Tuesday, May 12, 2015

Quixotic Gallantry of PMO's Public Relations


A Kadir Jasin

LATEST, May 13 – Cash-strapped 1Malaysia Development Bhd (1MDB) today announced that it has sold land at Tun Razak Exchange (TRX) in Jalan Tun Razak for RM665 million to the Mulia Group of Indonesia to build a “signature tower ".

The 1MDB statement claimed that the land was earlier rejected by Tabung Haji despite being priced at only RM578 million. Instead, TH bought a 0.64-hactare site for RM188.5 million.

Eka Tjandranegara: 17th Richest Indonesian According to Forbes
Mulia Group proprietor, Eka Tjandranegara , in a statement  issue by 1MDB said: “As one of the biggest commercial property developers in Indonesia, we are excited to be embarking on this project to develop the Signature Tower to become the new landmark of Kuala Lumpur city. Our Mulia Group wishes to be an integral part of this iconic state-of-the-art development not only for Malaysia but for the region and beyond." 

More sales are expected as 1MDB rush to raise cash to service and pay off its massive RM40-billion plus debts.

ORIGINAL POST

ALL of us who are cybersurfers can raise our hands to the heaven and thank the Almighty that we now have this tool called the Internet.


[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Please be respectful .. No swearing. Thank you]


Through it we are able to know that the mainstream media (MSM) editors do not want us to know and say what the MSM editors would not publish even if we write to them.

If they did not entertain (Tun) Dr Mahathir Mohamad’s replies to their erroneous reports, why should they bother about us the nobodies and the has-beens?

Despite his brave posturing, The Prime Minister, (Datuk Seri) Mohd Najib Abdul Razak was so intimidated by the cyber community that he “advised” Tabung Haji to sell the TRX land it bought from 1MDB although he said it was a good buy.

If it was a good buy and would bring good returns to Tabung Haji depositors, why didn’t he go on TV3 to convince the Muslims that it was good for them and that their money is safe? He can then issue a “wahyu” to all government-licensed media to reproduce his TV3 statement.

TV3 PM's favourite platform

Or has the PM lost confidence in his ability and the ability of the MSM to convince the people?

Do not also misread his repeated “sumpah” that he would not resign for as long as Umno and the people support him. All past leaders who were shown the door by their people had said the same thing. Saying otherwise would mean a quick end to their career.

For Mohd Najib, his current mandate as PM started on May 6, 2013 when he won the general election. The next occasion to gauge the support for his leadership is at Umno election next year. Attempts will most certainly be made not to have the election or to stop him from being challenged. The ultimate test will then be at the GE in 2017 or early 2018.

Behind The Emergence of Rizal Mansor

In the meantime, defending the PM appears to be getting harder. That could be the underlying reason why lately defending him, his administration and his family is left in the hands of an unfamiliar face like Encik Rizal Mansor.

And I am told even his most respected and professional media promoter has resorted to writing articles on 1MDB under pseudonym while others have resorted to personal attacks on his critics.

Their targets have widened to include the Deputy Prime Minister, (Tan Sri) Muhyiddin Mohd Yassin, and other Umno leaders who are seen as no longer supporting the PM.

As for the lone wolf Rizal, some debaters think I had been unnecessarily harsh on him while others say I had given him too much credit in the May 6 posting entitled “Pejabat PM Kata Saya Tak Tahu Adat”.

Since that article was written in the Malay language, I trust that those who understand the language and its rich nuances would have realised that I was being instructive rather than vengeful.

From the outset I said I was grateful to Allah that some one from the PMO heard us and was willing to debate with us.

In fact, I think we generally have a very constructive debate. Now we know better how wealthy people use different methods to fund grand wedding receptions of their children. Mohd Najib was partly funded by his the family of his son-in-law.

Could Rizal be the lone wolf of the PMO?
 The question now is, why, out of the blue, Encik Rizal became the Prime Minister’s gallant Don Quixote? Why not or where are the Prime Minister’s many press secretaries, media advisers and communications consultants? Where are the National Communication Team (NCT) and the Mat Salleh-led media think tank?

Why didn’t they come to the Prime Minister’s defence? I am sure they are better trained and better known to the public than Encik Rizal. Naturally they are in a better position to argue with us and convince the public. Also that’s what they are paid for.

Doing a caricature of me and calling me names will not help Mohd Najib. I am not the Prime Minister and not gunning for his job. In any case, like Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra famously said, “bukan saya mintak duit pak depa!”

Or, as the case of their recent response to the foreign media have shown, they are not any better? Telling the New York Times that Mohd Najib was wealthy because of his family legacy is not exactly a clever or truthful thing to say.

Except for one or two, I know all the Prime Minister’s media handlers personally. Some were my co-workers at the NSTP Group and Bernama. They were then bright and capable men and women.

Or have they come to admit that the task of defending the Prime Minister and promoting him as a “transformer” has become so monumentally impossible that even their collective brilliance and intellectual prowess are of no help so they keep quiet?

Out of respect for them and for the memories of the good old days, I shall not name names. I know that they know what the rakyat out there are saying. I wonder if they now dare to introduce themselves as officers of the PM.

Post-JJ Communications Strategy

Or, is the emergence of Encik Rizal as a spokesman an indication that an entirely new communication strategy is being implemented at the PMO?

This is entirely possible following the demise of the Prime Minister’s chief-of-staff, (Tan Sri) Jamaluddin Jarjis in a helicopter crash on April 4 last.

Several fellow bloggers asked me if Encik Habibul Rahman Kadir Shah is back as the PM’s propaganda chief following Jamaluddin’s death?

Executives of Umno-linked media organisations told me that they reported business matters to Jamaluddin. They haven’t yet been told to whom they would now report.

Habibul is a close ally of the Prime Minister and holds director’s position in several private sector companies like Lotus UK Limited, the subsidiary of Proton Berhad.

Or could Encik Rizal have taken upon himself to answer me and, by extension, all of us because he was appalled by the silence or/and the ineptitude the Prime Minister’s media people?

Media guru, the late Marshall McLuhan, said the medium is the message. To him, the medium itself is the message. In another word, if the medium is credible, the message he or she carries will be credible too.

Failing PR on 1MDB Bailout
                   
Whatever the truth is, the fact remains that the Prime Minister is yet to answer seriously and truthfully many pressing questions posed to him.

And what he had so far said about 1MDB has not ended allegations of improprieties. Instead many people linked to 1MDB and its subsidiaries are known to have met top Umno leaders to confess their fears that situation is worse than what is being assumed.

For instance, if an initial public offering (IPO) is not done soon, 1MDB will run out of money and a full-blown bailout will become necessary.

It is for this reason that information about Tabung Haji’s purchase of 1MDB TRX land was leaked to the public and instantly become a rallying point for Mohd Najib's critics and other concerned parties.

So an entirely new media strategy that further shields the Prime Minister from his critics may be in the offing and it could be a vicious one – kill the messengers if you can’t kill the message!


LATEST - Tabung Haji said it invested RM920.8 million in 1Malaysia Development Bhd’s (1MDB) Bandar Malaysia sukuk issuance in February last year because “it is a secured investment” on which it expects to earn RM626.5 million in profit.

In a statement yesterday, its chief  investment officer Abd Kadir Sahlan said the sukuk is secured against parcels of land in Bandar Malaysia, with a security cover of at least 1.67 times.

Wallahuaklam.

105 comments:

RAWA LANUN-BAHASA said...

Pak Kadir
Salaams

For instance, if an initial public offering (IPO) is not done soon, 1MDB will run out of money and a full-blown bailout will become necessary

Well done dan tahniah!
Tepat sekali di pencium!
(right on the kisser, dato)

Tak tahulah apa yang di doakan Che Det tetapi kita tahu doanya yang baik-baik sahaja.
Alhamdulillah.

hazleezaiton@yahoo.com said...

Salam dato,




Walau berapa ramai pun yang `sheilding', PM dan PMO tidak akan berjaya kalau isu asas seperti apa yang terjadi sebenarnya di1MDB,belanja kahwin anak PM, TRX land deal, kenapa harga barang lebih mahal sekarang,dll tidak diterangkan dengan jelas dan ikhlas.



1MDB adalah satu syarikat perniagaan,ada shareholder,ada main/total share holder,ada board of directors,ada CEO,ada accountants,ada auditors,ada ROC/SSM...ramai orang yang `directly connected' dengan 1MDB.



WHY hampir kesemua diam?? either all of them clever or all of them crooked.



Kalau ada hal bersangkutan rahsia rahsia kerajaan, kabinet dan/atau peguam negara bolih bertindak seadanya untul `declassified' semua dokumen untuk maklumam umum...


KAlau TAK MAHU JUGA RAKYAT MENGETAHUI perkara sebenar, alamat ada yang akan diberhentikan dengan pelbagai alasan..


Mungkin akhirnya akan ada undi tidak percaya di persidangan parlimen atau persidangan UMNO.


Anyway, what is so great of a bugis warrior if the warrior not participate in a death duel.


The opponent is/or malay warrior or the malay warlords!...



Nasihat saya ialah ,tidak usah lah perdana menteri dan dll `berperang' dengan rakyat.


You will lose, definitely.



Abu Bakar Ab Rahman

A KADIR JASIN said...

1. Saudara Zainal Abidin Awang Kecik, terima kasih atas maklumat.

2. Namun kita tidak boleh menuduh sesiapa "curi duit negara" dan "zalim kepada rakyat".

3. Namun kalau duit negara tidak dapat dihitung (accounted and audited), jelaslah telah berlaku sesuatu yang buruk.

4. Berkenaan zalimi rakyat, tak tahulah saya kalau menyebabkan rakyat susah, harga barang naik kerana GST boleh diistilahkan sebagai zalim.

Wallahuaklam.

Terima kasih.

Fendy Ahmad said...

Salam,

Datuk yang dihormati (wartawan yang artikelnya saya nantikan sepanjang poroses pembesaran saya sebagai budak sekolah era 1990an),

Saya sudah 3 kali mengundi di PRU sejak umur cecah 21 tahun terus daftar dan semangat nak undi BARISAN NASIONAL. Pertama kali mengundi, PM namanya Abdullah Badawi tapi saya dan semua keluarga undi BN sebab sokong UMNO (walaupun tempat saya calonnya MIC - Parlimen Segamat, Johor) yang diperintah Dr. Mahathir sebelum Pak Lah.

2008 tetap undi BN. Satu keluarga undi BN juga walau tak sokong Pak Lah yang sudah mengarut banyak menjelang PRU itu.

2013 undi BN lagi walau TERASA HATI sangat tengok kaedah PM Najib cuba meraih undi. Kami rasa alahai orang yang tak tentu undi itu kemain lagi cara dia layan.

Sekarang ni kami sat keluarga kerjanya MENYUMPAH PM Najib.

KAMI nak bagitahu PM Najib yang kami memang setia dengan UMNO dan BN sebab seperti tiada pilihan lain yang betul2 menepati kehendak kami iaitu DEMI AGAMA ISLAM + DEMI MELAYU + DEMI NEGARA MALAYSIA.

TAPI KAMI tidak mahu lagi PM namanya Najib dan dia telah kecewakan kami orang Melayu yang majoritinya masih undi BN sebab sokong UMNO.

KAMI mahu BN-UMNO kerana tiada pilihan lain tapi NAJIB tolonglah berundur.

AHLI MT UMNO, saya doakan janganlah berpura-pura dan bersifat MUNAFIK.

Saya hanya anak kampung era 90an Dato' dimana orang dah banyak moden masa tu. Tapi kerana dasar UMNO dan pentadbiran PM Mahathirlah saya budak kampung era 90an ni dah jadi Pensyarah universiti. Alhamdulilah.

safiai saad said...

Salam Sdr.Kadir, I think 1MDB issue will be the volanoes that will explode the government of Malaysia like the Karakatoa did to Indonesia in 1883.The dust and the smoke darkened the Indonesia atmosphere for months.
With the latest news of Tabong Haji and PNB bought the sukuk (bond) from Tabong Haji and PNB which indicate the kaum Bumiputra money has been used to bail out this ferocious animal called 1MDB.
No wonder they called Malaysia Dah Bankrupt.Malaysia Dah Bodoh.

I think the only out is to wind up the company and goverment need to reschedule the loan and 1MDB need to cease its operation.It seemed the good money is used to chase after bad money.

Let use the the money to build more affordable houses,pekan Rabu for the lower and middle income group. Lets face it 1MDB is not solvent anymore.

Like commercial institutions it cannot stay as the on going concern. After all the business that they develop is not viable at alland required deep expenditure. The debt equity ratio is too steep.

Unfortunately 1MDB was concieved rather in poor taste plus the fact it was hijacked by dubious characters.

Dato Najib seemed to be clueless on what really happened and what to do about it.Assuming he is innocent.

But as a responsible leader he has to admit that pursuing such matter any further will lead Malaysia to be in the wrong path.

Let start to do something more useful to Malaysia,let the law takes its own course.Pityful but that is the reality.

Sdr Kadir, I rest my case it is just a malay proverb "berniaga buloh kasap, masok angin keluar asap"That will be of part Malaysia History.Period.

zainal abidin awang kechik said...

Maaf bahasa saya tok... Saya tidak boleh ungkapkan dengan bahasa yang baik..

Apa jika Rakyat tahu kisah kisah itu.. Maka menitislah air mata me Bumi..
.YA Allah selamatkan negara kami Dari tangan tangan mereka yang tidak takut azab Mu "


Maafkan saya tok

msh said...

