Thursday, September 03, 2015

More Uncertainty Ahead for the Country


A Kadir Jasin

THE GOVERNMENT already has the National Economic Advisory Council. It was one of (Datuk Seri) Mohd Najib Abdul Razak’s earliest transformation initiatives when he became Prime Minister in early 2009.
 

[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Be respectful. No swearing. Thank you]

It was fashioned along the US President's Council of Economic Advisors and its main task then was to formulate a New Economic Model (NEM) “that will transform Malaysia into a high-income economy by 2020.” It was formed in May 2009 and was chaired by (Tan Sri) Amirsham Abdul Aziz, a former banker. He was later made a Senator and Minister.

The Council completed its mandate officially on 31 May 2010. A two-part report was published in March and December 2010 respectively. Implementation of policy measures recommended by the NEAC is undertaken by the relevant government agencies under the coordination of the all powerful Performance Management and Delivery Unit (Pemandu) under the stewardship of a former oil executive, (Datuk Seri) Idris Jala.

There has not been much improvement to economy since the launch of the NEM and it is now in danger of floundering.

Mounting Bad News

As his own leadership is weighted down the 1MDB scandal and the growing evidence of criminal wrongdoings, Mohd Najib formed another economic taskforce.

Ironically this taskforce was formed just days after his administration dismantled the taskforce that was in the midst of investigating the 1MDB scandal.

But it appears that this taskforce isn’t as highly positioned as the NEAC. It only has the status of a committee. This new bureaucratic establishment is called the Special Economic Committee (SEC) and is headed by Senator (Datuk Seri) Abdul Wahid Omar, also a former banker.

Other members in the 10-men committee are former Minister in the Prime Minister's Department in charge of Economic Planning Unit Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, Khazanah head Tan Sri Azman Mokhtar, economist Tan Sri Andrew Sheng, Tan Sri Azman Yahya, CIMB Group chairman Datuk Seri Nazir Tun Razak, Datuk Seri Dr K. Govindan, Prof Datuk Dr Noor Azlan Ghazali, Datuk Abdul Farid Alias and Datuk Seri Saw Choo Boon.

I always wonder if bankers make good government economic managers. These are a people of dollar and cents, bottom lines and profits. In the case of Amirsham and Abdul Wahid they were not businessmen. They were executives and had never taken risk with their own money.

It is understandable that Mohd Najib would never think of consulting the gurus like Tun Dr Mahathir Mohamad and Tun Daim Zainuddin but would it not be better for him to consult or be advised by the likes of Robert Kuok, Ananda Krishnan, (Tan Sri) Syed Mokhtar Albukhary, (Tan Sri) Quek Leng Chan, (Tan Sri) Shahril Abdul Kadir and (Tan Sri) Teh Hong Piow as well as experienced former civil servants like (Tan Sri) Mohd Sheriff Mohd Kassim and (Tan Sri) Samsudin Hitam, both of whom were former Treasury Secretary-Generals?

The setting up of the SEC tantamount to an admission that his economic stewardship has failed and he now needs a special team to steer the economy away from the abyss.

More Problems Ahead

Since the time Dr Mahathir took over the Finance Ministry temporarily in 2001, I had been consistently arguing that the Prime Minister should not double as Finance Minister.

What is happening to the country’s economy and financial management under Mohd Najib as the Finance Minister confirmed my fear.

But it would appear that Mohd Najib would rather be advised by the people who are more likely to say “yes sir” to him than by people who are genuinely knowledgeable and would call a spade a spade in his face. It proves yet again the “orang besar” and exclusive nature of his personality. He spoke of inclusiveness yet he is very exclusive in his handling of politics and administration.

His problems are mounting - and so are those of the people. The latest being a report that the Swiss Attorney General had frozen several tens of millions of dollar worth of assets in Swiss banks related to 1MDB probe (Read here).

Back home, he has been ordered by the Kuala Lumpur High Court to file his defence in a suit on the 2013 general election spending brought against him by the PKR. (Read more here).

Still he is not showing any sign of giving up or preparing for an amicable handover. Instead his behaviour suggests that he would rather sink with the pinisi (the Bugis ship) and take everybody down with him.

Malaysians can choose to take him to court via civil suits as the Langkawi Umno member, Anina Saadudin, has done. She wanted Mohd Najib to explain his RM2.6 billion personal account at AmIslamic. But would the court hear the case any time soon? Civil suits could take years before being set for trial. Suits can also be brought against AmIslamic to compel it to reveal details of the account.

But all this will only weaken the Prime Minister further and a lame duck Prime Minister is a bane to all of us, especially in the current economic situation. Even members of his cabinet are talking about trust deficit the country is suffering under his leadership.

Overthrowing PM Not a Crime

One of Mohd Najib’s newly minted ministers (can’t remember who the chap is) had been reported as saying that removing him amounted to brining down the government.

I have no intention of schooling him (or her) in history, but for the benefit of thinking Malaysians I would like to state that rebellion against a Prime Minister is neither a crime nor will it bring down the government.

Take the case of the rebellion against late Dame Margaret Thatcher by her own Conservative Party colleagues in 1990. She was forced to step down as Prime Minister.

The Conservative Party government did not fall. Instead her successor, Chancellor (Finance Minister) John Major, successfully oversaw an upturn in Conservative support and in 1992 the Conservatives won their fourth successive victory.

So if Umno and the BN oust Mohd Najib, the BN remains in power. But if a vote of no confidence succeeds in the Dewan Rakyat, the BN will lose power. Or Umno and the BN can keep Mohd Najib and risk losing power in the coming general elections.

Street protesters have little chance of removing him. Even the confidence vote in the Dewan Rakyat may not happen. The PM may be weak but he still has enough power to hang on to his job. The opposition is not anymore united after the departure of PAS.

In the meantime, we have to be willing to open up our minds to the possibility of having to do the unthinkable, that is to offer him a “safe passage” whereby he resigns and no action will be taken against him for his alleged wrongdoings.

Wallahuaklam.

84 comments:

Unknown said...

No immunity please..

RAWA LANUN-BAHASA said...

The scribe,
Salaams

Safe passage: will he accept it?
Is Ghani Patail on board and AG?
'Ratu Minang' Rosmah Mansor may not agree.
What then? He stays on.

BN kena buat decision; followed by EGM UMNO.
Key is with Johoreans.

Maaf but that is my 2 sen say. My vibes says: Najib resigns - no way jose!
Unless TPM is other than Ahmad Zahid.
Key is with Johoreans.


Salam Hormat

MOKHTAR said...

Salam Datuk,

NO..NO NO SAFE PASSAGE FOR HIM OR HIS ENTIRE CABINET MEMBERS. HE & THEM MUST FACE THE JUSTICE SINCE THEY ARE EQUALLY & FULLY RESPONSIBLE FOR FIASCO.
TIADA MAAF BAGI MEREKA..

looes74 said...

Pak Kadiak......Madhater will go down for sure....Najib win big......What can you do, Pak kadiak? What can Madhater do? Hahahaha

Bubba the Cat said...

Salam DAKJ. Satu pilihan lagi kepada DSN ialah cuba mendapatkan suaka politik dari luar negara. Sebagai contoh, di negara menantu beliau - Kazakhtan. Jika todak silap saya, keluarga besan beliau mempunyai pertalian rapat dengan kelauraga Perdana Menteri dan Presiden Kazakhtan. Bolehlah agaknya meminta bantuan.

Perkara yang sama berlaku kepada keluaraga Marco yang menetap di Hawaii setelah dibuang oleh rakyat Phillipines.


hazleezaiton@yahoo.com said...

Salam Dato,



I do not agree with your last paragraph.


HE MUST be responsible for his deeds. Period.


Tak sapa pun paksa dia jadi PM!.


Even if he is `orang besar',anak TAR,orang `istana'
atau pun orang `jadian', dia masih `inclusive' in the
law of malaysia.


Politic aside, this man is gradually accumulating more and more crime related actions or inactions,by commission or ommision, and decisions; and by himself,while he is in the office of Prime Minister, over several months, and may be a bigger
his own made for profit `concortions' will surface later.


LETTING HIM GETAWAY without punishment ( as decided by the court of course), is making a mokery of the law.


It equals to no constitution as well.


May be abandoning the constituion altogether, and during the interim period a new nation is formed, a new law? may protect him ?.


Anyway, malaysia is not from purba kala. Dulu Malaka, lepas itu Tanah Melayu,
lepas itu Persekutuan Tanah Melayu, lepas itu Malaya, Semenanjung Tanah Melayu, dan last last Malaysia....all these nations were formed in less than 600 years or so laa..


DO WE want a total destruction of the nation or destroy this traitor/criminal?... it is our choice really.


As it is now the nation is already on it.


Abu Bakar Ab Rahman

Zalman A said...


"In the meantime, we have to be willing to open up our minds to the possibility of having to do the unthinkable, that is to offer him a “safe passage” whereby he resigns and no action will be taken against him for his alleged wrongdoings."

Even this will require MTU to show some fortitude.

He will not listen to party elders any more - indeed, he sent the police out to hassle Dr M.

How mindless Umno has become.

The legal removal by SDs presented to DYMM YDPA is the best bet right now.

msh said...

Salam Dato.

'Safe passage' ?....tak boleh...tak adil pd rakyat.

Dia juga mesti dihukum... serupa dgn polis trafik yg ditangkap makan rasuah RM50 ringgit....atau mana2 Pegawai Tinggi kerajaan yg dihukum jel bila makan rasuah cuma RM15 ribu.

Malah...disebat tambah (kalau boleh...kalau tiada dlm perundangan ..tidak mengapalah)....sebab wang yg terlibat terlampau banyak...RM2.6 bilion.

Org kata...org Politik ramai kuat bohong dan bersifat keji....dan Najib bapa segalanya....justeru itu...dia mesti dihukum bila tidak lagi memegang jawatan.

Atau pun suruh Zahid atau 'malaun' dari yg Dato pun dah lupa nak sebut nama bisik ketelinga dia.....suruh dia menghilangkan diri atau lari mlm....tetapi 'labu' jgn dibawa bersama...kerana itu hak rakyat.

Dato...hingga kesaat ini...memang sah..dia tidak akan mengalah...dia dia pun berulang kali kata begitu.

Sebabnya....kerana 'the stake is too high'....dan dia akan mempertahankan diri hingga ketitisan darah terakhir (seperti yg dia war2 kan selalu...'aku Pahlawan Bugis').

Tetapi rakyat jgn pula mengalah dgn org begini.

