Monday, August 03, 2015

Donations: Why Does It Take So Long to Say So?


A Kadir Jasin


 
The Netizen creativity: Thank you Netizen


ACCORDING a Star online report, quoting the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), the whopping RM2.6-billion allegedly channelled into personal account/s of the Prime Minister, (Datuk Seri) Mohd Najib Abdul Razak, was sourced from donations.

[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Please be respectful .. No swearing. Thank you]

 It was not from 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

As my mother would say in this situation: “Awat la cik tak bagi tau awai-awai?”

In plain English: Why don’t you say so from the start?

Why did Mohd Najib and his entire brigade of spin masters have to beat around the senduduk bush?

Why can't they flog this donation story from the start?

Days before today’s MACC announcement, rumours were rife that one or several super rich Arab princes and sheikhs had “admitted” to donating a huge sum of money to Mohd Najib.

That was why in the posting entitled “Hikmah Di Sebalik Pemecatan Muhyiddin” on July 31 I made the following remark in the comment column:

“Saya pun dengar cerita seribu satu malam daripada Ali Baba Bujang Lapok yang kata, ada seorang saudagar yang sangat kaya yang ada ribu-ribu unta dan tikar terbang dari negeri Autastan, jiran Tipustan, bagi sadakah bilion-bilion dirham kepada DS Najib. Masya-Allah, banyaknya duit Sheikh unta itu. Alhamdulillah murahnya rezeki DS Najib. Shukran!”

[I had also heard the story of 1001 nights from Ali Baba Bujang Lapok, saying that there was a very rich trader with thousands of camels and a magic carpet from the nation of Autastan, neighbouring Tipustan, had presented DS Najib billions of dirhams of sadakah (alms). Masya-Allah, so wealthy is the Sheikh. Alhamdulillah, so bountiful is DB Najib’s rezeki. Shukran.]

With the turn of events being so unbelievably fast, dramatic and fantastic since the backdated termination of the services of Attorney General (Tan Sri) Abdul Gani Patail on July 27 and the cabinet reshuffle on July 28, it is hard to force the people not to speculate.

Who are these donors and why did it take such a long time for the MACC and the 1MDB Taskforce to discover that the US$700 million was from donations?

With the benefit of hindsight, the donations story and the talk about the generous Arab benefactor/s could be wholly possible. It has been publicly announced that Mohd Najib’s wife, (Datin Paduka Seri) Rosmah Mansor, is very close to the wealthy Arabs, including members of royal families.

The question is: If the unaccounted 1MDB money or debts did not go to the Prime Minister’s private account, where (corrected) did it go?

Many more questions about 1MDB's modus operandi and dealings remain unanswered. 

If the money in the Prime Minister’s account/s was not from 1MDB, why didn’t Jho Low say so or why did people linked to the account/s had to run away from the country?

People who were sought by the Taskforce, including Nik Faisal Ariff Kamil and (Datuk) Suboh Mohd Yassin, should now come forward to clear the Prime Minister’ name.

As for the MACC, the whole bunch of its top echelon, starting with Chief Commissioner (Tan Sri) Abu Kassim Mohamed, should resign voluntarily for failing to discover earlier that the US$700 million in the PM’s personal account/s at AmIslamic was from donations, failing which they should be sacked!

How can they play play with the Prime Minister like that?

Hopefully we are not being presented with yet another round of silap mata and sihir in the 1MDB saga.

In Saudi Arabia, if you are found guilty of practising sihir (black magic), you can be put to death. For stealing you will have your hand chopped off.

Lying is “dosa besar” (capital sin).
Wallahuaklam.

100 comments:

Hussein Hakim said...

Haha "how can they play play with the prime minister"...one lies breed many...dh jadi cerekarama

ku_seman said...

Datuk, banyak kawan-kawan kita kena minta maaf dengan The Wall Street Journal kerana menuduh mereka menyiarkan berita palsu tentang RM2.6 bilin masuk dalam akuan peribadi Perdana Menteri Datuk. Sekarang ternyata laporan itu betul. Mujur Datuk pun tak tuduh The Wall Street Journal menipu. Datuk, kalau dalam filem orang panggil anti kimak. Cerita tengah seronok tiba-tiba hero mati tersedak dedak. Datuk kena mengakui di dunia ini banyak orang yang berhati mulia. Derma orang RM2.6 bilion macam bagi lima kupang kepada budak minta derma buat madrasah sahaja. Datuk kena bersabar giliran Datuk betemu dengan orang yang berhati mulia agak lambat. Najib rezekinya lebih murah dan cepat bertemu penderma yang baik hati.

Hanezam said...

It is all an afterthought, that's why

newdel said...

Datuk,

Any declaration of donation made before? Penjawat awam pun dilarang menerima hadiah takut 'conflict of interest' apakan lagi kalau dimasukkan ke akaun persendirian. BNM atau LHDN patut lama dah tahu melainkan mereka buat-buat tak tahu tentang transaksi yang sebegini besar?

msh said...

Salam Dato.

Dato kata... diakhir cerita..."lying is dosa besar".

Dak kot...Dato.

Kalau bohong dosa besar...mencuri macam mana pula?

Tentulah lagi BESAR.

Tetapi puak2 penyamum tak fikir mcm tu kot....depa fikir mcm lain....depa tak tengok 'glass half empty'...depa lagi 'advance'.

Depa tengok mcm lain.

Hatta...bila dah mencuri yg dosa besar pun depa dah buat berkali2....bohong apalah sangat....aaah kira kecil hal saja Dato.

Pokoknya...bila dah mencuri...kenalah berbohong.
Nanti org 'chap' mencuri...lecehlah...malu dituduh mencuri.....baik bohong.

Ini cara Islam kah atau cara apa pula pun sy tak tahu.

Tetapi...berbohong mahu pun mencuri memang suatu dosa dlm ajaran ugama kita itu yg kita org Islam faham.

Tetapi mungkin Umno dah 'advance' sangat atau sudah terlalu jauh kehadapan...justeru Presiden dan Pembesar2 sudah ada interpretasi yg lain agaknya...pasal hukum hakam bab2 berbohong dan mencuri....dan barangkali...sudah TIDAK BERDOSA LAGI.

Wallahuaklam.

Sebab itulah seorg penjilat tegar yg baru dimasuk dlm kabinet berkata..."apa salahnya jika ada penderma yg nak menderma...jika masuk terus dlm akaun Boss sekali pun.

Kita fikirlah sendiri Dato....inilah ketua2 yg kita pilih untuk menjaga bangsa dan ugama.

Nmpak sah nak melingkup semua.

Terima kasih.



Fendi Ahmad said...

Datuk, itu Ku Seman penulis Anekdot di Mingguan Malaysia ke?

Saya hari ahad masih beli Mingguan Malaysia hanya sebab nak baca kolum Anekdot oleh Ku Seman ni.

Awang Selamat pon saya dah nak ucap selamat tinggal hahaha

pahit manis said...

Salam! Saya duduk berjam-jam cuba nak faham cerita baru ni. Setelah saya teliti dan renungkan, barulah saya nampak sedikit pencerahan. Rupa2nya wang sebesar itu adalah sedekah atau infak dari orang luar. Mulia sungguh hati penderma ini. Mungkin si penderma mengamalkan falsafah tangan yang memberi adalah lebih baik dari tangan yang menerima. Tapi dalam hati kecik ramai orang, masih ada soalan2 yang tak berjawab. Namun, kita mesti bersangka baik D Scribe. Pemberian sebegitu banyak sudah tentu mengundang spekulasi. Dam tidak sapa pun boleh mengawal spekulasi ini. Sapa lagi agaknya yang memberi sedekah sebegitu besar? Siapa pula agaknya yang dapat menerima manfaat dari sedekah itu? Saya harap penerangan yang dibuat oleh SPRM itu boleh diterima dengan hati terbuka oleh rakyat. Hari ini, institusi kerajaan mengalami keadaan yang mana ramai orang tidak percaya atau kurang percaya kepada mereka. Yg kita selalu dengar, ada "trust deficit." Kalau tak silap saya, dalam TV Astro tadi PM ada sebut bahawa kerajaan akan melipatgandakan usaha untuk memperbaikki "trust deficit" ini. Dalam beberapa posting facebook tadi, saya tengok ramai orang mempersendakan kenyataan SPRM ini. Tak kurang juga individu yang mempelawa orang ramai atau pak sheikh arab atau sesiapa saja menderma ke akaun mereka. Lain macam aje bunyinya D Scribe. Apapun, kita tunggu dan lihat apa lagi perkembangan dalam negara kita. Bak kata orang puteh - there's never a dull moment in our country now!