Salam Dato.

1. Siapa kata isu 1MDB tidak dijawab oleh Najib?

Kan dia suruh AG...PAC ...buat Auditing tentang untung rugi dsb..itulah jawapan dia....kira sudah dijawab.

2. Isu GST....apa yg isu nya?
Semalam bersama AMT...Najib dah kata....Kutipan GST akan 'dipulang' atau diguna untuk rakyat.

3.Siapa kata Najib tiada sokongan dan Umno sedang berpecah?
Semalam....semua AMT....sebulat suara setuju dan berdiri teguh dibelakang Najib.....termasuk Muhyiddin...dan Sharizat.

Presiden senyum bangga....AMT pun senyum bangga.

Kira semua dlm Umno... Ok belaka.

Justeru itu....Umno sbgai Parti Teras sudah 'steady...has no issues' jadi pd GE14....tentu dlm tangan punya...'confirmed' BN menang 2/3 majoriti.

Yg penting Presiden Umno disokong...yg lain tiada 'bearing'.

Tentang persepsi Rakyat?

Aaahhh... amende nya.

Biar Tun M...Dakj...bloggers dan Pembahas2 risaukan.....tetapi tidak ada apa yg patut dirisaukan.

Terima kasih

Najib si munkar said...

Its showtime. Nampak gaya telur muhyiddin pun digenggam kemas oleh ah jib gor. Latest development was not what many in the public wanted. Najib is pm only to those loyal to his handouts. It seems like everyone is indebt to him. Mcmni nampak gaya nak kena join umno lah sblm next pru when all these thieves will be gone

Joe Black said...

Dato'

Malaysia may go the way of Dubai when the Dubai debt crisis struck in December 2009 after the bursting of its real estate bubble. Here in Malaysia Najib Razak is busy creating a Real Estate Bubble dragging in TH and KWAP and possibly other Institutions to the fore.

Latest News on the Dubai Crash:

"When Dubai was left drowning in debt four years ago after the bursting of its real estate bubble Abu Dhabi came to the rescue with a $20 billion loan that comes due later this year (late 2014). It has just been rolled over for another five years with the interest rate cut from four to one per cent, announced the state news agency WAM today."

aku said...

Kadiag, salaam dan t.kasih. Aku ada nak tanya chief investment officer tabung haji abdul kadir sahlan yg dlm entri hang bagitau, Tabung Haji ada beli bon sukuk 1MDB pada Feb 2014 bernilai RM928.8 juta dgn pulangan RM626.5 juta. Aiieee ..!! banyaknya untung dia ..lebih korang 68 persen. Tapi dlm tempoh masa bila...??
Aku serba salah, nak gelak pon ada, nak teriak pon ada...

Umar Abdul Aziz said...

Sdr Fendy.

Sdr jadi pensyarah 99% sebab kekuatan sdr sendiri. Bukan UMNO.
Kalau sdr tak pandai UMNO tak boleh tolong jadikan sdr pensyarah.

Kalau kerajaan PR atau Barisan Alternatif pun yg perintah inshaAllah sdr tak akan hilang jawatan pensyarah tu.

Tapi kalau sdr faham erti bersyukur pd Allah bukan pd UMNO, sdr wajib tinggalkan UMNO. Sebab bila duit kerajaan semakin hilang peluang anak sdr nak jadi pensyarah pun semakin tiada.

Erti syukur adalah pertahan apa yg ada pd sdr dan anak cucu.

Dalam keadaan ketua UMNO curi wang rakyat, pertahan UMNO bererti kita sekongkol jahanamkan masa depan anak cucu.

Kenapa susah sgt ni?

vasantha said...

Dato,you are gem of a writer and a person. Someone once told me that it is better to work right than to work smart.Work smart would mean apple polishing while working right would be pleasing God.Unfortunately principles are often compromised for material gains.I would keep you in my prayers, dear Sir.

berasiam said...

Assalamualaikum DAKJ

Apalah nasib pencarum th yang lembaga pengarahnya boleh buat pusingan u dalam masa kurang daripada 24 jam. Titik tolaknya adalah nasihat orang nombor satu kerajaan. Mereka berkhidmat untuk menjaga kepentongan pencarum atau kepada perdana menteri? Jika ada yang bermaruah, wajarlah meletak jawatan. Barulah kehormatan profesional Islam terpelihara. Jika dalam th yang dananya adalah hasil titik peluh orang Islam lembaga pengarahnya dengan mudah dicucuk hidung oleh perdana menteri, kita boleh bayangkan bagaimana institusi lain pula seperti pnb, kwsp, ltat dan kwap.  Jika institusi pengumpul dana pun diperlakukan sedemikian, bagaimana pula dengan glic di bawah khazanah nasional? Satu peringkat lagi ialah institusi dan agensi milik kerajaan sendiri seperti mara dan sebagainya. Seakan wujud unsur salah guna kuasa melalui nasihat/arahan yang tidak masuk akal itu. Masakan tanah yang baru dibeli (secara sembunyi) dan dibayar penuh dalam tempoh singkat atas pertimbangan perniagaan wajar dijual semula dalam tempoh sebegitu singkat. Kerosakan yang dah berlaku apabila tanah itu dibeli tidak pulih dengan tindakan menjualnya bahkan menjadi semakin rosak. Dari peristiwa ini jelas bahawa lembaga pengarah dan yang seumpamanya dalam semua badan kerajaan atau berkanun hanyalah watak2 yang tiada integriti bila berhadapan dengan nasihat orang politik. Sahlah bahawa cengkaman kuasa politik begitu berpengaruh ke atas badan2 berkenaan. Seperti tikus jadinya seluruh lembaga pengarah. Itu cerdik pandai melayu Islam. Yang dalam umno yang orang cerdik susah masuk dan tidak boleh naik, apa tanggapan kita. Maka tidak hairanlah seluruh mt umno bersolidariti di belakang presiden dan timbalannya. Yang pening kena menjawab dengan akar umbi dan rakyat ialah ketua cawangan. Cerdik sungguh najib.

noordin mohamood said...

As Salam DAKJ,

1. 1MDB tetap cetuskan kontroversi dipersada Malaysia. Lepas isu TH beli tanah TRX 1.5 ekar dengan harga RM188.5 juta, kita dikejutkan lagi dengan pembelian sukuk RM925 juta juga oleh TH. PNB juga terlibat. Mungkin semua GLC/GLIC dipaksa rela membeli untuk dana baru 1MDB. Tapi yang paling mengherankan TPM Muhyiddin yang telah memberi amaran jangan gunakan dana awam untuk bail out 1MDB tetap menyokong PM dalam mesyuarat MT. Siap Najib perli kepada ZAM yang mengatakan MT akan mendesak Najib meletak jawatan.

2. Pada pandangan saya, semua ahli politik ini tidak mengambilkira bantahan dan rintihan rakyat bawahan. Mereka tidak kesah kesan buruk kepada negara. Mereka hanya fikirkan kepentingan diri sendiri.

3. TGHH sebagai presiden PAS juga menyatakan sokongan kepada Najib. Kononnya Najib dipilih secara demokrasi dan perlu diberi peluang mentadbir negara.

4. Terdapat dua analisa yang boleh dibuat atas pendiriannya itu. Pertama menyokong untuk Najib supaya UMNO terus lemah dan rebah pada PRU 14 kepada PR. Jika Najib letak jawatan sekarang, masih ada masa bagi UMNO dan BN memperbaiki kerosakan yang telah berlaku dan mungkin pulih untuk bersabung pada PRU 14. Pilihan ini adalah pilihan strategi politik dan bukannya patriotik untuk menyelamatkan negara dari kesan negatif ekonomi yang membebani rakyat.

5. Walau bagaimanapun, saya meyakini TGHH memang menyokong Najib atas dasar UG nya. Dimasa yang sama beliau membidas TDM atas isu-isu Perwaja, BMF, MAS, LTH dan sebagainya. Sepatutnya jika berlandaskan keadilan sejagat, beliau mesti menggesa Najib meletak jawatan kerana pecah amanah dan salah guna kuasa dalam mentadbir 1MDB yang terkesan kepada rakyat dan negara. Ini yang perlu ahli politik beri prioriti.

5. Kami sebagai rakyat ingin melihat perubahan yang positif kepada pentadbiran negara yang kami cintai.

Wallahuaklam.

rahimlpp@yahoo.com said...

Y.Bhg Dato'

A person is considered innocent as long as his guilt has not been proved. This is the legal basis enshrined in our legal system, and we should maintain this principle as long as we uphold in the supremacy of our constitution.

2.In general, we have been very unfair to the leadership of the country at this time. Many of us seem to punishing the Prime Minister as having failed to carry out his responsibilities and calling for him to resign over mistakes that have not been judged through proper process of justice.

3.The Prime Minister has publicly requested that the Auditor General to audit the accounts of 1MDB as soon as possible and if there is wrongdoing, the parties responsible must be brought to justice

4.What's wrong if we give time to the Auditor General to prepare a report and from there we are free to make any conclusions based on credible evidence uncovered from auditors’ investigations?

5. I've seen the area that is being developed as a financial center, adjacent to the Golden Triangle. It's very sad if the interests of the Bumiputera is not protected in that very prestigious area. It must be maintained and protected at a reasonable cost.

6. I suggest we shift our focus to a more strategic discussion on how Bumiputera community should not be left out in any programs by 1MDB rather than wasting our time debating on political issues that may hinder our progress to be a developed nation by 2020

iklas,
rahim

A KADIR JASIN said...

Salam semua,

1. Kalau Ahli Majlis Tertinggi Umno belum tahu mengenai betapa "precarious"nya kedudukan kewangan 1MDB/Edra, mereka menang jahil dan tidak layak jadi pemimpin Melayu dan negara.

2. Tetapi kalau mereka tahu betapa "precarious"nya kedudukan kewangan 1MDB/Edra, tetapi mereka tidak berbuat apa-apa, sebaliknya terus menyokong PM, mereka adalah hipokrit dan tidak layak memimpin sesiapa pun.

3. Saya amat yakin mereka tahu. Saya tahu ramai pengarah dan pengurasan kanan 1MDB/Edra telah secera sulit menemui mereka.

4. Pengarah dan pengurasan kanan 1MDB/Edra ini tidak mahu kewangan negara lingkup dan mereka tidak mahu dituduh bersubahat kemudian hari kelah.

5. Seorang penulis yang sokong PM dan pertahan 1MDB bernama Lim Sian See pernah kata 1MDB ada RM16 bilion tunai. Kalau ada banyak duit apa pasal berhutang RM2 bilion daripada Ananda Krishnan dan kerajaan kena bagi RM950 juta?

6. Masalah 1MDB/Edra tidak akan dapat diatasi selagi orang-orang yang menyebabkan masalah itu masih berkuasa dan masih menguruskan 1MDB.

7. Saya mohon Naib-Naib Presiden Umno supaya ikhlas dan berani beritahu ahli Umno dan rakyat jelata maklumat dalaman 1MDB/Edra yang mereka ketahui. Kalau tidak mereka juga akan dituduh bersubahat.

8. Ingatlah, Allahyarhan Tun Abdul Razak yang menyelesaikan masalah yang terjadi zaman Tunku Abdul Rahman. Tunku hilang "credibility" selepas Peristiwa 13 Mei 1969.

9. Saya bimbang lebih banyak agensi amanah, tabung pencen and GLC akan dipaksa "bailout" 1MDB.

10. Banyak cara mereka boleh buat umpamanya paksa TBN ambil alih projek 1MDB/Edra atau paksa TNB bayar 1MDB/Edra "in advance" bagi pembekalan elektrik.

Wallahuaklam.

Terima kasih.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr noordin.

Bila ahli MT UMNO dikatakan mengulang sekali lagi sokongan dan kepercayaan mereka terhadap Najib sebagai perdana menteri.

Samada ada Najib tidak berkata benar atau kesemua ahli MT ada masaalah peribadi dgn SPRM, polis dan lembaga hasil.

Kadang2 boleh jadi biul rakyat dibuatnya.

Malapetaka yg macam mana besar lagi yg perlu Najib n the geng bebankan kepada rakyat baru boleh memaksa wakil2 rakyat atau ketua2 UMNO sedar siapa Najib sebenarnya.?

Kalau dulu Nik Aziz sangat keras menentang idea kerajaan perpaduan Hadi Awang, kita tak dengar pulak pendapat Nik Abduh anak Nik Aziz yg berlagak serba pandai tu hingga tolak pengantian Khalid Ibrahim .

Tskkan la yg bertaraf ulamak senang2 kena tipu?

Yop BG said...

Saya dan keluarga memang penyokong BN sama dengan saudara Rendy Ahmad Perubahan katara dlm keluarga la ni adalah saya lihat isteri dan anak-anak apabila melihat najib di TV mereka alihkan channel ke channel lain. Begitu jga dgn kawan-kawan.
Umno masih syok sendiri. Umno tidak boleh menang hanya dengan ahli-ahli.

The Lawgiver said...

TOK SCRIBE, I share your sentiment. Many fine Malay executives and professionals, men and women, will suffer if 1MDB goes down.

They have been brought in to lend credibility to 1MDB but they don't call the shots. Instead they become fait accompli in whatever deals good or evil that 1MDB undertake with the intervention of a black hand from somewhere.

If they care about their reputation, they will do something to protect their good names.