Jika Anina sanggup menyaman dia hingga dipecat keahlian...sy masih menunggu lagi mana2 ahli Umno yg ada jawatan untuk bertindak secara berterusan mendesak atau membuat lapuran demi lapuran pd polis dan SPRM.... bukan sahaja tentang isu 1MDB atau duit derma RM2.6 bilion tetapi juga tentang duit RM2 juta yg diterima oleh isteri dia...dan pengunaan jet kerajaan untuk kerja2 peribadi....pinjaman RM30j Deepak pd Bnk Rakyat...kenalan mereka berdua....dll.

Mana boleh bagi 'chan' ....melampau!!!!

Pakcik said...

Looks like we need to live with the white elephants forever...

suhaimi said...

Memang tak boleh kasi chan kepada ketua penyamun ni. Dan jangan lupa seluruh anggota geng penyamun (baca: ketua2 bhg dan mt umno yg menerima habuan drpd ketua penyamun!)
Pendek kata, piem ditumbangkan dan umno pun ditumbangkan. Jangan pulak piem tumbang umno/bn kekal. Sebabnya sebahagian besar pemimpin umno (atas dan bawah) tak boleh dipercayai, sudah hilang kredibiliti. Komponen bn, pun semuanya bisu dan pekak. Tak boleh pakai jugak.

makcik umno said...

Assalamualaikum Dato,

DSN nampaknya dah cuba macam-macam cara nak meyakinkan rakyat yang dia "betul". Kononnya ada "konspirasi jahat" yang nak jatuhkan dia. Tapi siapa yang berakal waras percaya semua tu?

Saya ingin cadangkan DSN satu cara terakhir yang biasanya amat berkesan mendapat kepercayaan orang Muslim.... Bersumpah dengan nama Allah yang dia bercakap benar pasal 1MDB dan tidak mengambil satu sen pun drp rm2.6bil yang katanya adalah derma untuk UMNO.

Saya amat yakin DSN takkan berani bersumpah kerana dia hanya berani berbohong pd rakyat dan tak mungkin dia berani berbohong dgn Allah. BERANIKAH DIA???

Nor Firdaus Affendi said...

Salam Dato Kadir,

Pertama menulis di sini kerana terlalu tidak bersetuju dengan tulisan Dato tentang "safe passage".

Umur saya 33 tahun. Sepanjang saya melalui alam pekerjaan selama 8 tahun ini, lalu perlahan-lahan memasuki alam dewasa dan mengenali keadaan kehidupan di Malaysia yang sebenarnya, saya sudah cukup MUAK dan JELAK dengan pelbagai masalah yang ditimbulkan oleh pemimpin politik di negara kita terutamanya dari kalangan pemimpin Melayu.

Untuk apa orang muda seperti saya yang menimba ilmu dan pengalaman di negara maju, yang membina kemahiran dan pendedahan dalam syarikat antarabangsa dan korporat... jika akhirnya, cerita yang kami dengar adalah RASUAH, RASUAH dan RASUAH?

Rasuah and no action. Rasuah and no action. Rasuah and no action.

Sehinggakan individu yang mempunyai kaitan dengan kes rasuah masih diangkat sebagai pemimpin. Apa mesej yang pemimpin UMNO mahu sampaikan kepada rakyat khususnya golongan muda seperti saya?

Bahawa rasuah itu tak salah? Bahawa rasuah itu sebahagian strategi to survive in Malaysia? Bahawa rasuah is common for this kind of country, after all we are not an advanced, developed country? That I should learn how to master the art or corruption instead of striving for excellence and competencies?

Saya tidak bersetuju dengan option "safe passage" atau "safe exit". From my perspective, biar politik huru-hara, biar ekonomi merudum, biar rakyat sengsara. At least, everyone in this country - from the royal institution to our peasants, from politicians to government servants, from corporate figures to businessmen - will learn their PAINFUL LESSONS.

If it takes a bitter pill to make everyone realize the consequences of performing any wrongdoing, and if it takes that bitter pill to help us learn a lesson, grow, and move forward towards the better, just chew and swallow that pill, not matter how bitter it is.

Ia bukan sekadar mengajar kita tentang kesan pahit dan pedih apabila salah-laku bermaharajalela. Ia membuatkan setiap individu yang merasakan dirinya rakyat Malaysia berasa bertanggungjawab untuk memainkan peranan masing-masing dalam memastikan organisasi kerajaan, badan kehakiman, pihak pendakwaan, agensi penguatkuasaan, syarikat korporat, pertubuhan sosial, dan lain-lain organisasi dalam negara ini berjalan atas landasan yang betul.

Di negara maju, konsep seperti ini dinamakan "citizen participation" or "citizen engagement". Apabila rakyat ambil peduli, apabila rakyat menjadi kuat, apabila rakyat berani, apabila rakyat merasakan dirinya BOSS atau TUAN yang sebenar kerana inilah negara / negeri kami... tidak ada pihak yang berani buat perangai bangsat kepada society seperti ini.

Tetapi jika rakyat ignorant, penakut, lemah, miskin, bodoh... sebab itu ada golongan yang merasakan diri mereka kuat, kaya, berpengaruh, berkuasa boleh membangsatkan segelintir yang lain, walau dari kalangan bangsa sendiri.

Jika "safe passage" adalah pengakhir krisis ini, untuk apa tax-payer money digunakan bagi menubuhkan agensi seperti MACC? Untuk apa kita ada undang-undan, police, the office of AGC, judicial institutions?

Kita mahu cucu dan cicit kita merana dan merempat di negara sendiri pada masa hadapan? Ini bukan suatu kemungkinan yang sekadar retorik. Pada hari ini, gaji pekerja kilang di Singapore lebih tinggi dari executive swasta berkelulusan Bachelor's degree di negara ini.

Inilah yang saya rasa. Malaysia bukan lagi satu tempat yang boleh dipanggil rumah untuk anak saya membesar dan menjalani kehidupan alam dewasa. If there is no improvement, if there is no reformation, in the future this country is no longer a place where we can call a 'home' even to the Malays.

Setelah Perdana Menteri letak jawatan, bawa kes ini ke mahkamah. Ini yang rakyat seperti saya harapkan. Agar ia menjadi pengajaran kepada semua, terutamanya golongan pemerintah yang seterusnya.

Salam,
NFA

kassimselamat said...

Datuk,

Saya minta kepada Datuk supaya isu tempatan adalah sesuai jika ditulis dalam bahasa melayu.Rasanya ramai orang Malaysia yang tahu berbahasa melayu,lagipun tulisan Datuk adalah berkisar politik Malaysia yang sememangnya diikuti pembaca melayu.

Akibat bahasa inggris yang lemah,mungkin tafsiran saya dari tulisan Datuk agak menyimpang.Rasa saya,tak ramai kot pembaca dari Amerika,England atau Australia d sini.

Terima kasih.

Azahari Ihsan said...

Saya sangat2 bersetuju dgn pendapat saudara Nor Firdaus Affendi,jika kita berkemahuan untuk menjadi negara maju dan makmor,itu sepatut menjadi amalan kita.

Penanya said...

Do we really think by forgiving and forgetting, the problem disappears and the BN's chance to win the next general election becomes brighter? I wonder whether Malaya can achieve independence without fighting to the end?

nothing to hide said...

datuk. today tomorrow or 2018 he will go down as the worst pm in history.

Josefharrys said...

Salam Datuk Kadir

Penubohan SEC oleh Najib tidak akan memberi kesan kpd ekonomi negara ini kerana masyarakat pelabur secara purata mahukan pemimpin yg bersih malah as you said mostly yg dudok di SEC merupakan banker dan bukan gulongan business leader dan pada saya SEC ini hanya utk menutup kegawatan ekonomi negara yg dah agak tenat gara2 seorang pemimpin dan pada hemat saya cerita sebenar ttg kemana pergi wang 2.6 billion ini akan didedahkan oleh pihak Singapura ini kerana setelah saya membaca amanat hari kebangsaan mereka Lee Hsien Loong ada menyebut ttg kekhuatiran mereka terhadap keadaan semasa di sini dan difahamkan juga para pelabur Singapura yg melabur disini juga tidak puas hati terhadap apa yg berlaku terutama dari segi kenaikan kos dan penurunan ringgit dan saya percaya mereka akan mengambil tindakan mungkin dari segi money laundering yg melibatkan 1mdb mungkin selepas pilihanraya disana dan pada logiknya mereka lah yg tahu jln cerita sebenar ttg aliran wang 1mdb dan wang derma yg Najib terima bukanlah konco2 Najib yg tak tahu menahu cerita sebenar yg hanya membuat andaian yg tak masuk akal dan kita harapkan perkara ini akan berlaku dan kita lihat apa alasan Najib dan askar2 nya selepas itu.

RAWA LANUN-BAHASA said...

The Scribe
Salaam

The Scribe bagi Hobson's choice.

Kemana Najib nak pergi?
Kalau memang ada kes jenayah ada waran tangkap Interpol macam kes Sarawak Report dan Najadi Ambank.

Harapnya Raja Arab Saudi terima mereka kalau memang ada kes.

Harta hasil money laundering atau pengubalan wang haram disita. Money laundering is an international crime when cross border banking is involved. Mungkin tak di Iran.

Kena fact check dululah sementara kita LOL.

Salam hormat

Zed-85 said...

Saudari Nor Afendi,

In my opinion, there are flaws in our system where the term “No one is above the law” do not apply. As such, the people in power will continue to cling to power to avoid the law.

The “safe passage” is a way out, so that the individual who is a liability to the nation can resign and no longer harm the nation.

The flaws that exist in the system need to be fixed by implementing reforms to the system.

The parliament will convene in October. There are talks about no confidence vote, but the speaker of parliament has full authority to disallow it.

Tun Mahathir had said that going to the streets for demonstration should be the last option. He did go to the demonstration.

I agree with you that the people have to take the bitter pill, need to suffer and feel the pain so that they will learn the lesson and chose wisely. (Orang melayu kena tunggu rumah dah roboh, barulah nak sadar)

It might be much bitter and unbearable for some people such as the poor.

For most people, if this regime continue to win the next PAU and GE then it will be intolerable

yana said...

Salam Datuk A. Kadir.

I do not agree with allowing 'safe passage' to a criminal be him the Prime Minister or an ustaz or a nenek, if they have crossed the line so they must face the consequences according to the law.

By allowing the PM 'safe passage' just so he resigns the government is safe PM gets to be washed off his sins for free clearly is a mockery to the rule of law. And it would set a precedent, a very bad one for a so called democratic country. PM is not immune from the law. As he is also not immune from being returned to his Creator Allah. PM like any other citizen must face up to the consequences of his ill-doings. What he did was gross, grose and detrimental of the first degree to the nation.

As for that new minister that you cannot recall his name Datuk, I too cannot picture him without triggering an emotion of deep menyampah. He is forever tailing the PM and in most events he seems to be flaunting himself always near the PM. Little wonder the internet is so lousily slow these days (he carries negative aura). You are right if he should recollect his memory on history studies in school. So much for a politikus with zero rated history knowledge.

