Timbangtara said...

Salam Tok..

Hebat teori Datuk kali ini..

Kalau benar-benar grand strategy Anwar dan Najib menjadi kenyataan ia bakal mengubah suasana politik negara..

Apa tidaknya yang selama ini bertegang leher menyerang antara satu sama lain tiba-tiba menjadi kawan tidur sebantal.. yang selama ini sentiasa mesra bila bersama tiba-tiba berubah mmenjadi bengis.. penyokong pun begitu juga tonggang langgang..

Memang politik itu satu seni yang penuh dengan kemungkinan..

T kasih Tok..



msh said...

Salam Dato.

Cospiracy Theory CP ?

Tidak terperanjat jika apa yg Dato lontarkan menjadi kenyataan.....cuma tidaklah 100% saperti mcm dlm skript Dato.

Itulah yg dikatakan Politik....'anything can happen'......pelakon dan bekas banduan pun bolih menjadi Presiden....Gabenor dan Dato Bandar.....jadi apa yg tidak mustahilnya?

Najib masih mahu berpaut pd jawatan PM.tahap.110%...bakal calun...PRK Kajang....bekas Pm....bekas banduan....dan apa lagi 'bekas'..sipolan ini pula 'mabuk' dgn angan2 nak jadi PM....ketahap yg paling maksimum...erti kata kedua2 mereka 2x5 saja....bila kita lihat CT ini atau apa 'theory' pun tentang matlamat 2 watak ini memang masuk akal dan ada 'merit' nya.....

Lagi pun mereka memang cakap taserupa bikin pun.....'they need each other more....now than before'......jadi inilah peluang yg cukup baik..

Tapi Dato....kalaulah ini terjadi.....sy pinjamlah kata2 Dato...."walhasil balik asal............." cuma sy UBAH sikitkah......ianya akan balik asal tapi bertambah TERUKLAH jadi nya kerana....kedua2 mereka adalah 'survivor to the highest level'.....dan memang terang berpegang kepada konsep 'the end justify the means'...

Nampaknya.....Rakyatkah yg akan menanggung segala apa putar belit...kuntaw..selambam atau kungfu siLembik dan SiBelit ini nanti jika CP ini menjadi kenyataan.....

Harap tidak...

Saji said...

Salam Dakj,

1. Satu amaran dari Dakj bagi mereka yang memusuhi DSAnwar!


2. Sekarang OKJ baru faham mengapa Dakj enggan belasah DSAnwar dalam blog ini.


3. Dengan tersiarnya artikal Dato' ini ia mungkin dapat menolak tanggapan yang mengatakan Dato' dalam grup menjatuhkan DSNajib bersama2 Daim dam Mahathir.


SAJI

Unknown said...

I am unable to access the blog using a computer.
I am for all Malays to unite, forget the past, look forward to the future. Make Malay race as strong as possible that other races respect and fear. This time make sure every Malay gains not just a few. I will do my part toward it, inshaallah.

A KADIR JASIN said...

1. Maybe the younger debaters and readers cannot comprehend the possibility of Mohd Najib inviting Anwar back into Umno and the government.

3. The older debaters and readers surely remember how the late Tun Abdul Razak brought PAS into the coalition government in the post-May 13 1969 and later into the BN.

4. PAS was the Umno's and Alliance's sworn enemy during the 1969 general elections. But for the sake of the country, Umno and PAS put aside their differences and animosity.

5. Surely deep in their hearts, Mohd Najib and Anwar, who were colleagues in Umno for 16 years, know that at some point the nation's interest overrides their personal interest and ambition.

6. Dr Mahathir an d Daim can criticize. As citizens and former leaders, they have the right and duty to speak up, but Mohd Najib is the PM and he has what they don't i.e power. So is Anwar. He is the Leader of the Opposition in Parliament.

7. I think we should all keep our mind open. What is good for the country, deserves our support.

Thank you.

msh said...

Salaam Dato.
Jika teori Ini menjadi kenyataan....point No. 5 Dato itu yg sy tak pasti.

Mampukah Najib yg berpersonaliti 'Lembik' ini menerima apa saja kerakusan kehendak si'Belit' ini untuk jangka masa yg lama....sebab kita perlu faham 'decorum' yg Umno tetap Parti Teras dan wakil PM dari Umno.....silap2 kena ratah dah mamah saja..

Ini bagi saya bahaya besar sebab....memang kenyataan pun sikap bakal calun PRK Kajang ini penuh dgn kontradiksi dan kontroversi.....tidak termasuk isu atau kes yg dia masih tergantung....