I know personally many of these people. They are of international class. They ran foreign banks and MNCs and sit on boards of reputable companies. But they are also in 1MDB/Edra.

We seek protection from Allah.

buah kerdas said...

Padanlah persepsi umum pada UMNO semakin merudum kerana akhirnya terserlah sikap pembesar mereka keatas rakyat sepertimana dizahirkan oleh penyokong Presiden UMNO yang memakai nickname msh.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr SS.

Saya setuju sepenuhnya dgn hujah sdr. Dan izinkan saya menambah.

Pertama kerajaan baik tiada bisnis nak buat bisnis macam IMDB.

Kedua bukan pertama kali kerajaan msia terlibat bisnis dan rugi. Proton, perwaja, mas, Hocom adalah contoh kerajaan Mahathir tunjuk pandai buat bisnis tapi berkali2 gagal dan dalam proses tersebut berbillion wang rakyat lesap. Kadang2 ada berita dan selalu tiada berita.

Ukuran kerajaan baik tentulah setiap bisnis mereka tak merugikan wang rakyat dan kalau rugi kerajaan telus bentang kenapa rugi.

Dalam kes Najib dan IMDB nya sangat sedikit hampir tiada ketelusan langsung.

Tau2 duit pinjaman yg dijamin rakyat berjumlah rm42b LESAP tak tahu kemana.

Tau2 jugak wang rakyat dari bajet tahunan negara , wang kwsp, kwap, TH, PNB dah terpaksa di salah guna untuk bailout Najib/IMDB.

Nak tau berapa besar wang rm42b tu kepada bajet negara/ rakyat?

Rugi IMDB RM42b. Bajet hasil pendapatan negara 2015 adalah rm235b. Dari segi peratusan pun dah besar tu.

Bagaimana ada orang masih bodoh kerana maaf kerajaan UBN?

buah kerdas said...

Minggu lepas saya bertembung dengan seorang kenalan lama yang dah bersara dari jawatan kerajaan. Dia kelihatan riang kerana kini menikmati pendapatan bulanan dalam bracket 20k - 30k. Dia begitu yakin dengan dirinya sehingga menyemak sama ada kemeja yang saya pakai jenis yang berjenama atau tidak. Walau pun kelakuan itu agak anih tapi saya tak ambil hati.

Kemudian, saya sengaja usik kenalan saya itu dengan soalan tentang kemelut Najib-Mahathir. Beliau beriya-iya benar mempertahankan Najib. Hujahnya, Najib meneruskan legasi Tun Razak yang merakyatkan kekayaan negara melalui pemberian BR1M. Katanya lagi, Mahathir marah kerana 1MDB beli IPP sedangkan itu lubuk duit kroni Mahathir. Tambahnya, Najib akan menyelamatkan Petronas dari terus beri subsidi RM 40 bilion setahun kepada IPP.

Saya hanya boleh senyum kambing saja kerana yang bercakap itu berkelulusan Sarjana. Dalam hati saya tertanya-tanya adakah dia ni benar-benar bodoh atau memperbodohkan diri sendiri atau cuba memperbodohkan orang lain?

Zed-85 said...

Sallam Dato’

Perkara yang paling penting untuk ahli politik adalah kuasa atau jawatan.

Kuasa didapatkan melalui mandat daripada rakyat.

Banyak perbahasan dalam blog ini dan forum lain berkisar mengenai apa yang salah dan apa yang betul (right or wrong).

Tetapi, hakikatnya, dalam politik negara kita, selain dari soal apa yang salah atau betul, ada persoalan mengenai samada orang melayu atau bukan melayu.

Dalam kes Tabung Haji, umpamanya, ada pihak yang timbulkan soal Tabung Haji menyelamat tanah melayu daripada cina. Walhal, tidak ada kaitan antara Tabung Haji dan soal tanah orang melayu.

Tingkah laku pembesar UMNO dalam MT bukanlah satu perkara yang pelik kerana pembesar-pembesar UMNO berfikir bahawa walaupun ada banyak perkara yang tidak betul, orang melayu akan tetap memberikan mandat dan kuasa kepada mereka.

Oleh itu, pada pandangan saya, kita harus ubahkan sikap pembesar-pembesar UMNO supaya tidak berfikir sedemikian.

Kita ada orang pandai-pandai seperti Tengku Razaleigh. Mungkin salah satu cara adalah “resurrect” parti yang dahulu.

Perubahan lanskap politik akan mengubah tingkah laku ahli politik.

Pembesar-pembesar UMNO juga sebenarnya ada sifat “Paranoia” juga. Walaupun kali ini menyokong PM, tidak pula dijulang seperti hero. Komentar yang dikeluarkan oleh pembesar UMNO berhati-hati supaya tidak berpihak kepada orang no 1 dan no 2.

Ramai sebenarnya dah fedup dengan UMNO, tetapi tidak ada pilihan. Pakatan rakyat pun, selagi masalah PAS tidak selesai, bukanlah memberikan rakyat alternatif yang paling baik. Mungkin PR boleh selesai masalah parti komponennya, mungkin tidak.

Kalaulah ahli politik berfikir, kuasa atau jawatan tergugat dan rakyat tidak lagi berpihak dengan kepada mereka, sudah tentulah mereka lebih peka dengan “apa yang betul dan apa yang salah”.

budak jawa said...

Assalamualaikum,

Rahimlpp among others said

1. "A person is innocent until proven guilty. People unfair to the leadership. Najib has requested auditor general to conduct audit so give time.

Najib is not charged under any crime, therefore no legal process involve here and of course there is no issue of innocent until proven guilty.

People are merely asking where is the money that 1MDB borrowed, being spent to apart from buying an IPP and a piece of land in Penang and sending muslim to perform haj and other CSR thing. It is a fair process of getting explanation, as simple as that.

The problem is neither Najib nor the management of 1MDB could come up with answer, and rather they are being personal and attacking the person who raise the question.

When people asking someone who has responsibility on what they are accountable for, this is not being unfair. this is what we call a governance. and if the person being asked is unable to provide answer, then we call it a bad governance. The person is incompetent and lost credibility in discharging his duty. As simple as that. Surely an employer have the right to and could get rid off his incompetent employee who cant give answer to what is under his responsibility after being given ample time.

As for the audit thing, again, what is being asked is a simple basic question of where the money comes from and where the money goes to. every company or an organization perhaps including a well governed household should have immediate answer for this as every transaction in the organization shall be accounted for. No such thing or practice, in an organization, as a wife taking her husband money to buy her clothes or even their household needs without being unnoticed and unaccounted for. That is surely a big question mark. Back to the issue, dont tell people 1MDB has no accounts or financial statements to be referred to, in order to answer what people ask. In practical, answer should and could be given even without audit being conducted. Audit is merely a confirmation from the "independent"
"no direct interest" party that an account of an organization being audited is prepared according to the standard and no irregularities found. Now, in 1MDB case, what is to be confirmed when 1MDB cant even answer the basic question based on their unaudited account? the keyword here is audited and unaudited account. People ask about unaudited account.

So, again, nothing personal, nothing unfair and no audit is required to answer the question.

2. Protect bumiputera interest. focus on how bumiputera community not be left. dont waste time on issue that may hinder achievement of vision 2020."

This bumiputera thing is a long long rethorical thing that UMNO always harp on when they are in trouble. The fact is everybody knows. So please, dont talk about this. 1MDB is not about bumiputera only, its about Malaysia and all Malaysian (not malaysian malaysia). And 1MDB issue surely an issue with merit to be discussed because it involves a very large amount of money and apparently not even najib could tell us where the money, which is borrowed, being spent to, and it could affect Malaysia in achieving vision 2020. I dont wish to debate on vision 2020 which is another interesting topic and surely worthy being discussed and reviewed.

Sorry DAKJ for a very long comment because I just could not stand people close one eye on 1MDB issues as if it is nothing, immaterial and irrelevant.

And i certainly agree with you that not even MT members but cabinet members as well are jahil, hypocrite and incompetent to be a leader if they are still defending najib and 1MDB, even if they cant give a reasonable answer to the question.

May Allah SWT bless Malaysia and the people.

Wallahualam

budak jawa

Seri Nara al-Diraja said...

Tunku Aziz belasah Dr. Mahathir kaw-kaw semalam dalam TV3.

Tetapi, ada asasnya juga kerana Dr. Mahathir menyelamatkan syarikat perkapalan anak beliau Mirzan dengan membeli 15 kali lebih tinggi daripada harga pasaran ketika krisis ekonomi 1997/98 dengan duit kerajaan.

Teringat kata Aspan Alias yang mengatakan bahawa Dr. Mahathir berkata orang melayu tidak perlukan tongkat untuk maju tetapi Dr. Mahathir memberikan tongkat kepada anaknya dengan duit kerajaan berjumlah RM1 billion lebih.

Apa yang dilakukan oleh Najib dilakukan juga oleh Dr. Mahathir.

Daniel Noor said...

Salam Datuk,

Pepatah Melayu..Ibarat tikus jatuh di atas beras ' or the church mouse. Ahli MT dan semua ketua perwakilan di sogok dgn lumayan. Why rock the boat. At the end of the day thay can easily say ' I only follow the boss' instruction. Skrg semua surat Kerajaan di akhiri dgn ' Saya yg menurut perintah '. Utk apa nak pening2 lg.

Kita di luar ni menjeti dan melaung sekuat2 hati..but they dont give a shit Sir.

AbGJaS said...

Saya spt Fendy, sokong BN sbb PR lebih berisiko demi agama, bangsa dan negara. Cuma tak mau Najib. Susah ke nak faham ?

Ex-Riong said...

Datuk Kadir minta maaf anak buah Jalan Riong mohon ruang. Saya rasa Datuk silap tentang Rizal. Saya rasa dia adalah senjata baru Najib+Rosmah.

Apa yang Rizal kata tentang Rosmah ungtuk menjawab Tun Dr Mahathir itu betul. Cuma dia tak berapa faham antara "berlagak" dengan "bertindak" (behaving and acting).

Memang betul Rosmah tidak pengerusikan atau hadir mesyuarat kabinet. Macam Najib juga yang kata 1MDB diurus secara profesional oleh lembaga pengarah dan management.

Jadi kalau apa-apa musibah berlaku ke atas 1MDB dan berbilion ringgit lesap tanpa kesan, yang salah dan mungkin masuk jail adalah pengarah dan pengurusan 1MBD macam dalam kes BMF-Bank Bumiputera.

Cuma kalau pengarah dan pengurusan 1MDB jadi whistleblower barulah Najib dan orang-orang lain macam Jho Low boleh disabitkan dengan pecah amanah atau salah guna Kuasa dalam 1MDB.

Harap Datuk tidak perkecil dan pandang ringan kemunculan dan peranan orang-orang macam Rizal. Mereka sedang berusaha pisahkan dan jauhkan Najib+Rosmah daripada skandal 1MDB kerana mereka tahu keadaan sebenar 1MDB. Wassalam.

Fendy Ahmad said...

Salam,

Saya nyatakan bahawa kerana dasar UMNO dan era Mahathirlah saya mendapat banyak nikmat.

Bersyukur saya kepada ALLAH dan berterima kasih saya pada parti keramat yang dasarnya cukup suci tetapi sejak dua menjak ini telah dikhianati pelaksana dan pemegang amanahnya.

Betul, kalau saya undi Pakatan Rakyat, saya akan terus jadi Pensyarah dan mungkin Professor suatu hari nanti.

Tapi, saya memikir jauh ke anak cucu dan anak cucu bangsa saya.

Hanya Melayu yang tidak cukup kuat semangat Melayunya atau kuat ego rasa hebat saja akan sokong kesamaan, liberal, penghapusan keistimewaan yang dibawa DAP dan PKR.

Saya akui saya dapat keputusan bagus SPM dan ijazah saya 1st class, tanpa dasar UMNOpun saya akan mampu dapat biasiswa dan jawatan di IPT sebab saya sama 'par' dengan anak non Bumi. Tapi saya suka lihat segi makro.

Berapa ramai anak Melayu yang hakikatnya SPM mereka tidaklah bagus mana di era 1970an sampai 1990an yang dihantar kerajaan ke US, UK untukd apatkan ijazah dan seterusnya dapat jkerja bagus2 walhal anak Non Bumi yang jauh lagi bagus SPMnya hanya masuk STPM? Fikir fikir dan fikir ....

Penulis Jawa said...

Tok Scribe,

Eka Tjandranegara is a highly successful Chinese Indonesian. His Chinese nama is jan Kook Hwee. He is of Teochiu ethnicity. He is founder of Mulia Group. Penulis Jawa.

The Lawgiver said...

TOK SCRIBE, just a short question, do you think 1MDB can be saved? Salaam.

SSL said...

Interesting that so many foreign buyers are lining up to buy TRX land.

Has TRX land and possibly Bandar Malaysia land been intended for quick sale to raise quick money for 1MDB instead of to be developed long-tern and sustainably by 1MDB?

This explains how a money-losing company can spend hundreds of million on CRS. It looks like somebody's slush fund.

Also will these foreign buyers be bringing in money or will raise the fund in the local market.

I am told an Indonesian developer of a high end property in Langkawi received hundreds of millions of preferential funding from a government-owned financial institution.

SEE Sian Lim

MOKHTAR said...