TokJinda said...

Den dongo penderma tu Pak Arab.
Den sekadar nak tanyo laa
Pak Arab tu ado keno mengeno dongan kerabat Petro Saudi tak ?.

Zalman A said...


"Hopefully we are not being presented with yet another round of silap mata and sihir in the 1MDB saga."

Yes, we are indeed.

The money did indeed come from the Middle East, but you will find that whatever "donor" is linked to one of the 3 Arab companies that !MDB did business with in "JVs" that had very strange financial movements.

As Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man asks:

"Is this an accounting trick we are seeing?"

He has given the correct answer.

Unknown said...

datuk, lets wright what is wronged today when pru14 comes.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

It is interesting how things unfolds.

The question whether RM 2.6 Billion goes to the account will no longer a subject of debate.

Now, move to the "why" RM 2.6 billion goes to the account the individual of interest.

I cannot help to imagine, what would be the reaction of the public in another country of this planet, say US or UK, if their citizen were told that US700 million of donation money goes to their leader's private account.

I doubt very much that they will survive a week in their office.

Zalman A said...


@ 11:09 PM

When PRU14 comes, there will be no hope.

When robbers realise they can get away with their crimes, they just become bolder.

Perhaps BR1M will be RM10,000 by 2017.

KWSP may be emptied in the process, but will you know?

Who will protect you in 2017 - the MACC, PDRM, the courts, the A-G, the media?

We are on a very slippery slope to ruin.

nor ishak ismail said...

Dalam akta sprm, antara takrifan "suapan" termasuklah perbuatan menderma. Betulkan jika saya silap ...

Zed-85 said...

Sallam Dato'

I remember sometime ago reading in the media, Ahmad Maslan said "Perdana Menteri bodoh mana yang akan mengambil Rm2.67 billion daripada dana agensi kerajaan dan masukkannya ke dalam akaun peribadi?"

Well, he did not take the money from government agency (it is donation, they say) but the statement is interesting nonetheless.

Zed-85 said...

Saudara Ku-Seman,

RM2.6 Billion tak sama dengan derma 5 kupang orang minta sedekah buat madrasah.

RM2.6 billion adalah lebih separuh daripada kos buat lapangan terbang di KLIA.

pengundi Melayu said...

Dato,
saya takut dah nak komen tapi cuma nak cadangkan agar Jakim meminta semua imam selepas solat membaca doa memohon kepada Allah agar membuka dan membersihkan hati setiap pemimpin Islam di Malaysia ...

yana said...

Salam Datuk AKJ,

Can't help laughing my eyes out hahaha setiap hari ada je cerita kelakar dari sang kalambai ni. Yang lagi kelakarnya bila yang atas menipu sunat yang bawah bawah pun terpaksa ikut menipu juga. Kalau tak, mau kena penangan sang kalambai tu?

It's really hilarious to see kalambai and gang become entwined and entangled in their own lies Datuk. Dia orang dah tak tahu yang mana hujung pangkal ekor ke kepala yang dikejar.

Terima kasih Datuk. Salam sejahtera.

Nick Bagan said...

Assalamualaikum Datuk Scribe..

Tun Chedet tanya kat LHDN, PM Najib ada bayar 'income tax' tak untuk duit 'sedekah' billion-billion dari pak arab yang dermawan tu? Saya pun nak tau jugak pasai saya yang bekerja keras cari rezeki untuk sara anak bini dapat gaji ribu-ribu saja pun kena potong PCB tiap-tiap bulan.

Kalau sebelum ni pejabat SPRM dengan pejabat Peguam Negara kena serbu kononnya ada 'konspirasi' sebelum SPRM keluarkan statement 'bukan duit 1MDB' tapi 'duit sedekah' nampak gayanya mungkin esok lusa pejabat LHDN pula kena serbu kot-kot ada borang J atas nama PM Najib dengan bini dia.

Tapi heran jugak pasal apa 'duit sedekah 2.6 billion' ni lepas sebulan WSJ dengan SR tulis barulah SPRM mengaku 'BETUL ADA'. Pasal apa PM Najib sendiri tak mau mengaku terus terang dari dulu waktu dia cakap "LET ME BE VERY CLEAR, I tak pernah guna duit "tu" untuk kepentingan peribadi". Pasal apa SPRM yang tolong mengaku dan bukan PM tuan punya akaun yang mengaku...Payah sangat ka nak mengaku kat rakyat yang nak tau ADA ka TAK DAK..???

Sama-sama la kita tengok apa pulak jawap LHDN lepas ni. Mungkin PM Najib dah bayar zakat harta 2.5% dan guna resit zakat tu untuk tolak income tax... Boleh kan macam tu..???
Saya beringat yang baik-baik saja...

Terima kasih Datuk...

P/S - Dengan statement dari SPRM ni maknanya laporan WSJ dengan Sarawak Report tu tak salah lapor la kot. Maknanya lepas ni depa boleh la saman PM Najib dengan menteri-menteri dia yang pernah tuduh laporan "ADA duit 2.6 billion masuk dalam akaun peribadi PM" kononnya fitnah dan berniat jahat nak jatuhkan kerajaan.. Cuba Datuk komen sikit..

jumbeaux said...

Salam Datuk

Every step of their plan is becoming obvious each and every day. While I admit that there must be a very good storyteller amongst their team, I marvel how they could believe that this plan will succeed. Perhaps they have underestimated the strength of ralyat's feelings after they sacked the TPM, the AG, the SB head and compromised the PAC and the task force.

How could they believe that the charm offensive we are currently seeing in their controlled media would win over the rakyat when the majority of the rakyat has already formed their opinion that whatever the administration did was close to tyranny. Don't they realize that every sweet headline that they dished out in the media tasted bitter in the mouths of the rakyat?

I guess there is an uncomfortable period in every new authoritarian state when the leaders still yearn to be popular with the people. One day they will realize that it is a waste of time and just be what they have become.

Birubiruan said...

Salam Datuk
Tahniah pada PM kita...pandainha dia mencari kawan... Penjual minyak wangi mana yang baik hati sampai boleh dermakan berbilion2?
Quick google, terjumpa forbes list tahun 2014....
lifetime donation Bill Gates...US 30.2 billion,
Lifetime donation Mark Zuckerberg....Us1.5 billion
lifetime donation co-founder Intel Gordon Moore....US2.6 billion
Wikipedia kata networth Donald Trumph pon US4.1 billion aje

nampaknya dermawan misteri sahabat PM kita ni pasti lebih kaya dari donald trumph, lebih pemurah dari Bill Gates, lebih pemurah dari Mark Zuckerberg, dan lebih pemurah dari Gordon Moore..

tahniah skali lagi...
Hidup melayu


Umar Abdul Aziz said...

Aslkum dakj

Sejak task force dilumpuh.

Sejak menyiasat jenayah pulak dituduh penjahat.

Sejak ahli pasukan task force pulak disiasat atas dakwaan bocor maklumat.

Tuduhan nya nak guling kerajaan .

Zaman NR banyak benda pelik dan bodo2.

Tetap laku bila dihidang pd 48% rakyat otak udang. Sayang 70% drpd 48% tu satu bangsa dgn saya dan RD.

SYUKURKLAH saya termasuk dalam baki 30% Melayu tu.

Terbaru selepas nak rak satu Msia kutuk baru nak jawab wang RM2.6B tu wang derma dari pak Arab. Tutup cerita.

Selepas berminggu NR gelisah tak yakin apa nak jawab tiba2 dapat ilham yg dipercayai dan diiyakan oleh MACC sendiri wang tu bukan wang IMDB.

Senang sungguh jadi PM Msia the bolehland terutama selepas AG dan TPM dibuang.

Yg hairannya Arab hanya murah hati kpd pahlawan bugis. Dgn rajyat Yemen mereka bom.

Nasib baik semalam kerajaan PR Selangor umum berita baik iaitu tarif air tak naik. Bererti ada jugalah berita baik. Tak rugi rakyat Selangor undi selain drpd gerombolan penyamun.

Di Selangor bil air rumah saya tak naik dah lebih 5 tahun. Saya kena bersyukur.

Akan tetapi bil TNB rumah saya sejak 4 tahun ni dah naik lebih 100%. Mengundang saya mengutuk kerajaan lanun pimpinan UMNO..

Selepas TNB murah hati derma wang selamat IPP kepunyaan IMDB, rakyat kenalah bersedia dgn tarif letrik lebih tinggi tak lama lagi.