Sebab itu sy kira Najib kena lihat 'the big picture'...fikir tentang kepentingan Rakyat dahulu dan bukan menerima 'Pakatan' serupa ini yg tentunya makan diri'....lagipun bakal calun PRK Kajang ini pun cuma 'hero' kaum Cina dan segelintir Melayu tegar PKR sahaja.....

'Ekor anjing kalau dah bengkok nak diurut 1000 tahun sekali pun bengkok juga'..

Terima kasih.

ab said...

Salam Dato,




Kalau anwar dan najib berkongsi negara(harta rakyat)??, apa punya teori gila tahap super ni dato?



Kalu betui jadi..UMNO explodes, no more UMNO lama atau UMNO baru..Yang ada exUMNO dulu.


PAS becomes LE' Pas


TURN 3 juta lebih ex ahli UMNO pulak baring kat jalan,baring depan balai polis semua ,baring depan parlimen,baring kat PMO
... semua baring SAMPAI keduanya boring,kena boring atau terantuk
bering.


Bolih tergantung keduanya.



ITU kearah pembatalan perlembagaan nampak gayanya.




Are you sure that you are telling us of you `gut feeling'
rather than a scheme of a bigger
grander scheme, dato?.




Me don't want lah.



Abu Bakar Ab Rahman

Dato Sharit said...

Kadir.
You are right on the reconliciation govertment.but you are not vary accurate on the facts.

I have a bit of knowledge and let me share with you.

The main actor Menteri Zaid Hamidi for Najib and
Saifuddin Nasution on behalf of Anwar.

Najib have appointed Sulaiman Randas, bekas MP and Warlord Titiwangsa.Saad Man dari Kubang Pasu dan Ahmad Ismail dari Penang. .ada 10 orang lagi yang saya todak kenal.Anwar dan Najib telah berjumoa dengan mereka saparetly dan dah brief mereka apa yang harus di buat.

DAP supermo LYS do maalukkan perkembangan.
PAS juga fully aware.Orang yang terlibat sacara langsong ialah Syed Azman dan KJ?

Kali terakhir meraka berjumpa ialah di London pada 27,28 ,29 DEC.

Zaid Hamidi mahu berjumpa dengan Hadi dan Anwar di London.

PAS di wakili oleh Syed Azman dan Mustafa Ali.Hadi tak sehat jadi tidak jadi pergi.Mereka berjumpa Zaid. pada 28 Dec.

zaid berjumpa dengan Anwar dan Saifuddin pada 30 Dec di Landmark hotel dari pukol 5 sampai jam 9 malam.
Anwar bagi Ultimatum kapada Zaid dan Najib supaya di selesaiakan sabelum 15 February.
Najib bawa perkara itu ka kabinet dan saperti biasa Najib tak ada bola.Kabinet setuju renconciliation talk and not the govertment.

Anwar,LK Siang Hadi quite upset.
Anwar juga quite upset dengan Najib pasal case Saiful dan lantekan Shafie untok ganti AG.

Anwar beritahu Saifuddin let rock Selangor and we have by Election in Kajang.

You are right Kadir,
Zaid told Anwar and Saifuddin,Najib need Anwar support for two thing.

1-To be able to increse Parliment seats in Parliment yang boleh banyak kan kerusi Bumiputra.List nya sudak di setujui Banyak seat di Pantai Timur dan Sabah Serawak.Selangor dan Terangganu paling banyak dapat seat.

2- To fight Mahathir dan Daim forces.They give najib until end of April to stay as PM.

Mahathir dan Daim tahu pasal reconciliaton talk.Mereka boleh demam kura jika ini terjadi,.

Tetapi mengikut Nujom saya apa yangbterjadi saperti berikut.
1- Anwar akan menang PRK Kajang.dia akan ganti Khalid sabagai MB.
2-khalid akan masok UMNO dan di lantek menjadi Menteri.Khalid akan jadi Ketua Perhubongan Umno selangor ,tugasnya untok menawan samula Selangor.
3- anwar akandidapati bersalah oleh Makahmah Rayuan.
4- Reconciliation govertment akan masok Mosuem.Zaid akan pencen sabagai Menteri.Hishamuddin Hussein akan di lantek menjadi DPM mengganti Mahayuddin.

5- Tun Mahathir dan Daim akan kembali berjumpa dengan Yang Maha Kaya,Pengaseh,Pengampun, Penyayang dan banyak lagi sifatnya.





RD. said...

Dear Dato.

I thought you don't allow Anonymous, Do you now? Or is it an exception by the traction those 2 comment had?

Kampong man said...

Sakam Dato,

1.Saya yakin tidak ada satu konspirasi langsong antara Najib dan Anwar.They are bitter rivals politically.Ahli UMNO tidak mungkin mahukan Anwar dalam BN .Ini pasti.Kehadiran Anwar dalam BN tidak menguntungkan pun.UMNO kini lebih bersatu satelah adanya transformasi politik bagi persediaan PRU 14.