Thank you Datuk A. Kadir Jasin. Take care and stay safe always.

A KADIR JASIN said...

Dear debaters and visitors,

1. On the point of "safe passage" please try to fully understand my argument. I wrote: "In the meantime, we have to be willing to open up our minds to the possibility of having to do the unthinkable, that is to offer him a “safe passage” whereby he resigns and no action will be taken against him for his alleged wrongdoings."

2. I clearly stated that:

a. We have to be willing to open up our minds; and
b. The possibility of having to do the unthinkable.

3. Safe passage is unthinkable to most of us. Even I think this is not the right way.

4. But the longer he stays, the worse it is for us and for our beloved Malaysia.

5. Since Umno is not going to remove him, the no confidence vote may never materialize and the GE is still almost three years away, others ways must be found to make him go.

6. Of course I know that justice must not only be done but to be seen to be done. So if he has committed a crime punishable by our law, he has to face its consequences.

Wallahuaklam. Thank you.

panglimo potaseh said...

Pak Kadir

.. jika Najib tidak mahu turun walau dengan apa cara sekali pun, biarkanlah. Pada saya Malaysia ini dah lunyai dikerjakan .. ia dah jadi macam janda bekas Pak Arab, macam basikal bekas tuannya India, macam tanah kebun yang bekas tuannya China.

Jadi kita tunggu jelah PRU 14 (itupun jika masih ada selera nak tadbir negara yang dah lunyai ini .. jgn lupa negara German dan Jepun dapat maju seperti hari ini setelah mereka dilunyaikan selunyai lunyainya) ..

Masa tu jika Najib dapat diundurkan, kita heret dia kemuka pengadilan buktikan kesalahannya, jika terbukti kita simpan dia di Sungai Buloh atau Kajang atau mungkee di Tanjung Rambutan. Jangan lupa mana mana manusia yang bersekongkol dengan Najib jangan dilepaskan .. semua kena. Tidak ada lagi laluan selamat .. semua yang bersalah tetap kena.

A.Z said...

Dato'

The question is why WONT UMNO collectively decide to remove the liability that is Najib Tun Razak?

If all of them are tainted then we are trully doomed as decisions affecting the country are being made by a bunch of likeminded thiefs and pirates with no moral guidance what more respect for the law.

A.Z

ymase said...

Salam Dato

You mean safe passage as in : don't rock the boat.
NR must be tickled pink : I have the cake and it eat too.
>>> the rakyat eat lempeng kosong dengan tepung subsidi.

If U do the crime then U must do the time. Manaboleh ada double standard - keliru la message yg nak diterap pada generasi yang baru nak kenal kehidupan.

Adakah bermaksud kalau mengaku melakukan capital crime, boleh dimaafkan and case close.

Don't start the precedent sebab ramai opportunist waiting in sideline to exploit that excuse.

AZAM anak Sarawak said...

Salam Tok AKJ...

"Safe passage"? An interest thought but... I have my reservations...

Don't think Najib will fall for it.

His "closest" confidante, the one he shares his "bantal" and his dreams almost every night, will certainly not agree or allows that.

Convince Adenan Satem and Sarawak MPs to desert Najib by supporting vote of no confidence is probably a distant but only real possibility...

Sekian.
AZAM anak Sarawak

Bukan Jebat said...

DAKJ. Salam hormat.

DSN even without 1MDB scandal or "donation" to his private account has failed miserably in developing the nation. Over 6 years reigning the country as PM and FM, no significant programs development to be proud off. In this day of era, that reason alone is sufficient to have him remove.

Our Education, Economy, country finances and now soccer are spirally going down.The middle class people which used to be the bedrock of Malaysian economic society are reduced by numbers.

I see this 9th September is key. It could gone several ways. IF DSN remains, he will see through until next GE. And he will stay for few more years after that. Then it will be future generation lost. Sad indeed.

How much like many want DSN to leave, lets hope it will be done tactfully and respectfully without dragging the country into chaos and turmoil. For those read Sun Tzu Art of War would understand. It is prime time for UMNO Supreme Council members to take this small opportunity to correct what is wrong before society loose whatever little respect left on UMNO and erasing UMNO Forefathers aspirations and contributions for the country.

Arab Derma 10 Telur said...

Orang Arab derma 10 biji telur !!!!!



PETALING JAYA: Malaysia hit a new all-time low in their football history.

The national team were thrashed 10-0 by United Arab Emirates (UAE) in the 2018 World Cup qualifying second round Asian Zone Group A match at the Mohamed Zayed Stadium in Abu Dhabi on Thursday.

The Lawgiver said...

TOk, just for comparison and food for thought.

a. ABUJA, Nigeria – An official in Nigeria says the new president's wealth declaration shows that he has been living "an austere and Spartan lifestyle" compared to his predecessors and other senior government officials, with $150,000 in his personal account.

Garba Sehu, a senior special assistant in charge of media and publicity for the president, said in a statement that documents submitted to the Code of Conduct Bureau show President Muhammadu Buhari's lifestyle is contrary to what one would expect of a top official.

b. GUATEMALA CITY (Reuters) - Guatemala's Otto Perez resigned as president and was jailed on Thursday while a judge weighs charging him in a corruption scandal that gutted his government and plunged the country into a political crisis days before a presidential election.

In an emergency session, Congress approved Perez's resignation after the retired general quit overnight. Former vice president Alejandro Maldonado was sworn in as president to fill out the remaining months of Perez's term.

Tens of thousands of protesters had flooded the streets of the capital and other cities in recent weeks, calling for Perez to step down over allegations he was involved in a customs racket.

Salaam

RAWA LANUN-BAHASA said...

Scribe
Salaam

Derma kepada Bersih 2 itu tak salahkah?
Bersih 4 aktivi haram.

The Unthinkable said...

Dato, I tend to agree with you on the unthinkable. After all there is more than one way to skin a cat. End the agony now for the country, so that we can rebuild Malaysia for all Malaysians. Each passing day, we are sliding further and further down the pit, it ain't bottomless. Does anyone think for one second that guilty person/s will continue to enjoy a comfortable life of luxury? Karma in whatever form you believe, has a strange way of connecting.
He has to go, and that's it.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Agak menarik kerana dalam keadaan isu rasuah yang menjadi perkara yang begitu hangat diperkatakan oleh rakyat, Malaysia pula menjadi tuan rumah persidangan anti-rasuah sedunia.

Agak menarik juga di mana Pengerusi Transparency International, Jose Ugaz, berhubung dengan derma RM2600 juta menyatakan 3 persoalan yang perlu dijawap.

1. Dari Siapa
2. Untuk apa
3. Ke mana pergi wang itu.

Setakat ini, persoalan no.2 "untuk apa" sudah pun terjawap dan menimbulkan seribu satu soalan.

Soalan no 1. belum jawap. Orang Arab mana?, arab badwi arab bandar? Orang Arab berjuta jumlahnya, yang mana satu?

Soalan no 3. Soalan cepu mas. Setahu saya masih belum jawap.

RAWA LANUN-BAHASA said...


Sajalah nak tanya sikit.
Katakanlah Najib berambuih tetapi keadaan ekonomi tak pulih - APA pula?
Bersih demo nak tukar gomen?

MCA nak tegak benang basah?
MCA boleh jamin undo China?

Nampaknya Najib will soon have the choice to initiate darurat and the world will back him.

Do you think Arab Spring brought a better times for the Arabs? Thailand is having military rule and the rakyat take demo lagi : when this filters through to MT UMNO and it will the non Malays are going to lose bigger than the Malays.

Patience is golden. But the non Malays tak sabar. Maka tanggunglah akibatnya.

Dan ingat, Hong Kong pun tak boleh bising-bising pada Beijing.

Salam hormat.

Tai-pan Jr said...

As'Salam... YBhg Datuk AKJ n Sahabat3 Semua2..


"AhJibGo - The EXclusive PM"

-IF "safe-passage" given to 'Commodore AhJibGo'... What will happen to his "warrior-spirit".. ?

-No kind of 'Warrior' would accept this kind of 'bargain'.. Well.. EXCEPT MAYBE a "Chicken Warrior"..


"Walk The Plank Commodore"

-Too late for safe-passage(s).. That 'option' already EXPIRED.. AhJibGo SHOULD HAVE choosen that LONGGGGGGGGGGGGGG time ago..

-BUT.. knowing him having that 'EXclusive Warrior-Spirit'.. He will STILL "maintain the course" towards the abyss.. He simply just cannot stop!!!


"Bon Voyage Dear Commodore"

-Go Straight To Jail.. Do Not Pass 'Go'.. Do Not Collect '$2.6B'..

-No 'VIP Treatment' in there 'Commodore AhJibGo'... And jails also do not provide 'pinkish-lip-gloss'..


***Sambut Merdeka Dalam Duka**



"The AhJibGo Factor"



"Discussion Is Dead"
"Diplomacy Is Dead"
"Democracy IS Dead"


Oh MalaysiaKu... Tanah Tumpah DarahKu..

***P/S: No mood to write lately.. Too sad.. Too ashamed.. Only 'Iqrak' nowadays**

Zed-85 said...

Saudara Rawa Lanun-Bahasa,

Soalan sedara,

Sajalah nak tanya sikit.
Katakanlah Najib berambuih tetapi keadaan ekonomi tak pulih - APA pula?
Bersih demo nak tukar gomen?


Komen saya,

Katalah tayar kereta pancit, makanya kita pergilah kedai tayar tampal tayar.
Ada orang tanya, kalaulah dah tampal tayar, kereta tak jalan macamana?

Dalam apa-apa masalah, kita mesti cari apa puncanya (root cause) dan setelah itu langkah-langkah untuk menyelesaikan masalah, dan pilih langkah terbaik untuk masalah itu.

Kalau kereta tayar pancit, kita tukar lampu, memang tak boleh jalan.

Mujahid said...

Kadir Jasin makes the suggestion that we have to consider giving Najib guarantee of safe passage if he steps down. I can understand the reasoning. Makna kata, anjing yang tersepit akan terus menggigit kalau kita tak beralih ke tepi sekejap dan bagi dia can nak lari.

I can understand. But I totally disagree.

Give safe passage? Gua pilih biarkan saja PM ni kekal sampai PRU 14. When he falls (hopefully!), then we can proceed with the proper legal course. Let him then live or die by the evidence. Kalau UMNO sanggup bersekongkol dengan PM ini sampai PRU 14 dan ditakdirkan UMNO tewas besar lalu pupus, so be it. Kita tak suruh pun UMNO defend Presiden dia sampai ke tahap buta hati.

Look, kalau pesakit nak baik, kenalah makan ubat. Kalau pesakit tak mo makan ubat, kenalah paksa dia makan ubat. Bila dah makan ubat, dia tahu ubat tu sangat pahit, barulah dia akan ingat pengajaran tu sampai bila-bila.

