Tuesday, June 14, 2016

Kerana 1MDB Kita Kena Saman di London


A Kadir Jasin


MAPPADULUNG sudah tidak boleh bohong. Temberang dia makin hari makin terang.

[PERINGATAN: Komen guna “Anonymous” tidak akan disiarkan. Sila guna Google Account atau Name/URL. Boleh pakai nama samaran.]

Temberang Nujum Pak Belalang sudah tak laku. Satu dunia sudah tahu dan hari ini timbul lagi satu.


Pak Arab dah mengamuk.

Berita dari London,  tempat kegemaran Mohd Najib. Katanya, dia ada mansion (rumah mewah) di situ.

International Petroleum Investment Company (IPIC) dan anak syarikatnya, Aabar Investments PJS (Aabar), telah buat permintaan timbang tara kepada Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London tuntut AS$6.5 bilion (RM26 bilion) daripada 1MDB dan kerajaan Malaysia menerusi Kementerian Kewangan Diperbadankan (MOF).

"RFA prihatin terhadap kegagalan 1MDB dan MOF untuk menjalankan obligasi kontrak di bawah Lembaran Terma Terikat (BTS) seperti yang dinyatakan dalam pengumuman IPIC GMTN Limited pada 10 Jun 015 (RNS Nombor 7064P)," kata IPIC dalam kenyataan yang dihantar kepada Bursa Saham London, hari ini. Baca lengkap di sini.

Menteri Kewangan Diperbadankan disaman di sini
Jelas Perdana Menteri, (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone), Mohd Najib Abdul Razak tipu. Dia kata, 1MDB tak akan jejas negara.

Nah sekarang Kementerian Kewangan yang dia jadi bos dah kena saman di Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London. Beban siapa tanggung? Kita rakyat jelata lah.

IPIC menyatakan bahawa kegagalan 1MDB dan MOF dalam menjalankan tanggungjawab mereka, melangsaikan tunggakan atau mengemukakan cadangan yang boleh diterima telah menyebabkan IPIC tiada pilihan alternatif selain meneruskan tuntutan berjumlah AS$6.5 bilion menerusi timbang tara.

"Tuntutan itu akan ditentukan oleh tribunal timbang tara yang akan terdiri daripada tiga orang penimbangtara menurut Lembaran Terma Terikat dan peraturan-peraturan LCIA ," kata IPIC dalam kenyataan itu.

Apa lagi tipu-helah Mohd Najib dan pemakan-pemakan dedak dia nak kata?

Tolonglah, jangan terus perbodoh pengundi Sungai Besar dan Kuala Kangsar, khususnya, dan rakyat jelata dengan cerita dongeng kononnya Mohd Najib pakar urus ekonomi yang dahulukan rakyat.

Bukan semua rakyat jahil dan boleh disuapkan dedak.

Wallahuaklam.

43 comments:

sukasamasuka said...

Datuk.

"Pak Arab dah mengamuk."

Pak Arab kawan PM Najib. Siapa la tak marah kalau kena tipu olih kawan sendiri.

Konon cerita nya, 1MDB sudah bayar USD3.6 billion kepada Pak Arab (IPIC/Aabar), tetapi itu duit bukan masuk dalam akaun Pak Arab. Sayang sekali, duit tu sudah masuk akaun Pak Arab "pelanduk dua serupa" yang dicipta olih Jho Lo.

PM Najib gave approval for such transfer as Minister of Finance.

Zeti gave approval for such transfer as the Governor of Bank Negara Malaysia.

The Board of Directors and the CEO 1MDB gave approval for such transfer for payment of interest.

How money monkeys were there involved in such transfer as huge as USD3.6 billion?.

Berapa banyak manusia yang bangsat dan durjana yang terlibat?

Bolih percaya ke tidak ada seorang pun di Malaysia, terutama sekali jahanam-jahanam yang disebut itu, yang tau duit itu tidak masuk dalam akaun Pak Arab yang ori.

Tidak apa...sekarang syaitan-syaitan dari Malaysia terpaksa pergi ke London, cerita sama Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London apa yang terjadi.

Yang hairannya kenapa Pak Arab menuntut USD6.5 billion, bukannya USD3.5 billion??????

Yahooooo!!! kita makan angin ke London....jangan lupa bawa si Rosmah sekali...aku rasa sudah Spring Sale ni.

sukasamasuka said...