2.'Khalid disagreed '(Source :STAR today). Jelas ,Khalid sebagai ahli korporat dan Investment Banker tidak mudah tunduk pada percubaan top PKR leaders 'to influece the valuation'on the MoU of Langat 2.Benar kata Syed Ali,Outsyedthebox that Anwar was actually caught by surprised by Khalid's sudden move !. Knowing very well Khalid MB position is threatened by Anwar who has almost openly declared to take over the position if he wins Kajang .Anwar will almost certain win though.The Sultan has the final say in the matter to accept Anwar.Negeri mana yang mahukan bekas banduan dan manusia yang banyak masaaalah peribadi menjadi saorang ketua negeri sebagai MB nya?.

3.Ya,Najib tidak perlukan Anwar mempertahankan dirinya dari kritikan Tun dan Daim sekira ada.Biasalah teguran demi kebaikan parti dan kelangsongan pentadbiran yang baik, bersih dan cekap apa salah nya ?. Bukankah Tun saorang STATESMAN yang punyai banyak pengalaman dan juga wisdom. UMNO tidak mampu ada lagi permasaalahan. Mereka kini sudah punyai uniti yang jitu.

4.Apa yang jelas kini terdapat sebenarnya perpecahan dalam parti PKR itu sendiri sekarang.Tidak hairanlah akan ada ramai nanti yang mungkin akan meninggalkan PKR beramai ramai menyertai bebas tetapi akan dibelakang kerajaan. Khalid sendiri mungkin satu possible candidate yang meninggakan PKR sekira pergolakan berterusan.Khalid has little to lose but more to gain.PRU 14 akan terus milik BN kalau pergolakan dalaman PKR gagal menemui penyelesaian.

Wallahwuallam.

Adam M said...

Hahaha...Master stroke Pak Kadir. Your boss is still the great tactician. Salam.

PENGUNDI AMPANG said...

Datuk AKJ,

'Posting' ini umpama cerita 1001 malam. Bagaimanapun, orang kata sifir politik itu tidak semudah ' simple arithmatic' atau 'The Merchant of Venice' yang diajar oleh guru kebanyakkannya berketurunan etnik India di ' English Secondary School' yang dihadam oleh generasi yang lahir pada tahun hujung 40-an - awal 60-an (terdahulu):

1. Sebelum berkubang dalam kubang UMNO, tiada sesiapa menjangka 'Brother' Anwar (Subki Latif suka menggunakan istilah sinis ini suatu ketika dahulu kpd DSAI dalam tulisannya)boleh sekubang dengan Tun M. 'Seluruh Malaya' menjangka dan mengharapkan beliau terjun dalam lubuk PAS yang dikatakan airnya jernih, dingin dan menyegarkan yang sesuai dengan keterampilan zahir beliau ketika itu. Namun, manusia yang ketika itu cuma bernama Anwar bin Ibrahim masuk UMNO.

2. DSAI ialah (mungkin) satu-satunya manusia di negara ini yang menjadi hero sejati sepanjang masa. Walaupun bukan semua yang menyanjungnya, beliau masih diangkat sebagai hero oleh golongan tertentu yang bilangannya sangat besar - Hero semasa zaman pelajar, hero semasa dalam UMNO, masih hero ketika dipenjara dan hero selepas keluar penjara (sekarang). Lihatlah nasib 'hero' pasang siap seperti Datuk Zulkifli Nordin,Datuk Ibrahim Ali, mantan Timbalan Presiden Pas Nasharuddin Mat Isa, Datuk Hasan Ali,Datuk Zaid Ibrahim dan lain-lain yang umpama melukut di tepi gantang dalam hiruk pikuk politik tanah air.

3. Sedemikian, kolobrasi DSAI dan YAB DSNR bukanlah sesuatu yang mustahil kerana sejarah telah memetrikan bahawa DSAI boleh masuk UMNO di kala kebanyakkan orang menganggap perkara itu tidak masuk akal.

4.Bagaimanapun, kebarangkalian congak Datuk untuk menjadi kenyataan,saya cuma berani beri 3 dalam skala 1-10.

5. Datuk, ada kalanya 'hero' lebih rela mati ditembak dari ditangkap hidup-hidup bukannya kerana dia tidak takut mati tetapi inginkan namanya TERUS dikenang sebagai hero selepas kematiannya!

Wenger Khairy said...