NR tak akan faham penderitaan rakyat kerana lobang bocor dalam akaun IMDB perlu ditutup segera dgn mengambil lebih banyak drpd poket org ramai.

can see clearly now said...

We all go thru this when we were caught red handed during our childhood just to save the ass

A KADIR JASIN said...

Mohon maaf kepada pembahas Malaysia DiLanggar Todak. Saya tidak dapat siarkan komen anda. Tuduhan terhadap AG baru dan KPN boleh ditakrifkan oleh AG dan KPN sebagi menghasut. Melainkan ada yang mencabar dimahkamah dan menang, pelantikan mereka harus dikira sah dan sahih. Wallahuaklam. Terima kasih.

nothing to hide said...

one lie after another. cannot wait for pru. he is doing nothing but lying to the world.

bat8 said...

Spot on. Jika benar ia diguna untuk membiayai kempen UMNO dan BN dalam PRU 13, katalah kesemuanya, jumlah ini juga melanggar peruntukan yang dibenarkan dibawah Akta Pilihanraya. Maknanya segala perbelanjaan pilihanraya yang dihantar oleh setiap calon UMNO/BN yang menang dan kalah adalah palsu. Secara teknikalnya kemenangan itu terbatal kesemuanya termasuk kemenangan Najib sendiri.

Saya juga merasakan penyenaraian FGV juga ada kena mengena dengan usaha untuk mendapat dana untuk PRU 13. Jadi banyak betul belanja pilihanraya yang digunakan oleh Najib untuk menang.

Joe black said...

Dato'

Yang heran nya mengapa DS Najib tak beritahu awal awal bahawa duit dalam account dia tu adalah billion dollar sedekah dari Pak Arab?! Mengapa pula orang lain yang beritahu?! Tak kan dia tak tahu mengapa dan dari siapa datang nya duit itu!?

Jawapan nya senang saja. Jika dia buat cerita dan disahkan tak betul maka dia akan dikenakan criminal charge money laundering. Kalau orang lain yang didapati buat cerita maka orang itu lah yang akan kena tuduh menipu....Adohaiii ini dia taraf PM Malaysia!

Donation is THE word said...

Hari ini dalam sejarah !!!!!

Corruption is now defined as "DONATION" - only in Malaysia.

SPRM MACC boleh tutup kedai serta merta.

Sesiapa yang tertangkap ambil rasuah, suapan kepada polis trafik, curi duit masjid, segala pecah amanah dalam kerajaan maupun dalam dunia korporat - beritahu itu hanya DONATION!!

Amat memalukan!!!!

aku said...

Kadiag, salaam. Kali ni aku nak ucap syukur kpd Allah S.W.T. kerana ramai orang yg buat komen dlm blog hang tera tera kebanyakkannya... Jelaihnya masih ramai rakyat Malaya ni masih cerah hati, mat salih kata ada 'clarity of mind'. Alhamdulillah banyak2.

Depa buboh dari macam2 sudut, termasuk peruntukkan '..antara takrifan suapan ialah derma' yg disandag pada akta SPRM, kemungkinan Asia Wall Street pulak saman puak2 ni pasai 'tohmah'2 memburukkan sorat habag tu, konspirasi mat salih, ejen asing laa dan macam macam lagi masa dlm fasa nafi ...'denial stage' yg agak panjang.

InsyaAllah, orang yg beriman dan buat baik di pelihara Allah S.W.T. AMIN.

Input aku kali ni sikit saja, yagni dari segi hukum, PM tak layak terima sodeqah, melainkan dia papa kedana atau sebagainya. Kalu nak tanya dalil, mintak maghap la, aku tak dapat bagi buat masa ni...maghap no. Wa sallam.

msh said...

Salam Dato.

Dulu...kalau duit USD1.3bilion boleh bertukar menjadi unit...apalah sngat pasal duit USD700 yg masuk akaun beliau?

Betulah org kata...."bukan biawak sahaja lidah bercabang".

Apa nak dikata Dato...'the stake is too high'.....berbohong adalah jalan keluar terbaik.

Lagi pun rakyat....terutama Melayu bukanlah pandai sngat...esok2 mereka lupalah semua ini....lebih2 lagi bila mndpt BRIM.

Justeru itu....lega hati sy Dato..sebab dgn pengumuman MACC ini...PM tidak lagi boleh disabit dgn apa2 kesalalahan dan memang seorg PM yg bersih.

WSJ...pun betul dgn lapuran mereka tentang kemasukan duit tersebut kedlm akaun PM....tetapi kini tiada apa2 isu lagi.....kes ditutup dgn rasminya.

Kini...beliau kena tumpu pula pd media sosial yg tiba2 jadi suatu masalah dan arahan pd MCMC untuk memantau internet pun telahb dikeluarkan.

Bukankah dia juga yg berani menghapuskan ISA...kenapa dgn tiba2 jadi panik dan cemas dgn media sosial pula?

Cuma sy harap Dato berhati2 sahaja kerana Pahlawan ini sudah 'naik sheh'....mcm2 yg dia boleh lakukan.

Jgn main2..."darah yg mengalir dlm badan dia bukan darah sembarangan......"






Sufian Idrus said...

Sir,

Doesn't the Malaysian Anti-Corruption Commission Act 2009 (Act 694) spelled out in Section 16 of the Act that “Any person who by himself, or by or in conjunction with any other person corruptly solicits or receives or agrees to receive for himself or for any other person, any gratification commits an offence of corruption" and Section 3 of the Act interpreted "gratification" to include "donation"?

Therefore, I think we should read the MACC report together with the MACC Act, then only it would make sense.

Please correct me if I am wrong.


Sufian Idrus

bat8 said...

Dato

Sekarang duit RM 2.6 billion yg masuk akaun peribadi PM adalah derma rupanya. Saya boleh terima alasan derma walaupun sebelah pagi Rafizi sebut kemudian belah petang keluar stetement memang derma seperti Rafizi kata.

Tapi saya masih keliru satu hal. Jika ia hanya fuit derma mengapa perlu TSMY digugurkan dari kabinet, AG direhatkan, 4 MP UMNO dalam PAC dibawa masuk kabinet? Banyak betul kena buat dan korbankan hanya kerana nak terima derma berbillion gamaknya

Tok....tolong bagi clue skit dalam hal ini supaya saya xterus keliru...

Stephen Tan Ban Cheng said...

The traveller that has missed his way, and cannot bear to be told of it, and to be shown the right way, must err still.

Mak Kiah said...

WANG DERMA MASUK KE AKAUN PERIBADI...... BILLIONS MIND YOU.
ANDAIKATA PENERIMA PERIBADI MENINGGAL.... SIAPA INHERIT WANG BERBILLION ITU ?
CUBA FIKIR FIKIR KAN TENTANG BENEFICIARYNYA.....
SALLEH KRUAK, MAT MAZLAN DAN AZALINA MUNGKIN DAH SIAP DENGAN JAWAPANNYA.
MAKA JAWAPLAH........

anticorruption said...

Sebagai pegawai awam, apabila saya tidak boleh menerima hamper atau apa-apa bentuk hadiah atau sumbangan kerana boleh mengganggu integriti semasa bertugas hatta hanya hamper bernilai rm30 sekali pun.

Soalan.

Kenapa 2.6B lepas pula ye SPRM ? Tolong bg pencerahan sebab sesiapa saja boleh isytihar macam-macam, derma ke hadiah ke ganjaran ke ? Setiap pemberian mesti ada maksud walaupun semudah 'terima kasih' kerana ITUPUN ada maknanya.

Wallahualam.

Hunter said...

Salam Dato,

Saya sering jugak bersedekah (derma?)surah Al Fatihah pada muslimin & muslimat yag telah tiada. Itu yang mampu sebab duit tak banyak.Tanpa paksaan. Tapi berharap dapat berkat pahala dari ALLAH. Orang yang menderma duit tu tak mengharap apa apa ke? Huhh!!!

hazleezaiton@yahoo.com said...

Salam dato,


Olih kerana kes`donation' tersebut dah terserlah, saya berpendapat bahawa sekarang ada 3 pahlawan dan tiga kumpulan jemeral pahlawan pahlawan tersebut
sedang bersedia selepas berlatih bersungguh sungguh kesemuanya.


Jika akan ada hukuman money loundering,the warrior akan direhatkan atau pun terkorban.


The `second' in-waiting pahlawan akan jadi PM.


The has been `second' in command before may indeed will become the next PM if the present `second' in-waiting pahlawan respects the `has been', but still is a powerful lord of the panglima panglima.