Datuk.

"Temberang Nujum Pak Belalang sudah tak laku."

Aku rasa nujum-nujum "tiga orang penimbangtara" ini sangat hebat!

P.Ramlee dulu kan belajar sama durang pasal ilmu tipu menipu sebelum buat filem di Singapura.

PM Najib....kamu belum rasa lagi tu...ini baru sikit saja bala menimpa. Bawa la satu cabinet Malaysia yang pintar-pintar becakap pergi ke London...makan angin.

Minta tolong sama blogger dari Manchester tu...bukan jauh, naik train saja....lagi pun bukan siok tinggal di Manshester...gloomy dan selalu lembab hujan. Dia bolih jadi tourist guide.

Kali ini la kamu akan rasa Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London.

Moga2an Donald Trump jadi Presiden Amerika ke-45...dengan retorik anti-Islam nya... mampus la kamu pemimpin-pemimpin yang bertopengkan Islam yang selama ini menjahanamkan umat kamu sendiri dengan rasuah.

60 billion dirompak arab said...

Hah, apa lagi... penyangak umno akan pertahan presiden korup mereka. No worry 60 billion ni kerajaan yg bayar..
Duit cukai rakyat bukan milik rakyat bila dah masuk lhdn...muahaha

Judgement day said...

UAE's IPIC takes Malaysia fund dispute to London court, seeks $6.5 billion.
Judgement day is here, worth waiting for.

jumbeaux said...

Salam Datuk

Disebabkan kesalahan tadbir urus 1MDB sahaja pun sudah cukup untuk menolak PM Najib turun. Tambah lagi kalau dakwaan pecah amanah beliau terbukti.

Tetapi orang Melayu yang semakin tertekan dari segi ekonomi masih lagi enggan untuk mengambil tindakan.

Kita bagaikan katak yang direbus perlahan-lahan tanpa sedar. Tersengih gembira bila dapat bonus raya walaupun menderita bila duit tak cukup nak beli baju raya anak-anak yang sudah melambung harganya.

Soalan saya kepada pemimpin-pemimpin Melayu "Sampai bila?"

Daniel Noor said...

Salam Datuk,

Nampak nya legacy yg Najib akan tinggalkn pada anak cucu cicit rakyat Malaysia - trus membayar hutang selama puluhan tahun.

Najib harus jual Mansion nya di London dan juga Apartment dan Bungalow di USA. Mungkin jet A319 dia juga utk mengurangkan beban yg rakyat Malaysia akan tanggung.

Jho Lo juga harus di lelangkan sekali.

Dan duit2 yg dia beri ke pemakan dedak nya harus di pulangkan. Harus bermula dgn Sharir Samad dan Ahmad Mustlearn.

Tuan Punahsihat said...

Jangan bimbang, Tuan Punasihat dan parti lebai akan mengadakan solat hajat perdana didataran putrajaya bagi memohon keselamatan PM (Penyamun MDB). Semua penyokong yg wala' dijemput hadhir.

rahman jpc said...

berdasarkan pengalaman saya semasa berkhidmat d kem kewangan, proses arbitrasi bolih memakan masa bertahun2.

d harap perkara yg serupa tidak akn berlaku d London kelak.

kita sudah jemu menunggu penyelesaian kes 1MDB ini.

kalu kita tonton cerita detektif, mereka selalu nya hanya perlu satu 'lead 2 crack d case'

buat masa sekarang semua( pihak penyiasat) masih meraba2 untuk meyediakan kes yg kukuh. adakah perbicaraan d singapura minggu depan akan menjadi 'catalyst' ? kita tunggu dan lihat.

hasnul rahman said...

Assalammualaikum wmt DAKJ!
Kerajaan Malaysia akan tanggung hutang itu entah sampai bila.
Dalang utama yg jadi sekutu Najib/Rosman bernama Jho Low lesap tak nampak bayang....
Kenapa jadi macam tu yer?
Dah nasib Melayu jadi macam tu - selalu kena main dgn kaum imigran mata sepet.

Fendi Ahmad said...

MAAF KASAR SIKIT BAHASA:

Tak GUNA punya ANAK TUN RAZAK ! Makin hari cakapnya macam orang hilang pedoman tiada adab ! Di majlis perasmian Proton Perdana baharu dengan bongkaknya ANAK TUN RAZAK itu kata era Dr M sudah berakhir di Proton.