Anon 337,
I think this a great deal and will go a long way in fostering Malay unity. Without Malay unity it is impossible to have national unity because other races will be seen as taking advantage of a situation. What Dakj says is spot on- after trying every single permutation the situation keeps getting worse. With DSAI and DSNTR on the same team, in one shot the political volatility is reduced and the Govt will be able to tackle huge problems.

XERONINE said...

Salam Datuk,

People ... they are not tangga Datuk

Terima kasih

A KADIR JASIN said...

Ada pengumuman dan permintaan yang sangat-sangat penting.

1. Mungkin kerana tajuk perbincangan kita kali ini sangat penting dan sangat sensitif, saya telah menerima beberapa maklum balas yang mengingatkan saya agar berhati-hati.

2. Kerana itu saya juga memohon saudara/saudari pembahas agar berhati-hati memberi ulasan. Mungkin sudah sampai masanya kita memikirkan keselamatan diri kita dalam komitmen kita berbahas atas prinsip demokrasi dan kebebasan bersuara.

3. Saya akan terus membenarkan perbahasan isu ini sekiranya komen yang diterima berpatutan dan berhemah.

4. Seperti telah dihujahkan oleh beberapa orang pembahas, perpaduan Melayu Islam adalah tunjang kepada kestabilan, keamanan dan keharmonian negara majmuk Malaysia. Maka atas dasar itu jugalah saya secara terbuka meramalkan reconciliation yang membabitkan PM dan Anwar. Kini saya dimaklumkan bahawa proses itu lebih luas dan lebih matang daripada apa yang saya ketahui. Kita tidak mahu menggagalkan usaha mulia mereka.

5. Berkenaan komen Anonymous, saya memohon berbanyak-banyak maaf kerana terlepas pandang menyebabkan dua komen tanpa nama tersiar. Saya sudah pun memadamkannya. Terima kasih kepada RD kerana membangkitkannya.

Terima kasih.

dol said...


Dato

could be your wishful thinking.

Knowing him, Anwar will never go for the No.2 post in whatever grand strategy

anyway its a good try

Unknown said...

I need to add what I have said previously. In order to live harmoniously with other races, we must be fair to other races as well. We must respect them and I am sure they will respect us. May Allah bless us all irrespectively of our religion.

OKJ said...

salam DAKJ

Tahniah Dato’ kerana telah dapat mengatasi masalah blog ni w/pun tidak 100%. Pejam celik pejam celik dah 8 tahun Dato’ berblog. Topic2nya memang hangat terutamanya yg menghentam UMNO, tapi cukup jarang menjentik Anwar dan PKR seperti menutup bangkai gajah dgn daun nyiru. Saya cadangkan supaya blog Dato’ akan jadi lebih meriah jika artikelnya dapat diimbangkan kedua belah pihak dimasa hadapan. Boleh ke Dato’?

Salam Sdr Saji

Izinkan saya memberi contoh. Pakar-pakar sakit jiwa dapat mengetahui personality seseorang selepas pemerhatian selama 6 bulan, samda betul-betul gila atau buat-buat gila. Dan mahkamah bolehlah menjatuhkan hukuman selepas itu. Jadinya, sebagai sahabat lama di dlm blog ini yg berusia 8 tahun, saya rasalah sdr juga dapat mendiagnosed kecenderungan Dato’ kadir Jasin kepada siapa sebenarnya. So, tentang rekonsilasi tu, you percaya ke? sekian TQ.

Kampong man said...

Salam Dato,

1.In my first comment I did get excited about this NATIONAL reconciliation approach and I know we should go forward with that MALAY UNITY as well .It has long been overdue.After all we had already seen Chinese Unity well in place last election by them supporting DAP almost en block and left MCA/Gerakan dry.

2.I wish to let the chinese voters know that they should get to their senses back by voting for moderate MCA/BN in the future if they wish to see political stability , peace and harmony like the decade years before.Take this government Langat 2 and the Penang Second bridge projects for examples.Don't you see who are they for ?.The BRIM and all sort of 1Malaysia things.Isn't all these are for all Malaysians ?.

Let it be known , even if 100% chinese vote for chauvanistic and arrogant DAP ,UMNO and BN will still rule say what you want.We need chinese to be represented in the cabinets as a team for decision making process and they shall be only from the BN coalition parties not the PR.In short the dominant UMNO has consistently been prepared to share POLITICAL Power.Too bad you selfish lots want both to yourself.Just keep that KIASU things to Singaporeans not us .You are Malaysians.Sound strong ehh.

3.I don't know how true that Dato Sharit theory is and if that is true I look forward to Khalid getting into UMNO fold and lead UMNO in Selangor.Anwar can stay back in the prison if he is found guilty this time and that is the end for his political career.Without Anwar PR can remain as opposition forever.Sound cruel ehh..but that is the reality according to my kampung bomoh.