IF IT happens,everybody will remember THAT THIS BUGIS warrior is indeed a master
politician, a great magician, and master penyamun!.



Abu Bakar Ab Rahman

lleekh said...

The true story is this. There is no Pak Arab. The only thing Arab was the headgear. The long flowing white coat hides one chubby character. He is too shy to let on that he made the donation. He had gone round the world giving donations to cancer research. He used money he received from giving "advise" to some leaders of government. After getting his degree from Fartown. But he thought it best to stay behind the scenes. So our PM was trying his very best to protect the good boy, sorry man's identity. See till now he is still sacrificng himself for his friend.

RAWA LANUN-BAHASA said...

The Scribe
Salaams

JINN!!!!
(where's your money gone?)


Alhamdulillah.
Apa yang manira nampak seolah-olah si Mohd Najib
bermain kartu main jin rummi tetapi kalah teruk
walaupun dalam tangan ada lima enam joker!
Che Det macam apa yang ada ditangannya tersusun
seolah royal flush indah - heart from 4 to ace

Najib slow teringat kita
kata seorang wanita umno di tea parti seorang saripah
di sebuah hotel di tanjung lama dahulu
di zaman che det pergi on the road memprotes
kerana pak lah segan tak turun-turun.

Alhamdulillah,
from the pot into the fire
like they say terima kasih
che det, muhyiddin, shafie afdal
and you, The Scribe.

Where's you mama gone?
far,far away...

2.6 billion multiplied by ten is 26 billion!!!!
bankrup Najib!!!!!!!!



Salam hormat.

Abdul Aziz Abu Talib said...

Munkin ini duit derma dari kapal selam "Altantunya"

Md Ruslin Abd Samad said...


Kenapa perlu pecat Muhiyuddin dan Gani Patail kalau cuma kerana derma rm2.6 billion yang diterima oleh PM.
Ada orang beritau ular nak patuk PM.
Tapi PM bunuh orang tu biarkan ular terlepas.

ymase said...

Salam

The sheer audacity of the masterminds & co is mind boggling - in broad daylight at that, for all the world to see.

The plight of the ordinary rakyat : keperluan asas Maslow tahap 1&2 pun belum tentu dapat dipenuhi.

Rakyat marhein kecut perut harga keperluan asas meningkat - makanan, pengangkutan, sewa rumah(mana mampu nak beli rumah lagi dah), simpanan wang (tak ada baki pendapatan pun nak disimpan). Kad kredit tak ada - cuma kad pengenalan dan kad hospital saje yang ada. Oh.... dan kupon diskaun mini market H.

Apartment di NY, villa di London, beg berjenama, intan berlian, keahlian kelab, apa lagi nak melancong ke luar negara(Pulau Tioman, Cameron Highland yang dalam negara pun tak mampu nak kunjungi) - hanya dalam mimpi or tengok TV aje la.

For many, tunggu tadah tangan waktu orang umum bagi bantuan. Even the country terima derma berbillion - wallahhuaklam

There is no honour among cunning thieves - ramai pak/mak hangguk nak jaga temolok, tak boleh beza betul dan salah - shame on them all? no shame at all? shameless? Don't to laugh or cry.

I hope everyone of us remember what they have done, did and doing. Korek berpuluh-puluh lubang untuk tutup satu lubang gergasi.

And the plundering continues.......

QueenZ said...

Tgh tunggu komen blogger masyukkk Dr Min, Tunfaisal Cucu tok selampit pasal derma ni.
Ke mereka tgh mesyuarat apa nak spin?

Vagrant John said...

Salam Dato'

Yes, it has taken so long.

Now it is donation
Tomorrow, savings from the past.
Then they are rained from the sky.

SO WHAT, WHAT CAN YOU (MALAYSIANS) DO ABOUT IT?
Can Police, AG, Kehakiman, MACC, BNM, and religion do anything about this.
Are these government operating with full adherence to SOP

Public have to Wait for PRU14, who is running the SPR?
So, even if PRU14, BN tumbles, refuses to vacate the office, what can you do about it?

There is no conscience, from top to bottom. Those who are so critical of religion, where is your conscience?

As I see it majority are still happy with present gov administration.
Only opposition and minority opposes
Never mind the corruption from top to bottom
MYR weaken, tak kisah
Banyak yang tak masuk akal
2.6b masuk personal account pemerintah
30M Malaysians are at the mercy of mighty UMNO 300, and bloated cabinet

Lucrative deal, no line between national wealth to personal wealth.
Imagine the message and the precedent it sets.
If the one top can get off scot free, how about majority at the bottom.
They say broad day light robbery.
I say get used to it.

matpenang said...

Penderma 2.6b dah dikesan, orang kelantan, nama WAN EMDIBI

ymase said...

Salam


Maaf typo -
Don't know whether to laugh or cry.


Tambah sikit :

Negara kita ni sengkek sangat kah sampai terpaksa dermawan pemurah bagi sedekah MYR26 000 000 000. Have each household merasa sedikit kemurahan dermawan itu, takkan MYR900 je - itupun bukan semua dapat tapi ada yang dapat berganda-ganda(?).

Peliknya kenapa tatacara bank-in wang sedekah itu macam sembunyi-sembunyi ye? Oh mungkin dermawan itu mahu kekal sebagai incognito, hambaAllah aje - amboi ikhlasnya dia.

Katanya menjelang Tahun2020 boleh jadi negara maju, kenapa masih perlu menerima sedekah?

It's bedn pourkng lately. Maybe mother nature crying for our beloved country - but for some who cares.

Ali Karim said...

Mungkin ini pentadbiran mengikut indeks Maqasid Syaria, untuk belanjawan Wasatiyyah? Kalau begitu, kita bersangka baik - mungkin duit ini akan disalurkan untuk fakir miskin, yatim piatu, macam Marcos dulu.

budak kilang said...

As salam datuk,

Sekitar PRU13 saya ada mendengar khabar angin bahawa setiap dun dan parlimen diberikan rm1 juta sebagai persediaan pilihanraya. Ada jugak saya bertanyakan pada orang umno. Katanya mustahil sebab akan melibatkan duit yang sangat banyak. Bayangkan ade berapa banyak dun dan parlimen di Malaysia.

Kini semuanya makin jelas. Mungkin sesapa boleh bertanyakan ketua bahagian masing2 betul ke tidak khabar angin tu. Ke dah kena songlap sebelum sampai ke penerima yang sepatutnya

raffique, kulim dn bdr t rzk said...

Fendi, ku seman tu org kuat utusan. Tp sy dari zaman stud d univ tahun 75 tk pernh bli newspaper utusan. Pd masa tu saya baca NST. Bila sy bca utusan yg disediakn free di asrama sy dapati britanya bnyk yg ditranslate dpd NST. Lps bbrapa thun klr krja sekitar 2000 sy trus stop bli NST dn nwspaper melayu kcuali ari Ahad sbb ada ruangan kesihatan dn agama. Selainnye brita tk berkualiti. Sjk dari hari tu surat khabr sy hnyalh STAR dn SUN

A KADIR JASIN said...

Jangan duka lara sangat. Mari kita, kanak-kanak dan orang dewasa, nyanyi sama-sama.

One, two, three:

[Dengan maaf]

Kanak-kanak

Tepuk amai-amai
Belalang kupu-kupu
Tepuk ramai-ramai
Nanti malam dapat susu
Susu lemak manis
Santan kelapa muda
Adik jangan menangis
Emak ada kerja

Orang dewasa

Tepuk ramai ramai
Belalang kupu-kupu
Tepuk ramai ramai
Sokong ketua nombor satu.

Susu lemak manis
Santan kelapa muda
Sokong habis-habis
Dapat habuan berjuta-juta.

Children

Baa, baa, black sheep, have you any wool?
Yes sir, yes sir, three bags full!
One for the master,
One for the dame,
And one for the little boy
Who lives down the lane.

Adult

Baa, baa, black sheep,
Have you any wool?
Yes sir, yes sir,
Three bags full...
One for the Prime Minister
one for the party’s coffer
and one for private account
at Arab Malaysia.

Kanak-kanak

Lagu tiga kupang
Saku penuh padi
Enam ekor burung
Masuk dalam kuali

Bila sudah masak
Burung nyanyi saja
Tentu sedap makan
Beri pada raja.
Raja dalam rumah
Buat kira-kira
Suri dalam dapur
Makan roti gula.

Dayang tepi kolam
Mahu jemur tepung
Datang burung hitam
Patuk batang hidung.