Same with corrupt politicians. You give them the alternative of a safe passage each time one of them does something wrong, then sampai bila-bila tak ada politician yang akan takut dengan rule of law. Dia kebas berbilion pun dia tahu, dia akan diberi safe passage sebab "nak selamatkan negara".

Ini tak betul. Kita wajib paksa dia makan ubat yang kelat, kemudian bagi penampar sedas dua. Then we might have later politicians who know how to behave themselves. Sebab takut kalau dia buat onar, dia akan kena penampar. That's how you bring up adult children, dol.

Masalah Melayu ialah terlalu beradab dan hormat kepada pemimpin. Dalam apa cara sekalipun. Dalam kisah banyak kias yang kita tak belajar sampai ke hari ini. Cerita anak raja bunuh rakyat hanya sebab dastar terkena bola, misalnya. Hukumannya? Hantar pi jadi raja kat tempat lain. Camne nak bina barisan pemimpin yang elok bertanggungjawab dan ada kesedaran.

Tessa M Sen said...


Salam Datuk

I am very upset at the current situation. That's all I can say, right now!

fed up said...

DAKJ,

Jika Najib berambuih tetapi keadaan ekonomi tak pulih, bukankah tanggungjawab parti/perikatan yang menang PRU untuk tukarkan tanda nama di kerusi PM? Bila tidak ada usaha dari dalam, itu yang asakan datang dari luar dalam bentuk demo.

Apa salah demo? Bukankah demo itu biasa sahaja dalam demokrasi? Jangan ingat, dengan menang PRU, anda dapat "all free pass" untuk 5 tahun.

Jika Najib turun, soalan utama bukanlah kesinambungan hidup UMNO/BN tetapi mempertigakan semula Kerajaan, Parlimen dan Kehakiman. Barulah subur demokrasi. Jika masih ada yang salah prioriti, maknanya dia lebih utamakan parti dari rakyat. (p/s kalau DAKJ sudi, boleh tulis artikel PARTI VS RAKYAT).

Cuba teka apa kata Ainina jika baca komen saya ini?

Masih Fed Up

RAWA LANUN-BAHASA said...

Scribe, kita pun sedih baca komen @Tai-pan Jr.
Harap dia dapat kongsi apa yang dia 'Iqrak' nowadays supaya kita pun boleh memahami sedih dan malunya.

Kita pun nak tanya dia apa yang dia fikir Kita patut buat sekarang dalam hal demokrasi dah mati. Kita tahu dia alim.

Dgn izin

@T-p Jr apa patut kita bikin sikalang ma?
Lu kata semua sudah mampoih ma?
Kita pun sedih baca sama lu punya celita.
Soli ma nanti kita cali wa kor nyanyi kala OK
P Ramlee punya lagu ma
Tunggu Sa Bentar
Ho liow ma.

Semua sudah mampoih kita kasi tanam no?
Lu bila may mampoih?
Kita mau syahid fi sabilillah
Mali kita kata Allah a had
Muhammad rasuulullah.

OK ma?

Alal liqo

A KADIR JASIN said...

1. Bagi sesiapa yang percaya atau mensyaki yang Perdana Menteri terlibat dengan rasuah, penyalahgunaan kuasa, berdusta dan mungkir janji, khutbah Jumaat Masjid Negara hari ini tentulah nampak seolah-olah ditujukan kepada beliau.

2. Khutbah bertajuk “HIDUP SENGSARA KERANA RASUAH” itu, antara lain, menyebut bahawa perbuatan rasuah adalah haram mengikut perspektif hukum Islam dan tergolong dalam dosa-dosa besar.

3. Allah SWT melarang hamba-Nya daripada mengambil harta orang lain dan jangan sesekali menerima rasuah. Islam mengutuk perbuatan rasuah, menipu, pecah amanah dan mungkir janji atau sebarang sifat negatif yag merosakkan masyarakat.

4. Perbuatan rasuah adalah melanggar amanah dan termasuk ke dalam golongan munafik. Rasulullah SAW bersabda:
عَنْ أبى هُرَيْرَةَ رضى الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:" آَيَةُ المُنَافِقِ ثَلاثٌ. إِذَا حَدَّثَ كَذَبَ وَإِذَا وَعَدَ أَخْلَفَ وَإِذَا اؤْتُمِنَ خَانَ
Bermaksud: “Tanda-tanda orang munafik itu ada tiga, jika dia berkata-kata, dia berdusta, apabila berjanji, dia mungkir, apabila diberi amanah, dia khianati”. (Riwayat al- Bukhari dan Muslim).

5. Islam amat menitikberatkan rezeki yang halal, rezeki yang diperolehi secara rasuah, pecah amanah dan suatu yang negatif adalah haram dan berdosa. Sedangkan banyak lagi bidang rezeki yang halal di atas muka bumi ini.

6. Pengamal rasuah akan sentiasa hidup dalam keresahan dan kebimbangan dan menganggap orang lain sebagai musuh yang ingin membongkar kesalahan mereka.

(Teks penuh boleh diperoleh di http://www.islam.gov.my/khutbah-online (Hidup Sengsara Kerana Rasuah).

Wallahuaklam. Terima kasih.

raja2u said...

Assalamualaikum,

YBhg Dato dan Pembahas yang saya hormati. Seperti apa yang saya nyatakan dahulu bahawa masalah yang dihadapi adalah masalah antara mereka-mereka yang berkawan rapat suatu masa dahulu.Ini membolehkan terbongkarnya rahsia bersama bagi menjatuhkan lawan . Memandangkan wakil pegawai bangsa-bangsa bersatu dilapurkan minta supaya tindakan diambil segera berkaitan rasuah yang dikatakan berlaku di Negara kita maka PM perlulah mengambil langkah permulaan. Memandangkan beliau dilapurkan mengatakan ini adalah amalan biasa sejak dahulu maka jika cukup bukti beliau perlulah membuat kertas pertuduhan kepada mereka yang melakukan perkara sama sebelum beliau. Biar Mahkamah menentukan samada tidak perundangan kita meliputi perkara yang hangat diperbincangkan. Kepada generasi muda ini adalah satu pengajaran jika berlaku kemungkaran didapan kita, kita janganlah berdiam diri kerana jika kita berbuat demikian ianya akan memakan kita dikemudian hari.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain,
Pencetus Strtegic Vision,
Petaling Jaya.

RAWA LANUN-BAHASA said...

Scribe,
Salaam.

Sedara Zed-85, anda mekanik cukup hebat apa pun.

Sila datang ziarah Penang Island. Mai jangan tak mai. Orang Melayu sini majoriti tak sokong BN dah dan ketana itu depa happy dan mewah bukan macam marhean UMNO yang sokong UMNO yang nganga dok lihat tokong Guan Eng bawa pembangunan. I say man, Penang sikit lagi nak dapat taraf negeri makmur kalau tidal diktator UMNO bagi Ringgit free fall. Hawau punya MTEN yang ada ahli Melayu dan Cina dan bukan Melayu main. Mungkin sial UMNO agaknya tokong Guan Eng pun tak boleh lawan.

Lagi pun demokrasi tak mampoih di semua negeri tadbir PR hanya di negeri-negeri jajahan BN.

Scribe, kita kenalah angkat tangan. Allahu Akbar!
Nak demo demo lah. Kalau kena saman tolong bayar. Nak demo di Bukit Bintang lagi glamor. Baru semua dunia tahu diktator UMNO kejam makan duit rasuah dengan berkomplot China Penang DWI kerakyatan Jho Low. Tapi mana bukti? Mat Swiss dan Apek Temasek lambat.

Namun, kita harap jangan bukti yang didapati cara tak sah cukuplah. Macam Justo dok tunggu di Siam jadi Penunggu dalam penjara Siam. Long live the King of Siam!

Siam bukan macam Myanmar, bukan macam Malaysia. Siam ada Thaksin. Malaysia ada Diktator UMNO. Campuraduk Executive sama Legislative jadikan Judiciary macam pasembor Edgecumbe Road. Myanmar baik sama China yang bermaharajalela di Spratleys. Diktator UMNO kena bawa tokong Guan Eng dan slow talk sama Premier
Xi jangan bully ASEAN.

UMNO bukan baik macam DAP. Maka undilah PR bila mahkhamah kata PRU13 take sah dan batal. Bila? Kena tanya tokong Guan Eng.

Dan PR tak pernah lakukan rasuah. Beng Hock pun mati di SPRM tahu.

Terima kasih, Scribe. Elok tembak anggota MTEN kalau ekonomi tak pulih. Mesti sebab hantu rasuah dah maharajalela di Putrjaya. Maka eloklah minta tokong Guan Eng halau hantu rasuah itu.

Maaf sedara Zed-85 saya tak pandai jawab teka-teki anda.

Kenapalah Anina Langkawi degil nak kekal ahli UMNO? Pakat keluar ramai ramai dari UMNO buka partai baru angkat Madhater jadi Boss ataupun join partai Mat Sabu. Lambat Hakim nak turun hukum sama UMNO dan Diktator UMNOnya. Melayu took ini takpelah ahli UMNO seumur hidup.


Allilliqor.


msh said...

Salam Dato.

Ketua2 Melayu Umno terutama Penjilat Tegar Haram J Presiden...dewasa ini cuma Islam pd nama dan mulut sahaja...kelakuan...prinsip dan amalan jauh menyimpang dari Ugama.....lebih teruk dari kafir.

Dulu kawan sy seorg Ketua Bahagian dari Parti Teras BN....bila berceramah politik tidak lekang dgn doa pd Allah SWT...dan selawat pd Nabi junjungan....tetapi perangai "Ya Allah mcm setan"..pinjam kata2 P. Ramlee.

Hampir tiap2 mlm berkaroke bertemankan kupu2 mlm...berlangsung kebilek hotel.....minum hingga mata naik juling....'drink like fish' kata org Putih....malah ikan pun kalah.

Rasuah kira biasa...'business' katakan.

Ketrampilan diri....lembut...baik dan warak....sembahyang seperti biasa juga...jumaat jarang 'missed'.

Bagi sy...pegangang org2 ini adalah "minyak dan air tidak bercampur"...buat dosa sepanjangan....berbuat pahala pun sentiasa.....sy keliru.

Tetapi inilah yg sy nmpk budaya atau amalan ramai dari Ketua2 Melayu kita...terutama mereka Penjilat Tegar Haram J Presiden.

Tetapi dgn 'ba alif ba ya memang depa takut.'.....kalau tersilap makan gerenti muntah sampai lebik....seperti cerita Dato dlm topik dulu.

Dato...kalau inilah amalan ketua2 Melayu kita....terutama dgn makan suap...sy rasa memang susahlah org Melayu boleh menjadi betul2 berjaya.