Salam Dato,

IMDB was set for the purpose of buying govt assets below market price & stripping them apart to highest bidders..modus operadi mudah..macam orang kampong beli tanah gran, pecah lot2 kecil & jual lot2 tersebut..untung atas angin..nak selamatkan tanah daripada jatuh kepada orang Cina, tapi boleh pulak jual kepada orang Cina Indonesia.. tak hairan nanti if the whole TRX is sold to foreigners..the Only PM that openly sanction & condone such things..

Malindo said...

Salam hormat DAKJ.Bagus kalau mulia group beli tanah 1MDB di TRX.mulia grp juga pemilik mulia hotel dan beberap properti kelas atas Indonesia.Dan pasti perbincangan dgn Mulia Grp dah berlangsung lama,sebab dh jadi cara org sini(Indonesia) berniaga check setiap detail baru lah setuju.Soalan saya kenapa tawarkan ke TH kalau dah ada ready buyer(Mulia Grp)dari awal?.

Malindo said...

DAN soalan saya yang kedua.kenapa tak salurkan dari awal duit kepada TNB utk beli IPP yg cuma tinggal beberapa tahun tamat PPA?kalau TNB yg nego dgn IPP taklah mahal harga beli dulu.Satu kebodohan beli IPP yg dah nak tamat PPA dgn harga mahal,sebab pemilik IPP dah balik modal selepas 8-9 thn beroperasi.selebih nya buat duit banyak.Saya pemilik IPP di Indonesia dan saya tahu percis hal tersebut.hanya saya tak minat nak berniaga di Malaysia yg byk pilih kasih.Biarlah hujan emas di negeri orang,tapi saya lebih cintakan tanah air saya.

berasiam said...

Assalamualaikum DAKJ

Apa perlunya disebut tanah itu ditolak oleh th walaupun ditawarkan pada harga 578 juta. Sengaja kononnya mahu tunjukkan bahawa tanah itu terlepas ke tangan bukan bumiputera dan pihak asing kerana th dihalang daripada membelinya bagi mempertahankan pemilikan bumiputera. Bukankah 1mdb sebagai dana berdaulat kononnya, dimiliki kerajaan dan turut ada tanggung jawab mempertahankan pemililkan tanah itu daripada jatuh ke tangan pihak lain. 1mdb boleh cagar tanah tu seperti yang dibuat di bandar malaysia sungai besi dengan menjual sukuk (bon islam) mendapatkan tunai bagi membangunkan sendiri signature tower. Namun sekarang kita telah lebih faham bahawa segala tindak tanduk korporat berkenaan adalah lebih berdasarkan wahyu (pinjam istilah tun faisal) perdana menteri dan yang sewaktu dengannya.

Jika profesional Islam yang masih atau pernah berada dalam 1mdb merasa ada tanggung jawab untuk berkhidmat kepada negara sebagimana ketika mereka menerima amanah berkenaan, tampillah sebagai pejuang secara terbuka untuk menyelamatkan saki baki maruah yang telah terhina oleh pihak lain. Negara lebih besar daripada kerajaan. Ketua kerajaan yang belot terhadap negara harus dinyahkan dengan hina. Tiada lagi penghormatan untuk kejahilan yang terang nyata.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr Fendy.

Sebab itulah kita kena belajar lebih tinggi termasuk dari TDM.

Dulu waktu Najib bagus Mahathir sokong Najib. Sekarang lain cerita.

Waktu saya jadi pensyarah tahun 80-90an, ada berlambak bissiswa dan pinjaman kerajaan UMNO sediakan kpd pelajar Melayu , spt mana kata sdr Fendy walaupun CGPA setakat 2.75. Waktu tu sedapla kalau kita sokong UMNO.

Pertanyaan saya sekarang apa dah jadi? SPM 10A+ pun tentu dpt pergi luar negeri. Pensyarah buat Phd pun lebih ramai kena buat dalam negeri.

Jawapan kepada pertanyaan saya tentulah dari segi perihatin kpd nasib Melayu kerajaan UMNO sekarang sudah jadi tong kosong. Gara2 rasuah dan tipu.

Sedangkan sdr sebagai pensyarah tentu maklum bahawa statistik pencapaian bangsa Melayu semakin mengecewakan terutama selepas Mahathir hapuskan DEB,.

Jangan tanya nasib Melayu 10-20 tahun akan dtg.

Tak tahulah kalau sekarang ni pun anak2 sdr semua dah dijanjikan pelbagai jawatan termasuk pensyarah.

Selagi kita beranggapan Melayu UMNO lebih Melayu daripada Melayu PAS/PKR selagi itulah kita akan termasuk perangkap pemimpin UMNO durjana.

Kita suara majoriti. Persetankan DAP maupun MCA atau Gerakan.

Bukankah pemimpin UMNO yg termakan dan tunduk dgn desakan Cina2 DAP dan MCA yg mahukan meritokrasi?

Sekarang sedap je sdr nak alihkan kesalahan pd PKR yg baru setahun jagung dan tak punya kuasa di Putrajaya.

Bukankah perinsip Anwar/ PKR jelas iaitu sesiapa juga yg susah harus dibantu lebih . Secara kebetulan yg ramai susah adalah Melayu.

Saya sokong konsep meritokrasi. Akan tetapi harus adil.

Contohnya kalau nak suruh Cina bandar bersaing biar mereka bersaing sesama mereka dalam mendapatkan tempat di IPTA.Bodohlah kita UMNO kalau setuju dgn desakan agar Melayu kampong mahupun bandar disuruh bersaing dgn Cina yg dah sedia kaya.

UMNO di luar nampak punya kuasa. Tapi kenapa mereka bodoh sangat hingga korban hak Melayu pd Cina DAP/:MCA yg cuma pegang tak sampai 20% kerusi Parlimen?

Menunjukkan adalah perkara yg pemimpin UMNO dah jual secara senyap2 hak Melayu pd Cina/ India .

Pernah sdr Febdy dengar JPA/MARA ada kuota biasiswa utk anak pembesar Melayu.?

Samalah juga kalau sdr ada jalan atsu connection maka sdr boleh pinjam wang berjuta dgn mudah macam Deepak dari bank Melayu spt bank Rakyat dengan satu panggilsn telefon dari org besar Putrajaya.

Maaf kalau saya berceloteh panjang.

Kadang2 kita rasa kita semangat Melayu tapi rupa2 nya kita melingkupkan anak cucu.

Berikan sokongan pd yg berhak sahaja.. Selepas lebih 55 tahun bagilah peluang pd Melayu PAS/PKR pulak.

Pakcik said...

1mdb should be stop from selling all its asset especially those cheap lands acquired from the govt. We are losing those valuable assets for nothing as the profits gained from the sale is merely to service the loan interest. Thus, what we have is Tanah tergadai, untung lesap dan hutang bertimbun!

msh said...

Salam Dato.

Dgn sokongan2 tidak berbelah bagi oleh MT baru2 ini....dgn kelaku Muhyiddin.....Najib akan terus mnjadi Presiden hingga GE14 dan bermula era kehancuran Parti Umno dan sejarah kelak akan bercerita semua punca nya.

2 hari yg lepas Sokongan Palsu....bercerita semua tentang perangai Ketua2 Melayu.

Survival diri diutama!!!!

Ketua penuh kontroversi pun dijulang.

Parti dan bangsa?

Sorry bro...

"I am a Malay first....Malaysian 2nd"Muhyidddin"....kata Muhyiddin....betul ka?

Kawanlama said...

Agaknya elok sdra Budak Jawa pergi kursus memahami laporan penyata kewangan dan di situ banyak maklumat yang boleh menjawab soalan2 saudara.

Auditing dan investigation adalah dua perkara berbeza ye.

Munkar najeeb said...

Nampak gaya full scale bail out akan berjalan sbb hutang yg bakal lunas bulan 9 dah jadi isu sensasi. Tambah lagi dengan cerita mat said. Jadi kita dapat baca yg government's coffer dah kering. Kan ke elok kalau tanah tu dijual lepastu buat benda befaedah, baru la orang pun tak sebising ini. Ini duit dah lesap, duit revenue ni nak bayar bunga. Apala bodoh sngt. Nampak gaya semua asset akan jatuh ke foreign bodies. Jangan hilang kedaulatan sudah.

A KADIR JASIN said...

1. Debater The Lawgiver said: "TOK SCRIBE, just a short question, do you think 1MDB can be saved?"

2. The answer is, not only 1MDB can be saved, but has to be saved.

3. If 1MDB is not saved or rescued, tens of billions of ringgit will be lost, the local financial system would be weakened, the value of ringgit will fall further and we may suffer serious sovereign downgrades.

4. If 1MDB collapses, local banks, government-linked investment companies (GLICs)and institutional investors - local and foreign - could lose tens of billions of ringgit.

5. No matter how much I damned the PM and his "brilliant" corporate strategists for creating the pseudo strategic investment company called 1MDB's, I would not allow it to fail because the cost of its failure is far higher than the cost of saving it.

6. But those responsible for this fiasco must be exposed and made accountable, including being criminally prosecuted.

Wallahuaklam.

Thank you.

budak jawa said...

kawanlama,

bila masa pula saya tulis auditing dan investigation perkara yang sama?

saya tulis soalan yang ditanya tentang 1MDB tu tak perlu tunggu laporan audit negara pun. Where the money comes from and were the money goes to? itu tak perlu siasatan, memadai dengan unaudited financial statement. pinjam 42 bilion, berapa telah dibelanjakan, ke mana dibelanjakan, mana baki yang belum dibelanjakan, kenapa meminjam untuk bayar hutang? Soalnya kenapa tak jawab? dah jawab kan senang.

kalau kawanlama tau jawapan boleh jelaskan di sini. bukan semua orang ada akses kepada maklumat itu.

ini tak, orang bincang pasal 1MDB, dia tulis pasal mahathir. kalau kawanlama tau pasal penyelewengan mahathir sekiranya ada, ada maklumat dan rasa perlu didedahkan, dedahkanlah. tapi hormatlah pemilik blog dan topik yang ditulisnya.

mungkin kawan lama boleh tulis blog sendiri, masa tu saya tak persoal awak nak tulis apa. tajuk awak, ikut selera awaklah. Stick to the topic please.

budak jawa

zack said...

Dato....we understand that 1mdb must be saved but is it fair to save it by using the rakyat's money or simply let foreigners buy the land? Either way we lose.

1mdb must be saved but it must be saved by the very ppl who created it using the money that made from it. Riza, Jho Low, PM or his wife plus the management of the company must all sell whatever they have to pay the debts. Why must the country and the rakyat pay for them? I'm sure tht none of them will go to jail...so at least get them to pay la!

zack said...

Exactly. Last2 habuk pun tak dak. Duit jual tanah bayar hutang. Tanah hilang.

Kawanlama said...

Tahniah sdra UAA dan tidak sangka sdra begitu bersemangat Melayu.

Janganlah risau sangat, dalam keadaan apajua di masa hadapan parti ini akan tetap menjadi parti terbesar dalam sistem politik negara, walaupun tidak memerintah selepas PRU akan datang, in sha Allah.

Fendy Ahmad said...

Saya memilih untuk diam saja kepada apa jua yang dikata Saudara Umar Abdul Aziz di atas.

Selagi DAP tetap DAP dan PKR dengan kegilaan terhadap Kerabat Anwar Ibrahim maka PAKATAN RAKYAT bukan pilihan yang ada.

Sekian terima kasih.

Saya tetap menyokong dasar UMNO selamnaya tetapi bukan pentadbiran ala Pak Lah dan PM Najib.

Saya mahu UMNO era Tun Razak dan Tun Dr. M tersayang !

Umar Abdul Aziz said...

Berkaitan dgn soalan sdr Lawgiver.

Susah nak beri jawapan tepat samada IMDB boleh di selamat atau tidak.

Sebab rakyat tak pun tahu berapa atas kertas harta bersih IMDB.

Harta bersih bererti jumlah harta kasar minus seluruh tanggunggan.

Berapa harta yg IMDB punya bergantung pd berapa banyak tabung2 negara bermurah hati nak beli tanah IMDB dan IPPnya.

Masaalahnya memanglah pengurusan IMDB akan senyum sampai ke telinga jika tabung kerajaan atau Melayu dipaksa tapi harta Melayu spt TH dan PNB dan Maybank akan dirobek2.

Heran jugak ye. Dalam keghairahan IMalsysia kenapa bank bukan Melayu spt Public Bank dan Hong Leong terselamat.

Kalau nak harap harta drpd IPP yg dah tak de glamour rasanya IMDB dah dimiskin tapi penjual dulu dan org tengah dah kaya berbillion. Kecuali ada pembeli bongok atau diarah jadi bongok yg banyak duit ganti balik kos asal yg IMDB bayar pd Ananda Krishna maka bersedialah untuk IMDB rugi berbillion2 kerana terbeli IPP pd harga dan komisyen mahal.

Org cerdik jimat berbillion waktu beli. Di Msia gara2 dipimpin org penipu agensi kersjaan dibiar rugi berbillion setiap kali membeli.

Ingat lagi PNB terkena bila Maybank beli BANK INTERNATIONAL INDONESIA pd harga mahal 2 kali lipat? Kerugian dianggar rm4b

Ingat lagi syarikat Razak Baginda dapat komisyen rm500jt bila kementerian pertahanan kelolaan Najib beli kapal selam yg dikatakan tak boleh menyelam. Kapal selam yg dibayar berbillion tak boleh menyelam? Mungkin jadi besi buruk la.