Thank you Dato.

PENGUNDI AMPANG said...

Datuk AKJ,

Sdr Kampong man,

1. Bersabarlah menunggu mahkamah menentukan samada DSAI masuk penjara semula atau sebaliknya.

2. Samalah juga tidak beretika menyatakan kepada pesakit kronik bahawa dia akan cepat mati. Sekurang-kurangnya doakanlah semoga Allah menyembuhkannya.

Terima kasih.

Shahar Hussein said...

Salaam Dato..

Kalau CT ini terjadi...ini adalah merupakan....Gabungan 2 tokoh yg CUMA MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI DAN AGENDA PERIBADI SEMATA MATA.....

Adalah 'bendul' jika Najib menghulur tangan pada yg bukan org tersepit ini......gigit balij dah pasti......jika dilalukujan juga erti kata.....Najib telah menjahanamkan masa depan bangsa sendiri kerana nemberi nafas pd manusia yg cuma pd nama sahaja ....bakal calun RPK bukan lah manusia berkawan pun..

Tempat dia cuma sesuai dipenjara sahaja...
Tetapi jika Najib sanggup teruskan Gabungan ini....'Confirmed' lah dia bacul dan serupa sahaja......bolih selalulah mereka mengalun lagu....'kita serupa'.......

Yg menelan Rakyat......Melayu lah akan menanggung azab nya... ...bila "2 tikus ditugaskan membaiki labu"..

Terima kasih.

Kampong man said...

Salam Sdra PENGUNDI AMPANG,

1.Setuju dan saya fahami sdra peminat DSAI .Tidak menjadi kesalahan pun.Bagi saya mendoakan pesakit saperti cancer dan kronik ini terbaik.Bagi kes mahkamah beliau saya hanya mampu melihat dan tidak perlu berdoa apa apa.

2.Setuju juga dengan penerangan sdra tentang kehebatan DSAI dari segi ketabahan mengharungi cabaran,charismanya, perjuangan nya bermula dari zaman universiti dan mudanya lagi.Tetapi ingat beliau juga menyumbang kepada perpecahan ummah melalui politik.

3.Pandangan peribadi saya pada DSAI konsistan dan yang pasti DSAI bukan peminat saya sejak zaman REFORMASI dulu lagi.Manusia ini hebat dan berani tetapi punyai berbagai kontroversi , a mark of a leader.Ada yang suka beliau dan ada yang tidak dan ini biasa.Berani buat berani tanggung.Maafkan saya kerana saya suka pada ketegasan pendapat.Berbeza tak apa.

Wallahwuallam.

Saji said...

Salam Dakj dan rakan pembahas

1. Politik terletak di bawah bab muamalat duniawiyah yang mengharuskan untuk diijtihadkan dengan syarat ia tidak bercanggah dengan Syarak, dari segi, menjaga dan memelihara Makasid Syariahnya.

2. Memang ada baik dan buruknya mengenai rekosailisai berkenaan.Yang Dakj dan Saji namapak lebih banyak kebayaikannya daripada keburukannya.

SAJI

Lahuma said...

Dato.

Isun perpaduan Melayu ini sebenarnya ialah jalinan antara Pas dan UMNO.
Jalinan dalam kerajaan tak perlu ada PKR.
Yang sedihnya Pas sendiri sudah bertuankan pemimpin PKR iaitu Anwat.
Pemimpin Pas lebih pada yes man semata.

Anwar memang cita-cita perobadinya mahu jadi PM.Sebab itu dari awal lagi dia memilih UMNO.Bila dalam UMNO ramai ahli UMNO sendiri menjadi kuda padi padanya.

Allah mengizinkan nya dengan laju dan pantas berkat sokongan Dr M sendiri.

Gabungan UMNO -PKR atau pun Najib-Anwar akan meletupakan suasana politik Melayu di Malaysia terutama dalam UMNO sendiri.

UMNO akan retak dan hancur.Yang untung Najib-Anwar sajalah.

Disini Pas termasuk Hadi dan orang nya hanya sekadar nasi tambah sahaja.Perlu bila berhajat.Tak perlu bila sudah selesa.

Itulah imej Pas yang telah gadai maruah dan berkorban hak sendiri demi Anwar semata.

Dap pun sudah berjaya jadi kerajaan di Pulau Pinang.Jambatan kedua hadiah pada mereka.

Kenapa tak ada pun pemimpin DAP yang berguling-guling atas jambatan kedua atas alasan pembaziran duit rakyat.Begitulah penipuan dan hipokratnya mereka.

Pas dan PKR pun serupa juga kenapa tidak ambil sikap berguling bila PM Najib nak resmi jambatan itu.