Topik khutbah Jumaat hari ini memang mengena pd ramai dari kalangan mereka....tetapi kalau prinsip 'minyak dan air tidak akan bercampur' yg jadi amalan mereka....susahlah Umno boleh bertahan lama.

Terima kasih

kundoq said...

Datuk Kadir,

Syok jugak kalau kita berkira kira lagutu laguni tentang Mat Najib ni.Bagaimana dia akan turun takhta,kemana dia bawa diri,apa pula Cek Rosmah akan buat dan sebagainya.Inilah Sandiwara Tahun Ini.Sapa apa yang minat dan ada duit boleh buat filem,drama ka..

Adalah lebih baik dan bermanafaat sekiranya kita fikirkan plan seterusnya bagaimana lagi bentuk tekanan kepada Mat Najib ni sehingga dia merasa sengsara,resah gelisah walaupun berada di atas singgahsana.

Saya ada cadangan jika disokong oleh Datuk,orang orang ternama dan penggerak menurunkan PM ini.Bagaimana jika usahakan satu gerakan membuat laporan polis.

Setiap cawangan,bahagian atau NGO membuat laporan polis menurut skrip yang sama.

Kemungkinan laporan polis ini tidak mendapat tindakbalas dari pihak berkuasa adalah besar tetapi yang penting jumlah laporan itu biar beratus atau beribu ribu.

Setidak tidaknya orang ramai merasa ada usaha dan peranan mereka untuk membantu.Lain daripada itu,kami sebagai rakyat marhaen yang tak dikenali juga mengambil tanggungjawab.

Pertimbangkan Datuk,kami menunggu.





hang_nadim2 said...

As Salam Datuk dan As Salam Semua,

Saya ada satu soalan yang perlu di jawab iaitu:

Anak-anak rosak kita salahkan Ibu bapa

Murid-murid rosak kita salahkan guru

Kalau rakyat rosak siapa pula yang hendak di salahkan?

Cuba renung dan fikir-fikirkan

Sekian Terima Kasih,
Harap Maaf,
Wallahuaklam

Dari Allah kita datang, dari Allah kita juga kembali

Hardworks said...

Dalam kemarahan kata. . Wujud harapan negara. Syabas.

Hardworks said...

Ya... negeri Sarawak patut mengembangkan layar penolakan pemimpin tiada kredibiliti. Biar sauh dilabuhkan menenteramkan negara. Nakhoda bingung diminta ganti agak morale kelasi kembali.

Hardworks said...

Bacaan di sini umpama bayu segar di kala jerebu mengaburi penglihatan. A sanity voice in the wilderness. Biar apa pun yang datang, saya percaya kebenaran akan mengatasi kekalutan dan bangsa Malaysia akan maju ke depan selepas kepincangan kerana bumi ini bumi bertuah.

abdul majid said...

Salam Datuk...

Khutbah Jumaat today antara yang terbaik cos berkhutbah tentang isu sesama. Cuma sedikit hairan, ianya agak pendek seolah-oleh takut pada bayang-bayang entah siapa.

Air Force One- United States = Task Force 1, 2, 3, 4 till 10- Malaysia's PM. Gaya pentadbiran PM kita seolah beliau sangat berminat pada Air Force One. PM kita terlalu banyak idea by tubuh macam-macam task force & committee but situasi kini tak melambangkan segala idea beliau bernas then capai target. Lebih pada capai angka-angka sahaja tetapi pada peringkat rakyat umum, tiada apa yang nyata, jelas dimata & kekal till next generasi.

Lihat sahaja pada FGV ini, IPO kedua terbesar dunia. Adakah nilai saham FGV akan senasib 0.25 sen MAS or senasib 0.15 sen Perwaja...?

Uncertainty Ahead:- Terlalu banyak 'uncertain' berlaku seawal 2014 till today. Ada yang kata itu kebetulan, ada yang kata itu karmanya but kita sebagai orang Islam, kita akan lebih terarah bahawa ianya adalah qada & qadar bila sesuatu perkara telah berlaku. Setakat hari ini, kita boleh andaikan berdasarkan fakta, akal & hati tentang the next kemungkinan mungkin begini, mungkin begitu. Sesuata yang sangat jelas kini, tahap 'percaya & yakin' amat rendah, persepsi sangat tebal rakyat pada pentadbiran Malaysia..

Over throwing PM not a crime:- Ada betulnya pandangan Datuk. Pada kefahaman saya, ianya bukan satu kesalahan pun sama ada guna pintu belakang atau pintu depan Parlimen or dari pihak pembangkang atau dari BN sendiri. Cuma in Malaysia, perkara ini semacam jangal cos belum pernah berlaku selama 6 perdana menteri.

Unthinkable-safe passage:- Rasanya dari seawal 2014 lagi Tun M telah cuba cara ini, maybe Tun sudah dapat menghidu awal dulu bahawa situasi kini (pendedahan demi pendedahan) akan berlaku. Namun Najib terlalu yakin yang segala permasalahannya tidak mungkin akan terdedah atau ada pihak yang sudah tahu. Kini, keadaan agak rumit untuk Najib, mara juga masalah, undur juga masalah, tepis kiri pun kena, tepis kanan pun kena juga. Maybe Najib akan tetap dengan sifat pahlawannya or mengambil kata-kata TPM beliau (ketuk dan bocorkan kapal) by nakhoda & anak kapal sama-sama tengelam...

Hoping for the best but expecting the worst,
Are you gonna drop the bomb or not.

Let us die young or let is live forever,
We don't have the power but never say never.

Can you imagine when this race is won,
Turn our golden faces into the sun.

Praising our leaders, we're getting in tune,
The music's played by the, the madmen.
Forever, forever or never... ALPHAVILLE.

yana said...

Salam Datuk A. Kadir.

Allahu Akbar Allah Maha Besar.

Saya sebenarnya sedih dengan apa yang melanda negara, serta sedih dalam cuba menyelami apa yang bermain di benak pemimpin nombor satu kita ini. Sekelip mata nama Malaysia jadi buruk di mata dunia. Saya berdoa semoga Allah membukakan pintu hati Dato' Sri Najib agar muhasabah diri dan rela berundur demi maruah diri dan keluarga beliau, Umno dan BN, serta rakyat dan negara ini.

Semoga kita semua diberi petunjuk serta hidayah oleh Nya.

Ameen ya rabbal alamin.

Terima kasih Datuk A. Kadir Jasin.

rahimlpp@yahoo.com said...

Y.Bhg Dato',
Tragedi boat membawa pendatang tanpa izin yang karam beberapa hari lepas sangat menyedihkan.

2.Bagaimana perkara ini boleh berlaku?. Satu persoalan yang tidak sepatutnya boleh wujud disebuah Negara yang bertamaddun saperti Malaysia.
3. Dilaporkan mangsa trajedi membayar hampir RM700 seorang kepada sindikit haram untuk membawa mereka pulang ke destinasi masing-masing.
4. Tidak mungkin sindikit ini boleh beroperasi tanpa pengetahuan pihak berkuasa diperingkat tempatan.
5. Manusia mengejar kekayaan kerana dengan kekayaan boleh membeli kuasa dan dengan kuasa boleh menjana lebih banyak kekayaan.
6. Kerana kekayaan manusia sanggup berbuat apa saja sehingga sanggup membunuh dan mendedahkan manusia lain kepada risiko ditimpa kemalangan sehingga kehilangan jiwa.
7. Semua pihak menjadi rakus kerana mengejar kekayaan.Apalah daya kita yang lemah ini?

iklas,
rahim


RAWA LANUN-BAHASA said...

The Scribe,
Salaam.

Maaf kerana banyak perkataan salah eja dan salah perkataan.

Kita tak peka dengan gara-gara program ejaan smartphone lenovo underwater. Eja tak jadi take. Eja kedua jadi media.

Apapun maaf.

Dalam pada itu,
@msh kita harap dibuat laporan SPRM jangan jadi selagu Che det juga - sila bagi maklumat pada SPRM mana ketua bahagian UMNO yang amal rasuah atau sesiapa pun. Si fasik merata-rata dan mungkin juga dalam rumah anda. Hati-hati Dan tawakkal sama Allah swt. Sekarang pun semakin ramai gay muslim kita dengar cerita dari barat.

Kenapa tidak boleh wujud banyak lagi partai politik yang akan bertanding di PRU 14, Scribe.

Apakah stabil parliamen kita bila BN menang dengan lebih dua tiga kerusi?

Generasi anak-anak kita dan cucu-cucu mewarisi negera ini, Scribe selepas kita. Mungkin depa mahu Presiden pula mana tahu.

Kita pun nak tanya @abdul majid saham AirAsia boleh turun lagikah? Sekarang paras 90 sen. FGV fair value rm1.60 kata nujum-nujum klse.

@yana, bila Najib turun siapa anda mahu jadi PM? Do'akan juga Mahkhamah batalkan PRU13 dan ada berlaku PRU14 dalam masa terdekat ini tanpa ada darurat berdarah. Amiin.

Manira ingin migrate ke Saudi.

Wallahuaklam.



fed up said...

DAKJ,

Bila Eksekutive, Legislative dan Judiciary sudah asing-asing rumahnya, SESIAPA saja yang ada kuasa tidak boleh nak memandai-mandai. Najib ke, Anwar ke, Kit Siang ke, Haji Hadi ke, Mat Sabu ke, TIDAK ADA yang TERKECUALI.

Marahkan Najib, tak nak undi BN. Marahkan Najib, undi Guan Eng. Ini rajuk budak-budak.

Kan elok kalau undi calun dan jangan undi parti.

Kesimpulannya, tidaklah Ainina itu terdesak nak buka parti baru.

Masih Fed Up

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Berkenaan dengan undi tidak percaya, "vote of no confidence"

Antara masalah utamanya, adalah ahli parlimen BN sukar untuk turut serta undi tidak percaya kerana khuatir mereka akan menyebabkan jatuhnya kerajaan BN. Objektif sebenar mungkin hanya untuk menukar PM shj.

Agak menarik komentar dari pakar undang-undang (laporan dari malaysian insider) mengatakan bahwa undi tidak percaya tidak menjatuhkan kerajaan dan kerajaan yang ada boleh berlangsung sehingga 2018.

Ini adalah kerana BN masih majoriti.

Sekiranya undi tidak percaya dilakukan dan majoriti mudah diperolehi maka PM perlu letak jawatan dan YDPA akan menentukan PM yang baru berdasarkan majoriti dalam parlimen.

Oleh itu tanggungjawap terletak sekarang kepada speaker and ahli Parlimen BN untuk membuat perkara yang benar di bulan oktober.