Ingat lagi kerajaan TDM belsnja rm12b bukan rm3b untuk buat projek PKFZ , projek kelolaan kementerian menteri MCA bernama Ling Leong Sik. Maaf tak larat nak sebut Tun untuk org tercemar spt ini.

Jadi soalan yg lebih sesuai bukan samada IMDB boleh atau tidak diselamat?

Akan tetapi adakah kerajaan atau rakyat masih ada wang utk melayan projek2 merapu PM dan kroni.

Saya ngeri melihat gelagat sang isteri yg mengerikan.

ADUHAI said...

Salam Y.Bhg Datuk AKJ,

Agak2 Datuk selepas semua institusi kerajaan dah diperah untuk lunaskan hutang 1MDB dan jika masih tak cukup, pada fikiran Datuk, Limbang tergadai tak?

Tapi saya agak pelik juga, kenapa nak 1MDB nak jual tanah dan IPP tempatan dan kenapa tidak "strip" aset diluar negara dulu seperti;
1. IPP di Bangladesh
2. IPP di Dubai
3. Beberapa Water salination plants di Timur Tengah
4. Lombong arang batu di Monggolia

Jika aset yang diluar negara tidak diutamkan dijual, maka kos operasi 1MDB tetap tinggi sebab tahu saja lah 1st Class Travellers BOD 1MDB sit dlm BOD syarikat-syarikat diluar negara tu.

Pompuan said...

Please cut him some slack lor, DKAJ. Kesian sangat I tengok dia. Nak nangis I. Taulah kan I pompuan. Terasa mcm my daddy kena bully. Terlalu over lah. Please give him some breathing space. Let him solve the problem peacefully.
Patutnya intellectual like you offer your input to help him the in this quandary. Not pour oil. He created the problem. So he must solve it.
You guys want another leader to take over. That won't solve the ptoblem. Like Muhyiddin said he doesn't know anything. So how do you expect him to find a solution?
Please answer me truthfully will you, Tun M, Zamkata, Tuan Syed etc be able to unseat him.
He's got the backing of the MT. So much for DPM, Shafie Afdal, KJ etc against him. All fall into line.
He's got ketua bahagian, timbalan ketua bahagian, veteranns Cuepacs which means kakitangan gomen all supporting him.
Ustaz Hadipun sokong dia
And oghe Kelate yg not so pro UMNO l Iike us backed him too.
Apa macam Tok? Najib.bukan kecik punya anak. Saya sayang sangat Tun. Tak mau his legacy tercemar. Takut akan terbakar Tun. Sebab Najib nampak terdesak. Dah start dah dia menjerit menghentam Tun. Tak naklah keburukan Tun ditelanjangkan. Dalam hal ni, kita Melayu biasa macam saya tersepit. So please lah DAKJ for our sake. Thanks.

zack said...

What does this pompuan want?

Want us to leave Najib alone and let him sell off everything to foreigners or forcing all the GLCs to buy everything while his wife, stepson and the fat chinese fren go shopping and partying all around the world?

Cerdik punya pompuan!

Zed-85 said...

Saudari Pompuan,

Apa yang perlu kesian sangat.

Dari sumber media, PM atau isterinya, kedua-dua sekali pakai jam Hublot.

Orang melayu ramai yang pakai kapcai. Saya menangis tengok orang melayu dah-lah susah, dapat BR1M kena bayar GST.

Sekarang ini subsidi minyak pun sudah tarik balik....

Orang muda nak beli rumah mahal, hendak kawin pun mahal.

Menantu PM pun orang berada. Tidak ada masalah.

Hendak kesian, biarlah tempat yang betul.

Tugas seorang PM memanglah berat kerana tanggungjawapnya kepada kesemua rakyat.
Kalau dia tidak perform, tidak boleh berdepan dengan rakyat, maka memang hak rakyat kritiknya.

Othaman Ahmad said...

Saya juga ingin menambah bahawa tempias kehebatan TDM dapat saya nikmati ketika penglibatan saya dalam dunia korporat berinteraksi dgn Mat2 Salleh, Jepun, Vietnam & China. Kita turut disegani dan ianya menjadi faktor ++ dalam bersosial dengan dunia luar.

Harap sdra UAA dapat ambil perhatian.

Umar Abdul Aziz said...

Sdri Pompuan.

Sdri pompuan tersepit bila keburukan Tun M ditelanjangkan oleh Najib? Bukankah ada org sangat sayang pd Tun M?

So sebagai langkah jalan tengah DAKJ patut tutup mata, pekak telinga? Demi perpaduan Melayu?

Bukankah Agama menuntut kita mencegah kemungkaran?

Ketara sangat tak faham asas hukum hakam Agama Islam.

Ternyata sistem pendidikan Islam kerajaan UMNO hanya berjaya lahir penbodek dan penjilat.

yana said...

Salam sejahtera Datuk A.Kadir Jasin.

Saya rasa sedih dengan perkembangan terkini apabila pihak DS Najib memutarkan perhatian kpd Tun Dr Mahathir dengan memburukkan nama baik bekas Perdana Menteri 'membongkar cerita lama'. Apakah tujuan DS Najib menukar topik daripada dirinya dan 1MDB kepada Tun Mahathir. Apa dia ingat rakyat mudah terkeliru?

Don quixote PMO atau mungkin lebih tepat lagi don quixote DS Najib sudah bertambah satu lagi. Selain encik Rizal Mansor kita pun sudah lihat Tunku Aziz menghentam Tun Mahathir beberapa kali. Berapi-api dia bercakap dlm bahasa british pekatnya itu. Dia ini dulu pejuang DAP bukan? Dia lebih nampak ada personal grudge against Tun. Sebab tu Najib ambik dia jadi armor tambahan utk tepis Tun. Malangnya don quixote lah katakan, apapun akan tampak juga kekantoiannya.. dalam sidang media yg dia buat semalam Tunku Aziz seperti budak yg baru belajar membaca, terkantoi-kantoi merefer pada teks yg di tangannya.. skrip yg sudah disediakan oleh orang lain dia pun baru dapat kot, sebab tu balik-balik dia tengok skrip itu dengan sepasang mata orang dah berumur tentulah rabun.. nampak hopeless sangat usaha Tunku Aziz ini sebagai media baru PM. Nak jadi armor PM DSNajib dan DSRosmah tapi realitinya blur2 dia sendiri tak tahu apa yang dia cakapkan.

Kami yang menghormati Tun Mahathir juga tidak mahu DS Najib dan Umno mencemarkan nama baik Tun. Seperti juga kami tidak pernah memburukkan nama Tun Razak. Tun Mahathir sendiri tidak pernah memburukkan Tun Razak. DSNajib kiranya sudah pandai bermain kasar dan maaf guna perkataan ini Datuk AKJ - 'kurang ajar' sama orang tua yang pernah berjasa besar kpd negara.

Seperkara lagi Datuk, nampaknya DSNajib bersama 1MDBnya sekarang all out sakan dengan selling spree menjual tanah 1MDB di TRX. Semalam TH, hari ni jual ke tycoon Indonesia, esok pula kepada siapa lagi. Berturut-turut sale nya itu. Kita tunggu saja berita seterusnya.

Yang sedihnya Datuk, rakyat macam tak dapat berbuat apa-apa, hanya menyalak meraung tak berkesudahan. Betullah kata Datuk, kita bakal jadi seperti negara Togo di Afrika barat itu, bila mana salahguna kuasa dan rasuah sudah bermaharajalela, rakyat tinggal dalam keadaan dystopia. Di Malaysia ni saya paling takuti dystopia bangsa melayu islam apabila bangsa cayanunalip ambik alih kuasa dari Najib bertitiktolak mulai PRU14.

Terima kasih Datuk A.Kadir Jasin. Maaf atas pendapat saya yang panjang berjela ini. Semoga Allah sentiasa memelihara Datuk kerana sanggup mendengar suara hati kami.

Othaman Ahmad said...

Sikap flip-flop Hadi Awang amat menjengkelkan. Masih ingatkah beliau bagai nak rak untuk mewujudkan negara kebajikan tapi alih-alih insaf & mengaku hal itu tidak termaktub di dalam All Quran. Beliau juga dlm buku amanah nya tergamak mengkafir UMNO dan ahli2nya atas alasan bekerjasama dgn MCA & MIC. Akhirnya Allah SWT membalikkan fitnah Hadi, Nik Aziz & Mat Sabu kepada air muka mereka apabila PAS termakan hasut Anwar Gay Liberal bersedudukan dgn Anti Islam DAP dalam Pakatan, satu persetubuhan/pertubuhan haram yang tak berdaftar.

Naudzubillah Min Zalik......!!!


msh said...

Sdra Zed-85.

Well said...couldn't agree more.

Pompuan said...

Ambo amboi Che Abang Zack dan Zed -85. Emosional tak bertempat pulak ya. You fail to grasp my concept. What I am saying is why are we pressuring our PM to step downn? And he gets away scott-free. Is that it? Kita biarkan dia rule lagi dan AG panggil si Jho Low tu dtg bagi evidence dan boleh prosecute dia. Tentu Apek tu will spill the beans. Ini kita bertekak sesama kita buat apa. Dia syok je mengutuk orang UMNO dalam Fortune mag. Dan kerana kita sibuk berbalah Cina Indon dah beli TRX land buat landmark Strategic Tower. Macam bising sekampung rumah tergadai dah kita ni. Saya cukup sedih kita bertelagah Cina keling bertepuk tangan. Kasih mereka kepada Lim Kit Siang tak pudar. Patutnya org unfluential macam DAKJ dan Tun serta seangkatan jumpa Najib cakap terang-terang his mistakes and suggest ways to rectify it. Buat apa kutuk kat luar sampai nenek kipas yang clueless pun boleh menang atas kutukan Tun M. Tak payah buat apa. Just quote je Dr Mahathir ckp itu dan ini. Yang saya amat sedih ialah Tun acap kali cakap UMNO akan kalah dalam next GE. Cakap tu kan doa. Nauzubillah.
Apa kata kita ada moratorium stop this tuduh-menuduh. Kita lantik tiga dari side Najib dan tiga dari side Tun M berbincang dan bersemuka dengan kedua tokoh tu. Saya cadangkan ia diketuai oleh Tun Khalil Yaakub. Dia pun diplomat. If not there will be no end to this bickerings. Sedih sangat malam tadi Tengku Aziz bawak cerita abuse of power Tun M to bail out Mirzan. Tonight si Ezam ex blue-eyed boy Nuarpun tumpang semangkuk. Dah mula lah witch-hunting. Ada juga yg menulis tentang DAKJ's past relationship with Anwar. Keji sangat benda macam ni. Enuff is enuff.
And tak habis pasal PM dan aunty Rosie pakai Hublot. Takkanlah taraf mereka tak boleh pakai Hublot. Anwar Ibrahim you all tak marah pulak ya pakai jam mewah dan duduk Istana. Kalau cengkerik macam saya boleh pakai Omega. Takkanlah PM dan wife can't.
And yg envy sangat pasal anak PM kahwin mewah tu kenapa. Anak orang biasa kat Keramat atau Kampung Barupun ada grand wedding. Anak-anak you allpun kot sama. Jgn cerita lah pasal fairy tale wedding so-called celebs kita. Kalau.nak kutukpun berpada-padalah Che Abang oi.

OKJ said...

Salam Dato’ Kadir

Bagi sayalah, tindakan YAB Timb Presiden, AMT dan pemuda UMNO yg memberi sokongan BERSYARAT kpd Presiden (kecuali Nazri Aziz dan Mad Maslan) amat tepat sekali dan amat selari dgn hati naluri ayahanda tersayang Tun Dr Mahathir Mohamad. Rakyat kena difahamkan yg 1MDB bukan ciptaan UMNO dan UMNO langsung tiada kaitan dgn 1MDB. Langkah ayahanda Tun Mahathir utk menjelajah negara memberikan penerangan kpd ahli ahli akar umbi amat-amat dialukan. Terima kasih ayahanda Tun.

Saya juga amat hiba bila tanah TRX diratah-ratah dan dibahagi-bahagikan kepada orang asing tanpa sedikit pun rasa malu. 1MDB hanyalah dilihat seperti syarikat Alibaba. Kita juga dikejutkan dgn pendedahan permulaan yg amat panas dari Dato’ Seri Mat Said tentang niat jahat utk mencagarkan gas dan minyak Terengganu.

Juga tentang GST, saya melihat Dato’ Mad Maslan masih tidak nampak kenapa rakyat amat marah kepada beliau w/pun mewar-warkan CGPAnya 3.85. Macamnilah Dato’ Maslan, izinkan saya beri sedikit nasihat. Sebenarnya, rakyat nak tahu apakah kebaikan GST bila U dah ambil duit orang, sepatutnya U kenalah berjanji bulan dan bintang seperti pendidikan free, highway free, LRT setiap 5 minit, ada bullet train antara bandar-bandar, tiada road tax, personal tax dan company tax dihapuskan dan sebagainya. Barulah orang puas hati. Faham ke Dato’?

Akhir kata, diharap para pembaca dapat membezakan diantara UMNO dan 1MDB. Rasanya itulah isihati ayahanda tersayang Tun Dr Mahathir. Gandingan orang muda dan ayahanda Tun Mahathir pasti akan membuahkan hasil. Dan satu lagi pesan saya kpd ayahanda Tun, tak payahlah layan Melayu celupan DAP tu. Menghabiskan beras je. Sekian TQ.

zainal abidin awang kechik said...

angin kencang pada petang itu.. tok

zainal abidin awang kechik said...