Mungkin Tun Rahah gagal mendidik anaknya dengan baik !

Maaf saya kasar bahasa !

Aritu Tun Hasmah menangis anaknya Mukhriz diperbuat rejim Najib dgn Si Basah jadi balaci ! Saya doakan Tun Rahah akan menangis tidak lama lagi.

Maaf saya agak emo di sini :(

sukasamasuka said...

Datuk.

"MAPPADULUNG sudah tidak boleh bohong. Temberang dia makin hari makin terang."

Ish!ish!ish!...baru baru ni ada satu syaitan paling besar di Malaysia menasihatkan media...termasuk bloggers...aku rasa termasuk blog Datuk AKJ la juga...."to be careful when reporting unproven allegations because it could ruin the country. He said the media should realise that while bad news could drive hits and circulation, it did not help develop society." (http://www.malaysiakini.com/news/345144)

Ish!ish!ish!...syaitan, kalau nasihat orang lain bukan main-main...macam la kandungan berita-berita media arus perdana tu bebas dan "lurus macam bendul". Bagus la tu kamu orang-orang UMNO, kamu sudah berjaya menjadikan media arus perdana jadi "lidah syaitan" untuk menjahanamkan pemikiran bangsa kamu Melayu sendiri...dikampung-kampung...dengan temberang dan pembohongan kamu.

Nah! ini kali lah!

Suruh syaitan besar tu menasihat media-media diLondon. Cuba la, kita mau tengok. Kalau tidak bolih, suruh si David Cameron to "shut up" all the media di London.

Kamu syaitan-syaitan UMNO mesti mau faham sikit....harta-harta serta duit cash yang berbillion-billion diluar negara tu kira "burn" la selepas kes Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London ni...masih tak percaya juga, ok. Kamu tau kemana harta berbillion-billion Shah of Iran, the "Strongman of Panama" Noriega, Fredinand Marcos, Saddam Hussein dsbnya....duit dan harta hasil rasuah dan penyelewangan duit rakyat?????

Ini lah kesannya bila pemimpin belot dan pecah amanah.

Lim Kit Siang....lu tidur ke?...lu pun pernah belot dan pecah amanah macam ini syaitan Bugis ke?...jangan jadi Cina Babi tau...suka makan rasuah dan tipu orang Melayu.

INI LA CONTOH MELAYU UMNO TIPU ORANG MELAYU...POLITIK SONGSANG!

sukasamasuka said...

Datuk.

Jangan kita salahkan pengundi Melayu PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar kalau mengundi UMNO.

Aku pun pernah macam durang....mengundi membabi buta....sorry...mengkhinzir buta, halus sikit dibulan puasa.

Orang-orang Melayu disitu orang baik, macam ibu=bapa kita juga pada suatu masa tu...dan macam saudara mara kita juga. Mereka hanya mau menyara hidup.

Maafkan mereka kalau mengundi UMNO.

Tunjuk la balas kesihan pada mereka. Mereka bukan mencuri duit dan harta berbillion-billion. Mereka orang biasa. Jangan mereka dihina kalau mereka tidak tau.

Kesihani la mereka. Maafkan mereka.

FanTun said...

Kisah sepasang merpati sejoli
Terbang merata pelbagai negeri
Mematuk menelan tanpa peduli
Habis tanaman setiap inci

Pemimpin wibawa negara aman
Rakyat bahagia tidak gelisah
Hutang negara mula disaman
Rakyat malu negara susah

Berganding bahu demi negara
Dua PRK memberi laluan
Memangkah undi harus berkira
Tamatkan dia menjadi tuan..



awanggoneng2 said...

Syaitan sedang berpesta,
Sijahil menipu dan berdusta,
SiAlim aminkan untuk berpurapura
Demi kuasa dan juga harta.

Syaitan sedang berpesta,
Sijahil SiAlim bermain kata kata
Sang Penguasa bermaharajalela,
Rakyat tertipu semakin derita..

Tak Puas Hati said...

salaam Datuk

For those interested to understand what we are facing from 1MDB

http://www.bloomberg.com/news/special-reports/malaysia-1-m-d-b-controversy

Hamka2147 said...

Assalamualaikum Datuk.
Apa kata kita renung sejenak apa yang telah berlaku sejak "HARAM JADAH" ni jadi PM.