Berdasarkan kenyataan dari pakar undang-undang perundangan, ahli parlimen BN terutamanya dari BN backbenchers dan parti komponen tidak boleh lagi beri alasan bahawa mereka tidak mahu menjatuhkan BN.

anaksungairokam said...

Salam,

Kenapa kita perlu takut undi tak percaya.

Ketua negara Malaysia adalah Yang di Pertuan Agong (Head of State of malaysia). Najib cuma mentadbir kerajaan yang majoritinya adalah BN. Sekiranya Najib jatuh dan negara malaysia masih lagi mempunyai ketuanya iaitu yang di pertuan Agong untuk memantau perjalanan negara. Ramai orang melayu akan bersetuju sekiranya ini berlaku dan menjunjung perintah sekiranya yang di pertuan agong mentadbir sementara.

Kerajaan tidak akan jatuh kerana Tuanku masih menjadi ketua negara.. dan Hak orang melayu masih lagi terpeliharan kerana Agong masih wujud disini..

Ramai dari kita tidak akan berani menderhaka pada Raja2 terutama pada Agong..
Saya rasa Dato Seri Dr. Mahathir sebagai penasihat perkasa tidak akan membantah sekiranya ini berlaku.

Ini yang perlu dijelaskan kepada semua....

Saja saja... said...

-"Safe passage" untuk PM Najib tu bagus juga demi kebaikan semua.
-Aku rasa "safe passage" untuk Chin Peng pun bagus juga.
-Tapi aku rasa "safe passage" untuk Chin Peng lagi bagus sebab dia menentang penjajah Jepun dan British supaya Melayu tak jadi bangsat di negeri sendiri.
-UMNO kata "Melayu bangsat kalau UMNO jatuh". PM Najib kata Melayu bangsat..haram jadah dan macam macam lagi la.
-Chin Peng tak pernah kata Melayu bangsat atau haram jadah.
-DAP pun tak pernah kata Melayu bangsat...haram jadah dll...
-Itu sebab lah aku akan undi DAP supaya kerajaan baru akan bagi PM Najib "safe passage"..
-Putus sudah ma'arifat ku sama UMNO..
-Melayu sekarang bukan nya macam Melayu dulu..

RAWA LANUN-BAHASA said...

The Scribe
Salaam

The refresh button.

Alhamdulillah. Masih ada yang mahu Najib letakjawatan PM.

Scribe,
Boleh kita tahu sebab kenapa mahu Najib letak jawatan. Dan sila kemukakan bukti kukuh dan sah.

Kalau ada bukti sila kemukakan kepada pihak berkuasa. Dan kita harap Sumner anda boleh bantu pihak MAS dalam tragedi MH017 dan MH370.

Kalau mahu Najib turun sebab dia tak comel atau dia kaya atau dia pendek akal kenalah bentang kepada MT UMNO kerana PM Najib juga President UMNO.

Nanti jangan marah kita sokong ISIS biking huru hara kerana ini negara fasik semacam kaum Nabi Shuib as. Bila bertakar menipu.

Sila kemuka bukti sahih kalau percaya Sarawak Report. Jangan takut mati kerana mahu tegak keadilan.

Anda bawa hadith cerita sifat munafik, tetapi kita tengok sifat itu ada ramai rakyat Malaysia.

Maaf kita tak mahu ikut zhan dan was-was. Itulah apa yang kita faham dari kitab yang dibawa Nabi Muhammad saw. Muhammad si buta huruf Qur'an berjalan. Dan Isa anak Maryam Al-Masih juga nabi dan rasul kami.

Do it right and for the right reason. If not -
Let loose the dogs of war, I say to you A Kadir Jasin.
Ameen.

Nick Bagan said...

Assalamualaikum Datuk Scribe dan Salam Sejahtera semua...

Kata Makcik umno..

"Saya ingin cadangkan DSN satu cara terakhir yang biasanya amat berkesan mendapat kepercayaan orang Muslim.... Bersumpah dengan nama Allah yang dia bercakap benar pasal 1MDB dan tidak mengambil satu sen pun drp rm2.6bil yang katanya adalah derma untuk UMNO"

"Saya amat yakin DSN takkan berani bersumpah kerana dia hanya berani berbohong pd rakyat dan tak mungkin dia berani berbohong dgn Allah. BERANIKAH DIA???"

Fakta tentang najib anak razak yang bukan auta..

PERTAMA..

Pada malam 22 Ogos 2008 ketika najib anak razak ini masih TPM beliau telah melafaz sumpah dalam Masjid Guar Perahu, Pulau Pinang sewaktu berkempen di sana..

"Wallahi, Wabillahi, Watallahi. Bahawasanya saya tidak terlibat dan mengenali wanita Mongolia yang dikaitkan dengan diri saya.

‘‘Biarlah Allah menjadi saksi di dalam Masjid Guar Perahu yang mulia ini. Saya tidak mahu kata ini sumpah rasmi atau tidak, tapi ini urusan saya dengan Allah. Apa pun tohmahan, saya percaya saya berdiri di atas prinsip yang benar"

KEDUA...

Dan sebelum itu pula pada petang 15 Ogos 2008 si saiful bahari anak azlan terlebih dahulu melafaz sumpah dalam Masjid Wilayah Persekutuan...

"Saya Mohd Saiful Bukhari Azlan dengan nama Allah saya bersumpah saya telah diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 26 Jun 2008 dan pada hari tersebut Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memasukkan zakarnya ke dalam dubur saya.

"Jika saya berdusta dengan perkara ini, saya berdusta dengan Allah SWT dan akan dilaknat oleh Allah SWT sehingga hari kiamat."

Ketika ditanya oleh wartawan najib anak razak mengaku tidak pernah kenal si saiful bahari ini sebelum dia melafaz sumpah tersebut. Tetapi setelah ditunjukkan foto yang menunjukkan saiful bahari ini berada di pejabatnya sebelum dia melafaz sumpah tersebut, najib anak razak baru teringat dan berkata si saiful berjumpa dia untuk memohon biasiswa untuk melanjutkan pelajaran.

FAKTA SUMPAH...

Kedua dua sumpah tersebut dilakukan dalam waktu berkempen PRU12 pada tahun 2008. Maka janganlah makcik umno terkejut jika najib anak razak ini tak sedikit pun rasa takut untuk bercakap bohong sejak belum menjadi PM lagi, sejak belum mendapat sedekah sebanyak 2.6 bilion lagi dan najib anak razak juga tak sedikit pun rasa takut pada sesiapa pun hatta kepada Allah sekali pun...

Maka dengan ini saya sangat TAK SETUJU najib anak razak, bini dia dan sekalian balaci-balaci penjilat buntot dia termasuk zahid hamidi diberikan 'safe passage'. Kesemua mereka mesti dihadapkan ke mahkamah dan di adili. Kesemua mereka perlu merasa memakai baju tahanan reman sewaktu dibawa ke mahkamah dan kesemua mereka perlu disumbat di dalam sel penjara sungai buloh terlebih dahulu walaupun pada akhirnya selepas beberapa tahun lamanya kesemua mereka itu nanti dilepaskan kerana "tidak cukup bukti".

Sebelum May yang lepas jika najib anak razak ini dengan rela hati meletak jawatan mungkin boleh diberikan 'safe passage' ini tapi sekarang sudah terlambat. Bangsat bangsat ini semua perlu merasa balasan dosa dosa mereka kepada rakyat daripada soal cukai GST yang zalim hinggalah kepada penyelewangan dan juga penyalahgunaan kuasa...

Pendek kata BANGSATWAN yang tak tahu malu itu semua WAJIB dihukum dengan tanpa rasa belas kasihan walaupun sedikit sekecil biji sawi..

Terima kasih..

Penanya said...

The unthinkable does not only mean providing the safe passage. It can also mean to fully use the people's power, if you want to look it from a different angle. If other countries can succeed to exercise this power effectively, Malaysia can also do the same. Remember, Malaysia Boleh. If there is a will, there is a way.

Zalman A said...


@ Penanya 7:01 PM

The Filipinos needed just 3 days to depose Marcos.

But 2 million took to the streets and made it very clear it was "do or die".

We do not have the same determination...yet.

And Umno will always racialise it, so it becomes an excuse to declare Emergency and rule forever.

I believe that will be his last card to play.

Money does strange things to people.



Widyan Widyorini said...

Salam Dato,

Recently Najib said its the People Power only at the ballot boxes. Meantime he is still the Boss and call the shots over everything

Semua Ketua2 Cawangan dan Bahagian termasuk Menteri2 dia.yang sebnar tidak perlua Najib. Najib yang perlu mereka semua itu untuk maseh bertahan sebagai PM Malaysia. But everything has a price isnt it.

These people in my opinion is playing a game of Threats and Extortion with Najib. We protect you..we defend you BUT it has a price of course. You pay , We deliver.

We the Rakyat knows very well that Najib is not that bright anyway. If he is bright all these wont happened to this country. And of course the UMNO members too know very well that their Boss is not that bright a person. So they play this game of Threat and Extortion.

Nobody is indispensable. The expiry date of Najib is not in 2-3 years time. His expiry date is when he cannot pleases or pay what these people wants. So his expiry date is from today till 3 years time. Anytime these UMNO members will declare that Najib is as good as TOTAL LOSS to put it in an insurance term.

What all of us can do is to create an atmosphere of ' Suspicious ' among the UMNO members. No point to counter attack whatever they said in the media. It is just a waste of time because our response will never be printed or mentioned in the Government controlled medias.

Kita lakukan kerja ' melaga antara mereka ' sebab seperti saya baca dan lihat, setiap ahli UMNO dan Mentri lebih fokus untuk mempromosi kan diri mereka yg sebenar nya. So their statement tend to be bercanggah dan conflicting. . We only have to add oil to the fire lah.

Forget about Vote of No Confidence..the King interference..bringing up to the Courts, etc,etc. it will be just a waste of time. In the end all of us keep on repeating the same issues but with different approach and tenses. Wallahuallam. . ..

Widyan Widyorini said...

People Power can only work if this is a homogenous society or a One race population. When Chinese demo..UMNO will use the Race and Religion issue. When Malay demo, the non Malays can only look on and keep silent.

Its different in the Phillipines or Indonesia or Thailand..where ONE race dominate not less than 90 %.

So the People Power here in malaysia is only via the ballot boxes. And that too I am not sure if there will be an election in the next 2-3 years. Najib calls the shots isnt it.

Saja saja... said...