Sing me a song, you're a singer
Do me a wrong, you're a bringer of evil
The devil is never a maker
The less that you give, you're a taker
So it's on and on and on, it's heaven and hell
Oh well

The lover of life's not a sinner
The ending is just a beginner
The closer you get to the meaning
The sooner you'll know that you're dreaming
So it's on and on and on, oh it's on and on and on
It goes on and on and on, Heaven and Hell
I can tell
Fool, fool

Oh uh
Yeah, yeah, yeah

Well if it seems to be real, it's illusion
For every moment of truth, there's confusion in life
Love can be seen as the answer, but nobody bleeds for the dancer
And it's on and on, on and on and on and on and on and on and on

They say that life's a carousel
Spinning fast, you've got to ride it well
The world is full of kings and queens
Who blind your eyes and steal your dreams
It's heaven and hell, oh well

And they'll tell you black is really white
The moon is just the sun at night
And when you walk in golden halls
You get to keep the gold that falls
It's heaven and hell, oh no

Fool, fool
You've got to bleed for the dancer
Fool, fool
Look for the answer
Fool, fool, fool

wjm 9594 said...

Datuk

1. Apa guna kalau semua hutang di bayar pun bila smua harta atau aset dijual atau dicagar. tak ada lagi saki baki smua dibuat bayar hutang. Apa nama bisnes ni. Buta mata buta hati agaknya.

2.Susah bila KERAjaan sendri main skim cpat kaya ni. Habis smua harta rakyat dibuat modal.

3. Umpama penjudi yang ada tanah pusaka. Judi kalah. Along mai kejar kutip hutang. Dibaginya smua tanah. Lps tu kata ini lah bisnis kita. Untung besar.

wjm

Umar Abdul Aziz said...

Yana.

Dari segi mathematiknya berdasarkan jumlah keseluruhan 222 kerusi Dewan Rakyat bagaimanakah bagaimanakah Cina boleh dapat minima 112 kerusi?

Dalam kita sayang Melayu, kita jangan cipta isu Cina ambil kuasa politik demi pertahan Bugis hampas.

Joe Black said...

If Pompuan REALLY wants to help Najib go after him the way Rosmah went after him when he was married to his first wife.

Take over the Wifeship and you will REALLY HELP him GET REAL!

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Najib jangan nak alihkan perhatian rakyat dgn cara dedahkan keburukan TDM.

Kesah TDM guna wang negara termasuk bailout kroni dan anak lalu menzalimi Anwar dgn pelbagai fitnah untuk tutup kelemahan sendiri serta raih sokongan UMNO satu dunia sudah sedia maklum kecuali sibongok2 UMNO yg taat dan sayang membabi buta.

Saya minta sangat agar kali ini tektik kotor Najib tak berhasil.

Semata2 kerana TDM pernah buat kerja kotor yg sama tak bererti Najib boleh dimaaf atau dibiar bermaharajalela.

Kita mesti terus bantu TDM jatuhkan tahta anak Bugis jadian tu.

Mungkin ini cara Allah beri peluang terakhir pd Tun M tebus dosa pd rakyat.

Dosa pd Anwar, dah lama Anwar maafkan.

Orang Kampung said...

Dato,

Sebelum ini ramai dari kalangan kita bimbang terhadap nasib bangsa , agama dan negara kita akan seperti mana kata pepatah Melayu "Menang sorak kampung tergadai ". Nampaknya kini Allah SWT telah mula menzahirkan kebenaran peribahasa itu apabila dilaporkan sebidang tanah di TRX telah dijual kepada sebuah syarikat asing dari negara jiran .

zack said...

You dont get it do you, pompuan? As long as he is the PM how to siasat dia? He even defended Jho Low bcoz implicating jho low is implicating himself lah. Dato Kadir to explain to PM and make him understand? Where hv u been? Everybody had tried that.. but he demonized them all. He is one stubborn arrogant spoilt brat. You are lost and clueless just like najib la pompuan.... and ppl hv the right to question the lavish wedding when the country's debt is mounting. It is nothing personal at all.

You better go and cook for your husband rather than try to discuss something that you hv no idea of.

berasiam said...

Assalamualaikum DAKJ

Perangkap sudah mengena nampaknya. Bukan Maradona dan Messi sahaja yang berbakat memerangkap lawan, Tun M lebih mahir rupanya. Berseteru dengan negarawan, apatah lagi yang masih berpengaruh bukan sahaja kurang bijak bahkan bebal. TunM pun berbaik dengan Tunku hingga ke akhir hayat bapa kemerdekaan itu. Najib yang tak pernah dipecat bahkan dibantu naik dalam politik oleh TunM jadi begitu lupa diri hingga bersikap kurang ajar. Kesian sang ibu yang dikatakan berendam air mata melihat anak yang dikandung, dilahir, dijaga dan disayangi berbuat onar kepada seorang negarawan.

Masanya telah tiba untuk TSMY dan seluruh mt umno bertindak. Jika mereka masih keberatan untuk bertindak segera menggulingkan najib sebagai presiden, rakyat akan menghukum umno secara keseluruhan. Dahulu krisis yang datang dan kita selesaikan, kali ini krisis dicipta dan kita juga perlu selesaikan seberapa segera.

A KADIR JASIN said...

1. Saya rasa Umno sekali lagi tersalah baca. Kalau para pembesar Umno sangka Umno lebih popular daripada PM, saya rasa mereka silap.

2. Dalam PRK Rompin dan Permatang Pauh, faktor Mohd Najid di"downplayed" tapi populariti Umno/BM merudun 6% di Rompin kubu Umno. Selalunya faktor simpati beri lekebihan kepada Umno. Tapi dalam hal kematian tragik JJ, ia tidak beri apa-apa kesan simpati.
Ahli dan penyokong Umno ramai tidak keluar mengundi.

3. Di PP PKR/PR kacau-bilau, gaduh satu sama lain. Umno kempen bagai nak rak. Duit dan janji ditabur tapi undi Umno/BN naik secotet saja.

4. Saya tidak hairan kalau skala sokongan rakyat 30% untuk Umno, 40% Mohd Najib dan 80% Tun Dr Mahathir.

5. Lagi rakus media arus perdana (MAP) milik Umno dan kawalan kerajaan guna watak-watak hampasan untuk belasah Dr Mahathir lagi ramai rakyat jelata benci kepadaa Mohd Najib. MAP pun teruk hilang penjualan dan pembaca.

Wallahuaklam.

Terima kasih.

sejati said...

Dato Kadir, bila orang yang menolong kita naik takhta, kita hina dan jatuhkan maruahnya, nantikanlah bala bencana untuk seorang Najib Razak. Anda bukan sesiapa pun kalau bukan kerana bapa anda. Betapa TunM telah menaikkan anda hingga ke tempat sekarang dengan izin Allah. Kami rakyat marhaen tahu menilai kaca dan permata, buatlah sekehendak hati anda Najib dan konco2, anda pasti lebih terhina lagi dengan apa yang rakyat akan pilih menjelang PRU14. Tun M has put us where we are today, sebarang usaha merendahkan beliau, will always backfire. Maaf dato, dengan izin, mohon untuk beri kata dua pada pahlawan Bugis Maharaja Hublot, 'Jangan biadap, Najib Razak.'

yana said...

Salam Datuk AKJ,

This is in reply to saudara Umar Abdul Aziz.

Saudara Umar, niat hendak ambil alih kuasa politik tanahair memang agenda orang cina. Saya bukan rasis tapi klu anda pernah berada dlm kalangan mereka atau bekerja dgn mereka pasti anda tahu betapa rasisnya mereka. Bagi mereka bangsa mrk mendahului agama. Sebab itu mrk boleh bersatu tanpa mengira agama mrk.

Cuba saudara Umar tengok kedai-kedai dlm mall seluruh negara. Berapa banyak kedai org melayu dan berapa banyak kedai org cina? Ini belum termasuk lain-lain perniagaan yg mendapat kontrak kerajaan. Alibaba pernah dengar? Org cina sudah pun menguasai ekonomi negara ini. Cuma hasrat mereka menguasai pucuk pimpinan negara belum tercapai, walaupun dari segi politik mrk sdh tercapai apabila kaum cina negara ini sdh bersatu hati di bawah payung yg sama.

Penguasaan ekonomi akan membawa kpd penguasaan politik cepat atau lambat saja. Orang melayu mudah merasa selesa, complacent berada dlm comfort zone sebab polisi negara yg masih dikuasai pemimpin melayu masih menjaga kepentingan org melayu. Tetapi harus ingat ketuanan melayu tidak lagi boleh dibangga-banggakan kerana ia semakin hilang. Suatu hari ia mungkin tinggal sejarah sahaja jika kita tidak mengambil tindakan sekarang. Mahu menjadi melayu Singapura? Sarawak dan Sabah juga etnik melayu islam sebenarnya minoriti berbanding bangsa cina + bangsa etnik yang beragama bukan islam. Umno BN jangan ingat yang selamanya Sarawak Sabah ini adalah simpanan tetap BN kerana sekarang ini pun keadaannya sudah mulai ke arah sebaliknya.

Jadi saudara Umar, bukan kita nak cipta cerita cina mengambil alih kuasa politik Malaysia. Ia sudah pun terjadi. Cuma kita tidak nampak sebab pucuk pimpinan negara masih org melayu. Kaum cina sudah pun menguasai ekonomi dan politik Filipina Thailand Indonesia. Cuma kita tak sedar sebab nama mereka tidak memakai nama cina,tapi hakikatnya... Jangan terkejut jika suatu hari melayu Malaysia menjadi seperti etnik Rohingya Myanmar- menjadi komuniti dystopia di bumi sendiri. Nauzubillah.

Terima kasih.

Zed-85 said...

Saudari pompuan,

Kalau ingatan saya betul, keputusan untuk audit adalah setelah Tun Dr.M bersuara.

Sekarang ini barulah PAC (Public Accountant Commitee) meletakkan tarikh iaitu bulan ini juga untuk mula audit.

PAC dibawah parlimen, anggotanya ada BN dan ada pembangkang.

Kalaulah Tun tak bersuara maka tidak adalah audit. Sekarang ini, bekas menteri besar Trengganu pun dah bercakap.

Tunku Abdul Aziz, orang melayu bercakap dengan slang britishnya di siaran TV melayu.

Siapa yang nak pakai cakap dia?

RD. said...

Minta Maaf.
Kenyataan dibawah, tidak boleh saya biarkan berlalu.

"Dosa pd Anwar, dah lama Anwar maafkan."

Adakah kamu jurucakap Anwar?
Anwar maafkan Dr.M seorang saja kah?

Jangan berbohong bagi pihak idola saudara.

Bukan saja Dr.M yang percaya Anwar gemar meliwat. Keputusan Mahkamah tertinggi Negara, sudah 2 kali membuktikannya.

Pada 1993 lagi, risikan Polis, seperti dilaporkan kepada PM (ketika itu) oleh KPN TS Hanif Omar, terbukti benar. Malangnya, Dr.M bermati-matian, tidak percaya, sehinggalah 1997, apabila Karpal Singh dan Mat Sabu menuduh Anwar seorang Peliwat, di Parliament. Pada 1998, Anwar dipecat dari UMNO kerana kelakuan keji ini. Disebut sebagai Sodomy I.

Dalam Sodomy II, Dr.M sudah lebih 5 tahun bersara. Jadinya Dr.M langsung tiada kaitan dengan kes liwat idola kesayangan saudara pada 2008.

Terbaru, masih ada usaha untuk memfitnah, bahawa Saiful pernah menjadi pengawal-peribadi PM Najib. Amat keji cara penyokong-peliwat cuba membohongi Rakyat demi menanam perasangka-buruk bahawa Anwar dianiaya oleh Kerajaan BN.

RD. said...

Salam Dato AKJ.

Saya setuju dengan pendapat Dato, no. 5.

"Watak-watak hampasan" itu, semuanya dari, atau bekas-pembangkang. Lagi ramailah Rakyat meluat dengan Najib. Malah buku Barry Wain sudah menjadi 'kitab' mereka untuk memburukan Dr.M. Kerana Dr.M tidak pernah menyaman Barry Wain?
Mungkin mereka sudah mabuk wain.

Saya harap, Najib tidak ikut jejak Pak Lah, melepaskan Anwar dari penjara, untuk memburukan Dr.M.
Jika Najib mengunakan Anwar untuk 'mempertahankan 1MDB', bermakna Najib memang sah seorang Bugis yang bangang. Mengunakan Senator Ezam Mohd Nor yang pernah menjadi pembantu Anwar Ibrahim ketika menjadi Menteri Kewangan adalah tindakan bodoh. Najib harus sedar bahawa, beliau sendiri difitnah menganiaya Anwar Ibrahim.

Nick Bagan said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera Datuk dan juga para pembaca...

1. Saya bukannya penggemar atau pembicara politik walaupun saya juga adalah penulis kecil yang ibarat sehelai rambut di atas kepala yang walaupun gugur tak ada yang pedulikan.

2. Oleh kerana saya bukan penggemar politik tetapi saya adalah kaki bola dan kelab yang saya sokong sejak dulu adalah Liverpool FC.

3. Jadi apa yang saya nak tulis adalah merupakan pengalaman nyata kelab Liverpool sewaktu dibawah 'pentadbiran' bos Amerika yang lama yang ada sedikit persamaan dengan kes 1MDB ini.