Dewawa

Lagu tiga kupang
Saku penuh kertas undi
Duit gantang-gantang
Orang Arab yang bagi.

Raja dalam rumah
Makan roti gula
Suri dalam dapur
Urus hal negara.

Dayang tepi kolam
Mahu jemur tepung
Selidik dalam-dalam
Nak tahu siapa bohong.

Hooray!!!!!

Wallahuaklam.

Terima kasih.

Widyan Widyorini said...

Salam Dato,

I believed many or maybe all of us in your blog as well at othet blog have been writing and commrnting the same issue of 1MDB over and over again. The issue is the same but the way it has been written or presented differs.

Still Najib is in power. Still he throws out those he thinks cannot follow his rules.

Newspapers and media local and foreign has either being blocked or suspended.

He even threaten the ordinary Rakyat who write or comment negatively in Facebook, Twitter, etc,etc with strong actions and even imprisonment.

So my question is " what should we do next or is there anyway that the Rakyat can force him to step down ? "

We need a leader. A prominent and respected leader that can mobilise hundreds and thousands of Rakyat to group as One Voice in a PEACEFUL way to send the message to Najib " Enough is Enough "

You see your neighbors around you. They too initially voiced their concerns and dislike via the medias. When these does not work, they have no choice but to go down to the street. Many may say they are " uneducated " by demonstrating ". Wrong. They are educated, they are concern with their country, they unhappy when Leaders they trust abuses their positions and get corrupted. So the Leaders that they put into Parliament are Uneducated.

Earlier a writer suggested if only 4-5 BN MPs are brave enough to withdraw and declare themselces as Independents could send shivers down the spine of Najib. Sadly so far we have not heard one BN MP brave enough to make the move.

Sadly the Agong and the Sultans they too knows the ongoing crisis where 42 billion of the Rakyat money went missing. Even if they are not in politic but the missing billions are the Rakyat money. The Rakyat are their SUBJECTS. ! If they really care for their SUBJECTS then they too should do something about it.

Day by day the economy is getting worse and worse. The Rakyat have to tighten their belts. They more concern with their familis.

I am more worry about the future of my Cucu cucu. I belived tha Rakyat shared my concern too.

So I hope readers should think or perah kepala how to solve the problems rather repeating the same issue over and over.

Wallhualam

Nick Bagan said...

Assalamualaikum Datuk Scribe..

Mohon pencerahan... Datuk menulis :-

The question is: If the unaccounted 1MDB money or debts did not go to the Prime Minister’s private account, "why" did it go?

Adakah memang betul "why" yang datuk nk tulis atau pun datuk typo error nak tulis "where" sebenarnya..?

Terima kasih..

P/S :- Datuk tak komen pun permintaan saya sebelum ni akibat dari statement SPRM ni maka laporan WSJ dengan SR dulu tu samada betul atau fitnah..?

AZAM anak Sarawak said...

Salam Tok AKJ.

Nak mintak Tok tolong saya jawab soalan-soalan berikut.

1) Betol ke duit berjumlah lebih RM2 billion masok ke akaun peribadi Najib?

2) Kalau (1) betol:
(i) Dari mana duit itu datang?
(ii) Kenapa Najib diberi duit sebegitu banyak?
(iii) Adakah laporan WSJ dan SR tepat dan betol?

3) Kalau SPRM betol-betol kata Najib dapat duit daripada dermawan, adakah ia boleh dianggap rasuah?

4) Kalau (3) dijawab "ya", patutkah Najib dihadapkan ke mahkamah kerana menerima rasuah?

5) Apakah kemungkinan duit yang masok ke akaun Najib daripada 1MDB tetapi telah melalui beberapa saluran sehingga SPRM boleh berkesimpulan bahawa duit it bukan daripada 1MDB?

Sekian.
AZAM anak Sarawak

nothing to hide said...

so now the stupid pm has opened the floodgate of corruption under the name of derma. a pm who has gone crazy and bangang.

Hussaini Harun said...

Ada sesiapa tahu bank & no akaun peribadi DS Najib yang disebut-sebut ini?
Saya pun nak derma juga, ikhlas!
I LOVE PM.

Umar Abdul Aziz said...

Bagus punya lawak.

Tk

nor ishak ismail said...

Itu "lagu tiga kupang" adalah alunan The Hooks rakaman 1970. Iramanya mendahului zaman masa itu. Senikatanya seakan datang daripada alam bunian, tinggal lagi dia tidak dibawa ke Perliman seperti apa yg dialami kumpulan Led Zappelin dgn "stairway to hevan"nya.

Ha kalau lagu ini diolah semula dgn senikata yg Pak Kadir garap, dinyanyi pula ala rap oleh Joe Flizo yg skrg sedang meletop dgn lagu "baik" ... sudah tentu lagu ini akan nail Perlimen.

Anyway senikata asal dan yang digarab oleh Pak Kadir ... boleh nyah stress

Taufiq Hidayat Rahmat said...

Bermula dari penafian masalah kewangan 1MDB, pasal Cayman, pasal unit, pasal bank di Singapore, pastu psal Tabung Haji, pasal Jho Low, pasal duit berbillion dlm akaun peribadi AMBank, pemecatan penjawat awam yg sedang melaksanakan tugas dll...satu-satu tembelang Najib pecah secara automatik dgn kuasa ALLAH SWT.....bau busukkk siot!!!

Kawanlama said...

Terima kasih DAKJ,

Alhamdulillah dan rasa gembira saya bahawa SPRM yang mengesahkan isu ini dan DS Najib sendiri.

Elok lah sama2 kita tunggu kesemua siasatan selesai...

InsyaAllah kebenaran akan kita ketahui kelak pada kali ini, dan harap boleh kita belajar daripada isu ini, kerana kita telah terlepas peluang belajar daripada pengalaman BMF Scandal.

az said...

Bersatu Kita Bersatu
Dengan Setia Berganding Bahu
Jiwa Teguh Berpadu
Kita Rumpun Melayu

Bersama Kita Bersama
Mendukung Hasrat Semua
Berjasa Pada Bangsa
Agama Dan Negara

Lambang Kita Yang Gagah
Dipandang Mulia Dan Indah
“Bersatu, Bersetia, Berkhidmat”
Cogan Katanya
UMNO Terus Mara
Untuk Rakyat Malaysia

vasantha said...

Dear Dato,
Tak malu ye setengah pemimpin kita.Asyik nak menegakkan benang basah. Selling your principles is akin to prostitution. Well,i think even the prostitutes have integrity and are truthful to their profession.

Rakyat Tertindas said...

Salam Datuk, saya sedih hari ini. Sedih kerana saya betul dan Datuk, errrr... Datuk tersalah hitung.

Task Force yg menyiasat 1MDB bukan lembik, bukan lambat birokrasi, bukan merancang tindakan, tetapi buat WAYANG GAMBAR aje.

Lebih 1-2 bulan Datuk buat rumusan mengenai kesemua badan2 penguatkuasa tetapi akhirnya terbukti juga mereka sebenarnya dikuasai sepenuhnya oleh Lanun Bugis keparat.

Tiada jalan lagi untuk menyelamatkan Malaysia selain dari menerusi undi tidak percaya atau demo jalanan besar.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Membaca 15 soalan anak menteri besar Johor kepada NR saya sangat bangga.

Menbaca pulak gesaan MB Johor agar UMNO tidak pertahan pemimpin rasuah saya tambah gembira.

Membaca pulak komen TMJ terhadap akaun NR saya tiba2 bertambah teruja.

Masih ada harapan menjatuhkan pahlawan bugis bacul yg hampas.

Adakah polis akan siasat pulak timbalan ketua pesuruhjaya SPRM yg imamkan sembahyang hajat lepas Zohor tadi?

Umar Abdul Aziz said...

Betul tu sdr aku.

Bolehke PM yg papa kedana atau seorang bankrupt jadi PM.?

Selagi identiti si bangang yg beri derma tu tak di dedah maka susah nak percaya kejujuran wang 2.6b tu.

Mula dgn rakyat terima sedekah BRIM .

Ini giliran NR pulak dapat macam BRIM.

Cuma BRIM kpd rakyat yg tak brp rgt tu bukan main di kompang2 lagi.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr Bat8.

Masaalahnya kalau di negara barat mahkamah mereka sangat keras terhadap kejadian tipu atau langgar hukum atau peraturan pilihan raya.

Sebab itu mahkamah sanggup arahkan ulang seluruh pilihan raya. Menyebabkan kerajaan haram mesti letak jawatan.