Walaupun penundi Cina lebih matang daripada pengundi Melayu.

Kesian negeri Kelantan negeri kerajaan Melayu Pas.Banyak lagi jambatan dan titi usang perlu diganti.

Yang nampak kini ahli UMNO yang berjuta-juta masih syok sendiri dengan tarian ronggeng pemimpinn mereka.Sandiwara sesama sendiri.

Terima kasih Dato.

safiai saad said...

Sdr Kadir,as usual your imagination is far expanding into the outer limit zone or is it pure infinity..
I love to read some of the comments by the learned debaters was equally interesting.I am not going to add any more salt and pepper since it is already delicious to the heart and stomach.
I guest that what made you relevant even after you retire from journalism.Continue to write plese.

msh said...

Salam Dato.

Sdra Lahuma kata..."yg nmpk ahli Umno yg berjuta2 yg syok sendiri dgn tarian ronggeng pemimpin mereka bersandiwara sendiri.."...

Juga....dia kata pengundi Cina lebih matang....

Sy sangat setuju.

Itu lah Melayu.....yg cerdik mempermaikan yg bodoh....Boss uruh lompat...akan bertanya berapa tinggi Boss?....sedih...cukup sedih...sebab majiriti yg Menjadu Rakyat adalah Melayu belaka...dan segala apa drama atau sandiwara yg terjadi memberi IMPAK yg'direct' kepada mereka tapi masih lagi tidak mengerti dan faham....masih lagi senyum simpul dan sayang pd ketua yg begini walhal dibelakang diri dah berdarah merah'..

Adalah suatu kerja atau perbuatan yg 'dajal ditahap maksimum jika Najib merima tanggan siBelit ini atas ingin berkerjasama atau 'Reconciliation Plan for Umah'....


IANYA TIDAK MEMBERI APA2 FAEDAH TAMBAHAN PD RAKYAT DAN MELAYU LAH YG LEBIH MENERIMA PADAHNYA....

MENERIMA SIBELIT INI UMPAMA MENJAHANAMKAN BANGSA SENDIRI...


UMNO BUKAN HAK NAJIB YG BOLIH DIBUAT IKUT SUKA..

Terima kasih.

Saji said...

Salam Dakj,

1. Semua orang tidak maksum melainkan Nabi SAW.

2. Orang yang tidak pemaaf bukan sahaja hatinya hitam, malah tidak makbul doanya kata, pakar motivasi terkenal, DDr Fadilah Kamsah, dengan merujuk kepada pandangan seorang ulamak Turki.


SAJI

msh said...

Salam..Dato..
Kita selalu memetik ayat2 Quran dan Sunnah apabila 'mengiakan' sesuatu...maksud sy..bila kita berkata SiBelit ini Jahat...ada dalil yg akan dilontarkan olih org yg berkata...kita perlu berbaik sesama sdra Islam.....bila kita berbicara tentang....salahlaku dari segi syarak ada pula yg melontarkan sepotong dua sunah dan sepotong dua ayat2 Quran untuk memantau atau 'defend'.....Sy ada lah Seorg Islam dan akan selalu berpegang dan percaya pd Al Quran dan Sunnah.....tetapu saban kali ada 1 atau 2 petikan yg diambill dan ditekan untuk di buat sempadan atau pantauan pd pandangan atau pendapat yg memang ada merit....ini membuat sy gundah gaulana.....kerana yg berbuat itu (memberi petikan 1 atau 2 potong ayat Quran dan Hadis...selallunya tidak melihat atau memahami isu dlm konteks yg luas dan jelas....tetapi hukumam telah diberi berlandas kan hadis2 dan Quran yg di ambil secara selektif....

Ini kira tak adil dan mungkin 'Counter productive'...bertujuan untuk mematahkan hujah2 atau Pandangan yg bernas dan membantu....

Sikap org Melayu Islam yg gemar sangat dgn mengambil ayat Quran dan Sunnah secara 'Selective' ini agak kerap sangat dan tidak mebolong perbincangan...


Demikian juga bila selalu org berkata....Rezeki secupak tak akan jadi segantang.....kata2 ni tidak menolong langsung....tetapi di beri sepotong 2 hadis atau ayat Quran untuk menyokong pula....ini sy kira dah tak betul...

Sekian terima kasih

Saji said...

Salam Dakj dan rakan pembahas


Dulu, diambang DSDrMahathir (kini Tun)hendak diangkat oleh UMNO menjadi PM, ramai di kalangan orang Cina yang merasa takut atas sikap keMelayuan beliau yang melampau seperti sekarang.