4. Bos Amerika yang lama itu telah membeli saham kelab bukannya dengan menggunakan duit dia sendiri tapi dengan duit pinjaman bank.

5. Jadi inilah sedikit persamaan yang saya maksudkan itu.

6. Oleh kerana pinjam dari bank maka saban bulan dan saban tahun terpaksalah dia membayar duit faedah atas pinjaman yg dia dah buat.

7. Dengan cara yang sangat mudah dia gunakan segala aset kelab yang ada, dijualkannya untuk membayar faedah dan juga duit pokok pinjamannya.

8. Segala hutangnya dah dijadikan pula sebagai hutang kelab.

9. Maka secara tak langsung, kelab Liverpool dah jadi tak berduit lagi, semakin banyak hutang dan dah tak boleh lagi nak beli pemain-pemain hebat ternama yang berharga mahal.

10. Dan kesan lain daripada aktiviti menjual aset kelab untuk membayar hutang adalah pencapaian kelab Liverpool dah bertambah merosot dan dengan kewangan yang hampir bangkrap.

11. Walaupun sekarang dah bertukar bos baru yan juga orang Amerika, kelab masih lagi terkesan dengan apa yang telah dilakukan oleh bos lama dulu.

12. Inilah yang dapat saya fikirkan dengan apa yang bakal terjadi pada negara tercinta, Malaysia; jika isu 1MDB ini tidak diselesaikan dengan secara bijak.

13. Yang bakal menjadi mangsa dan bakal menanggung segala derita adalah negara Malaysia sendiri dan rakyatlah yang terpaksa membayar segala cukai-cukai demi untuk melangsaikan hutang negara.

14. Dengan jumlah hutang perbelanjaan defisit negara yang sudah berjumlah beratus ratus billion ( bakal menambah lagi dengan hutang 1MDB ) maka rakyat seperti saya memerlukan bergenerasi hingga ke anak cucu cicit untuk melangsaikan segala hutang-hutang negara yang telah diciptakan oleh pemimpin-pemimpin negara yang hanya mementingkan PERUT dan bukan RAKYAT.

Maaf agak panjang tetapi itulah kenyataannya yang dapat saya tunjukkan dengan contoh kesan pentadbiran yang rakus, boros dan tidak bijaksana.

Rosiah Ismail said...

ASSALAMULAIKUM PAK KADIR,Nampak nya pertarungan bertambah hebat dan akan masuk ke babak buka baju buka seluar mungkin juga akan sampai ke buka seluar dalam dan akhir nya orang melayu balik asal iaitu bertelingkah dan bergaduh itu adalah natijah nya mungkin dato pun tahu juga kan. Isyarat sudah diberi di rompin penyokong BN/UMNO boikot PRK dipermatang pauh undi BN/UMNO merosot teruk iaitu sekita 4000 undi.....jadi fikir la sendiri apa yang UMNO apa mesti dilakukan masa ini parti yang benar2 kukuh dan ada sokongan rakyat ialah PKR dan DAP cuma akhabt MAP yang dipanggil oleh rakyat sebagai akhbar nyamok yang masih memesongkan pandangan rakyat atau buat drama syok sendiri....kalau apa yang dikata EZAM betul maka dalam isu DSAI itu TDM benar2 melakukan fitnah dan kezaliaman keatas DSAI. ok la pak kadir saya akan meapu lagi di lain kali kerana tidak pandai mengampu. Wassalam.

msh said...

Salam Dato.

Ini yg masalahnya.

Umno Era Najib terang2 menjadi makin lemah.

Dan skala yg Dato lontarkan....sokongan pd Parti telah merudum...cuma 30% berbanding 40% pd Najib....itu banyak kebenrannya.

Malah bagi sy...yg menyokong Najib dan Parti pun lebih kurang sama....cuma 25% sahaja.

Memang jauh jika nak dibanding pd sokongan pd Tun M.

2 PRK baru2 ini mencerita semua.....cuma 'mangkuk Hayun H Jadah' Ketua2 Bahagian dan MT yg berdiri teguh dgn Solidariti Palsu' yg dlm 25% menyokong Najib.

Kenyang dan boroi perut masing2 dgn menyokong Presiden walau pun Parti menjadi semakin lemah.

Tetapi Dato....itu 3 tahun dari sekarang...mcm2 boleh berlaku.

Survival diri didahukukan....itu cara Umno....dari dulu2.

Dulu cuna 10% sekarang kira 30/70...seperti JV....tapi untung atas angin saja 30%....caranya?

'Mark up or mark down'.

Sy tidak lagi terperanjat jika GE14...jika PR mengulangi sejarah GE12...
(Walau pun Tun M 'predicted' Umno akan kecundang pd GE14).

Ketua2 Umno dibawah Maharaja memang syok sendiri....tetapi Parti menuju kehancuran.

Huh...dangkal sekali Ketua2 Melayu Umno.....Maharaja yg penuh kontroversi pun dijulang.

Terima kasih

Umar Abdul Aziz said...

Wkumslm sdr Nick Bagan.

Saya kira jalan pemikiran sdr sangat betul.

Tak susah nak faham bahawa hutang berlonggok yg bakal dihadiahkan kpd cucu cicit adalal gara2 angkara PM Mahathir, Pak Lah dan terkini Najib.

Kalau saya hormat hanya pd Tun Razak.

noordin mohamood said...

As Salam DAKJ,

1. Tahniah kerana posting kali ini mendapat sambutan pengunjung dengan hujjah dan fakta yang berinformatif untuk kita hadamkan.

2. Saya salute kepada 'budak jawa' yang telah memberikan pencerahan yang terbaik. Walaupun tidak disenangi oleh 'kawan lama' tetapi saya puji gentlement budak jawa ini. Kalau saya PM tentu saya kesan budak jawa ini untuk dilantik senator dan gantikan Mat Maslan. Jawa ganti Jawa.

3. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih di atas komen pengunjung blog DAKJ sebagai Ex-Riong. Sebagai bekas wartawan, beliau juga tentunya banyak contact person yang ada carita dalam kain untuk dikongsikan.

4. Saya tertarik dengan komen dato berkaitan 'precarious'. Seperti komen dato, jika MT tak tahu - mereka jahil dan tak layak jadi pemimpim. Jika MT tahu - mereka hipokrit dan tak layak memimpin sesiapapun. Harap ungkapan dato ini akan membuatkan setiap MT muhasabah diri dan membuat pembetulan.

5. Saya suka komen 'beras siam' yang begitu berterus terang dan tajam walaupun agak sinis. Begitu juga komen Sdr Umar Abdul Aziz (UAA) pada 8.27am. Semua mereka menunjukkan prihatin kepada negara Malaysia dan rakyatnya.

6. Saya terkilan dengan komen 'pompuan' yang nampaknya seolah permasalahan yang berlaku adalah mengenai politik. Soal nak damaikan antara dua pihak TDM dan PM pada saya sudah tidak relevan. Kepentingan negara harus diberikan prioriti.

7. Ada yang marah-marah bila keburukan dan kelemahan TDM diungkit oleh Tunku Aziz dan Ezam. Saya berpendapat perkara ini adalah perancangan PMO dalam psywar antara TDM dengan PM. Pihak mana yang memberi laluan kalau bukan MAP dan TV3.

8. Saya ada terbaca skandal TPM semasa menjadi MB Johor dalam kes tanah. Pada saya ini juga strategi PMO untuk melumpuhkan sengat TPM.

9. Akhir sekali, kenapalah Pengerusi 1MDB TS Lodin Wok Kamarudin kelu dan tidak menangkis balek serangan kepada 1MDB. Sama ada beliau diberi arahan diam oleh PMO kerana ahli koporat bercakap dengan fakta atau memang beliau tiada hujjah untuk pertahankan ALP nya.

Wallahuaklam.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr Zed85.

Saya sentiasa setuju dgn jalan pemikiran Sdr Zed.

Cuma janganlah kita terlalu menaruh harapan tinggi melambung dgn PAC.

Kalau setakat mendengar penerangan pegawai2 tinggi beberapa jam agak2 boleh ke PAC establish tanpa ragu2 kemana perginya wang IMDB hingga tanpa berita.

PAC bukan ada kaki tangan tetap sendiri nak pergi semak akaun bank Lho Jo dan Riza Aziz.

PAC tak punya bajet nak buat audit forensik .

Saya sangat berdoa agar saya silap. Kerana saya selalu syak bahawa Nurjazlan cuma main wayang bila tunjuk2 garang depan publik.

Kalau Nurjazlan sebagai akauntan bertauliah yg ada pendirian dan bersih beliau tak perlu ikut buntut Tun M tanya soalan.

Umar Abdul Aziz said...

Yana.

Yana tidak menjawap soalan saya. IaItu kalau mengikut taburan penduduk majoriti Cina tak kira MCA, DAP , GERAKAN maupun SUPP mereka tak mungkin menang lebih drpd 20% kerusi Parlimen. So bagaimana mereka nak perintah tanah air kita Malaya. Sabah Serawak saya tak pernah anggap tanah Melayu.

Saya tahu perangai rasis Cina MCA kurang ajar.....sebab UMNO gagal ajar. Macammana buruknya rupa binatang yg haram utk org Islam yg Cina suka makan begitulah busuk hati mereka terhadap Melayu.

Tapi nak salahkan mereka 100% tak adil. Kalau depan mata mereka lihat kerajaan UMNO kelepet duit rakyat konon utk bantu Melayu maka tentulah Cina dendam dgn Melayu.

Dan ini mereka lepaskan dimana2 ada peluang. Tambah pulak kalau UMNO sendiri tutup mata lihat Cina tindas Melayu.

Mana yg mereka boleh makan Melayu mereka akan makan.

India lain pulak ceritanya. Baru 8 % saja drpd penduduk negara macam nak karam negara bila nak mintak itu ini.

Selagi Melayu terutama UMNO yg berkuasa beri muka lebih drpd sepatutnya maka mampuslah Melayu termasuk dalsm bidang politik tak lama lagi.

Yana bagus kalau tahu perangai Cina. Saya suka cara yana tu.

Cuma Yana cakap dan bikin atau cuma cakap tak serupa bikin? Macam ramai ketua2 UMNO yg lupa diri lebih percaya pd Cina drpd bangsa sendiri.

Lebih teruk bila mintak AP pakai tiket Melayu. Bila dah kaya, malu nak dekat Melayu. Akhirnya kahwin perempuan Cina. Harta berbillion jatuh ketangan perempuan Cina.

Jangan kata saya rasis pulak bila berterus terang.

Betul la soal jodoh sangat personal. Tapi soalan saya kalau kita ada semangat Melayu kita tentu malu nak kahwin dgn bangsa lain.

Itu saya belum telanjangkan pulak kisah anak raja separuh Bugis separuh Amerika.

Yana sedih saja tak cukup.

Yana kena buat pendirian berdasar akal dan agama.

Cuba yana lihat DAKJ. Kalau beliau setakat cakap kesian sana kesian sini. Sedih sana sedih sini maka tiadalah blog ni.

Maaf cakap ya. UMNO naik tocang dah berpuluh tahun ni sebahgian besar adalah kerana kaum wanita taat tak bertempat.

Zulhazam Mohamed said...

Salam RD
Pada 2008, di stadium melawati, Anwar berucap di depan orang ramai mengatakan yang dia sudah memafkan Tun Mahathir. Saya saksi dan ramai yang mendengarnya.
Sekian

Rosiah Ismail said...

Dato yang dikasihi....Hutang bertimbun 1MDB siapa yang nak tanggung adalah rakyat kemana menghilang nya wang berbilion itu topik nya jika wang ada kenapa tak pulangkan balik kepada TUAN nya iaitu kerajaan.....pendedahan YB AHMAD SAID bekas MB terangganu jangan dipandang sepi betapa busuk nya hingga hasil negara pun nak digadaikan. OK merapu saya setekat ini sahaja. WASSALAM,

Othaman Ahmad said...

Usaha TDM jangan diukur dari segi untung laba pernigaan tapi perlu juga dilihat di sudut intangible result. Bukankah kebijaksaan TDM itu menyediakan ribuan peluang pekerjaan, kemahiran di bidang automobil & teknologi modern dalam heavy industries. TDM ingin mengangkat martabat bangsa yg kita pun boleh berdaya saing, tak perlu lagi mengimport atau membeli dari negara asing. Seiring dgn itu, infrastruktur negara juga dinaikkan taraf guna untuk kemudahan harian komersial & awam.

Trial & error TDM adalah usaha berani & bukannya inisiatif buluh kasap seperti yg diguna pakai si anak Bugis. Melalui TDM, rakyat bawahan mampu memiliki kereta, celik berkomputer, berpengetahuan IT (teknologi maklumat), masuk ke IPT di dalam & luar negara. Dengan penjelasan saya ini masih relatifkah kerajaan pimpinan TDM dan penyokong setianya dianggap bodoh?

Sekarang saya minta di pihak anda apa pula inisiatif/jasa Anwar Ibrahim yg dapat dikenang sepanjang zaman.

Othaman Ahmad said...

Sdra UAA.....

Saya cukup berminat tentang tuduhan anda TDM menghapus DEB.

Saya mohon diperencikan sejelas-jelasnya.

Semoga anda bukan jenis pemfitnah & pendusta.

Salam hormat & terima kasih

Umar Abdul Aziz said...

Saya rasa ketua2 UMNO tu tak dangkal.