Di the bolehland. Semua kes bantahan salah laku pilihan raya dibuang atau ditolak begitu saja dalam masa sejam dua.

Tanpa ada peluang nak berbalas soal jawap pun. Hakim kata tak petlu perbicaraan. Terus buang kes tanpa panggil Pengerusi SPR jawap pertuduhan.

Best jadi hakim dan pegawai tinggi SPR the bolehland kan?

Hukum halal haram itu tunggu akhirat nanti.

Mahkamah jahat di mana jua sangat efisyen. Dan sangat lembab tergantung arahan tangan2 ghaib. Sebab hakim jahat dilantik oleh kerajaan jahat jugak.

Anony said...

Besar kemungkinan se hari dua lagi semua film P. Ramai tidak akan ke udara lagi. Malahan kalau P.Ramli masih hidup besar kemungkinan beliau akan ditangkap dan direman kerana percubaan menjatuhkan kerajaan yang sah .yang di pilih rakyat.

Umar Abdul Aziz said...

Hahaha. Ada jugak geng saya.

Malah sdr raffique lebih awal boikot Utusan.

Baik utusan, berita harian dan NST, tanpa bantuan macam BRIM dah lama gulung tikar.

Baca The Star milik MCA pun utk ruang bisnis je.

Tinta Hitam said...

Datuk dan rakan2 semua,
Soalan saya ialah adakah skandal derma ni akan mempengaruhi 60% undi melayu yg menyokong UMNO/BN sehingga UMNO hilang kuasa? Jawapan saya tidak.Jawapan tuan/puan bagaimana?

RD. said...

I agree with Dato AKJ that "Mohd Najib and his entire brigade of spin masters" should have "flogged this donation story from the start". If they did, they would not have to spin one lie after another to evade the previous lies. Maybe there was dishonesty with the usage of the 'donation' amount that made them lied in the first place. And.... surely not all of the RM2.6 Billion was spent on GE13.

I'm not trying to defend Najib and his debt-ridden 1MDB. He must resign, nonetheless due to his spendthrift attitude with the country's coffer.

However, claims that it was a donation sounds quite logic though. That might also be the reason why Najib and his wife made many trips to the Middle-east. Maybe the rich Muslim Arabs have known DAP's Evangelist agenda all along and that's the reason why they collectively donated that USD700 million into Najib's account. These rich Arabs might be worried of the prospect that a man, tainted with despicable sexual orientation and a lapdog of the foreign-funded-opposition, being made PM of the only remaining peaceful Muslim country in the world.
After-all, they already knew that the opposition in Malaysia was funded by NED, NGOs associated with Evangelical groups and of-course, the US Government. They knew from experience, the effects of foreign interference among their Arab-Spring brethren which resulted in anarchy an civil strife. In Ukraine too, it is a fact that the US and the West funded the opposition which brought down the legitimate government through street violence. Even China was not spared with these barbaric interference as we have seen in Hong Kong. Russia too had similar experience but they managed to curb the violence once they enacted FARA (Foreign Agent Registration Act), same as the American had had in-place since 1967.

Therefore these wealthy Arabs might have been convinced that without their assistance, Malaysia with its multi-racial/faith composition, could face total destruction. After-all, with a peaceful Malaysia, they could earn something in return, most probably through 1MDB, legally or otherwise.
Surely these rich Arabs would not want to see the country of Dr. Mahathir Mohammad, a statesman most revered in the Arab world, go to the dogs.

ZakiahSaffiya said...

depa lambat jawab pasai duit derma tu pasai baru dapat idea..

mananbuyong said...

With the benefit of hindsight.. it occurred to me that the UMNO PRESIDEN / PRIME MINISTER need not joget according to tunes set by others.

omong said...

Depa tak dak idea pasal donation...sebab tu tak cakap awai awai...

Hanya selepas video muhiddin jadi viral barulah idea donation dikeluarkan...ini semua bukti mereka adalah penipu tegar!

Joe black said...

Dato'

Sebenarnya Najib seorang tidak bolih dipersalahkan apabila dia berperangai sedemikian. Yang patut dipersalahkan adalah segelintir ketua ketua UMNO yang mengambil kesempatan untuk mendapat imbuhan darinya dengan berbagai bagai nasihat yang memburukkan lagi keadaan diNegara ini. Mereka lah dan bukan rakyat yang sebenarnya menjadi criminal elements diNegara ini yang tak putus putus mengapikan rakyat dengan berbagai statement yang bodoh sambil berselindung dibelakang jawatan jawatan tertentu.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Semalam saya rasa ramai pembodek bangang melompat2 gembira.

Maklumlah melalui kecekapan pasukan polis, Msia telah berjaya mendapat perintah waran tangkap terhadap editor Sarawak Report iaitu Kewcastle Brown atas tuduhan cuba menjatuhkan kerajaan Msia pimpinan laki kak mah.

Walaupun saya tak yakin ada interpol dari negara barat yg ambil berat soal waran tu , Msia masih boleh mengharapkan negara pak Arab untuk menguat kuasakan waran tangkap itu.

Apa sangatlah susahnya kerja menghantar Brown ke Msia oleh pak Arab. Sebab kos terlibat tak la besar.

Bandingkan besarnya derma ikhlas senyap2 pak Arab kpd akaun Najib pun dah berjumlah rm2.6b.

Bayangkan kalau derma oleh pak Arab yg harap balasan yg diberi depan wartawan mungkin mencecah rm26b agaknya.

Beruntung sangat rakyat mempunyai PM dan isteri yg rapat hubungan dgn pak Arab.

Sayang ye. Setahu saya pak Arab ni ramai yg penyamun tarbus. Kawan penyamun spa statusnya ye?

Tak lama lagi jika IMF tak cukup duit nak tolong tingkatkan rezab antarabangsa Msia yg dah tebat maka PM dan isteri hanya perlu telefon kawan2 pak Arab. Senangkan.

Tak payah sorok2. Tak perlu duit2 tu masuk ke akaun peribadi dulu, meraban ebtah ke mana macam kes cincin yg didakwa milik FLOM masuk Msia sebelum dikembalikan ke New York selepas rahsia terbongkar.

Kalau kata je cincin tu derma dari psk Arab dan suruh SPRM sahkan. Habis cerita.

Kalau SPRM enggan sahkan maka bererti ada org akan kena buang kerja.

Kesimpulannya ialah yg saya tahu kalau harga minyak rendah dunia berterusan hingga 2018, saya yakin Najib dan UBN akan kalah PRU 14.

Tolong doakan bersama sama.

Rakyat pun dah cukup susah. Bersabarlah hingga 2018.

Awang selamat said...

What a bull....

So the Arabs donate more to Najib than Palestinian cause?

Dont justify the wrongdoings with more bullshits...

Zed-85 said...

Saudara RD,

If the Tok Arab really concern and conscious about Islam in Malaysia, then they should have donated the RM2,600 Million to Ustaz Hadi Awang not Dato Najib.

If they donate the RM2,600 Million and decided to put into the Uztaz Hadi Awang own private account, then it would be easy and convenient for him to withdraw from the ATM machine.

However, Ustaz Hadi Awang must inform his deputy and Majlis Shura about the existence of donation amounting to RM2,600 million, otherwise, if suddenly he died due to old age of heart attack, then the RM2,600 million shall be divided according to Faraid.

Just like in the P.Ramlee film, Tiga Abdul, immense value of wealth were divided according to faraid from money and assets in countries like Pakistan, Kazastan, Afghanistan, Turkeministan etc.

RD. said...

Salam Dato AKJ, commentators and readers .

With reference to my comment above, please let me elaborate on FARA (Foreign Agent Registration Act) that the American had in place since 1967.
Very clever of them, indeed. With the end of colonization, they have known it all along that they are going to meddle into the political affairs of weaker nations to their selfish economic advantage. Dr.M knew too well the attributes of these 'White Caucasians'. They are known to have decimated millions of bison to the brink of extinction, just to starve the Red-Indians into submission, so as to covet the ancestral land of the poor natives.

In 2011, then YB Wee Choo Keong had twice brought-up a motion in Parliament that something like FARA be enacted to curb foreign intervention in Malaysia. Unfortunately his idea felt on deft ears of the Speaker and none of the BN politicians supported his motion. Instead the speaker repeatedly interrupted and hastily reminded him to finish-off his speech.

And now, as the result of much deceit and stupidity over the 1MDB fiasco, a miraculous escape pops-up to the surprise of the whole world. Therefore, Malaysian will continue to be more politically divided on whether or not, FARA would be good for the country, due to greed, racial intolerance and the ingratitude, mainly by some descendant of immigrants.