1. Rakyat menderita, khususnya MELAYU.

2. Peluang pekerjaan semakin tiada, hampir segalanya di ISI olih PENDATANG yang HALAL dan HARAM.

3. Jenayah semakin meningkat, Kalau tak percaya setiap hari dengar berita dari MEDIA PERIMA.

4. 3 buah pesawat menemui kecelakaan, 2 MAS 1 AIRASIA.

5. 2 Heli terhempas mengorbankan orang2 PM.

6. Gempa yang tak terduga telah berlaku 2 kali d SABAH.

7. Ribut yang tak pernah d lihat bersama HUJAN BATU telah beberapa kali berlaku d KL dan Pahang.

Marilah kita bersama sama mendoakan supaya para ulama' kita terbuka hati untuk menasihati para pemimpin kita agar membuat sesuatu bagi menjauhi Sesuatu yang lebih parah berlaku.
"APABILA PEMERINTAH BERLAKU ZALIM TERHADAP AMANAH YANG DI BERIKAN, MAKA TUNGGU LAH BALASANNYA YANG AKAN MENIMPA."

wASSAALAMUALAIKUM

Husin lempoyang said...

Tiada org yg siuman yg akan menyaman 1mdb di london tanpa sebarang bukti yg kukuh. Satu dunia akan tahu kes ini.

Mari kita hayati kes ini nanti dan lihat siapa sebenarnya yg menipu rakyat.

Zalman A said...


""The failure of 1MDB and MoF Inc to perform their obligations, cure their defaults or put forward acceptable proposals, has left IPIC in the position where it must pursue its claims in arbitration.

"The total amount claimed by IPIC/Aabar is approximately US$6.5 billion," IPIC said in a filing to the London Stock Exchange on Tuesday.

It added that the claim will be determined by an arbitral tribunal that will comprise three arbitrators in accordance with the BTS and the LCIA Rules.

The dispute between IPIC and 1MDB arises after the Abu Dhabi sovereignty fund said it has never received US$3.5 billion payment from 1MDB. It revealed that British Virgin Island-registered Aabar Investment PJS Ltd, to whom 1MDB said it had paid the sum, is not related to the group.

Subsequently 1MDB defaulted on two interest payments of US$3.5 billion for two 1MDB's bonds due in April and May, and IPIC has assumed the US$3.5 billion payment for the two interest payments, as a co-guarantor of the bonds."

Datuk,

let us say that this sum (it is close to 27 BILLION RINGGIT, no, not million but billion) is proved to be the result of a deliberate fraud by the PM, two Arabs and one Chinese boy?

No, IPIC then becomes the victim of a crime.

Who will repay this 27 BILLION RINGGIT?

How can this Bugis Worrier still afford to throw dedak around?

He does not care one bit about the country any more.

Wakaka said...

After all feel good feeling news regarding 1MDB by the powers that be, finally the truth emerges..

sukasamasuka said...

Datuk.

1. Pada 7 haribulan September tahun 1981, kota London digemparkan dengan pengambilalihan mengejut syarikat perladangan Guthrie di London. Guthrie yang berusia lebih 100 tahun dan merupakan antara syarikat perladangan terbesar British jatuh ke tangan pihak asing di dalam masa 4 jam sahaja.

Apa yang lebih mengejutkan ialah syarikat tersebut jatuh ke tangan kerajaan Malaysia, di bawah pimpinan Tun Dr.M yang baru memegang jawatan Perdana Menteri selama 2 bulan!

2. Itu dulu, tahun 1981...dimana kejayaan sekumpulan anak Melayu mengambil kembali tanah-tanah di Malaysia yang dipegang Inggeris selama beratus tahun dengan serangan terancang ke atas ibu kota Britain...London Stock Exchange...menaikkan semangat kita sebagai Melayu khasnya...rakyat Malaysia amnya. Kita disegani seluruh dunia. Masa tu Perdana Menteri Britain, the "Iron Lady" Margaret Thatcher, banged balls. Dia marah lalu naikkan school fees untuk pelajar luar negera, dimana pada ketika itu pelajar Malaysia lah yang paling terbesar, dalam sekitar 80,000 orang!

Pada tahun yang sama, 1981, Tun melancarkan "Look East Policy"...bermula la "industrilisation" ekonomy Malaysia dari pertanian ke "manufacturing" dimana Proton ada-lah engin atau catalyst untuk mencapai tahap ekonomi yang ada sekarang ini.