Salam Dato.
- Tun M mengatur langkah2 politik untuk menjatuhkan PM Najib supaya UMNO/BN terus memerintah.
- PM Najib pula mengatur langkah2 politik juga supaya dia dan UMNO tidak jatuh. Puak2 dari kaum2 lain dalam BN sudah lama jatuh. Hanya UMNO saja yang masih ada.
- Berani aku katakan kesemua 3 juta ahli dalam UMNO ada lah Kaum Korup.
- Kaum UMNO ini korup saja ba tapi bukan la satu Kaum Melayu yang Bangsat. Melayu Bangsat tu na yang di luar UMNO atau yang tidak menyokong UMNO..yang dulu, sekarang dan esok.
- Aku tau Melayu korup. Mungkin Dato pun tau Melayu korup. Sebenarnya bila aku cakap aku Melayu..ada yang fikir aku korup..ada juga yang tidak percaya aku korup.
- Tapi bila aku cakap aku UMNO...confirm orang fikir aku korup.
- Tapi kaum yang korup lagi bagus dari jadi kaum yang bangsat. Itu lah aku sokong USNO..sampai USNO "tutup kedai"...bila kedai UMNO dibuka, aku terus sokong UMNO, Dato.
- Sudah masanya kita tutup "Kedai UMNO", Dato. Cukup la.
- Dalam Quran pun banyak cerita pasal Kaum2 yang musnah. Jadi Kutbah Jumaat tu memang tepat. Sudah tiba masanya Kaum UMNO tu musnah.
- Tapi aku tak bolih sokong PKR...nanti jadi Kaum Sodomite.
- Aku tak bolih sokong PAS..kesian mau cerai bini talak tiga.
- Aku rasa DAP yang paling baik untuk ku.
- Patah tumbuh hilang berganti.

budak jawa said...

Assalamualaikum dakj,

rasa-rasanya yang banyak-banyak komen dalam ni bukanlah ahli politik atau terlibat dalam politik secara aktif, termasuklah saya. mungkin saya silap.

tapi kalau betul, maksudnya orang yang kisah soal integriti, nasib rakyat dan masa depan negara adalah mereka yang tidak terlibat secara langsung dalam politik.

jadi, agak sukar untuk mengubah nasib negara kita kerana parti pemerintah kita dah tahu ragamnya, begitu juga parti pembangkang dengan ragam yang tersendiri menyebabkan rakyat malaysia tidak mempunyai pilihan yang bagus. kenapa? mungkin kerana kita hanyalah masyarakat yang hanya bercakap.

wallahualam.

budak jawa

Zalman A said...


If Najib can sabotage MACC, PDRM, A-G, and others, he will not think twice about sabotaging an election.

Or creating some racial issue to "spiral out of control" and thus allow him to declare an Emergency.

Of course, the cost will be very high.

Tourist arrivals are already down 30%, FDI is down 41%. Our image is severely battered in the international arena. To be an unstable centre of race riots is going to triple the damage.

However, it is Umno that created this monster for the country, and hence Umno that can solve it. (In fact, must solve it, because we owe a duty to the whole population and to the country.)

I believe that Puan Anina of Wanita Langkawi has shown the way. And there is the interesting point that if an entire bahagian sues as a class action for breach of trust, what action can be taken against them? Seemingly, none.

As someone commented, "yang mengutuk Anina tu semua dah kenyang dapat duit dari RM2.6 bil tu...dah makan kenyang dari duit haram, semua yang baik akan dikatakan haram."

What should be haram is to endorse an unjust, cruel or corrupt leader.

So Umno has to act together, from the grassroots, accelerated by what is likely to happen to TSMY, Mukhriz and others - if not next week, then in the coming months.

I also suspect that whoever set the "Kebab" on Tun will pay a very heavy price for their stupidity.

It really has become a party dominated at the top by uncouth barbarians who worship money above all.

Let us see whether the 3 million ordinary members are equally degenerate, or whether they can do the right thing, just as Puan Anina has done.

DenverJohn said...

Dear Datuk,

There is the external force to consider - the Swiss criminal investigation of 1MDB with definitive evidence implicating the Bugis "warrior".

Bugis "warrior" will have N2H, Nowhere To Hide, and will have to resign because of worldwide condemnation and embargo.

abdul majid said...

Salam tuan Rawa... Harap Datuk dapat siarkan komen balas saya ini.

Lama masa yang saya ambil untuk fahami apa yang tersirat dihati tuan bila lempar soalan tentang harga saham AirAsia & fair value FGV. Namun saya masih tak dapat fahami dengan tepat kerana tuan sangat Rawa dalam gaya tulisan tuan. Siapa betul siapa salah bukan ukuran, fakta hampir tepat lebih afdal.

AirAsia :- IPO $1.16 pada November 2004. Selepas 11 tahun berniaga, pada Jumaat lepas berada pada harga $0.93 sen. Fakta itu membawa maksud dalam 11 tahun then harga saham AirAsia hanya susut sekitar 20% dari harga IPO nya.

FGV :- IPO $4.45 pada Jun 2012. Selepas 3 tahun berniaga, pada Jumaat lepas berada pada harga $1.21 sen. Fakta itu membawa maksud hanya dalam 3 tahun berniaga then harga saham FGV susut sekitar 72%.

Tuan-tuan dalam blog ini nilai la sendiri sama ada penyusutan 72% ini lebih besar ke dari penyusutan 20%...

Tai-pan Jr said...

As'Salam... YBhg Datuk AKJ n Sahabat3 Semua2..


"AhJibGo - The EXclusive PM"

-Banyak sungguh 'kejadian3/perkembangan2' MENYEBAKKAN, MENYEDIHKAN, MENDUKAKAN yang berlaku pada NEGARA KITA kebelakangan ni...

-TERLALU BANYAK untuk di "list-down" kan...

-Selepas SATU.. SATU LAGI berlaku! DAN SELEPAS ITU satu lagi.. DAN selepas itu ADA satu LAGI..

-KITA SEMUA sePATUTnya RASA SEDIH...



"A "Full-Fledge" MELAYU ISLAM ***Syukur Alhamdulillah** "

-IMHO (In My Humble Opinion), as "Me, Myself, & I".. WE ALL MUST HAVE A SENSE of "RIGHTEOUSNESS" for..???..well..who else..but for "Me, Myself, & I" laa kan.. agree Everyone ??

-FEELS TERRIBLY SAD when A LEADER OF "Tanah Tumpah Darah ### KU ##" (who is ALSO SIMILAR to "Me, Myself, & I")...

:DOES QUESTIONABLE "things"
--
:SPEAKS QUESTIONABLE "things"
--
:INSRUCTS QUESTIONABLE "things"
--
:LIES ABOUT QUESTIONABLE "things"
--
:INITIATES QUESTIONABLE "things"
--
:CONDONES QUESTIONABLE "things"
--
:ORGANIZES QUESTIONABLE "things"
--
:INSISTS ON QUESTIONABLE "things"
--
:INTRODUCES QUESTIONABLE "things"
--
:SWORES ON QUESTIONABLE "things"
--
:IS A PART OF QUESTIONABLE "things"
--
:And the list goes on...



"TERRIBLY ASHAMED...Terribly, Terribly, Terribly..ASHAMED"

-Ashamed to BANGSA KU..

-Ashamed to BANGSA-BANGSA SEDUNIA DENGAN KU..


-- AND THE UTMOST IMPORTANT GRAND FINALE --


***jeng jeng jeng**


-ASHAMED to TUHAN KU !!!


-- WHY ??? --


-because THIS SO CALLED 'LEADER' -IS- "S-E-R-U-P-A" like "ME, MYSELF, & I" !!!

-Is this COMPREHENDING enough for "Sahabat3 Semua2" ???



"To Each 'His/Her' Own"

-Life is a "gigantic test".. And in this "test" we are all just "mere humble scholars".. LEARNING and STILL LEARNING as we move forward towards the end of our "test"..

-READING is excellent in "healing ourselves" while we are "going thru" this "test"...

-No wonder that ALMIGHTY GOD.. The MOST High, The MOST Merciful, The MOST Acquainted.. HIS FIRST COMMAND to Mankind is "READ"..

-Alhamdulillah.. We also have 'great works' here WORTHY of reading.. SO PLEASE3 BY ALL2 MEANS EVERYONE.. "Do Carry On" :-D

-Alangkah baiknya jika Kita Semua hidup "ikut resmi padi"... "Makin berisi Makin tunduk".. A "Now or Never" situation for all of us now perhaps hmmm ?!


"May Allah AWJ grants us all PEACE and HARMONY... Ameeenn.."



***STILL Sambut Merdeka Dalam SAYU**



"The AhJibGo Factor"



"Discussion Is Dead"
"Diplomacy Is Dead"
"Democracy IS Dead"


Oh MalaysiaKu... Tanah Tumpah DarahKu..

***P/S: Stay Safe n Sharp Everyone :-)**
***P/S: Still not much mood to write nowadays :-|**

Othaman Ahmad said...

For goodness sake...he's no longer Najib son of Tun Razak, but The Najis Nazak awaiting his dooming fate soon.

RD. said...

Salam Dato.

Saya terpaksa setuju dengan 'safe passage' cadangan Dato.

Selagi dia berkuasa, negara akan semakin kucar-kacir dalam serba-serbi, termasuk kemaluan.

Malangnya, Rakyat yang akan menanggong hutang 1MBD. Oleh itu, rundingan 'safe passage' mesti ambil-kira; Najib memulangkan seberapa banyak mungkin, wang dan harta Rakyat.

Nak salahkan Najib seorang saja pun tak boleh. Demi jawatan, senang cakap WANG, 'Niat-tidak-baik 1MDB' dipendam sehingga 'nasi sudah menjadi bubur'. Bila sudah berhutang RM42 billion++ dan tanah tergadai untuk bayar hutang, baru buat kecoh. Itu pun dimulai oleh pembangkang. Sepatutnya niat-tidak-baik-1MDB di bongkar ketika mereka mahu mencagar asset minyak Trengganu atau mengambilalihan TIA.

Oleh itu, kita terpaksa ucap tahniah kepada Pembangkang dan ADUN Kerajaan Negeri Selangor yang berani membongkar 'niat-tidak-baik DEIG' pada peringkat awal.

RAWA LANUN-BAHASA said...

Scribe
Salaam

Zamkata berniat baik tetapi tersilap pokok pergi angkong. Adakah patut disalahkan kawan baik kita yang terpaksa buat-buat bodoh TSri KDN? Bukankah Tn AG yang harus mulakan providing terhadap Presiden UMNO dan Jho Low?

Pihak berkuasa Switzerland buka siasatan atas tiga jenayah. Lagi sekali kita berterimakasih kepada Sdr Khairuddin Batu Kawan. Dan pihak UMNO Johor pun sudah bersedia bergerak menyelesaikan skandal Presiden Mohd Najib pendek akal.

Terima kasih @Tai pan Jr kerana do'a baik anda. Tetapi kenapa berdo'a yang buruk bersama yang baik? All are dead? Anda mohon dipercepatkan azab Tuhan kita yang Maya ESA lagi Qahhar? Harapnya anda lebih jujur dari ITU dan sepatutnya bilamana nyata anda panjang akal.