Tetapi, setelah beberapa tahun beliau menjadi PM ia (ketakutan orang Cina terhadap Mahathir itu) perlahan2 hilang. Mengapa? Maksud saya, apa yang beliau buat yang menjadikan orang Cina tiba2 menukar fikiran?

Berdasarkan sinaktiks analogi langsung di atas, tidakkah Anwar mempunyai kemampuan yang seakan2 sama dengan Mahathir untuk membolehkan beliau menukar fikiran orang Melayu kita yang tidak menyukainya selama ini?

SAJI

SAJI

Din Kalut said...

Nampaknya skrip Din Melaka belum diluluskan oleh majikannya.

Timbangtara said...

Salam Tok..

Dalam perenggan 4 pandangan Datuk pada pukul 12.17PM, dihujung komen berbunyi.. "Kini saya dimaklumkan proses itu lebih luas dan lebih matang dari apa yang saya ketahui, kita tidak mahu menggagalkan usaha mulia mereka"..

Sebahagian pembahas diblog ini kurang senang dengan teori Datuk kerana melibatkan Anwar.. terutamanya seperti Kampung Man dan OKJ..

Pada mereka apa sahaja yang melibatkan Anwar jangan di sokong.. seperti mana yang pernah diulas olih Kampung Man pada komen diposting Datuk yang dulu.

Bukankan elok kalau benar-benar perdamaian ini terjadi yang rasanya akan melibatkan 3 parti Melayu Umno, Pas, PKR akan memberi kebaikan yang cukup besar kepada negara terutamanya orang Melayu sendiri..?

Untuk renungan bersama.. mari kita imbau kembali sejarah PERDAMAIAN HUDAIBIAH dizaman Rasulullah SAW.. antara orang Islam yang dipimpinn olih Rasulullah SAW dengan orang musyrik Quraisy.. yang dianggap ramai olih para sahabat terutama Saidina Umar ra sebagai berat sebelah..

Ini kerana perjanjian tersebut pada pandangan mereka merugikan orang Islam.. antara inti pati perdamaian itu ialah.. "orang Quraisy yang lari kepihak Islam tanpa kebenaran keluarga di kembalikan semula, manakala orang Islam yang lari kepihak Quraisy tidak perlu dikembalikan" tapi akhirnya para sahabat menerima perjanjian terbut..

Dipendekan cerita akhir orang Islam dapat masuk ke Mekkah dengan aman..

T kasih Tok..




Yangretibase said...

Assalamualaikum,

Setinggi-tinggi takziah saya ucapkan kepada msh kerana kegagalannya menghayati kebenaran, ketepatan serta kepersisan peribahasa "Rezeki secupak tidak akan jadi segantang".

Sangat besarlah kemaluan mereka yang mengaku dirinya Melayu, tetapi belum berupaya bertutur dan menulis dalam bahasa Melayu dengan betul. Dengan kata lain, mereka ialah Melayu yang tidak 'reti berbahasa Melayu'.

Maafkan saya DAKJ, kalau
saya mengatakan hanya beberapa orang sahaja pengomen blog DAKJ ini yang dapat 'sedikit' menguasai bahasa Melayu dengan 'agak baik'.

"Sayangilah bahasa Melayu kita".

Wassalam.

din Corner said...

Awas dengan percubaan melaga lagakan Tun Dr M juga Tun Daim dengan PM Najib.Saya rasa pandangan dan CT Dato Sarit meleset dan tidak berasas.I don't buy.Sorry.

Mana Din Melaka menghilang?.Tak tahu nak bahas dengan topik berat agaknya.

RD. said...

Salam Dato.

I abhor the notion of Anwar, back in the government. I've had enough of the destruction he had inflicted upon Malays’ unity and the prolonged politicking, since 1998, hence the racial tension that exist today.
Even Karpal once said: “Anwar have done enough trouble for the country”.

If not for Anwar’s scheming, PAS once sworn enemy of the DAP, would definitely not have faked their friendship to dupe the electorate in their attempt to oust their common rival, the BN.

If it's true that Najib and Anwar or their henchmen are conspiring this clandestine maneuver, I'm sure this would be the end of both of them. Both UMNO and PKR would surely disintegrate.
DAP and its supporters would be disgusted with Anwar. In retaliation, they might seek help from Singapore. Who knows, they might have other ‘video’ of him, in action.

With UMNO's demise, PERKASA and ISMA would then join the political ruckus.

It might also be a ploy from Anwar’s henchmen to deter those contemplating jumping-ship if Khalid were to lose the MB post. Khalid too, have his own ‘camp’ to abandon and their inclination would be steered to where the juices are. Therefore, those who supported Khalid, would pull their horses and wait for this reconciliation gomen to materialize.