3. Ini sekarang...2016...35 tahun kemudian...oh dear!...the British shall have their revenge sebab ada syaitan yang paling besar dari Malaysia mengacau London Stock Exchange dengan penipuan terancang pada salah satu anak buah companies di London Stock Exchange itu sendiri...IPIC. Dulu in 1985, kita buat what was legally done...now ada syaitan besar Malaysia buat illegal things di negara orang.

4. Sikit lupa, sebab banyak persamaan nya...baru baru ni pula, percaya ke ada orang tu bukan main siok dia bercakap. Ini petikan cakapnya.

"Najib: Era of political interference within Proton now over...14 June 2016..The latest changes within Proton,he said, has signified an end to Tun Dr Mahathir Mohamad's era of political interference.

(http://www.nst.com.my/news/2016/06/151823/najib-era-political-interference-within-proton-now-over)

5. Oh dear! begitu la contoh kalau sudah jadi haramzada...siapa la kita kalau bukan ada Proton? Kamu hina orang yang mengasaskan nya? Kamu siapa?

SIAPA KAMU???

JinKerjaKacauKampong@J3K said...

...aslkm....emo apa...memang betoi pun apa bahasa ayat yg hampa tutur kata tu...bukan salah mak pak...anak perangai macam hiblis setan....

Tai-Pan Jr said...

As'Salam... YBhg Datuk "Maestro" AKJ & Sahabat3 Semua2..


"AhJibGO - The EXclusive PM (Pengkhianat Melayu)"

-------

Malaysia 2016 - Masa Yang Tak Ternilai

-Lama dah tak bernukilan.. Masa yang terluang teramatlah terhad.. Terutama di "Era yang penuh GST" ini..

-Perlu bijak menyusun 'jadual masa'.. Perlu cerdik untuk menilai "apa yang penting", "apa yang utama", "apa yang perlu" & "apa yang harus"..

-"Me, Myself & I" sejujurnya merasakan IN MY HUMBLE OPINION...

1) "Apa yang penting?" - PEMULIHAN Maruah Negara

2) "Apa yang utama?" - PENGHAPUSAN Pengkhianat3 Negara

3) "Apa yang perlu?" - PERJUANGAN Rakyat2 Jelata

4) "Apa yang harus?" - PENSTRUKTURAN-SEMULA Tadbir/Urus Negara

-Sedarlah wahai MalaysiaKu.. Bangunlah dari tidur mu.. Selamatkan Ibu Pertiwi mu..

-AhJibGO telah MENJAHANAMKAN segala yang elok berkenaan Negara Kita... Paling terkesan adalah maruah Rakyat Malaysia yang diluar negara..

-Bersekongkol & menyokong 'Pemimpin Munafiq' adalah satu bentuk kezaliman yang nyata...

-All those lies from AhJibGO IS UNFOLDING! You can fool some people for some time.. But you cannot fool all the people all the time.. MASA KINI MENJADI SAKSI..

-Wahai Rakyat Se-Negara-Ku.. Berhentilah menzalimi diri sendiri.. Hentikan penganiayaan terhadap masa depan anak-cucu-cicit Kita..

-Mari sama-sama kita Selamatkan Malaysia...

-May God Almighty toughen Our People in facing all tyrannies... Ameeenn!

-------

"A man who stands for nothing will fall for anything"
-Malcolm X


"There are 2 ways to be fooled.
One is to believe what is not true;
Two is to refuse to accept what is true"
-Soren KierKegaard


"Any intelligent fool can make things better and more complex...
It takes a touch of genius - And lots of courage - To move in the opposite direction"
-Albert Einstein


"Having 'Knowledge' will give you power,
but having 'Character' will grant you respect"
-Bruce Lee


"Without Rules there can be no Order, without Order there can be no Stability, without Stabilities there can be no Progress, without Progress there can be no Happiness, and without Happiness there can be no Life.."
-Taipan Jr

-------

"Fight The Battle AND Win The War...Insy'Allah"


***May Allah AWJ bless & protects us all from Iblis & Dajjal**

***Ameeenn**



"The AhJibGO Factor"



"Discussion Is Dead"
"Diplomacy Is Dead"
"Democracy IS Dead"


Oh MalaysiaKu... Tanah Tumpah DarahKu..