Note: FARA makes it compulsory for NGOs, political and welfare bodies or entities to declare their source of income and funding. Accounts are yearly audited by the Inland Revenue Board and their files branded as 'Foreign Agents' if they received any funds from abroad. Hence they could be easily kept on tight-leash by Bank Negara and the Home Ministry (KDN).

RD. said...

Saudara Awang Selamat (Utusan's Senyum Kambing?)
The Arabs now seems friendly with Israel and the US to curb militant groups such as IS and Jihadist groups to their own selfish interest. Iran are cooperating with US to eradicate the IS from Iraq. On the other-hand, the US are funding IS in Syria to topple Hafiz Hassad.


Saudara Zed-85.

Only Iran (Syiah) would be willing to donate to PAS. There is no way the Arabs (Sunnis) are going to fund PAS' weak and aimless struggle. Furthermore they considered PAS as the extremist Taliban of the far-east, same with what DAP had in mind. That's why DAP had successfully broke-up PAS in two. The metamorphosis of GHB (New Hope Movement?) is aptly Evangelistic in nature, favourable to the DAP and the non-Malays.
With FARA we could know who funded GHB.

bulan said...

Salam Hormat Dato'

After careful consdiration, I think Najib is part of a group of saboteurs who want to bring UMNO down. Why I think this is because Najib is untouchable, he is the puppetmaster. Farewell UMNO.

Terimakasih.

RD. said...

Dear Awang Selamat.

Sorry, I forgot.

I read somewhere, even some oficials within the PLO are negotiating secretly behind Mahmood Abbas' back. Don't be surprise if there is another split. Hopefully, the 3 faction don't kill each other, like what happen when there was only Hamas and PLO.

Arabs are tribally confused people. They kill each other just because they have difference of opinion on what exactly transpired 200 years afer Prophet Muhammad SAW died. Maybe, back then, there were too many religious people trying to make a living, using religion to gain stature, glory and wealth. The most influential amongst them manage split the community, hence we have Syiah and Sunni, today.

I maybe wrong, but why are the so called Muslim world in such a mess today if not because of 'religion'.

The Christians faced the same mistake during the Dark Ages, but once they separated Religion from State Governance, they become more peaceful and prosperous. Maybe we should somewhat copy them.

RD. said...

Salam Dato.

With FARA, the Government could imposed heavy taxes, including GST on the foreign inputs. I hope the opposition will support the motion. If God wills it, the opposition has mush to gain when they wins GE14.

samurai melayu said...

Salam kasih sayang
DAKJ,

You said (Julyb4, 2008
"7. Sdr Samurai Melayu -- welcome back. But we'll not call anybody a skunk until proven by the court.

But the skunk emits foul odour for a good reason -- it's the way it defends itself. It's the human skunks that put us off.he

Well sir, do we still need the courts?.. perhaps sdr. Lanun Rawa Bahasa can enlighten us..

Alfatihah, aamiin
Ps. Just back from a long trip across Europe. Phaps not too late to wish all Muslims friends of The Scribe " Selamat Menyambut Aidil Fitri yang mulia".. mohon maaf zahir dan batin..

Mana akaun 2015 1mdb? said...



What happen to the 31 March 2015 financial statement of 1MDB? It the debts still at RM42 billion?


http://www.freemalaysiatoday.com/category/money/2015/06/11/mof-urged-to-appoint-auditor-for-1mdb-financial-year-2015



RAWA LANUN-BAHASA said...

The Scribe
Salaams

The Extradition Order, Yang Arif!
(my lord ingatkah kepada altantuya shaaribu)


Nampaknya PDRM mahu sesangat berkenalan lebih rapat dengan 'Sarawak Report editor and founder Claire Rewcastle Brown' - mahu diekstrdisi ke Malaysia. Maka bermulalah bab baru dalam Skandal Mohd Najib. Lebih buruk buat Najib bila ektrdisi ini di bicara dimakhkamah UK. Apakah ini yang CR Brown mahu selama ini?

Pertanyaan yang timbul di kepala adalah saperti pernah diposkan oleh Dato' tentang nasib orang Melayu dengan status quo yang ada dalam UMNO dan BN dimasa yang akan datang; tetapi tidak pandailah kita menjawab dengan baik melainkan mengatakan bahawa CR Brown 'catalyst' kehancuran nilai-nilai murni UMNO dan kebangkitan kemilitanan dan ekstremisma Melayu.

1Malaysia retak seribu pecah berjuta. Itulah maktasabat si Sang Gelembai Mohd Najib anak Toh Puan Rahah.


Wallahuaklam.

RAWA LANUN-BAHASA said...


The Scribe
Salaams

Masalah dengan isu Dana Politik ini adalah ianya menguntukkan partai kaum bukan bumiputra.

And yes, welcome back Samurai Melayu.


Salam Hormat.

Joe black said...

Dato,

With So many Idiots Surrounding him DS Najib SHOULD be Thinking "Who Needs Enemies"......
No need to hold our breath for everyday we will be fed with so many idiotic comments from them that one wonders where they have been all these years! Bung Mokhtar pales by comparison!

samurai melayu said...

SALAM KASIH SAYANG
DAKJ

Izinkan,

Sdr Umar Abdul Aziz said,
'Semalam saya rasa ramai pembodek bangang melompat2 gembira.'

Not suprising as it appears the leadership of UMNO (United Malay National Organisation) has made monkeys out of them..

So before UMNO really turned into United Monkeys National Organisation please get rid of the Ape leading it!
Otherwise, change the party's name to be known as BOMB.. party 'Bodohkan Orang Melayu Bumiputera'... more appropriate and transparent...

Alfatihah, aamiin
ps.. doa kami utk Sdr AKJ memberi ruang kami berinteraksi disini..

apanama said...

USS700 juta dari luar negara bole pula masuk akaun peribadi dlm negara.
Kenapa USD1.103 billion duit syarikat x bole d bawa masuk ke dlm akaun syarikat dlm negara dan terpaksa 'parking' d Singapura?

Najib kata susah 1mdb nak bw masuk duit byk2 dr cayman island, nanti bank negara query. Tp derma tu mcm mana? Nilainya bukan rm2...

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Sebenarnya jawapan yang diberikan kepada rakyat Malaysia oleh kerajaan yang sedia ada ini adalah agak umum dan tidak spesifik.

Setahu saya, banyak yang mengatakan "Nothing To Hide", atau tidak ada yang hendak disembunyikan.

Sekarang ini, identiti siapa penderma tidak diumumkan.

Antara soalan yang besar yang perlu ditanya adalah derma untuk apa?

Adakah derma untuk tabung pembinaan masjid?

Adakah derma Amal Jariah?

Adakah derma untuk orang miskin?

Adakah derma untuk UMNO?

Tidak dinyatakan, dan yang diberikan kepada kita adalah "derma" sahaja.

jumbeaux said...

Salam Datuk

Apologies if this is off topic.

I would strongly suggest that the rakyat keep in memory the list of people who are now out defending the PM. Once he falls, now or later, we should get rid of these supporters too. And ensure that they do not reinvent themselves into other beings to still be part of the future administration.

I know its sad that some very promising future leaders will be in the list, but they made their choices and should face the full consequence of their actions.

makcik temah said...

Dato....makcik tak reti nak komen hebat2 mcm kwn2 yg lain...siap dgn fakta bagaiii...
sbb makcik hanyalah org kg....sekolah pun tak tinggi...nak tulis omputih pun tak berapa nak reti....tapi makcik cuba juga baca komen2 kwn2 semua...tak paham perkataan omputih yg digunakan...makcik check kt dictionary....jadi paham juga la biji butirnya...

Ini merupakan kali pertama makcik temah komen kt blog Dato.....wp hampir setiap hari makcik masuk blog Dato. Makcik dulu hanya baca blog pro ummo jea....sbb pada makcik blog spt blog Dato, outsyed the box, apanama, dinturtle, jebat must die, msia chronicle dll yg tidak senada dgn bn/umno....hanya berniat jahat utk menjatuhkan kjaan yg ada....memang makcik benci dgn kamu semua....

Tapi sebagai orgtua yg bukan kategori nyanyuk (mintak dijauhkan)....makcik yg dulunya sgt menyokong kjaan (brim makcik tak dpt)....menjadi meluat dan tertekan dgn 'kegilaan' dan 'kebobrokan' yg bermaharajalela kini. Makcik temah tak pernah terfikir yg negara kecil yg hebat di era TDM telah bertukar menjadi begitu hina dek undang2 rimba oleh pihak2 tertentu....