Walaupun bukan semua mereka tu lulus U ,dalam bab tipu muslihat pengikut , mereka tu layak dpt Phd.

Kalau yg tak sekolah kena tipu atau syukur sambil menangis gembira bila dpt BRIM,lalu terus sokong UMNO, tak sukar difahami.

Yg hairan bin ajaib ialah bila yg pandai tulis panjang lebar di blog ni kutuk perangai Najib dan ketua2 UMNO masih terus melukut ditepi UMNO apa cite?

Umar Abdul Aziz said...

Rosiah Ismail

Dah lama saya luahkan pendapat bahawa tuduhan terhadap Anwar adalah konspirasi tahap tertinggi.

Busuk betul hati sesetengah pemimpin UMNO.

Ketengahkan Ezam mungkin senjata makan tuan.

Walaupun Anwar dalam penjara, mereka yg berdosa bergaduh sesama mereka.

Tu la. Mereka tak percaya Allah maha besar. Maha berkuasa.

MARHEIN Utara said...

Saya memang tertarik dengan penerangan oleh 'Nick Bagan' ttg sejarah dan perbandingan kelab Liverpool dan 1MDB.....

Itulah cara berniaga KAPITALIS acuan YAHUDI.

Tapi bagaimana boleh diikuti oleh Malaysia yang agama persekutuan / rasmi Islam dan ditambah dengan slogan 'WASSA'TIAH'....

Tapi apa nak heran. sudah jadi kelaziman pada masa sekarang, sebarang saranan, gesaan, arahan dan peraturan - hanya untuk yang di bawah sahaja. Yang di atas (berkuasa / memegang kuasa) hanya suruh sahaja dan dikecualikan (imuniti) untuk melakukan walaupun perkara itu datang/dikeluarkan oleh mereka.

Kalau tak percaya tengok sekeliling kita :

1. Bos suruh anak buah buat, bos tak apa.

2. Pegawai atas suruh kepada pegawai bawah / balaci buat itu, ikut ini, tapi pegawai atas yang lanngar. Mungkin nak tunjuk kuasa kot.

3. Pemimpin menyaran dan menyuruh rakyat denga mamcam-macam slogan, gesaan dan sebagainya (wassa'tiah, perangi orang tengah, jangan rasuah dll) TAPI ............. heheheheh, hahahahaha : LOL.

Mungkin ini dinamakan adat dunia atau tahap menuju kearah 'negara MAJU'.

Lagi satu, suka buat perbandingan GST dengan negara maju. Negara maju tu agama persekutuannya/rasminya islamkah ???.... Ada ambil pendapat mufti atau org agama untuk laksanakan GST. Lepas GST dilaksanakan bari Majlis Fatwa nak beri pandangan, tu pun kelihatan seperti tarik tali.....

pening ..... PENing .... PENINGGGGGG,.....

Kawanlama said...

Terima kasih DAKJ.

Pandangan saya adalah apajua keputusan GE akan datang, UMNO Baru tetap kekal sebagai parti Melayu terbesar dlm sistem politik negara ini.

Jika sekiranya mereka hilang kuasa memerintah, parti ini akan lebih mudah untuk bergabung dgn parti Islam terbesar PAS demi kepentingan Islam dan Melayu.

Sarawak akan tetap dgn status mereka yang tegas dlm politik dan sentiasa sokong mereka yg menjaga kepentingan negeri mereka.

Sabah jelas akan ikut siapa memerintah federal dan masih kubu kuat UMNO Baru.

Kemunculan ramai emimpin muda Melayu yang baik di kalangan ahli parti PKR akan menyumbangkan kepada kesejahteraan M'sia di masa hadapan.

Apa hendak dikhuatirkan dan pesanan bagi mereka yang beremosi dan meroyan terhadap pembesar UMNO Baru, kamu semuanya sama statusnya dengan mereka bila masih melihat TDM sebagai penyelamat.

Percayalah TDM adalah hanya pelaku perubahan tidak lebih dan tidak kurang..tiada apa2 keistinewan luar biasa dalam diri beliau ye.

Wallahuaklam

Umar Abdul Aziz said...

RD ada bukti ke Pak Lah lepaskan Anwar dari penjara.

Kalau betul seperti dakwaan RD maka bererti Pak Lah lebih berkuasa dari hukum atau mengatasi mahkamah?

Memang itu pun yg selalu di syakki oleh rakyat pintar.

Kalau betul jugak dakwaan RD, bererti memang betul la kes sodomi 1/2 dan kes rasuah/salah guna kuasa ke atas Anwar cuma direka2/fitnah semata2.

Apa boleh buat RD ada kecerdikan terpilih atau tiada langsung.

Sebab tu dia tak tau. Dah banyak kali secara terbuka Anwar sebut beliau maafkan Mahathir.

Agaknya RD trauma dgn Anwar sebab RD kawan budak dropout kot.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Kalau lah TDM benar2 bersih dari perlakuan rasuah/ salahguna kuasa/ nepotisma/ kronisma tentulah tiada siapa termasuk Najib boleh perlekeh beliau.

Sekarang ni setiap kali TDM berbunyi ada saja jawapan lebih kurang berbunyi" zaman u lagi teruk"

Nak tunggu pulak pembongkaran cerita sebenar sodomi1/2.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr Zulhazam.

Terimakasih banyak.

Kerana menjadi saksi ucapan Anwar memaaf TDM.

Ada org tahu kebenaran tapi sengaja diam diri.

Berdosa tu.

Lebih teruk jika putar belit benda yg dia tau tak betul demi dapat bajet dari PMO.

Kawanlama said...

Cerdik2 si UAA ini nampak juga membaca situasi tidak ikut mata hati.

Tidak kah saudara tahu yang jumlah 20% itu adalah lebih berpengaruh daripada 80% yang dipecahbelah kepada 2 atau 3 bahagian? Mereka sentiasa menjadi penentu siapa akan berkuasa mengikut selera mereka.

Kawanlama said...

Saudara NickBagan, walaupun keadaannya begitu teruk digambarkan L'pool club masih tetap antara kelab bolasepak terbaik di Liga mereka..

Apa masalahnya?

Kawanlama said...

Pertanyaan saya yang lalu berkaitan maklumat aset yang dibeli melebihi harga pasaran oleh 1MDB pun gagal saudara nak jawab, berapa agaknya kerugian ye?

RD. said...

Cakap Anwar, mana boleh percaya. Ingat bagaimana Penduduk Kampung Buah Pala ditipu hidup-hidup.

Umar Abdul Aziz said...

RD

RD ni ada2 je.

Kalau begitu terok betul la si Nuar tu.

Nasib baik mereka tak kena tipu mati2.

Apa jawatan Anwar waktu beliau tipu penduduk Kg Buah Pala.

Nak dengar jugak details drpd tukang karut RD ni.

Lepas tu boleh la ramai buat penilaian. Siapa yg tak boleh di percaya.

Nick Bagan said...

Kawanlama...

1. Saya menulis disini bukan untuk memihak kepada siapa-siapa.

2. Intro tulisan saya dah pun saya jelaskan awal-awal lagi, saya tidak berminat bercakap hal politik apalagi nak menjadi "juara keyboard" macam saudara.

3. Kalau saudara baca dan faham betul-betul tujuan saya menulis adalah sekadar memberikan lebih penjelasan kesan jangka panjang yang bakal negara dan rakyat tanggung akibat beban hutang yang besar dan pengalaman kelab Liverpool itu hanyalah sebagai contoh perbandingan sahaja.

4. Terkini laporan dari survey oleh UNESCAP yang baru dikeluarkan kemarin, hutang negara seperti yang 'diakui' oleh Menteri Kewangan Kedua sudah berjumlah RM582.8 billion iaitu 54.5% dari jumlah GDP negara.

5. Dan andaikata hutang 1MDB dicampur sekali maka jumlah peratusan sudah pun melepasi tahap kawalan 55% dari GDP.

6. Pertanyaan saudara mengenai Liverpool, kesannya, sekarang ini tak ada seorang pun pemain berkelas dunia yang mahu menyertai Liverpool akibat faktor kewangan dan juga reputasi kelab yang telah merudum.

7. Dalam bolasepak liga EPL, tidak menjadi juara liga masih tidak apa tetapi tidak layak menduduki top 4 seterusnya tidak layak ke UEFA Champion League itu adalah kegagalan.

8. Negara kita juga semakin gagal bersaing dengan negara jiran apatah lagi dengan negara yang lebih maju ke hadapan.

9. Menjadi negara maju menjelang 2020 hanyalah satu retorik/propa kerajaan yang secara realiti tak mungkin tercapai walaupun dianjakkan 10 tahun lagi kepada 2030 setelah 17 tahun negara berbelanjawan defisit akibat 2 kesan kegawatan ekonomi pada 1998 & 2008.

10. Dulu pernah dicanang sebagai 'Harimau' dalam ekonomi Asia tetapi sekarang, tumpul kuku, patah taring, harimau dah pun bertukar menjadi 'Kucing'

11. Saya hanya rakyat biasa bukan ahli politik, bukan ahli ekonomi jadi apa yang saya tulis dan tujukan hanyalah kepada rakyat biasa yang lain yang juga seperti saya yang kini tanpa mengira taraf, pangkat, harta dan kekayaan, kami semua sudah 'dipaksa' untuk membayar GST bagi melangsaikan hutang kerajaan.

12. 6% perbelanjaan rakyat biasa terpaksa diserahkan kepada kerajaan tetapi pada masa yang sama jumlah pendapatan tidak menokok tambah walaupun 1%.

13. Kalau saudara masih tak faham lagi maksud tulisan saya sebelum ini, iya itulah dia. Kerajaan yang berhutang tetapi rakyat yang terbeban dan terpaksa melangsaikannya sehingga ke anak pinak, cucu dan cicit lamanya.

14. Terakhir...yang menurut perintah/arahan menjadi mangsa dan yang memberi perintah/arahan bebas berkeliaran....

Terima kasih Datuk...

Kawanlama said...

Terima kasih NickBagan dan maaf kalau tulisan saya singgung perasaan sdra.

Saya amat faham atas rasa bimbang sdra tapi janganlah bimbang melampau dan jangan lupa yg kelab L'pool tu di Euro Champion League tahun lalu ye..

Umar Abdul Aziz said...

Sdr Nick Bagan.

Sy tertarik nak ulas poin no 9 sdr yg bernas tu.

Singapore jadi negara maju selepas 35 tahun keluar dari Malaysia pd 1965.

Jauh panggang dari api Msia nak jadi negara maju2020.

Nak jadi negara maju bukan boleh pakai cakap sedap mulut.

Nak jadi itu ini boleh lah gunakan MAP untuk kelentong rakyat.

Jadi negara maju perlu pengiktirafan badan2 dunia yg tak boleh dikelentong.

Selagi UMNO terajui Msia dalam carta rasuah, salah guna kuasa, pencucian wang haram dll , jangan mimpi nak penuhi kriteria sifat negara maju.

Persaingan dgn Indonesia, Vietnam dan Filipina pun kita tak lah jauh kehadapan sangat.

Tak tau lah kalau kerajaan maksudkan nak jadi negara termaju di kalangan negara kurang maju?

Othaman Ahmad said...

Ular mati tinggalkan bisa.
Harimau mati tinggalkan belang.
Mahathir diingati kerana jasa.
Bugis Jibby tinggalkan hutang.

Othaman Ahmad said...

Sdra UAA...

Lee Kuan Yew pun takdelah bersih sangat di awal pemerintahannya juga rakus menggasak gila. Dulu setiap proses legal document pembelian rumah pangsa Spura dimonopoli oleh sykt guaman Lee & Lee, yg dipunyai oleh beliau dan isterinya. Anwar pun apa kurang? Belum berkuasa. PKR dikuasai oleh anak beranaknya. Selangor pun hampir bermenteri besar dgn Jijah kalau take Sultan masuk campur. Saya sampai saat ini tak habis congak macam mana Anwar mampu memiliki rumah kediaman bernilai RM4 juta.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr OA

Kalau tak suka sgt dgnCina, cuba lpskan geram pd idola2 UMNO anda yg pelihara toke2 MCA.

Sori OA. LKY dah meninggal dan satu dunia iktiraf beliau bersih.

Kecuali OA ada bukti kukuh sila kemukakan pd dunia.

Pasal Anwar ada rumah bernilai rm4jt.

Saya rasa OA silap. Kenapa OA tak kata rm40 jt je.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr OA.

Jangan terlalu berani heret nama Sultan. Mentang2 OA UMNO totok. Itu bongkak namanya. Sebab kalau kalau org lain heret nama Sultan dgn cara yg kurang disenangi, awal2 lagi yg punya blog ni dah tapis.

Sultan mana? Kalau sultan Selangor sejak awal lagi beliau nafi terlibat politik.

Beliau jugak nafi UMNO friendly.

Persepsi rakyat tak pernah pulak ditanyakan.

Tunggu je la kalau Allah buka hati rakyat mahu PR perintah PutraJaya.

Tiada siapa boleh menidakkan kehendak Allah. So OA harus belajar dari sejarah naik turun mereka yg berkuasa termasuk raja2.

Baharuddin Bahir said...

Salam Dato,
To bring to light to critical abnormalities, 2 questions to consider here:
1.The business model subscribed by 1MDB, what are the similarities and differences to that of the Putra Jaya, Iskandar Jaya and the several Corridors that have been set-up all over Malaysia?
2. What made these full of successes, while 1MDB a complete failure?

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).