P/S: Viva Malaysia Foreva! :-)

P/S: DAKJ & Others... Stay true.. NO FEAR!

sukasamasuka said...

Datuk.

"Apa lagi tipu-helah Mohd Najib dan pemakan-pemakan dedak dia nak kata?"

Kalau aku tak silap haribulan, Datuk pernah kata...tak ingat dimana pula...kalau "Guru Kencing Berdiri Murid Kencing Berlari"...barangkali maksud tersirat pesan Datuk tu lebih kurang bunyinya macam begini - "kalau syaitan paling besar buat kerja haramzada, syaitan-syaitan kecil pun apa lagi, mesti buat la kerja haramzada juga, kan syaitan dari kandang yang sama...mesti makan dari dulang yang sama...jamuan lauk pauk mesti sedap punya...duit rasuah...duit haram yang dicuri dari anak yatim piatu dan balu...duit pecah amanah harta rakyat...dsbnya la".

Mohon maaf kalau bukan Datuk yang cakap.

Kita Melayu ni bila bercakap, berlapis-lapis...bersopan santun la konon, nampak la sikit budi bahasa adat orang Melayu.

Tetapi pemimpin negara kita tidak tau bahasa...kurang ajar...tidak tau malu...macam mana???

Ok...sorry kalau terkasar...ptuuuuih!

ahmadmusadik sham said...

Dulu ada 52% voters yang cerdik. Adakah ianya akan bertambah atau berkurang. Yang jadi calon untuk pihak Najib memang semua tak guna.

Aku said...

Kadiag, salaam.

Hang tulih :-
'Tolonglah, jangan terus perbodoh pengundi Sungai Besar dan Kuala Kangsar, khususnya, dan rakyat jelata dengan cerita dongeng kononnya Mohd Najib pakar urus ekonomi yang dahulukan rakyat.'

Macam merayu mendayu pulak hang. Aku rasa la...kebanyakkan orang2 yg bulih ambik tindakkan macam mamak kepala polisi, kepala hukum, ketua2 agama negeri2 dll munkin tak pandang sebelah mata pon...

Macam hampa dok buat selama ni betoi la, aku rasa. Hang, Allah S.W.T. bagi pandai menulih, Mat tehag Tongkang yard pulak pandai becakap, kenalah dia atog kata2 dia supaya orang2 yg almarhum P.Ramlee kata 'sikolah talak baca' pon paham. Munkin dia kena berada di big riba dan kola kangsa di hari2 baki kempen ni... Ini meriam dari Timbangtara London pon dah bagi sedaih... tambah pd du'a orang2 solih dan rakyat yg didzolim... tunggu masa sajalaa, insya'Allah.

Pokok nya, macam kata Mat bin Saleh, 'there's more than one way to skin a cat'. Berbahagia lah orang2 yg berjuang di jalan Allah.

Izin tukag topik sikit Kadiag. Ni model kereta Proton 'perdana' yg depa baru lancag ni.:-

1. Harga mahai dan pasaran lembab,
2. Dengag kata tak bulih ekspot selagi pakai injin Honda,
3. Depa guna majlih lancag tu nak kutuk Mat Tehag, sekali guih nak bagi imej anak Rahah dan geng la yg 'best in the world', tak dak 'political interference', tak dak gangguan orang bekepentingan politik.

Aku risau jugak sebab imej dia aku rasa sangat burok di kalangan kelas 'petengahan bawah' (yg munkin sasaran depa untuk beli kereta tu) begitu meluat kak dia, teruih hilang selera kad kereta tu.

Dan berpuluh ribu rakyat yg begantung gaji pd industri tu, dan munkin kadag penganggoran mencacak lagi. Depa munkin buat sekim 'leasing' ka pajakkan ka untuk lonjakkan pasaran, tapi aku rasa kos dia jugak akan naik.

Jadi yg dok makan gaji situ, hubaya2, munkin kena usaha 'opsyen' lain mulai laa ni.

Mangap no.

Aku (tak sempat nak cek heja dan basa, bateri lemah).

Rizwan said...

Sedara Fendi Ahmad,

Tun Razak mati awal, tak sempat nak didik Najib...

Proton owner said...

Spot on dude. If you want to officiating then just go and officiating. Why on earth to bribg up Mahathir? Him mocking Mahathir for poking his nose in Proton affairs is like mocking Steve Jobs for creating iphone..

Pakcik said...