Apapun, Scribe, kita mohon maaf kerana kekok bahasa dalam amal in at memperingati sesama kita terutamanya Sdr Zam yang agar keras terhadap TSri KPN. Kita telah tinggal pesan ringkas di blog TSri Zam Merbuk.

Salam Hormat.

PS adalah lebih bail bagi BN dan UMNO bawa turun Mohd Najib sebelum bermula bicara salahlaku BN dalam PRU13 dan bermula kes Skandal Najib, Jho Low dan konco-konco.

Yam air zam-zam! Yam ho!

Saja saja... said...

Salam Dato.

- Bila aku kata "aku akan undi DAP", kawan2 dan keluarga terperanjat.
- Mama nasihat aku, jangan buat macam itu sebab "undi tu rahsia...nanti orang marah". Orang yang marah tu maksudnya adik beradik dan keluarga yang lain...kesemuanya penyokong UMNO..ada yang jadi Ketua Bahagian, Pemuda dan Putri. Dulu penyokong USNO, sekarang UMNO.
- Tapi aku tidak pernah jadi ahli parti USNO atau pun UMNO..hanya penyokong biasa biasa saja.
- Bini pun bising juga. Dia tak mau aku buat bising sebab keluarganya pun ada dalam UMNO dan ada jawatan. Dia takut nanti bergaduh. Dia kata "DAP tu Cina..biar la PM korup, tapi dia Melayu..Melayu tolong Melayu. Cina mau tolong Melayu ke?".
- Begitu la apa yang ada difikiran orang2 dikampung. Sokongan orang2 Melayu di kampung la yang membolihkan PM Najib korup tanpa segan silu.
- Yang peliknya, Hari Raya Puasa yang lalu, orang2 kuat UMNO dalam keluarga agak "sunyi". Durang tau aku sokong DAP dan seteterusnya mau tukar kerajaan BN.
- Kasih sayang ku terhadap empat Perdana Menteri pertama, terutama sekali pada Tun M dan Tun Hasmah tidak ada siapa pun bolih pertikaikan. Mereka ada lah "ayahnda ku".."ibunda ku". Rindunya aku ni sama durang hanya Allah saja yang tau. Keluarga ku pun tau. Anak2 ku pun tau.
- Demi Allah, siapa saja yang menghina Tun, aku terasa. Jangan main2.
- Tapi sudah tiba masanya aku berhijrah ke system politik "dua parti" demi untuk anak2 ku. Jadi aku sanggup mengundi DAP, buat ketika ini saja, supaya anak2 ku dapat merasa system dua parti.

RAWA LANUN-BAHASA said...

Terima kasih The Scribe; dan
Salam kembali wahai tuan abdul majid.

Dalam perkara AirAsia fair value selepas harga tinggi tercapai RM4 tiga tahun lalu(?) sekarang ternilai RM1.80 - kata nujum-nujum.

Tak berani kita nak kata lebih kerana industri 'airlines' sungguh 'competitive' tetapi dulu ada seketika bongkaknya AirAsia atas MAS kerana tragedi MAS. Ramai harap Tony dapat atasi keadaan AirAsia the cheapest airline in the world.

Rezeki di tangan Tuhan. Diluaskan rezeki sesiapa yang dikehendakiNya dan disempitkan rezeki sesiapa yang dikehendakiNya. Allah swt sebaik-baik Pemberi rezeki.

Apa pun harapnya jangan bottom out dua kaunter kini dalam volatility pasaran dewasa ini. Jangan nanti PN9 cukuplah.

Susan nak kata kerana bursa kerap dipengaruhi sentiment - Abdul majid pun tentu lebih paham. Cuma kalau sifulan ada 'Midas touch' atau 'green thumbs' bagus lah. Kalau 'sadim touch' atau sentuh sang gelembai nayalah jawabnya.

Apapun Eagle senang but reverse takeover kalau take salah hitung kita. Apa pendapat Abdul majid yang budiman?

Salam hormat.



RAWA LANUN-BAHASA said...

Dan harapnya kita DAP diketuai dipimpin so mukmiin. Barulah elok walinya kita.

Penanya said...

It does not really matter whether the community is homogeneous or heterogeneous. We learn from history. I think most people agree that after independence, Malaysia was once predicted to face economic downturn because the various races would not be able to live in harmony. But our forefathers managed to find a workable give-and-take formula. Malaysia progressed very well indeed. What was deemed as weakness can be turned as our strength really. So, judging from this, people’s power can be successfully demonstrated even in heterogeneous society. It is just a matter of whether we have the will to search for that formula or not. Everything starts with the will, then actions will follow accordingly. To the opposing parties who wanted to exploit the issue as a racial or religious matter, let them do what they want. Based on their current reputation, I reckon most people will not give a damn about what they want to say. Even if they want to declare the state of emergency, it will not work if the people do not bow to them. Have faith in ourselves. The unthinkable and the impossible can be achieved really.

A Dk said...

Hi Sir,

I am a blogger as well.
Hope you can link my blog in yours.

My blog is kinginwar.blogspot.com

Thank You Chief

RAWA LANUN-BAHASA said...

Interesting assertion from @Penanya.

Sdr Penanya,
What therefore is the unthinkable and the impossible being alluded to?
There are times when being open-ended is enough; in this matter of Skandal Najib the hope is Mohd Najib will be punished duly - trailed by a just court fairly - for his crimes along with his co conspirators.

Again what is the impossible and unthinkable that you have in mind?
If you are kind enuff to share your good thots that is; and the avatar of thine.
(Penanya as in pen tanya or pena nya, o Scribe?)

Salam takzim

Ps. When Najib is out who will be PM, Scribe? Will it please the Johoreans?
If we are to believe Penanya, it could be Khairy Jamaluddin!
Alhamdulillah even so.

abdul majid said...

Ringkasannya :- Bursa - Matawang = Capitalism = gamble. Fundamental hanya pada pelabur jangkapanjang. Pelabur jangkapendek (gambler) lebih tumpu pada Perception.


Perlu perhatian jika harga makin jauh turun dari harga IPO, maka syarikat itu memang punyai masalah punca dari global or pengurusan. Perception adalah faktor utama. Jika performance good then makin good Perception terhadap syarikat. Jika terang-terang performance low then bad Perception yang berlaku.

Tentang FGV, saya agak gusar cos nampak terlalu sukar untuk nilai saham boleh melonjak ke harga IPO at least dalam masa 5 tahun lagi. Atau akan mengikuti jejak langkah Perwaja & MAS dalam masa 20 tahun lagi.

Tentang AirAsia ini, sukar untuk ramalkan tahap sustainable nya cos swasta bertindak 5 kali lebih pantas dar GLC. Live or Die. Setakat Jumaat lapas, belum ada tanda-tanda invester masuk Bursa. Domestic invester yang up market now dengan berharap invester in then they jual pula. U-turn akan berlaku tetapi bila akan berlaku ini rasanya tuan Rawa boleh umpama mata helang terbang tinggi but tepat cengkam sasaran didarat.

msh said...

Setuju dgn pandangan sdra...ahli2 Umno seluruh negara buat sahaja lapuran polis tentang Presiden parti yg disyaki menipu...serupa lapuran yg Khairuddin buat.

Biar jadi sejarah bahawa ratusan ribu ahli sudah tidak percaya dia lagi.

msh said...

Setuju dgn pandangan sdra...ahli2 Umno seluruh negara buat sahaja lapuran polis tentang Presiden parti yg disyaki menipu...serupa lapuran yg Khairuddin buat.

Biar jadi sejarah bahawa ratusan ribu ahli sudah tidak percaya dia lagi.

ken destino said...

If crime is committed there cannot be a passage out to anyone. Criminals have been punished under our law. All criminals must be treated the same, hence.

RAWA LANUN-BAHASA said...

Orang Mexico suka cerita helang genggam ular buat mangsanya tetapi ular itu yang menjadikan helang itu mangsanya.

Pasal apa negara Latin America banyak kucar-kacir? From Argentina to Mexico; dan ramai migrasi ke USA.

Cakap pasal migrasi, bertambah ramai pelarian ke EU dari Afrika dan Timur Tengah.

Mungkin Kapitalisma bawa kekayaan tanpa berkat lebih baik dari peperangan untuk kuasa ekonomi yang bawa maut yang tiada berkat. Apakah itu seumpama hedging? Maha Agung Pencipta Langit dan Bumi dan apa diantaranya.
Tetapi abdul majid kita tahu lebih kenal wajah tuhan yang Maha Wujud.
Alhamdulillah.

Jangan ulama mufti dan ustaz haramkan jualbeli jangkamasa pendek cukuplah bila amal tanpa ilmu kosong.

Wallahuaklam

RAWA LANUN-BAHASA said...

All the 3 million plus UMNO members are all degenerates who depend on the Mercy and Guidance of their Creator AllahulAleemulHakeem.

The whole UMNO are degenerates as they know not what goodness their lord has in store for them or destruction.

The whole lot of UMNO are degenerates who abhors idol with clay feet like Zalman A who is shrewd as Satan.

Have I made myself, fasik.

RAWA LANUN-BAHASA said...

Ya Samii'un-Aleem
(ya ghaffaar ya ghaffuur)

O Allah Most Merciful, Most Forgiving
what does one do
when when one realizes one is a fasik?
one does not wish to be a fasik amongst fasiks
but a muslim amongst mukminiin!

O Allah Most Forgiving Most Compassionate!
Have mercy on me wa qaummii o Rabb!

forgive me o lord! forgive me o lord! forgive me o lord!
faffruk bainana wa bainal qaumil faasiqiin.

forgive me o lord! forgive me o lord! forgive me o lord!
bi barakati laaa ilaha illallah
muhammadur rasuulullah.

Rabbanaa zholamnaaa anfusana wa illam taghfirlanaa
wa tarhamna lanakunanna minal khorsireen.

Anta maulana fansurna 'alal qaumil kaafiriin.

ameen.

RAWA LANUN-BAHASA said...

Ya Samii'un-Aleem
(ya ghaffaar ya ghaffuur)

O Allah Most Merciful Most Forgiving
what does one do
when when one realizes one is a fasik
one does not wish to be a fasik amongst fasiks
but a muslim amongst mukminiin

O Allah Most Forgiving Most Compassionate!
Have mercy on me wa qaummii o Rabb!

forgive me o lord! forgive me o lord! forgive me o lord!
faffruk bainana wa bainal qaumil faasiqiin.

forgive me o lord! forgive me o lord! forgive me o lord!
bi barakati laa ilaha illallah
muhammadur rasuulullah

Rabbanaa zholamnaaa anfusana wa illam taghfirlanaa
wa tarhamna lanakunanna minal khorsireen

Anta maulana fansurna 'alal quamil kaafiriin
ameen.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).