Notwithstanding the Conspiracy theory, those Dato Kadir chose to KIV would have more traction than this “crystal-balling” about the reconciliation between Najib and Anwar.

RD. said...

Mungkin Din Melaka telah terkejut-beruk dengan berita MOU langat 2, terus terdiam dan tak dapat berhujah lagi.

Lahuma said...

Dato.

Teori ini sedang menuju kearah Najib sebagai PM terakhir dari UMNO seperti teori keramat UMNO sendiri iaitu Teori RAHMAN.

Maka Mahyudin,Zahid,Shafie dan Hishamudin akan tamat disitu sahaja.

Ada orang luar UMNO sendiri kata mereka pun hanyalah sekadar Pemimpin UMNO Pasang Siap bukanlah berdarah pejuang.Hanyalah darah warisan.

Pas dan terus melepas untuk masa depan politiknya.Hadi seorang dilihat hebat.Mat Sabu perlu tongkat jika mahu ganti Hadi Awang.
Mat Sabu boleh dijinakkan oleh LGE dan Anwar sendiri.Pengikut Pas pun kurang yakin dengannya.

Nak cari pemimpin Melayu/Islam yang benar-benar suci dan bersih sudah tiada lagi.Bayangan mereka pun tak nampak.
Banyak pemimpin Melayu terlibat dengan kemungkaran besar dan kecil.
Isu moral dan akhlak sudah jadi asam garam dan perkara biasa.Itulah kualiti pemimpin yang ada.

Walaupun kita berhujah dengan Hadis atau Firman dari Quran malang sekali umat Melayu/Islam cuma jadikan itu semua sebagai modal dan penghias sahaja.

Melayu /Islam banyak buat silap bila ada kuasa.jawatan,ilmu dan sebagainya.

Hari ini bala itu sedang menimpa kita satu persatu.

Oleh itu PRK Kajang adalah merupakan Mini Pliihanraya 14 nanti.Apakah sikap dan niat pengundi Cina dan bukan Melayu.
Pengundi Melayu sudah pasti pecah dua yang sama rata.

Berapa banyak BN mahu tabur umpan.
Berapa banyak PKR,DAP mahu lempar umpan pilihan meraka.
Pas katanya masih terluka bila Hadi Awang kena bayar 2juta angkara silap cakap.Sepatutnya Hadi Awang tak layak dimalukan demekian rupa.Memalukan.

Sebenarnya Dato Version KKA itulah sama dengan cakapan dimana-mana.Cita rasa,denyut nadi dan rasa mengidam sudah ada selera yang sama.

Terima kasih Dato.

Hj Rahim said...

Mahathir Pukol Najib pasal BRIM.
Katanya akan bankrup negara.

Najib datang dari keluarga Aristocrat.
Tak pernah tahu susah.Tak pernah putus wang.
Jadi dia ingat hendak bagi duit mudah kapada orang Susah.

Niatnya bagus tapi kesannya tiada kapada orang Susah.

Boss din melaka said...

din melaka dalam bab ini guna nama "timbang tara" pulak.

atas arahan boss.

msh said...

Salam Dato.

He he
Kata 'Yangretibase$...ramai yg tak tahu menulis di dlm blog ini....

Alahai...isshhh...sedapnya berkata2...memang berkata dan mengutuk mudah...tak perlu keluar satu sen pun...

Tapi isi yg ditulis hampeh..sdra.perlu faham dulu konsep blogging sabelum berkata2.....dan mengutuk....

Kalau sdra ahli bahasa.....
.Disini bukanlah medan berbahas antara penulis dgn gaya penulisan yg hebat atau tinggi nilai bahasanya atau pun tutur cara penulisan.....bukan 'essay competition'..tanya Dato pun dia tahu.

Tapi bila dilihat 'Yangretibase'...tulis dan mengecam sama saperti kata2 Peribahasa.........." Mengata Dulang Paku Serpih...."
Tak nampak hebat mana pun....

Terima kasih.

A Voice said...

Interesting theory on the art of possibilities.

Recently occured to me not to discount that the migration of tan sri muhammad taib and tan sri kadir sheikh fadzil.

It could be more than about personal economics.

Could there be more in the just recently settled expensive resolution to the deadlock on thewater issue?

Without the water deal, selangor's pkr led government lost a major card to blackmail the government.

Can we see khalid's action beyond just a corporate businessman pitting on a political survival cap?

Anwar have to resume his appealon 6th and 7th.

There are those who felt there was intervention in the high court acquital. If he remains acquited, it will strengthen your theory.

There could be something unexpected to happen in Kajang. What is really behind the Kajang Move beyond Rafizi's pretension of himself?

Was it a mistake?

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).