Dato, memang betul bukan semua tapi hampir semua org melayu mudah diperbodohkan..

Waris Jari Hantu said...

Sedara Fendi Ahmad,

Nama fendi dan dr. Mahathir memang tidak dapat dipisahkan sejak dulu, kini, dan selamanya.

Nak muntah rasa.

Mujur puasa.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Setakat ini, kita tak pernah dengan Kementerian Kewangan (MOF) sesebuah negara kena saman di Mahkamah Antarabangsa.

Adakah negara kita mencipta nama atau memecah rekod sejarah dunia sebagai negara pertama Kementerian Kewangannya di saman di Mahkamah Dunia?

Bagaimana pula dengan ideologi "Cash is King"? sedangkan hutang negara begitu banyak sehingga disaman di Mahkamah Dunia kerana hutang tidak bayar.

Daniel Noor said...

Salam Datuk,

An interesting article from Asia Sentinel.

I think Najib already sold off Malaysia....


http://www.asiasentinel.com/politics/1mdb-behind-malaysia-asean-capitulation-to-china/?utm_content=buffer39a57&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer#frameId=appnext_widget&height=417

PUTRA MERDEKA said...

gua cilok tok, tq

Fendi Ahmad said...

Terima kasih kerana boleh perasan dan ingat dulu kini dan selamanya :)

Kalau nak termuntah di bulan puasa tak sengaja tak apa, jgn sengaja sudahlah ;)

Fendi Ahmad said...

Saudara, ada benarnya juga.

Tapi waktu itu si anak tu dah awal 20an juga usianya.

Saya kira antara kelemahan nyata arwah Tun Razak ialah dia agak kebaratan dalam memberikan pendidikan pada anak2nya. Si Sulong sekolahpun sudah di Britain dengarnya. Maka mmg tidak dapat ajaran langsung daripada si ayah yang sampai ke mati memgabdi diri untuk negara dan orang luar bandar terutamanya :(

sukasamasuka said...

Datuk.

"WSJ's 1MDB report, Tom Wright win at Sopa Awards...15 Jun 2016.

The Wall Street Journal’s (WSJ) report on the 1MDB scandal and its Asian edition economics editor Tom Wright have won accolades at tonight’s Society of Publishers in Asia (Sopa) Awards 2016.

The business publication is the Group A winner for the Scoop Award, for its report ‘Malaysia’s 1MDB Scandal’ that started the ball rolling on global investigations into the Malaysian sovereign fund as well as worldwide media coverage of the matter."

(http://www.malaysiakini.com/news/345432)


CONGRATULATION TOM WRIGHT!

AWESOME, TOM!

THANK YOU FROM ALL YOUR FRIENDS IN MALAYSIA!

panglimo potaseh said...

Salam Ramadan Dato.

Impak perbuatan Najib ini akan memberi korban seluruh rakyat jelata untuk masa ini dan generasi seterusnya .. mungkin itu lah yang di maksudkan rakyat didahulukan .. didahulukan untuk menghadapi mala-petaka sosial ekonomi yang maha dahsyat.

Sebenarnya pada rakyat biasa, tata mekanisma jenayah Najib ini sangat sukar untuk difahami. Lebih lagi dari kalangan yang malas membaca.

Itu sebabnya bila ada pilihanraya, cara paling senang untuk meraih undi ialah dengan menabur kampit beras, wang ringgit, baiki jalan, makan-makan. Janjikan pembangunan dengan skrip yang sama sejak dulu lagi .. bina jembatan, sekolah, universiti, bina pusat itu ini. Aduh senangnya bodohkan rakyat .. yang rakyat pon ngapalah benggap sangat. Lihat cam na janji di PRK Rompin dulu .. nak jadikan Rompin hub-pertanian yang besar sekali, logik ke.

Saya tertarik dgn kenyataan Dato, supaya usah lagi tipu rakyat di kempen PRK Sg.Besar dan K.Kangsar. Tu lah dia .. rakyat kita suka berfantasi, rakyat suka dengar janji, tak kira janji tu benar atau tidak, asalkan janji tu senang difahami dan boleh bagi mimpi yang indah dan berahi pada mereka dalam masa terdekat, itu dah kira ok.