Moga2 ALLAH SWT akan menelanjangkan segala kemungkaran oleh sesiapa jua yg menderhaka pada Agama, Bangsa dan Negaranya. Mrk telah lupa akan sumpah mrk dgn Al Quran sebagai saksi di awal perlantikan dulu...utk memikul tanggungjawab dgn penuh beramanah....

Cukuplah luahan hati makcik temah kali ini. Makcik tahu coretan makcik ini kurang berilmiah....dan tidak sekali2 berkecilhati jika Dato tidak meluluskannya di dlm blog Dato. Sekian, Wassalam.

Umar Abdul Aziz said...

Saya bangkang pendapat bangang RD.

Yg pecah belah PAS adalah anasir otak UMNO dalam PAS.

Mereka terdiri drpd golongan Ustaz yg dah pandai bawa calkulator sana sini sambil berkawan dgn Najib atas alasan kerajaan perpaduan.

Bagi RD , apa jua bentuk tentangan terhadap terhadap UMNO akan dianggap akan digam sebagai pro DAP/ non Malays .

Spisis otak udang yg terlebih baca utusan atau siang malam duduk puja UMNO depan tv3.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Persoalan UBN guna wang lebih drpd yg dibenar dalam peraturan ketika PRU 13 lalu.

Yg bagi saya boleh menyebabkan semua kemenangan calon UBN terbatal dan kerajaan yg ada ini kerajaan haram.

Saya masih tertunggu2 komen pengerusi SPR Msia yg mendakwa diri beliau bebas tapi kelihatan lebih UNNO dari UMNO sendiri.

Saya juga masih tunggu AG baru, bekas orang kuat UMNO Kelantan beri komen tentang perkara yg sama.

Apa komen RD? Adakah ini kesalahan kerja fitnah Anwar dan pembangkang jugak kah?

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.


Setelah saya menilai segala malapetaka kpd negara gara2 perbuatan jahat ketua2 UMNO dan teman BN mereka sejak zaman Mahathir
hingga diperparah lagi oleh Najib maka adakah rakyat masih boleh percaya dgn pelbagai jawatankuasa penyiasat malah Suruhanjaya Draja?

Apakah dah tiada lagi org baik dan jujur yg boleh duduk dalam Suruhanjaya Draja?

Kalau adapun SD , saya tak nampak kesungguhan kerajaan zalim menghormati dapatan SR berkenaan.

Lebih teruk lagi dalam kes siasatan skandal pendatang haram ke Sabah, SR disyakki membuat rumusan membersihkan kerja busuk rejim UBN .

SD yg ditubuh oleh penjahat. Bolehkah diharap mencari cari bukti yg boleh memakan tuan sendiri?

Kebusukkan dan kehampasan kerajaan UBN sudah terkenal hinggakan agensi penguatkuasa yg cuba buat kerja pulak dihentam agar tutup mulut.

Rakyat tiada pilihan lain kecuali menarik balik sokongan kpd kerajaan Najib- UBN.

anna shah said...

Moga Allah rahmati kita.

ADUHAI said...

apanama :

"USS700 juta dari luar negara bole pula masuk akaun peribadi dlm negara.
Kenapa USD1.103 billion duit syarikat x bole d bawa masuk ke dlm akaun syarikat dlm negara dan terpaksa 'parking' d Singapura?".... well said !!~!!

Muhamad Othman said...

Assalam DAKJ,

Berdasarkan kepada makluman oleh SPRM, tidak perlu didedahkan pihak yang menderma; tidak menjadi kesalahan jika pihak penerima derma tidak mendedahkan nama penderma tersebut; tiada akta yg jelas/berkaitan (perbetul kalau tersilap).

Pertanyaan saya;

1. Seandainya penjawat awam/kakitangan kerajaan yang umpamanya anggota kastam, imigresen, pihak polis malah SPRM sendiri atau yang seangkatan dengan nya mendakwa lebihan wang atau kemewahan yang mereka sekeluarga jalani adalah dari sumber derma/sedekah dari taukeh2/orang awam yang bermurah hati. Apakah jawapan tersebut boleh melepaskan mereka yang terbabit dari pendakwaan di mahkamah atau tindakan seperti ditangkap, sita harta/akaun bank?

Apakah mereka juga boleh menggunakan alasan seperti yang diwar2kan oleh pihak2 yang berkenaan?

2. Jika menurut makluamat didalam akhbar seperti yang dicanangkan oleh pembesar2 UMNO dan pihak yang senagkatan dengan nya; DSN sebagai ketua parti adalah salah satu pihak yang diamanah oleh parti dan boleh memegang /membuka akaun amanah bagi menyimpan wang derma keatas parti. Soalan saya jika begitu, mengapakah Timbalan Presiden UMNO, TSMY, Naib presiden dan ahli MT UMNO sendiri tidak mengetahuinya? Bukankah akaun tersebut katanya adalah akaun amanah bagi pihak parti; kenapa orang2 penting dlm UMNO tidak mengetahuinya?

Sekian Datuk; harap perbetul kalau tersilap.

Terima kasih.

Muhamad Othman

Seri Nara al-Diraja said...

Berapi belaka sorang2..fuhhh

buah kerdas said...

Membohong untuk menutup pembohongan hanya akan membanyakkan lagi pembohongan; bahkan akan mengajak lebih ramai lagi orang untuk pakat berbohong. Budak sekolah pun boleh confuse; hari itu dikatakan prosedur BNM ketat sehingga wang 1MDB bernilai sekitar 1 bilion RM terpaksa di "park" kat Singapore. Hari ini telah terang lagi bersuluh bahawa "derma" melebihi 2 bilion RM telah dimasukkan ke akaun yang pemiliknya bernama Mohd Najib Razak, bermakna tidak wujud sekatan ketat BNM. Mulut Gabenor BNM pun terkunci untuk menafikan pembohongan itu yang sekarang telah menjadi pengetahuan umum. Tidak ada maknanya rekod Gebenor berkali-kali dinobatkan sebagai Gabenor terbaik apabila namanya telah terpalit dengan pembohongan. Titik hitam buat beliau akan terus kekal dalam sejarah kewangan negara dan akan di quote oleh pelajar, penulis dan wartawan dalam kajian mereka zaman berzaman.

Perintah Am untuk penjawat awam tidak membezakan "derma" daripada wang sogokan apabila diterima oleh seorang penjawat awam, tetapi telah ada menteri yang memberikan justifikasi kepada amalan itu. Confuse tahap gaban apabila kita cuba menegakkan benang basah. Inilah manifestasi jalur kehancuran bangsa apabila rasuah diberikan nama yang muluk-muluk, bermula daripada menamakan rasuah politik sebagai politik wang sehingga tidak ada tindakan undang-undang jenayah yang dapat dikenakan walaupun Kanun Jenayah untuk mencegah rasuah telah wujud dan diamalkan.

Sayang sekali, UMNO tidak mempunyai mekanisme yang efektif untuk menyekat pembudayaan rasuah dalam politiknya sehingga majoriti pemain-pemain utamanya telah tidak sedar bahawa mereka terlibat dengan rasuah. Apa yang pasti, rasuah ialah barah yang akan menghancurkan organisasi dan akhirnya negara juga akan hancur sekiranya organisasi itu terus menerus diberikan mandat untuk mentadbir negara. Lihat sahaja apa yang ada di Zimbabwe sekarang, sebuah negara polis ditadbir secara kuku besi dan rasuah berselindung disebalik doktrin nasionalisme sedang ekonomi negara terus merudum ke tahap rendah yang tidak pernah dibayangkan oleh rakyatnya. Tidak mustahil Malaysia menuju ke arah itu apabila orang yang boros, rasuah dan berskandal dibenarkan terus memegang tampuk pemerintahan.

RD. said...

Semuanya Salah UMNO.

PAS berpecah jadi PASMA...lepas tu jadi GHB...pun salah UMNO.
ADUN Kajang letak-jawatan untuk membolehkan Anwar bertanding by-election, UMNO disalahkan
Khalid Ibrahim diganti dengan Azmin, juga salah UMNO.

Guan Eng putus dengan Hadi, UMNO yang bersalah.

Anwar liwat Pembancuh kopi sendiri, UMNO juga yang salah.

Hebat sunggoh UMNO nih.
Najib tak perlu resignlah, kalau dah hebat sangat.

Umar Abdul Aziz said...

RD.

Apa dah jadi dgn RD hari ni.

Tak dapat bayaran?

Tiba2 je salahkan UMNO.

Biar betul.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).