Selain menjual mimpi dalam kempen mereka, UMNO juga dah mula pandai berketayap dan jubah, sebijik macam Penyamun Tarbus. UMNO tampak lebih berugama sehingga ketahap bergendang untuk memanggil malaikat. Mungkin doa UMNO menjadi, apabila lawan mereka, berlawan sesama sendiri .. silap langkah PRK kali ini semacam pertempuran diantara Penyamun Tarbus vs Lebai-Lebai Malang.

sukasamasuka said...

Datuk.

"Award-winning WSJ journalist (Tom Wright) vows to continue to pursue 1MDB scandal"

(http://www.malaysiakini.com/news/345456)

Thank you,Tom.

If you read this blog, I hope one day you can pay us a visit to Malaysia, not now, because your life may be in great great danger.

You look young and it is my wish to have a son like you...but, it's ok, for I know someday, I shall honor your work and what you have done to Malaysia by having one of my grandsons to have your name to replace my traditional Malay/Muslim name. I like your name, Tom. And, I like your work too.

Please let us know when you wish to come to Malaysia...specifically North Borneo...we will make all the necessary arrangement to welcome you here, Tom...and your family, if you have one.

Good job, Tom. Thank you once again.

john doe said...

Anak Tun Razak tu memang pembawa sial dan jahannam kepada negara.
Kasihah Tun Razak dan Tun Rahah dapat anak macam tu sekali dahsyatnya.

sukasamasuka said...

Datuk.

"June 16, 2016....Trump may bar 10.2m people including M’sians.

Republican presumptive presidential nominee Donald Trump, if elected US President on November 20, may bar as many as 10.2 million people including Malaysians from the country.

The maths, done by CNN based on the State Department’s Annual Report, lists Malaysia as among the 12 countries listed as “terrorist safe havens”. "

(http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/06/16/trump-may-bar-10-2m-people-including-msians/)


Yes, Donald Trump!...100% with you, Sir...that's the way forward to curb terrorism...we get fed up too with what is happening around us.

I am urging you, Sir, to curb the "Islamic financial terrorism" which is happening right here in Malaysia, in particular. Only the genuinely democratically-elected US Government has the moral responsibility to stop this "Islamic financial terrorism" originating from Malaysia, once for all.

This form of Islamic financial terrorism has created havoc in the banking and financial centers in the London Stock Exchange, Luxembourg, Hong Kong, Singapore and Switzerland, to name a few as we do not know, till to this very second, how many countries are actually involved.

Mr.Donald Trump, we request your future good office to bring the culprits to be brought to justice at the Hague, as our justice system in Malaysia is in shambles.

We look forward and pray that you will be elected as the 45th President of the United States...so justice shall be served.

sukasamasuka said...

Datuk.

Tahniah PM Mohd Najib!

Tahniah UMNO!

Tahniah BN!

Kerana kamu, kita sudah dapat gelaran baru antarabangsa!

Sekarang Amerika dan dunia sudah senaraikan nama Malaysia sama satu kandang dengan negara-negara Somalia, Mali, Libya, Egypt, Iraq, Lebanon, the Philippines, Indonesia, Afghanistan, Pakistan dan Yemen sebagai....."Lubuk Penyamun Tarbus" (terrorist safe havens).

Teruskan usaha haram jadah kamu...teruskan!

tandop said...

Sebagai rakyat marhaen, aku kecewa dgn keadaan pentadbiran sekarang. Tapi dalam masa yang sama harapan untuk melihat perubahan bermula dengan PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar makin malap kerana karenah perebutan, ketidaksefahaman pihak-pihak yang aku harapkan. Mereka yg memerintah akan terus ketawa, aku akan terus kecewa dan memendam rasa. Komplen dan bising merungut pun tak guna

Freddie Kevin said...

Datuk, betul pengomen diatas bahawa timbang rare mengambil made "Does the LCIA have rules for fast-track arbitration?

Whilst there are no separate rules for fast-track arbitration, the LCIA Arbitration Rules may be readily adapted to achieve an expedited process. Should the parties wish to provide, in their contract, for fast-track arbitration, the LCIA will provide recommended clauses for this purpose. http://www.lcia.org/frequently_asked_questions.aspx
Ini satu kes dimana mahkahmah tinggi UK mengmbil tindakan http://www.olswang.com/articles/2016/01/english-court-steps-in-to-enforce-arbitral-peremptory-order-for-payment/

xairlinepilot said...

Waris makan dedak lebih kot berbhka puasa smom?

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).